-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Gubek-Einste #43899 üzenetére
igaz, az is 12 e ft környékén mozog.
-
-
válasz
dethroner #43897 üzenetére
a tl-wr1043nd v1 gyárilag 3 dBi 2.4 GHz antennákkal van szerelve.
a tl-wr1043nd v2 már 5 dBi értékű antennákat kapott.
a tl-wdr3600 osztott antennás, a 2.4 GHz 2 dBi - 5 GHz 3 dBi arányban osztoznak, de a párhuzamos szórás más szempontból nem korlátozó tényező.
fontos lehet viszont figyelembe venni ezt is; link
a nagyobb dBi érték nagyobb távolságot jelent, viszont beszűkül a szórás szöge, ami egy panel esetén inkább probléma, pláne ha nem megfelelő helyen van a router, hiszen itt nem beszélhetünk irtózatosan nagy távolságokról, ahol már komolyan megmutatkozna az eltérő dBi, inkább az a fontos, hogy ha nagyjából a lakás közepén van a router, akkor minden irányban jól szórjon.
panel esetén nem terveznék 2.4 GHz kapcsolatot, mert ha akad is szabad csatorna (kettő is a 40 MHz kapcsolathoz?), akkor is belelógnak a szomszédos értékek annyira, hogy lassulást, akadást, esetleg időszakos - forgalom függvényében - ellehetetlenülést is okoznak.
volt nekem tl-wdr3600 a bő 50 nm panelban és nem csak 2.4 GHz, hanem 5 GHz sávon is lefedte a teljes lakást, még a kis beépített antennákkal rendelkező mobiltelefonnal sem volt probléma a netezés a a lakás problémásabb pontjain sem.
anno volt tl-wdr941nd (v3) routerem is, ami a tl-wr1043nd v1 hardverével (kivéve a wan és lan portokat) és 3 dBi antennáival rendelkezik, attól nem volt érezhetően gyengébb a tl-wdr3600 szórása 2.4 GHz sávon, hiába az antennák 1 dBi eltérése. -
dethroner
veterán
Picit feljebb kérdeztem hogy mi a lényeges különbség a wdr3600 és a wdr4300 között. Elmondtátok, megértettem
De picit elbizonytalanodtam. Jelenleg 1043ND v1 teljesít szolgálatot, elvileg még pár napig, de úgy néz ki van rá vevő. Szóval nézegettem teszteket, ahol az jött ki hogy a wdr3600 jobbnak tűnik mint a 4300. De mivel a háztartásban egyenlőre csak a tévé tud (elvileg) 5GHz-t, és majd valamikor a nyár végén érkező új telefonom, a másik megmaradó telefonra és laptopra is gondolva nem elhanyagolható szempont a 2,4GHz sem. A mostani routerem sem a lefedettség bajnoka, igaz panelban élek és van bőven más hálózat is, de ha üres csatornára teszem akkor sem tudok a laskás a legtávolabbi helyiségében 2 vonásnál jobb hálózatot, speedtest-en telón mérve kb 1Mbps sebességnél jobban kihozni. És mintha azt olvastam volna hogy a dual routerek kisebb erővel sugároznak a 2,4Ghz-es sávban, mint a normál egysávos társaik. Meg azt sem tudom hogy ha párhuzamosan szórná mindkét sávban, akkor az további gyengülést okozna-e. Szóval nem tudom mivel járok jobban? Ha picit a jövőbe tekintek és azt gondolom 1-2 év múlva lecserélem az összes wifi eszközt olyanra ami tudja az 5Ghz-et és ez esetben vegyem a wdr3600-at, vagy inkább legyen elvileg lassabb a kapcsolat és csak a 2,4-es sávot használjam, de nagyon jelerővel, nagyobb lefedettséggel? Már ha nagyobb pl a 1043ND v2 lefedettsége.
Szóval a kérdés hogy 3600-as vagy a 1043 v2 jobb-e nekem? -
Vasinger!
nagyúr
Anno a Tenda N6 volt a legolcsóbb 5 GHz-et tudó router. Azóta már nem forgalmazzák ezt, mi helyette jelenleg a legolcsóbb 5GHz-es router? (Minden más része nem érdekel: tehát gigabites port, márka stb., csak olcsó legyen)
-
Ed3r_X_
nagyúr
Köszönöm a segítséget, megmutattam neki az ASUS-t, tetszett, de mondtam, hogy szerintem elég lesz az 500-as net is hozzá bőven.
-
válasz
Ed3r_X_ #43887 üzenetére
szia,
kérdés, hogy mi az ésszerű ár, illetve milyen más elvárás van még, mert 13 e ft környékén indul a tl-wr1043nd v2, az is jó már, ha elég a 2.4 GHz wifi, de van drágábban, erősebb hardverrel szintén csak 2.4 GHz képes, például az rt-n18u, vagy több n szabványos dual band, azokból olcsóbban a tl-wdr3600 és tl-wdr4300, de igény esetén drágábbak és erősebb hardverűek is, illetve több ac képes típusok is, jellemzően 25 - 70 e ft között.
-
Ed3r_X_
nagyúr
Üdv!
Ismerősnek új net lesz, Digi, a legnagyobb (elvileg, nem tudta pontosan), és ehhez keresne routert. Na most a legnagyobb az a gigabites tudtommal a Diginél, és ahhoz már nem mindegy milyen a router. Mit ajánlanátok ésszerű áron?
-
válasz
adika4444 #43884 üzenetére
nem lefelejtés, aki gyors netet rendel, annak a szolgáltató leírja az elvárásokat a honlapon; link (információk fül lenyitása), meg alapban is csak számol vele.
más kérdés, hogy ha van megfelelő router, ami leveszi a pppoe terhet a munkaállomásról, akkor valamivel szerényebb hardverű gép is elég.
azt döntse el mindenki maga, hogy milyen gyors netre van szüksége, ahol többen használják a családban...stb. a netet, ott akár a gigás csomag is bőven kihasználható, másoknak meg a töredéke is simán elég. -
adika4444
addikt
azt lefelejtetted, hogy a gigás nethez baromi erős gép kell, tehát I5 meg 7200 fordulatos vinyó. Én az 500 Mbps-re szavaznék, szerintem a gigás egyrészt felesleges mert még a torrent sem fogja tudni mindig kihajtani, másrészt kis csúcsidőben is már leesik a sebesség, mert az a kábelek meg portok tűréshatára, úgyhogy én 500 Mbps párti vagyok
-
válasz
klepto #43882 üzenetére
szia,
router és munkaállomás van, amik kábelen képesek kihasználni a digi 1000 netes sebességét (~940 Mbps), de wifi útján egyelőre nem az otthoni megfizethető kategória adott sebesség átvitele.
van az általad linkelt típustól még gyorsabb wifi sebességre képes is, de az sem képes átvinni a fent írt sebességet hasznos mivoltában.
a c2 és társai azért sem, mert az 1200...stb. Mbps wifi jelölés a 2.4 és 5 GHz összeadott értékéből tevődik össze, és a router hiába képes szimultán szórni a két sávon, megfelelő ellenoldal nincs hozzá, ami szintén tudná ezt, tehát egyrészt olyan router kellene, ami az egyik - ideális esetben a gyorsabb átvitelre képes 5 GHz - sávon tudja az elvárt sebességet, másrészt még akkor is adott az a tény, hogy a jelölt sebesség a router és az ellenoldal között kialakított "kapcsolati" sebesség, de annak csak egy hányada a mérhető "hasznos" sebesség - ennek az oka sarkítva, hogy a wifi forgalomban a hasznos adatok mélyen csomagolva utaznak, mérésre csak a hasznos adat kerül, de a forgalom elengedhetetlen részét képezi a szükséges körítés is.
a wifi kapcsán a sebességet nagyon nehéz meghatározni, ha nem ismert minden befolyásoló tényező, de egy nagyon hozzávetőleges tapasztalat; 5 GHz ac 866 Mbps 2*2:2 mimo kapcsolaton már nagyon jónak számít, ha 400 Mbps "hasznos", illetve mérhető sebesség adott, de már az 500 Mbps net mérhető átvitele is erősen kérdéses.
az általad linkelt c2 5 GHz sávon csak 1*1:1 mimo képes, tehát csak 433 Mbps ac kapcsolatra képes, ennek okán 200 Mbps mérhető sebesség környékén vége a mókának.
amennyiben veszel 3*3:3 mimo képes (1300 Mbps jelölkésű adott sávon) ac routert és hozzá azonos ellenoldalt, úgy az 500 Mbps mérhető átvitele esetlegesen megoldható, de még messze leszel a gigás net maximumától.
van már 4*4:4 mimo képes ac router is (ennek a jelölése 1734 Mbps), azzal már talán szépen megközelíthető a 940 Mbps adott tekintetben, de egyrészt nem elhanyagolható tényező a router ára, másrészt azonos képességű ellenoldalt nem nagyon találni még hozzá. -
klepto
addikt
válasz
Multibit #43876 üzenetére
Köszönöm szépen a kimerítő válaszod!
Abba bele sem gondoltam, hogy mi van a vevőoldallal
Szóval hiába tudja a kábel az 1000Mbit/s sebességet, és hiába veszek AC routert, a vevőoldal úgysem fogja kihasználni. Gondolom még sok évnek kell eltelnie, hogy a telefonok, táblák, és tv-k képesek legyen kihasználni az 1Gb internet sebességet.
És mi a helyzet a számítógépen? Ott van értelme a Digi féle gigainternet sebességnek?
Egyébként több routert is találtam ami elvileg képes WiFi hálózaton is képes az 1200Mbit/s sebességre, és ezek közül a legolcsóbb a TP-LINK Archer C2 Router -
-
jeni
félisten
válasz
xrvman #43877 üzenetére
Hello
Az az Asus nem a 12 év korhatáros hanem az Asus RT-N12 D1 névvel jelzett router!
Viszont az csak 10/100 LAN ! Kisebb sebességű Mbit/s hálózatokra tökéletes.
Nem rossz,olyat vettem az öcsémnek. -
xrvman
őstag
válasz
Intruder2k5 #43878 üzenetére
Igen, végül is a D1-es lett, köszi szépen.
-
-
xrvman
őstag
Melyik az a legkisebb N300 as Asus router amelyikben már magyar nyelv is található?
ASUS RT-N12+ -
Multibit
nagyúr
válasz
klepto #43874 üzenetére
Szia!
Először is olvasd el a téma összefoglalót! Neked is hasznos lesz a Pár gondolat a WiFi-rõl rész.
Tudod, vannak 2 személyes autók, vannak 5 személyes autók, vannak nagyobbak is. Éppen így vannak 100 Mbps portokkal szerelt routerek és vannak 1000 Mbps portokkal szereltek is. Ahogy az autóknál, úgy a routereknél is a vásárló dönti el, hogy szükségleteinek (és pénztárcájának) megfelelően melyiket választja. Nyilván, ha neked 1000-es neted van, nem fogsz 100-as portokkal bíró routert venni (ha nagy a család, nem elég az 5 személyes autó). Ha mégis 100-as routert veszel, akkor... [öncenzúra]. Ráadásul itt még bonyolítja a helyzetet az, hogy attól, hogy egy router portja 1000 Mbpst-tud, nem biztos, hogy router WAN-LAN áteresztőképességei ennyi! Tájékozódni kell, az internet csodás forrás ehhez!
Mindig az számít, hogy mekkora a WAN port sebessége. Hiába van a routerbe 300 Mbps linkesbességű wifi szerelve, ha a WAN oldal csak 100-as, a router, csak annyit tud, az a szűk keresztmetszet. Azért emeltem ki a linksebességet, mert az nem azonos az adatsebességgel. Sokszor volt már téma, olvass vissza! Itt egy témába vágó hsz a sok közül: [link] -
klepto
addikt
Sziasztok!
Láma kérdésem volna hozzátok
Hogy van az, hogy a WiFi routerek leírásában bármilyen WiFi szabvány is van megemlítve, a Wan/Lan leírásban csak 10/100Mbit/s szerepel?
Ez azt jelenti, hogy hiába van 1000Mbit/s netem, és hiába tudná a WiFi rész is ezt a sebességet, a sima kábeles összekötésnél csak 100Mbit/s sebességet fog látni a gépem (ill. a Router sem tud gyorsabb sebességet kezelni)? -
GU-81M
tag
Lefektetve eléggé érdekesen nézne ki.
Szerintem ez csak álló helyzetben használható, a hátulján a csatlakozók is erre utalnak.
Nem usb stickre gondoltam, hanem rendes, PCIe csatlakozós hálókártyára. Most egy tp-link tl-wn881nd van a gépben, de ezt le kell cserélnem, mert nem 5GHz kompatibilis, illetve csak 300 megás.
-
jeni
félisten
válasz
GU-81M #43869 üzenetére
két ezüst keskeny talpa van,igen csak állítva használható. elvileg a hátára is tehető mert talán így is elférnek alatt a dugók,bár ebben nem vagyok biztos.
USB STICK-re gondoltál?
7000 Ft alattit nem vennék,egy jó AC USB STICK 12000 Ft átról indulnak felfelé.
Gondolom az Asus a tuti tipp ilyen esetben.
Nem tudom van-e ennél olcsóbb és jobb cucc? -
jeni
félisten
válasz
GU-81M #43866 üzenetére
Én megmondom a tutit!
Nálam volt/van Asus mindkét routerre az RT-AC68U és az RT-AC56U.
Az utóbbinak nincsenek külső antennáik és így is árban körbe röhögte a drágábbik AC68U routert. Semmivel sem volt jobb a drágábbiknak térerő vételnél mint a fele annyiba kerülő AC56U router. Ha 1 méterrel messzebb sugároz nagyobb jellel az AC68U akkor sokat mondtam. -
válasz
GU-81M #43866 üzenetére
Nyilván teljes rálátás sehol sincs, ilyen lakást nehéz is lenne elképzelni.
Egyébként itt a topikban kali használ jelenleg RT-AC56U-t, tudtommal szintén ltp környezetben, kérdezz rá akár nála, akár a router topikjában, hogy másoknál miként teljesít hasonló környezetben.
-
GU-81M
tag
válasz
Intruder2k5 #43865 üzenetére
Nincs teljes rálátás a routerre, egy fal belelóg, ezen kívül nem tudom felrakni a falra. Amúgy nyitott vagyok rá teljesen.
-
válasz
GU-81M #43864 üzenetére
Az sem rossz vas, de amint azt írod is, drágább és ugyanakkor gyengébb, mint az AC56U.
- akár 5 GHz-es is lehet, mert csak egy 30 nm-es lakást kell kiszolgálnia"
Ennek fényében nem nagyon értem, hogy mi a gond az RT-AC56U-val. Persze nekem aztán mindegy, tőlem megveheted az RT-AC66U-t is...
-
GU-81M
tag
válasz
Intruder2k5 #43863 üzenetére
És mi a helyzet a Asus RT-AC66U AC1750-nel? Nem sokkal drágább, mint az ac56u, de ennek már külső antennái vannak, viszont hw-ben gyengébb.
-
válasz
GU-81M #43862 üzenetére
Én inkább BroadCom Chipset párti vagyok, ezért nem is nagyon szoktam ajánlani a TP-LINK modelleket, ha csak nem valaki kimondottan olyat kér, vagy a rászánt keretbe nem fér bele más. Így aztán neked is azt mondom, hogy az ajánlott típusok közt ott van az Archer C7 is, mások szokták is ajánlani, nekem ezzel a modellel nincs tapasztalatom, és mivel nem BroadCom alapú, így leginkább csak másod, harmadrészt szoktam ajánlani.
-
GU-81M
tag
válasz
Intruder2k5 #43859 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ, a TP-LINK Archer C7 AC1750 routerről mit gondolsz? Kicsit gyengébb hardveresen, viszont külső antennái vannak, árban ugyanabban a szegmensben vannak. A netem amúgy a legkisebb digis, illetve egy gép és egy tablet szokott a hálózaton lenni.
Ellen oldalra mit ajánlotok? A mostani gépben egy kétantennás pcie tplink kártya van, de ez csak 300 megát tud átvinni. Ez még elég is lenne, csak a router omlik össze torrent alatt.... Tudom, hogy wifin nem fair a routerrel szemben torrentezni, de más megoldás nincs.
-
-
törölt tag
válasz
Intruder2k5 #43857 üzenetére
Szia!
Nekem bőven jó lenne 100as router is, tényleg csak egy távoli asztalnak kell futnia.
Nem akarom kihasználni a teljes sávszélességet, illetve már amúgy is van egy őskori wifis router.
Köszönöm a választ(#43861) Intruder2k5
-
-
-
válasz
#92888064 #43855 üzenetére
Szia!
A legkisebb DIGI net tudtommal 100Mbps, amihez már mindenképpen Gbit-es router kell. A legolcsóbb olyan Gbit-es router, ami gyárilag alkalmas VPN szerver futtatására, az ASUS RT-N18U. Ettől olcsóbban TL-WR1043NDv2 jöhet szóba, de ott firmware moddolni kell a VPN-hez.
-
GU-81M
tag
Sziasztok!
Routert keresek max 25 ezerig, a következő feladatkörrel:
- digis net, csak wifis használat jöhet szóba (bírnia kellene a torrent forgalmat wifin....)
- akár 5 GHz-es is lehet, mert csak egy 30 nm-es lakást kell kiszolgálnia, viszont a környéken sok hálózat van márA mostani routerem egy tplink 1043NDv1, de már nagyon idegesít, hogy sokszor ledobál a hálózatról és összeomlik. Custom fw-rel is ugyanezt produkálja, így mindenképpen le szeretném cseréni egy újabbra.
-
törölt tag
Sziasztok!
A legolcsóbb vpn-es routert keresem a legkisebb digi nethez. Alapvetően csak távoli asztalra lenne használva, szóval ennek kellene megfelelően futnia, egyéb extra igény nincsen. Ha ma át tudnám venni fehérváron (pl.: aqua), az lenne a legjobb, és akkor hétvégén próbálgathatnám. Még nagyon harmatos az ezzel kapcsolatos tudásom, tegnap este kezdtem el olvasgatni.
A válaszokat előre is köszönömÜdv
-
btomi9
aktív tag
Sziasztok!
UPC -s router által biztosított Wifi térerejének megnövelésére keresek buta eszközt. A lényeg az lenne, hogy egy hozzá nem értő is "plug&play" módon be tudja üzemelni. Ár/érték arányban keressük a jó megoldást, hirtelen ezt a típust találtam:
TP-LINK TL-WA830RE
Van esetleg ennél jobb, ajánlott modell wifi range extenderre?
-
adika4444
addikt
válasz
dethroner #43851 üzenetére
Szia!
Intruder2k5 leírta a lényeget, én annyi kiegészítést írnék, hogy a 3600 nagyon belevaló router, én a napokban vettem meg. Amire nagyon figyelj, hogy a hátán rejtett kapcsolóval van kinyomva a wi-fi-je, továbbá hogy gyengébb lesz mint egy sima 2.4 Ghz-s router, bár az 1043NDv1 szintjét hozni fogja.
Mindenesetre én teljes meggyőződéssel javaslom ezt a típust, nem fogod megbánni! -
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Le kell cserélem a jó öreg TP-Link 1043 v1 routerem, nem bírja a tempót tartani a digi netsebesség emelésselEgy pc és egy tévé lenne rajta kábelesen, 2 telefon és egy laptop wifin. Eddig az utódját, a 2.1-et néztem ki, de mivel panelban lakom és hemzsegnek a hálózatok, agyalok az 5GHz-es tartományon. Így bukkantam rá a WDR3600 és WDR 4300 routerekre. Első annyi különbséget látok hogy előbbin 2, utóbbin 3 antenna van. Mivel a wifi kulcskérdés lenne, ezért az volna a kérdésem hogy melyikkel járok jobban, ha egy 54nm panelt kellene a lehető legjobb minőségben lefedni?
-
Sleek
senior tag
Sziasztok szép estét.
Egyik ismerősnek szeretnék routert vásárolni ,hogy a lakásban tudja használni az upc s netet .
Egy vagy max két mobil telefonnal lenne használva a lakásban.
A net nem nagyobb mint 100mbit sőt talán az hiszem 60mbit á Általában router közelében használná .
De a távolság nagyon ritkán olyan 5-6 méter lenne Egy falon kellene keresztül menni a jelnek.
Aki használná nem ért az ilyen kütyühöz ezért nem kell bonyolult.
Milyent ajánlanátok ? Köszönöm a segítséget. -
Olomlovag
tag
válasz
Intruder2k5 #43847 üzenetére
Üdv Intruder2k5!
Köszönöm szépen a segítséget, nekiesek a tanulmányozásnak. Meg kellett egy kis megerősítés, hogy jó helyen gondolkodom.
Olomlovag
-
válasz
Olomlovag #43846 üzenetére
Szia!
Az Access Point-ot felejtsd el, feleslegesen drágább és butább mint egy router. Minden routert tudsz Access Ponit-ként használni, de fordítva sajnos egyiket sem, tehát routert kell venned!
Folytatásként olvasd még el az itteni témaösszefoglalót.
Egyébként az említett TL-WR841N(D) az egyik jó irány lehet számodra.
-
Olomlovag
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni.
Életem eddigi részén köldökzsinóron szívtam magamba a világ tudását. Fogalmam sincs mi fán terem a megosztás tudománya. Vásároltam egy Wifi képes Tabletet és szeretném úgy használni otthon, hogy közben ne kelljen bekapcsolnom a számítógépet. Telecom-os 30 Mbit / sec-es internetem van, és ahhoz egy Hauwei Echolife HG 850a adja az elérést optikai kábelen. Panelrengetegben lakom, és 10 - 15 méteres körzetben " jónéhány Wifit " látok. Két - három fal közepette stabil helyzetet hogyan tudnék teremteni úgy, hogy a későbbiekben lenne esetlegesen még egy kábeles számítógép csatlakozásom. Valaki routert valaki acess point-ot javasolt. Igyekeztem utána olvasni a barátom " gügye " segítségével, de teljesen képzavarban és tanácstalanságban szenvedek.
Eddig egy TP-link 841-N-ben láttam hasonlóságot elképzeléseimmel az olcsó kategóriában, de nem tudom mire számíthatok a többi felhőlakót illetően.Elnézést kérek a hosszú és zavaros mondandómért.
Köszönettel
Olomlovag -
-
MPeter87
őstag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok.
Itthon T-s netünk van egy modem-router egyben kütyüvel, viszont szeretnék valahogy a másik épületbe is értelmes wifit varázsolni (eddig a sok fal miatt esélytelen volt kapcsolatot találni). Ezt meg tudom oldani valahogy úgy, hogy egy másik wifis routert is beiktatok? Jelenleg a T-s kütyüből egy kábel van áthúzva a másik épületbe, ami egy asztali gépbe megy, tehát a kábel már meglenne hozzá és van egy TL-WR841ND router is.
Előre is köszönöm a segítséget! -
pzstm
titán
válasz
Intruder2k5 #43841 üzenetére
igen, megtaláltam és át is néztem.
30-ból ki is jönne ahogy nézem. Picit utánaolvasgatok még meg ilyenek és akkor lehet be is szerzem
-
-
pzstm
titán
válasz
Intruder2k5 #43839 üzenetére
átlag 6Mbit sávszél kellene, de nem szeretném ha zavarba jönne az időnkénti 10-12Mbit körüli értéktől, sőt ha már belevágnék, akkor szeretném igen mind a 25 Mbit-et kihasználni.
Utánanézek ennek az AC 56U-s modellnek kicsit, köszönöm szépen a gyors segítséget.
(ASUS emulator oldal nemigazán tölt be, bár lehet csak céges háló nem szereti
amúgy Asus-nál ezt néztem pont ki topik előtt, csak gondoltam kevesebből is megúszhatom esetleg, de sebaj. Ha már belevágok tényleg minőségit vennék nem 1 évre
-
Szia!
Jó topikban vagy.
Na most kérdés még, hogy a VPN szerveren is ki szeretnéd használni ezt az 50/25Mbps sebességet? Csak mert ehhez egy meglehetősen erős SoC-al rendelkező router kellene, mondjuk egy ASUS RT-N18U, RT-AC56U, vagy RT-AC68U. Ezekben már gyári fw-ben is van VPN támogatás.
Amennyiben a VPN-en elég kisebb sebesség is, mondjuk 5-10Mbps, akkor ehhez a nethez még akár egy 100Mbps portokkal szerelt router is megteheti, persze amennyiben nem jönne jól már LAN-on a Gbit-es hálózat.
szerk.:
Most látom az "antenna mentes" igényt, akkor ebből a felsorolásból az ASUS RT-AC56U jöhet szóba. -
pzstm
titán
Sziasztok
előre is sorry ha rossz topikban járok
Jelenleg egy közel 5 éves Linksys WRT 120N-es routerem van, ami anno 10.000 HUF volt és tökéletesen/hibátlanul működik azóta is
A problémám ott kezdődik, hogy DD-WRT által nem támogatott, én pedig szeretnék otthonra egy VPN server-t beüzemelni. 50/25-ös a netem, most LAN-on és WIFI-n is egyszerre 4- eszközzel is tökéletes a felhasználói élmény.
Tudtok olyan modellt javasolni, ami képes lenne esetleg a VPN server iránti perverziómat kielégíteni anélkül, hogy a felhasználói élmény csorbulna?
Nappaliban lenne, így a design sem utolsó, antennáktól mentes a jelenlegi is, ezt a szokásomat is szívesen megtartanám
Előre is köszönöm a válaszokat/tanácsokat!
-
válasz
katalin888 #43836 üzenetére
50000Ft-ért? Azért kapsz egy RT-AC68U-t, vagy egy RT-AC56U-t, és mellé egy 1TB-os HDD-t. Én egész biztosan nem adnék ezért ennyi pénzt. Ráadásul ha kiszedik a VÁM-osok, akkor még erre fizethetsz VÁM-ot és/vagy ÁFA-t, bár ezeket pontosan nem tudom, hogy vannak most, de azt hiszem 30%, az meg már 65k lenne, kínai garanciával.
-
katalin888
aktív tag
Ismeri valaki ezt ( Broadcom BCM4709C) a routert?
Ígéretes darabnak tűnik! Vélemény? -
adika4444
addikt
-
Kovbob
senior tag
Üdv! Ezt a routert néztem ki magamnak. 30Mb-es letöltési és 5Mb-es feltöltési sebességű a net, vezetékkel 2 gép lenne rákötve, a WI-FI pedig csak a telefonokhoz kell. Megfelelő választás lenne a router?
-
adika4444
addikt
Szia!
TP-LINK-ről:
Asszem 2007 körül, vagy régebben vagy tán kicsit később, de már tényleg baromi régen jött ide hozzánk egy WR 543G típusú TP-LINK, bár a 30 Mbps-os net wi-fi-n kifogott rajta, kábelen máig tökéletes, 5 Mbps-os nethez szoktam asználni rokonságban.
Vettem még egy ilyet 2011-ben, tudom akkor már kissé elavult volt, de akkor elég volt.
2013-ban november környékén vettem egy TL-WR842ND-t, máig kitűnően megy
És végül kb. 1 hete vettem egy WDR3600-at, ez is szintén kitűnően működik.
Ja és eközben rokonságban UPC 60-as nethez lett véve 2010-ben 841ND, sajnos antenna csatija tönkre ment a szakszerűtlen kéz beavatkozása miatt, de amikor jött a 120-as net 2014-ben cseréltük 1043ND-re, v2-es verzióra, azóta hibátlan.
Ezt most csak azért írtam le, hogy a TP-LINK-ről megosszam a baromi pozitív tapasztalataimat, én nagyon nagy TP-LINK párti lettem, eddig csak sw-os gondjaim voltak, nagyrészt a saját hülyeségem miatt...
És még valami: Azért cseréltem gyakran, mert baromi gyorsan változtak az igények, a 842 belépő volt, aztán ott tapasztaltam meg a hálózaton belüli másolás ízét. -
ada19
senior tag
válasz
Multibit #43830 üzenetére
Max, van ahol csak fele stb. Ott már érezhetően lassabb, kevésbé reszponzív így tényleg nem fontos hogy brutálgyors legyen, de azért van egy határ ami már ront az élményen - és mivel munkára is használom laptoppal, itt semmiképp nem szeretnék kompromisszumot kötni viszont egy autó árát sem akarom kiadni rá.
Az N18U egyébként olyan amit azonnal megvennék, egyedül az 5Ghz hiánya ami még gondolkodóban tart.
-
Multibit
nagyúr
20Mhz-en meg nagyon lassú - 65Mbps-t ír, ez a gyakorlatban ~40-45Mbps-t jelent max.
később:
a nagy sávszélt igénylő eszközök kábelen vannak/lesznek
Most akkor mi van a wifi-vel? Ha nem számít a wifi sebessége, akár a 40 Mbps is elég, nem?
A 2.4 GHz-es kapcsolat instabil lehet zsúfolt környezetben. Ha nem aggódsz emiatt, az Asus RT-N18U és a TP-Link WR1043ND routerek ajánlottak leginkább (mindkettő 2.4 GHz only). -
ada19
senior tag
válasz
Multibit #43827 üzenetére
Jelenleg 200/100-as DIGI de nem hiszem hogy valaha váltani fogok nagyobbra, hacsak nem lesz ismét ingyen növelve.
Új építésű társasház, jelenleg sajátomon kívül 14 hálózatot látok, és pont itt kezdődik a gond. A jelenlegi (D-Link DIR-600 ami 3 éve még csak újraindítást sem igényelt!) routeremen 40Mhz-ces sávszélt használva már összeakad néha a szomszédokéval, 20Mhz-en meg nagyon lassú - 65Mbps-t ír, ez a gyakorlatban ~40-45Mbps-t jelent max. Ezért jött az ötlet hogy legyen Dual Band.
Ami must-have:
-Teljes gigabit (WAN is)
-Guest SSID
-Biztonságos és atomstabil legyen (néha szakadások, router újraindítgatás NEM fér bele, munkára is sokat használom, nem lenne vicces Lync meeting vagy Domino adatbázis másolása közben routert troubleshootolni)
-Ne nézzen ki idiótán mert nem tudom elrejteni teljesen (hello Archer C2, N56U, N65U - nem karácsonyfát akarok venni)Ami egyáltalán nem érdekel:
-USB és mindenféle hozzá kapcsolódó megosztás
-Nem kell legújabb és leggyorsabb, 300+300, 300+450-es körül bőven elég lenne, mert a nagy sávszélt igénylő eszközök kábelen vannak/lesznekMindezen feltételnek a D-Link DIR-850L megfelel és jelenleg ~19 700 Ft-ért vár egy átvételre az ED-ban. Hasonló kategóriájú ASUS az RT-N66U ami 1,5x ennyibe kerül, azt már túlzásnak érzem, a többi vagy nem tud 5Ghz-et, vagy világít mint egy karácsonyfa. TP-Linkek közül a WDR3600 ami számításba jöhet viszont ettől félek kicsit, főleg a régi rossz tapasztalataim miatt (összesen ~50 beüzemelt TP-Link eszköz legalább negyedével voltak akár garanciális, akár stabilitási gondok, hirtelen nem működő LAN, WAN port, de tény hogy ezek 3-4-5 éve történtek, amikor még 5 év garanciát adtak mindenre - a korrektség miatt muszáj megemlíteni hogy sosem volt gond a cserével), azóta lehet jobb a helyzet sokkal.
Külön jóság, hogy csak 2 LED van az egész routeren, az is zöld ami sokkal kevésbé bántja a szemet mint a kék.
Minden építő jellegű ötletet javaslatot szívesen fogadok!
-
ada19
senior tag
válasz
Gubek-Einste #43825 üzenetére
Köszi!
Még függőben hogy lemondok a Dual Bandről, akkor hasonló áron egész jó ASUS-t kaphatok.
-
A nem ajánlás oka a többszörös csalódás a vásárlóktól. Az eszközök jönnek-mennek de az utóbbi 1-2 évben a D-Link router-ei kikerültek az ajánlottak közül de ha van kedved akkor próbálkozhatsz a megvételükkel.
Az interneten sok mindent írnak össze-vissza aminek sokszor a fele sem igaz. A panaszok sokszor csak beállítási gondok és/vagy nem megfelelő igények/elvárások támasztásából származik. -
krealon
veterán
válasz
Zodicus #43821 üzenetére
"Ha wifi-n ki akarom használni az 500/200as csomagot (vagy a lehető legtöbbet belőle), akkor melyik router-t kéne megvennem?"
Ha nagyreszet szeretned wifi-n atvinni az 500/200 Mbps netbol, akkor a kovetkezo dolgokra lesz szukseged:
- AC1200 vagy nagyobb Access Point (router)
- AC1200 vagy nagyobb kliens adapter
- 866 Mbps vagy nagyobb linksebesseg a ket eszkoz kozott.Ha barmelyik nem teljesul, akkor eselyed sincs az 500 Mbps-re WiFi-n.
-
-
ada19
senior tag
Sziasztok,
Router csere előtt állok és sok paramétert figyelembe véve a végén ár szerinti sorrendbe rakva egy D-Link 850L-re jutott a választás. Többször láttam hogy nem ajánlottak a D-Link routerek. Mi ennek a pontos oka (történelmi, több rosszul működő modell, általában rosszak, nem biztonságosak stb.)? Én a DD-WRT és OpenWrt támogatás hiányán kívül nem sok hátrányt láttam, Newegg és Amazon reviewok alapján is jól teljesít hosszú távon is.
Hasonló tudású ASUS több mint 1,5x ennyibe kerül, TP-LINK is drágább plusz a régi modellek közül sokkal volt stabilitási problémám (több tíz darab, igaz gyári FW-vel).
Köszi előre is a válaszokat és a tippeket!
Newegg: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA4HM2W03446&cm_re=850l-_-33-127-496-_-Product
Amazon: http://www.amazon.com/D-Link-Wireless-App-Enabled-Dual-Band-DIR-850L/dp/B00BYRPPAS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1435149283&sr=8-1&keywords=850lNem kötekedni vagy a D-Link mellett pártolni szeretnék, csak kíváncsi vagyok.
-
P.Ferenc
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #43811 üzenetére
"Találtam ezt a Zyxel WAP3205 v2 Wireless N300 Access Point készüléket."
#43810 P.Ferenc
A kinézett tudja amit szeretnél, ... amikor az eszköz vezetékkel kapcsolódik a router-hez.Jól sejtettem, furcsa is lett volna ha csak wifin venné a jelet, de inkább megkérdeztem
Akkor, ha jól találgatok: az egyik LAN portba a router vezetéke megy és még marad egy üres csatlakozó mondjuk a számítógépnek, ha vezetékkel akarok csatlakozni. És még szórná a wifit is az egyik helységben.
Nem is lenne rossz, mert árulnak egyet 4 ezerért. -
Calogero
addikt
válasz
Longhandd #43816 üzenetére
Hogyan kössem be a saját routerem a ZTE-vel egy hálózatba?
1. Egy gigabites switch-be dugod a DIGI bejövő UTP-t, a saját routered WAN portját és a ZTE router WAN portját.
A ZTE-n kitörlöd a PPPoE kapcsolatnál nem csatlakozol , de telefon lesz rajta.
A saját routereden pedig beállítod a PPPoE kapcsolatot, így az kezeli majd az internetet továbbra is.
Tehát: bejövő UTP a switchbe és ezen a saját router és a ZTE.2. Plusz switch nélkül a legegyszerűbb ha a saját routereden kikapcsolod a DHCP-t (vagy switch módba kapcsolod, ha van ilyen opció) és a két eszközt a LAN portból LAN portba kötöd. A bejövő UTP-t pedig a ZTE WAN portjába.
3. Plusz switch nélkül a másik lehetőség, hogy a ZTE egyik LAN portjára kötöd a saját routered WAN portját és dinamikus (vagy statikus, ha érted mit csinálsz) IP-t állítasz be a saját routered WAN csatlakozásának. Ekkor a saját routered nem lehet 192.168.1.1 IP című, ezért állítsd át például 192.168.2.1-re.
-
Longhandd
tag
Kölcsön kaptam kipróbálásra egy ILYEN eszközt. Segítségével teljesült az a vágyam, hogy a lakás legtávolabbi részében is jó minőségű a vezeték nélküli kapcsolat.
Az a gondom, hogy nem iktathatom ki a DIGI-től kapott routert, mert a vonalas telefon csak arról tud működni. Egy szál vezeték jön be a lépcsőházból, 2 eret használ a telefon a többi a net. Hogyan tudnám összehozni a két eszközt? Azt szeretném, hogy az Asus router gondoskodjon a netről a DIGI-s router pedig csak a vonalas telefont üzemeltesse. Várom az ötleteket. -
Phobion
őstag
válasz
Gubek-Einste #43808 üzenetére
rendben, köszönöm
-
válasz
Because #43809 üzenetére
15k-ból nem jön ki egy router és adapter páros.
A korábban ajánlott TP-Link 3600 helyet, ha nem kell dual band adapter és nincsen olyan eszközöd amelyik támogatná az 5 GHz-s működést, jó lesz egy 1043NDv2 is.
Adapternek Asus USB-N14, TP-Link 822N/8200ND lenne ajánlott.#43810 P.Ferenc
A kinézett tudja amit szeretnél, AP módnak hívják amikor az eszköz vezetékkel kapcsolódik a router-hez. -
P.Ferenc
csendes tag
Találtam ezt a Zyxel WAP3205 v2 Wireless N300 Access Point készüléket.
[link] Meg találtam rajzokat a neten, de egyiken sem látok olyat, hogy a routerrel vezetéken tartaná a kapcsolatot.
Egy ilyen AP-t vezetékkel nem is lehet a routerrel összekötni? Csak wifi kommunikál? Mert azt látom, hogy van két LAN port rajta. Vagy csak EZ konkrétan ilyen típus? -
Because
őstag
azt el is felejtettem, hogy a routerhez kellene valami usb-és adapter is a gépbe, de a dual-osak azért elég drágák...
akkor mit tudnátok ajánlani a digi 100Mbit-es csomagjához? router és adapter szinten, hogy teljesen ki tudjam használni 15000Ft alatt maradva
-
-
Phobion
őstag
válasz
Intruder2k5 #43803 üzenetére
rendben, köszönöm
de még annyi, hogy a digi 1000-es csomagjához is jó?
-
PREM1Z
tag
Sziasztok.
Otthonra kellene egy 10es nethez wifis router, nem egy nagy ház, szóval nem kell óriási lefedettségű, de jo ha van hozzá antenna
Mit ajánlotok a legolcsobb kategóriából? Köszönöm előre is a segítséget!
-
XuChi
addikt
Egy asus rt-n66u router-re melyik merlin-t kellene feltennem ? Köszönöm a segítséget.
-
-
válasz
zolion01 #43798 üzenetére
Szia!
Tomato-ban is lehet állítani. De ehhez a témához keress egy másik topikot inkább, mondjuk a Router gondok-at.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hálózati / IP kamera
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bluetooth hangszórók
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ThinkPad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U GeForce MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- PS5 Slim+ 2x Dualsense Wireless Controller garanciálisan
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged