- Multifunkciós adattároló érkezett a Patriot színeiben
- Egyedi megjelenésű Radeon VGA a Yeston és a GravaStar keze nyomán
- 5:4 képarányú SXGA monitor jön ősszel az EIZO berkeiből
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- A hírek szerint a jövő év végére érkezhet a sokat pletykált NVIDIA N1X SoC
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- DUNE médialejátszók topicja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bluetooth hangszórók
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Na győzelem van!
Szóval az előbb a #327ben a Boot Owerride menüből sikerült indítani a manjarót az UEFI bios utolsó lapjáról.
Felment mind a 671 frissítés , megtörtént a magyarítás.
Ki van kapcsolva a fastboot és a secureboot. A bootmenüben előre van téve a manjaro és ebből tudom indítani a manjarót is és a windows10-est is.
Egyenlőre minden faxa!
Egyedül a windows rejtett 16 megabájtos partícióját nem tudja elérni a linux, ez biztos nem is kell a linux működéséhez.HUH! Naaagy boldogság van most !
Legalábbis remélem!
-
csixy
addikt
Még egy megfigyelés , szintén a "BIOS" utolsó oldalán van egy olyan, hogy EFI Shell . Na erre is rákattintottam és az írja ki, hogy nincs neki olyan.
Most mindenesetre megfrissítem az egész rendszert ill, ha lehet megmagyarítom , hátha kiokosodik, vagy ismét betesz az EFI-nek a frissítés végén a kernelek felkutatása ,bootok igazítása satöbbi. Bár nem értek hozzá, de legalább makacs vagyok.
-
csixy
addikt
Most sikerült elindítanom ! Még nem tiszta, de a windowst shiftesen indítottam újra és az EFI javító menűt indítottam , lényegében ismét rossz nyelven szólva a biosba juttam tehát az uefibe (?) és az utolsó menüben ahol az alapbeállításokat lehet visszatenni a manjarora kattintottam és az első sort a manjarot indítottam .
Elindult!!! Most manjaróból írok. Még nem tudom mi van. De találtam egy járható utat vakon az aknamezőben.
Remélem , hogy nem csak átmeneti állapot!!!
-
Frawly
veterán
Passz. Amiket becsatoltál képernyőképeket, azokon minden rendben van, még az update-grub is felismer mindent, csak nem tudja kiírni a változásokat.
Mondom, próbáld meg midenféle GRUB nélkül, ahogy az első Arch-os linken van. Akkor a Windows EFI loaderjének a menüjébe szerkesztesz bele egy linuxos bejegyzést.
-
csixy
addikt
Ugye mondanom sem kell, hogy megint nem tudok belépni.
Segítsetek ezt a brontos EFI-t megcsinálni
Nem azt az Intel Microcode Image-t kellene onnan kitúrnom? De hol tudom ezt az efibe bújt grubot editálni?
A grub futása közben e betűt nyomva látom, hogy mit kellene editálni, de hoccsinyájjam? -
csixy
addikt
De igen! Igazad van. Először grub install kell.
Itt van a megoldás ezen az oldalon, csak nekem még kicsit sok ez.
Ezt a 4. pont alatti sort csak simán copy pastéznom kell a konzolba egy az egyben (?) :"
4.) Install Grub according to UEFIsudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheck
5.) Update Grub configuration file.
sudo update-grub
"
És már győznék is?
Természetesen az eredeti winnyózos EFI partíció (az ssd második partíciója) csatolva van /boot/efi ESP és BOOT zászlóval .????????????????????????????????????
-
Frawly
veterán
Első körben, míg nem laktad be a Linuxot, én teljesen elölről kezdeném a telepítést. Először Windows telepítőlemezzel/pendrive-val (amivel telepítetted) bebootolnék repair módban, ott a parancssorban:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
Ezzel megszabadulunk a GRUB-tól. Ha nem a windowsos meghajtón van, akkor pedig Linux alól:
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=446 count=1 (sdX helyére a megfelelő meghajtót írni, valószínűleg /dev/sda lesz, de előtte meg kell nézni)Aztán elkezdeném telepíteni a Manjarót, de úgy, hogy a GRUB-ot ne tegye fel, és a /boot-nak az EFI partíciót használja. Aztán utólag Manjaro Live alól szerkeszteném rá a EFI partícióra, ami a leírás alapján szükséges.
-
csixy
addikt
Köszönöm! Még szenvedenem kell egy kicsit, hogy fel tudjam dolgozni, de megpróbálom.
Én úgy érzem hogy az a baj, hogy keveri a /dev/sda -t és ugyanezt valamilyen gyári eszközmeghajtó névvel ami szintén a /dev mappában lehet és kétféle UUID-del is operál. Egyenlőre nem értem.
-
Frawly
veterán
Ahogy nézem, a Manjaro alapból nem csinálja meg az EFI bootot GRUB nélkül, pedig lehetséges. Én Archon a wikit követve megcsináltam, hogy nincs egyáltalán GRUB, az EFI partíciót használja /bootnak és az EFI partícióról induló EFI loader tölti be az OS-eket. Fontos a configure-os link.
A lényege az, hogy használhatod a Windows EFI partícióját, így legalább rendes dualboot is lesz, felcsatolod /boot-ként, bootctl install parancsot rendesen felparaméterezve rámásolod a szükséges linuxos fájlokat, majd az EFI partíción csinálsz egy loader mappát, amiben létrehozol egy loader.conf-ot, és a második linken írtak szerint beleszerkeszted, ami kell (a menüpontokat és a bootolási paramétereket). Utána lesz rendes boot menüd, Windowszal és Linuxszal, nem kell semmilyen szopás, GRUB meg update-grub kezdetű fetrengés. Az UEFI-t meg az EFI-t pont azért találták ki, hogy a felhasználó dolgát könnyítse, ne kelljen MBR-rel meg külön bootmanagerekkel meg partíciók bootflagjével kínlódni.
Egyébként ez az előnye a minimaldisztróknak, pl. az Archnak, hogy mindent neked kell szerkesztened, de ha egyszer megvagy, megérted hogy működik, mit kell hozzá csinálni, onnan semmilyen bunkó installer meg script, meg GRUB meg hasonlók nem fog szivatni.
Próbáld meg így Manjaro live alól (fallback menüponttal, ha máshogy nem megy), szedd le a GRUB-ot teljesen. Bár kicsit morbid, amit írsz, hogy fejjel lefelé fordított kép, meg két OS "keresztbefordítása".
-
Frawly
veterán
Ahogy olvasom, jó irányban próbálkozol pedig. Az említett masinában amúgy is iHD400-as grafikus chip van, annak alapból kéne mennie. A GRUB helyett elég lenne az EFI partíciót csatolni /bootnak, ahogy írtad, nem kell oda GRUB. swap partíció nem is kell, egyrészt 4GB mellett nem fogod sűrűn használni, másrészt később is létre lehet hozni swap partíció vagy swap file-t amit az fstab-ban fel tudsz csatolni, és lesz swapod.
-
csixy
addikt
Basszus ez fenn van!
Van egy dualbootos Asus T101HA transformerbookom windows 10 64bitessel és Manjaro kde 64 bitessel.
Vért izzadtam mire a nonfree verziós live rendszer hajlandó lett elindulni. A grub menü első sora nem műkszik , de a második menüpont mindkét sora indul a sima kerneles is , meg a fallback is. Ha most meglépek egy sudo update-grub műveletet akkor meggyógyul a grub menü első sora? A windows is indítható.
A linuxot is meg a winnyózt is kereszbe kellett fordítani telepítés után. -
csixy
addikt
Asus T101HA 4GB RAMos kétéltűn egy ízben sikerült az UEFI telepítős Manjaro pendrájvot elindítanom kikapcsolt fastboot és kikapcsolt secure boot, valamint letiltott windows bootmanager mellett. Szépen fel is állt a live rendszer, igaz keresztbe fordított képernyővel. Annyit még elértem, hogy sikerült a feje tetejére állítanom.
Hogy tudnám ezt mégegyszer azt elkövetni , hogy elinduljon a live rendszer??????
Csináltam 25 gigabájt helyet az SSD-n. A / és a swap partíción kívül kell majd még rá valamilyen egyéb partíció? Hova tegyem majd a Grubot? Most rajta van a Windowsos 450 megás recowery , a 100 megás EFI és a C: partíció , nomeg a 25 giga szabad hely. ?????Mi volt az a varázslat amitől elindult szépen a bootolási folyamat és nem állt meg az első négy sor után?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Melyik tápegységet vegyem?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- BestBuy topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest