- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #16995 üzenetére
A 4.19 nem backportos még. Az a 4.19.91-es lenne. De ez nálad akár még előny is lehet, ha régi vagy nagyon gyenge gépről van szó. Valamilyen szinten minden stabil kernelág backportos, akár LTS, akár nem. Még a legújabb stabil, 5.4-es ágba is fokozatosa portolják az 5.5.0-RC-s kiadásokból azokat az újításokat, amik ki vannak tesztelve. Szóval backports mindig van, CentOS 6-on a 2.6 kernelhez is: 2.6.32-754.
-
válasz
Rimuru #16994 üzenetére
Kényelmes.........aham, pont ez jut nekem is eszembe a koma éveken átívelő telepítéséről!
Ezentúl használhatjuk így a kifejezést, hogy ---
Kényelmes, mint Frawly komának a Gentooooo belakás!
No de látom, más is kényelmeskedik, na ja, vágül is a Debian is alkalmas hosszú kényelmes önszivatásokra, ha az ember kever kis experimental repot is a stable meg in-, unstable, etc. közé!
-
Frawly
veterán
Hát, én azért ezt nem lépem meg. Csak felesleges rizikózásnak tűnik, amivel mindkét rendszert gallyra tehetem. Pedig lehet igazatok van, és működőképes megoldás, elhiszem, ha már ketten is írjátok, de ennyire bátor még nem vagyok. SSD-ken az átbootolás teljes ideje 10 mp. alatt van, értve ez alatt az éppen futó rendszer shutdownja, a gép újraindulása, BIOS inicializálása, a betöltődésének legelején ATA jelszó beírása, majd a másik rendszer bebootolása. Ez alig több idő, mintha elkezdenék chroot-ot gépelgetni, mindenféle rbind meg slave mountolásos varázslásokkal.
-
Frawly
veterán
Tesztelgesd. Elvileg FreeBSD az alapja, és Openbox van húzva fölé, valami dokk-kal. A NetBSD ennél is soványabb, de alapból nincs grafikus felület, neked kell telepíteni, meg talán a hardverkompatibilitása is lehet, hogy szegényesebb.
Én meg most az fvwm-et fontolgatom, nagyon jó CDE, IRIX desktop témák vannak rá, meg modern transzparens témák. Esetleg Windows Maker. Tetszik, hogy jópofán retrós. Természetesen Linuxon gondoltam egyelőre, de BSD-n is mennek ezek.
-
Frawly
veterán
Igen, csak fizetős, céges ügyfeleknek van ez az extended akármi. Plusz azt is jól látod, hogy hiába a 2024-ig támogatás, a régi kernelbe egy csomó mindent backportolnak, simán nem lennél vele előrébb. Persze egy próbát megérhet, mert holt ingyen van, csak nagyon reménykedni nem érdemes. BSD-ből elvileg mindegy melyiket próbálod, mind elég pehelysúlyú. Talán leginkább a NetBSD az, de a többi sem bloat. Ha az szimpatikus, a Nomad kezdésnek jó is.
Persze azt nem értem, hogy minek akarnál régi Linuxot. Írtad, hogy új kernel alatt megoldódott a gond, elég lenne egy sovány, systemd-nélküli disztrót keresni, pl. Devuan vagy Artix, ahol elérhető a modern kernel, modern mesa kombó.
-
válasz
Frawly #16975 üzenetére
Akkor itt az idő kipróbálni a nomadBSD-t. Azt telepítés nélkül is kipróbálható, live rendszer. Meg néztem, hogy a 14.04.es Ubuntu is "támogatott" (Extended security maintenance for customers), vagy ez csak a fizetős ügyfelekre vonatkozik?
Sőt, CentOS 7 2024-ig támogatott alapból 3.13-as kennellel. Csak attól félek, hogy a backports részeként ugyanúgy előjön a hiba. -
Frawly
veterán
ed-ezés helyett persze gentoo-zni kéne, de nincs annyi időm most szabadságon, mint gondoltam, hogy lesz. Nyakamba szakadt egy csomó ×4r, postázás, házi munka, nagybevásárlások, hamarosan lejáró útlevéllel kapcsolatos konzuli ügyintézés, stb.. Pedig azt hittem, hogy majd végig tudom gentoo-zni a szabadságot, végre lesz rá elég időm. Pedig az alaprendszer is fent vagy, de nem tudtam még kiteljesíteni belakással.
-
Frawly
veterán
Közben megtanultam az ed-et használni. vi/vim után nem is nagy munka, mert egy csomó parancs megegyezik. Persze ed-re nem térek át, mert nincs értelme, csak heccből néztem meg, mégis csak: ed is the standard editor. Bár akkor jól jöhet, ha semmi nincs a rendszeren, pl. Arch alaptelepítésben nem tartalmaz text editort, ha fel nem tesz valaki valamit, és ha csak 1-2 sort kell szerkeszteni, akkor okés, arra még akár jobb is lehet, mint a cat. Több sor szerkesztésére azért már feltennék inkább mást. Szóval lehet haszna, de a vim-et nem dobom miatta. Meg ha egyszer teletype elé leülnék, ott is csak az ed használható. Nem csak unix-like rendszereken van ott, hanem DOS-on is, meg 32 bites Windowsokon, edlin néven
-
Frawly
veterán
Én is tervezem lecserélni ezt a régi laptopot, ez HD3000 GPU-s, de ez is nagyon csereérett már.
A Caps Lock az első, amit mindig is letiltottam, mióta vim-ezek, meg mindent vim-es billentyűkkel irányítok, azóta meg Esc-re váltom a funkcióját, erre a setxkbmap után, és Waylanden is a -option caps:escape opció való, korábban ez none-on volt. Sose használtam, csak idegesített, ha véletlenül megnyomtam. Szerintem úgy, ahogy van, már semmi értelme a billentyűzeten. Szoftverekbe már mindbe van beépítve NAGYBETŰSÍTŐ meg Nagybetűsítő funkció. Scroll Lock megint csak régi idők maradványa, lenne helyette más megoldás. A Num Locknak sincs sok értelme, mert ha a bill-zeten van numerikus rész, akkor úgyis csak Num Lock on-nal érdemes használni, ha meg nincs, akkor megette a fene, alfanumerikus részen kell pótolni, ami nettó használhatatlan, mert nem merőlegesek a billentyűk egymásra.
-
válasz
Frawly #16974 üzenetére
Valószínű csak elgépeltem. 965/960-nak írják.
Igazából mindegy is mert minden szempontból csere érett. Bár írtam a Jézuskának, nem hozott egy szép új gépet. Lehet kéne nyitnom egy patreon számlát és beírni az aláírásomba. Mindenkinek aki szerint hasznos volt a tanácsom küldjön sok manit -
Frawly
veterán
Ja, a Caps lock-os problémát azzal fogják végül lezárni, hogy a támogatása megszűnt a verziónak. Ez is csak a telepítőnek a hibája (Live rendszeren), nem is a disztróé. Canonicaltól erre lehet sajnos számítani. Ezért is írom másodszor: cégekre ne várjunk. Meg azt sem értem, hogy rendszeresen látlak az Arch topikban, ezek szerint használod, akkor minek az Ubuntu? Archon nem hibás a telepítő, mivel nincs neki, a Caps Lock meg tökéletesen működik minden nyelvű kiosztással, mindenféle felület alatt, legyen az Wayland vagy X.org.
Egyébként még a frissességhez úgy általában: mostanában a kiadás alapú, konzervatív disztrók kevésbé vannak lemaradva verziókban, mint pl. 5 éve. Tehát valamennyire ők is érezték ennek a szükségét. Sőt, már azt az alapelvüket is megszegték, hogy adott kiadás esetén csak hibákat foltoznak, meg biztonsági réseket, a csomag főverzióját nem léptetik. Ma már bőven léptetik a csomagokat is főverzióban (lásd az 5-ös kernel Linux Minten), hiába a kiadásalapúság, meg esetleg az LTS. Tehát valamennyit kicsit rollingosodtak, igaz csak apró mértékben, nem annyira hogy akár csak félrollingnak lehessen nevezni, de látható elmozdulás lett egy ilyen irányba. Mielőtt gfx-kolléga ezen viccelne, nem én írtam nekik levelet zsírpapírra. Maguktól jöttek rá, hogy ez több felhasználónak is fontos, hogy ne legyenek túl elavultak a csomagverziók. Gondolom ez azzal is összefügg, hogy egyre többen linuxoznak, és a tömeges igény jobban megugrott a verziófrissesség irányába. A sok újonnan, Windowsról jött felhasználó leginkább játékra, multimédiára használja a gépet, tipikusan Wine, Steam is fent van a gépen, meg VLC, Kodi, hasonlót csapatnak, ezeknek meg pl. kapásból fontos.
Ami meg a git-es kódokat illeti: a Sway WM fejlesztői részéről az a hozzáállás, hogy hibabejelentést el sem fogadnak egyáltalán, a legutolsó stabil verzióhoz sem, csak akkor lehet hibát bejelenteni, ha az a legutolsó git dev ágban is fennáll. Egyébként az a reakció, hogy a user frissítsen git dev ágra. Magyarán teljesen rolling rendszerben tolják, a „stabil” kiadások csak azért készülnek (ez is ki van írva az oldalukon), hogy a kiadás alapú disztróknak legyen miből saját igényüknek megfelelő csomagot csinálni.
-
Frawly
veterán
Ebben az esetben sem a disztróra, hanem a kernelre vártál. Meg akkor el kéne dönteni, hogy 945 vagy 965.
Egyébként az Intel driver a mai napig bugos a kernelben, ezért nem javasolt 965-től kezdve feltenni az X.org-os Intel drivert még külön. Az a baj, hogy az i915 kernel drivert (nevével ellentétben nem csak i915-öt hajt, hanem Core i 4. generációig minden Intel GPU-t) már hanyagolja az Intel sajnos, mert helyette az újabb Intel generációkhoz (Core i 5. gen. és újabbak) fejleszti az Iris drivert. Attól még persze az opensource közösség önerőből foltozgathajta az i915-öt, de innentől kezdve nem sok jóra lehet számítani. Ennek én sem örülök, mert nekem is Core i Gen2 GPU-m van (HD3000), amihez ez a driver kell.
Meg az van, amit írtam. Eleve ezzel a példával jöttem, hogy akkor tudom elképzelni a régi verziók használatát, ha egy muzeális gépről van szó. Az i945 2005-ös, P4-es gépekben volt, az i965 2006-os, korai Core/Core (2) Duo korszakbeli. Ezek most már 2019-ben retró gépek. De már 2016-ban is azok voltak. Persze ezzel nem a fejlesztőket akarom védeni, mert valóban hibáztak, egy korábban működő hardver nem működött megfelelően, és az is disznóság, hogy sokára javították. De ilyen gépen szerintem nem is jó ötlet 2016 utáni kernelt használni, az már túl nagy falat lehet egy régi gépnek, mármint nem csak a kernel, hanem az egész 2016-os és azutáni Linux-ökoszisztéma, mindenféle systemd-bloatd-vel, meg CPU-t lassító biztonsági foltokkal. Futni biztos fut, csak köszönet nem lesz benne. Ilyen gépeken amit még meg lehet próbálni, az valamelyik BSD, a korabeli hardvereket jól támogatja, és a Linuxnál amúgy is pehelysúlyúbb. Persze BSD sem Gnome-mal kell ezeket használni, hanem valami IceWM szintű felülettel.
-
válasz
Frawly #16971 üzenetére
Nem figyeltél a lényegre, vagy én fogalmaztam rosszul. Akkor menjünk vissza az időben x. évet. Jé, jött egy _új_kernel_, tegyük fel gyorsan. Jé szar lett tőle a rendszer. Akkor miért jobb az újabb ha adott esetben dokumentáltan elqrja a rendszert, és 3 éven át nem javítják.
Nem egy egzotikus chipset volt akkoriban az a 945 hogy a kutya ne foglalkozzon vele, oszt mégis éveket kellett várni a javítására.Nem, nincs itt semmilyen disztró készítőire várás.
Nincs hát... A fenti példa is mutatja mennyire nincs. Amúgy meg felesleges lovagolni a megfogalmazáson, hogy az a valaki most éppen egy disztró készítő, vagy csomag karbantartó. Hip-hop hogy el telt az a 3 év
Nem érted a mondanivalómat. Mindegy hogy egy csomagot töltök le vagy a forráskódot fordítom, ha az eredmény ugyanolyan szar marad. Mivel nem megy a programozás, nem tudom mi mivel hogyan van összedrótozva, esélyem sincs kijavítani, egyet tudok csinálni: várni
Itt van pl. az Ubuntu-s CAPSlock problémám. Azóta is ott van hagyva mint eb a szaharát. Ez is meg fog élni jó pár évet, míg a végén lezárják azzal, hogy a bejelentéshez használt verzió támogatása megszűnt.
-
Frawly
veterán
Sikerült egy olyan példát írnod, hogy a legújabb verzió javított valamit. Ja, vannak regressziók, de ennyi erővel akkor használj 20 éves szoftvert. 965-ös Intel GPU-t használtam én is, igaz csak 2015 szeptemberig, így 2016-2019 közötti időre nem tudok róla nyilatkozni. Egyébként meg ez nem is biztosan kernelhiba, amit írsz, mert a X.org driver hibája is lehet, amit a nagyobb disztrók már nem ajánlanak telepítésre sem!!! Teljesen jól fut a X.org nélküle.
Nem, nincs itt semmilyen disztró készítőire várás. Már Archon sincsenek disztrókészítők, csak független csomagfenntartók, és azokra nem nagyon kell várni, hipp-hopp tolják ki az új verziós csomagokat, néha egy-egy csomagnak akár több fenntartója is van, épp amelyik ráér. Gentoo-n meg még ez sincs, ott bármikor forgatod magadnak a git-es kódot, ott úgymond te lehetsz a csomagfenntartó.
Árukapcsolás sincs, mert a Gnome megy Evolution nélkül, ha nem kéred, fel lehet tenni úgy is, hogy nem telepíti, azt hiszem gnome-shell vagy milyen csoport telepítésével kell felrakni, és semmilyen Gnome alkalmazást nem tesz úgy fel. Függőségük lehet van közös, mármint a Gnome-nak és az Evolution-nak, valami lib, azzal nem tudsz mit csinálni, vagyis sokat tudsz ellene tenni, nem teszed fel a Gnome-ot sem. A Gnome a Linux Windowsa egyébként is. Ha rendes linuxos WM-eket nézel, azokon ilyen baromság nincs, hogy 5 kiló függősége lenne. Ez a termékkapcsolás csak ilyen systemd + Gnome + bloatd + menjen minden bele mint a Frady-levesbe típusú, konzumeridióta mainstream disztróknál van, de hála istennek, a Linux pont arról szól, hogy ezeket el lehet kerülni, nem kell őket használni, nem csak velük tudsz linuxozni.
-
-
Mate oldalát böngészve bukkantam rá: [link] Bár a néni is csini, de ez a laptop annyira cuki.
A spec. is elég jó, de mire ideér (VÁM+ÁFA...) -
0xmilan
addikt
válasz
Frawly #16962 üzenetére
Nekem van egy botnetem, amit a vilag osszes fejlesztojenek a gepeibol epitettem. Igy mar azt a kodot tudom hasznalni elesben, amit meg fel se commitoltak gitre. Az igazan fontos csomagokhoz van egy deep learning-gel tanitott prediktiv model, ami elore kitalalja, hogy a fejleszto mit fog irni, amikor nyitva van elotte a forraskod.
Neha igy is erzem a szakmai fejlodes hianyat es hogy elavult a rendszerem, ezert a kovetkezo megoldas az lesz, hogy egy muholdas rendszerrel tavolrol monitorozom majd a fejlesztok agyhullamait alvas kozben. A tudatalattibol kinyert kodreszletekkel lesz teljes a bleeding edge eleterzes es vegre ertelmet nyer az eletem is.
-
válasz
Frawly #16962 üzenetére
pl. a gépem VGA-ja video kimenetes(I965GM), amitől folyamatosan kiakadt a kernel, pár mp-re lemerevedik (kernel trace), én úgy hívom mikrofagyásokat produkál. Ez a hiba 2016 körül került a kernel(driver)[link] dokumentált.
Vagyis a régebbiekkel probléma nélkül működött. Aki nem túrja az internetet, hibabejelentéseket fórumokat bújva, az sosem fogja megtalálni azt a kernel paramétert amivel el lehet fedni (nem megoldani!) a hibát. Márpedig az otthoni felhasználók döntő többsége nem ilyen. Csak annyit látnak hogy akármelyik linux-ot próbálják ki a probléma ott van, megoldani nem tudják.
Évekig!
Idén jelent meg az a kernel(driver) ami pöc-röff problémamentessé tette ennek a gépnek a VGA-ját(bár az svideót nem próbáltam, lehet annyi a javítás hogy alapból le van tiltva). A hiba javítása után már valóban jobb volt az új. De ez 3 éven át nem volt igaz erre az esetre. Teljesen véletlenül a Fedora 31 telepítésekor vettem észre (na próbáljuk ki, javítva van-e már...)
Érdekes, hogy elég kevés distro van, amelyik mindég a "latest stable kernel"t teszik fel. Itt valóban megmutatkozott volnaA felhasználó szempontjából teljesen érdektelen mi van GUI alatt, és igen is örültek a népek hogy ilyen hosszú ideig támogatták. Ha nem szűnik meg a támogatása, még ma is rengetegen azt futtatnák. Egyszer megvette megszokta/megtanulta, és el van vele.
Pl. a Kernelben mikor volt az utolsó olyan változás, amit neked eddig hiányzott?
Hirtelen csak az új HW-ek támogatása jut eszembe. De valószínű csak azért mert nem követem nyomon, ill. nem is jut érvényre a gépemen.Azért ez a nem kell valami cégre várni kicsit mellé ment. Nem mindegy hogy egy cégre vársz, vagy a disztribúciót készítő csapatra? Mert az önámítás, hogy magadat supportálod. Az internetes fórumok a különböző cikkek, dokumentációk mind a támogatás kategóriába sorolhatóak. És ezek nagy részét nem te hanem a készítők vagy közösség hozta létre.
A választás szabadsága is csak illúzió. Persze lehet Don Quijote-ként a systemd ellen harcolni, de az otthoni felhasználónak fogalma nincs róla mi az, nem is érdekli. Egy kezemen megtudom számolni mennyi distro nem ált még át a több százból. De ha a nagyokat nézzük, talán csak a BSD-k maradnak mint kakukktojás.
Érdekel hogyan működik a rendszer, de én is csak GUI-n kattintgatok, a böngészőt használom szinte mindenre(böngészés, Spotify, HBO go,...).
És ez begyűrűzik a GUI-ra is, hiszen nincsen Gnome systemd nélkül. Ez kinek a szabad választása volt?
Itt is ugyanúgy megkapod az árukapcsolást, mint Windows-on az IE-t. Hiába nem használod az Evolution-t, a Gnome alapból felteszi több olyan komponensét is, ami állandóan fut, és nem lehet kivenni alóla mert fejreáll.
Szóval én nem látom ennyire optimistán a helyzetet. Amúgy hogy áll a debian-os init rendszer szavazás?
Még1 dolog beugrott. Az op.rendszer dolga, hogy a gépet beröffentse. Nekem csak az kell, hogy probléma nélkül elérjem és futtathassam kedvenc programjaimat. Öreg vagyok én már ehhez
-
Frawly
veterán
Azt nem állítom, hogy new is always better, de elég sokszor az. Különösen a dinamikusan fejlődő linuxos világban. Mondom, ezt a 100 évig támogassunk mindent, még Windowson szokták meg az emberek, főleg XP-n, ami ilyen-olyan trükkökkel 18 évig volt támogatott, míg az Win7 11-14 éves támogatást kap összesen. Bár ez is torzít, mert nincsenek ennyi évig támogatva ezek sem, elő van/volt írva, hogy a legújabb SP-s vagy a legutóbbi major update-et fel kell tenni, csak úgy marad támogatott. Ugyanez az LTS kiadásokra, al-alverziót ott is kell frissíteni, hogy a support ne vesszen el rá.
Hamarabb inkább olyat írj, amikor neked kifejezetten az volt az előnyös, hogy régi verziód volt. Erre szerintem még nehezebb példát mondani, mint a friss verzió előnyeire.
Mondom, különösen Linuxnál, aminek pont az lenne az ingyenesség (free of charge) mellett az egyik előnye, hogy tudod magadnak támogatni, nem kell valami cégre várni (MS, Apple, IBM-Red Hat, Oracle, Google, Cannonical, stb.), hogy majd valamit is hajlandó legyen csinálni neked, meg nem leszel kitéve a kényük-kedvük szerinti döntéseiknek, hanem free of choice alapon olyan rendszert állítasz össze magadnak, amilyet csak akarsz, nem dönti el neked senki, hogy milyen frissnek kell lennie, meg milyen verziót használhatsz, bár a friss verziók megkönnyítik az életet. Meg minél frissebb egy rendszer, annál később fog elavulni, minél frissebben tartod, annál tovább szavatolod a még hosszútávú működését a rendszernek.
Mint írtam, nálam meg annak nincs előnye, hogy egy rendszer sok évig támogatott. Én pl. 2-3 évenként akkor is újrarakom a rendszert, ha semmi gond nincs vele, mert addigra begyűlik benne sallang, meg megunom az egészet, és friss telepítésnél nem csak teljesen tiszta lappal kezdek, de vérfrissítésként már egészen másmilyen rendszert építek, másik WM, másik téma, más tool-ok, kipróbálok valami teljesen más beállítást. Már csak a tanulás és a változatosság kedvéért is jó, hogy nem a végunásig ugyanazt a szart kell használni, egy szinten túl az nagyon frusztráló, meg túlzottan belekényelmesít egy rendszerbe, és elpunnyadsz. Bár ez most nálam egyre korlátozódik, egyre minimalistább megoldásokat használok, a végén ha elérem ebből a maximumot, akkor onnan már nem lehet sehova menni, max. csak visszafelé fejlődni valami bloatabb, csilivilibb, konzmerebb-mainstream vonalra, azt meg nem akarom.
Attól is függ, mire használod a gépet, játéknál, multimédiánál jobb a frissesség. Ha nem ezekre használod a gépet, akkor jóval kevésbé fontosabb. Ez is egy szempont.
-
válasz
Frawly #16959 üzenetére
Ilyenkor mindég késztetésem támad megkeresni és belinkelni egy videót, de nem találtam meg azt a részt amikor a legfiatalabb whisky-t kérik ki neki.
-
válasz
lionhearted #16958 üzenetére
Ja, hasznos parancs, bár mezei user nem nagyon ér vele sokat, hacsak nem lehet tételesen is listázni a programokat!
-
Frawly
veterán
Jó, lehet ezen viccelni, de nálam sokszor megmutatkozott, hogy a frissesség fontos. Főleg, mikor Ubuntu, Mint vonalán mozogtam még. Mióta Archon vagyok, soha nem volt gondom belőle.
Vimnél kifejezetten nem szeretem, hogy túl gyakran jön ki belőle újabb al-alverzió, amiben nuku fejlesztés van, kiadják, csak tudnám minek. Annak nincs sok értelme. Most jött ki nemrég a 8.2, ott voltak jelentősebb feature-ök, de ez megint nem lesz évekig. Na, ez az a progi, amelyiknél holt mindegy, hogy hányas verzió, ha van legalább 8.2-es, de még a 8.1-es is simán használható belőle, ha valaki nem használ olyan spéci plugint, ami csak újabb verzióra jó.
Aminél még nagyon számít a frissesség: kernel, mesa, Xorg, médialejátszó és encode-oló szoftverek. Kernelnek új hardvernél, mesa-nak újabb GPU-nál. Meg újabb optimalizációkat is tartalmazhatnak a hardverhez, ez sem mindegy.
De elfogadom, hogy nektek morbid a frissességmániám, ahogy nekem meg morbid, hogy hogyan használhat valaki LTS-t, 5-10 év támogatással valaki, dinoszauruszok korabeli verziókkal. Ezt egy helyen tudom csak hasznosnak elképzelni, ha valahol van egy rohadt régi gép, ilyen P3-P4 szintű muzeális ócskavas, amin még épp hogy eldöcög valami régi, 32 bites, lehetőleg systemd-mentes disztró, ami minimális, nagyon alap dolgokra van használva a hivatalos tárolóból, nem napi szintű fő desktop gépnek, beállítják valami mikroszervernek, aztán fontos, hogy egy régi verzión maradjon kb. örökre, és nehogy befrissüljön a rendszer rajta egy olyan frissre, amit már nem bír futtatni, hanem összeroskad alatta. Vagy az atom lustaság, ezt lámább rendszergazdáknál látom, hogy leírások alapján a lépéseket fogalmatlanul követve, nagy nehezen felgányol valami linuxos rendszert, ami csoda folytán működőképes, és többet nem mer hozzányúlni, mert ha akármi történik frissítés közben, nem lesz meg a tudása, hogy helyrehozza. De ezek közül egyik use case-t sem tartom komolynak, amit támogatni, kiszolgálni kéne. Aki be akar ragadni egy régi verzióra, használjon Windowst, ezt a fajta logika arra való.
Teljesen el lehet lenni mindenféle támogatás nélkül. Archra, Gentoo-ra konkrétan nuku támogatás van, 0 év, ezeknél te támogatod saját magad. Ezek ilyen ZTS-esek, Zero(-long) Term Support-osok.
-
válasz
ubyegon2 #16957 üzenetére
Viszont találtam rajta egy remek parancsot:
ubuntu-support-status
You have 650 packages (89.3%) supported until április 2023 (Canonical - 5y)
You have 15 packages (2.1%) supported until április 2021 (Community - 3y)
You have 4 packages (0.5%) that can not/no-longer be downloaded
You have 59 packages (8.1%) that are unsupported -
válasz
lionhearted #16955 üzenetére
Nem offenseként akartam írni.
Nem is vettem annak!
Viszont megnéztem, hogy most már lássam mi a különbség, de ez alapján sem könnyebb.
-
válasz
ubyegon2 #16951 üzenetére
Nem offenseként akartam írni.
Sajnos túl sokan élnek ezzel kapcsolatban tévhitben, beleértve azt is, hogy pontosan mi van támogatva hosszú ideig benne. Csak a main tároló, az universe support az első 5 évre is csak ESM-ként érhető el (viszont! ez mostanában került 5 felhasználásig ingyenes kategóriába). A main pedig kevesebb, mint 10%-a csomagoknak.A többiekkel egyetértésben, napi szinten én sem tudnék együtt élni régi csomagokkal. Én úgy oldottam meg, ahogy valószínűleg sokan, hogy alternatív forrásból telepítem azokat az alkalmazásokat, amik nekem fontosak (legyen ez PPA, snap vagy flat), és hidegen hagynak az egyebek. Van ahol a "stabilitás" fontos, ritkán használom, akkor pedig nem szeretnék vele szívni.
-
Rimuru
veterán
válasz
Apollyon #16952 üzenetére
Egyszer azert nem raktam fel (masnak) mert nem volt eleg friss (hw tamogatas), de helyen kell kezelni ezeket is. Hulyeseg amit Frawly mond hogy csak a legfrissebb, legfrissebb, legfrissebb..
Mindennek megvan a helye, csak jol kell kezelni.A legujabban pl nem is tetszik hogy a docker az default podmant jelent.
-
Apollyon
Korrektor
5 éves kiadás még Debianból is túl régi.
De elég megnézni a CentOS topikban miket szenvednek le néha a népek. -
válasz
lionhearted #16950 üzenetére
Nem voltam benne biztos, írtam is, hogy szerintem. Valamelyik évben olvastam, hogy már csak 3 év az LTS, ez az 5+5 év......mindegy, nem sok értelme lenne......
-
-
Rimuru
veterán
Kicsi szomoru vagyok, ennyit nem tudtam automatikusan* syncelni deezerbe.
$ wc -l spotify-multi
233* 1-nel tobb talalatot adott a search (artist nevere).
-
válasz
Frawly #16947 üzenetére
PPA-nál azért bele lehet futni, hogy újabb függőség kéne neki valamiből.
Bele persze, de amúgy is nagyon figyelmesen kell kiválasztani a PPA-t a launchpad-on a kattintható részen, mert ha van külön bionic meg előző és utána lévő verzióhoz, akkor a többi nem fog működni!
egy példa
Ó bam+, most látom, hogy közben átjöttem a Off-ba.....
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16946 üzenetére
PPA-nál azért bele lehet futni, hogy újabb függőség kéne neki valamiből. Nem azt mondom, hogy meg fog történni, felhasználástól is függ, hogy milyen programra van szüksége az adott felhasználónak. Én belefutottam anno, pl. friss Kodi kellett, mert arra volt elérhető akkor a FullHD-s Neflix addon. Vagy Wine-ból, esetleg Protonból, Steamből kéne valami frissebb verzió, ami nem megy.
-
válasz
Frawly #16945 üzenetére
Mint eleve LTS alapú, ami addig nem is lesz baj, amíg valamiből nem kéne egy újabb csomag a hivatalos tárolón kívülről.
A Mint az direkt ilyen, egyébként csak halkan említem, hogy alaptelepítésen kívül semmit nem raktam fel a 19.2-re, gyakorlatilag csak tárolón kívüli csomagokat telepítettem néhányat. Nem éreztem közben, hogy baj lenne!
A home userek 99%-ának bőven elég a kiadás alapú rendszerekhez elérhető saját tárolós és külső forrású csomag, PPA ill .deb.
Ezt azért vastagítom ki, mert a rollingerek ezt gyakran elfelejtik!
(nnnna, látod ma is tanulhattál valami)-poen volt-
-
-
válasz
zoltanz #16942 üzenetére
Igen, de azért szerintem a biztonsági frissítés támogatást kitólhatnák 5-ről 6 évre LTS és Debian -nál.
Szerintem Ubinál már ez 3 év, szóval más irányba mész!
(#16943) Frawly
Az biztos, hogy a Debian/Ubuntu vonal felépítése és frissítési rendszere meg minden egyéb alapján nézve is, igencsak nem egy rugalmas rendszer, systemd óta talán még kevésbé, de sysvinit-tel sem volt az. Meg kell érteni az embereknek, hogy ha nem rolling rendszerű valami, azért a kiadásokat qrvára követni érdemes és lejárt LTS-t már dobni kell, nincs mese.
Mint egyébként amiatt is kezdőbarátabb Ubuntunál, mert a kezdők hajlamosak azonnal rácuppanni a friss kiadásokra és míg Ubuntunál ezek instabilak, Mintnél az összes alverzió is LTS alapú. Cserébe nincs is túl sok változás, csak kozmetikai inkább.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16941 üzenetére
Igazad van, én olvastam félre, amit írtál.
Ami a disztróval szívást illeti: azért különbség van aközött, ha valaki advanced disztrót tanul szakmai fejlődésből, ami még támogatott, és az is marad jó ideig, mivel újabb verziók lesznek használva. Meg aközött, aki egy 6 éves kiadáshoz ragaszkodik.
Mint írtam, semmi gond nincs a systemd-mentességgyel. Csak nem Ubuntun kell művelni, az egész Debian, Ubuntu, Mint vonala áttért systemd-re, a tárolókban és a PPA-kban lévő csomagok is ehhez vannak igazítva. Megint más egy olyan disztrón, ahol eleve támogatják az eltérő initrendszereket, vagyis te támogatod magadnak rajta, de a csomagok előre fel vannak erre készítve.
A 14.04 volt az utolsó systemd-mentes kiadás Ubuntu-vonalon, aztán éles váltás következett.
@zoltanz: és mire mennél a 6. évben, mikor az egész rendszer kb. elavult lenne a 3-4. év környékén? Szerintem már az 5 év is indokolatlanul hosszú, nem hogy ilyen 6-10-ről legyen szó.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #16940 üzenetére
Én is 14.04 -ről váltottam Stretch-re akkoriban, mindenben jól vizsgázott. Szerettem gyors, rugalmas, pont Linux tanulásra, tapasztalatszerzésre jó. Sajnos az újabbak már nem ilyenek, persze most is rugalmasak, második OS-nek kiváló.
"Aki ilyen 10 év támogatásra hajt az vagy olyan lusta, vagy annyira nem ért hozzá, egyik eshetőség sem pártolandó."Igen, de azért szerintem a biztonsági frissítés támogatást kitólhatnák 5-ről 6 évre LTS és Debian -nál.
-
válasz
Frawly #16937 üzenetére
Nem csak Kéklufi meg én gentoo-zunk, hanem F34R is. HUP-on is van 1-2 emberke.
Mit is írtam én:
Na jó, ez esetben szinte kötelességed is, mivel ketten használtok Gentoo-t, talán Frawly koma lesz a harmadik.
Szerintem én követem az eseményeket.
Tény, hogy messze nem olyan népszerű, mint az Ubuntu, Mint, de még az Archnál is sokkal kevesebben használják.
Szerinted miért? Ascetism kb.
Azt én sem értem, hogy minek szivatja magát 14.04-es Ubuntuval.
Ja, hogy ez még systemd-mentes! aham
Pont Te nem érted, miért szívatja magát valaki egy disztróval? -
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16938 üzenetére
Ja, ott pár arc mindjárt facepalmozott, hogy m3-as procira minek a Gentoo. Azért is írtam nekik, hogy hasonló gépen használom én is. Egyébként ez valóban a sors fintora, hogy ott, ahol a gépre optimalizált fordítás előny lenne, ott túl lassú a kódfordítás. Amelyik gépen meg már nem lenne akkora előny, azon meg gyors, hiába nem profitálunk belőle. De ugyanez a kevés RAM-os gépekre, azoknál kell játszani legjobban a swappiness értékével, hogy ne fulladjon swap-hegyekbe, de pont ezek a gépek lennének rászorulva a minél több swapra, minél magasabb swappinessre. Sok RAM-os gépen meg mindegy, mert akár swap se kell.
@zoltanz: anno nem volt rossz a 14.04. Még én is elég sokáig használtam Kubuntu 14.04 formájában. Elég jó, stabil verzió volt, hosszú használható. De eltelt 6 év. Ha egyszerű, systemd-mentes rendszerre van igény, arra vannak most is támogatott, frissebb disztrók. Ha meg nem cél a systemd-mentesség, akkor 18.04-es Ubuntut tegyen fel, amit majd frissít 20.04-re. Ennyi.
De épp erről írtam, ha tegyük fel, még támogatott lenne 2024-ig, azzal is mire mennénk. Túl régiek a csomagverziók, függőségi fa vagy a systemd hiánya vagy a verziók miatt borul. Ezért nincs értelme a 10 évig támogatott CentOS-eknek sem. Aki ilyen 10 év támogatásra hajt az vagy olyan lusta, vagy annyira nem ért hozzá, egyik eshetőség sem pártolandó.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16936 üzenetére
Azt én sem értem, hogy minek szivatja magát 14.04-es Ubuntuval. 2019. április 30-án lejárt a támogatása, azaz már fél éve. Plusz mivel systemd-mentes, ezért semmilyen csomag nem hekkelhető fel rá már PPA-ból sem, mivel szinte minden dependel a systemd-re, meg ilyen régi disztró már a verziófüggőségeket sem tudja kielégíteni, ami újabb csomagoknak kell. Félre ne érts, van értelme a systemd-mentes disztrónak, csak nem egy elavult, régi kiadású Ubuntu formájában.
Abban egyetértek, hogy desktop vonalon keveset ér a virtuális gépen és szervereken szerzett gyakorlat, mert egész más szempontok jönnek elő, más felhasználás. Nem azt mondom, hogy nem előny egy teljesen kezdő desktopos felhasználóval szemben a linuxos szerveres gyakorlat, de messze nem annyit, mint amit sok ember gondol.
Nem csak Kéklufi meg én gentoo-zunk, hanem F34R is. HUP-on is van 1-2 emberke. Tény, hogy messze nem olyan népszerű, mint az Ubuntu, Mint, de még az Archnál is sokkal kevesebben használják. Azt még én sem merem kijelenteni, hogy nálam be fog válni, majd meglátjuk.
-
válasz
Frawly #16934 üzenetére
nekem nincs bajom samujoskával.
Nekem sincs vele bajom, mindaddig nincs, amíg nem javasolt qrva nagy marhabaromságot egy tényleges kezdőnek, főként úgy, hogy szerveres haladóként fogalma sincs az egészről. Szerintem nincs rosszabb egy évtizedes gyakorlattal bíró szerveres kockától, aki belekóstolna a desktop disztrók világába, az bambano esetében is látszott anno.
Mint kiderült, jostka koma azért javasolta a 14.04-es Ubuntu-t, mert ő is azt rakott fel ill használ. no comment
Pár hónapja elég sokat írtam neki, mikor SSD-vel kapcsolatban tájékozódott, gyakorlatilag nem hitt el egy szót sem, inkább belekavarta magát, mint majom a házicérnába. Nekem meg felb*ta az agyam ezzel. A szarért kérdezget valaki, ha tök homály x témában és a szarért okoskodik egyből, ha választ kap!?A legtöbb nézetét továbbra sem osztom, de tőlem elfér.
Ott minden elfér, de amúgy nem kezdő témákat piszkálgat, nyilvánvalóan odaírtam anno az Infósávban a topik tetején, hogy szerveres kérdések a Haladóba!!!! (hivatalosan használt magyar nyelven)
Nem? De! -
válasz
Rimuru #16933 üzenetére
Csak trollkodni jarok ide
Is. Tudom, ezt teszed már régóta.
Tegnap kivetelt tettem ebben a topicban Frawly eseteben.
Na jó, ez esetben szinte kötelességed is, mivel ketten használtok Gentoo-t, talán Frawly koma lesz a harmadik. Ha igaz, már akár jövőre. Vagy '21-22-re.
Én megértem, mert hatalmas élmény lesz, amikor majd műk9dni is fog, systemd meg bloat mentesen meg gyakorlatilag minden-mentesen, csak a kernel les benne, de az is jórészt kiherélve, ja meg UEFI, ami saját magát fogja körbe-körbe indítani. (nekem kb ennyi jött át laikus szemlélőként) .....bocsi Frawly koma
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #16933 üzenetére
Mert milyen hülyeséget kellett volna nálam kijavítani?
uby: nekem nincs bajom samujoskával. Elsőre kicsit furcsa volt ezen az ősrégi Ubuntun mindent kimentek témájával, de végül is akkora gond nincs vele. Hozzá tud azért szólni szakmailag, van, amikor jó válaszokat ad. A legtöbb nézetét továbbra sem osztom, de tőlem elfér.
-
válasz
Rimuru #16930 üzenetére
Úgy érted, mióta nem hatékonykodom ott?
Amúgy kb annyi történik, hogy samujostka ft megfoghatatlan haladó/hálózatos? kérdései buknak a levegőbe, de még választ sose kapott, viszont a totál kezdő ember kérdésére kapásból javasolja az Ubuntu 14.04-et.
(ha valaki nem ismerné, az már rég jelárt)
-
Pár éve volt egész komoly szándék a topikok számának kezelhető mennyiségűre csökkentésére, pont ez a 4 lett volna, amit említetek, új Kezdő topiknak félig elkészült az Összefoglalója is, a nagybetűsöket is győzködtük páran. Az volt a szokásos őstulok idiótaság náluk, hogy pont azokra az ellenzőkre hivatkozva utasították el a tervet, akik soha a vakannyukba nem is néznek be a Kezdő topikokba. Pedig még egy egyzserű statisztikát is csináltam a létező Linuxos topikok számáról és azok látogatottságáról, szóval egy skalpolt nyulegér is könnyen átlátta, ha a topikok jó része 10+ éve fennáll és átlag 27 hsz született ezidő alat, akkor azt be lehetne zárni. Szóval minden őstulok szarjon sünöket, aki akadályozta az ésszerűsítést, főleg a vén Linuxos gurukra érvényes ez.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #16921 üzenetére
Star Trek topikot nem követem, ebben bűnös vagyok. A kezdő linuxos topikot meg csak elfelejtettem az oldalsávba felvenni, így elsikkadt a sok másik linuxos topik között, ahogy a Chackra topik is. Ezért is mondtam anno, hogy felesleges minden disztrónak külön topikot nyitni, csak magunkat szivatjuk, hogy 1000 topikra aprózódik szét az amúgy sem sok hsz.. Bőven elég lenne egy Linux kezdő, Linux haladó topik, meg esetleg Linuxos program és egy Linuxos játékok, meg ez a kötetlen Linux OFF és kész.
-
Frawly
veterán
Feketepárducéknál csak nem rosszabbak
Azért kár lenne, ha ez tönkretenné ezeket a disztrókat, mert mindkét disztró nagyon fontos feladatot lát el, és ezen belül kiváló munkát végeznek. A Mint a kezdő felhasználók bevonzásában és a Linux népszerűsítésében, az AntiX meg a régi, nagyon gyenge gépeseket menti meg sok esetben.
IceWM-et nem érinti. Aminek örülök, mert szerintem az a legminimalistább WM, ami még átlagosabb, desktop metafórához szokott kezdő felhasználónak még minimum szinten használható, ha elviselnek némi puritánságot. Az ennél minimalistábbak már nem lesznek használhatók, csak advanced, power, illetve keyboard-only usereknek.
Szerk.: látom, a linkelt cikkbe be van ágyazva egy videó a Switched to Linux csatornáról. Na, ez egy láma csatorna, az a szerencsétlen IT antitalentum jenki fószer benne katasztrofálisan buta és szűk látókörű. Amolyan kezdő szinten megragadt örök kezdő, de legalább okoskodik is. Max csak facepalmozási céllal érdemes nézni, ha valaki mazohista, van egy csomó videója.
-
Ajjaj, csak most olvastam... Pedig az IceWM-re kerestem rá... Ez is olyan mint amikor egy kis havat akartam látni, és a böngészőbe beírtam, hogy "Swedish webcam"
-
Frawly
veterán
Kedvenc hírem most a Phoronix-on: Western Digital Has Been Developing A New Linux File-System: Zonefs
Nem is a témája miatt érdekes, hanem a címével ellentétes hírérték teljes hiánya miatt. A cikket végigolvasva fokozottabban bontakozik ki róla a kép:
1) nem általános célú
2) csak speciális zoned-eszközök kezelésére van (nem tudom mik ezek, nem is érdekes)
3) igazából csak 1500 kísérleti kódsor (ez kerneldriver mércével rettenetesen kevés, kb. néhány .h headerdefiníció)
4) nem is tekinthető fájlrendszernek.Ja, tehát hír, csak nesze semmi, fogd meg jól. Kicsit olyan, mint a Moszkvában Mercedeseket osztogatnak, vagyis igazából Leningrádban Zsigulikat fosztogatnak. Azt értem, hogy Phoronixnak kell miről írni, hogy ne csak 100 oldalas grafikonos tesztek legyenek arról, hogy a 32 vagy a 64 magos szerverproci-e jobb több ezer dollárért, meg ezeken vagy 2000 dolláros GPU-n milyen jól mennek a szintetikus (valós felhasználással nem korreláló) benchmarkok, de azért jó lenne, ha olyanról írna, amiről érdemes is. Mert ez így az blikkes szint, mint B.B. Évi válik.
A másik kedvencem, mikor ugyan valódi hír, pl. beharangoz egy nagyon jelentős új feature-t, pl. DXVK-val kapcsolatosat, aztán megjegyzi, hogy majd 2029-ben lesz belőle valami 9 főverzióval odébb. Ja, kösz szépen, az nagyon releváns most, sokra megyek most vele, ha még bleeding edge disztrón sem elérhető jó ideig, kiadás alapú stabil/konzervatív disztrókon lévőknek meg aztán végtelen időbeli távolság.
Amit még nagyon szeretek, de már nem Phoronixról, azok Torvalds kernelbejelentései. Látszik, hogy mindig valami virágnyelven fogalmazott semmitmondó sablon, RC(x) quite big/small but fairly calm mö-hö-hőő, mostly drivers, arch and docs, bla-bla, things will calm down a lot over the next week, meg next RC is gonna be early due traveling. Ha nincs mondanivalója, akkor inkább hagyja komment nélkül, csak írja meg, hogy ki van adva, fasza, esetleg teszteljétek, és kész. Fölösleges még elemezgetni a semmit, hogy calm. Ja, persze, hogy calm, mitől lenne más? Az aktuális kernelalverzió feature-ei a merge ablakban lezáródnak, a sokadig RC nem értem mitől ne lenne sima, mikor csak kisebb kódokat reszelgetnek.
-
válasz
0xmilan #16915 üzenetére
Nem, mások már összegyűjtötték az adatokat, én csak látom őket! Sokkal egyszerűbb így nekem és hatékonyabb is.
Frawly
Mindegy mit írsz! Nincs off, mert ez az OFF, épp kéklufi nyitotta a topikot azzal a szöveggel, hogy Linuxos népek baráti beszélgetése......szóval bármi belefér, ha így nézzük.
Nem gond, ha csak Húsvétra leszel meg!
-
Frawly
veterán
Közben kipróbáltam a F34R által ajánlott 2bwm-et. Úgy néz ki, ez tudja a teljes képernyőről váltást. Floating WM, nem tiling, gondolom ez az oka. Bár vannak furcsaságai, indulás után nincs egérkurzor, amíg el nem indítok egy alkalmazást, és utána is ha kiviszem az ablakból az egeret, akkor ilyen furcsa X alakú lesz a kurzor. Ez zavar. Meg a kódszerkezete, config.h-s beállításai a fordítás előtt egy az egyben dwm-koppintások, emiatt nagyon nehéz konfigolni. De akár be is válhat, ez főleg attól függ, hogy a panelt és a további teszteket hogy kezeli. A szintén ajánlott cwm-et még nem próbáltam ki.
(#16911) milangfx: akkor vagy csak a Linuxra nincs ingerenciája, vagy fél, hogy kap a windowsozásért
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #16902 üzenetére
Ezt a legegyszerűbb megírni. Csak értelme nincs, mert az ilyet böngészőből kéne használni és kész. - Vegyuk pl a discordot (ami reactban irodik).
Le van fedve minden nagyobb platform 90%-ban azonos kodbazissal es igen fut bongeszobol is, de nem tud mindent... pl nem megy a push to talk, nem tudja detektalni mivel jatszol, nem tudja belecsomagolni ugyan azokat a kodekeket bongeszobe, stb. Ha nem hianyzik stb akkor nem kell hasznalod az electronos appot (en most alltam le linuxos discord kliensrol, nekem meg jobb is (mert jelen vannak browser addonok)), de ha fontos lenne hasznalnam az appot az elonyeiert.
Nem ordogtol valo az electron ha jol van hasznalva (discord se tokeletes csak egy eleg jo pelda es ismerem, de ott van a vscode is - mennyien szeretik linuxon (is)).. persze lehet sok szutyokkal is talalkozni az nem biztos hogy a platform hibaja.
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #16895 üzenetére
Erre egyébként az lenne a megoldás, hogy az ilyen alkotásokat kitenni a webre, hogy böngészővel lehessen használni, és kérdéskor megoldva. Így pl. Kéklufinak sem kellett volna semmi extrán forgatnia, a már leforgatott böngészőjén megnyitotta volna weboldalként, egyel kevesebb bloat lenne a gépen. - megint tevedesben vagy, konkretan egy olyan alkalmazast hasznalok ami kint van weben, de sima bongeszobol korlatozottabb (pl nem lehet rakotni sway billentyukombinaciokat), erre megoldas a 3rd app (ami ugyanugy megnyitja az oldalt, technikailag ugyan az toltodik be)
Hosszabb az idezet mint amiket en irok.
-
válasz
Frawly #16907 üzenetére
Ja, a blogjaidat törölni nagy hiba volt, én már akkor megmondtam, mikor belefogtál a nagy ívű törölgetési akciódba.
Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt, engem amúgy jobban bántott az a pár, amit elkezdtem párhuzamosan, azok úgy maradtak torzóként. Mindegy, megállapítást nyert, hogy olyan mélységben semmihez nem értek, hogy blogot írjak róla, legfeljebb a Cinnamon/Nemo párosról lett volna értelme, mert akkor legalább megismertem volna azt a 70%-át is, amit eddig sosem.
Régi KDE-ket nem ismertem, az újban meg a plasma része tetszett inkább, amit házasítani tudtam multkor a Cinnamonnal. Jobb, mint az eredeti kettő külön. Bár mivel nem használom, így ki sem derülhet az ellenkezője.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16906 üzenetére
Ja, a blogjaidat törölni nagy hiba volt, én már akkor megmondtam, mikor belefogtál a nagy ívű törölgetési akciódba. Nekem a KDE, amíg használtam, minden disztrón jól ment, kivéve a legelején Debianon, meg a legvégén egyszer Archon, ott nagyon bugzott. De mindenhol máshol használható állapotban volt szerintem. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy én sose a beépített témákat, dolgokat használtam, hanem sajátot. Alkalmazásokból is többnyire, még a Qt-s korszakomban is. Meg igazán a KDE a 3-4-es verziókban volt jó. Ez az 5-ös csak utánérzés, annyira lebutították, hogy lényegében egy Gnome3-klón lett belőle, annyi különbséggel, hogy még talán kicsivel több minden állítható benne, többet hagytak meg benne a hagyományos desktop alapelvekből, meg Gtk3 helyett Qt5-ös, és ezzel vége a különbségeknek. Régen sokkal nagyobb volt a különbség.
-
válasz
Frawly #16905 üzenetére
Na, akkor ne is lássuk többet, ha otthon Windows a fő rendszere
Ha erre a provokációra sem búvik elő a chilik közül, akkor vagy igaz vagy valami csillagközi küldetésen van.
Amúgy a Chakra azért jó, mert kizárólag a QT, KDE, plasma-ra gyúrt, ha valaki szereti a KDE-t, legjobb volt neki Archklónok közül. Nekem ez a legújabb tetszett nagyon, valami rövid életű blogot is írtam róla, most már sajnálom is, hogy töröltem a többivel együtt, mert voltak benne jó hsz kérdések/válaszok.
Érdekes, hogy a főbloat DE-től hogy átcsorogtál a pálcikaWM.be.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16904 üzenetére
Na, akkor ne is lássuk többet, ha otthon Windows a fő rendszere
A Chackra kicsi disztró. Nekem „chack” az a bajom volt vele mindig is, kezdőbb koromban is, hogy túlságosan rágyúrtak a Qt-only-témára. Azt meg sose szívleltem, még akkor sem, amikor magam is jórészt még Qt-s alkalmazásokra esküdtem többségében. Dikk chack mo-re, voltak ilyen idők is
-
válasz
Frawly #16902 üzenetére
Csak értelme nincs, mert az ilyet böngészőből kéne használni és kész.
Sokan szerintem úgy is használják, Linux alá sokáig nyűgös volt ezeknek kliens programjait felbűvészkedni.
Kapitány hivatásszerűen amúgy Mint-et használ melóban, otthon meg Windowst!
Chakra amúgy működik, csak a legújabb a szokottnál is jobban leült valaki miatt. Ahhoz kevesen vannak ott fejvesztők, amennyire büszkén eltávolodtak az Arch fővonaltól. -
-
válasz
Frawly #16899 üzenetére
Ez a kisebb ellenállás irányába megy mindenki csak addig olyan kényelmes, amíg válságba meg használhatatlanul bloat rendszerbe nem taszít.
Ó ettől kár parázni, mire ide jut a dolog, jön majd egy új titán és elkezdi bejárni saját útját! Semmi nem örök életű, a Linux sem.
Ezeknél a fizetős kliens programoknál csak van valami oka, hogy ilyen megoldásokkal operálnak, mert mindnél az van, amit leírtál. Valami egységes elv van emögött, ha más nem, akkor az, hogy a fejlesztő nem akart túl egyszerű megoldással előjönni. Mégsem openszósz.....
Kapitány azért néha előbúvik a chili ágyásból, de ugye Chakra kampeca, Kezdő topik kaosz rég, minek búvjon elő? Utóbbinak nem is örül már szerintem, hogy elvállalta a perzekútorkodást benne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged