-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #2943 üzenetére
Maradj egy rendszernél, lehetőleg LTS-nél, és ott gyűjts tapasztalatokat. Én erre a Mint-et, vagy egy Ubuntut ajánlanék (nem a Studio-t). A gépedről sem tudunk sokat (zárt driver). Aztán ha tapasztalsz valami hibát, arról adj minél részletesebb információt és nézd meg a log-okat. Ha át tudsz lépni tty1-re, lehet nézni dmesg-et is. Memtest-ből érdemes több kört engedni.
-
lev258
veterán
A hírek szerint az új Cinnamon 2.6 CPU- és energiaigénye is csökkent, más hasznos javításokkal és újdonságokkal együtt. Természetesen érdemes kivárni, míg magától megjelenik a frissítés.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #2873 üzenetére
Normál esetben a Grub frissíti, milyen rendszereket lát a lemezen. Mivel nálad a Grub esélyt sem kap ilyen dolgokra, valószínűleg úgy oldható meg, hogy minden telepített rendszered Grub-ja az adott rendszer partíciójára kerül és mindet egyenként hozzáadod az EasyBCD-vel a boot menüdhöz, mint külön bejegyzést.
Szóval több meló van vele így, mint hagyományosan.
(Win10 meg még meg sem jelent, ki tudja mi mindent fog még csinálni, meg az UEFI-t is jobban pártolják annál. Szóval azt hagyjuk ki a dologból jelenleg.) -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
zolion01 #2844 üzenetére
Az Intelhez már van fenn driver, használja a rendszer. Ha nem tapasztalsz semmi problémát, nem kell frissíteni. Ha van másik videókártya is, fel kell tenni a zárt drivert hozzá és akkor tudsz váltani is.
Kiegészítés: az Intel frissítőprogram nem ajánlott Ubuntu 14.04-re (erre épül a Mint). A Fedora előrébb jár, így ott nem okoz gondot. -
lev258
veterán
válasz
lolka1980 #2827 üzenetére
Mivel szükséges hozzá jelszó, így nem megoldható a dolog. De mint tudjuk, nem véletlen a jelszóhasználat.
Valójában van megoldás, egy megfelelő script elhelyezése a megfelelő helyre, ami a rendszerrel együtt fut, de ismételten megjegyezném, nem véletlenül van jelszó, annak megkerülése egy plusz biztonsági kockázatot jelent. A Mint-en ezen kívül még ott van az 1-5-ig osztályozott frissítések, ami egyedi kategorizálás, nem egyszerű átültetni az általános megoldásra. -
lev258
veterán
válasz
Dr.FantastiK #2805 üzenetére
Akkor mégiscsak javították.
Örülök, hogy meg van oldva. -
lev258
veterán
válasz
Dr.FantastiK #2746 üzenetére
Itt nézz körül. Írnak megoldást, ami elvileg 14.04 alatt is működik. [link]
Írnak néhány KDE specifikus dolgot is, érdemes elolvasni. -
lev258
veterán
válasz
Dr.FantastiK #2739 üzenetére
Open vagy Libre? Ezt tisztázzuk. Ha Terminálon keresztül nyitod meg, akkor mit ír? Ha átmásolod és utána nyitod meg, minden rendben?
-
lev258
veterán
válasz
Dr.FantastiK #2736 üzenetére
Egy kicsit legyél részletesebb. A fájl maga elérhető (másolható, megnyitható, ...) csak a LibreOffice nem veszi be a hálózatról? Hibaüzenet?
-
lev258
veterán
Azt az Intel frissítő progit 14.10 alatt nem is ajánlják (a Mint 14.04 alapú). Amúgy phoronix-on láttam teszteket HD 4600-zal és ott nem jeleztek problémákat. Kíváncsi lennék, ez esetleg Mint specifikus dolog-e, vagy egyéb oka van. Esetleg a játék grafikai beállításaival próbáltál játszani?
-
lev258
veterán
A fagyásnak mindig oka van. Lehet nézni a dmesg-et meg a log-okat. Kérdés, hogy ilyenkor Ctrl+Alt+F2-re reagál-e. Nálam is előfordul egy régi integrált Intel-es gépen, mert belefut egy bug-ba, de mivel csak nagy ritkán történik és le tudom állítani szabályosan konzolból, így lusta vagyok frissíteni a dolgokat, meg nem is nagyon akarok belenyúlni a Mint-be ilyen mélyen (kernel, mesa csere).
-
lev258
veterán
válasz
ElGatto #2647 üzenetére
A kernel önmagában még nem elég. Xorg, video driverek frissítései követik. Mondjuk én Mint-en ezt nem játszanám, a múltkor csak kíváncsiságból megnéztem egy 3.16-os kernelt és meghalt tőle.
kurion: a Windows 8-ban bevezettek egy félhibernálásos leállítást, mert így gyorsabb a boot (látszólag). Ez a fájlrendszerre is hatással van (nincs tisztességesen lezárva), ezért kaptad a fent említett üzeneteket. -
lev258
veterán
válasz
105kacsa #2641 üzenetére
Annyit még találtam, hogy egyrészt az ISO szabványnak van egy 4GB-s limitje, tehát ez eleve behatárolhatja a lehetséges megvalósítást, másrészt a Systemback által készített formátumot ki tudod írni pl. pendrive-ra a Systemback programmal.
De ha kellenek a részletek, írj Kendek kollégának. -
lev258
veterán
Bár azt nem tudom, mi lehet a gond nálad, de abban biztos vagyok, nem ilyen természetű. Tehát azt mondod, Live módban se indul el ezen a gépen. Nálam Gigabyte alaplap van alatta, de annak nincs igazán köze a dologhoz a perifériák összekapcsolásán kívül meg persze az usb kezelésén. Ha a merevlemezt lehúzod, változik valami? A pendrive telepítőt UEFI módban bootolod? Velem amúgy már több alkalommal előfordult, hogy egy-egy Mint szerverről rosszul jött le az ISO.
105kacsa: nem vagyok biztos a dologban, de nincs eleve ISO készítése opció a Systemback-ben? -
lev258
veterán
válasz
toth_janika #2544 üzenetére
Van Systemback-féle visszaállítási pontod? Milyen fájlok voltak azok? Mintha valami elromlott volna. HDD S.M.A.R.T. adatokat néztél?
-
lev258
veterán
válasz
alien0903 #2541 üzenetére
Ha a telepítés rendben lement, akkor csak annyi a dolgod, hogy kihúzod a pendrive-ot, illetve visszaállítod a boot sorrendet.
Nem pendrive-ról? Hogy is van ez? Mit jelent, hogy az Unetbootin-nal raktad fel? Pontosan hogyan és mire? Nem valahogy Wubit raktál fel?
XP alól nem fog menni a dolog, esetleg egy usb-s optikai meghajtóval próbálkozhatnál.
Ha kérhetem, legközelebb csak egy topic-ba írj. -
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #2537 üzenetére
Van benne egy előre rögzített szerverlista, melyek IRC csatornáit tudod listázni. Az IRC-t tekintheted egyfajta egyszerű Skype-nak, különböző közösségek vagy akár szoftverek fejlesztőinek társalgási eszköze.
-
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2491 üzenetére
Egyéb illesztőprogramoknál egy kattintás.
Csak finoman jelezni szeretném, legközelebb ne a Linux Mint topic-ban kérdezz Xubunturól. -
lev258
veterán
válasz
FLATRONW #2449 üzenetére
Próbáld meg a következőt. Nyitsz egy Terminált, majd bemásolod:
echo "options ath9k nohwcrypt=1" | sudo nano /etc/modprobe.d/ath9k.conf
Jelszót fog kérni, amit nem látsz beírás közben. Ezután indítsd újra a gépet.
Közben már láttam, hogy fájlrendszerek is szóba jöttek a másik topic-ban. Linux alatt a Windows-os fájlrendszerekre, vagy azokról történő másolás lassabb. Ez nem a támogatás hiánya miatt, hanem a fájlrendszerekben rejlő mély különbségek miatt ilyen (pl. jogosultságkezelés). -
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2430 üzenetére
De épp ez az, hogy az Intel driverrel nincs dolgod. Az már most is működik és a frissítése nem hoz olyan változást, ami számodra látható eredménnyel járna.
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #2424 üzenetére
Én Firefox-ot használok, de van néhány kevesebbet evő is (pl. Midori). Flash, ha nem került fel magától, akkor a Szoftverközpontodból telepíthető. Java-ra van OpenJDK7+IcedTea (böngésző beépülő). Ha Intel videókártya, azzal nincs semmi teendő. (A driver CD-n úgyis csak Windows-os driverek vannak.)
-
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2422 üzenetére
Szerintem én már kiveséztem a dolgot, amennyire lehet, de ezt azért még belinkelem neked.
[link]
A részletekre figyelj. -
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #2415 üzenetére
A Linux telepítők nagy előnye, hogy van bennük Live mód (vagyis kipróbálás). Így telepítés nélkül tudod tesztelni, megnézni működés közben. Ebbe persze valamennyire beleszól a telepítő média gyorsasága is, de nagyjából reális tapasztalatot nyújt. A gyorsaság mellett szempont az is, neked melyik tetszik jobban. Szerintem nézz meg néhányat Live-ban az ajánlottak közül és dönts az alapján.
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #2413 üzenetére
Felrakhatod erre a rendszerre is azokat a grafikus felületeket, és bejelentkezésnél lehet majd választani.
Elvileg sudo apt-get install xfce4, illetve sudo apt-get install mate-core mate-desktop-environment parancsok Terminálba (jelszót fog kérni, amit nem látsz beírás közben). -
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2408 üzenetére
Ahogy gondolod. Mindenesetre amit leírtam, működik. Az új telepítőt meg az Ubuntu 14.10-zel tudod használni. Megismétlem azt is, nem tudom, milyen teljesítményt vársz el Wine-on keresztül és a játékot se ismerem, de a driver nagyjából jól működik, teljes OpenGL 3.3 támogatással.
szildavid90: A Cinnamon kicsit erősebb gépekre való, neked a MATE, vagy XFCE verziók ajánlottak Mint vonalon (egyébként Xubuntu, Lubuntu). -
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2404 üzenetére
Tipp.
Nézd meg egy Xubuntu 14.10 Live-val mondjuk (így a Unity sem fogja annyira a gépet), ott megy-e Wine alatt úgy, ahogy szeretnéd. Ha nem, nincs értelme bűvölni. Bár persze könnyen lehet valami Wine beállítás is a dolog mögött.
lspci gyorsabb -
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2402 üzenetére
Most akkor mit töltöttél le?
Hoppá. Most látom, hogy már nem is elérhető az előző. -
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2399 üzenetére
Nem kell. Várj egy kicsit.
Mint írtam, alapvetően támogatott a videókártyád. A frissítést (bár szerintem sokat nem fog jelenteni), a következőképpen teheted. Letöltöd az Intel installer-t, amit találtál, viszont nem a legutolsó verziót. Az tudtommal már nem támogatja a 14.04-et (a Mint is ide tartozik). Tehát az eggyel korábbit.
Van egy fájl, /etc/lsb-release. Erről csinálj egy biztonsági másolatot (kell hozzá root jog). A fájlt írd át erre:
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=14.04
DISTRIB_CODENAME=trusty
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 14.04 LTS"
Mentés után lehet indítani a driver install-t. -
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2394 üzenetére
Pontosan mi a probléma vele? Van hozzá driver most is, de persze van lehetőség frissíteni is. Wine-on keresztül messze ne számíts 100%-os teljesítményre.
-
-
lev258
veterán
válasz
Safranek #2346 üzenetére
Én egyedül a videókártyádra tudok gondolni, de ha Live módban rendben ment, akkor telepítve sem kell gondnak lennie. Esetleg egy nomodeset-et megpróbálhatsz, ha újra előfordul. Zárt driver-t tettél fel? Mint-en már tapasztaltam, hogy nem mindig sikeres a dolog. Viszont neked a nyílt driver is jó lehet már (nagyjából).
-
lev258
veterán
válasz
Mtbsrác #2332 üzenetére
Ismétlem. Nálam a beállításokban van egy olyan opció, hogy milyen méretű fájlokra mutasson előnézeti képet. Se videóra, se egyes pdf-ekre nem volt nálam, amíg feljebb nem vittem a limitet.
Úgy tűnik, a Mint 17 (17.1) alap bluetooth kezelője bugos, viszont a blueman-nel működik. -
lev258
veterán
Azt írják, hogy a 2.1-es verzióban csináltak valamit, ami miatt nem megy a VLsub. Nincs itt semmi sem lemaradva (amúgy az igazi developer már a 3.0-nál jár). Ezért működik az előzőben vagy a későbbiben. Az alverziók pedig általában csak kisebb hibajavításokat jelölnek, nem komolyabb funkciók hozzáadását, elvételét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest