- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- E-book olvasók
- Bluetooth hangszórók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
Kozben radkerestem, hat igen ez az Arch szarmazasobol jon, ott tobb csomag valtozik meg egyik pillanatrol a masikra, lesz mas fuggosege, vagy kezzel kell belenyulnod, ezt az Arch fooldalan szoktad altalaban latni [link] Debian alapu disztroknal altalaban ez megfontoltabban megy.
-
Cyrin
addikt
Szép emlékeimben a Manjaro frissítések alkalmával a Hp Elitebook laptopomon többször egy napig frissített, (manjaro topicban megtalálható, anno leírtam). ennyi időbe telt, mire megcsinálta a telepíthető csomagot...
Mint-en még sztem nem lépte át az egy percet a frissítés soha... -
Frawly
veterán
válasz #20749568 #17793 üzenetére
De, gyorsabb az Arch, mint a Mint. Ami miatt nem éreztél nagy sebességkülönbséget, hogy mindkettőre ugyanazt a bloat DE-t és progikat tetted fel. Az ilyen haladóbb disztróknak az a lényege, hogy minimalista rendszert tudsz belőle építeni. Ez nem nagyobb szopás felé úszás, hanem fejlődési lépcső. Neked szopásnak tűnik most, mert a szemléleted még nem érett meg rá, ahhoz hogy ilyen minimalista megoldásokat használj, ahhoz újra kell gondolni mindent, újra meg kell tanulni a gépet és a rendszert használni egy egész másféle módszerrel.
Épp úgy, ahogy a Windowsról frissen jötteknek is meg kell tanulni, hogy a Linux nem 1:1-ben Windows helyettesítő, egy csomó minden teljesen más rajta, máshogy frissítünk, máshogy telepítünk rá programokat, máshogy állítunk mindent, egész más mögötte a logika, mint a Windows mögött, nincs .exe fájl, nincs C: meghajtó, nincs Registry, mindenféle grafikus felület és protokoll van. Ezt aki ebbe nem szokott bele, épp úgy meg kell tanulja, mindent teljesen újra az alapoktól. Épp egy kezdőbb Linuxos szinttől is fel lehet lépni egy újabb ilyen szintre, mikor mindent újratanulsz, hogy egy teljesen más filozófia mentén használod az egész rendszert. Nem csak az OS-t magát, hanem a programokat is.
Úgy nincs is értelme Arch-ot, Gentoo-t, LFS-t használni, hogy nyomatod fel rá ugyanazt a KDE/Gnome, Pulseaudio, systemd (jó ez Archon kötelező), Wine, stb. kombót, mert akkor valóban, nem lesz sokkal gyorsabb, és az egésznek az értelme kérdőjeleződik meg.
@uby: azzal nincs gond, hogy Win Pistikék vagytok. A gond az, hogy ilyen háttérrel beleszóltok olyanokba, amikben nem vagytok otthon, meg lehurrogjátok azt, aki meg igen.
Nyilván egyértelmű, hogy az Arch neked nem való. Ennyi év alatt egyszer nem tanultad meg egyáltalán az alaprendszert feltenni, meg azért nincs is értelme, hogy ugyanaz a Cinnamon, Gnome Disks, Gnome akármik, meg Gtk3 hegyek fussanak rajta, mert annyi erővel tényleg maradhatsz akár Minten, akár Ubuntu Cinnamonon, maximum a csomagok nem lesznek olyan frissek.
Apropó frissesség: a Void nem annyira friss, mint az Arch. Nincs ugyan sokkal lemaradva, itt-ott alverzióban 1-gyel, nem is minden csomag. Frissítés sem érkezik annyi hozzá naponta, full rolling, de nyugodtabb, mint az Arch. A 2 nap alatt, mióta fent van, egy kezemen meg tudom számolni hány csomag frissült, Archon ennyi idő alatt frissült 50-100 csomag majdnem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Frawly #17785 üzenetére
Mondom, neked a szemléleteddel van baj, windowsos fejjel gondolkodsz még nagyrészt, á, úgyis i7, meg 16 giga RAM, ezzel jönnek pont a Win Pistik is. Meg azzal, hogy nem érdekli őket, hogy mi van a motorháztető alatt, így is 5-6 mp-es a boot. Inkább ne mondj semmit, mert látszik, hogy nem látod át.
Annyi a különbség, hogy két relatív régi de erős gépen használok desktop Linuxot. Mert ezt tudom használni, ehhez van elég skillem. Ha ettől Wines Pistike leszek, hát akkor az leszek. Változtathatnék a szemléletemen, de attól hipphopp meglenne hozzá a tudásom is? Erősen kétlem, így aztán maradok Wines Pistike, de legalább Linuxot használok.
Azt is kétlem, hogy szignifikáns különbség lenne az általam most használt bloat Mint és egy általad favorizált minimál systemdfree rendszer sebessége között.
Egy Gentoo user meg úgyis lenézi az összes többit, és lehet jogosan.
Erre mondanám én, ha igaz ez így, hogy akkor hágjon csak kecskét a következő 20 évben. Ha valaki lenéz másokat, mert x dologban alacsonyabb tudásszintet képvisel......inkább nem írom le, mert nem tudnám elég szofisztikáltan megfogalmazni. No meg még van érvényes banom a fórumon.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
F34R
nagyúr
válasz zoltanz #17786 üzenetére
KDE es a Gnome nem WM, hanem DE.
(#17787) FrawlyRunlevelek vannak... tehat attol mi hogy indul, mikent irod at ezeket a scripteket.. mivel en nem ertek hozza igy nem tudtam oneshot runscriptet irni, hagytam a francba.. A service inditas nem async, de engem nem zavar mert nem sok minden van hasznalatban.
-
Frawly
veterán
Az runitnak az a baja, hogy nem párhuzamosan indítja a dolgokat, hanem sorban, egymás után, lineárisan. Bár lehet erre is van valami hekkelés, amit még nem találtam még. Még az egész nagyon új, nem ismerem a rejtelmeit. Ennek ellenére viszont mégis bejön az runit, mert egyszerű, átlátható, könnyen konfigurálható.
Gentoo-n is az OpenRC hasonló sebességeket tud default, viszont ha bekapcsolod benne a párhuzamos indítást, akkor alig marad el egy Arch bootidőtől.
Az xbps kicsit primitívnak tűnek, kevés kapcsoló, opció, meg kicsit lomhábbnak is tűnik. De nem olyan rossz, egy apt-hoz képest még mindig jobb is akár, nyilván én egy pacmanhoz hasonlítottam, attól enyhén lemarad.
-
zoltanz
nagyúr
Kde is pulsaudio függő. Gnome ba meg a systemd van bele asszimilálódva. Fullos wm-ekről ennyit...
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #17772 üzenetére
Nem aszerint választok, hogy másnak gyengébb gépe van. A minimalistább rendszer az erős gépen is jobban húz, nem csak a gyengéken. Meg mint írtam, elvek, átláthatóság, testreszabhatóság, stabilitás. Nem írom le még egyszer, mert nem fogod érteni 102×-re sem. Mondom, neked a szemléleteddel van baj, windowsos fejjel gondolkodsz még nagyrészt, á, úgyis i7, meg 16 giga RAM, ezzel jönnek pont a Win Pistik is. Meg azzal, hogy nem érdekli őket, hogy mi van a motorháztető alatt, így is 5-6 mp-es a boot. Inkább ne mondj semmit, mert látszik, hogy nem látod át.
A Void meg egyáltalán nem rossz. Csak megírtam a negatívumait is, mert úgy fair, ha egyszer kipróbálom, akkor objektíven nyilatkozzak róla, hogy más is okulhasson belőle, aki még nem használta. Addig tökéletes, míg át nem állok Gentoora. Még a negatívumai sem abszolút dolgok, mert mihez képest, én a saját igényeimhez, elvárásaimhoz, és az Archhoz képest hasonlítottam össze. Aki mondjuk egy Ubunturól jön, annak hatalmas előrelépés, maga az istencsászárság. Egy minimalista Archernek enyhe visszalépés, de nem katasztrofális vagy vállalhatatlanul gáz. Egy Gentoo user meg úgyis lenézi az összes többit, és lehet jogosan.
-
-
-
nagyúr
OK, de miért nekem említed? Én csak idéztem Frawly szaktárs által felsoroltakból. Nehogy ma meg az legyen a ténymegállapítás, hogy már a Voidot is szídom.
Nekem ezzel a nagyszerű disztróval semmi bajom nincs és nem is lesz ezután sem.
Egyébként saját tapasztalatom, hogy a systemd előtti initrendszer gyorsabb bootot biztosított, akkoriban mértem öreg gépen a 2.7s és 3.2s bootidőt, azóta kb duplája, de ezt még kibírom. Anno váltásnál bőven lefőtt a kávém, mire bebootolt a Win7.
[ Szerkesztve ]
-
F34R
nagyúr
válasz ubyegon2 #17772 üzenetére
Csak ez igy nem igaz... ugyanis xbps ugyanolyan sebesseggel fetchel mint a pacman, a mirrorokat ha jol belovod akkor semmivel sem lassabb. A boot ugyszinten, a systemd sem gyors ha elakad valahol, a keves dokumentacio meg nem gond, mert egy ott van az reddit subja ahol akarmit megkerdezhetsz, ott van az irc is. A legtobb problemara archwiki is gyogyir.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #17770 üzenetére
Igen látni még 2GB Ramos gépeket, notikat (utóbbiért még az árát is megkérik) egy-két böngésző laphoz elég. Sok lassabb C2D gép, noti, is van 2GHz körüliek, ezeken kicsit várni kell mire betöltődik egy oldal. Esetleg használhat sok lapnál ilyen lap fagyasztós kiegészítőt, ami kilövi a Ram-ból a ballasztot, vagy esetleg kikapcsolja a képek betöltését.
-
-
nagyúr
válasz Frawly #17770 üzenetére
Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, mert ha ketten írogatunk, hogy így a bloat úgy a bloat meg a rendszererőforrások felhasználása.....neked is 16GB-od van, nekem is. Erre írod, hogy nem mindenkinek annyi van ám! Meg az elvek. OK, de akkor hiába bírná a géped, nem aszerint választasz, hanem aszerint, hogy másoknak gyenge gépe van. Én azt az elvet vallom, hogy ha valamim van, azt használjam optimálisan. Akinek kevés memó van a gépében, az ne használjon ilyen bloat rendszert, mint én.
A Void-dal biztosan meg vagy elégedve, mert mint írod primitívebb, a legtöbb területen visszalépés, kevés csomag, mirror van, lassú a boot, gyenge és kevés dokumentáció, relatíve magas a memóriafogyasztása.......etc. No de legalább nem systemd-s!
Igazán nagyszerű. Lassan kezdelek irigyelni. Előbb-utóbb még napi használatra is alkalmas lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Na, be van lakva a Void. Igaz csak kb. 98%-osan, de egyelőre elég, kb. 4 óra alatt ennyire futotta. Mindent meg tudtam oldani rajta eddig a Termite kivételével, ahelyett Alacritty terminál lett, ami nem rossz, de nincs vim-módja. A polybar panel még nem 100%-os, MTP megoldás még nincs fent, Steam, meg ilyen apróságok.
Fogyasztásra pontosan ugyanott van, min az Arch. Még mielőtt uby2 megörülne, hogy akkor nem volt értelme, csak mondanám, hogy volt. Mert ezen nem fog tovább nőni, Archon meg fog, ahogy hízik a systemd. Összességében nem tetszik annyira, mint az Arch, főleg az AUR fog hiányozni, de azért használhatónak tűnik ez a Void. Kicsi visszalépés az Archhoz képest, de egyelőre megfelel így átmeneti disztrónak, míg a Gentoo-t újra fel nem teszem. Csak többet nem tudom írni, hogy btw I use Arch. Meg nagyarchúnak sem tud cikizni uby.
Ami még nem tetszik rajta, hogy GRUB2-t használ, ráadásul akárhogy állítom, mindenképp az Arch bootol be automatán, a Void csak bootmenüből hajlandó indulni, de majd megoldom a bootoltatását EFI stub boottal, úgy mindkét ilyen irányú gond megoldódik egy csapásra.
AUR pótlására meg ki tudom találni, hogy kézzel építem meg a feltenni valókat a AUR makepgk script alapján, de nem csinálok belőle csomagot, hanem kézzel telepítem. Bár állítólag a Voidban az AUR-hoz hasonló a xbps-src, majd azt is kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #17769 üzenetére
Igen, erre a 16 GB-ba úgyis belefér szövegre már 100× leírtam, de leírom újra: nem mindegy. Belefér, persze, de:
1) nincs mindenkinek 16 giga vagy több RAM-ja, hanem jó pár embernek sokkal kevesebb van, akár 4 GB alatt is
2) a sok bloat valamit be is kell tölteni a memóriába, meg ezeket a procinak is futtatni kell, feldolgozni, ez mind idő, ergo felesleges időveszteség, növeli a betöltési időt, és a rendszer reakcióidejét. Mielőtt rákezdenél, hogy bezzeg a te HP Elitebookodon lévő 2-3. genes i5-i7 procinak mindegy, most megelőzve mondom, hogy nem mindegy, meg sok ember használ ennél gyengébb procijú gépet is, ahol még annyira sem mindegy
3) elvi kérdés, ha valamire nincs szükség, akkor ne legyen betöltve. Sallangok nélkül egyszerűbb, átláthatóbb, portolhatóbb a rendszer, kevesebb függőség, kevesebb dolog törhet el frissítéskor, nagyobb eséllyel vannak meg a sallangmentes megoldások minden disztró tárolójában. Elvek, elvek, ez az, amit nem értesz, mert nem látod át őket. Elvi kérdés, akkor is, ha 64 magos proci, meg 64 GB RAM van a rendszerben és úgyis mindegy lenne adott esetben gyakorlatilag. -
nagyúr
válasz totron #17767 üzenetére
A minimalistás megjegyzésed nem tetszett.
Kár, de az pont nem neked szólt, inkább a pálcikaWM-eseknek.
Nekem akkor sem tetszik az irreálisan nagy fogyasztás
Nem nevezném irreálisan magasnak, Gnome-hoz képest igen alacsony, pedig azon alapul. De most komolyan, 16GB memória mellett valóban kell azzal foglalkozni, hogy egy telepített/belakott rendszer 530/700MB-ot eszik? Rakj fel egy 2-300MB-os DE/WM-et és kezdj el böngészni, de ezeket ugyanúgy tudod Te is.
-
Frawly
veterán
Igen, pont ezt írom én is, hogy erről még csak nem is Poettering tehet, mert ő nem tette ezt senkinek kötelezővé. A gáz azokkal van, akik mindent erre dependelnek.
Fent van egyébként a Void Linux. Sok mindenben primitívebb, mint az Arch, a legtöbb területen visszalépés sajnos, de egyelőre ez marad fent. A telepítése gyors, de a telepítő a felét nem csinálta meg annak, ami be volt állítva. Csomagkezelő is kicsit lassabb a pacmannál. Kevés a mirror. Csomagválaszték is kevés, kapásból belefutottam, hogy nincs bent a tárolókban a Termite terminál. Nincs benne systemd, de a rendszer memóriafogyasztása mégis ugyanott van. Bootnál kapásból ment neki az UEFI boot, igaz beleerőltette a GRUB2-t, ami nem tetszik, de lehet ezt ki tudom kerülni, mert ha a vmlinuz binárist EFI opcióval fordították, akkor közvetlenül bootolható UEFI-ből, GRUB2-őt megkerülve.
Az runit initrendszer viszont tetszik, egyszerű. Kicsit lassan bootol, és áll le, de ez az openrc-nél is így volt Gentoo alatt.
Egyelőre a Void X.org + Openbox + picom kompozitorral van fent. Még nincs belakva, fel kell tennem egy pár csomagot még, meg konfigfájlokat átmásolnom Arch alól. SwayWM-et szándékosan nem telepítettem, ugyanis az a systemd-logind-re dependel.
Ami nem tetszik a Voidban: gyenge és kevés dokumentáció, és nem találok AUR-hoz hasonló megoldást. Az AUR és egy Arch Wiki szintű doksi nagyon hiányzik belőle sajnos. Meglátszik, hogy sokkal kisebb disztró. Ezt leszámítva nem tűnik használhatatlannak, ideiglenesen lehet jó lesz, csak szokni kell.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz ubyegon2 #17758 üzenetére
Nem kötök bele, hanem nagyon bennem volt. KDE-ben ha olyan csillagállás van, én sem találom. Máskor meg azonnal. A minimalistás megjegyzésed nem tetszett. Mintha szembe mennél mindennel, ami.. Ja nem, mégsem. Nekem akkor sem tetszik az irreálisan nagy fogyasztás és ez nem a személyed ellen való. Leírtam, pont.
-
nagyúr
válasz Frawly #17762 üzenetére
Ráadásul ez az egyszerű felhasználóknak mi lényeges szónoklat az ellenkező irányban is mindegy, mert ők a systemd-t sem igénylik, ergo meglennének a sok szutyok nélkül, legfeljebb akkor a hagyományos megoldásból lenne nekik lényeges 0%
Ebben teljesen igazad van és ami fura, hogy ezzel a mondattal Te is igazat adtál nekem!
Ezt a bloat dolgot jegeljük most, mivel itt nem értünk egyet, neked valami szörnyű ez, másoknak meg a könnyű használhatóságot jelenti. De ez teljesen jó így. Pár év alatt 4x annyi memória lett a gépben, így én fel vagyok készülve. Ok, notebookban csak 3x annyi, de egy év alatt. Jöhet a bloatvihar!
Szerintem ezt az egyszeri felhasználó, meg akik csak le akarnak ülni a gép elé laikusként dumát, ezeknek az embereknek van ott a Windows meg a MacOS, használják azt. Nekik úgyis mindegy.
Mindegy? Dehogy az, egyrészt nem mindenki szereti, másrészt a meglévő gépre a Linux nulla forint, egy MacBook mennyi is? Na látod!
(#17763) Aweriot
Unjuk? Dehogyis, de amúgy mit is? Végigolvasod ezt a sok okosságot? Akkor Te sem unod!
Nekem meg már mindegy, Dunát is akartak rekeszteni velem már......
Persze ebből is csak az derült ki, mennyivel erőszakosabb egy bölcsész végzettségű, mint egy erőszakszervezet tagja. Ki gondolná? o1g taxfree pálinkája......[ Szerkesztve ]
-
válasz Frawly #17762 üzenetére
Mondom, a systemd-nek az a legfőbb baja, hogy elveszi a választási szabadságot, mindenkinek használnia kell a dependenciák miatt.
Ez a dependelő csomagok készítőinek a hibája, hiszen miattuk nem választható másik init rendszer.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #17749 üzenetére
Majd lényeges lesz az egyszerű desktop felhasználónak is, amikor tarthatatlan szintre szaporodik el a bloat. Ráadásul ez az egyszerű felhasználóknak mi lényeges szónoklat az ellenkező irányban is mindegy, mert ők a systemd-t sem igénylik, ergo meglennének a sok szutyok nélkül, legfeljebb akkor a hagyományos megoldásból lenne nekik lényeges 0%, de akinek meg fontos lenne, azzal meg nem csesznének ki. Szerintem ezt az egyszeri felhasználó, meg akik csak le akarnak ülni a gép elé laikusként dumát, ezeknek az embereknek van ott a Windows meg a MacOS, használják azt. Nekik úgyis mindegy.
Mondom, a systemd-nek az a legfőbb baja, hogy elveszi a választási szabadságot, mindenkinek használnia kell a dependenciák miatt. Ha ez nem lenne, akkor ki lehetne cserélni másra, és nem lenne gond belőle, hogy ki mit használ, mert azt használhatna mindenki, amit csak akar. Egy ilyen egy mindenek felett megoldás a systemd. Eleinte ezt egyébként a jó szándék vezette, hogy szabványosítva legyen a sok disztró által nyújtotta töredezett platform, de pont ezzel a jó szándékkal van kikövezve a pokolba vezető út, és meg is érkezünk oda, szép lassan, szép stabilan.
-
nagyúr
válasz sh4d0w #17760 üzenetére
Van tippem, mi történne systemd alatt.
Gondolom, biztosan nem venné észre az ext4 lefoglalt x% területét.
JFS2 filesystemnek is köszönhető, annyira nem ismerem, de valami snapshotot csinál. Lehet, hogy sok tulajdonsága jobb, mint ext4-é? Így azért nehéz összahasonlítani.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz zoltanz #17757 üzenetére
hazatelefonálás, lassulások, szaporodó felesleges szervizfolyamatok (számomra), x-akták
OK, engem meggyőztél. Így elsőre kicsit erősnek tűnt, de legyen.
Szervizfolyamatokat rohadt könnyen lehet managelni szerintem, emiatt kizárt, hogy újra kéne telepíteni. Ha már fontos, hogy Te irányíts, épp ezek a jól managelhető services folyamatok lehetnének a pozitívumok, de persze ha nem akarod megismerni, akkor félelmet kelt, mint minden.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz totron #17756 üzenetére
KDE jóval több beállítással rendelkezik ez igaz. Max pár alapfunkcióra nem nagyon képes, például a bezárt, de futó programok tálcára helyezése, de a fogyasztása a QT miatt jobb, de ezzel foglalkozzanak a minimalisták, nekem a 16GB-ba belefér a Cinnamon fogyasztása és ebben tudok minden pontosan úgy beállítani, ahogy szeretem. Tegnap Manjaro KDE-vel félórát kűzdüttem, de nem sikerült a tapipadot egérkoppintósra beállítani. Ha minden úgy beállítható lenne, mint a Cinnamonba, talán KDE-t használnék régóta. De ez a kinek mi tetszik téma elég értelmetlen, persze valamibe neked is bele kell kötnöd, nehogy lemaradj.
-
zoltanz
nagyúr
válasz ubyegon2 #17752 üzenetére
Változás nem egyenlő a fejlődéssel.
Én nem a változás ellen vagyok, sőt. De úgy érzem több hátrányom származna belőle mint hasznom. Mi lehet? Bármi, adatvesztés, (akár elkeveredhet máshova, de nem lehet megtalálni) hazatelefonálás, lassulások, szaporodó felesleges szervizfolyamatok (számomra), x-akták (mint Windows-on) átláthatatlan rendszer lesz. Gondod van? Telepíts, állítsd be újra az egészet újra. -
totron
addikt
válasz ubyegon2 #17755 üzenetére
A gittrágásra próbáltam utálni. Ami meg ezt a fost illeti, igen, összevetettem és még ha 1 szinten is lenne, akkor is nagyságrendekkel kevesebbet nyújt ugyanannyi erőforrásért cserébe, tehát sehogy sem jó. Gondolom úgy nem lehet utálni semmit, hogy ismerem is. Kicsit elvesztél itt már a szellembábuk szurkálásában (lásd délután kialakultak).
-
nagyúr
Tényleg, igazad van, ezt anno már örömmel fedeztem fel! Köszi, el is kezdem mazsolázni.
Amúgy meg:
With nofail, this mount will be only wanted, not required, by local-fs.target or remote-fs.target. Moreover the mount unit is not ordered before these target units. This means that the boot will continue without waiting for the mount unit and regardless whether the mount point can be mounted successfully.
Ugyanazon paraméter, ugyanzon működéssel, nem tudom mi a ragya lehet mégis, hogy nem megy tovább a boot. Maga az opció a mount-ban ugyanúgy megmaradt. Az, hogy virtuális meghajtókkal hogyan bánt eddig, nem tudom.
(#17754) totron
Az nem igaz, hogy a Cinnamon a legtöbbet zabáló, de gondolom nem is ismered/használod, ha utálod. Így amit írsz konkrtan marhaság(igaz első mondatod megmagyarázza a dolgot). A 4.x verziótól kb KDE-vel egy szinten van fogyasztás és gyorsaság terén is. Én anno összehasonlítottam a kettőt, Te is?
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz ubyegon2 #17749 üzenetére
Jól belehúztatok, malfunctiont is dobott a tudatom. Azt mondanám el, hogy a Cinnamon effektíve is és relatív nézve is a legtöbbet zabáló fos. Nem értem a népszerűségét. KDE is fürgébb. Na ez általában így van, hogy nem értem a trendek miértjét. Cserébe az azt használók sem.
-
nagyúr
válasz zoltanz #17751 üzenetére
Én sem érzékelem még a systemd hátrányát, de nem kérdés, hogy hamarosan eljön.
Ezt egyébként mire alapozod? Ha mondjuk nem olvasnál mindenféle szörnyűségeket ezzel kapcsolatban, akkor gondolom nem is foglalkoznál ezzel. Tényleg érdekel, hogy mire számítasz felhasználóként? Egyszer csak nem fognak működni a desktop Linux disztrók? Ez lenne a háttérterve Potternek? Komolyan mondom, hogy aki csak használja a rendszerét, mint anno a Windowst, kizárt, hogy különösebben feltünne neki ez az egész armaggedon érkezés. Mindenki más meg reagál rá valahogyan, ahogy a világ összes változó dolgaival kapcsolatban. Mi nem változott meg gyökeresen az utóbbi évtizedekben? Picit túl van tolva ez a dolog, akár a coronad virus para is. Azt viszont okosan teszed, ha felkészülsz erre is és arra is. Abból baj nem lehet.
Nekem ez az elsődleges ezért fontos, rendben legyen, egy darabig. Macera nélkül használhassam, frissíthessem, a rá fordítható időm is korlátos.
Én is így vagyok ezzel és a 6 éve használt ugyanazon rendszerem eddig rendben is volt, különben talán nem is használtam volna. Gyanítom, hogy a böngészés, letöltések és más home user dolgok ugyanilyen jól fognak működni a jövőben is. Szerinted nem?
Wint 6 éve töröltem, azóta nincs.
A linux mint olyan mint a windows 10 - mint azt megtudhattuk egy tegnapi Haladó topikos bejegyzésből.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz ubyegon2 #17686 üzenetére
"Csakhogy amíg 100 átlagfelhasználóból 99 azt kérdezi, miért rossz neki ez az ember, addig....."
Én sem érzékelem még a systemd hátrányát, de nem kérdés, hogy hamarosan eljön. Nem akkor szeretném keresgélni mire álljak át.
Ne vedd magadra, átlagról írom.
Sokan Windows mellé 2. rendszernek használják a Linux-ot, és a distrohopperek, az megint más. Nekem ez az elsődleges ezért fontos, rendben legyen, egy darabig. Macera nélkül használhassam, frissíthessem, a rá fordítható időm is korlátos.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz sh4d0w #17748 üzenetére
Nem vagyok biztos benne, de ez sysvinitnél is pont ugyanígy történt, ha nem volt berakva FSTAB-ba a
nofail
paraméter. De lehet, hogy ez kizárólag eszközre vonatkozik?Nem, tényleg nem így volt, hanem ilyen esetben másfél percig gondolkodott a rendszer, utána ment tovább a boot. Nem tudom a mount és az fstab működésébe milyen szinten kavar be a systemd, de ez így nagyon nem jó, akármi is okozza, ebben teljesen igazad van!
-
nagyúr
válasz Frawly #17747 üzenetére
És akkor csodálkozunk, hogy egy Cinmanónak, meg Ubuntu Gnome-nak is ott van már a fogyasztása meg a bloat overheadje egy Win10 szintjén, tényleg nem sok a különbség már. Ha így folytatjuk, még a Win10-et is le fogják körözni.
Mindeközben utóbbi bő egy évben a Cinnamon és KDE felületekkel szerelt desktop disztrók fogyasztása szignifikánsan csökkent. Csak úgy megemlítem. Ez a bloat is mást jelent neked és mást a csak használni akarók számára.
Pont ez lenne a lényege a Linuxnak, hogy látod mi van a motorháztető mögött, mi pontosan mit csinál, minden ponton te állítod össze, mert a te scriptjeid és konfigfájlait futnak, szépen text editorral tudsz mindent szerkeszteni.
Az egyszerű desktop disztrót használóknak ezekbők kb nulla % ami lényeges.
-
válasz ubyegon2 #17744 üzenetére
Tessék, me egy gyöngyszem, friss élmény: /home/usernevem alá külön filerendszereket csatoltam fstabban, amin a virtuális gépek futottak. Aztán ezeket töröltem, fstabról elfeledkeztem. Indítanám a gépet, de a hiányzó filerendszerek miatt nem bootolt fel, aszondi érkezünk emergency módba... de oda sem érkeztünk... Külön be kellett hackelnem magam a rendszerbe, hogy kikommentelhessem a két sort.
Vicc.
https://www.coreinfinity.tech
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #17746 üzenetére
Nem, nem az a dolga. Bízza csak rám a mindenfélék kezelését. Majd én kezelem a home mappát, hálózati eszközöket. Az init-rendszert is lehet egyszerűbben, a klasszikus sysvinit pl. nagyjából csak egy sh script. De akár még Basht is lehet initrendszernek használni.
Pont ez lenne a lényege a Linuxnak, hogy látod mi van a motorháztető mögött, mi pontosan mit csinál, minden ponton te állítod össze, mert a te scriptjeid és konfigfájlait futnak, szépen text editorral tudsz mindent szerkeszteni. Erről a systemd-ről nem tudni, mindenféle bináris svindlik mögé rejti a működését, automata partizánakciókba kezd, DNS beállításoktól elkezdve mindenféle lokalizációs mókáig felülírja a beállításaidat, mert ő jobban tudja, hogy neked mire is lesz szükséged. Mostantól majd nekiáll a home mappádat is rendezgetni egy kicsit, ha akarod, ha nem, megkavarva a jogosultságokat, igaz gyakorlati haszna nem lesz, csak +1 dolog, amivel szívhatsz, meg +1 folyamat, ami a háttérben megy. És mondom, nem ez lesz az utolsó.
Már így is tele van egy átlag, mainstream Linux disztró alatt a folyamatok listája, megnyitod a htop-ot, és ott sorakozik benne a hosszú foshalmaz:
pulseaudio
lib pulse gsettings helper (eddig Pulseaudio)
systemd-journald (innentől systemd)
polkitd
systemd-logind
systemd-udevd
systemd-timesyncd
at-spi-buslauncher
at-spi2-registryd
dbus-szutykok
rtkit-daemon
networkd vagy netctlMost jött hozzá:
systemd-homed
systemd-userdbd
systemd-userworkÉs majd jön hozzá majd hamarosan a többi
security-rákd
randomseedd
p5sömtudjamilyend
legyenmégvalamid
jajjnem-efogyott-a-memória-szabadítgassunkfel-serviced
és csak kígyóznak a végeláthatatlan folyamatok a listában, mind tele fincsi Poettering-szutyokkal, amik nélkül előtte is el lehetett lenni. És akkor csodálkozunk, hogy egy Cinmanónak, meg Ubuntu Gnome-nak is ott van már a fogyasztása meg a bloat overheadje egy Win10 szintjén, tényleg nem sok a különbség már. Ha így folytatjuk, még a Win10-et is le fogják körözni. Már illúzió, sokan nem is Linuxot használnak, hanem systemdx disztrókat.Ugyanez van Windows alatt, ha akarod, ha nem, mennek a háttérben mindenféle kikpacsolhatatlan folyamatok, folyamatosan barmolódik meg szeméttel telítődik a Registry, egy csomó mindent nem tudsz kikapcsolni (pl. Telemetria), nagyobb frissítéskor visszatesz kéretlen alkalmazásokat (pl. Candy Crush), visszacsinálja a beállításaidat (pl. visszakapcsolja a Gyors indítást, defaultra teszi a Defender beállításait). Kösz, de ez ilyenekből nem kérek, pont ezért váltottam Windowsról, elegem volt, hogy mindenféle Modul Ti Worker, meg Install Worker, meg nagy rakás svchost.exe service tekergeti a háttérben a gépet. Most meg ez lesz szépen Linux alatt is.
A legrosszabb ebben az egész systemd-ben, hogy kikerülhetetlen. Mert oké, felteszel egy systemd-mentes disztrót. Ez addig jó is, amíg csak egy alaprendszert tennél fel, konzol, bash, stb.. De ahogy felteszel DE-t, Wine-t, Steam-et, böngészőt, szépen dependel mindegyik logind, pulseaudio, ilyend, olyand, ezeket mind emulálni kell, és a végén azon kapod magad, hogy oké, nem használsz systemd-t, de minden összetevője ott van a rendszereden emulálva (apulse, elogind, udevd, stb.), épp úgy fut egy csomó felesleges szutyok, az egésszel nem nyertél semmit. Erről még csak nem is Poettering tehet, mert nem ő tette kötelezővé, hogy minden csomagot az ő szutykára legyen kötelező dependelni. Ő csak írt valamit, élvezi, hogy autista hülye, de kötelezővé nem ő teszi.
Ha ugye csak egy initrendszer lenne a systemd, akkor semmi nem dependelne rá, bármikor át lehetne cserélni másik initrendszerre, nem háborogna rajta senki. De így hatalmas érvágás.
-
nagyúr
válasz Frawly #17739 üzenetére
+1 területről kiveszi a kezemből az irányítást megint.
Na B+ most mi lesz? Nem az a dolga? Nem operation system? Mit irányítgassak én, ha nem értek hozzá, ezért rakok fel desktop rendszert. Aki ért hozzá, rakjon fel pálcikaWM-et meg karakteres böngészőt, ja, hogy a tartalom már nem teszi lehetővé? Akkor vagy ne böngéssz vagy ne nyekeregj. Nincs több opciód.
Én egyébként nem a Poettering pacákot utálom, hanem a sok hülyét, aki adja alá a lovat,
Ezt értem, sokszor így vagyok én is o1g-vel, nem őt utálom, hanem a sok 1bites barmot, aki odaülteti állandóan.
Erre a homed-re sem volt semmi szükség, most lesz +1 baromság, amivel szórakozni kell, meg +1 feleslegesen futó folyamat megint.
Mit csinálnál hónapokig amúgy, ha ezek a szörnyűségek nem jönnek?
és azon kapod magad, hogy kedvenc fahéjmentás oprendszered ugyanolyan átláthatatlan, magát önállósító bloat, mint a Win10, vagy MacOS 10.x.
Huha, akkor lehet, hogy igen szomorú leszek? Igaz nem ismerem se a Winx-et sem a MacOS-t, de figyelj, valahogy majd csak lesz. Világvége nem ettől lesz. Nem is a coronad-tól, bár az azért nem jó dolog.
Ősember
3. ezentúl annyiba se nézlek mint eddig.
Ha már leírtad, tartsd is be, mert nekem ez a kommunikáció végét jelenti. Jó pálinkázást!
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz ubyegon2 #17743 üzenetére
"ömeges igények kielégítéséről
Erre azért nem írtam, mert nem tudtam komolyan venni a kérdésed. Sorry, ha tudatlan maradnál emiatt."
Pontosan ez a baj veled. Ez az arcoskodás. Engem káromolsz, meg bölcsésezel, de nem tudsz mondani erre semmit. Nem tudod komolyan venni? Ha annyira triviális lenne, akkor dobálnád be a jobbnál jobb featureket. De ehelyett csak engem fikázol.
Igenderék.
(#17744) ubyegon2:
Érted egyáltalán, hogy miről beszélnek???
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
nagyúr
válasz sh4d0w #17742 üzenetére
Látom látom. Nem is mondtam, hogy hűdefasza, max azt, hogy 4 éve megy a nyekergés már és az irány ugyanúgy rossz, amiből persze a laikusok semmit nem éreznek.
Az a baj, hogy neki még a szemlélete nem érett meg erre, hogy ezt a kérdést elvi szinten lássa át. -ahogyan azt Frawly komám is megírta. Ezt csípem, így kell szofisztikáltan lebugyutázni a pógárt. De mivel igaza van, így egyet is értek vele.
Végre jön a homed és sokan váltottatok, ezt lehet respektálni, az évekig nyekergést nem. Ha valamit utálok és kutya nem tart lőtét a fejemhez, hogy használjam.......sajna ez ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
1. villámgyorsan kéne az arcodból visszavenni.
Miért is? Mert nem remegett egyből a térdem, amikor írtad, hogy majd jól megmosná a fejem a Bambano? Már bocsi, de ezt az idióta stílust óvodában alkalmazd, ne engem fenyegess, hogy ad nekem a Bambano!
3. ezentúl annyiba se nézlek mint eddig.
Ezt meglepve olvasom, mivel nem is tudtam, hogy van még hová süllyednem. Ne frusztráljon ez, majd csak kiheverem valahogy.
tömeges igények kielégítéséről
Erre azért nem írtam, mert nem tudtam komolyan venni a kérdésed. Sorry, ha tudatlan maradnál emiatt.
Egyébként végy példát a többiekről, akik nem csak nyekeregnek, hanem valóban dobják/ták a systemd-t. De előtte igyál a saját főzetedből. Az én egészségemre is!
[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
Szerintem bombanőnél fennmaradt a zárt forráskodú nvidiás szutyok driver, az okozta a gondot. Esetleg egy nem kellő kernelparaméter maradt bent. Előtte ezt teljesen le kellett volna szedni, hogy az nv kártya a nyílt nouveau driverrel menjen, mielőtt az AMD kártyát a gépbe szereli az ember.
Egyébként konkrét GPU csere egy másik platformra minden OS alatt problémás, óriási váltás.
-
Frawly
veterán
Az a baj, hogy neki még a szemlélete nem érett meg erre, hogy ezt a kérdést elvi szinten lássa át. Lényegében még mindig kb. windowsos fejjel gondolkodik, ő csak azt látja, hogy az ő gépén még mindig jól megy a Mentás Cinmanó, és ezek alapján ő bizonyítottnak látja, hogy a systemd megfelelő. És még ezzel sem lenne olyan rettenet nagy baj, de aki meg jobban átlátja ezt elvi szinten is, azt meg lehurrogja, hogy hülye, meg így meg úgy, és viccet csinál belőle, mikor nagyon szomorú ez, hogy a systemd teljesen tönkre fogja tenni a Linuxot hosszú távon, teljesen be fogja kebelezni, el fogja windowsosítani, nem lesz szabad választási szabadság, nem lesz átlátható rendszer, lényegében Windowst fog csinálni az egész Linuxból, csak itt nem Registry lesz, meg Telemetria és .exe fájl, hanem systemsztuyok-alrendszerd-k tengere.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #17680 üzenetére
A d-s kódokon nincs mit tanulni használni. Menni megy, csak nem akarok bloatot a gépre, ami most +1 területről kiveszi a kezemből az irányítást megint. Pont ez a baj a systemd-vel, hogy egy csomó terület felett átvette a kontrollt, ami fölött nem kéne. Ma megy fel egyelőre a Void, nem az Arch, hanem a Gentoo helyére. Ideiglenesen csak jó lesz, amíg nem tanulom meg befogni a Gentoo-t, az az Arch helyére fog menni.
Én egyébként nem a Poettering pacákot utálom, hanem a sok hülyét, aki adja alá a lovat, meg kötelezővé teszi az ő kódjainak a használatát, mindent arra dependelve. Erre a homed-re sem volt semmi szükség, most lesz +1 baromság, amivel szórakozni kell, meg +1 feleslegesen futó folyamat megint. És még ezt is megemészteném, de nem ez lesz az utolsó, majd ahogy jönnek az évek, jön az ilyend, olyand, f4×omtudjamilyend, és azon kapod magad, hogy kedvenc fahéjmentás oprendszered ugyanolyan átláthatatlan, magát önállósító bloat, mint a Win10, vagy MacOS 10.x.
-
nagyúr
válasz sh4d0w #17735 üzenetére
Ez OK, olvastam, de azt a VGA cserét ő baltázta el, hogy miért nem volt karakteres felület, az jó kérdés. Gyanítom ez is Potterkoma bűne volt. Kifejezetten jó, hogy van az a faszi, mert bármi balfaszkodás van, őt simán lehet és érdemes is szídni! Ha ez segít, miért ne?
-
-
nagyúr
Tudom, olvastam a balfaszkodását, csak utaltam rá, nem akartam sokat arról írkálni.
Amúgy most szépen leírtad, miért is utálják a rencergizdák a systemd-t. Nem működik a server nyugdíjig úgy, hogy hozzá ne kelljen nyúlni!? Na bumm, ezért kéne őket sajnálni?
Azt sem tudhatta, hogy bizonyos systemd (illettve udev szabaly frissules miatt a regi eth* mar enp*-vel mennek csak)
Ezt tudta, mert pár éve telesírta emiatt a topikot. Én is azóta tudom, ha én meg birom jegyezni, akit nem ezért tartanak, akkor jegyezze meg ő is. Az a dolga nem? De.
Vagy nézze otthon a Kékes TV-t ő is. Ja, hogy a családot el kell tartani......hát akkor meg dolgozzon, van aki az izmaival teszi, neki az agyával kell. Ez ilyen.[ Szerkesztve ]
-
F34R
nagyúr
válasz ubyegon2 #17731 üzenetére
Nem azert nem ment neki mert a systemd atnevezte a halozati interfeszt...
Azert mert nem tudta, hogy a Xorg Ati driverje helyett mar amdgpu ajanlott, mert az nem virnyakol a xorg-server updatert..... Azt sem tudhatta, hogy bizonyos systemd (illettve udev szabaly frissules miatt a regi eth* mar enp*-vel mennek csak) stb.. o csak akkor baszogatja a linuxot mikor valam elromlik, naprakeszen egyaltalan nincs kepben.
-
nagyúr
Ha bambanő még járna ide most olyan fejmosást kapnál tőle... de olyat. Ez az osztjónapot az ő esetében úgy nézett ki - mesélte többször is - hogy vasárnap éjszaka a zemhármon zúzott pestre, mert hétfőn 7-kor a szervernek mennie kell. osztjónapot... igen.
És? Nem azért kapja a fizetését szerinted? Más a saját szakterületén olyan kényelmesen él, jaj sírva ne fakadjak már. Én 25 év hadbogárkodásom alatt jóval többet szoptam, és? Ki kényszerített, hogy azt csináljam?
Bambano amúgy is balfasz, mert VGA cserekor simán elfelejtett, hogy a systemd átírja az eth0-t és persze szídja Pottert, nem saját magát, mert tudta, hogy az fog történni..........szóval ennyit a rencergizdákról.Amúgy ezt a fejmosás dolgot nem értem.....mert Bambano valami fejmosó vagy rettegni kéne tőle vagy mi a szart magyarázol most? Tényleg néha olyan érzésem van, hogy valami fordított világból irogattok néhányan.
Tényleg nem vagyok politikus, bár páran már anyázás helyett mondták, hogy annak is jó lennék. Viszont most már Te is belekavarodtál, mint majom a házicérnába, bár talán érted, miket írsz, én már nem annyira.
Marad az, hogy van systemd és évek óta van, hiába nyekeregtek, kolléga szerint én osztom két csoportra a társaságot ebben, hát qrvára jó megfigyelő ő is. Szóval ez van és már szerintem mindenki unja a nyekergést, menjetek el Bambanovel a Nagyedőn abba a sörözóbe és srjatok egymás kedvére. Minden nyekergőt odahívhatsz, mert simán elfértek egy asztalnál. Ne aggódjatok, nem fogok arra járni, épp most jöttem vissza BP-re.
A qrvára nem egységes szabványokról meg tényleg ne vitázzunk, mert láthatóan pont annyira fogalmad sincs róla, mint nekem. Hiába fursz-faragsz bölcsész diplomával magadnak, sajnos ők azt hiszik valóban mindent tudnak, de a példa mutatja, hogy nagyon mégse,
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz ubyegon2 #17719 üzenetére
Látom te is tele vagy zsúfolva politikai vénával. De az ilyen politizálást lassan meghaladni kéne. Úgy csúsztacc, hogy öröm nézni.
"Eddig épp a régi jó d-mentes volt a Trabi, hogy fordult meg ez a dolog?"
Nem trabi, systemdé. Még mindig."USA-ban vagy GB-ben bárkinek,"
Kapufa. Azért mert:
1. ohm, ott is ohm.
2. imperiál világban számolnak metrikusan oda-vissza, ez fordítva nem igaz."MI az a tömegigény amit gyorsan és egyszerűen kielégít?
EZt sem komolyan kérded szerintem."
Ne terelj, ne csúsztass, ne világolj. Mond meg, hogy miaz a tömegigény amit kielégít. Segítek: gőzöd sincs, de a marketinget már benyelted és fújod, mantrázod.
"Most is lehet fizetni sok Linuxért, mint ahogy lehet systemd-free Linuxot is használni, ja hogy nem csak egyetlen van, amibúl választhat a muki, oppaaaaa."
Nem akarod érteni amit írok. Azt írom: vendor lockot készít elő. Megvette az ibm a redhatot? meg. fizetik potteringet az agymenéseiért? Igen.
"Nem vagyok tetü politikus mégsem."
Hálistennek. Ilyen szellemiségű politikusból ezen országban lehet és kellene is Tiszát rekeszteni."Na de b+, akkor átállították amit kellett osztjónapot."
Ha bambanő még járna ide most olyan fejmosást kapnál tőle... de olyat. Ez az osztjónapot az ő esetében úgy nézett ki - mesélte többször is - hogy vasárnap éjszaka a zemhármon zúzott pestre, mert hétfőn 7-kor a szervernek mennie kell. osztjónapot... igen.
-
nagyúr
Aham, csak az a baj, hogy normál esetben ezt az anyjukkal kéne tenniük! Ne engem szeretgessenek. 1 hó ban, részben azért, mert túlzott offolást követtem el. Olyan topikban, ahol gyakorlatilag csak offol mindenki, BB topik. Ja meg pici személyeskedés is volt, persze ha irányomba jön ugyanattól a ragyaképűtól, akkor semmi nincs, mert ő nagybetűsök copópajtija.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Többnyire ez a vége, ja. Virtualban főleg, most is van egy hó banom valamellik topikban.
(#17725) totron
Ez jó érv! És én még azt gondoltam, hogy többet tudhatok meg magamról.
Javallom az önpszicho módszereket. Én inkább kussolok, mert mindig a kapanyél kerül elő ígéretként és már qrvára unalmas, mikor nekem gépkarabélyom van!
Nálad egyébként mi a forgatókönyv? Nyugdíjból nyugdíjba, közben linux? Említve lett a kapálás. Nem kellene diverzebb életet élned? Az oprendszer is jobban ízlik úgy.
Nincs földem, milyen diverz életet? Nyugdíjból nyugdíjba, aham, amúgy meg pihenésképpen dolgozom, most két melóval fárasztom magam. Közben Linux? Ha az is jó, hogy mindkét gépemen az van, akkor ja, egyik meló ezen is folyik, másik az nem távmunka. De agy egyikhez sem kell.
Csak használom már régóta a Linuxot, max néha segítek, ha nálam is nokedlibb kérdez valamit.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #20749568 #17720 üzenetére
HR-esekről még szó sem volt! Bástya elftársat már le se szarják?
Különben mi volt itt a sértegetés? A tények említése? A szébányászra ha aszondom, fekete, mint a szurok és megsértődik, akkor menjen a picsába.
Ahány rendszergizdával találkoztam, mindet fülönvágtam volna lapátnyéllel legszivesebben, bölcsész meg, mint olyan nem létezik, max az oskolában.
Tényleg, tudsz bölcsész munkaerőt, aki nevesítve ezt csinálja? Nem, akkor meg? Na látod! Vladi sem bölcsész, így nem sértegetem, akkor sértegetném, ha aszondanám, jó szarok ezek a nyírségi pálinkák. (különben tényleg azok)
Különben meg a jelenlévők mindig kivételek!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ajaj, látom a bölcsészet mellett politikai vénával is meg vagy áldva, de ezt nem bántásnak szánom.
.....
"hogy ti haterek ne tudnátok használni a systemd-s rendszert,"
Tudunk használni persze, trabanttal is lehet kocsikázni. Csak egyre kényelmetlenebb.
.......Ezt most komolyan írtad? Eddig épp a régi jó d-mentes volt a Trabi, hogy fordult meg ez a dolog?
MI az a tömegigény amit gyorsan és egyszerűen kielégít?
EZt sem komolyan kérded szerintem.
Te valaha dolgoztás 2 percnél többet bármilyen műszaki területen? Ami szabványosítás a számítástechnikában van, azon sírógörcsöt kapna akár egy villamos mérnök, akár egy gépészmérnök. Mert az m6 menet az m6 a bolygó minden részén. A nélkül 1 gépet se lehetne legyártani. A 1500 ohm 1/4 wattos 1%-os ellenállás meg a világ minden pontján ilyen lesz.
Aham! Ez bölcsészes volt, de ha el tudod magyarázni USA-ban vagy GB-ben bárkinek, hogy hány méterre tudsz elpisálni, akkor OK. Úgy általában a szabványokkal már jó ideje csak bölcsészkedni lehet. Egyébként nem dolgoztam 2 percet műszaki területen.
Jah, de 1. nem erről írtam, 2. a tömegusernek mi is az igénye? Hogy a csodalinuxát 5 év múlva ne tudja lecserélni és egyre több zsét fizessen érte mint a windózon? Vagy mi az igénye?
Mi van? Honnan jössz ezekkel az agyamentségekkel? Most is lehet fizetni sok Linuxért, mint ahogy lehet systemd-free Linuxot is használni, ja hogy nem csak egyetlen van, amibúl választhat a muki, oppaaaaa.
Nem a nyírségről beszélgetünk, hanem a linuxról és a sszisztemdééről. Épp lecserélnek egy jó és megfelelő megoldást egy szarra. Te magad is elismered, hogy vacak.
Én azt ismerem el, hogy nem értek hozzá, de ettől még sokat tudok pofázni róla. Nem vagyok tetü politikus mégsem.
Azt viszont elimerem, hogy a szerver üzemeltetők sokat szívtak a legelején a systemd miatt. Na de b+, akkor átállították amit kellett osztjónapot. Nehogy már minden kis nyamvad nehézségen évekig nyekeregjünk. Na persze, elkényeztetettebb nép nincs a rendszergizdánál, szegénynek biztosan azt mondták, ó komalegény, gyere tanulj rendszergizdának, itt semmit nem kell csinálni, fut a rencer te meg nézegeted a villogó kis ledeket meg vakarod a pocsodet. Tudod ezt csinálni ezerkilóméterekre is, nem lesz gondod nyugdíjig. Aki meg akkora barom, hogy ilyen távolságokra így tervez.....mert a világban más gond nem is lehet, csak a systemd, ami bekavar szegény gizdatónikának.
-
Vladi
nagyúr
válasz ubyegon2 #17707 üzenetére
"tömegigény gyors és egyszerű kielégítésére."
MI az a tömegigény amit gyorsan és egyszerűen kielégít?
"miért jó a jelenlegi sz*r állapot "
Lécives akkor meséld el, hogy miért jó a szar? Mert azt még mindig nem találom egyik háeszben sem.Te valaha dolgoztás 2 percnél többet bármilyen műszaki területen? Ami szabványosítás a számítástechnikában van, azon sírógörcsöt kapna akár egy villamos mérnök, akár egy gépészmérnök. Mert az m6 menet az m6 a bolygó minden részén. A nélkül 1 gépet se lehetne legyártani. A 1500 ohm 1/4 wattos 1%-os ellenállás meg a világ minden pontján ilyen lesz.
Ehhez képest a posix szabvány leírja, hogy egy unixnak milyennek kell lennie, amit a 2. legelterjedtebb desktop unix nagyvonalúan eldob. Ezt így hogy? Azért teljesen hülyének ne nézzenek.
"tömeguser nem akarja megismerni a rendszert, "
Jah, de 1. nem erről írtam, 2. a tömegusernek mi is az igénye? Hogy a csodalinuxát 5 év múlva ne tudja lecserélni és egyre több zsét fizessen érte mint a windózon? Vagy mi az igénye?Az igénye az, hogy tudjon e-mailt írni, működjön a kacatja, meg tudjon videjót nézni. Slussz. Minden mást úgy erőszakolnak rá, elmagyarázzák miért jó a szar és átadják a számlát.
"Tudsz a nyírségben ilyen skanzeneket?"
Nem a nyírségről beszélgetünk, hanem a linuxról és a sszisztemdééről. Épp lecserélnek egy jó és megfelelő megoldást egy szarra. Te magad is elismered, hogy vacak."hogy ti haterek ne tudnátok használni a systemd-s rendszert,"
Tudunk használni persze, trabanttal is lehet kocsikázni. Csak egyre kényelmetlenebb.Amikor elharsogja a marketinges, hogy ettől gyors lesz a boot és az aktuális fedora kiadáson systemdét hegesztünk a szaktopikba mert extrém lassú a boot, akkor azért elgondolkozol.
Amikor nem tudod ugyan ezen a rendszeren akmoddal leforgatni a kernel modult boot alatt, mer szisztemdé van, akkor már gondolkodsz.
Amikor 1200 km-re van tőled a szerver, de nem képes rebootolni, mert szystemdéj van, akkor már tajtékzol...
-
nagyúr
válasz Rimuru #17715 üzenetére
Én nem, nektek javasoltam para ellen. Mármint akit érint. Windowsd-ot nem használok, jó nekem a PocsdpenguWin is . Igénytelen, tudatlan d-nemzedék vagyok.
Totron
Nem értem ebből hogy kerekedik vita, hiszen te magad szeparálod el a 2 tábort hozzászólásaidban.
Aham. Előtte meg leírtad a két tábort. OK. Engem meggyőztél.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz ubyegon2 #17707 üzenetére
Az érdekesség abban van, hogy a simple user elvileg nem is tud a systemd létezéséről. Aki meg de, az jó eséllyel látja a hátrányát vagy legalábbis tud róla. Nem értem ebből hogy kerekedik vita, hiszen te magad szeparálod el a 2 tábort hozzászólásaidban. Eltérő célok, eltérő problémák (a tudatlanok a boldogabbak).
-
Rimuru
veterán
-
F34R
nagyúr
Igazabol a homed-tol akkor kell felni, ha a home encrypted. nah de akkor nagyon. Azt hogy a kulcsodat, hogyan, hol es mikent tarolja mar csak a Joisten es Pocstering tudja.
-
nagyúr
Akkor mire is jó? Mert én a rendszer fokozatos bezárásán, vendor lockon és marketing bullshiten kívül semmi egyebet nem látok.
Arra jó, ami miatt a marketinget kitalálták, tömegigény gyors és egyszerű kielégítésére.
Miért jó a linux? Miért volt jó?
1. egyszerű elemekből áll, teljesíti a kiss keep it simplre filozófiáját
2. teljesíti a posix szabványt, szabványos elemkből épült
3. nyílt nagyon könnyen átlátható
4. stabil működésűMegint csak az van, hogy az én oldalam érti, mi nekteg a gondotok, de ti nagyon nem akarjátok érteni miért jó a jelenlegi sz*r állapot a nem hozzáértő tömegeknek. Mi max a 4. ponttal tudunk mit kezdeni, a többi....KISS meg posix meg átlátható? Van aki csak használni akarja a rendszert, nem átlátni. Jó sokan ráadásul, kizárt, hogy nem értitek ezt, inkább lesz*rjátok, használjon a sok idióta birka Wint. Kész.
Amire a systemdé valójában jó és ami a valódi célja:
1. kizárni a usert a rendszer könnyű megismerhetőségéből a folyamatok lekövetéséből
2 ezzel együtt létrehozni a vendor lockot, ne tudjál mást választaniAz iméntiekkel összhangban ja, a tömeguser nem akarja megismerni a rendszert, sőt jobb, ha nem is nagyon tud belepiszkálni. Akinek megfelel egy desktop disztró, miért akarna mást választani? Itt nem mondom, hogy az 1. ponttal egyetértek, de attól még ez van.
De biztos én vagyok a konzervatív meg kőkorszaki és mindjárt leérvelsz a francba.
Az eleje igaz a mondatnak, sajna használóként jóval kisebb érvkészlettel rendelkezem, mint aki átlátja a régi ősfolyamatokat és nagyon szereti.
"sokcsatornák kivezetések,"
Simán megcsinálta az alsaBiztosan így van, én csak megemlítettem a sok audiora kihegyezett disztrót, ha abban működik a sokcsatornás hang, megint csak tök mindegy mi a neve, amitől ezt teszi.
Nagyon nem jó a példa, mert most kb a fullhd ledtévét cserélik le arra, amit az 1984 c filből ismerünk. S nem jobbra, rosszabbra.
Komolyan? Hol történik mindez? Tudsz a nyírségben ilyen skanzeneket?
Konklúzió: nem arról van itt szó az esetek többségében, hogy ti haterek ne tudnátok használni a systemd-s rendszert, egyszerűen nem akarjátok, utáljátok, etc. Hát sorry, ilyen a világ, ha jó, ha nem, ilyen szar. Nekem tudatlannak meg még jó is így. Már a Chromecast3 is egész jól műxik a TV-vel, a NAS is tök jó, a Xiaomi telók is szuperek. Ettől még szeretem a régi dolgokat, legfeljebb nem akarok velül/közöttük élni. Aki butatelót akar használni meg '80-as évekbeli TV-t meg Amiga, Spektrum vackokat, tegye. Nincs bajom az önkorlátozókkal, amíg nem akarnak engem is korlátozni. De erre meg ott vannak a frissen olajozott lőték.
Amúgy marketingbeszopó tömegbirka vagyok, de még mindig nem kezdtem el bevásárolni, a qrvannyát a koronad mocsadéknak! Viszont a taxfree pálesz se nagyon hat meg, qrvannya o1g-nek is!
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz ubyegon2 #17698 üzenetére
"sysvinit-en rutinosodtak bele a Linuxba és semmilyen gyökeres változás nem lehet jó,"
Jó oké. Amint mondasz 1 azaz egy olyan funkcióját a szisztemdének, amire szükségem van és hasznos, azonnal hiszek neked. Mégcsak azt se várom el, hogy több előnyét mondj, mint amennyi hátránya van.Miért jó a linux? Miért volt jó?
1. egyszerű elemekből áll, teljesíti a kiss keep it simplre filozófiáját
2. teljesíti a posix szabványt, szabványos elemkből épült
3. nyílt nagyon könnyen átlátható
4. stabil működésűEzek közül melyiket teljesíti a sysvinit és melyiket a systemd?
Amire a systemdé valójában jó és ami a valódi célja:
1. kizárni a usert a rendszer könnyű megismerhetőségéből a folyamatok lekövetéséből
2 ezzel együtt létrehozni a vendor lockot, ne tudjál mást választaniDe biztos én vagyok a konzervatív meg kőkorszaki és mindjárt leérvelsz a francba.
"sokcsatornák kivezetések,"
Simán megcsinálta az alsa."a hogy ezt sajna a tömegigény meg a tömegtermelés elseperte."
Meg a marketing bullshit, amikor közlik veled, hogy mit szeretnél. Majd te azt szeretnéd, és azért fogsz fizetni."Kékes TV-t lecserélték színes TV-re, nagy sokára"
Nagyon nem jó a példa, mert most kb a fullhd ledtévét cserélik le arra, amit az 1984 c filből ismerünk. S nem jobbra, rosszabbra.
"azt is elfogadom, hogy ez szakmailag kegyetlen szar"
Akkor mire is jó? Mert én a rendszer fokozatos bezárásán, vendor lockon és marketing bullshiten kívül semmi egyebet nem látok.il sole non sorge più ad Est!
-
nagyúr
válasz totron #17701 üzenetére
Kicsit később, de szeretem ezeket a régi elnevezéseket, magát a régi nyelvezetet is. Időnként nem értik a népek, mit akarok kifejezni, de azon csak vigyorgok magamban. Náluk az olyan, mint nyomtatott könyv, tutira ismeretlen fogalom, mert hát azokban vannak régies formulák.
(nem itteni népekre gondoltam, mert itt azért kevés az ősember és még az is bölcsész)(#17703) Rimuru
Aham, ez meggyőző tényleg, maradjon a homed inkább!
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Tehat
Raneztem egyik majd 1 eve irt scriptemre es csak az if-ek kozul mindet mas szintaxissal irtam. Erre nem tudom mit lehet mondani.
Vigyázat, csalok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest