- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
€uro
őstag
válasz Dragon3000 #103938 üzenetére
Igen. És érdekes módon a 13. generációs processzoroknál is egy negyed évvel később hozták ki a sima 700-asat. Feltételezem, hogy a 14700 most is 2024 első negyed évében jelenik majd meg.
Eladó - Samsung 55" Aktív 3D SMART LED TV + 4 db 3D Szemüveg | 2 db Távirányító (egyik giroszkópos, hangvezérléses)
-
€uro
őstag
válasz ollie #103935 üzenetére
Ez így jól hangzik. Mármint, hogy ez a "Base" nem IDLE alap fogyasztást jelent.
Egyébként a CPUBenchmark odalán is erre mertem következtetni. Meg lehet adni százalékban az átlagos CPU terhelést és arra számol fogyasztási értékeket. De kellett a megerősítés.
Köszönöm!
Eladó - Samsung 55" Aktív 3D SMART LED TV + 4 db 3D Szemüveg | 2 db Távirányító (egyik giroszkópos, hangvezérléses)
-
€uro
őstag
válasz jimpo #103929 üzenetére
Sejtettem, hogy lesz, akinek magyaráznom kell majd a kiszemelt két CPU-t. Tudod, nagy ritkán van, amikor kell a teljesítmény. A felvetett kérdést illetően viszont ez most nem releváns. Alapvetően a kétféle TDP értékek gyakorlati jelentőségével szeretnék tisztában lenni.
-
€uro
őstag
Sziasztok!
A processzorok TDP értékével és ezzel együtt a számítógép fogyasztásával kapcsolatban szeretném, ha segítenétek tisztán látni.
Adott az alábbi két i7-es processzor:
- i7-13700 | TDP: 65/219W
- i7-14700K | TDP: 125/253WA gyakorlatban mit jelent a Processor Base Power érték, mely az egyik CPU-nál 65W, a másiknál pedig 125W? Azt a fogyasztási értéket jelenti, amit a processzor úgymond IDLE állapotban fogyaszt alapból, amikor mondjuk csak fut a Windows 11, de semmilyen komolyabb program nem terheli a gépet?
Ezen két processzor közül fogok választani. Szívesen venném az újabbat, de az a 125 wattos érték kicsit riasztónak tűnik. Napi 16 órát megy a gép gyakorlatilag szinte mindig csak alap irodai alkalmazások, böngészés, Office feladatokra lesz használva - játszani egyáltalán nem játszom.
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
válasz dudika10 #96968 üzenetére
Értem. És el is fogadom.
Mindenesetre csodálkozom... Anno az első PC-mben egy 486DLC processzor volt valamikor 1994 tájékán. 40 MHz-s órajelen működött. Akkoriban nagyjából másfél évente duplázódott a processzorok teljesítménye. 1998-ban úgy örültem a 133 MHz-es Intel Pentium procimnak...
Ok, hogy magok terén előreléptünk. De azért még ezzel együtt is kicsit többet vártam kilenc év után...Mondja ezt egy sok éves álmából felébredt veterán...
-
€uro
őstag
válasz hokuszpk #96962 üzenetére
Igen, tudom, hogy több szál esetén a teljesítménykülönbség nagyobb. De valahogy akkor is... Majd egy évtized a különbség a két processzor között. Sokkal nagyobb különbséget vártam.
További jó meccsnézést!
-
€uro
őstag
Hagy mutassak egy érdekességet.
Jeleneg egy 2012-ben vásárolt négy magos Intel Core i5-3570K processzorom van. Kinéztem egy új Intel Core i9-11900F CPU-t. Összehasonlító tesztet néztem róla:
Intel Core i5-3570K vs Intel Core i9-11900F
Azt látom, hogy egy magon gyakorlatilag csak kétszer gyorsabb az i9-es processzor. Ez komoly?! Létezik, hogy egy kilenc évvel újabb CPU csak dupla olyan gyors? Többre számítottam. Kilenc év...
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Segítsetek légy szíves processzor választásban. Már nem nagyon követem a trendeket, újdonságokat. Sorolom a kritériumokat:
1. Első körben tudni kell, hogy teljesen új számítógép építését tervezem. A Processzor az első, mit ki szeretnék választani. Csak új elemekben gondolkodom.
2. Keret: Kb. százezer forint. Esetleg 120-130 is lehet indokolt esetben. Indokolt eset alatt értem azt, ha például ár/érték arányban, technológiai fejlettségben vagy fogasztásban érdemesebb valamelyiket választani.
3. Felhasználás: Játékra nem lesz használva. Ettől függetlenül a munkámnak része, hogy órákon keresztül tartó számításigényes teszteket futtatok. Ezek úgynevezett tőzsdei backtest-ek. A lényeg, hogy alattuk a processzor 100%-os terhelés alatt van. Van amikor csak egy szál, van amikor mindegyik.
4. Alapvetően Intel-ben gondolkodom - nálam még ez berögzült. AMD-re azt hiszem nehezen lehet rábeszélni. Bár nincs kizárva, mert úgy hallottam, az AMD-k mostanában már nagyon jók, felveszik a versenyt az Intel-lel.
5. Integrált grafikus vezérlőre nem lesz szükségem.
6. Legalább 8 magot szeretnék. Ami lehet 8 mag / 8 szál vagy 8 mag / 16 szál is - mindegy.
7. Tuning kizárt. Nem csak az állatokat nem kínzom.
8. TDP. Ez egy sarkalatos pontja a választásomnak. Mert fogyasztás tekintetében alapvetően az alacsonyabbat preferálom. Nem az áramszámla, hanem a processzor melegedése miatt. Ugyanis minél csendesebb gépet szeretnék összerakni. Jelenleg például ventilátormentes a VGA kártyám, a processzorhűtőm és a tápegységem is. Ha meg tudom oldani, újra valami ilyesmit szeretnék.
Tudom, hogy az alacsonyabb processzorfogyasztás a CPU teljesítményével fordított arányban van. E tekintetben egyelőre inkább csak kíváncsi lennék a lehetőségekre, hogy az előző pontokat figyelembe véve mik a lehetőségeim.Előre is köszönöm a segítséget, ajánlatokat!
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Nagy processzorigényű optimalizációs alkalmazásokat futtatok. Ehhez keresek megfelelő processzort.
Az optimalizációk egy szálon futnak. De párhuzamosan több optimalizációt is el tudok indítani. Tehát ha például egy négymagos processzoron egy mag 10 perc alatt végez 1 egységnyi számítási munkával, akkor a CPU egy óra alatt 6 x 4 = 24 egységnyi számításra képes.
Szerintetek hogyan tudok ehhez megfelelő processzort találni? Vannak olyan táblázatok, melyek a CPU-k teljesítményét magonként mérik? Vagy egyszerűen csak az össz teljesítményt nézzem?
-
€uro
őstag
válasz szcsaba1994 #38713 üzenetére
Elsőre GIGABYTE GA-Z77X-D3H alaplapot néztem ki a CPU (i5-3570K) alá.
Nem kezdő tuningos vagyok, hanem - magam sem tudom, miért - tuning-ellenes beállítottságú. Nem játszom a számítógépen. Programozok, ritkán videót kódolok, képet szerkesztek. Azt szeretem, ha a Windows gyorsan fut. Sok programot futtatok egyszerre: több Excel file van nyitva, böngészőben húsz-harminc ablak, néha videót szerkesztek,
Valószínűleg nincs szükségem komolyabb alaplapra és az általad említett 10-15K-s árkategória is megfelelne. De szeretek inkább többet költeni valamire, tudva azt, hogy minőséget kapok, vagy rendelkezem még mozgósítható teljesítménnyel.
(#38712) bluyoo: Köszi. Hasznos infó.
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
válasz szcsaba1994 #38708 üzenetére
Köszi.
E szerinte az oldal szerint az i5-3570 és i5-3570K processzor is az Ivy Bridge technológia képviselője. Jól mondom? A két processzor között nem sok az árkülönbség. Még ha (most) nem is tuningolom a processzort, nem éri meg inkább a K verziót választanom?
-
€uro
őstag
válasz bluyoo #38704 üzenetére
Igen, közben én is észrevettem, hogy lassan mindegyik i5-7 CPU rendelkezik integrált VGA-val. Nem ragaszkodom az IGPU nélküli CPU-hoz.
Én a Core i5-2500K-t néztem ki először - az iPon hozzászólások nagyon pozitívak voltak. De az i5-3570 talán még jobb választás.
Kicsit OFF kérdés, de milyen alaplapot és milyen 16 GB-os memória kittet ajánlotok hozzá?
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
Úgy néz ki, hogy még sem integrált VGA-s CPU-t veszek.
Ár/érték arányban, 40-60 ezer forintos árkategóriában melyik a legjobb legalább négy magos Intel CPU? Nem lesz tuningolva a processzor!
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Új számítógépet építek. A tanácsotokra vagyok kíváncsi.
Nem játszom a számítógépen, ezért olyan processzor vásárlásán gondolkodom, amiben van integrált VGA.
Kérdésem először is, hogy az i5, i7 processzorok integrált VGA kártyája elboldogul-e két monitorral? Az egyik 2560x1440, a másik 1920x1080-as felbontásban fog működni. Windows 7-nek kell rajta menni. Néha bele szeretnék nézni egy-két FULL HD-s filmbe.
Ha nyugodtan gondolkodhatok integrált VGA-s megoldásban, akkor 50-70 ezer forintos árkategóriában melyik jó ár/érték aránnyal rendelkező INTEL processzort ajánljátok?
Nem integrált VGA-s INTEL processzor esetén 50-70e forintért melyik CPU-t érdemes választani?
Köszönöm!
-
€uro
őstag
Üdv!
Olyan táblázatot keresek, ahol a TDP besorolása alapján meg lehet nézni, hogy melyik CPU gyorsabb az adott fogyasztáson.
-
€uro
őstag
válasz vzsryl #16335 üzenetére
De igen, tudok. Valószínűleg rá is szánom majd. Tényleg csak érdekelt, hogy miért a számozás alapján is kisebbnek tűnő processzor az újabb és egyúttal tartalmaz kevesebb Cache-et, miközben minden egyéb paraméterük ugyanaz.
(#16334) vergilx:
Nem.
(#16333) elfelejtette:
Köszönöm! Így már mindjárt érhető.
-
€uro
őstag
A Quad Q8400 és Quad Q9400 processzorok között teljesítményben van valami különbség?
Az adatok alapján a 9400-as 6 MB L2 Cache-t tartalmaz szemben a 8400-as 4 MB-jáéval. Eltérés még közöttük, hogy paradox módon a 8400-as háromnegyed évvel újabb.
A 9400-asnál az Intel oldalán még jelölnek egy olyat, hogy Embedded. Ezt mit takar?
-
€uro
őstag
Töltsd le ezt a kis programot: SecurAble Ez majd megmondja, hogy az adott processzor támogatja-e a virtualizációt, melyről egyébként ebben a PC World cikkben részletesebben is olvashatsz.
-
€uro
őstag
válasz jaja1981 #16323 üzenetére
Tuningolni nem fogom. Idegenkedem az ilyesmitől.
Abban viszont abszolút igazad van, hogy 8400. Már csak a magok száma a kérdés.
És milyen jó, hogy azzal is, hogy tőletek tanácsot kérek, gondolkodásra késztetem magam. Most jutott csak az eszembe, hogy a programomat párhuzamosan akár többször is elindíthatom, így egyszerre akár 3-4 mag teljesítményét is kihasználhatom.
Ez esetben úgy néz ki, hogy a négy mag jobb választás lesz.
-
€uro
őstag
válasz jaja1981 #16320 üzenetére
Igen. Van egy olyan egy szálon futó programom, aminek fontos, hogy az minél gyorsabban működjön.
Viszont a jelenlegi processzoromat már csak a Windows 7 miatt is le akarom cserélni. Ez a CPU ugyanis nem támogatja a virtualizációt, ami nekem szintén fontos lenne.
Így most azon gondolkodom, hogy helyette Core2 Duo E8400-at vagy Core2 Quad Q8400-at vegyek.
Nem tudom, hogy a négymagos processzor mennyire lenne kihasználva (Játszani már nem szoktam). Az említett programnak meg csak egy szál kell, de abból a lehető legnagyobb teljesítményű.
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Jelenleg egy Intel Core 2 Duo E7300-as processzort használok.
Az iránt érdeklődöm, hogy a magonként szintén 2,66 GHz-es Core2 Quad Q8400 CPU egy magon milyen teljesítménybeli különbséget produkál.
Gyorsabb vagy lassabb? Ha igen, hozzávetőlegesen hány százalék az eltérés?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel