- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- OLED TV topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- 3D nyomtatás
- Kompakt vízhűtés
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
LGLuke
őstag
válasz atesss #10999 üzenetére
Olvass vissza, szerintem 50 hsz-en belűl 2x is leírtuk. Csalnak a tányérokkal. Van amelyikbe 3db 250-es van. Gondolom megmaradt tányérokat használják fel... így lassabb. És ugyanaz a típusszám, csak más firmware, így beszerelésig megkülönböztethetetlen a 2 tányéros és a 3 tányéros.
-
atesss
addikt
válasz audi100td #10997 üzenetére
"Kb. a 7200-as F1-el van eyg szinten sebességben."
Hmm az nem is rossz 5400-as létére ! De gondolom elérési időben mindenképp rosszabb, nem ?
Na igen, Seagate-el mostanában elég nagy gondok vannak, pl. ez az eset, amikor megpróbálták elsumákolni a hibát.LGLuke : Hmm és mi amúgy a probléma a 640-es F1-el ? Gyakrabban romlik, mint a többi ?
Korábban nem volt gond azt tudom, azért is vettem kb. 7-8 hónapja ilyet. Azóta nem nálam van a vinyó már jó pár hónapja, de attól még megy, semmi baja.[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
válasz atesss #10994 üzenetére
Nem felejtettem ki! Samsung F1 640GB nem ajánlott. Ajánlottak mind megtalálhatóak az 1. hozzászólásban, ami állandóan frissítve van.
500GB/tányérosok 7200RPM-mel tudtommal még csak a Seagate-nél vannak, arról meg audi100td elmondta, h mi a véleménye, én is ezen az állásponton vagyok sajnos.
-
audi100td
nagyúr
-
atesss
addikt
válasz audi100td #10995 üzenetére
Köszi, de ez ezekszerint 5400-as sajnos.
Mondjuk egy HTPC-be, ahol a legfontosabb a hang (és nagy kapacitás is kell), oda jól jöhet, de normál gépbe ha nem a hang a leglényegesebb, azért nem raknék 5400-asat...És 7200-asból nem létezik 500GB / tányéros ?
Esetleg más gyártónak ?
Persze csak akkor van értelme, ha van azért észrevehető gyorsulás az F1-hez képest.[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Üdv !
Hallottam róla, hogy a Samsungnak már létezik 500GB / tányéros vinyója.
Ez milyen sorozat is lenne / mik a pontos típusszámok ?
Illetve a fő kérdés, hogy lehet-e már esetleg kapni itthon, vagy ha nem, kb. mikorra várható (ahol olvastam pár hete azt írták, Japánban van még csak ) ?Illetve most olvasom ezt a hsz-t: [link] , itt 640-esből egy Hita és egy WD volt ajánlott. A 640-es Samsung F1-el lenne valami probléma, vagy azt szimplán csak kifelejtette LGLuke ?
[ Szerkesztve ]
-
audi100td
nagyúr
válasz fagy53 #10991 üzenetére
"Valóban igazad van, nem lebeszélni kell a másikat, mert nem tesz semmi rosszat ha a 32MB cache-t veszi meg, legfeljebb a gyakorlati tapasztalatokra kell figyelmeztetni. "
Tényleg nem kéne róla lebeszélni, ha ugyanannyiba kerülne mint a 16MB cache-es változat, valójában nem is lenne drágább, csak ebből húz hasznot a gyártó, így nem tudom ajánlani senkinek, sok embernek számít feleslegesen kiadott 2000 Ft, mint pl. nekem is.
-
fagy53
nagyúr
Én azt érzékelem amit a gépem, ami neki jó azt érzem én is és ha rossz, azt is. Egyébként a kapcsolatunk olyan, hogy ő van értem és nem fordítva, ezért az a fontos amit én érzékelek.
A 8MB-os és 16MB-os cache között még van némi sebességkülönbség, de a 32MB a 16MB.hoz képest semmi gyorsulást nem okoz. Tulajdonképpen nem baj, hogy a 32MB-ost vetted, csak kár volt megideológizálni ezt a cselekedetet.
A BIOS frissítés meg egy teljesen más dolog, a kettő között nem lehet párhuzamot vonni.
Valóban igazad van, nem lebeszélni kell a másikat, mert nem tesz semmi rosszat ha a 32MB cache-t veszi meg, legfeljebb a gyakorlati tapasztalatokra kell figyelmeztetni. -
audi100td
nagyúr
"Ennyi erővel Raptor-t is felesleges venni, minek, megéri az árát? Dehogy!"
Nem ugyanaz, mivel az tényleg gyorsabb/ jobb az elérése, viszont a te esetedben nulla sebességnövekedésről beszélhetünk, persze mindig vannak olyanok akik bedőlnek a marketing dumának.
"Mindenki vegyen azt amit szeretne, és amit a pénztárcája enged!"
Ez így van, de utána ne próbáljon lehetetlen dolgokat bemagyarázni...
[ Szerkesztve ]
-
Tidus
addikt
-
audi100td
nagyúr
"Szerinten nem egy komoly tétel ha többet fizetsz 1960ft-al egy pc alkatrészért!"
640-es vinyók árait figyelembe véve ez elég nagy tétel, főleg a mostani árak mellett, fél évvel ezelőtt 14-15e Ft volt egy 640-es HDD és sokaknak minden Ft számít.
"Ez olyan mint a legútobbi bios frissítésem, hát ingyen van, meglépem!"De ez nem ingyen van, elég hülye hasonlat volt...
"csak 7 külömbözö beálítást javít!"
Ezek közt azért nem egy komoly "beállítást", lefordítva hibát/kompatibilitást javít...
"Valahogy így van a 32Mb is! Nem sokat érzékelsz belőle, csak a géped!"
Magyarul semmit... a géped meg csak annyit, hogy ennyit ír ki Everest...
-
Tidus
addikt
Mindenki elítéli és semmi körülmények között nem ajánlja, mert nincs értelme, többet fizetni érte! Én attó függetlenül beruháztam egy WD SATA2 WD6401AALS 640GB 7200/32MB vinyóba! Szerinten nem egy komoly tétel ha többet fizetsz 1960ft-al egy pc alkatrészért! Mert megérteném a jóindulatu lebeszélést ha 5-10k-val többe kerülne!
Ez olyan mint a legútobbi bios frissítésem, hát ingyen van, meglépem! Hozzáteszem én nem érzékeltem belőle sokat, csak a gépem, nem ide tartozik de itt a lista, csak 7 külömbözö beálítást javít! Valahogy így van a 32Mb is! Nem sokat érzékelsz belőle, csak a géped![ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
válasz zsolt320i #10982 üzenetére
Hitachiból csak 1 TB-ossal találkoztam, az elég halk volt, de a Samsungok nagyon halkak, tehát azzal biztosan nem lesz probléma.
Az a baj, hogy a Samsung valószínűleg beszereli a 250-es tányérokból megmaradt készletet az új HDD-kbe.
Kb. 1,5 hónapja még ajánlott volt a 640-es Samsung, mert gyors, hűvös és halk HDD.
Most pedig van aki 2, van aki 3 tányérosat kap, és ugyanaz a típusszám, tehát beszerelésig nem derül ki.Csak Firmware-ben térnek el, ezt pedig csak bekapcsolást követően tudod lekérdezni.
Illetve akkor már egy HDTach, vagy HDTune sebességteszt is megmutatja.[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
válasz zsolt320i #10980 üzenetére
Ha szerencséd van, akkor egy 2 tányéros gyors HDD-t fogsz ki, ha nincs szerencséd, akkor 3 tányéros, lasabb verziót kapsz.
Megbízhatóságban is talán jobbak a WD-k, illetve a Hitachik is.Ez mindenképpen a te döntésed, mert ha visszamondod, és kifogsz egy hibás WD-t akkor szidni fogod magad, csakúgy, mintha nem mondod vissza és lasabb Samsungot kapsz.
-
zsolt320i
senior tag
sziasztok,
egy csendes jó merevlemezt szerettem volna venni és megrendeltem a:
Samsung 640GB 7200RPM 16MB SATA Spinpoint F1 (HD642JJ)-t.
Mit lehet erről tudni?
Érdemes visszamondani a megrendelést és venni egy WD-t vagy egy Hitachi Deskstar P7K500 (HDP725050GLA360)-t?[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
-
zip
tag
Hello!
Az lenne a kérdésem, hogy a mostani alaplapom egy IS7E (intel 965) és ezen van SATA vezérlő, faszán használom is egy SATA winyóval.
Venni szeretnék egy 640GB-os Western Digital vinyót (32MB cash) SATA II de nem tudom, hogy menni fog e az alaplappal... Kérlek javasoljatok.
Köszi
...
-
Devid_81
félisten
válasz Core2duo6600 #10968 üzenetére
Azon agyalok, hogy megveszem a Samut és lerokkantom ha lesz másik 160 helyette....
Sajna csak ilyet tok szerezni,pedig nagyon nem akarok Samsungot venni...csak ugye ha ilyen van olcsón......
-
nfire
csendes tag
wd 640gb black (dual proc) 32mb cache
vs
wd 750gb 16mb cacheárban ugyanaz. a kérdésem az, hogy az extra sebesség megéri azt a 100gb-ot?
-
KMT
addikt
Tudja valaki, hogy az alien-ben mostanában hány tányéros WD3200AAKS-eket osztogatnak?
-
Core2duo6600
veterán
válasz Devid_81 #10965 üzenetére
Értem, attól függ, hogy milyen keretbe teszed, de ha magad akarod szerelni akkor olyan keretet vegyél aminek van külső tápja, mert a nem gyári megoldásoknál előfordulhat, hogy valami oknál fogva nem tud elindulni.
Kb 10 napja ezelött itt volt a városban a legolcsobb a 320 as passport.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
rakosyy
csendes tag
Mi a velemenyetek errol? 500GB Seagate Barracuda 7200.11
rakosyy@yahoo.com
-
Devid_81
félisten
válasz Core2duo6600 #10952 üzenetére
Szia!
Akár az is jöhetne, csak inkább magam szerelem, így legalább az ára nem olyan magas...
-
rakosyy
csendes tag
-
rakosyy
csendes tag
SATA2 wincsit szeretnek vasarolni...mit ajanlotok olyan 13000Ft-ig?
Elore is koszirakosyy@yahoo.com
-
LGLuke
őstag
válasz audi100td #10956 üzenetére
Az 1 TB-osoknál a Caviar Black összesen 1 fokkal volt melegebb terhelve, és terhelés nélkül üresjáratban 4 fok volt a különbség. De mi most a wd6400aaks Caviar Blue-ról beszélünk. A blue lehet hűvösebb egy kicsit, mint a black. Akkor szinte alig van különbség.
Az 1 TB-osokhoz visszatérve: szerintem az állandó hőmérséklet még jobb is, mint az ingadozó. Samsung esetében óriási ugrások vannak a terheléses és terheletlen állapotokban mér hőmérsékletek között. Ilyen szempontból is szimpatikusabb a WD. Szóval nem hűtöd túl, ha terheletlen, mert tudod, hogy pár fokot melegszik csak maximális terhelésnél.
-
Finwe
őstag
Hello!
Ha 2db wd320aaks-00b3a0 és aaks-00sba0 vinyót egyberakok raidbe akkor azok azok menni fognak esetleg ha veszek mellé még 2 aaks-xxxxxx-et akkor is?
(azt hiszem már kérdeztem hasonlód de nem találom, elnézést érte)
Finwe
-{PoH}- Patriots of Hungary
-
Mercutio_
félisten
válasz LGLuke #10918 üzenetére
A szemetek
Elszomorodtam, ugyanis korábban WD 3200AAKS-t váltottam Samu F1 320GB-re, és hőfokban 3-4 fokkal jobb értékeket mutat az Everest a vinyóra, ezért gondoltam, hogy 640esből is Samut veszek, pici házikóm van (Antec nsk1380) ott minden fok számít
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
asd6
csendes tag
Vki megmondaná, hogy a WD winyóknál ez a SE (Special Edition) mire utal?
Én Caviar Blue verziót szeretnék venni a közel jövőben, de amit találtam: Western Digital Caviar SE16 320Gb Serial ATA-II[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
válasz audi100td #10944 üzenetére
Sajna csak Samu van illetve egy 80Gb-os Hitachi, csak ugye durván 2k van a 80-as és a 160-as között, árban...ráadásul még régebbi beszerzésből vannak, szóval emberi áron (9k a 80-as 11k a 160-as)
Van egy Hitachi-m még a jó öreg 4200es szériából (IDE 100Gb), kb 3 éve van nálam, az amin már keresztül ment....és még mindig 100%os a kondíciója...
De amennyi rossz Samu 3.5" mostanában körül vesz...szinte éreztem, hogy a notivincsikben sem jeleskednek Samuék...
Lehet inkább pihentetem a projectet átmenetileg....ipari hulladékot nem akarok...
-
tremor
tag
Sziasztok kérdésem lenne 300GB-körüli vinyót vennék ,mostanában milyen tipust érdemes venni?
Debuggolást vállalok,,házhoz megyek,,,
-
Devid_81
félisten
Sziasztok!
Adatmentéshez kellene egy külső vincsi lehetőleg 2.5" 160Gb SATA
Azt tudom, hogy mit kellene....Hitachi és talán WD
De jelenleg csak Samsung van ott ahol tudnék ilyet venni....
Mennyire merjem Samu vincsire bízni az életemet?
3.5" Samsung az egy hulladék, tapasztalat, főleg az F1...
-
asd6
csendes tag
Utána néztem, és találtam jó áron Western Digital Caviar SE16 320Gb Serial ATA-II winyót.
Ez az SE a Caviar széria egy verziója, vagy ez egy Blue verzió? -
-
Tidus
addikt
válasz LGLuke #10931 üzenetére
Neked is köszönöm a tájékoztatást, és a javítást! Közben utánna néztem én is a Caviar-Black -nak!
De azt hiszem azzal az elviselhető felárral megveszem a 32GB-st![ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
Rosszul tudod, az Black Edition.
Az is jó választás, de max az 5 év garival tud többet, mert a Blue és Green 3 év garis, így a te döntésed, hogy a felárat megfizeted-e.
Sebességben a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem gyorsabb.
Bár a WD oldalán az van írva, hogy 32 MB cache van a 16 MB helyett, valamint plusz egy chip segíti a fejmozgás optimalizálást, de gyakorlatban ezekből nem vettünk észre semmit. -
LGLuke
őstag
A green HDD-k mind 5400 RPM-esek.
Minden új 320-as HDD 1 tányéros. Persze, ha vmi régi típusút veszel, akkor az több tányéros is lehet, tehát csak az 1. hsz-ben felsoroltakat célszerű nézegetni.
Mivel ma a legnagyobb tányérméret 334GB a WD, Samsung, Hitachi esetében, és ezek az ajánlott márkák, így a 320GB-os, 640GB-os és 1TB-os változatok a leggyorsabbak, nyílván ezek, 1, 2, illetve 3 tányérosok.
Az adatsűrűséget úgy kell érteni, hogy 1 db 250GB-os tányéron az olvasófejnek hamarabb kell ugrania a következő sávra, mint egy 334GB-os tányér esetében, hiszen ott egy sáv több adatot tartalmaz. A kevesebb fejmozgás következtében pedig több adatot gyorsabban olvashat be. Azaz, ha a 334GB-os lemezből csak az első 250GB-ot olvasnánk, hogy pariban legyen a 250GB-os tányérral, akkor a 334-es jóval gyorsabban végezne, hiszen kevesebb sávot kell ugrálnia az olvasófejnek, míg a 250-es a teljes tányért végigolvassa.
Remélem így érthető.
-
audi100td
nagyúr
"Ezek a Green winyók mindegyik gyártó esetében 5400 rpm fordulatszámmal rendelkeznek?"
Igen.
"Az adatsűrűségből adódó gyorsaságot mi dönti el két 2 tányéros winyó esetében?"Az adatsűrűségből adódik, hogy mekkora a lemez, minél nagyobb az adatsűrűség annál nagyobb kapacitású lemezeket lehet gyártani, 320-asból van 1 tányéros WD és Hitachi is.
-
asd6
csendes tag
Ezek a Green winyók mindegyik gyártó esetében 5400 rpm fordulatszámmal rendelkeznek?
Az adatsűrűségből adódó gyorsaságot mi dönti el két 2 tányéros winyó esetében?
A 320 GB-os winyóknál vannak 1 tányérosok? (a Samsung és Seagate winyók nem érdekelnek)THX a válaszokat.
-
LGLuke
őstag
válasz 8800gt #10921 üzenetére
WD 640-esből 3 fajta van: Green, Blue, és Black Edition.
Green 5400 RPM-es adattárolásra szánt HDD, mely nagyon halk, nagyon hűvös, cserébe nem olyan gyors.
Blue az általános feladatokra szánt, ez az általam is említett wd6400aaks. Ezt szoktuk leginkább javasolni. Gyors, hűvös, csöndes, de nem a "leg".
Black elvileg a leggyorsabb, és 5 év garancia, de feláras dolog, szóval annyira nem szoktuk javasolni, ha csak olcsón nem tudjuk kifogni, vagy nem fontos az 5 év gari, hiszen a többire is 3 év jár, ami nem rossz.Szerintem a WD 640GB 7200rpm 16MB SATA2 ez ajánlott és Blue Edition lesz.
-
LGLuke
őstag
válasz 8800gt #10919 üzenetére
Igen!
Konkrétan a típusa: wd6400aaks
Ez ajánlott. Ismerősöm is használja, és meg van elégedve vele, halk, hűvös, és gyors.
-
LGLuke
őstag
válasz Mercutio_ #10917 üzenetére
Azért mert mostanában sebesség csökkenésről számoltak be az új példányoknál, így valószínű a Samsung suttyomban 3 tányéros változatokat adott ki, a sokkal gyorsabb 2 tányérosok helyett. A gond csak az, hogy ugyanazon típusszám alatt, így kézbevételkor megkülönböztethetetlen, csakis Firmware alapján lehet megkülönböztetni, vagyis akkor veszed észre, mikor beszereled.
1,5-2 hónapja még az ajánlott kategória volt!
-
-
LGLuke
őstag
válasz Mikee868 #10915 üzenetére
Nem létezik!
Még 500GB-os tányérral szerelt HDD-kből is csak Seagate van és Samsung green.
Seagate nem ajánlott. A Samsung pedig mivel green, ezért csak adattárolásra ajánlott, boot HDD-nek nem.640-esből az előző hsz-ekben leírt konkrét Hitachi és WD típust ajánlottuk, melyeket szintén megtalálsz az audi100td által frissített 1. hsz-ban.
-
LGLuke
őstag
válasz 8800gt #10912 üzenetére
Neked csak 11 hsz-sal ezelőttig kellett volna visszaolvasni!
Mindenképpen 640-es vagyél! Hitachi vagy WD!
-
LGLuke
őstag
Azért mielőtt kérdeztek, legalább az utolsó 20-30 hszt el kellene olvasni, mert a felhasználók zöme hasonló igényekkel rendelkezik, így gyakorlatilag ugyanazok a kérdések vannak feltéve 10 ezer hsz-en keresztül!
Egyébként az 1. hsz is mindig aktualizálva van, azt is érdemes megnézni.
-
8800gt
csendes tag
Helló
Lenne egy kérdésem milyen vinyót vegyek?
Olyan kéne ami 500gb vagy 640 sata2-es legyen gyors meg ne melegedjen annyira.
A márkában segitsetek.
A válaszokat előre is köszönömAsus M2N-E, AMD Athlon 6000+ 3.1ghz, Asus EN8800GT, WD6400AAKS, Kingston 800mhz 4X1gb, Zalman hűtés a procin és a videókártyán
-
asd6
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Hamarosan új winyót veszek, és ezzel kapcsolatban a következő a kérdésem:
Melyik gyártótól érdemes választani 320 GB kapacitásban? (WD, Seagate, Hitachi, Maxtor, Samsung)
-
LGLuke
őstag
válasz Mikee868 #10904 üzenetére
Nincs mit, én is most újítottam be 1TB-os Hitachit, és rendkívül gyors és csendes. Bár az mondjuk nem szempont mert most FTP szerverben üzemel 24/7 éjjel-nappal megállás nélkül. Jól bírja. Nincs házventi, csak vmi kodegány 400W-os táp, meg CPU gyári hűtő, és így is 39-41 fok körüli a hőmérséklete. FTP-ben ez nem is rossz.
-
LGLuke
őstag
válasz Mikee868 #10902 üzenetére
Az 500-as merevlemezek 2 tányérosak: 2 db 250GB-os tányérból állnak.
A 640-es merevlemezek szintén 2 tányérosak: 2 db 334GB-os tányérból állnak.A nagyobb adatsűrűség miatt a 640GB-os modell 15-25MB-tal is gyorsabb lehet.
Így értem.A "most"-ot úgy értem, hogy kb 3-4 hónap múlva talán megérkeznek az 500GB-os tányérral szerelt merevlemezek, ami azt jelenti, hogy 500GB-os HDD 1 db tányérból fog állni, és még gyorsabb lesz, mint a mostani HDD-k.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP)
- AKCIÓ! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- WD Black SN850X Game Drive NVMe PCIe Gen4 x4 SSD 1TB - PS5 kompatibilis eladó - 3 év garancia
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .