Hirdetés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Tápválasztás PC-hez: ne ezt rontsd el – Tech Percek #8
- Milyen monitort vegyek?
- Garmin Edge 1050 kerékpáros óra: mindenből a legtöbbet
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- Bluetooth hangszórók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Hínár929 #55048 üzenetére
Namost ha jo AF kell, akkor az M42 obikat nyugodtan elengedhetet. Nem mondom, hogy nem vicces egy vintage obival szaladgalni, es jatszogtani az AF-fel, meg muveszkedni, de szerintem hamar raun az atlag ember. Lehet persze, hogy Te abban talalod meg az fenykepezes ertelmet.
Olvasgatva amit irsz, felmerult a kerdes, hogy utominkazni mennyire akarsz? Vagy fontos a vazbol kijovo jpeg minoseg?
Neked is azt javasolnam, hogy egy SD kartyaval keresni kene egy A6500-at, hogy hazaterve a szamitogepeden nezegethesd meg, milyen kepeket tudtal vele kesziteni ott a boltban.
-
-
Neck
veterán
válasz
Hínár929 #55042 üzenetére
Ha nem fér bele mindkét kritérium (IBIS + brutál AF) én inkább az AF-t priorizálnám. Az én felhasználási szokásaimat nézve, a jó AF szinte minden helyzetben jól jön (kivéve tájkép, ott manuálisan állítom), IBIS meg inkább kevés fény + statikusabb téma kézből lőve. Ez kiváltható Mini tripoddal vagy OSS obival, a jó fókusz viszont kevésbé.
Mielőtt jól szétszednek: nyilván mindent le lehet fotózni mindennel mindenhogy, manuális fókusszal is lehet F1 pilóta feje fölött pörgetett, rugóra erősített takonylabdát élesre állítani, mint ahogy 2 másodperces záridőt is biztos tartottak már ki kézből stabi és statív nélkül Richter skála szerinti 8-as földrengés közben. Én ezeket mind elhiszem, de ezektől most tekintsünk el, mert nem mindegy, hogy 90% feletti a megtartott képek aránya, vagy 0,1%.
-
p_adam
addikt
válasz
Hínár929 #55042 üzenetére
Azért kérdeztem, mert az IBIS-t akkor lehet legjobban kihasználni, ha valami statikus, vagy lassan mozgó téma van, ehhez viszont nem feltétlen kell a legjobb AF.
Meg ahogy az lenni szokott, sok esetben inkább a gyorsabb objektív segít többet, nem egy IBIS, ami adott esetben nagyon jó (viszont értelemszerűen minden objektívhez párosul).
Szóval nem feltétlen kell az m43-at az AF miatt elvetni, vagy az IBIS-hez ragaszkodni a rendelkezésre álló keret függvényében, de ez csak az én véleményem. -
p_adam
addikt
válasz
Hínár929 #55035 üzenetére
Többet segít, ha azt írod le, hogy mire használod a gépet, milyen optikákat tervezel venni hozzá, mintha kikötéseket teszel a specifikációs listán. Az AF nyilván fontos, de a stabilizálás miért?
Pl. az A6500-ban van IBIS, de videóra egy olyan gép, ami stabilabban tartható (nehezebb, vagy jobb fogású) és nincs akkora rolling shutter, stb. kevésbé fog remegős képet adni, inkább állóképekre lehet előnye főleg fix objektívekkel, amikben általában nincs OSS. -
Neck
veterán
válasz
Hínár929 #55035 üzenetére
Van több szereplő is, és mind jó gépek:
Fuji X-T4, X-H1: drágább, nem nagyon van 3rd party obi, mint mondjuk a Sigma trio Sonyra.
Sony a7II: valamivel drágább, nagyobb, FF miatt az obik is jellemzően drágábbak és nagyobbak, gyengébb az AF.
A többi Sony, Nikon, Canon, Panasonic FF gépet nem írom, mert azok még drágábbak.
MFT vonalon Olympusoknak van PD+CD hibrid fókusza, kiváló vázstabival, de talán nem kövez meg senki, ha leírom, a Sony APSC fókuszban, szenzorban azért előrébb tart. Panasonic pedig a CDAF-et reszelgeti régóta, nem rossz, de te hibrid fókuszú gépet kérdeztél. -
Neck
veterán
válasz
Hínár929 #55005 üzenetére
Én ezt vettem. A szenzorméret, képminőség, vázstabi, fókusz sebesség, váz ár, obipark ár, kis méretű váz, kis méretű obipark, videós képességek halmazok nálam az a6500-nál metszették egymást.
Mindenből létezik jobb bizonyos kritériumok szerint, pl AF valamivel jobb az újabb Sony vázakban, MFT-n jobb az IBIS meg kisebb és olcsóbb lehet a rendszer, FF szenzorokban több a tartalék, kisebb a mélység élesség, stb. Az a6500 sehol sem legjobb, de mindenből igen jó, és MFT fölött a legolcsóbb IBIS váz, legutolsó infóm szerint. Legalábbis az volt, amikor én vettem. -
Dr.NX
addikt
-
Neck
veterán
válasz
Hínár929 #54923 üzenetére
Ha szabad javasolni, ne az alapján kategorizálj, hogy valami MILC-e vagy sem, minden rendszernek megvannak a maga jellemzői, sőt, még rendszeren belül is előfordulhat, hogy egy régebbi váz lassabb, vagy kevésbé magabiztos, többet huntol. CDAF és CDAF között is lehet nagy különbség, illetve hibrid PDAF rendszerek között is.
Máskülönben nem vitatkoznánk annyit itt a fórumban róla.
Tin_shield jól leírta, mit kell tudni nagy vonalakban.Én annyit tennék hozzá, hogy bár mindkettő hybrid AF, mégis nagy különbség van a Sony A7II és A7III között. Szóval a nagy megállapítások, hogy ilyen vagy olyan a MILC vagy DSLR, általában nem igazak, a márkák közötti, illetve még a márkákon belüli típus eltérések miatt sem.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Hínár929 #54923 üzenetére
A CDAF már régen nem lassú, az az első generációs MILC-ekre volt jellemző. Cserébe viszont pontos, nem jellemző a DSLR-ek örök mumusa, a front- és a backfókusz. A probléma inkább a követő AF-fel van, a CDAF működési elvéből adódóan. A PDAF-fel kombinált hibrid AF jórészt kiküszöböli ezt a gyengeséget is, simán pariban van tükrösök (talán a PRO gépek kivételével) AF sebességével, csak f/b fókusz nélkül.
Bármilyen MILC-et azért nem, bár terjed hibrid AF, a belépő Olympus és Fuji gépekben egyelőre nincs. A Panasonic pedig különutas, a saját DFD-jét reszelgeti. -
haruspex
aktív tag
válasz
Hínár929 #54906 üzenetére
Gépe válogatja, de leginkább nem lassabb. A legtöbb gép ma már a CDAF, PDAF (Az egyik témakövezésben jobb, a másik kevés fényben nagy általánosságban) fókuszal is rendelkezik a 300k feletti kategóriában, talán a Pana kivételével(szerintem az ővék is bőven használható) , szemben a d7000 pdaf-vel. Ehhez hozzájönnek a modernebb technológiák, mint az arc, és szemfelismerés/követés.
Viszont a d7000 egy komoly amatőr gép, az m50 pedig belépő/alsó közép, ráadásul egy olyan rendszeren ahol nincs átjárás a Canon FF-je felé, csak a ef, ef-s, ez pedig a későbbi obikínálatra hatással lehet. Ami miatt itt ajánlani szoktuk, az a jó fókusz/full hd videó, a viszonylag olcsó nagylátó, és a könnyű adaperezhetőség, a régebbi használt pláne fényerős zoomok jóval olcsóbbak mint a natív milcek, persze nagyobbak is. Viszont kényelemben, és kezelhetőségben, elmaradt a d7000-től.
-
haruspex
aktív tag
válasz
Hínár929 #54900 üzenetére
SZia!
Szerintem objektívet kéne nézned leginkább, de ha van pár bevált fényerős darab a Nikonhoz, akkor valszeg a már említett Z50 a legjobb megoldás, bár túllóg a kereteden.A legtöbb natív objektív MFT/Fuji vonalon van. Adapterezni, talán legolcsóbb a M50-nel, és ez sporthoz egy használt 70-200 (sigma/tamron)belefér a keretedbe, normális követő fókusszal, (de sportja, és helyszíne válogatja, mihez mi kell) gyerekhez meg vaku, vagy/és egy fényerős fix (de ehhez biztosan vannak nálam tapasztaltabbak...). Ez tűnik hirtelen a legészszerűbbnek, de nyilván kompromisszumos lesz.MFT vonalon van lehetőség elvinni egy rövidebb időre gépet, és objektívet. (Pana: 220volt pl, Olympus: Mintabolt), a többi rendszernél nem tudom van-e ilyen.
-
haruspex
aktív tag
válasz
Hínár929 #54244 üzenetére
Igen a PDAF az a technológia ami a tükrösben is van, MILC-nél általában a CDAF-fel közösen használják. A követkő fókuszban érezhetően jobb, ezért sporthoz olyan gépet érdemes keresni ami tudja ezt. Vannak próbálkozások a Panasonic részéről, a DFD képben, hogy ezt megoldják ugyan olyan jól CDAF-fel is, de még annyira nem értek révbe. (Bár olvastam olyan G9 tesztet ahol azt írták, hogy ott már egész jó.) Összességében a témától, és a körülmények amitől függ, hogy mennyire fontos.
-
haruspex
aktív tag
válasz
Hínár929 #54219 üzenetére
Szia!
Ha még aktuális. Croppos Milcen a a m4/3-nak, és a Fujinak van teljes objektív sora. Az első az olcsóbb, nagy általánosságban, de ez változó, és emiatt valamivel elterjedtebb, talán a használt piac is jobban pörög valmivel. Ha sport- és koncertfotót zoommal szeretnéd megoldani, akkor erre gondolom 70-200 alternatíva kellene, ebből három van, a két rendszerben összesen.Mindhárom elég jó. A Pana 35-100 f 2.8 a legolcsóbb, használtan, vagy szürkén 170-200k huf körül szokott feltünni (és meglepően kicsi, könnyű) . Viszont nem mindegyik mft-s gép tud PDAF-t ami sportnál eléggé hasznos ezt leszámítva nem szokták fókuszproblémák lenni. A Fujinál a 40-140 sajnos messziről jól látható árcimkével rendelkezik, bármilyen forrásból. Ha fixeket szeretnél arra a a konkrét gyújtótávra kell nézni, szerencsére, van alternatíva. A többire amire használni szeretnéd mind a kettő kompromisszumok nélkül alkalmas.
Ennél olcsóbb a ha filmes obit adapterezel, erre talán a Canon m50 legalkalmasabb, viszont itt a natív objektív választék elég gyér. Ez esetben viszont az FF felé is tudsz nézelődni, használtan lehet olcsó vázakat kifogni, de akkor oda a méret előny jó része.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Canon EOS M50 kit obival, 40 ! expoval, (opcionális hálózati töltővel/ objektívekkel)
- LAMAX W 10.1 Akciókamera + 256GB SD kártya + kerékpárra szerelhető tartó + úszó szelfibot GARANCIA
- Canon EOS 250D gépek kiegészítőkkel, táskával ( 160 / 1000 expoval)
- Panasonic HDC-SD60
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera +ISY tartozék készlet
- Apple MacBook Air 15,3" M2 (2023) 23 Ciklus - 100% akku , 8GB, 256GB (MQKR3MG/A) Ezüst - MAGYAR
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest