- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NiMH akkumulátor
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Fujifilm X
- Bluetooth hangszórók
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Flowtation #52496 üzenetére
Na ugye, hogy nem ördöngősség!
Ezt a dist-upgrade dolgot most nem értem, a ppa felvétele utáni frissítés és upgrade kéne csak, de persze a dist-upgrade is megcsinálja, viszont inkább mindig a szükséges parancsot adjuk ki, mert a hasonló parancs más eredményre is vezethet!
-
get upgrade
(frissítések telepítése)
-get dist-upgrade
(disztribúció frissítés)forrás - amit az Összefoglalóban találtam!
-
válasz
hódmaci #52491 üzenetére
A frissítéskezelőben nincsenek benn a megjelent friss kernelek, ez egyik desktop disztróban sem jellemző. Ne foglalkozz a piros jelzéssel, az csak felesleges óvatosság. Máshol nincs is ilyen frissítési szint dolog.
Az Ukuu-ban minden kernel benne van, de persze ezt is óvatosan kell használni, bár nálam Mint-eken fenn van a legfrissebb is és nincs vele gond.
Egyelőre frissitsd a frissitéskezelőből a kernelt és utána tedd fel a ppa-t és az emlitett módon update, upgrade. Elég régi a mesa az inxi kimenet alapján.
egy sorral is megoldhatod terminalból:
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa && sudo apt update && sudo apt upgrade
-
-
válasz
CPT.Pirk #52488 üzenetére
Teljesen jól működik ez a PPA és szerintem sokkal egyszerűbb ezt felrakva frissíteni egy kezdőnek, mint a /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf-ot szerkeszteni!
Én már csak tudom, mivel kezdő vagyok. Amúgy minden Ubuntu alapnál használom ezt a PPA-t, nem mint ha kéne, de kíváncsi a kezdő Linuxos állandóan! Valamit nagyon megkutyultam nemrég a Mint-en és rángatózott a vlc lejátszás, talán a vaapi-t próbáltam ki, utána azt leszedtem, felraktam ezt a friss MESA-t és minden szuper!
Gyakorlatilag ennyit kell beírni a terminalba és már telepíti is:
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa && sudo apt update && sudo apt upgrade
Ha okozna gondot, nem hiszem, hogy benne lenne az Ubuntu Összefoglalóban, lev258 szaki szakértelmében bízom ennyire.
-
válasz
hódmaci #52484 üzenetére
Ahogy azt Kapitány írta, nem a gyártói oldalról kell drivert feltenned. Nekem a A10 K5800-as APU-m eddig mindennel jól működött.
A VGA adatok megadására használhatod akár az inxi -G parancsot is, ilyen a kimenete:
ubyegon@ubymint18 ~ $ inxi -G
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: radeon Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.49.0 / 4.10.12-041012-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.4 - padoka PPAAz Ubuntu topik Összefoglaló megoldását neked is javaslom, ezzel frissítve nem lehetnek tovább megjelenítési problémák, ha igen, akkor próbálkozunk mással.
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki asudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update
parancsokat.Mindezek után a Frissítéskezelőben megjelennek majd ezen friss csomagok és telepíthetőek lesznek.
Fontos megjegyezni, hogy ezen driverek csak a grafikus képességeket javítják, emellett elengedhetetlen a videókártya alapfunkcióinak megfelelő kerneltámogatása is.Lehet, hogy újabb kernelt is kéne felraknod a PPA alkalmazása előtt. Erre egy kezdőknek kitalált program is nagyon jó, az Ukuu. Felrakhatod PPA alkalmazásával is, vagy .deb csomagból a gdebi használatával, ez Mint-nél automatikusan telepíti a csomagot a jelszó beírása után persze.
-
Tökéletes iskolapélda ez a thread is arra, hogy nem a megfelelő szaktopikba kerül be a kérdés és a szakszerű pontos válasz sem. Itt teljesen érdektelen ez a téma, a Firefox topikban viszont kifejezetten hasznos lenne, ha ott kerülne bejegyzésre.
Mi lehet az oka, hogy nem a megfelelő helyre írjátok a kérdéseket? Nehéz beírni a keresőbe egy szót és ha van megfelelő topik, akkor oda beírni, amire kíváncsiak vagyunk?
Kipróbáltam és nagyon egyszerűen rátaláltam a Firefox nevű topikra!
-
A Manjaro GRUB! Nem is tűnt fel eddig, de most megnéztem, valóban kernel panic fogadott boot után, sose gondoltam volna, hogy ilyen agyatlanság okozhatja!
Beleír egy másik telepítés a Manjaro GRUB-jába, milyen windowsos dolog ez már!? A megoldás megosztását köszi, simán átírtam futó rendszer alól a Nemo-ban a grub.cfg-t és már teljesen jó.
Az az utolsó disztrót megjegyző rész szuper, de akkor már inkább legyen egyszerű a GRUB, de működjön!
Most ugrik be, hogy ha nem az utolsó telepítés GRUB-ját frissítem, akkor is eljátszódik-e ugyanez....
-
válasz
Bferibörs #52359 üzenetére
Nincs amúgy semmi baj a MATE verzióval, csak akinek szokatlan, az inkább visszatér a már jól belakott rendszerhez és annak kinézetéhez. Főleg akkor gáz, hogy egy ismeretlen DE-n próbálok megnézni valamit, ha nem az ismerkedési szándék miatt indítom el.
Ez nem a disztró és a DE hibája.
A Manjaro a csomagkezelése miatt nekem is kicsit idegen, de lassan majd megszokom, a Chakra miatt minimum, jók bennük ez a közösségi tároló dolog, AUR meg a Chakra-ban is van valami hasonló. Rengeteg olyan dolgot találok bennük, amit amúgy nem találnék meg disztrón belül az apt csomagkezelősöknél.
Ha valamelyik programra telepítés után nem megy fel a magyar nyelv, annak mindig érdemes utána járni, például ott a Firefox, megnézed a synaptic-ban és látod, hogy nincs települve a firefox-locale-hu csomag, akkor felrakod és magyar lesz, ritka az ilyen, de előfordulhat bármelyik disztrónál ás programnál, bár egyre ritkább.
Az elején én is rengetegszer telepítettem újra, ez teljesen természetes a kezdőknél, később már meg tudod oldani, akkor jó, de sokszor egyszerűbb/gyorsabb újra felrakni az egészet. Főleg akkor, ha nem akarod megismerni annyira a rendszert.
Mindenesetre furcsa, hogy ezen a gépen ennyire friss driverekkel így lagol a FF, mert még Jessie-n se csinál ilyet, pedig a Debian nem a friss dolgairól híres, a Mint 18.1 meg a lehető legfrissebb driverekkel van szerelve és nincs vele gond.
A Linux nem csak a barátait válogatja meg, hanem a neki tetsző gépeket is!
-
válasz
Bferibörs #52357 üzenetére
Köszi! Vannak mindenféle FF beállítások még az about:configban is, de annyira nem akarom most állítgatni, igazából csak azért raktam fel, hogy megnézzem az imént írt különbségeket. :-)
Szóval ez csak olyan disztró, ami fenn van, de meg is hagyom, mert levi maestro mindig ezt emlegeti, ha valakinek nem megy a Mint!
Meg lehetne nézni máshogyan is, milyen xorg meg mesa van a 17.04-ben, de gyorsabb letölteni és telepíteni, mint keresgetni. Mindig elfelejtem, mit hol lehet megtalálni, eléggé bosszantó, mert annyi mindent megkerestem már kezdő Linuxosként, hogy az a fejembe el sem férne, de ha nem használom pár hónapig, teljesen elfelejtem, tudom, hogy van ilyen megoldás vagy parancssor, csak nem tudom hol keressem. Persze ebben a disztró-szédelgés is segít, már belekavarodtam az új Manjaro Cinnamonba és a most telepített Umate 17.04-be, ráadásul most visszajöttem kicsit Mint 17.3-ra.
Plusz egy teljesen halottnak hitt Dell D620-ast is életre keltettem egy Mint 18.1 XFCE-vel, már ki akarta dobni a gazdája, mert két szervizben is azt mondták, hogy ezt már nem tudják megjavítani. Persze, mert a sötét agyukban csak Win install létezik, az ilyen számtech-boltosokat kéne elküldeni tarhonyát gyomlálni!
-
válasz
ubyegon2 #52354 üzenetére
meglepve tapasztaltam, hogy a FF görgetéskor hullámzik!
Ez pontosabban úgy néz ki, hogy váltakozva a képernyő alsó vagy felső harmadában egy-két sornyi szövegen észlelhetően horizontálisan mint ha valamilyen prizma alatt görgetném le-fel a sorokat. Ez lenne a tearing gondolom. (azért vagyok kissé bizonytalan, mert nem sűrűn látok ilyent)
Amúgy van képernyőkép készítő is, csak ebbe a synapse nevü keresőbe beírva nem találta, a
printscr
gomb meg nem ajánlott fel semmit, csak a teljes ablakot. Kicsit gáz, hogy ha nem Cinnamont használok, akkor semmit nem találok, bár a KDE, XFCE esetén ez nem igaz, de a Gnome és annak helyettesítő próbálkozására nagyon igaz. -
válasz
#20749568 #52351 üzenetére
Majdnem mondtam valami okosat, de előbb felraktam a lev258 kedvencét Ubuntu Mate 17.04, (nem live-ban szoktam kipróbálni soha), de meglepve tapasztaltam, hogy a FF görgetéskor hullámzik!
Mivel ilyet nem nagyon csinált még, így azt javaslom neked, hogy az Ubuntu topikban lévő PPA-t felrakva futtass le egy frissítést, mert azzal nagyobb esélyed van a megfelelő működésre.
Grafikus driverek frissítése:
"Lehetőség van arra, hogy a rendszer által használt nyílt/zárt drivereknél frissebbet is telepítsünk (amennyiben elérhető) viszonylag egyszerűen, a megfelelő ppa-k használatával. Az itt említett tárolók stabil kiadású grafikus csomagokat tartalmaznak. Hozzáértők találnak "bleeding-edge" tárolókat is, ezekre most nem térek ki.
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update
parancsokat.Mindezek után a Frissítéskezelőben megjelennek majd ezen friss csomagok és telepíthetőek lesznek."
idézet vége
A különbség a két disztró között:
Ubuntu MATE 17.04
Display Server: X.Org 1.19.3 drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.49.0 / 4.10.0-19-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.3Linux Mint 18.1 Cinnamon
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: radeon Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.49.0 / 4.10.0-041000-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.1 - padoka PPA Direct Rendering: YesAz itt írtakhoz képest jónak kéne lennie a driverkészletnek a PPA frissítéssel, de érdemes megnézned a vaapi-t is, ha nem javul a helyzet. Majdnem megnéztem a synaptic-ban, hogy mi van fenn a csomagok között, de arcidegzsábát lehet kapni ilyenkor is az Ubuntutól, az ilyen apró bosszantása miatt lehetetlen megkedvelni:
Miért nincs fenn soha a legalapvetőbbek egyike, a Synaptic ??????? Hogy minden kezdő az idióta szoftverbutikokat használja? Direkt tartják tudatlanságba a kezdő felhasználót?
(én fel tudom rakni, de aki nem is tudja, hogy van ilyen?)
Ja igen, ahogy Nózi ft is említette, a DE-t legközelebb ne titkold el!
Ezt keresd a synapticban: (bocsi a teljes képért, sajnos nem találtam a MATE-ban egy normális képmentő/kivágó programot)
-
válasz
hódmaci #52340 üzenetére
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
Fenti címmel találsz egy írást az Összefoglalóban.
Nemrég ajánlották ezt a két parancssoros ill. GUI-s megoldást: (amit még az autoremove se távolít el)
deborphan
gtkorphan
-
válasz
hódmaci #52321 üzenetére
Emiatt is jobb, ha az egész kimenetet rakjuk fel ilyenkor, ha hosszú, akkor pastebin-t használva, mert rész infó az sose jó. Még akár az fdisk -l és a blkid kimenet is hasznos lehet időnként (valamelyik a kettő közül, most nincs előttem a kép erről)
A refind boot manager is lehet egy megoldás, az EFI-s telepítést és grub repair-t nem ismerem.
Ahogy látom, csixy ft megjelent és neki van tapasztalata EFI-s telepítés terén, igaz Manjaros, de a lényeg az EFI.
-
válasz
croixleur #52252 üzenetére
Erre nyugodtan felrakhatod a Cinnamon felülettel, a 64 bites változatokat válaszd mindig!
Jó lenne, ha kitöltenéd a profilod hardveres részét, mert fogsz még itt kérdezni és úgy könnyebb a segítőknek, ha látják, milyen géped van!
Az SSD-re telepítéshez elolvashatod ezt az írást is :
-
válasz
croixleur #52249 üzenetére
Ezt akár neked is írhattam volna!
Egyébként úgy járhatsz, mint csixy szaki a Manjaro-val!
Ezzel a
pakolj fel Linux Mintet
javallattal akkor megyünk valamire, ha valamit írsz a gépedről!Ubuntu Gnome vagy Linux Mint kipróbálását tervezem.
Az Ubuntu esetén a Gnome már egy konkrét asztali kezelőfelületet jelent, a Mint esetén ehhez hasonló erőforrás igényű a Cinnamon DE (asztali kezelőfelület) lenne. Utóbbi sokkal felhasználóbarátabb Win-ről áttérőknek, maga a Mint is kicsit felhasználóbarátabb az Ubuntunál, egyébként Ubuntu alapú az is.
Innen le is tudod tölteni a szükséges változatot, itt pedig egy elég jó leíró cikk is van, de érdemes az Összefoglalókat átolvasni, itt is és a Linux Mint topikban is.
-
válasz
teleahocipöm #52237 üzenetére
Nem te vagy az egyetlen, aki így jár, persze, hogy nem, de a leírtakból az jön le, hogy nem figyelsz eléggé, ezzel meg a szerencsére bízod, hogy sikerrel jársz-e vagy nem.
Azt már régebben is írtam, hogy a kitartásod az nem mindennapi!
Új Linux telepítése előtt nem formatálom a HDD-t, talán kellene, azt hittem a telepítésközbe törlődik rendesen.
No, itt már lehet valami gubanc akár, mert a telepítéskor a partícionálóban, amikor kijelölöd a megfelelő particiónál a /-t, akkor ott gondolom vagy bepipálod a formázást vagy nem.... Az utóbbi az nem jó. Erre nagyon erősen figyelj a legközelebbi telepítésnél, nem tudom mennyit tervezel még e hétre, de egyszerűen figyelni kell a legapróbb dolgokra is. Ez egy ilyen műfaj.
A Peppermint 7 az 16.04 alapú (LTS) így gondolom 5 évig támogatott, de te nem fogod kihasználni ezt az időt szerintem, bár ha beválik....jó kis pörgős disztró az amúgy.
A fájlrendszered remélhetőleg ext4, de lehetne akármi is, ha nem szoktál figyelni a telepítéskor, mert azt is akkor adod meg sajnos.
A középső kis ablakban láthatod, hogy ott van a fájlrendszer kijelölése és a formázás bejelölésének helye is és persze a csatolási pont megadása is! Ezekre mint oda kell figyelni, mert nagyon fontos beállítások.
Az
inxi -P
parancs is megmondja a fájlrendszert, de a gparterd vagy a disks alkalmazás is, most ezek jutnak eszembe hirtelen.Legjobb lenne egy
inxi -F
parancs kimenet ide, abban minden benne lesz. -
-
válasz
teleahocipöm #52233 üzenetére
Sikerült egy újabb reboot után belépni, de siralmas így is se hang se videó, hw frissítés lehetősége sehol
A siralmas szó az nagyon hangsúlyos már, most komolyan kérdezem, miért csinálod ezt a kapkodó arcidegzsábás össze-vissza telepitgetést?
Csak ebben a topikban 445 hsz-ed van, már igazán nem kéne ilyeneket csinálni, hogy Mint 15 telepitését OEM változatban valami érthetetlen módon viszed végbe és utána nyekeregsz, hogy semmi nem jó!
Ha Win alatt csinálod, akkor a windiskimager-rel vagy rufus-szal kiírod a normális, friss iso-t és telepíted, ahogy azt már ezerszer csináltad. Ne az unetbootin-ban lévő régi változatokat használd, annak totál semmi értelme nincs.
Innen letöltöd, amit telepítenél, 17 alá azért ne menj, kiírod és legacy módban felrakod, de előtte tisztítsd meg a géped ezektől a különös módon felrakott furcsaságoktól, kizárt, hogy azon a gépen ne működne valami normálisan. Még a múlt héten egy fél gigás laptopra is simán felment a Mint XFCE és vígan működik!
Egyet ne csinálj, ne kapkodj össze-vissza, annak tényleg semmi értelme nincs!
Mi van most a meghajtódon, milyen fájlrendszer, milyen módban (MBR, GPT) van?
-
Ha az Ubuntu az az alapot, a Unitys változatot jelenti, annál mindenképpen jóval gyorsabb a Mint XFCE, ha a 18.1 nem fut jól valamiért, akkor a 17.3 verzió, 2 GB memóriától már akár 64 bites is lehet. letöltés
He még lightosabb kell, akkor az LXLE vagy a PepperMint is gyors disztró gyengébb gépekre. Bunsenlabs szintén.
-
válasz
Di Natale #52216 üzenetére
Nemrég kipróbáltam, nem volt vele semmi gond, de nem is emlékszem már rá, olyan tucat-érzés volt. A Chakra-val már régóta küzdök és nem adtam fel, a Goedel nagyszerűen szuperál eddig, lehet, hogy csak a feeling miatt kedvelem ennyire, de a disztróválasztás, főleg DE-vel használva erősen érzelmi kérdés is home usereknél.
A Mint-et és a Manjarot is kedvelem, de KDE-vel egyik se fogott meg. A Chakra az igazi KDE disztró nekem, annak ellenére is, hogy a nem Debian alapúakhoz nagyon láma vagyok.
Egyébként Cinmanó-fan vagyok (ettől a becenévtől a Unitysek agyfrászt kapnak), még Debianon is csak azt használok, de KDE az csak Chakra, Ubuntu meg Gnome, nemsoká még páran áttérnek erre a felületre.
-
válasz
Flowtation #52165 üzenetére
Rufus se jó oda, kicsit kényes a Chakra egyébként, de ez a mostani Goedel verzió az első, ami nálam legalábbis nagyon jól muzsikál. Mindenképpen érdemes megküzdeni a telepitéssel, mert amúgy nagyon super a Chakra, ha KDE kell valakinek csak ezt tudom javallani, gyakorlatilag nincs más DE-je. A Kapitány pedig tényleg a legjobb magyal support hozzá!
Valamit nálad talált a kalamáris, ami nem tetszett neki.
Legacyt használok most már én is mindenhol, a Toshiba laptopon próbáltam a GPT-t, de nem hagyta, hogy újratelepítsem a GRUB-ot a GPT-re hivatkozva, így az kilőve végleg.
-
válasz
Flowtation #52162 üzenetére
Ez a Chakrawiki Bootable USB Flash Drive Creation része, az az Unetbootin leírás nem tudom honnan származik nálad.
Anno valahol leírták, hogy mivel nem működik, szerintem ott említik az Unetbootin-t. Ahogy colomb2 ft is írta, a dd az elméletileg biztos módszer, a linkben is ott a példasor erre, de én mindent a mintstick-kel írok penre és az utolsó egy hónapban legalább 50 iso-t ki kellett próbálnom a Toshiba laptop trükközése miatt, mind jó volt mintstick-kel, igaz ez is a dd-t használja az íráshoz.
Meg is van, amit említettem:
Chakra ISO images do not support
unetbootin
and DVDs need to be burned at a speed no higher than 4x. To create reliable installation media, please follow the wiki instructions.Egész jó a Chakra wikije, de bármi gond van, a saját topikjában Kapitány mindig segít!
-
válasz
Neil Watts #52160 üzenetére
Az új Chakra. Nem Debian/Ubuntu alapú.
-
Ez is kínai nekem, mármint a HTPC, de itt javasolnak párat:
9 Awesome Linux Media Center Distros for Your HTPC
Érdemes a Kodibuntut próbálnod először, light-os alapú, futnia kell az összerakott gépeden. A KODI minden igényt kielégít ezen a téren.
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #52137 üzenetére
Elsőre nem sikerült a kernelt leszednie, de reboot után csak user terminalt nyitottam és úgy végrehajtotta a sudo apt autoremove parancsot, mint a sicc, ilyet még újraindított rendszernél nem láttam! Azért valami jelszót csak kérhetne ilyenkor, no mindegy, tesztverzió....
Mint ilyen:
Nem szedi le a régebbi kerneleket, tisztán látszik! Részvétem az Ubit használóknak!
-
válasz
#21078528 #52136 üzenetére
Meggyőztél! Beteg az Ubud!
Most már mindegy, a synaptic és az ukuu telepités is függőségekkel vacakol, de már valamelyik kernelt talán leszedi. Hú de töki még ez a 17.04......
Mint-en még sosem csinált ilyet nekem az autoremove. Egyébként hittem neked, csak nem akartam elhinni, hogy ilyen történhet.
-
válasz
Bferibörs #52132 üzenetére
Umate, OK, már tudjuk is, ki lesz a mentorod!
Addigra töröld a memóriádból ezeket a vad dolgokat, amiket innen-onnan összeolvastál! Ha ráérsz, nézegesd az itteni meg az Ubuntu topik Összefoglalóját, az utóbbiban van egy fontos rész a VGA driverek frissítéséhez, PPA, de megbízható.
Majd azt is meséld el, hogy mit kutyultál össze az Umate-val, hogy most még egyszer fel kell ugyanazt raknod!?
(#52133) berus.berus
Mint alatt meg nem? nekem ez így sem logikus, de nálad lehet, hogy ilyen furán viselkedik.
Most a --purge-re vagy az autoremove-ra gondolsz?
Az szép is lenne, ha az autoremove leszedné az összes nem használt kernelemet magától, később meg valami gond van és nem tudok régebbi kernellel bootoltatni!
Mindjárt megnézem a tesztelés alatt lévő Toshiba Umate-jét, hátha van rajta felesleges kernel, kipróbálom amit írsz most már!
-
válasz
growler #52129 üzenetére
Köszi, valóban, most, hogy mutatod, már beugrik!
A swapnak csinált extended-et, furcsállottam is, miért csak fél gigát csinál, kézi particionálással én biztosan többet adtam volna neki.
Már sajnálom, hogy nem vizsgáltam meg jobban, de ez csak próbatelepítés volt, de a gép gazdája lecsapott rá, pedig mondtam neki, hogy még nincs semmi hangolva a rendszerén. A böngészés így hamar megfekteti neki a fél gigát, de majd visszahozza a gépet.... -
válasz
Bferibörs #52120 üzenetére
Valamit nagyon félreolvashattál, normál telepítésnél ilyet sehol nem javasolnak. Én csak annyit javasolnék, hogy amiről rohadtul nem tudod mit csinál, azt ne piszkáld!
Hétvégén szépen megfogalmazod, mit szeretnél elérni a telepítéseddel és milyen disztrót akarsz telepíteni és pihenésképpen addigra megnézed a géped részletes adatait is és megadod nekünk. Utána kezdődik a móka!
Egyszerű, nem kell aggódnod.
(#52127) laskr99
Az első nagy probléma, hogy nem futottad át az Összefoglalót!
-
válasz
#21078528 #52125 üzenetére
Múlt héten csináltam egy öreg laptopra auto telepítést 32 bites Mint XFCE-vel, de semmi rendkívülit nem csinál, csak ő osztja be magának a particiókat. Nem nagyon néztem, mert a cél csak az volt, hogy feltelepül ill. működik-e a Mint fél giga memóriával, de ha valami szokatlan lett volna, azt tuti kiszúrom.
Az auto telepítés szerintem nem csinál /boot particiót és nem ext2 fájrendszert csinál. Itt valamit kavart a kolléga, de majd kiderül hétvégén. A kézi telepítésnél nincs egyszerűbb, de persze nem elsőre, viszont elég sok szó esett már itt is róla.Fórumtársunk megmondja, mit szeretne, elárulja, milyen disztrót választott és az alapján valaki végignavigálja, mert sok esetben másként gondoljuk mi is a lépéseket. Nem érdemes összekavarni, ha Ubuntut választ, abba biztosan nem kotnyeleskedek bele.
Egyébként az autoremove biztosan nem szed le kernelt.
-
Utána már leesett mi ez, második alkalommal azért is kérdeztem meg, hogy mi ez pontosan, mert ahogy a linkedből is látszik, a kategórián belül van néhány fajta. Nem véletlenül említi lev258 ft az lsusb kimenetet.
Azért köszi a helpet!
(#52087) Vladi
Ha van SSD, akkor minden gyors!
4 gigával az XFCE is igen pörgős lenne SSD-n. LXDE az írtó ronda.
-
válasz
King Unique #52082 üzenetére
Biztosan előforduló jelenség ez a Sandisk peneknél, lehet, hogy a Linux iso-knál valóban nem fordult még elő, igazad lehet. Viszont akkor szerencsém van.
Nem semmi sebességük van ezeknek a nagy tárhelyű pendrive-oknak, nem is lehetnek olcsók, gondolom, nekem a lassabb megír egy perc alatt egy Linux iso-t, az Extreme-re meg filmeket szoktam tenni, nem árt, ha nem kell várnom negyed órát, mint a régi pendrive-oknál.
-
válasz
ArthurShelby #52076 üzenetére
Itt linuxnál mi az eszközkezelő?
Nem értem mire gondolsz! Milyen eszközkezelő? Mihez kell neked driver? A tárolókban minden alap driver fenn van, egy pendrivehoz nem szoktak drivert guglizni. Mi nem működik vagy miért keresel drivert hozzá?
-
válasz
KD6-3.7 #52075 üzenetére
A gép szerinted nem fontos, persze te tudod milyen géped van, de az, hogy mit javasol itt bárki is, azt azért a gép hardvereinek ismeretében teheti meg.
A böngészés miatt nem is árt a 4 GB memória ma már! Én a helyedben Mint 18.1 XFCE-t vagy Mint 18.1 MATE-t raknék fel.
Innen le tudod tölteni, a 64 bitest természetesen. Cinnamont is kipróbálhatod, a magyar nyelvű kézikönyv arra van írva, ahogy látom.
-
válasz
King Unique #52066 üzenetére
Én is olvastam anno, hogy a Sandisk penekkel lehet ilyen gond, mondjuk ettől függetlenül vettem egy Extreme 32 GB-os meg egy kis áttolhatósat, OTG-s talán, ez is 32 GB-os. Az utóbbit használom inkább Linux isok kiírására, de már a másikkal is próbáltam anno. az OTG-snek is iszonyú sebessége van, pedig az a lassabb, szóval szerintem nem nagyon létezik olyan pendrive a maiak közül, amik alkalmatlanok lennének Linux iso-k kiírására. Egyes példányok persze lehetnek hibásak.
-
válasz
Flowtation #52070 üzenetére
Ha már épp a K vonalon haladsz, remélem az igazi KDE disztrót már kipróbáltad, a legújabb már valóban minden gond nélkül települ és működik!
Csak ez a megjegyezhetetlen Goedel név.....Szerintem ezt a rengeteg disztrót sohasem lehet megunni, bár mindenkinek kialakul a kedvence lassan, de mégis ki-ki tekint más disztrókra.
-
válasz
lev258 #52047 üzenetére
Már amelyikből kimaradt.
......
Beállítás: libglapi-mesa:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libglapi-mesa:i386 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgles1-mesa:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgles2-mesa:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgl1-mesa-glx:i386 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
Beállítás: libgl1-mesa-glx:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
........
Beállítás: libegl1-mesa-drivers:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ...
........
Beállítás: libxatracker2:amd64 (1:17.0.2-0~x~padoka0) ... -
a Synaptic az csak egy package manager, azt kell telepíteni, csak utána lehet a terminálban használni apt-get -es telepítést.
Valóban lehet kis kavarodás itt. A Synaptic egy csomagkezelő/telepítő valóban, de az apt-get-es csomagkezelés az nem függ a Synaptic meglététől. A Synaptic egy grafikus frontend-je az
Advanced Packaging Tool
-nak, maga aztapt
is egy frontend, adpkg
frontend-je.[B]apt-get update[/B]: frissíti a csomaglistákat és a függőségeket a sources.list alapján
[B]apt-get upgrade[/B]: összehasonlítja a feltelepített csomagok listáját a rendelkezésre állókéval és ha van vmelyikből frissebb, azt frissíti
[B]apt-get dist-upgrade[/B]: az olyan csomagokat is frissíti, amik újabb változatának telepítéséhez új csomagokat is kell telepíteni
[B]apt-get install csomagnév[/B]: telepíti a csomagok, amennyiben szerepel a csomaglistában
[B]apt-get remove csomagnév[/B]: eltávolítja az adott csomagot (kezeli a --purge tagot)
[B]apt-cache show csomagnév[/B]: alapvető információk a csomagról
[B]apt-cache search kulcsszó[/B]: keresés a csomagleírások közt
[B]apt-get -f install[/B]: valamilyen hiba miatt félbemaradt telepítést / eltávolítást megpróbálja folytatniItt is sok hasznos csomagkezelési infót találsz.
-
válasz
Forest_roby #51838 üzenetére
Szia!
Elsőre ez a tipp ugrott be.
(#51847) legelek
How to list all installed packages
[link]A synaptic-ban is megnézheted egyébként:
Lehet a HDD-vel baj van?
Ellenőrizned kéne a Lemezek (disks) alkalmazással a meghajtót, nem ismerem ezt a systemmonitoros jelzést, de valószínű, hogy inkább valami hozzáférési gond lesz.
Nem tudom megnyitni az ubuntu szoftverközpontot
Vagy telepítsd újra vagy ne nyisd meg, szerintem egyébként hibás alapból. Telepíts a synaptic-kal vagy terminalból.
-
-
válasz
Frawly #51802 üzenetére
Nem tudom, arra tippeltek a routeres topikban, hogy az adaptere vagy tápja lehet hibás, de ez a hétköznapi használatban csak úgy jelentkezik, hogy este úgy hagyom a gépet és majdnem mindig hálózat nélkül van reggelre. Napközben nem kapcsol szét szinte soha.
Ja igen, bő másfél órát ment a laptop, mikor megnéztem, már vége lett a játszott filmnek, érintésre visszakapcsolt a monitor, újra bekapcsoltam a filmet és pár perc múlva újraindult, reboot után pedig jött a szürke képernyős lefagyás!
Mégis téves volt, legalábbis részben, a routeres hibát okolni egyedül!
Ez egyre érdekesebb! -
válasz
ubyegon2 #51799 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a Toshiba L305 laptopra telepítés hibaelhárításához adott tippeket.
Ezek a gondok és hibajelenségek, amiket itt kezdtem leírni, nagyon félrevitték a hibakeresést, de a routerre abszolút nem gondoltam volna, mégis az okozta a hibajelenségeket! Már megy egy órája a laptopon a Mint 18.1 Cinnamon és azért erőltettem ezt, mert egy éve is hiba nélkül futott rajta 40 fokos hőségben az akkori Mint Cinnamon. Maga a router produkált már desktopon is hibajelenséget, de ettől függetlenül jól működik, időnként lekapcsol, de napközben megy a letöltés szinte max sávszélen is.
Azért írom le ezeket, mert nem nagyon számítana senki erre a hibára és akár mással is előfordulhat még hasonló. Ha pedig így lesz, nem kell szenvednie két napot, mire rájön a hiba okára!
Újra megemlítem, ha valaki laptopra telepít Linuxot és sikerült neki, jól működik minden vagy éppen nem úgy sikerül, ahogy kéne, de megoldotta a problémát valahogy, legyen szíves megírni a tapasztalatait ebbe a blogba, hátha valakinek még hasznára válik!
-
válasz
CPT.Pirk #51796 üzenetére
Jól megdicsérted az Unityt!
Ezt nem felejtem el egy darabig, simán lewinxezted!
Már 30 perce megy a Toshiba nélkül, lehet tényleg a router lesz a galád! Két napja sz*ok ezzel a laptoppal!
gergobaby
Végül is gusztus dolga valóban, de legalább nem a classic unity kinézet, ez a javadra szól mindenképpen!
-
válasz
CPT.Pirk #51793 üzenetére
Arch alapúakról annyi jutott eszembe, hogy ezt a Toshiba L305 laptopt kipróbáltam Manjaroval és Chakrával is, az előbbire emlékszem csak most vissza, de a tapiegeret nem működtette a Manjaro, talán a Chakra sem, a Debian/Ubuntu alapúak viszont egytől egyig!
Ettől függetlenül a Chakra és a Manjaro is ajánlható kezdőknek, főleg ha még nem szoktak nagyon bele az
apt csomagkezelésbe
.------------------------------------------------------------------
Elképzelhető, hogy az imént vázolt Toshiba laptopos hibajelenséget a rossz router okozza? Most eszembe jutott ez, és kikapcsolt wifivel futtatok egy filmet rajta és már negyedórája szépen megy 2 maggal, persze a nolapic kapcsoló nélkül!
-
válasz
ubyegon2 #51741 üzenetére
http://paste.ubuntu.com/24210071/
A Toshiba laptop kálváriával kapcsolatban annyi kérdésem lenne, hogy az előbbi kernel.log részletben látható dolog lehet a hibajelenség okozója?
Minden disztróval csak a nolapic kapcsolóval bír menni fagyás nélkül, de ez nem túl előnyös, mert csak egy magot használ így. Egyszer majdnem ment fél órát, de általában percekig bírja normál beállításokkal.
A pastebines linkben lévő sorok után leáll, vannak még warningos sorok is, hátha valakinek beugrik valami:
[ 14.422101] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000428-0x000000000000042F conflicts with OpRegion 0x0000000000000400-0x000000000000047F (\PMBA) (20150930/utaddress-254)
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422111] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422116] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000530-0x000000000000053F conflicts with OpRegion 0x0000000000000500-0x000000000000053B (\GPIO) (20150930/utaddress-254)
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422122] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422124] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000500-0x000000000000052F conflicts with OpRegion 0x0000000000000500-0x000000000000053B (\GPIO) (20150930/utaddress-254)
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422129] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver -
válasz
gergobaby #51790 üzenetére
Arch-rol tul sok remiszto dolgot olvastam
Bármit olvastál, minden igaz!
Egyébként csak a telepítése egy nyíltszini arcidegzsába, ha azzal megvagy, akkor már szuper! Én anno telepítettem valami telepítősegéd-szerű isoval, már megszűnt azóta, de azzal azért két óra alatt végeztem! Viszont az Antergos a nagymamás verziója az Arch-nak.
De ha már az Ubival megismerkedtél, akkor mindenképpen maradj annál, LTS-sel nem lesznek gondjaid! Remélem legalábbis, mert azért nem egy Mint-ről beszélünk!
-
válasz
gergobaby #51783 üzenetére
i5-520M
Ezzel a géppel és az Ubuntu 16.10-zel történik most ez újra? Azon a gépen nem kéne lenni semmi különösnek, igaz nem kéne lenni rajta tesztverziónak sem.
Ez a Built-In Display nem monitor kiterjesztésre van? Nem használok több monitoros megjelenítést, de akár ez ill. ennek a nem megfelelő konfigurálása lehet a baj forrása.
Én a helyedben raknék fel valami stabil (LTS) verziót, mert ez nem könnyen fog kiderülni, hogy random időnként lefagy a géped. Nem egy vidámság ez, én is szívok két napja egy régebbi Toshiba L300-zal, ez meg csak egy processzormaggal haljandó lefagyás nélkül futni, bár délelőtt már 40 percet futott úgy, hogy direkt terheltem a procit máskor 1-2 perc, pedig nincs melegedés sem, venti is megy.
16 Things To Do After Installing Ubuntu 16.10
Egyébként most milyen vga drivert használsz?
inxi -G
kimenete is jó lesz -
válasz
norbert400 #51765 üzenetére
Mennyire érzed magad kezdőnek a Linux területén? Mert ha nagyon, akkor nem a legjobb választás a Debian így kezdésnek. Én aszondom, az kezdjen Debiant telepíteni, aki meg tudja önállóan állapítani, melyik verzióra van szüksége, minimum ennyi ismeret kell a Debianhoz, mert később is hasonló nehéz lépések várnak ránk majd...
Amúgy miért nem teszed fel valamelyik kezdőknek való desktop Linuxot SSD-re?
Debian Jessie "alapértelmezett" telepítése címmel jobbra fenn a kapcsolódó anyagok között találsz egy jó cikket, ha mégis Debianhoz ragaszkodsz.
-
No, látod erre nem tudok mit említeni, a GPT/UEFI még nem nem ismerős annyira. Lehet, hogy félreértettem, mit szeretnél...
Ettől függetlenül szerintem ezek a paraméterezések csak meghajtók esetén működnek, másik meghajtó lehet MBR, de másik partíciót képtelen vagy másképpen particionálni.
-
válasz
Anakin007 #51749 üzenetére
x86 PAT enabled: cpu 0, old 0x7040600070406, new 0x7010600070106
Ez a sor tényleg arra utal, de biztosan 64 bites rendszer van a pendrive-on, local apic kikapcsolása csak nem okoz ilyet.
(#51750) DrojDtroll
Notepadqq elég nagy tudású, én mindent azzal szerkesztek, amihez kevés a gedit.
-
válasz
#21078528 #51744 üzenetére
No ettől tartok én, nem sürün használok laptopot.
Most már fél órája fut a Mint 17.1, de csak az egyik pcocesszor magot látja és folyamatosan fut a ventillátor, egyszer csak 75 foknál bekapcsolt.A nolapic kapcsolót használtam. Igy már tudnám telepIteni elméletileg, de valamit kéne kezdeni a processzor felismerésével és a vventi szabályozással is. A laptop-mode-tools és a tlp sem szabályozza a ventit.
-
válasz
lev258 #51740 üzenetére
Mint 17.x volt rajta, hw-ek ugyanezek, semmi nem változott, csak ritkán használtam, ugyanaz az Adata SP920 SSD volt, mint amivel először kezdett vacakolni, bár akkorra már frissítettem, de a pontos verziókra nem emlékszem.
Biosokat nem szoktam piszkálni, az SSD-n Win még nem volt.
Most otthagytam a laptopot, kb 20 perce az a szürke képernyő van és forog a ventije az acpi=force opcióval bootolt.
Az a baj, hogy a nomodeset esetén a Cinnamon csak csökkentett módban fut. Amúgy azzal is leállt már.
Ezen a laptopon lehet, hogy csak Win tudna már futni?
-
válasz
lev258 #51738 üzenetére
A legdühítőbb, hogy épp nyár közepén a 40 fokban használtam napokig vidéken, akkor minden OK volt. A bios-on már én is gondolkodom, de ahogy látom, csak Win alól lehet frissíteni vgy az archwikiben írt módon "brick" címszóval, nem túl szimpi.
Eddig miért működött, csak azt nem értem. Megpróbálom a 2.5-ös HDD-t megreperálni, hogy tudjak ráapplikálni valami Wint a bios miatt, bár ma a hátam közepére se hiányzik egy Win telepítés...
-
válasz
ubyegon2 #51735 üzenetére
Semelyik módon nem akar jó lenni, legtovább az acpi=force kapcsolóval megy, de pár perc után jön a világos szürke képernyő, a venti megy. Normál indításnál el sem indul a venti.
(#51736) Slownz
A Linux GRUB-ot is törlöd, ha leszeded a Linuxot, így a Win indítója sem lesz meg, Win lemezről kell helyrehozni a saját indítóját. Nem ugrik be már olyan rég wineztem, de ha rákeresel King Unique itteni hsz-eire, megtalálod a megoldást, hogyan kell rendberakni a Win indítót ilyenkor, bár mások is írták, de ő jut eszembe ilyenkor.
-
válasz
lev258 #51734 üzenetére
Az a baj, hogy csak live-ban próbálom, mert olyan hamar leáll a venti, hogy nincs értelme elkezdeni a telepítést.
Egyébként sincs még benne a meghajtó, azt most próbálom helyrehozni.17.1 boot-tal egyik usb portnál el sem indult a venti, másiknál elindult, de még ment a venti és beállt a világos szürke képernyő, semmire sem reagál. Fura, hogy ennél szürke lett, az XFCE-nél zöldes, a 18.1 Cinnamonnál meg sötétszürke, mindnek az alapszínével fagy le, ez jelent valamit.
-
válasz
lev258 #51732 üzenetére
Most, hogy mondod, lehet, hogy az volt rajta, nem a 17.3, amivel az előbb próbáltam.
Debian live-val is megnéztem, nolapic opcióval nem láttam, hogy kiírná ezt: unsupported pm cap regs version, de pár perc múlva mégis csak leállt a venti.Köszi neked is a tippet, leszedem a 17.1-et, közben próbálgatom az archwikis ötleteket, bár ezt a
acpi_osi=Linux
-ot már próbálgattam.Az Archwiki is kétféleképpen írja szerencsére, van úgy, hogy a Linux szó van " " között és van olyan, hogy az egész sor így: "quiet splash acpi_osi=Linux"
Most a 17.1-ben reménykedem.
Volt már Manjaro is, hogy ne csak Debian és Ubuntu alapok legyenek. Minden ugyanaz volt.
-
válasz
gergobaby #51730 üzenetére
Köszi, megnézem, archwiki eszembe juthatott volna.
Azért nem értem az egész jelenséget, mert amikor megkaptam egy éve, akkor raktam rá pár disztrót kíváncsiságból és mindegyikkel teljesen jól működött hetekig, aztán egyszer csak bekapcsoltam és mindíg rebootolt vagy blank screen lett. Megnéztem, láttam, hogy a venti nem forog, azt hittem az kampózott be, de most kitisztitottam és egyébként is ment a venti rendesen pár percig, aztán egyszerűen lekapcsolja magát és akkor persze melegszik.
-
Van egy Toshiba Satellite L305-S5907 laptop, amire bármit próbálok felrakni (Mint XFCE 17.3 volt az utolsó)
unsupported pm cap regs version 7
hibával indul és live boot után pár perccel leáll a ventillátor és egyszínű lesz a képernyő. XFCE-nél zöldes, Cinnamonnal szürke.Próbálom kompatibilis módban is indítani, ami a noapic, meg egyéb bejegyzéseket tartalmazza, akkor meg egyszerűen lefagy, de ilyenkor megy a ventillátor. nomodeset sem segít.
Ez a pm cap regs melyik kernellel menne jól? Érdemes Jessie-vel kipróbálni a 3.16-os kernel miatt? Vagy ez nem kernelfüggő lenne?
Nézegettem ezt is, de az utolsó bejegyzés sem segített.
-
válasz
gergobaby #51725 üzenetére
Gondoltam, hogy nem saját hibából szedted le a tesztverziót, nem értem, miért így van fenn az oldalukon, szerintem elég félrevezető a dolog.
Lehet ott rontottam el, hogy hagytam kialakitani a particiokat automatikusan a telepitonek?
Ezzel nem rontottál el semmit, ha már később telepítesz, biztosan a kézi telepítést/particionálást fogod választani.
Az SSD ellenőrző parancsok eredményével nincs semmi gond.
/dev/sda2 912459.996094 ROSSZ
Azt hittem, ezt már kijavították, de még mindig
rossz
-nak írja. Ez az extended particiód, itt nem kell foglalkozni a kiírással, nem valós partició.Egyébként jól gondoltad, nem kell már foglalkozni a mai disztrók esetében az SSD-vel, de optimalizálni azért nem árt.
Épp erről esett szó imént. Ha átfutod, pár érdekes dologgal találkozhatsz azért.
-
válasz
lev258 #51723 üzenetére
Valóban, ez meg nekem nem tünt fel. Egyébként az Ubuntu honlapján elég jól lehet tájékozódni, hogy mit érdemes letölteni? Nekem már ez nem jön át, mert meg tudom állapítani, hogy melyek az LTS verziók.
Az is igaz, hogy az Ubuntus topikban biztosan kiderülne, mit kell/érdemes kezdőknek telepíteni. Talán a honlapon a legújabb kerül a kezük ügyébe először....
Megnéztem és nem annyira informálja az abszolút kezdőket arról, hogy a 16.10 igazából egy tesztelőknek szánt nem stabil verzió.
-
válasz
lev258 #51720 üzenetére
nekem viszont 3-4 ora utan kovetkezett be.
Nekem az a gondom ezzel, hogy nem induláskor írta ki azt a sort fórumtársunk gépe!
A grafikus felület eltűnése és az a kiírt sor nem biztos, hogy ez esetben túl szoros összefüggésben van egyébként azzal a sorrán bootkor tényleg semmi gond nem lenne.
(#51717) gergobaby
Remélem az Összefoglalóban lévő SSD-s írásokat átfutottad és a bennük lévő ellenőrző parancsokat lefuttattad!
-
válasz
adika4444 #51675 üzenetére
Adott Debian 8.7 natúrba terminálosan
Mit lehetne tehát kezdeni ezzel a leállásos kellemetlenséggel?
A leírtak alapján nekem a Debian topik ugrott be elsőre! Ha már van topikja....
(#51674) colomb2
Azért elég sok kivétel is van szerencsére!
---------------------------------------------------------------------------------
Használ valaki FF-ban
scrollbar anywhere
kiegészítőt? Ebben a friss 52-es verzióban nem akar működni rendesen. -
Látom jól megpezsdült az élet itt. Kicsit elfoglalom magam és már fel is ízzik a win/linux parázs picit!
Ez a jó egyébként ebben a közösségben, hogy azért mindig megőrizzük a higgadtságunkat, persze vannak kivételek...Időnként beeseik egy-egy érdeklődő és olyankor előfordulnak félreértések. Mostani érdeklődőnk miatt én bele sem szóltam volna a flame-szerű dologba, mert ő nem érdeklődő. Kijelentette, hogy wint fog használni, csak úgy kiváncsi volt, milyen a Linux.
Ilyen esetekben mindig az szokott lenni a kíváncsiak konklúziója, hogy szar a Linux, mert ezt sem úgy tudja megoldani, mint a winx-ben meg azt sem....
Hétvégén egy HDD hibás laptopban meghajtót cseréltem és a gép búcsút intett a win korszakának! Két nap alatt annyit konfigoltam rajta, hogy egyszer csak egy egzotikus bug jött elő, 3 percet várt a bootra a Linux Mint Cinnamon, ami telepítés után kb 10 sec alatt felállt.
A
networkmanager-wait-online.service
várakoztatta, hiába próbáltam az askubuntu meg az archwikiben lévő megoldási javaslatokat, semmi változás, még akkor is várt, amikor kikapcsoltam az auto csatlakozást a netnél! 1,5 órát elszuttyogtam vele, mert nem jöttem rá, mi okozhatta egyik pillanatról a másikra ezt a service meghülyülést! Mindent visszakövettem, uninstalláltam a csomagokat. Aztán, mivel amúgy is másképp alakult a particionálás, mint szerettem volna, teljes SSD formázás és új telepítés jött. 5 perc alatt felment a rendszer és rájöttem, hogy minimális beállítások után is ugyanolyan szép és jó, mint az első telepítés után. 10 sec lett a bootidő és anetworkmanager-wait-online.service
is csak 5 mp-t várakozik!A barátom/kollégám reggel elindította és csak pislogott, azt mondta, hogy ezen a gépen se lesz több Windows!
Szóval ilyen is van, persze ő úgy is állt a dologhoz, hogy
gyors, biztonságos és könnyen kezelhető legyen a gépén az oprendszer!
! -
-
-
válasz
CPT.Pirk #51572 üzenetére
csak egy winearch-ot kell létrehozni.
Mondjuk teljesen nyilvánvaló, pont ezt mondtam volna én is, ha használnám a wine-t!
Nincs valami ötleted GUI-s mappa titkosításra, mondjuk Nemo (DC) alatt megoldható is jó lenne. Soha nem kellett még ilyesmi, de erre a nálam lévő Lenovo laposra kell valami titkosító megoldás, amit a gazdája is tud kódolni/feloldani.
cryptsetupos megoldásokat találtam.
truecrypt is van, ha nincs egyszerűbb/gyorsabb
-
Köszi a helpet, nekem nem jött abból le egyértelműen (a linkelt sor alapján nekem bármi is lehetne).
Soha nem volt nvidia vga-m, laptopom se, bár van egy Hitachi nálam, de csak AMD-s desktopon birok boldogulni.
(azt sem értem, hogy ha másnak kell valamit segíteni, akkor sokkal eredményesebb vagyok a kutatásban, most meg itt bénázok, bár igazából minden működik , az eddigi érdekességeket meg tudtam oldani visszaolvasva)
Bajban a Lenovo gazdája van, mert nem fog látni több Wint!
Már a 2. Linuxot rakom az SSD-re! Sajna nem marad rajta elég hely, de jó pár ismerősömnek tettem már fel Linuxot és mind túlélte, csak először nyekeregtek.
-
válasz
lev258 #51561 üzenetére
Ettől féltem, noob kérdésként simán feltenném, hogy hol a manóba lehet ezen a gépen manuálisan váltani?
Ilyen kisalkalmazást találtam ez lenne a kézi váltó?
találtam közben ilyeneket is:
Az illesztőprogram kezelő csak 340-est ajánlott telepítésre, de synapticban van már 378-as is, szerintd azt felrakhatom?
NVIDIA GF117M - ez most milyen Geforce-nak felel meg? Ha nem 8-asnak, akkor bajban vagyok.
-
válasz
lev258 #51555 üzenetére
Köszi neked és a Kapitánynak is a gyorshelpet, megerősítettetek abban, amit gondoltam én is.
Értem. Akkor normál használatra bőven jó az Intel, ha mondjuk játszani akarnának a gépen, akkor kéne a prime.
Akkor nem fog játszani Linuxon.
Lehet, hogy felrakom rá a Win 8.1-et mentőötletként!
A mesa frissítést még megnézem, inkább nálam omoljon össze a rendszer, mint, hogy utána hívjon, hogy baj van!
Erre a gépre érdemes valami TLP szerű dolgot felrakni egyébként? Ahogy nézem, pár lapos böngészés 3- 3,5 óra akkuidőt mutat.
Ezek a driverek közötti váltások automatikusan mennek végbe, jól tudom? Akkor nagy baj nem lehet, ha felrakom az Nvidiás PPA-t is a mesa PPA mellett.
-
Sziasztok!
Kéne egy gyors meg egy általánosabb segítség azoktól akik laptop/notebook használók. Egy Lenovo G-G580 laptopról van szó (rendszerinfó). Barátom gépe, ill. a felesége használja teljesen home userként, a HDD fejhibás, így most úgy oldom meg a problémáját, hogy a HDD helyére beraktam egy Adata 128 GB-os SSD-t, arra felraktam a Mint 18.1-et Cinnamonnal. Működik tökéletesen minden, de én desktopon szoktam huszárkodni a VGA driverekkel, bár azokat se nagyon ismerem, viszont itt az Intel és Nvidia párossal kapcsolatban lenne gyors kérdésem:
Graphics: Card-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0116
Card-2: NVIDIA GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1140
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) (CODE)FAILED: nouveau(/CODE)
Resolution: 1366x768@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Mobile
GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: YesVan ez a
FAILED: nouveau
sor, ami miatt gondolom telepíteni kéne valami nyílt drivert még, szoktam olvasni ezekről itt a topikban, de most nem nagyon találom, amire szükségem van, prime a neve talán.Szóval miket érdemes frissíteni rajta, amivel hibátlanul fut, arról fogalmam sincs, hogyan/mikor vált a két vga driver között, de érdemes felrakni az Ubuntu topik Összefoglalóban lévő PPA-s MESA drivert, azzal működik rendesen?
Ebben a leírásban írtakat próbáljam ki a prime driverrel kapcsolatban?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
A ráérős kérésem az lenne, hogy akinek van ilyen G580 laposa, ide a Melyik Linuxot Notebookra topikba írhatna teleíptési tapasztalatokat, valami ilyesmire gondolok!
Előre is köszi a segítségeteket!
-
válasz
Flowtation #51514 üzenetére
A legalsó hozzászólásban van a megoldás. Eggyel előtte is jó megoldás van, de a 10. a könnyebb módszer.
Ilyen esetben mindig terminálból indítsd a programot, ahogy spammer ft. javasolta, mert ott kiírja, mi a hiba!
-
-
válasz
God Vazzeg #51427 üzenetére
17 éves, de nem rövid olvasmány, szerinted pdf-ben fellelhető? Nincs scannelve véletlenül neked, ha elhagynád vagy hasonló?
-
válasz
Rimuru #51430 üzenetére
Szuper, köszi!
Szerintem már ezt is olvastam, csak nem tartottam túl érdekesnek akkor, így be sem ugrott. Azért megnézem az archwikit is!Most szeretném valahogy összehozni a smart tv ill. media box hálót a desktoppal és itt már foglalkoznom kell ezekkel a dolgokkal, míg egy szem desktopnál nem túlzottan érdekelt. Minden ami hálózat, nekem kínai.
Bele kell ásnom magam lassan a témába. Most kicsit arch-rokon disztróval is próbálok behatóbban ismerkedni hétvégén, így az arch wikije mindenképp barátom lesz remélem.
-
válasz
Rimuru #51416 üzenetére
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo passwd -S root
[sudo] ubyegon jelszava:
root P 07/01/2016 0 99999 7 -1Értem, mármint értem, hogy akkor ezt mezei home usernek nem kell értenie!
Nekem nincs L betű, akkor mi van? Sose babrálom ezeket a csoport jogosultságokat, meg elvagyok egy jelszóval is. Gondolom nem túl szerencsés.
-
válasz
teleahocipöm #51406 üzenetére
Érdekes, ami nálad történik! Meg kéne nézned, miket csináltál a hang eltűnése előtt, mert csak úgy nem tűnnek el programok. A
history.log
-ot keresd meg, nem tudom Manjaroban hol van, általában a/var/log/apt
tartalmazza, abból kiderül, milyen csomag törlések/telepítések voltak! -
Aha, értem. De mi értelme ennek? Látom amit előtte írtál, de ilyen meg nincs., userből telepítesz a sudo jelszó megadásával, akkor az települ és használható.
Mikor telepítetted a Fedorát, akkor külön adtál meg
user
ésroot
jelszavakat?
Ha igen, nem kevered ezeket? Valami zavart érzek az erőben... -
válasz
Rimuru #51399 üzenetére
altalaban tiltani szoktak az ilyet (sot a root felhasznalot is
No, hiába kezdő topik, én nem értem, mire gondolsz pontosan. Mit, hogyan tiltanak? Root felhasználó?
Lehet, hogy pont azért gond ez a megfogalmazás, mert kezdő topik!
(#51400) csixy
Lehet , hogy a téves UUID miatt keresi, hogy hol lehet a swap és ez volt az általam említett bootolási késés oka?
lehet!
Egyébként imént nem említetted ezt a visszaszámlálás dolgot, csak azt, hogy lassabban indul, de mint ha pont a mostani fordítottját írtad volna.
Az tuti, hogy az fstab-ban célszerű pontosan megadni a csatolandó eszközök elérési útját/megnevezését, bár egyszerűbb lenne, ha az fstab találná ki, mit akarsz autó módban indítani!
-
systemd-analyze blame
Ha systemd-s rendszered van, nézegesd meg a fenti paranccsal, valóban beugrik-e valahol a swap!
6 giga fizikai memónál szerintem meglepő lenne, ha már bootnál a swapot használná a rendszer!(#51382) Lacc
8 GB fizikai memóriánál elég a /-t létrehozni, sokan javasolnak valamennyi swap-ot, hogy legyen, ha SSD-n hozzák létre, érdemes a swappines értékét kisebbre állítani.
SSD esetében miért is kell a Swap?
Nem sok összefüggés van, az SSD meghajtó, mint a HDD. Swap a fizikai memóriától függ meg attól, hogyan használod a gépet, például talán altatásba küldésnél, ha jól emlékszem. (vagy a másik ilyen művelettel keverem)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Szolnok és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Eredeti játékok OFF topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hálózati / IP kamera
- NiMH akkumulátor
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest