Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Androidos tablet topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Házimozi belépő szinten
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Ezt a leírás azért hoztuk létre, hogy segítsünk eligazodni a tévék kusza és állandóan változó világában. Először következzenek a kérdések, amikre szeretnénk választ kapni:
1. Tévére szánt összeg, forintban?
2. Mire használnád leginkább? (pl. filmnézés, tévénézés, játék, sport)
3. Milyen messziről nézed a tévét, és mekkora méretűre gondoltál?
4. Világos vagy sötét szobában nézed-e a tévét, többnyire nappal vagy este?
5. Szemből vagy enyhén oldalról nézed-e a tévét, illetve általában többen nézitek-e?
6. Milyen szolgáltatások/funkciók fontosak neked? (pl.HBO, Netflix, AirPlay, PIP stb.)
7. Milyen csatlakoztatási igényeid vannak? (pl. jack-csatlakozó, optikai stb.)
8. A tévé talpa középen vagy oldalt legyen?
9. Miket részesítesz előnyben? (pl. márka, operációs rendszer stb.)
10. Milyen egyéb követelményeid vannak? (pl. Ambilight, légegeres távirányító stb.)
11. Csak új vagy használt tv is szóba jöhet (garanciával vagy anélkül)?
Ajánlott modellek összehasonlító táblázata (haladóknak)
Új hozzászólás Aktív témák
-
maddoc14
csendes tag
Sziasztok! Nagyon hálás vagyok az itteni írásokért, ezért ide összefoglaltam a Philips 55 pml 9008 tévés tapasztalataimat. Még van 9 napom, hogy visszaküldjem, de szerintem maradni fog.
Nem vagyok egy tv-hopper, úgyhogy yt plusz itteni és av fórumok mellett csak egy 50 pml 7009 testközeli tapasztalatai alapján írom ezeket.
Pár kiemelés abból, amit a Philips 55 pml 9008 papíron tud:
IPS panel + miniLED (80 zóna),
HDR + DV módok, HGL, HGiG,
2x2.1 HDMI (1eARC), 2x2.0 HDMI, 2xUSB(1db 3.0),
TitanOS, P5 gen7 chipset, 2 magos proc, 120Hz Gaming mód,
4x10W hang,
AmbilightHogyan használjuk:
- közepesen fényes nappali
- 2,5-3 méterről nézve, minden irányból egyszerre is, persze ambi miatt szemből is
- stream app, yt app, ps4, USB hdd, tv főleg csak sportra, DVD, külön chromecast wifi streamre (tv is tudna wifit, de a kábellel a beépített appok jobb képet adnak)
- alzaergo nagyobb talp állványon van, mert forgatni szoktuk a geometria miatt , ezzel +/-30° egy ujjal forgatható55 pml 9008 verdiktem: Jó.
Tetszik a kép és hang, filmeken és sport műsorban egyaránt, az ambilight jó, ez a tv alapvetően mindenben megfelel a célra. Néhány gombot lecserélnék beállítható funkcióra, és a beállítások profilozása hiányzik, ha hiszen "okos" tv, de ezeket máshol sem láttam. Az van, hogy általában "okos" kezeléssel mindent meg lehet vele oldani, kár, hogy még nem találja ki magától ezeket.
Vagy csak én vagyok maximalista, és sokszor csak én látok javítani valót, amit el is tudok végezni, de bezzeg a 15 éves tv-n 4 prefix közül SD alatti felbontásnál egyetlen választást mindenre is elfogadtam.
Mindez kuponokkal kb. 205e +15e talp árban szerintem megérte.Amivel szembeállítottam, alapvetően IPS versenytársak előnyei/hátrányai:
- az 55 pml 7009 kb. 60e-rel olcsóbb lett volna, és 2024-es modell, de az jóval lassabb tv (kipróbáltam, annak a menüje is darabos volt), kevesebb porttal, hanggal, sima IPSsel, VRR max 60Hz, és ambilight nélkül, így könnyen kiesett
- az 55 pus 8919 kb.20e-rel drágább lett volna, 2024-es modell, 4 magos procival, VRR max 144Hz, és sima IPSsel (ami miatt a VRR előnyt és a HDR/DV ígéreteket nehéz komolyan venni), HGiG nélkül, +/-15° középső talppal, szoros versenyben alul maradt
- sony va/ips-miniledek, amiket boltban láttam kiemelkedően gyönyörűek, még a VA is jó betekintéssel, gyorsak és hangra is megfelelők, de nagyon drágán, ezért kihúzvaAmi tetszik az 55 pml 9008 -on :
- betekintési terjedelem nagyon jó, egészen szélről is szép a kép színe és kontrasztja, csak a geometriai torzulás szab határt
- többnyire jól beállítható az adott tartalomhoz, eddig mindenre találtam megoldást, ha az alap beállítással nem voltam elégedett
- jó a fekete, bemosást/elmosást/szellemeket nem tapasztaltam, fekete csíkos filmek feketéje is jól néz ki, nyilván nem oled fekete, de megfelelő
- sötét jelenetek fényerővel kezelhetők, van elég kontraszt is hozzá, elhiszem hogy sötét, de szeretem látni a cselekményt is, és ez megoldható
- úgy tapasztalom, hogy alapvetően bemenetenként és tv app szerint tárolja el a képi beállításokat, persze a beépített böngészőn ha pl.videát nézel, akkor értelemszerűen ahhoz mindig hozzá kell nyúlni
- az alapmenü szerintem kellően gyors, könnyen megtalálok mindent, ami elérhető rajta, kb logikus is, van magyar nyelven is, bár 1-2 magyar fordítás félre mehetett, de nem vészes
- beüzemelni sem volt halál, nem kellett regisztrálni fiókot, 4-5 ablak volt az egész, TitanOS-t frissíteni kellett, vezetékről 2 lépésben sikerült is idén februárira, ebben már csak skyshowtime nincs, de netflix, Disney, prime, max, rakuten, deezer is van, meg 4-5 oldal vegyes hulladék is, amit sose használsz stb, szóval minden lényeg van, és a korai készlethez képest bővült a frissítéssel.
- gyerekzár van a felnőtt tartalmú appokhoz. Bár ezek nem is jöttek szembe, és nem is tudom mik ezek az appok, azért valami gyerekzár jó, ha van.
- az Ambilight nagyon mutatós és nekem hozzátesz a jelenetekhez, a videó követése szuper
- az Ambilight ezen már erősségre is változtatható 10-es skálán, többnyire 3-7 között használjuk, néző, napszak és tartalom szerint, de pl.sportra 0, játék 7-10, este eleve keveset
- jól szól, jellemzően az alsó 25%-ban használjuk, és nekünk elég ez a hang
- hdd-ről eddig mindent vitt, mpeg, divx, mp4, vob, mkv, nyelv és feliratozás is beállítható, ahol van opció rá, és működik is, azon belül is állítható pl a felirat mérete, színe, háttere, átlátszóságok, stb.
- a távirányító jól kézre áll, vékony, de könnyen fogható, jó elrendezésű, jó nyomáspontokkal, nem recseg, van dedikált számbillentyű tábla rajta, nem valami elrejtett, külön bekapcsolandó hókusz-pókusz, összességében nem egy vacak műanyag izé, hanem rendben vanAmi nem tetszik:
Odaírom, ami szerintem "buta okosság" velejárója lehet, és kevésbé a tv, inkább generációs probléma, hogy többet vártam egy 2023-as modelltől- "buta okosság": Ugyan változtatható sok minden, de mivel egyébként nincsenek profilok, minden egyetlen beállításban létezik, legyen az tv menü, képmód, hangmód, ambilight mód, stb. Ha valami valamikor nem tetszik, akkor átállítod, de az úgy is marad a következő nézőnek, tartalomnak, stb. Triviálisnak hangzik, de szembeötlő pl. DVD csere után, vagy Netflix/Disney+/YouTube váltásokkor, HDD-n, stb. Ha átállítod a film módot, akkor azt megőrzi nyilván, dehát azon belül már nem tudsz új alternatívát megtartani, és csak egy db egyéni mód van, ezt kell beosztani. Erről ritkán esik szó, szerintem nem egyedi hiba.
- "buta okosság": Még nem találtam gyors gombot a kép/hang/ambilight léptetős változtatására. Persze, van egy beállítás gomb, és logikus az elrendezés, de mégiscsak 10+ nyomogatásra érem el a kívánt változtatást, ami legtöbbször simán fényerő kontraszt, vagy a fekete szint(=világosság), és az ambi erőssége hármasból valamelyik
- "buta okosság"/TV: a fény kontraszt és a videó kontraszt alattomos, magasan hagyva gyönyörű, de egyszercsak azt veszem észre, hogy megfájdult a szemem, bár nem is mindig. Szóval egyelőre tartalom szerint ellenőrizgetem, és ha lehet lejjebb veszem. Ez úgy is felfogható, hogy alapból gyönyörűt akar és tud a tv, én meg rontok rajta a szemem érdekében.
- "buta okosság": a beállításokhoz valamennyit érteni kell, nincs papíron leírás, útmutató, csak a menüpont egysoros tippje, aki tök laikus, annak ez zavaros, kevés és sok egyszerre. Van mindig elérhető "gyors" képbeállítás (szín,fényerő,kontraszt,élesség), de az eredménye nem az igazi, és még nem tiszta, hogy a többi beállítással ilyenkor mi történik. Ez talán nem a tv hibája, hanem az "okosvilág", nagyfelbontás átka. Egyféle kis felbontásnál nem volt ilyen probléma régen, ma a 10féle HDR/DV/egyéb szabvány miatt van, és együtt kell vele élni, miközben az igény "csak annyi", hogy legyen jó...
- "buta okosság"/TV: nagyon könnyen lesz tűéles a kép, és ezzel szappanopera hatás is megvan, ha minden okosság be van kapcsolva. Elég kiábrándító. Lehetne anti-szappan kapcsoló, de kézileg is megoldható a zavarszűrők meg simítások kikapcsolásával és az élességet legalább 2-re levéve. Csak akkor minek a sok okosság.
- "buta okosság"/TV: régi videókon dolgozni kell, mert a világos részek (égbolt, fehér felületek) vibrálhatnak, egyes HD-ra skálázott filmek színei felemásak, a Végső Visszaszámlálás HD-ban az egyenruhák khaki színe kameránként eltérnek egymás mellett. Ezeket kompromisszummal lehet/eddig tudtam kezelni a képi beállításokban. Ez van, faja tévére faja tartalom való.
- "buta okosság"/TV: internetre vagy WiFi, vagy kábel lehetséges, a kettő csak kézileg váltva, pedig stream appokra átválthatna magától is kábelre. Nem szórakozunk ezzel, mert WiFire ott a chromecast.
- TV: avforum szerint ennek üveg előlapja van, aminek van egy optikai mélység hatása. Nagyon nem kocogtattam, szépnek szépek a színek, meg a kép, de tükröződés is van rendesen, és ha a fényerőt megtolom, az kompenzál valamennyire, de a retinámat kiégeti. Ez nekem az összes miniLED-re probléma lehet.
- TV: a fényérzekelő többnyire árt, mint használ, levesz a fényből és a világosságból is, inkább ki szoktam kapcsolni. Talán magasabb árkategóriában hasznosabb, jobb panellel.
- TV: a beépített stream appok dög lassúak, mármint a menü nagggyon akad, lassan reagál, viszont maga a stream megy rendben. A chromecastos appok pörögnek rendben, a tv egyéb funkcióra reagál rendben (pl gyors menü) ezért ez Titanos netflix/disney app szoftver verzió/Titan fw kompatibilitási probléma lehet.
- TV: a chromecastos megosztás 10 percenként kikapcsol/folytatódik, tehát elsötétül, majd visszajön a kép, beáll a DV formátumra, és megy tovább. Ez nem tudom miért van, könnyen lehet hogy nem a tv baja, de a 15 éves régi tv-n, 1.0 HDMI-n nem volt gondja, igaz, ott nem is akarta DV-ben nyomni a chromecast.
- TV: ps4 alvó üzemmódja alatt bármikor, azzal, hogy a tv-t kikapcsolom a ps bekapcsol. Akkor nem, ha BE-kapcsolom a tv-t, csak ha KI-kapcsolom azt. Furcsa. Talán a kábel, talán a tv, vagy a ps is lehet a ludas. Hanyagoljuk a ps alvó módját.
- DVD: Nem a tévé baja, régebbi és patent pana DVD lejátszónk még a SCART korból való, és ezen egy HDMI konverter sem tudott segíteni, a filmek nézhetetlenül rosszak innen lejátszva. Se fény, se szín, ellenben túl kontrasztos zagy az egész. Ugyanezeket a DVD-ket a PS4-ről HDMI-n átküldve minden jó, már amennyire a DVD lemez tartalma OK. Szóval kinéz egy új DVD lejátszó vásárlása is.
-
griffin90
tag
ez valojaban a pml9008, igaz? nagyon gondolkozom rajta, leginkabb az ambilight miatt.
mit gondolsz errol a tesztvideorol? ez alapjan rettenet, ezert vagyok csak bizonytalan.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RC modell földön, vízen, levegőben
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Androidos tablet topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hobby rádiós topik
- További aktív témák...
- SAMSUNG (QE85Q70D 215CM Q-LED SMART PRÉMIUM ! UJ MODELL! AKCIÓ!
- SAMSUNG (QE75LS03D ) FRAME ! 190CM 4K SMART CSÚCS TV ! 2024 MODELL! AKCIÓ!
- SAMSUNG (QE85QN95BATXXH) 217CM NEO Q-LED SMART 100hz ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (QE65QN90DAT) 165CM NEO Q-LED 4K SMART PRÉMIUM ..AKCIÓ!
- Eladó steelseries arena 9 rgb 5 1 szinte új!!!
- Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 garancia 109990
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest