Hirdetés
- Megjött a Cherry legfrissebb, taktilis karakterisztikájú kapcsolója
- 8 bővítőhelyes Jonsbo "akvárium", akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- 4K felbontású, 240 Hz-es OLED monitorokkal köszönti az őszt a Lenovo
- Ismét egy teljesen friss egérrel gyarapította kínálatát a Pulsar
- Legalább 20 éves lemaradásban vannak a kínai litográfiai cégek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Dell notebook topic
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #40103 üzenetére
Jól rémlett, a /var/cache/apt/archives-ben ha megvan, akkor tudsz downgradelni csomagot.
How to downgrade packages on Ubuntu? hirtelen nem találtam magyar leírást
(#40101) core2
Ha már itt elkezdted ezt a threadet, nem lenne célszerűbb abban a topikban folytatni? Ha már ugyanazok látogatják mindkettőt? -
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #40097 üzenetére
Nekem Oneplusomról, Nexus 7emről de régebben Nexus 5ről is gyorsan telepített /oké usb3.0ás pennél nyilván nem gyorsabb../ az elkészítése meg annyi hogy rámásoljuk az imaget vagy azon töltjük le egyből, minden más usb-s telepítő készítőnél viszont ha enm is sokat de perceket kell várni hogy elkészítse a telepítőt, de live linuxnak is tökéletes, lehet hogy pen nincs mindig az embernél teló viszont majdnem mindig szóval nekem nagyon bejön ez a cucc, meg is vettem a fizetős verziót is hogy támogassam a fejlesztőt, és egyébként nemcsak linuxot de wint is lehet vele telepíteni
http://softwarebakery.com/
-
Geripapa
aktív tag
válasz
ubyegon2 #40093 üzenetére
Közben találtam róla itt valamit:
https://linuxmint.hu/valtas-windows-rol/elso-lepesekwin32disk-hez márt volt szerencsém mikor egy rasberryre telepítettem az openelec-t
ez:
https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/hungarian_xfce_17.0.pdfnem ír róla.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40073 üzenetére
Persze, biztosan lehet úgy is használni őket, ha rászánok pár órát a beállításokra. Én most az alap beállításaikról beszéltem, ahogy a telepítés után kijön a cucc. Még nem volt időm nagyon belefolyni KDE-be meg unity-be.
Okés, írok a modkerbe.
szerk:
Most nézem közben, hogy már kitörölted. Köszi! -
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40059 üzenetére
Mint + Cinnamon-al több, mint egy hetet foglalkoztam, igaz csak napi 1-2 órát. Több bajom is van vele. A legfontosabb, hogy 10+ másodperc, mire a login-on átmegyek, addig meg nézhetem a fekete képernyőt. Nekem ez nem elfogadható. A második, hogy komplikált tearing mentesre beállítani, összehasonlítva az ubuntu 14 és 15 unity-vel meg alapból úgy települt. A harmadik, hogy nem bízom az appletekben, meg deskletekben, amik hozzá vannak, mert looking glass csurig van hibaüzenetekkel tőlük. A negyedik, hogy az asztal teljesen szét van esve, a grid nincs a helyén, és nem is működik rendesen (az ikonokat egymásra tudom halmozni). Nagyjából ennyi. Ezeket leszámítva jól használható volt maga a rendszer, de pl egy Mint + XFCE simán lenyomja. Amúgy az összes Mint-ről beszéltem, mindegyiknél volt tearing alapból, az ubuntu-nál meg nem volt, gondolom azért, mert Mint-hez 3.16-os kernel van, az ubuntuhoz meg a 3.19-es. Fenyő segítségével azért sikerült megtákolni, de ha lehet ezeket a plusz köröket szeretném kihagyni, és inkább abban a tudatban használni a rendszert, hogy egy újabb frissítés nem vágja gallyra, mert látom, hogy minőségi munkát végeztek az összerakásánál. Ubuntu-ról ez a benyomásom, bár arra tényleg csak pár órát szántam. Na de szerintem ejtsük a témát, szerintem mindkettőnknek van jobb dolga is, mint ezen vitatkozni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40050 üzenetére
Nem kinézettel volt a gond, hanem hogy nem kellett sokat foglalkoznom a driver telepítéssel, tearing-el, kernel frissítéssel, stb. Ubuntu-nál minden ment pöccre, Mint-nél meg rá kell szánni az időt az átállításra, compositor beállításra, mittomén.
A kinézet nem izgat, a használhatóság, ami igen. Megvannak azok a GUI útvonalak, amiket általában használok, pl meghajtókat asztalról szeretem megnyitni, nem menüből, alkalmazásokat launcher-ből nyitom meg tálcáról, illetve szeretek keresni a menüben, és így tovább. Meg tudok szokni más szisztémát is néhány hét alatt, de ha lehet megspórolnám ezt az időt, és valami az én világomhoz közelebbivel próbálkoznék, szóval nem unity-vel vagy kde-vel.
Én biztos, ami biztos alapon inkább elkerülöm a grub sdb-re történő telepítését, mert nem szeretnék egy eltört windows-al is foglalkozni még emellett. Inkább tesztelem tovább a Linux-okat, ha lesz egy kis időm, hátha találok valami olyat, amire biztosan át akarok állni, és akkor tudom törölni a windows-t. A mostani csak átmeneti állapot, nem fog így maradni. Amire nekem kell, arra jó a Linux is, csak valami olyat szeretnék, ami a lehetőségekhez képest azért egyben van, és jól meg van szórva kényelmi funkciókkal. Értsd: nem akarok az oprendszer lelki világának ápolására időt szakítani, ha nem szükséges, inkább csak használni szeretném.
Az ubuntu vonal után még nem próbáltam újat. Egyelőre most összerakok egy alkalmazást arra, hogy könnyen fel tudjam vinni az értékelésemet, pontszámokat, screenshotokat, stb.. adatbázisba, aztán abból blog bejegyzést tudjak generálni. Ha már rászánok ennyi időt a tesztelésre, legalább másnak már ne kelljen annyit szívni vele, meg gyakorolgatom egy kicsit a ddd-t is közben. Szóval húzódik a dolog, de ami késik nem múlik.
Arch, fedora, suse, ilyesmik biztosan lesznek. Még nem tudom, hogy a wayland-es fedora-ra vágyom e, majd kiderül, ha telepítettem. Mindenesetre ígéretesen hangzik, hogy teljesen új modern display servert használ.
Köszönöm a válaszokat!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40037 üzenetére
Ha sdb-ről bootolok, akkor betölti a win-t ugyanúgy, mint előtte. Érzésem szerint ez annak a jele, hogy nincs rajta GRUB, de javíts ki, ha tévednék. A cél az, hogy egy menüből be tudjam állítani, hogy mit szeretnék elindítani, ne kelljen vadul nyomogatnom az f12-t, hanem grub-ból tudjam indítani a win-t is úgy, hogy működik az alvás. Egyelőre nem tértem át még teljesen Linux-ra. A Mint nem volt szimpi, az ubuntu tetszett, de nem használnám unity-vel (valszeg xubuntu lesz a nyerő, kde nem jön be és mate sem), a többit meg még tesztelem, amint lesz időm rá. Az új wayland-es fedora-hoz fűzök nagy reményeket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40027 üzenetére
SuperUser-en kaptam mínusz pontot a kérdésre. Fura, mintha minden kérdés feltevés automatikusan, mínusz ponttal járna. Rá is kérdeztem régebben, de azt írták, hogy nincs ilyen feature a rendszerben. Szóval nem valami építő társaság, de már megszoktam tőlük. Kaptam egy olyan választ, hogy a GRUB-nak és a partícióknak nincs semmi köze ahhoz, hogy a Windows tud e aludni vagy sem, és valszeg USB eszköz vagy BIOS beállítások okozzák a gondot.
Felkeltem korábban, pörgött egy kicsit az agyam, úgyhogy csekkoltam a power management-et, az jól van beállítva a BIOS-ban. Gyanús volt, mert a BIOS update egy csomó dolgot elállított legutóbb. Kihúzkodtam a pendrive-okat, de úgy sem ment.
Utána kipróbáltam, hogy vajon ha F12-vel bootolok be sdb-ről, és kikerülöm az sda-s GRUB-ot, akkor mi történik. A helyzet az, hogy úgy működik a sleep, szóval egyértelműen a GRUB-os win7 loader-es indítás miatt nem tud aludni a Windows. Egyelőre eddig jutottam. Valszeg bug report lesz a GRUB gyártójának, hátha megtalálják a hiba okát, és a későbbi verziókban már javítják. Azt hiszem ennél többet nem igazán tudok tenni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40027 üzenetére
Itt azt írják, hogy Linux is adhat ilyen flageket, legalábbis az egyiket: [link]. Azt hiszem felteszek majd kérdést superuser-ben, hátha már valaki találkozott ezzel a jelenséggel. Elvileg a biosgrub típusú, szóval a második, aminek lennie kell GPT-hez (ebből gondoltam, hogy oda megy a grub), legalábbis a GPT telepítős cikkből, amit olvastam ez jött le. Nem értem, hogy az első hogyan került oda továbbra sem. Majd megpróbálom egyesíteni a kettőt, hátha. Nem hiszem, hogy nagy kárt tennének a windows-ban, mert ezek nélkül is el tudom indítani BIOS-ból, de a biztonság kedvéért majd tesztelem előtte kivett linuxos vinyóval. Köszi a linkeket, megnézem őket, amint lehet.
-
inf3rno
nagyúr
-
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #39872 üzenetére
Értem akkor azóta tényleg sokat fejlődtek :-)
Igen minden mostani mobileszkozomon volt/van /volt n5on aztan most van onepluson meg n7eken/ kali de rajtuk nethunter ami jobban megvan csinalva egyedül a kis minire nincs igy azon tudok szórakozni deployal :-) kicsi es sokáig bírja gui persze nincs sshn lehet irányítani :-)
-
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #39870 üzenetére
Defy? Tesómnak volt, custom rommal /már nem emlékszem milyennel/ úgy merült mint a fene, talán egy sima cm volt?
Amúgy én vigyáznék azért, főzött rom felment szépen de aztán mikor gyárit kellett visszatennem akkor vmi spanyol gyógyrom kellett a végén
Bár azóta biztos vannak rá jobb romok is már hiszen ez több éve volt
Kis xperia minimmel szórakozok én meg ha van időm, linux deployal kalit tettem rá kigyilkoltam mindent ami ramot eszik és próbálgattam metasploit stb
Most kernelt kéne még módosítani ath9k supportért de egyenlőre nem jön össze
Igen, és ez még csak egy nagyon kis szeglete
-
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #39867 üzenetére
Ez 1.1.0.a-ra van! Nem lesz jó neked 2.0-n meg ez egy csomó plusz toolt telepít így enm lesz rá szükséged ha csak barátkozol ezekkel
És ez nem hivatalos, csak csinálta valaki de én pl nagyon szeretem egy csomó szívástól megkímél de még egyszer 1.1.0a-n!! 2.0-ra még most csinálja az illető -
agy73p
senior tag
válasz
ubyegon2 #39862 üzenetére
Csak nem szállsz le a dologról.
Úgy írnak ebben a topicban a Zemberek, ahogy te a szabályokat betartatod. Ha engedékenyebb lennél, akkor lehetne láncban visszakövetni az irományainkat. Ha vki egyszerre több embernek válaszol @címkézve, akkor ez a lehetőség elvész. Pont mint most, amikor beloadjoker-nek szóló válaszodba tetted be a nekem szóló választ is.
Az meg külön érdekes, hogy szépen rendezgeted 15 percen jóval túl az eddigi, ebben a témában tett irományaidat.
Én tényleg nem akarom ezt a vitát itt (sem) folytatni, anno offban tettem egy megjegyzést - remélem, hogy te is megengeded, mert még demokrácia van, vagy mi a szösz. -
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #39855 üzenetére
Passz a rollingra, ha elkezded akkor úgyis egyre jobban fog érdekelni
Wifinél pont van bug
illetve nem a wifi tooloknál hanem a monitor módnál de ha van konkrét kérdésed akkor majd írd
Most találtam:
"Kali Linux Is Now a Rolling ReleaseThe development process behind Kali is now changing, with the Linux distribution moving to a rolling release mode of continuous updates."
-
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #39851 üzenetére
Hát kalinál a toolokat itt találod, de a verzió nincs benne,
[link]Pontosan itt tudsz a toolokra rákeresni, hanyas stb: [link]
Ha tudok segítek, bár többnyire metasploit és MITM érdekel, FUD, bypass UAC, persistence, meg persze wifi hacking minden ága, mert ugye az az első védvonal
Szóval ilyesmikben vagyok valamilyen szinten otthon, ha ezekkel kapcsolatban van kérdésed szívesen segítek ha tudok, van pár videóm is csak nem nyilvánosak.
Egyébként ez egy másodlagos rendszer lesz nekem most, az 1.1.0a verzió hibái már ismertek mindre van fix minden működik is rajta szépen, egy frissítés után ha futtatod ezt [link] Akkor a legtöbb elengedhetetlen toolt felteszi neked
Egyébként nem vagyok nagy tudor kaliban így nem biztos hogy tudok segíteni, csak amire szükségem volt azt megtanultam..
Az ubira meg az egy y510p-n fut ami SLI-s de az SLI nem megy linux alatt /tényleg nem nem csak én nem tudom beállítani/ így nem igazán fontos gép most így...
-
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #39846 üzenetére
Bocsi, legközelebb majd figyelek rá..
Xfce átlátszó panel:
Rendben, szóval hiába adunk meg átlátszó színkódot az nem ér semmit, amit csinálni kell hogy xcfe-n átlátszó lehessen a panel, Window Manager Tweaks megnyit, Compositor és ott Enable display Compositing, ha ez megvan akkor már panel beállításainál az Alpha csúszkáját lehet mozgatni! Azt lehúzzuk nullára és annyi.
Kali
Hát igen kijött a Sana de esküszöm a nethunterben keveseb gond van mint ezzel pedig nyomtam nexus 5ön most meg ONepluson meg Nexus 7en... Persze natív ruby nagyon jó metasploit így gyors pixiewps toolok integrálva lettek szóval van pár újítás, meg persze jessie lett az alap, de pl nekem az új kinézet nem a szívem csücske és tényleg, tényleg van pár bug... -
agy73p
senior tag
válasz
ubyegon2 #39846 üzenetére
Bár valszeg egyedül vagyok a kéretlen véleményemmel, de az személyenkénti @cimkézés egy hsz-en belül egy jó nagy baromság. Ha később vissza akarjuk olvasni a történteket, akkor emiatt nem megy. Újragondolhatnátok a szabályok egy részét. (Törlés gombom meg nincs is....)
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #39673 üzenetére
"Mostanában többször váltottál motort."
Akkor vissza a kaptafához...!
Egyébként a Mageia is simán települ GPT/UEFI párosra, azzal, hogy ő "EFI System Partition" típusként hivatkozik rá, és szakértői particionálásnál manuálisan kell beállítani hozzá a /boot/efi csatolási pontot.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #39673 üzenetére
"Mostanában többször váltottál motort."
Sok volt a szabadidő!
Mivel a cuccaim külön HDD-n vannak, az OS meg SSD-n, így bármikor cserélhetek, de azért nem vagyok notórius disztró-tévelygő, néhány hónapig húzni szokta 1-1, de most tényleg sok volt a szabadidő...Amúgy valójában Debian/Ubuntu, Mageia/SuSE csoportok váltogatják egymást, nagyon ritka kitekintésekkel az Arch világba (öreg vagyok már a gördülő terjesztések pofozgatásához).
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39360 üzenetére
Nem tudom, egyik ismerős felraktam Mint + Cinnamon-t, azt mondja nála is szaggat. Ezek alapján én már bármit el tudok képzelni.
Legjobb, ha tesztelek többet is. Még van Chakra mellett 2 szabad hely. Azt hiszem felrakok az egyikre még egy Arch + xfce-t. Negyediknek mit tudtok ajánlani?
-
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #39237 üzenetére
Ez: sudo odvr -l, igen, listázott is valamit, de hiába írtam be a D betűt (hogy töltse le a fájlokat a Music mappába), az már nem volt jó.
A többiből nem értek szinte semmit. Udev szabályok és replugin...? Azt sem tudom, mik ezek.
(A programozó pasim pedig már múlt idő. Egyedül kell megoldanom, vagy veletek!)
-
Essejó
veterán
válasz
ubyegon2 #39201 üzenetére
Bírom én az iróniát, max nem mindig szeretem.
Egy szóval nem mondtam, hogy nem próbáltam megkeresni:Itt is igazad van, de legyen egy pici mentségem, hogy a majd 30 évnyi Windows használat elkényelmesített és eszembe nem jutott, hogy a Linux distrók alatt különbségek vannak. Ráadásul a Topik címe teljesen passzol rám.
De hogy a kérdésedre válaszoljak:
Pontosabban ezt telepítettem: Voyager 14.04.04 64bit HU 2015 március.isoViszont lehet, főleg a kíváncsiságom miatt, hogy erre is ránézek: Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit HU 2015 augusztus remaster
Szóval tényleg van distro mondhatni dögivel, és gondolom majd mindnél más lenne a megoldás a gondomra.Viszont ezt a Samba dolgot nem értem.Azon kevés dolog közt, amit eddig a Linuxal kapcsolatban olvastam, az szűrődött le bennem, hogy a Samba konfigurálása a Windowsos megosztásokhoz kell. Non az én Linksys NAS-om-on alapból valamilyen cél Linux szoftver fut. Akkor meg, hogy jön ide a Samba?
A Windows felé nincs gondom a felcsatolással, mint hálózati meghajtó. A cél az lenne, hogy a Linux is valami hasonló módon lássa.
Más! Jó néhány topik társnál láttam, hogy gondjaik vannak a Pendriveval való bootolással, mert, hogy a gépük nem támogatja. Nekik egy kis olvasni való, a konkrét megoldásról.
-
dokee78
félisten
válasz
ubyegon2 #39202 üzenetére
Korábban igen pendrivról akartam futtatni,de rájöttem a gépem nem képes pendriveról bootolni.
Konkrét ajánlat alatt azt értettem pl,hogy Lubuntu 10.5,ez csak példa.Tehát már nem pendrivról beszélünk.
spammer
De le tud csípni magától is,egy adott partícióból,hogy ne én különítsek el? -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #39182 üzenetére
Áh, ennyi meg se kottyan nekik...
Ha egy rakás live rendszer kiírást, kipróbálást kibírt x évig, akkor ez a kis próbálkozás semmi neki.(#39185) colomb2: írtam, hogy X + Defender.
Nem teljesen értem ezt... LibreCrypt Windows alól hozta létre a titkosított partíciót és azt Linux alatt is meg lehetett tekinteni, felcsatolni? Milyen fájlrendszer?
Amit viszont én írtam, az nem működik. Nem is X a lényeg, mert ki tudom próbálni 7/8.1 alatt is, de én azt hittem, hogy az általam végigvitt módszer ezzel működik, mint anno a sima FreeOTFE-vel. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #39117 üzenetére
Pedig tegnap még jó volt.
OK, örülök, hogy adhattam egy ötletet hozzá.(#39120) OldAkita: Veracrypt, ez többplatformos.
(#39135) colomb2: ez a LibreCrypt a Linux alatt, beépített megoldással titkosított meghajtókat is kezeli Windows alatt? Illetve látom említve van a FreeOTFE is, amit én csak XP alatt tudtam használni, mert az újabbaknál digitális aláírás hiányában fel sem lehet telepíteni, max esetleg teszt módban, de az macerásabb. Ezért is használtam erre a célra Veracrypt szoftverét.
(#39124) st6969: amúgy, mért van erre akkora szükséged? Csak mert egyrészt Win alatt bankolva, egy megfelelő AV-ben van bank safe modul is, külön böngészővel, virtuális billentyűzettel, így a védelem is adott, illetve a bank oldala a böngészőben amúgy is biztonságos (https) csatornán megy. Másrészt úgyis kétlépcsős azonosítás (sms) van a legtöbb helyen, így csak úgy utalgatni sem tudnak a számládról.
Harmadrészt, ha eddig nem (live) Linux alól bankoltál, akkor valamivel nagyobb esély van rá, hogy már ms, google és társai, + "hárombetűsök" is tudhatják a jelszavaidat, láthatták a számlatörténetedet...Virtuális rendszer nem biztos, hogy annyira jó privát szféra terén, mert abba pl. a belelát a gazda OS, de még vírusírtók is. Amúgy meg live rendszer jobb ötlet, szerintem azért egy pendrive is kibír ilyen kis terhelést, ha netán idővel tönkre is megy, szinte fillérekért veszel másikat. Ha meg ennyire gyakran lesz a gépen Linuxról bankolás, akkor érdemes lehet a Windows mellé felrakni és indításkor a boot menüben kiválaszthatják, melyiket akarják használni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39128 üzenetére
Nem tervezem, hogy meghagyom a windows-t. Csak addig lesz fönn, amíg teljesen be nem lövök mindent Linux-on. Lehet, hogy Mint-en kívül még kipróbálok mást is egy másik winchesteren. Esetleg azt leformázom úgy, hogy többféle Linux is ráférjen külön meghajtókon, ha erre van lehetőség, aztán majd a végén döntök. A Mint egyelőre a kisebb hibái ellenére elfogadható. Egyedül az zavar benne, hogy néha belassul, nehezen reagál, néha 2x kell kattintani ugyanarra, stb. Ilyen Win7-el sosincs. Nincs kifejezetten magas CPU load ilyenkor, amennyire meg tudtam állapítani. Talán egy kicsit megugorhat, de úgy tűnik nem az okozza, hogy valami eszi a CPU-t. Azért system monitor-t felteszem top-ba és úgy böngészek majd, hátha leszűr valamit. Volt egyszer HDD teszt közben is ilyen akadás. Akkor a HDD tesztelése is megállt egy pillanatra.
Felraktam f4-et, annyi változott, hogy most már kiírja, hogy 23. Ezt emlegették is ezzel a hibával kapcsolatban. Valszeg a régebbi verziókban is jelen volt, csak ott nem írta, hogy 23. Jó nagy sz... Láttam a kódrészletet az egyik blogban. Ott azt írta a srác, hogy a későbbi verziókba beleraktak még egy nagyon veszélyes bug-ot ezen felül. Nem tudom, hogy az f4-ben vagy az f5-ben ez benne van e, de jobb, ha nem kísérletezek tovább ezzel az AHCI-vel, és inkább kikapcsolom a fenébe. Marad az IDE, ez az alaplap ennyit tud.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39116 üzenetére
Nem kell megnézni a vertex-et hozzá, elég csak sata szerint rendezni. Elég szignifikáns a különbség, kb dupla annyi lehet az átlag. :-)
Azt mondják egy gyengébb modern SSD is simán kibír 100TB írást. Eddig nekem a legdurvább netes forgalmam 250GB/hó volt, de ez kirívó eset, általában ennek a tizedét se produkálom, szóval még ha extrém módon tolnám a letöltést, akkor is 30 évig vígan ellennék SSD-vel. Ez alapján a torrent egyáltalán nem szempont. Ami inkább szempont, hogy 1GB SSD kb 150Ft, 1GB HDD meg 15Ft, és van 600GB adatom, amit le kell tárolni, plusz még jó lenne, ha lenne legalább 150GB szabad hely, szóval összesen 750GB. Ez HDD-ben 11.250Ft, SSD-ben meg 112.500Ft. Azért erős a különbség, és akkor még lehet alulbecsültem az SSD-t... Egyelőre szerintem rendszernek nagyon jó a flash memória, még akár torrentezni is okés rá, de nagyobb adat tárolására jobban megéri egy HDD árban.
A WD black-et megfontolom, bár több WD-ről is írták, hogy ugyanúgy dolgozik a semmin, szóval utánajárok. A mostani seagate is állandóan ír, meg van benne néhány bad sector is, ami átlépi a CrystalDiskInfo ingerküszöbét, és ezért veszélyesnek minősítette. Más monitorozó alkalmazás szerint meg okés az állapota, csak van néhány bad sector rajta. Franc se tudja, hogy hol van az igazság, de gondolom hamarosan cserélni kell. Van még egy hang alapján fej hibás régi seagate-em is, ami az igencsak karcos hangja ellenére működőképes. Majd azt is berakom áttekintésre, kíváncsi vagyok arra mit dob.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39097 üzenetére
Hát nekem azt írja, hogy nem tudja unmountolni, ami nem meglepő, mert azon van a rendszer...
Azért egy próbát megért.
Ha csak a read-et nézem, akkor most 275-re felment, ami tök jó az előző 150-hez képest. Az írásnál akar valamiért unmountolni, nem értem... Kösz, azért ez is elég így, legalább látom, hogy tényleg javult, és megéri foglalkozni vele.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39074 üzenetére
Kösz az instrukciókat, sikerült feltenni a firefox-ot, meg felszórtam a frissítéseket is. Én is úgy néztem, hogy level 3-ig érdemes feltenni, legalábbis kb minden 3-as szinten volt. 5-ösön volt új kernel, de nem őrültem meg, hogy egy instabil kernelt alátegyek a rendszernek...
Én nem találtam default-ra utaló dolgot sehol. Mindegy. Legalább kiderült, hogy 100Mbit-es net van nekem is valamiért, és nem is gigabites. Most nyomozhatok ezirányba is, hogy mi a gond. :S
Ohh ilyen benchmark alkalmazást nem tudsz véletlenül? Próbáltam keresni, de nem igazán találtam semmit a package-ek között. Jó lenne összehasonlítani windows-on meg linux-on is a pontokat, de gondolom nincs olyan, ami mindkettőre fejleszt. :S A windows most HDD-ről megy úh. jóval lassabb kellene, hogy legyen a tesztek egy része.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39068 üzenetére
Nézem közben, tényleg van 40-es package fent. Hozzászoktam, hogy windows alatt frissíti magát, és nem kell törődni vele. Úgy néz ki itt máshogy működik a dolog. Hogy tudnám elkerülni, hogy megint elvesszen minden beállításom firefox-hoz az újratelepítésnél? A Synaptic-ban nem találok semmi opciót a szimpla update-hez... :S
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39055 üzenetére
Ezt is érdemes megpróbálni: [link] ez a nosquint a default zoom level-en változtat firefox-ban. A DPI talán nem is lenne a legjobb, mert minden mást sikerült már belőnöm a megfelelő méretre, úgyhogy kezdhetném újra. Ahogy nézem plugin nélkül is állítható a zoom, about:config-ban kell csak bűvészkedni egy kicsit. Talán az oldalak se csúsznak szét ezzel a módszerrel, de tesztelem még. Nem tudom, hogy a resolution adatot, amit kapnak a böngészőtől befolyásolja e, ha igen, akkor elképzelhető, hogy vízszintesen kell scrollozni 1-2 oldalt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39053 üzenetére
Gondolom 3.x-től új plugin API-t kapott a firefox, azért nem kompatibilis. Átírni meg gáz. Mármint én próbáltam teljesen jól működő chrome plugin-t átírni firefox-ra. Nem sikerült. Pedig tényleg csak néhány dolgot kellett volna megoldani rajta. A Chrome API egy fokkal jobb, de még az is olyan, hogy a falat kaparja az ember. A firefox API-ra nincsenek szavak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39049 üzenetére
Majd keresgélek. Engem zavar, mert sokszor van ilyen. Már friss telepítés után is ugyanúgy jelentkezett, először azt hittem, hogy a hibás driver miatt, de azt megjavítottuk, és még mindig ugyanúgy akad néha.
Pusztán a szöveg nem hiszem, hogy jó, ti. a böngészőben túl kicsik a betűk. Ott meg be kell állítani külön úgy tudom, de akkor meg sokszor szétcsúsznak a weboldalak tőle. Eddig csak a DPI növelése, ami nekem megoldást jelentett.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #39045 üzenetére
Yep (csak hogy bovitsuk a szotarat, plusz mostanaban ra is szoktam). En nagyjabol vegigkovettem az ujrabevezetes ota, sokkal stabilabb lett mar mint volt a kezdetekkor (igaz lassult is egy kicsit), napi hasznalatra lenyegeben mar keszen van. A kiegeszitok altalaban jol mukodnek, nalam 2 fontos van ami nem tamogatja meg.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #39033 üzenetére
Majd ha bevezetik a stabilban is az e10s-t akkor lesz reszpozivabb a bongeszo.
(#39035) whbear: Igen, erre gondoltam en is. Kirpobaltam magamnal is, itt teljesen jol megy. Lehet hogy egy kicsit meg is hagyok, ritkan fut ra a swapra es elfer. A kivancsisag csak hajtott a masik gepen is, most ideiglenesen be van kapcsolva, "monitirozom" is, de a hasznalo szava fog donteni.
-
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #38988 üzenetére
Szerintem nem árt ha más szemszögből is megvizsgáljuk a dolgokat. Ha valaki olvassa a hozzászólásaimat akkor látja hogy van ilyen tapasztalat is. Azt is látja, hogy nem csak trollkodok hanem segítek is ha tudok. Egyébként mindenki azt használ amit szeret, én csak leírom a tapasztalataimat. Elnézést kérek mindenkitől akit megbántottam.
-
válasz
ubyegon2 #38975 üzenetére
Nem érdemes ott foglalkozni vele, amit user oldalról látsz vagy beállítasz, az már úgy is rendben van, mindegy, hogy a kernel melyik parancsot küldi ki.
Az fstrim végeredmény is jó, mert a reboot törli a "memóriáját", a discard meg nem ilyen, azaz rebootonként az első parancs kiírt értéke egyenlő az összes üres hellyel.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #38969 üzenetére
A qTRIM-ről írogattam a cikkemben...
Elvileg a 3.12-es kerneltől elérhető trükközés nélkül, és ahogy lionhearted kolléga mondja, meddővé teszi a discard v. fstrim vitát (persze ha a meghajtó is támogatja).Anélkül, hogy FlameWart akarnék indítani, a Samsung csak maszatol az utóbbi időkben előkerült SSD problémák körül, de persze tőlem továbbra is mindenki azt vesz ami neki szimpatikus (és nem, nem vagyok Samu ellendrukker, mint az adatlapomon látható Samu HDD-ket használok nagy megelégedéssel).
Ne keverjük a fogalmakat, noopot nem az ncq helyett használsz...
-
válasz
ubyegon2 #38969 üzenetére
Ez összetett kérdés. Az NCQ miatt ugyan lehetőség van parancsátrendezésre, de a TRIM nem ilyen. Az új qTRIM viszont igen.
Ez okozza az akkori cikkek alapján leírt performancia csökkenést is, nagyobb mennyiségű adat törlésekor egyszerűen folyamatosan a TRIM-mel szórakozik a meghajtó (TRIM), ahelyett, hogy végezne a művelettel, majd az összegyűjtött blokkokat törölné (qTRIM).
Ha az Offline TRIM-et követjük, mint pl az Ubuntu, akkor x időnként elküldi a meghajtónak, hogy ezek az (FS szerinti!) szektorok üresek, és akkor az SSD kihajítja őket.
Már jó ideje volt, hogy benézett ide @Fire/SOUL/CD, aki röviden annyit mondott, hogy az offline sem tökéletes, az online TRIM (nem kiadása) után elvesznek olyan infók, amik fontosak. Hogy mik ezek, azokat azóta sem tudtam meg. Én ezt logikailag nem értettem.
Mivel azonban a qTRIM használta ezen, és sok más meghajtókon, letiltásra került a kernelben, nem is akar majd ilyen műveletet kiküldeni (hiába írja a FW magáról, hogy támogatja, nem teszi). Így a mezei felhasználókat abból a szempontból érinti, hogy ha az adott firmware-evan, és olyan kernele, amit a qTRIM-et támogatja, de nincs blacklistelve, akkor hiába írt csak simán discardot, a kernel ezeket qTRIM-ként kezeli majd. Ekkor workaround az NCQ letiltása.
Más feltételek mellett meg nincs para. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #38850 üzenetére
Nem ellenőriztem a trim-et, csak bekapcsoltam telepítéskor. Gondolom megy, de ha linkeled a parancsot, akkor majd kipróbálom. A gép el lett csomagolva, de majd a jövő héten szerintem berakom a nagyszülők gépébe az ssd-t, ott majd meg tudom nézni.
Amúgy 120G körül már annyiba kerülnek, hogy inkább SSHD-t vennék TB méretben. Jobban megéri.
inf3rno: lapos, szögletes, vizuálisan visszalépés a 7-től.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #38811 üzenetére
Hát a 17.2 Linbux Mint számomra is nagy csalódás, a TP-Link TL-WN822N wi-fi adapteremmel nem hajlandó működni. Feltelepítettem egy másikkal a DKMS firmwaret, erre kernelpánikkal elszáll mikor újraindítom. Majd talán a 18 jobb lesz. Megyek át Ubuntura, ott sikerült megoldanom a firmware integrációt és működik a Wi-Fi gond nélkül.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38773 üzenetére
Persze, most ott van a floppy helyén, de szeretem a rendet.
@Syl Én emlékszem windows-t telepítettem úgy, hogy egy régi gépről ment a táp a dvd/cd meghajtóba, az adatkábelre meg rátettem egy átalakítót, hogy tudjon satát. Hát az is volt egy életérzés.
Asszem utána döntöttem úgy, hogy mégis veszek DVD-t az új gépbe, amit azóta 5 év alatt talán ha 2x használtam.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38773 üzenetére
Nálam a régi gépemben az SSD szó szerint lógott a sata kábelen
(bár van aki a hdd-t is lógatta, igaz kapitány?
)
A mostani mini-itx-ben meg csak simán a ház aljában pihen. -
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #38671 üzenetére
Na meg a SWAP méretét is számoljuk hozzá, amit a Win általában szeret nagyra méretezni és abból nem enged.
Én most kostólgattam a hiper-szuper Windows 10-et, de eddig igen keserű íze van(Virtualbox alatt). Random fagy, a wi-fi csiga lassú, az "áruházból" letölthető alkalmazások nem jönnek le 1 óra után sem, a jelszavammal nem tudtam belépni a rendszerbe miután létrehoztam egy MS fiókot, hát ezzel még várok 1 évet. A Linux Mint 17.2 Cinnamon-t most szedem le, kíváncsi vagyok milyen lett. Egy kérdés: tud valaki, egy működőképes KDE 5 PPA tárolót?
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38669 üzenetére
>"lecsökkentem a win partíciót az ésszerűség határáig (kb 60-80 GB)"
Nem a 60-80 giga az ésszerű, hanem hogy a belakott melós Win ne 1-2 GB üres hellyel gazdálkodhasson. Az OS, az apró programjaimmal és az Adobe csomaggal olyan 30 giga. Erre jön még kb 20 giga dokumentum ami "kéznél" kell hogy legyen. Tehát a 60 giga az nagyon a minimum.
De mindegy, nem sikerült. Úgyhogy most egy Vbox gépben duruzsol a 8.1 -
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38645 üzenetére
Elég evidens a program listából, amit felsoroltam, hogy programozó vagyok. Miért kellene ezt külön kiemelnem? [link] "... webstorm, git, postgresql, mongodb, neo4j, iis, nodejs, vmware player ..."
Már miért lennék egy Linux fan, amikor kb annyi a tapasztalatom a rendszerben, hogy CLI-ről feltettem néhány alkalmazást szerverekre, egyébként meg világ életemben Windows-al dolgozom?
Mindenesetre a te hozzáállásod is elég fura, idejövök kérdezgetni a Linux rendszerekről, mert érdekel, hogy reális alternatívái e a windows-nak, erre te elkezdesz utánanyomozni a profilomnak, meg az előző hozzászólásaimnak.
-
King Unique
titán
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #38645 üzenetére
>SSD-nél mindegy a fájlrendszer, mert egyiknél sem kell defragmentálni.
Ez így nagyon igaz, ám én vasárnap mégis beleszaladtam egy korlátba.
Windows volt szétterülve a gépen, 250-es SSD-n. Mivel dolgozni szoktam az itthoni gépemen, kell a win + adobe. Arra gondoltam, lecsökkentem a win partíciót az ésszerűség határáig (kb 60-80 GB), a többire meg megy fel a Linux. Letakarítottam a wint, a teljes adatmennyiség valami 40 giga körül volt, ám a lemezkezelőben mégsem tudtam 160 giga alá zsugorítani a kötetet. Egy hagyományos vinyónál defragolni kell és máris mehet a kicsinyítés. De egy SSD-nél?
A lényeg, nem akartam p*csölni a defraggal, 3rd party szoftvereket meg pláne nem terveztem keresgélni, ezért kilakoltattam a teljes nyócket, és linux alatt vboxba pakoltam fel ami kell. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #38626 üzenetére
A fórumtárs pont az SSD miatt kérdezte, hogy a töredezettségmentesítés miatt az NTFS hamar legyilkolja az SSD-t. Erre írtam én, hogy ezen fájlrendszernél még nem nagyon számolt be az SSD topikokban senki elhasználódásról, illetve ezen művelet gyakori alkalmazása se szükséges a flash meghajtóknál.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Egy orosz srác írta anno, hogy win8 defraggeli az ssd-t, mert az ntfs egy bizonyos szint felett képtelen kezelni a töredezettséget. De nem értek hozzá, és nem találom ezeket a cikkeket az előzményekben. Kb 1 éve olvastam róla. A téma szempontjából lényegtelen. szerk: mégiscsak meglett: [link] [link]
Köszi, már telepítem is az ublock-ot helyette.
Csak levontam a következtetést, hogyha windows-on napi szinten belefutok vírusokba, akkor valszeg a linux sem lehet sokkal különb. Elképzelhető, hogy tévedtem, mindenesetre legalább egy ingyenes vírusirtót felteszek.
Okés, akkor maradok ebben a topic-ban. Ezt az "alapok" témát kifejtenéd?
-
Dhampir
félisten
válasz
Létezik Adblock Edge is, azzal nincs ilyen probléma.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Drón topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 3D nyomtatás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- HP EliteBook 835 G7 AMD Ryzen 5 4650U
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3307, 100% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Lenovo ThinkPad Z13 G1 (ELKELT)
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest