-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HKorn
veterán
Mindenképp DSLR kell barinőnek? MILC nem játszik? Egy ilyen 110K-ért 2 obival? Ezzel lefeded azt a tartományt ami egy kezdőnek kellhet, ráadásul a gép sokkal kisebb, elegánsabb és tudásban közel van egy belépő DSLR-hez.
Én DSLR-ről váltottam erre és nem bántam meg, sokkal praktikusabb egy ilyen kis gép, sokkal hamarabb viszem magammal bárhova, mint a böhöm tükröst.
-
kew
senior tag
elhiszem srácok, de erősen túllóg a kereten
+75k a tervezetthez képest. Azért átgondoljuk természetesen, mert valóban igazatok van
-
fireman123
őstag
válasz
MrChris #36196 üzenetére
szerintem is kidobott pénz a 18-55 ...egyrészt tényleg rövid, és ha megtartja és később vesz 55-től induló telét akkor éppen a legtöbbet használt gyútávok közepén kell cserélgetni .....ha eladja használtam alig ér valamit (15-20e) ...tényleg célszerűbb egy 18-105 vagy ha hosszabb kell, akkor az új tami 18-200 stabis.
-
MrChris
nagyúr
55mm nem igazán éri el a kedvelt portré gyutávot, ezért kell majd erre egy telezoom ami nagy, az olcsók gagyik, nagyok, nemcipelemmagammal méretűek, alapzoom meg elég eladhatatlan utólagos cserénél. Márpedig 55mm-el bele kell mászni a barátok arcába, nem lesz észrevétlen.
-
kew
senior tag
válasz
fireman123 #36194 üzenetére
kösszencs!
sajna az most nem fér bele, így is 100k körül akarta venni a canont, de most rábeszéltem erre 130értEgyelőre ellesz ezzel szerintem, aztán majd nézegethet obikat később.
-
kew
senior tag
válasz
fireman123 #36192 üzenetére
Hát passz
Van ajánlott bolt, ahol hasonló áron hozzá lehet jutni? (férjen el 130-ba) -
fireman123
őstag
hehe ...árulnak hivatalosat és szürke importosat is ugyanott
amúgy az Edigitállal vigyázni kell, én náluk vettem egy Nikon 35mm 1,8G obit és nem a sárga fejléces Nikon garipapírral adták, hanem saját "edigis" gari papírral ....amikor megvettem ez fel sem tűnt, csak most hogy AF beállításra vittem a Nikon szervízbe közölték hogy ez így bibis gari szempontjából ....szerencsére nálam volt a doboza és abban megtaláltuk at EU-s Nikon gariszelvényt (rajta az obi gyári száma) és azt a számlával együtt elfogadták.
-
kew
senior tag
válasz
fireman123 #36190 üzenetére
Igen, az pont 1 éves, de van ott 3 évvel is.
Pl most ez lehet a befutó, 3 év gar, kuponnal ~124k: [link]
Ez pl edigitalnal 132e. -
Sefter
veterán
Szia!
Belépő kategóriában , ahol Te is nézelődsz, jobb a Nikon.
Az AF-P obi újabb, más fókuszmotor van benne (videónál is van autófókusz).
Mindkét objektív stabilizátoros, ezt a nikonnál VR-el jelölik.
canon-Nikon kezelhetőség megszokás kérdése.
Ha tehetitek 18-105 vr obival vegyétek a Nikont, nagyobb átfogása miatt jobban használható utazós rendszerhez. -
kew
senior tag
Sziasztok,
Barátnőmnek keresünk egy belépő dslr gépet 120-130k-ig max. Egy kezdő kitben gondolkodunk, amivel el tudna játszadozni egy darabig, és beletanulni a használatba. (én speciel nagyon nem értek a témához, csak próbálok segíteni neki kutatni, hogy a legjobb ár/érték arányban tudjon választani)
Első körben Canon 1200d/1300d-t néztem 18-55-ös IS obival, de most, hogy itt olvasgatom a hozzászólásokat, eléggé elbizonytalanodtam
Mivel ebben a kategóriában még a Nikon D3300-at írtátok jobb választásnak, elkezdtem ezeket is böngészni.
Itt két fajta objektívet találtam, amivel árulják:
- AF-P 18-55 VR
- 18-55mm VR IIE kettő között van lényeges különbség? Érdemes a II-es kitet választani? Ezek közül melyik a képstabilizátoros, már ha egyikük az egyáltalán?
Pl ezt nézem épp: [link]Emellett érdekelne még, hogy a Canonhoz viszonyítva a Nikon is ajánlott kezdőknek? Egyszerű kezelni? Milyen pozitívumok szólnak mellette a canonhoz képest?
Köszi előre is a segítséget
-
Byk01
őstag
válasz
#40935168 #36184 üzenetére
Fullframe irányba lehet menni (más márkával)
Már lehet Pentax-szal is menni full frame irányba. Nyilván nincs még olyan kiépítettsége objektív meg egyéb kiegészítő szinten, de nekem nem tűnik eleve halálraítélt megoldásnak (főleg, hogy a régi objektívekkel azért kompatibilis)
-
Victoryus94
őstag
válasz
Plafoon #36183 üzenetére
Szerintem is válassz egy milcet... kb 200 ezer körül.. a kitobi nem rossz hozzá. Emellé vehetsz egy makró obit. Esetleg egy fényerős nagylátót, ha kellene.
Sony se rossz (A5100,6000) (épületnél előnyösebb), de makrózáshoz valóban jobbak a micro 4/3-os rendszerek.Ui.: Macrózást egyébként meg lehet oldani régi manuális obikkal is... minősége nem rosszabb mint a mai obiknak, de áruk kb tizede annál.
-
törölt tag
válasz
Plafoon #36183 üzenetére
Erre sztem a K-50 megfelel amúgy. Fullframe irányba lehet menni (más márkával), de épületnél sokat nem adna így nagylátó tartományban, makrónál meg még csak csökkentené a mélységélességet.
Szerintem ha racionálisan belegondolsz, hogy kütyübuzulhatnékod van-e, vagy TÉNYLEG szükséged van-e komolyabb cuccra, rájössz, hogy csak kütyüznél.
Ha mondjuk azt mondtad volna, hogy tele tartomány, madarak, állva, röptében, azt mondom, Canon DSLR.
Ha azt mondtad volna, hogy modellfotó, akkor azt mondom, valami MILC, arcfelismerővel, bár ha vakurendszer is kellhet, akkor Nikon + CLS (vaku). Természetre, tájképre a nagy dinamika miatt Nikon, de a Pentaxodban is jó szenzor van... szóval ...Én maradnék ennél
Vagy gyorsan eladod és veszel ugyanennyiért kb. CaNikon-t, hogy később azokra vehess telét, akármit, ha változna az ízlésed, igényed.. JÓ telét... (Canon)..
-
Plafoon
tag
Üdvözlet az Uraknak!
Érdemes Pentax rendszert kiépíteni? Jelenleg 2 éves Pentax K-50-et nyüstölök kitobival, nagyon meg vagyok vele elégedve, de szeretnék feljebb lépni, több obit venni, esetleg egy jobb vázat, tartalék aksikat, stb. Viszont tartok attól hogy a Pentax elkapja a Samsung-szindrómát, hogy megszűnik és cseszhetem az egész rendszert. E-digital például már félig megszüntette a forgalmazását a pentaxnak (ami azt jelenti hogy teljesen meg fog szűnni, a Sony SLT gépeivel is így csinálták). Más nagyobb e-áruháznál meg soha nem is volt Pentax. Tudom, hogy vannak még forgalmazók, de ők is megszűntethetik a forgalmazást, bármikor.
A másik lehetőség egy Nikon rendszer kiépítése lenne a 0-ról, valószínű D7100-as vázzal. -
L4mie
veterán
válasz
#40935168 #36175 üzenetére
Két dolog miatt lett ez és nem E-M5, ez volt akciós éppen E-magnál, ebből kifolyólag erre volt garancia, sajnos E-M5-ből 90-110 ért vannak csak vázak használtan, sőt fotós zsibvásáron 120 ért ajánlgatták...
lejárt garanciával, nekem meg remélem elég lesz a 3 tengelyes stabi meg nem gond a nem időjárás-állóság.E-M5-ből lehet e-bayről vadászni 80-85 körül szép példányokat +20 ért kitobit, de mi van ha valami rejtett hibája van...
Mindkettő nagyon jó kis váz, de persze ha lett volna pénzem akkor E-M5 Makr II-t vettem volna
De nekem drága.
139 ért nem volt szerintem jobb választás a piacon kategóriájában. és igen ribi lettem, de fontos volt az ezüst-fekete oldscool design.
Már csak utazós obi meg fényerős obi kell, utóbbit sztem megoldom konverterrel -
Golota
aktív tag
válasz
#31733248 #36177 üzenetére
Ebben egyetértünk, de ha már paramétereket hasonlítanak össze egy ilyen fej-fej mellett tesztben, akkor ennek is ott kellene lennie. Van olyan fontos feature, mint bármelyik másik, ami viszont szerepel a listában...
Még egy dolog: az anti-aliasing filter mint pozitívum szerepel az em5 oldalon, míg annak a hiánya meg előnyként az em10-nél....
-
törölt tag
E-M10 sztem jobb választás volt
Anélkül, hogy szót szaporítanék, látom már vki csinált egy kb összehasonlítót.. [link]Szóval én minden mai emberke helyében E-M10-eznék, ha Oly és fontos a pénz. Nagyon jól eltalált arany középút, szuper kis gép.
Szerk.: bár elfogult vagyok, mert nekem is E-M10 van
-
L4mie
veterán
válasz
Alabástrom #36173 üzenetére
Pont mint nekünk
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Muerte68 #36169 üzenetére
Képminőség fronton olyan hatalmas különbség szerintem nem érzékelhető. Alacsony iso-n valamivel tisztább a g5-g6 képe, a színek hajszálnyit mintha szebbek és jobb a dinamika. Csak a szenzor miatt én biztosan nem váltanék, ha fontos a m4/3 rendszeren belül elérhető legjobb képminőség, akkor valamilyen sony vagy azzal azonos teljesítményű szenzoros gép kell neked.
-
Muerte68
addikt
Néztem hogy egész jó áron vannak G5-vázak érdemes G3-ról váltani,van akkora külömbség?
Olvastam teszteket az alapján igen de a személyes tapasztalatok megbízhatóbbak szerintem. -
L4mie
veterán
-
ftc
nagyúr
Sziasztok
szeretném lecserélni olympus E520-as gépem... Mivel egy ideje nem figyelem a gépek fejlődését segítségeteket szeretném kérni választásban
Max 150 000FT nagyon max 170 000FT objektívvel
Leginkább természet illetve családi fotók...
Méret nem számít
Videó is jól jönne - ha lehet jobb minsőégben
Leginkább új gépben gondolkozokEddig oly OM-D E-M10-et néztem...
-
jjeahh
nagyúr
válasz
hibavissza #36157 üzenetére
Hm lehet, én nem tapasztaltam még hasonlót, szerencsére
-
hibavissza
veterán
válasz
jjeahh #36156 üzenetére
A kész kép visszanézésekor nem jelzett kiégést, de mégis túlcsordult a sárga. Szerintem a kiégés visszajelzése nincs rendesen ráprogramozva az egyes színcsatornákra. Más helyzetben, égbolton totál kiégve minden, de a csúcsfények visszahúzásával előjön egy fa és némi kékes égbolt. Pedig villogott mint a frász. Valószínűleg polár szűrő vagy nd lett volna megoldás a lombkoronánál. Majd legközelebb
-
jjeahh
nagyúr
válasz
hibavissza #36155 üzenetére
Ha nagyon erős fényben vagy ellenfényben képelsz, azért látsz a keresőben meg az kijelzőn sötétebb élőképet, mert lerekeszeli az obit és csak akkor nyitja a rekeszt a beállított értékre ha lenyomod az expógombot, sőt szerintem a kijelző fényerejét is lehúzza vagy nem tudom mit csinál, mert manuális obikkal is ilyen
Ilyenkor előfordulhat, hogy az elkészült kép kiég akkor is, ha az élőképen még jónak tűnt. Erre két megoldás van: rekeszelsz, vagy ha bukét meg dof-ot akarsz, akkor feltolsz egy nd-t az obi orrára.
-
hibavissza
veterán
válasz
jjeahh #36153 üzenetére
Nagyon benne van a kezemben a bugi, hogy vegyek valamit, de most jobban izgat, hogy júliusban viszek a tengerpartra polárt és nd 1000+nd8-at és gusztustalan giccsparádékat fogok gyártani végre
.....igazából egy 12-35-re izgulnék igazán, de az árából inkább maradok még egy hetet
(#36154) MrChris: rátettem a motoros zoom pöcökre az expokorrekciót már a második nap
legutóbb úgy szívatott meg, hogy a füvészkertben egy spéci fa lombkoronáján átsütő napfényt akartam képernyővédőnek megörökíteni. UWA hiányában 4 képet lőttem (expo sorozat nem jutott eszembe), legalább -1-el alexpózva. Semmi kiégést nem jelzett. Az LCD-n feketeség a kép nagy része, a gépen megnyitva a leveleken átsütő nap mégis kiégve. Semmit nem adott vissza az eredeti fényekből.
Ha az exposorozat eszembe jut, ez sem lett volna gond a masinának. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza #36152 üzenetére
G6-on általában -⅓-ot korrekciózom, régen Oly dslr-en sokat használtam az expo sorozatot, lehet újra kéne és akkor lehet választan. Videónál szinte mindig -⅓ . Van olyan hely (ovi tornaterem) ahol tök jó szórt fény van és tökéletesen belepasszol a váz dinamika tartományába se kiégés se bebukás, ott a contrast is maradhat 0-án.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
hibavissza #36152 üzenetére
A g6-on is ilyenek a gombok, én sem szeretem
G1, G2, G3 vázakon még jól kitapintható enyhén kidomborodó gombok voltak, a G sorozatban a g5-től kezdték ezt a vázba süllyesztett kialakítást bevezetni. Persze szerintem így is együtt lehet élni velük, vannak sokkal rosszabbak is. Személy szerint én a G1, G2, GH1, GH2 kezelőszerveit szeretem a legjobban, a gombok is jók, meg fókuszmód-sorozat kapcsolókat, tárcsákat is imádom, akció közben semmiért nem kell a menüt túrni.
-
hibavissza
veterán
Lehet maradok a garis Panánál (G5, 50K körül!), majd nyár végén tovább adok rajta, lesz tapasztalat és választok újat.
Kb. két éve én is így vettem g5-öt. A mai napig nem tudom lecserélni jó szívvel, mert ehhez a szolgáltatás csomaghoz - lényegesen jobb képminőséggel - mélyen a zsebembe kéne nyúlni, és a fotós technikai tudásom nem igazán nőtt tovább a gépen.
Igazából egyetlen dolog idegesít baromira a vázon. A számomra érzékelhetetlen nyomógombok. Minden más esetben user error, ha nem sikerült a képem.
Képminőségben ott van gond vele, hogy könnyen, visszahozhatatlanul és rondán ég ki. Emlékeim szerint a Canon 500 D-m sokkal jobb volt ebben. Ezzel azért együtt lehet élni. -
evko
aktív tag
válasz
Tin_Shield #36148 üzenetére
AZ E-PL6 lenne sok garral olyan 45K, obi nélkül. Obival akár 65K-70K körül.
Pana G5 1 év garral, obi nélkül 50K, obival kb 78K...
Ugye az A5000 kit (telekom) 75K, 1 év gar.Hát, nem tudom...
Youtube-os videokat néztem, teszteket láttam, de annyira nincs lehúzva egyik sem, legalább is ahol én néztem, ott nem...
Youtube-os video alapján a Pana a nyerő, szerintem elég egyértelműen.
Kép minőségben pedig...
Nehéz a választás...
-
Tin_Shield
őstag
Jó gép az E-PL6, de videóban lényegesen elmarad a Sony és a Pana mögött. Persze emlékvideókra, nagyinak megmutatni a tévén megteszi, de ettől sokkal többre ne számíts. Tölts le pár tesztvideót (ne a jutyubos minőségből ítélj), és ha megfelel akkor hajrá, mert egyébként jó kis gép.
A kifutó/kifutott gépekben az a jó, hogy nagyot már nem, max pár ezret lehet velük bukni az eladáskor
Az árat hogy kell érteni? 8 darab ezresért kapsz egy kiobjektívet a G5-höz, vagy 8 ezerrel többe kerülne a G5 a kitobival, mint az a5000 kit (telekom 72e).
-
evko
aktív tag
válasz
Tin_Shield #36145 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Lehet maradok a garis Panánál (G5, 50K körül!), majd nyár végén tovább adok rajta, lesz tapasztalat és választok újat. Akkor tanultam is és nem hiszem, hogy sokat bukok rajta..?
Nem igazán tudok dönteni. De kb mindkettőre lenne 1 év gari... A Pana obival pár (kb8K) ezerrel többre jönne ki...
Nekem egyelőre A Pana G5 tetszik jobban... De ki tudja?Jaa, esetleg még egy Olympus PL-6, garival 45K körül....
Nyaraláson használnám, videoznék és fotóznék....
Így hirtelen ezekkel szemezgetek...Egyébként egy 1 év garis G5 50K körül jó ajánlat?
Köszi
-
törölt tag
Neked kell tudnod, melyik tetszik jobban. Nézd meg alaposan, próbáld elképzelni, melyiket van kedved hurcolni (fontos szempont!) aztán dönts.
Én is most hasonlítgatok éppen egy Panát (GX7) egy Sonyhoz (A6000), elég tanulságos. Komoly érv például a Sony mellett, hogy sokkal jobb a raw file-ok szoftveres támogatása, a Panának egyetlen Lightroom profilja nincs, a Sonynak meg fent van mind a 13 és ahhoz ingyen jár a remek színekkel dolgozó Capture One Express (szintén van benne színprofil) is. Ez például olyan szempont, amire kevesen gondolnak. Ugyanakkor a Panában van például vízszintező, amit én a Sonyból gyakran hiányolok. És még folytathatnám...
-
Muerte68
addikt
Ha kell az evf G5-ha nem A5000-a sonynak(szerintem )jobb a képe nagyobb szenzor,garancia.A panának van keresője van vakupapucs a szenzor kisebb kicsit gyengébb-nincs garancia.
A sony objektívek drágábbak kevesebb van-a m4/3 hoz jobb a választék olcsóbbak is.
Az igényeid szerint válassz. -
evko
aktív tag
Túl sokat gondolkodom....
Panasonic G5, gari nélkül 40K körül vagy Panasonic G5 1 év garral 50K körül vagy Sony A5000 Kit (Telekomból) 1 év garral 72K?
Vagy valami mást kellene választani???
Jól látom, hogy a Panasonic azért jobb gép, mint az A5000?
Hmmm, egyre bonyolódik, minél többet nézek utánuk..
-
MrChris
nagyúr
válasz
cenzor #36139 üzenetére
Ilyen nincs hogy leromlik az élesség a használattól. Stúdióban 40.000 kép meg se kottyan, ráadásul ha ésszel csinálják akkor e-zárat használnak ami meg elnyűhetetlen és kiküszöböli a shuttersockot. Ott valami júzer error van, vagy koszos a lencse.
Ilyen célra olyan vázat érdemes keresni amit kb a G6 tud, WIFI-n vezérelhető, e-zár, esetleg tápról vagy "műelemről" üzemeltethető, meg persze egy jó éles tárgyobjektív, általában ekv. 50mm, de lehet hosszabb is. Meg némi fotózási ismert és eszköz ismeret se árt. -
cenzor
tag
válasz
Victoryus94 #36138 üzenetére
Az Eye-Fi nevezetű kártyák tudják ezt a dolgot, van is ilyen nekünk, de sajnos manapság már nem nagyon kapható, ezért szeretnék felkészülni arra az esetre, ha történne velük valami.
Hogy egész pontosan mi a gond a géppel, azt sajnos nem tudom megmondani, mivel én magam nem használom a gépet, illetve az utómunkálatokat sem én végzem. Nagyon nagy hülyeséget nem akarok mondani, de szerintem valami olyasmire gondolhattak, hogy vannak olyan pontok a képeken, amik már nem olyan tűélesek, szépek, mint a gép újkorában.
-
Victoryus94
őstag
válasz
cenzor #36137 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, nem használtam ilyet, szóval nézz utána mert tévedhetek...
Szóval elvileg lehet vásárolni olyan "SD kártyát", ami egy wifi modul. A kép, amit a kártyára ír/írna egyből tovább is küldődik a megadott helyre fényképezőtől függetlenül (tehát nem is kell hozzá wifi képes gép).A legtöbb mai MILC mondjuk tud wifit, de nem nagyon küldik el a képeket maguktól.. (az enyém pl. csak akkor, ha pc-ről vagy telóról irányítom)
Egyébként hogy tud egy MILC "elfáradni"? Mi a gond vele?
(nem vagyok panás) -
cenzor
tag
Sziasztok!
Fényképezőgép vásárlás előtt állunk. Jelenleg egy Panasonic G6-ot használunk, de 40.000 kép után kezd elfáradni.
1) Felhasználás: termékfotózás állványról, egy kb. 100x200-as tárgyasztalon, ~50 cm távolságból, a termékek jellemzően beleférnek egy 30x30x30-as kockába.
2) Ár: bruttó 200-250e Ft, mindennel együtt.
3) Méret: nem fontos szempont.
4) Videó: nem fontos szempont.
5) Új gép vásárlását tervezzük.
6) Ha valahogy meg lehetne oldani kényelmesen a képek wifin történő áttöltését (folyamatosan, fotózás közben, külön gombnyomogatás nélkül) az jó lenne.Van erre valami ajánlott típus, vagy ha meg vagyunk elégedve a G6-tal, akkor vegyünk egy újat és kész?
Köszönöm!
-
wms
senior tag
válasz
Victoryus94 #36135 üzenetére
Olyan igazi magyar módi!
-
wms
senior tag
Nem tudjátok véletlenül, hogy a jóárasított Sony A5000-re lehet garancia kiterjesztést intézni?
-
Tin
veterán
válasz
jjeahh #36125 üzenetére
igen, erre gondoltam. a 70D ebből a szempontból elég jó, de ahogy néztem, a sony nagyobbjai is elég jók az AF-ben. csodát nem várok, láttam videókat, tűrhető, gyors mozgásnál meg nem az igazi. nyilván wide-on lerekeszelve napfényben távoli tárgyaknál tökmindegy, de közelről szaladó kutyát videózásra biztos nem alkalmas. de ha képes beltéri fénynél egy fél-5 méteres áthidalásra viszonylag élvezhetően, akkor már nem lesz gond.
-
Tin
veterán
válasz
Muerte68 #36123 üzenetére
most már tényleg kíváncsi vagyok
a fókuszálás sebessége az egyetlen, amitől félek. a 70D előtti DSLR-ek semmilyen- vagy félmegoldásai nagyon nem jöttek be, a 70D meg tényleg elkényeztető ebből a szempontból, de csak videónál használtam, amúgy meg VF.
ha tudja azt a videó AF, amit egy középkategóriás mobil, akkor elég lesz. fotózásnál meg max kell több fény.
-
Tin
veterán
válasz
#31733248 #36118 üzenetére
köszi, azért kérdeztem csak, mert abszolút nem ismerem ezt a kategóriát, hogy hol tart. 70-ért viszont milcet, ráadásul alap obival, aps-c osztályú szenzorral... eléggé jónak tűnik, és még csak nagyot bukni sem lehet rajta. egyszerű point-n-shoot gépnek kell, meg persze videózni is, de ha abban hozza egy jobb mobiltelefon AF-jét, akkor már bőven jó, ugyanis annak lenne az alternatívája, nem a 70D-nek. azt meg már lassan nem viszem sehova a mérete miatt.
-
HKorn
veterán
Sigma M4/3 60-as fix mennyiért megy általában a használtpiacon?
-
törölt tag
válasz
itouchfan #36082 üzenetére
(#36082) itouchfan
DSLR-ből használt Nikon D3200, D3300, D5100, D5200, Sony A58 az általam ajánlott, bár a költségkeretbe egy D3300, vagy egy D5200 esetén egy dupla objektíves szett elég nehezen fér bele.. Ha nem kell az objektív hosszú vége, akkor a Nikonokhoz a 18-105mm, vagy 18-140mm objektíveket ajánlom.
MILC-ből a Sony A5000, az Olympus E-PL5, E-PL6 fér bele két-két objektívvel. Ha keresős modellt keresel, akkor a Panasonic G3, G5 vonalat ajánlom.
(#36092) bigsee
"Válaszom: ha a fotóst ismered - és megbízol benne - lehet akármi nála, még egy CatB25 is, az kép lesz... Nem, nem úgy gondolják..."
De, úgy gondolják és a legtöbben nem közeli ismerősei a fotósnak.
(#36093) qbeer666
Hasonló célra Sony A5000-et vettem. Manapság ekv. 24 mm-ről induló kitobjektívvel 60-65 ezer forintért megveheted, jó minőségű 19 és 30 mm-es Sigma fixek 30-35 ezerbe kerülnek hozzá.
(#36098) evko
A Sony A5000-et, NEX-5N-t és a Panákat javaslom, az Olympus videója harmatgyenge. De igazuk van a kollégáknak a Pana G5 ajándék ennyiért.
(#36102) pethob
Tartok tőle, hogy ha ebből akar portréfotósként megélni, az utómunka kötelező lesz.
De ha megnézed pl. a dpreview.com tesztjeit, ott is fényévekkel jobbak lettek a raw feldolgozása utáni képek, mint a vázból kiesők. És ez az összes márkára igaz.
-
jjeahh
nagyúr
E-pl6-ban picivel jobb a szenzor, de nincs nagy különbség, egy jó objektív sokkal durvábban beleszól a képminőségbe. Amiért én a g5-öt venném: jobb videó, jobb ergonómia, jobb fogás, forgatható kijelző, kereső.
A gf2 már kissé elavultnak számít, persze azzal is lehet fotózni, de én m4/3 fronton a helyedben a g3 alá nem adnám, az a legolcsóbb keresős, forgatható érintőkijelzős mft váz, amiben már 16mp szenzor van. -
pethob
aktív tag
válasz
itouchfan #36082 üzenetére
Itt néha felbukkan 1-1 X-E1 váz 70eFt környékén, ajánlom hozzá a Fujinon XF 18-55/F2.8-4 objektívet ami szvsz az egyik legjobb alap (kit) zoom bármilyen rendszert is nézünk. Kis szerencsével ez is megvan 70-ből.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9219213
Én gyűjtenék még hozzá, és inkább X-E2 vázat vennék (kb. 120eFt), és persze a zoom mellé kéne egy fényerős fix is, mert az sokat segít a tanulásban. Sajnos azok nem olcsók...
-
Tin_Shield
őstag
Ha videóznál is akkor inkább Panasonic. Persze "nagyinak megmutatni jó lesz" emlékvideókat lehet az Olympus-sal is csinálni, ha ez elég akkor OK, de sokkal komolyabbra ne számíts.
A PL7 képminőségben kb. ugyanaz mint az E-PL5/PL6, szolgáltatásokban, kezelhetőségben és a képstabiban lépett feljebb.Sok jelentősége nincs a zoom értékének, és főleg nem mond semmit az optika minőségéről, de a módszer egyszerű, a nagyobb számot elosztod a kisebbel. Pl egy 14-42 esetén 42/14=3x
GF2 szenzora nagyon elavult már, amúgy ügyes kis gép volt a maga idejében.
-
evko
aktív tag
válasz
jjeahh #36100 üzenetére
Köszönöm neked is és ferq68-nak is.
És A G5 és az E-PL6 közül ha választani kellene?E-PL-7?
Képminőségre? Bár, mindjárt megnézem az adatlapokat, teszteket.
Most tanulmányozom a MILC gépeket, eddig kompakt gépem volt, most szeretnék MILC-et...
+ 1 kérdés az lenne, hogy az optikai ZOOM értéket hogyan tudom kiszámolni egy obinál?Üdv
Jaaa, Panasonic GF2 már nagyon gyengének számít?
Őszintén szólva jelenleg akkor E-PL6, Pana G5-el szemezek, csak megláttam egy GF2-őt is... -
pethob
aktív tag
válasz
Alabástrom #36060 üzenetére
Portréra egyértelműen MILC-et vennék az eye-focus miatt. Ha összeszoksz vele, minden képed jól lesz fókuszálva.
(Meg nincs front/back fókusz probléma)
Sony A7-ről nem szeretnék nyilatkozni, mert csak próbálgattam. Valószínű jó irány.
Fuji X-T1-et ajánlom, plusz a fujinon 90F/2-őt. (ekv. 135mm) Olcsóbb mint a FF DSLR de így sem fogsz beférni a keretbe. Használtan vázat találhatsz, az objektívhez nagy mázli kell. (Használt vázzal és új objektívvel már be lehet férni 500 alá.)
X-T10 vagy X-E2 vázakkal újonnan is beférhetsz a keretbe. (Főleg ha kivárod a júniusi visszatérítős akciót.) Ezek nem olyan nagyok és feketék, de képminőségben ugyanazt hozzák, a szenzor ugyanaz. De ha amúgy nem zavar a nagy váz, akkor az X-T1-et ajánlanám mindenképp, főként a csúcs EVF miatt, és mert lehet rá portré markolatot tenni.
Bár ekv. 100-150mm között kerestél obit, a fujinon 56mm/f1.2-őt (ekv. 84mm) mindenképp próbáld ki, mielőtt döntesz!
Majd rájössz, hogy mit jelent a jó JPG motor, meg a különböző film szimulációk a Fujiban, 98%-ban elfelejtheted az utómunkát...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Bluetooth hangszórók
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- iPhone topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Tőzsde és gazdaság
- Hálózati / IP kamera
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Sony FE 24mm 1.4 GM
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) + Sigma USB dokkoló
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- ÚJ bontatlan insta360 Ace Pro 2 8K AI - AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged