Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Házimozi haladó szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
concret_hp
addikt
eh már beírtam máshova, aztán rájöttem van külön klímás topic is
szóval hova nem lehet klímát tenni? google mapsen nézem bp belvárosát (7. ker városliget felőli részét) és ezeken a 100 éves házakon nem nagyon látni klímákat. ez kb azt jelenti, hoyg csak a saját teraszodra rakhatod? utca felőli homlokzatra úgy látom nagyon nem, viszont belső udvarra néző fallal mi a helyzet?
ha emiatt a potenciális lakások további jelentős hányada esik ki, akkor nem tudom hogyan találok magamnak lakást
-
Core2duo6600
veterán
válasz
asha07lcc #1493 üzenetére
Na végre valaki aki tisztán lát !
A herotom, nem csak klíma, hanem más területén is ez az matricázás, az informatikában uis van rá példa bőven, a szerencsétlen vevő meg nem tudja, hogy mit csináljon
Viszont akkor egy kérdés is egyben
Nekem most egy fixes 2,5 KW és Dakinom van, amit idővel majd szeretnék inverteresre cserélni !
Fontos a jó hatásfok, és a csendesség a mostani melett nem igazán tudok aludniMiket ajánlasz ?
Van - e értelme ezeknek a plazmaszürőknek, meg ilyen levegő javítóknak ?
Milyenek vannak ezekből és mire valók ?
Nyilván ahány gyártó annyi féle elvenezés, a Dakikinés imserem (hallottam róla )Flashstreemer nek hivja.(bocs ha rosszul írom )
-
asha07lcc
tag
FSIF-==HFD vagy nagyobbak, All DC inverteresek a kompresszor Toshiba a ventik Panasonicok, Elektronikaés gyártás Midea-
Plazmaszűrő van benne. Akciósan br 127000 FT-ért nyomtuk...
A garancia nem 5 év hanem 6 év vegyes hűtő-fütő özemben 3 év.
Vigyázni kell a kiterjesztett garokal,mert csak bizonyos esetben élnek. -
asha07lcc
tag
válasz
Core2duo6600 #1477 üzenetére
Genex nem kínai gyártó....magyar vállalkozás a Genex ZRT éskft-i és többféle márkát forgalmaz saját névre matricázva.
van egy hőszivattu gyáraPerkupán ami nem termel de klímát nem gyért és nem is gyártott.
Pl Gree gépeket is igaz a nagy kínai gyártók együttmáködnek a Midea a Toshibával, a Gree a Daikinnal.Midea üzemi mérete kb 3x-a a Gree-nek.
Jó sokféle infot írsz,de nagyon félrevezető.A multikban is köztudott Genex klímák is vannak. Pl az Ice Blueami vagy 4-5 egyéb márkanéven van az Gree gyártás, de ugye azt gyártják amit fizetnek, vagyis a jó gyártó is előállít silány terméket ha azt rendelik meg.
Illetve gyárt olyat is mert a tömegértékesítés is pénz, nagy pénz.A japán gépekkel tényleg nem nyúl mellé senki, de a prémium koreaiak is jók.Pl jelenleg a Samsung Jungfrau-K magas hatékonyságú gép akciós(wifi, páratartalom szenzor 5,2-es jósági fok ami AAAAA energia.
alig bruttó 200K felett.
Olcsóbb japcsi inverteres is akciós a kis 2,2 kw Fujitsuk pl br 140K köról, de a Hitachi , Daikin és még sokan nyár végi akciókat tartanak.
A saját árainkat írtam. -
neduddki
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #1490 üzenetére
HI!
ja a sanyot nem vagy kepben akltualios trendekbol?:- )
a panarol az a velmeny az ismeros gepesz korben, hogy jo, csak kicsit tularazott, sanyot foljebb taksaltak, de ma mind1udv
neduddki
-
neduddki
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #1488 üzenetére
hi!
magaeva tette a sanyot klima teren is, mit elehtne varni? jo dragan
udv
neduddki
-
Core2duo6600
veterán
Panasonic klímáról mik a tapasztalatok?
-
Lipton
őstag
válasz
Core2duo6600 #1481 üzenetére
Egy rendes szerver szoba kicsit mas vilag azert... 2N rendszer, ipari hutok stb.
-
Lipton
őstag
Nekunk 3db fisher van es maximalisan elegedett vagyok veluk. A mostani legfrissebb szerzemenyre 5 ev garancia van es 5 feletti cop/eer ertek. Nem tudom miert "nem annyira ajanlott" en ennek ellenere ajanlanam. Csendes, szepen hut, az egyik egy dizajnos modell ami kullemre sem atlagos.
-
neduddki
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #1481 üzenetére
HI!
nalunk vmi szar noname, hutotte majustol szeptemberig a szobaban levo cuccost 24ben 19fokra, es evi 2 karbantartassal birta v. 10 evig /azutan koltozunk/
-
Core2duo6600
veterán
-
neduddki
nagyúr
válasz
Kapanyél #1478 üzenetére
HI!
egy ismerosom mondta, aki delkoreaban es japan deli reszen toltott par egyetemi felevet: az a klima ami ott muxik az nalunk rohogve teszi a dolgat es lg-t vett par eve azota is virul a feje
amugy ak nalam szeret az fuji, airwell, lg vonalon mozog, Mesteremnel 2 eve teszi a dolgat a lg nova gond nelkul, en a 3 hoinapommal sokat nem mondhatok , csak hogy tenyleg baba, csak a ido kikapcsolasra nem mindig birom ravenni, kulteri tenyleg hangos /japokhoz viszonyitva/ de szomszedok meg nem szotak, foleg mert hangosabb is van az udvarbanudv
neduddki
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Octopus21 #1474 üzenetére
Ezt 1 beltérivel nem tudod megoldani. Min, 2 kell.
Egy a nappaliba, lévén, hogy ez a legnagyobb szoba, és 1 a 2 kisebb szoba ajtaja elé a folyosóra, ha azok egymás melett vannak, és akkor talán az az 1 lehűti mind a 2 öt.
De pontosan valóban csak a helyszínen lehet megmondani, és a méreteués mérnöki feladat !
Mindenképpen inverteres ajánlott, mivel a lakótelepi házak elektromos rendszere sokszor hagy némi kivánni valót maga után !Hogy melyik a legjobb gyártó, én azt mondom, hogy ha valamelyik japán gyártót választod, akkor nagyon nem nyulsz mellé, érdemes nézni a gari josszát.
-
Kapanyél
őstag
válasz
Core2duo6600 #1477 üzenetére
A Gree-nek nagyon jó a supportja és maguk a készülékek is elég jók. Van a közelben egy klímás cég, oktatásokat is tartanak, ők forgalmazzák, ezeken tanítanak, láttam a legtöbb gépet már szétdobva az asztalon. Mindenképpen a jobbak közé kell sorolni ezt a márkát.
Viszont árban is a felső középhez tartoznak, ami leginkább presztízs szempntból nem túl jó.Egyébként a koreaiakkal sem volt még problémám: a legtöbb ismerősömnök inverteres LG-je van, a legnagyobb megelégedésükre. De nyilván ez sem egy reprezentatív felmérés.
-
Core2duo6600
veterán
No, akkor öntsünk tisztavizet a pohárba !
A Japán gyártók ternékeivel nagyon nem nyulsz mellé !
Hogy a japánok közül melyik a legjobb, azt évek mulva derül ki a mostani kinálatból, de a Daikin, mindenképpen a jobbak közé sorolható, mint ahogyan a Hitachi is. Toshiba-t is ide sorolhatóak, és a Mitsubishi Electric is. Ez utobbinál fontos, hogy ott legyen az electric, mert ha más van ott, akkor az nem ez a minőség, annak most nem ugrik be a neve !
LG, és Samsung, jó kérdés, kóreai mind a 2.
korábban, az LG k kormpresszorával sok gond volt, nem kizárt, hogy ez orvosolva lett.
A 2 közül én talán a Samsungot választanám, ha 2 közül kellene választanom !Midea, ólcsóbb, de a minőségi kínai gyártók közé tartozik.
Eddig egy szerelővel beszéltem erről, aki mindenfélét szerel, és azt mondta, hogy az is egész jó.
Nyilván az árához képest !Genex, kínai gyártó, Már elég sok féle cuccuk van, és 5 év garival is kinálnak készüléket !
Ha a Daikin, és a Gree együtt müködik, akkor abból sok rosz nem sülhet ki, így lehet, hogy a Gree vel is érdemes számolnni. Itthon az ismertebbek küzül talán a Gree a legkevásbé ismert.
Ha pozicionálni kell, akkor a Gree-t és a Genexet egy szintre tenném a Midea val !Ami mindenképpen kerülendő, az a hipermarketekben kapható ki tudja miféle klímák.
Az én képzeletbeli listám 4 részre osztható :
1. nem ajánlott, ismeretlen noname legolcsóbb áruháziak, sokszor ugyanazt a gépet tübb néven is árulják !
2. Ismertebb nén, már évek óta létező gyártó (importör), általában a kevezőbb árúak közé sorolható, de már professionális gépük is lehet, talán még egyellőre nem nevezném a nagy gyártók közé.
Ide sorolom a Gree, Genex3. Végül külön helyet kap a Midea, mivel elég sok cég forgalmazza és szereli őket, olyanok is akik elsősórban japán gépekkel foglalkoznak !, ezért ezt is ajánhatónak mondanám, a nyuilván nem lkapunk tőle annyit mint a 4 es kategóriától, de cserébe kevesebbe is kerül
4. Megbizható, ajánlott gépek, leginkább Japánból, jellenzően ezek a legdrágábbak.
Hosszú távon azonban nem kizárt, hogy a legrágább a legolcsóbb !A listából kihagytam, a Samsungot, és a LG ét, sokan ajánlják, sokan nem őket, így igazából nem tudom, hogy hova tegyem őket, de talán a 3 as pontba illene be! A 2 közül szvsz a Samsung a jobb !
És még valami, a jó terméknek nem kell reklám, akár ez is egy szempont lehet.
-
micsu
tag
válasz
Octopus21 #1474 üzenetére
Nem biztos, hogy én vagyok a megfelelő személy arra, hogy válaszoljak a kérdéseidre, mert még én is csak most határoztam el, hogy kell egy klíma.
Elég sokat olvasgattam a témában, merthát mégsem olcsóság egy ilyen hosszútávú beruházás. Megpróbálom összeszedetten leírni, hátha másoknak is segíthet ez.
Esetleg ezt érdemes lehet betenni a topic első hozzászólásába.A gyártók minőségi sorrendjére vonatkozó kérdést én is feszegetem, de veled ellentétben én nem a legjobb minőségűt (tehát a legdrágábbat) keresem, mert azok nekem megfizethetetlenek.
A legjobbak, sorrendben: Hitachi, Fujitsu, Panasonic, DaikinA "nagyjából leírod hogy néz ki" kevés ahhoz, hogy a pontos helyét meg lehessen határozni, de ehhez valószínűleg még egy alaprajz is kevés lenne. Ha az egész lakást akarod hűteni, valószínűleg több beltéri egységre is szükség lesz. Hogy ehhez a több beltéri egységhez egy vagy több kültéri egység kell majd, megint a részletektől függ. A legjobb az, ha kérsz egy helyszíni felmérést valami hozzáértő szakembertől vagy cégtől. Ez ingyenes, semmiféle kötelezettséggel nem jár. Megmondják, hogy kb hova és milyen klímát kell szerelni.
Minden készülékre ráírják, hogy mennyit fogyaszt, pontosabban azt, hogy mennyire energiatakarékos. Meg hogy mennyire halk, azt is ráírják. Ha halkat és energiatakarékosat akarsz, akkor inverteres készüléket kell választanod.
A felszereléssel kapcsolatos engedélyeztetésről eddig ezeket olvastam:
link1, link2, link3
Én nem láttam még 3 emeletes lakótelepi panellakást, ezért ehhez ennél többet nem tudok írni.A kérdésekből az látszik, hogy valóban teljesen kezdő vagy a témában.
Szerencsére sok klímás webshop fordít figyelmet az alapvető, döntéshozatalhoz szükséges információk közzétételére, ahol a "GYIK"-re adnak választ.
klimakereso, szegedklima, alfa-klima, hutokamra, klima.hu, klimakerMikor vásároljunk klíma berendezést? válasz itt
-
Octopus21
aktív tag
Sziasztok!
60 nm-es lakótelepi panel lakásunkba tervezünk légkondit venni jövő nyárra.
Ez 1 + 2 fél szobás + konyha + fürdőszoba + wc lakás. Ahogy bemész a bejárati ajtón jobbra egy beépített szekrény van kapásból, balra meg kezdődik a folyosó, amiből nyílnak a szobák. A bejárati ajtóval szemben van a nappali, ez a legnagyobb szoba. Mellette balra van a konyha amin nincs ajtó, az mellett az egyik ki szoba, a folyosó végén pedig a másik kis szoba, ami a beépített szekrénnyel szemben van, tehát ez a folyosó másik vége. A bejárati ajtó felőli oldalon pedig van a wc és a fürdő. Gondoltam leírom nagyjából, hogy néz ki a lakás.Szeretném megkérdezni, hogy minőségben melyik a legjobb légkondi vagy esetleg ár/érték arányban melyik a legjobb? Hová lenne érdemes elhelyezni a belső egységet, hogy minden szobát hűtsön? Olyan kellene, ami nagyon halk, lehet oldalra is szabályozni a lapátokat, esetleg olyan amiben a lapátok is két részre vannak osztva és mindkét rész külön állítható oldalra. Akkor nem lenne rossz ami keveset fogyaszt és van benne ilyen levegő tisztító mód is. Kell engedély a kültéri egység felszereléséhez? 3. emeleten lakunk és 3 emeletes a ház, a tetőre nem lehetne rakni? Nagyon kezdő vagyok a témában, szóval bocs ha hülyeségeket írok. Örülnék néhány konkrét példának ha mutatnátok. Ja és milyen időszakban érdemes megvenni, mikor a legolcsóbb?
Köszi előre is minden segítséget!
-
micsu
tag
válasz
Core2duo6600 #1450 üzenetére
Kicsit ellentmondásos ez a két lista:
Core2duo6600 szerint:
Ami kerülendő mindenképp, Vestel, Genex .
Ami elfogadható minőség elfogadható áron az a Midea, ami kínai fejlesztés ugyan, de a jobbak közül való.
Ami elég jó, Samsung, LG, Mitsubishi Electric (Ezt ugysem fogod, mert rohadt drága) , Hitachi, Fujitsu, Panasonic, Daikin, talán ebben a sorrendben minőség szemponttjából !!csemberlen szerint:
Samsung,LG,Midea,Daikin,Toshiba,Mitsubishi
első kettő nem ajánlott, a 3. megfontolás tárgy lehet ha az ára nagyon jó.Most akkor a Midea jobb vagy rosszabb, mint az LG&Samu páros?
szerk: amit kifelejtettem: a GREE gyár termékei hová kerülnek ebben a listában? ezek ajánlott készülékek vagy sem?
-
Petya25
őstag
válasz
csemberlen #1471 üzenetére
A kültéri hangjáról annyit, hogy a szomszéd nem tudta, mikor van bekapcsolva.
Rákérdezett, hogy hangos-e mikor működik? Mondom neki most is megy....
Fogyasztása meg nem is látszik a villanyszámlán. -
Petya25
őstag
válasz
csemberlen #1469 üzenetére
Nekem pl, 2db Samsung van és teljesen meg vagyok elgedve velük.
-
csemberlen
őstag
válasz
werszomjas #1468 üzenetére
első kettő nem ajánlott
3. megfontolás tárgy lehet ha az ára nagyon jó. -
werszomjas
addikt
És a többi klíma márkával mi az általános tapasztalat?
Samsung
LG
Midea
Daikin
Toshiba
MitsubishiEzek közül melyek nem ajánlottak?
-
Petya25
őstag
A fogyasztást vizsgálva arra jutottam, hogy nem változott az elfogyasztott kWh-ák száma június-júliust tekintve. +/- 20 kWh az ingadozás egy évet tekintve.
-
Kapanyél
őstag
válasz
werszomjas #1465 üzenetére
Ha nem egyszerre járatod őket, akkor inverteres esetén megérheti a két kültéri is. A szerelésük nem drágább így sem, hiszen a beltérik közelebb kerülnek a külső egységhez és általában amúgy is a beltérik száma a döntő az árképzésüknél.
Ha nem akarsz fűteni vele és egyszerre használnád a két helyiségben, akkor hagyományos "on-off" klímával gazdaságosabban is kijöhetsz. -
werszomjas
addikt
válasz
csemberlen #1464 üzenetére
2 db önálló egységgel jobban jársz
annak nem drágább a szerelése?
Mintha 2 klímát szerelnének felFujitsu ASYG 07LE és 09LE sorozattal van valakinek tapasztalata?
-
csemberlen
őstag
válasz
werszomjas #1463 üzenetére
az olyan kinai ami nem javasolt.
2 db önálló egységgel jobban jársz -
werszomjas
addikt
válasz
werszomjas #1462 üzenetére
ja megvan, kínai
És az annyira rossz??
A legtöbb klíma Kínában készül nem?
Vagy a Fisher valóban silány minőség? Van velem személyes rossz tapasztalat?
-
Kapanyél
őstag
válasz
werszomjas #1460 üzenetére
5-6 hsz-szel előrébb le lett írva a Fisher.
-
werszomjas
addikt
Üdv
Kis segítség kéne klímaválasztásban.
Egy társasház egyik lakásába szeretnék klímát.
2 szobát kéne hűteni: nappali (20nm) + háló (15nm)
Multi splitre gondoltam, 1 kültéri + 2 beltéri.
Inverteres klímát szeretnék, ha már veszek.
Árat nem tudok írni, nem tudom mi a reális ára egy minőségi klímának.
Olyat szeretnék, ami halk, megbízható és keveset fogyaszt.
Elsőre ezeket néztem:
Kültéri:
Fisher FS2MI-147HFDBeltéri:
Fisher FSMI-77HF
vagy
Fisher FSMI-97HFMi a véleményetek ezekről? Ilyen vagy hasonló áron van ezeknél jobb vétel?
-
werszomjas
addikt
Sziasztok!
Budapesten szeretnék egy lakásba légkondit szereltetni.
Esetleg tud valaki megbízható, minőségi munkát végző szakembert / céget, aki foglalkozik teljes légkondi szereléssel?
Olyanok ajánlását várnám, akikkel volt már valakinek pozitív tapasztalata, a google alapján csak úgy találomra választani nem nagyon merek
-
Mustármag
őstag
válasz
csemberlen #1455 üzenetére
Sláger alatt best buy-t értesz?
-
Mustármag
őstag
Sziasztok
Fisher FSI-187HF-et néztem ki, mi a véleményetek róla?
(azért kérdezem mert nem találtam meg hogy ki gyártja és ati2 japánt ajánlott.) -
Brae
őstag
válasz
Core2duo6600 #1450 üzenetére
Nagyon köszönöm az informatív, összeszedett válaszokat
Akkor mindenképp valami japán márkát nézek a jövő héten. Ahogy neten keresgéltem láttam hogy, valóban a Fujitsu van legjobb árban. -
Core2duo6600
veterán
Japán gyártók, lényegi különbség nincs közöttük, talán a Daikin-t emelném ki, mert talán a legelsők közt kezdett el gyártani, leginkább klímákat, irodaház méretben !
(#1415) jozefgucci1
Tudod már, hogy mekkora teljesítmény kell neked ?(#1422) jozefgucci1
Inverterest, de hogy mekora teljesítmény kell, azt épületgépész tudja kiszámolni.
Álatlában 2,5 - 3,5 kw közt szokott ez lenni valahol !(#1426) Brae
Szvsz egy 2,5 os elég lesz neked, inverterest mindenképpen, és japánt
Ami kerülendő mindenképp, Vestel, Genex .
Ami elfogadható minőség elfogadható áron az a Midea, ami kínai fejlesztés ugyan, de a jobbak közül való.
Ami elég jó, Samsung, LG, Mitsubishi Electric (Ezt ugysem fogod, mert rohadt drága) , Hitachi, Fujitsu, Panasonic, Daikin, talán ebben a sorrendben minőség szemponttjából !!
A szerelők többsége nem szereti az LG -it korábban voltak a kompreszorra komoly gondok, beállt lerohadt stb...
Talán mára már ezt megoldották.(#1428) Brae
Daikin, nem olcsó, de megbizható.
Túl natgy teljesítményű nem kell, nekem 2,5 es van 20 nm en nyugati tetőtérben és sok a teljesítmény, 2 KW körül elég lenne, csak olyan gép nem nagyon van, nekem fix es van sajna !
Mindenképpen inverterest válassz!(#1447) F-ECT$
Igen, kiváltképp ha éjszaka hűtesz, a hogyonányos kellemetlen.
amikor nem jár a kompresszor igen párás levegő jön ki belőle. -
F-ECT$
titán
válasz
Kapanyél #1446 üzenetére
"Saját lakásban csak kifogás ez a ne fúrjanak-faragjanak duma." - Ha nem rég volt festetve / tapétázva, akkor elég nagy szívás, mert a sima javítás meglátszik, ergo az egész szobát ismét meg kell csinálni.
Btw én is kérdezek split klímás megoldást: 2 szint, 3 szoba, alul:32 nm, felül: 20 nm, 12 nm. Belmagasság kb 2.7m. Hétvégén egész nap menne, de hét közben csak este 18:00-tól másnap 7:00-ig. Érdemes inverteresben gondolkozni? Mennyiből jönne ki az egész?
-
Kapanyél
őstag
Saját lakásban csak kifogás ez a ne fúrjanak-faragjanak duma.
Aki 30e-ért vesz használt mobil klímát, annak tényleg nem alternatíva a split. De aki 80-150e körül venne készüléket, az ne csináljon feltétlenül marhaságot.Tetőtéri ablakhoz kicsit nehezebb OSB lapból betétet fabrikálni.
-
F-ECT$
titán
válasz
Kapanyél #1442 üzenetére
Kell csináltatni egy olyan fa keretet, aminek a közepén ki tudod dugni a csövet, felülről meg rá tudod engedni a redőnyt, és máris hatékonyabb.
Van a mobilból is A energiaosztályú, igaz az már 100-130e Ft körül van.
16 nm-hez elég lehet a 2.5 kW is, az hogy a 3.5 kW kevés csak akkor van, ha nyitva hagyod mellette az ablakot.
Split klíma persze, hogy jobb, de ha az ember nem szeretné, hogy fúrjanak / faragjanak, akkor ideiglenesen ez jobb megoldás lehet.
-
yodamastah
őstag
válasz
Kapanyél #1442 üzenetére
Ez csak az egy csovesekre igaz. Van ket csoves mobil klimam, ami egesz jol hut. A kifujt levego 10 fok korul van, es nem szivja befele a meleg levegot mert ugye a hocseret megoldja a kinti levegovel. Meloban split mobil klimak vannak, azok eleg rendesen hutenek. alacsony venti fordulato 5 fokos levegot mertem. Szoval vannak azert haznalhto mobil klimak. De az 1 csoves az valoban nem er kb semmit sem.
-
Kapanyél
őstag
válasz
jozsi252 #1440 üzenetére
A mobil klíma szar. Fölösleges pénzkidobás, ha úgy tetszik. Egy 2,5kW-os kilépő levegőjének hőmérséklete 17 fok körül van. Kb. semmire sem jó. Nekem egy 3,5kW-os van, az már elég jó,viszonylag nagy légsebesség mellett is tudja a 14 fokot. De kegyetlen hangos és egy 16nm-es szobához is kevés, ha nincs kivezetőnyílás a falon, amiért nyitva kell hagyni egy résre az ablakot.
Mobil klímába mindenki azért ugrik bele, mert csak az előnyeit látja. A hátránya, hogy konkrétan nam alkalmas a feladatának ellátására, már csak akkor derül ki, mikor már otthon van.Amúgy igen, jellemzően 1kW körül fogyasztanak, nagyjából folyamatosan. D vagy C energiaosztályúak, tehát elég rosszak. (Lásd előző post az EER-ről!) Avagy kánikula esetén napi 500-1000 Ft.
-
Mustármag
őstag
Nagyon szépen köszönöm az okítást
(A klima szerelönk is ugyan azt az oldalt ajánlotta)
Ez az EER dolog még nem tiszta teljesen, ha nézek egy 5kW-os klímát aminek az EER-je 3,6 akkor az azt jelenti hogy:
- 5kW árammal 3,6kW hőt von el?
- vagy azt hogy 1kW al 3,6 kW hőt tud elvonni? -
jozsi252
veterán
válasz
Kapanyél #1439 üzenetére
Nemnagyon akarok 2 klímát venni, mert fölöslegesnek tartom, inkább költök többet mobil-ra de tudja ide oda vinni.
Nézegettem most őket, és pl rávan írva a hátuljára hogy Power Input 1200W, ez mennyire számít soknak? 2.5kw-os.
Ez az 1.2 kw ez mennyire állandó? Tehát ha leveszem a venti ford számát akkoris 1.2kw, meg ha maxon megy akkoris 1.2kw óránként?
-
Kapanyél
őstag
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Megszeretném kérdezni hogy egy 20nm2-es szobába, illetve kicsivel nagyobb konyhába milyen mobilklímát lenne érdemes venni? Nyilván szeretném ide oda húzni vonni attól függ hogy épp hol van rá nagyobb szükség. Nappal inkább konyha késő du -tól reggelig meg hálószoba.
Néztem van 1 rakás webshop ahol lehetne venni, de nemnagyon vagyok benne a mobilklímás témában, ezért nemisnagyon tudok márkát választani így hirtelen.
Tudnátok segíteni? Köszönöm előre is
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz
Petya25 #1436 üzenetére
Klíma energiahatékonysága hűtési üzemmódban
(EER hányados: felhasznált villamos energia és a szállított energia hányadosa: 1W felvett teljesítménnyel hány W energiával tud hűteni a klíma)C kategória 3,00 >= EER > 2,80
B kategória 3,20 >= EER > 3,00
A0 kategória 3,40 >= EER > 3,20
A1 kategória 3,60 >= EER > 3,40
A2 kategória 3,80 >= EER > 3,60
A3 kategória 4,00 >= EER > 3,80
A4 kategória 4,20 >= EER > 4,00
A5 kategória 4,40 >= EER > 4,20
A6 kategória 4,60 >= EER > 4,40
A7 kategória 4,80 >= EER > 4,60
...................................
A13 kategória 6,00 >= EER > 5,80A klímáknál elérhető hatékonyság a maximális teljesítményüktől is függ, így szerintem kb. a következő szintek amelyek már egész jó hatékonyságúnak nevezhetőek jelenleg:
Hűtési teljesítmény (kW) / EER (W/W):
2,5 kW / EER > 4,4
3,5 kW / EER > 4
5 kW / EER > 3,2 -
ati2
őstag
válasz
Mustármag #1434 üzenetére
Szia!
A hagyományos és az inverteres között csak annyi a különbség, hogy az inverteresnek nem fix fordulaton megy a kompresszora. Pl a te esetedben a hagyományos fixen 5kW-nyi hőt szív ki vagy semmit. Az inverteresek meg ebben a kategóriában kb 2-6 kW -ig szabályozzák magukat. Az inverteresek hatásfoka azért jobb, mert az elvezetni kívánt hőmennyiség és a hőleadó felület nagyságától függ elsősorban. És amikor leszabályozza magát, akkor kevesebb hőt kell leadni a kültérinek, ugyanakkora hőleadó felülettel.
Igaz többet megy a kompresszor időben, de összességében kevesebbet fogyaszt és halkabb a kültéri, ha beállt a hőmérséklet.Arra vigyázz, hogy már lassan minden gyártónak 2-3 fajta inverteres splitje van, ahogy nő a hatásfok úgy nő az ára is
Hűtésnél az EER-t nézd az a hűtési hatásfok, azt jelenti 1 kW árammal hány kW hőt szivattyúz ki.
Valamelyik Japán gyártóét érdemes megvenni azokkal nincs gond.
Itt találsz katalógusokat, átlag árakat az ismertebb márkákról: [link]
Szóval nézzed az árat, a hatásfokot és a garanciaidőt együtt. -
Mustármag
őstag
Sziasztok
Igaz nekem nem lakásba hanem üzlet helyiségbe kellene egy 5kW-os klíma, melyik a legjobb választás ár-érték arányban.(vagy melyikek
)
(A mostani klímás azt tanácsolta hogy invertereset válaszunk mert az valamiért jobb [nem én beszéltem vele én másodkézből kaptam az infót],drágább de jobb.[ha valaki pluszba kifejteni hogy mit takar az inverter azt megköszönném
] )
A kérésem az lenne hogy könnyen szervizelhető, és alacsony fogyasztású legyen (ha beszélhetünk ilyenről egy 5kW-os klímánál.)
És a legjobb ár érték aranyú.Érték határt direkt nem határozok meg, azt kérték anélkül kérdezzem.
Válaszotokat előre is köszönettel.
-
ati2
őstag
A kisebb teljesítményűeknek jobb a hatásfoka is ugyanazon a márkán és sorozaton belül.
Nálam egy 2,6-os régi inverteres fuji van 4,24-es EER-el 21 m2-re bőven elég. 0-24-ben épp most mértem 5 kWh eszik naponta @24°C.
Kb félgázon mehet ilyen melegben nappal (átlag 300W/h). A ház le van hőszigetelve, és az ablakok is újak. Kb 28-29 °C lenne nélküle. -
Brae
őstag
válasz
csemberlen #1427 üzenetére
Nem ragaszkodom a 3kw alattihoz, csak valahol azt olvastam, hogy 10nm-enként számoljunk 1kw-ot. Na meg ami nem elhanyagolható szempont, hogy a kisebb teljesítményűek olcsóbbak.
Leginkább az érdekelne, hogy klímába mik a jólbevált megbízható márkák, amivel nem foghat mellé az ember
-
Brae
őstag
Sziasztok!
A topikcímben feltett kérdésre keresem a választ. 3KW alatti teljesítményű split klímát szeretnék egy 25nm-es szobába. Nagyon nem vagyok képbe a különböző márkákkal kapcsolatban. Mi az, amit érdemes venni, mit az ami kerülendő? -
ati2
őstag
válasz
RoyalFlush #1424 üzenetére
Ha van az ablak mellett még fal, akkor oda szokták rakni. Ez egész jó, mert a meleg levegőt kifújja az erkélyről.
Ha végig ablakos/ajtós a főfal akkor az oldalsó falra szokták rakni, de már láttam beépítve az erkély korlátba is kültérit, elég viccesen nézett ki -
BITBOYS
addikt
válasz
jozefgucci1 #1422 üzenetére
Szia,
4 kW-os inverteres legalább.
-
-
Petya25
őstag
válasz
RoyalFlush #1414 üzenetére
Ezt a képet egy gyári manualban találtam, a beépítés ettől még eltérhet, ez ajánlás. Az simán jó, ha a beltéri fent van a mennyezet közelében, a kültéri meg akár az erkély padlóján.
-
Kapanyél
őstag
válasz
jozefgucci1 #1415 üzenetére
OK, de mi a kérdés?!
Vagy ez kérés volt? -
psg5
veterán
Üdv!
Ősszel, esetleg tavasszal vennék a mostani kondik kifutójából. A most futók közül, milyen márkák a megbízhatóak? 30m2-es nappalait kellene hűteni. (onnan meg csak átmegy egy kicsit a folyosókra és a szobákba is...)
Ár érték arányban keresek megfelelőt. -
Szevasztok !
Szeretnék mostanában a panel lakásunkba egy klímát azaz inkább úgy írom hűteni a lakást. Három szobás 75nm-es lakásról van szó . leginkább a nappalit szeretném hűteni és esetlegesen az enyhébb időben fűteni , mert úgy halottam ez még + C-ban olcsóbb mint távfűtéssel és amúgy is Okt.15-ig nincs fűtés.
Köszi előre is.
-
RoyalFlush
őstag
válasz
Petya25 #1384 üzenetére
Ez a 60 cm a mennyezettől biztos
Mi is akarunk majd klímát (~ tavasszal, idén már kibírjuk
most amúgy is mindenki meg van veszve a meleg miatt
). Az ajtó felőli részen lenne a kültéri az erkélyen. Gond lenne, ha "nagyon alacsonyan" lenne. Rákerestem, pl. amit ez a cég csinál, ott bizton nincs meg ez a távolság, de még szerintem a fele sem.
-
larpi
tag
Bocs elírtam a tipust, ez a jó: Whirlpool AMD 032/1
-
larpi
tag
Heló!
Vettem egy Whirlpool AMD-034 légkondit, felszerelték, beüzemelték, élvezi is a család rendesen. Az eddigi 30 fokos hőséget 25-26 fokra kényelmesen vissza lehet szorítani.
Egy kezelési problémám adódott vele. A használati utasítás szerint a belső légterelőt, ami a ki fúvás vízszintes irányát szabályozza, csak kézzel lehet állítani. Meg is próbáltam de sajna nem lehet mivel erősen ellen áll az elfordításnak, amit ki tudok téríteni az elengedéskor vissza is ugrik a megelőző helyére. Erőltetni meg nem merem, mert még kárt teszek benne.
Mellé meg úgy emlékszem hogy a szerelő a távirányítóval mozgatta a belső légterelőt is. Ez meg magyarázná hogy kézzel miért nem mozgatható. Valószínű hogy a leírás elavult.
Aki találkozott ezzel a típussal, kérem segítsen! -
SLYM
veterán
válasz
Kapanyél #1405 üzenetére
kösz a részletes választ. a lényeg, hogy amikor ilyen dög meleg van kint és bent felmegy a hőmérséklet 28-29-30-ra, ezt le tudja hűteni 25 fokra abban a 4 szobában ahova rakok klímát (2 db 12nm-es szoba van, a 25 nm-es nappali pedig egy kis folyosót is beleszámolva egyben van a konyhával is, ajtó nem választja el őket). tehát a kisebb teljesítményű is elég lenne szerintem a szobákba, a nappaliba kéne csak nagy, mert az évnek a nagy részében inkább fűteni kell, mint hűteni, 30 fok fölé nagyon ritkán megy bent a hőmérséklet. ami fontos, hogy mindent lehessen automatizálni, mint a fűtésnél, hogy 1x beállítom rendesen, hogy 22 fok és akkor onnantól kezdve sosem megy sehol a hőmérséklet 22 fok alá, kis eltéréssel. (mondjuk ezzel azért sokat trükköztem, volt amelyik radiátort 5-ből 3-ason hagytam, volt amelyik 5-ösön van, stb, kellett azért vele foglalkozni míg ez a mindenhol 22 fok ez tényleg mindenhol 22 fok lett, de innen már minden megy automatán)
-
Bitpalace
senior tag
válasz
fordfairlane #1408 üzenetére
ezt a véleményt osztom! Egyik ismerősöm klímaszerelő, és mondta, hogy ősz-tél az lájtos neki, nyár szokott a szezon lenni, de ilyet még nem élt! 72-órás műszakokban van, annyian hívják!
Nagyon ki van merülve és tényleg nem igen van pihenőideje ebben a trópusi melegben.
Ebből azt akartam kihozni, hogy nagyon sokan csak a legnagyobb melegben kapcsolják be.
Amúgy most nézem, hogy ugyan ennyi erővel én Tunéziában is lehetnék, mert 42C van a szobámban
-
degu
senior tag
válasz
Visormail #1406 üzenetére
Egyaltalan nem neztem adatlapot,mivel az,hogy meg tudom -e venni,az egy dolog.
De-ugy tudom-hogy a szerelesi ktsg.nem kis resze az arnak.
Es erre rakodik folyamatosan az uzemeltetesi ktsg.Mivel ez allando ertek /ameddig hasznalom/ elso sorban ez erdekelt!
Most neztem eloszor konkret keszulek-adatlapot /amit belinkeltel/ es...hanyattestem!
Ez-sajnos- meghaladja a lehetosegeimet!
/De legalabb tajekozodtam!/ -
Visormail
addikt
Természetesen mindkettőt feltüntetik. Megnéztél akár egy adatlapot is mielőtt kérdeztél?
pl SAMSUNG AQV09PWANNévleges teljesítmény
Hűtés üzemmódban 2.5 kW
Fűtés üzemmódban 2.9 kW
Inverteres működési intervallum
Hűtés üzemmódban 0.75kW - 3.2kW
Fűtés üzemmódban 0.95 - 4.1kWElektromos adatok
Teljesítményfelvétel Hűtés W 740
Fűtés W 910
Üzemi áramfelvétel Hűtés A 3.8
Fűtés A 4.4stb, stb, belefulladsz annyi adatot megadnak ha megnézed a linket.
-
Kapanyél
őstag
Folyamatosan szeretnéd járatni mindenhol vagy csak külön-külön, ahol éppen vagy?
Ha folyamatosan, akkor egy kültéris - három beltéris inverteres multi-split kell Neked, ez a leggazdaságosabb - már ami a fogyasztást illeti.
Ha nagy a ház, vagy mindig csak az adott helyiséget hűtenéd, akkor érdemes kettébontani a rendszert. Pl. ha nap közben csak a nappaliban működne, hogy a kutya/macska ne rohadjon meg, akkor két kültérivel számolj. Egyrészt nem kell össze-vissza csövezni a lakásban (a csőhosszúság is bizonyos keretek közé van határolva, nomeg veszteség is keletkezik rajtuk), és nem kell 15%-os teljesítménnyel járatni a cuccot. Hiába inverteres, a legjobb hatásfoka ezeknek is 80% körül van.
Érdemes egy kicsit túlméretezni a hűtési telljesítményt (marad tartalék, ill. a legjobb hatásfokú ponton lehet tartani), ami szintén azt okozhatja, hogy nap közben (amikor nem vagy otthon), nem lenne kihasználva a 8-10kW-os kültérid.
A 2,1+2,1+3,5 egy gyakori kialakítás, de ha a nappalidhoz közvetlenül csatlakozik a konyha, akkor gondolkodhatsz nagyobb teljesítményűben is.
Ár szempontjából ez a legszarabb, mivel egy 8-10kW-os kültéri meg a három beltéri simán túllendíti a mókát a 800eFt-on is.
3x1db vagy 2x1 + 1 kialakítással 600k körül ki lehet jönni. Ez gecisok. Soha az életben nem fogja behozni az on/off klímák közötti árkülönbséget (az 400-ból megállna), legfeljebb, ha ezzel szeretnél fűteni is. 5 év alatt.degu
Mindig a hűtő/fűtő teljesítményt tüntetik föl a leírásokban. Amitől rossz a számítás, hogy nem egyfolytában annyi a teljesítményfelvétele, tehát nem mindig nyélgázon üzemel a kompresszor (inverteresnél), ill. nem megy folyamatosan (hagyományosnál). Hidegen tartani egy szobát már lényegesen kevesebb energiába kerül, mint lehűteni.
Ettől függetlenül egy 5000-esbe belekerül minimum havonta a többletfogyasztás. Lehet persze ésszerűen is hűteni, nem kell feltétlenül 20 fokra (nem is feltétlenül egészséges). -
degu
senior tag
válasz
csemberlen #1402 üzenetére
Hat tk.igazad is lehetne,mert a klima az egy hoszivattyu,/ami egy nyitott hutoszekreny
/es annak a hatekonysaga /hulyen hangzik leirva,de igy van/...300%
Csak a kerdes az,hogy a firnyakos kereskedok/PR-es gazemberek a leadott,vagy a felvett teljesitmenyt tuntetik fel a klima adatlapjan?
Errol eddig nincs informaciom! -
SLYM
veterán
sziasztok. 12, 15 és 25 nm-es szobákba vennék klímát, milyen beépíthetőt ajánlanátok? a jobbak érdekelnének. illetve mire kell figyelni beszereléskor? nagy valószínűséggel nem én fogom csinálni, de azért érdekelne. köszi
-
csemberlen
őstag
Rosszul számoltok. Nekem 3 klimám van külön almérővel, és az eddigi nyarakon összesen évente 5-10e között volt a fogyasztása.Idén több lesz.
Számitási hibákat okoz, hogy ha egy klima 2 kw-os jósági tényezője 3 akkor 667W-ot fogyaszt csak, de mivel nem 100%-ban megy a kompressszor ezért 3 óra alatt lehet csak
667W-ot fogyaszt ami 30 Ft körül van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Macska topik
- Házimozi haladó szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!