-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Már gondolkodom rajta, hogy talán mégsem a vpn a jó megoldás, mert ott a vpn szolgáltatás kiesik, több szerver kommunikációja egyszerre veszik el

Egyenlőre azon gondolkodok, hogy ssh tunnelen keresztül kötögetni össze a gépeket csillagpontosan (minden két gép között 1 tunnel). Találtam egy ilyen blogot, de ezzel meg az a baj, hogy ha tcp-re kerül az udp, tuti biztos nem marad meg a datagram jellege. Egybe fognak ragadni a csomagok, ha nem olvasom elég gyorsan, vagy sokat csücsülnek a csomagok a fifo-ban

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen, ez a Virtualbox, amit most látunk a képeden.
Az Eszközök -> Optikai meghajtók menüben kiválasztasz egy Linuxos lemezképet. Ez olyan, mint ha egy fizikai gépbe bedugnál egy live Linuxos pendrive-ot.
Utána újraindítod a virtuális gépet, nyomkodod az F12-t, mire ki fogja dobni a boot menüt, és ott kiválasztod, hogy a CD-ROM-ról bootoljon.Ha valamiért nem dobja fel a CD-ROM opciót, bemégy a Gép -> Konfigurálás.. menübe, és a Rendszer fülön a boot sorrendet átállítod úgy, hogy az optikai meghajtó legyen az első. A HDD elől ideiglenesen ki is veheted a pipát, bár elméletileg nem szükséges.
Igazából mindent ugyanúgy csinálsz, mint ha fizikai gép lenne, csak a pendrive behelyezése helyett betallózol egy lemezképet, amiről bootolni szeretnél.
Ha bebootolt a live rendszer, utána pedig követed Rimuru ill. csixy javaslatát.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ugyanúgy be tudsz bootolni egy live ISO-ról, mint ha fizikai gép lenne. Sőt, még egyszerűbb is, mert ki sem kell írni pendrive-ra.
A virtuális gép konfigurációjánál a tárolók közt betallózod az ISO-t, a rendszer fülön pedig beállítod, hogy optikai lemezről bootoljon, ne HDD-ről. -
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
A bebootolt OMV-ba terminalba? - igen, alternativa hogy chroot-ban (egy live cd-rol). De mivel kezdo topicban vagyunk csixy megoldasat javaslom inkabb (ezt is egy live cd-rol meg tudod csinalni).
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azert nem bootol be mert virtualbox alatt eleg gyatra az efi.. EFI fallbackbol tud bootolni, lenyeg ugyan az mint itt.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ossze sem tudom szamolni, hanyszor szaladtam erre ra... de orulok, hogy a terv elso fele muxik
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Te vén róka, Te még mindig könnyen tanulsz.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Megosztanad, mi volt a megoldas?
-
Balerik
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
VM ben valahol megtudod nézni hogy milyen IP címet használ az OMV. A VM-t annyira nem ismerem, nem használtam így még OMV-t. De elvileg telepítéskor látnod kellett volna , hogy milyen IP címet használ az OMV.
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Esetleg innen a második komment alapján lehetséges, hogy a Virtualbox VM beállításaiban kellene nézelődnöd.
-
Balerik
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ahogy mások is írták, az OMV gépet miután feltelepítetted az OMV-t már ,, fizikailag, helyben billentyűzettel" már
,,nem éred el".Csak SSH vagy WEB GUI. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Megadom Jocónak a linket illetve az elérést, pl. tibiszerver.ddns.net/jocomappa és ebbe garázdálkodhat. Hogy ezt weben, vagy hálózati meghajtóként lehet kivitelezni az mindegy.
Szerintem itt megbukott az SSHFS/SFTP/FTPS, mert random Jocó nem fog ezekkel szüttyögni, főleg ha Windowst használ.
Esetleg egy Owncloud/Nextcloud lenne a jó megoldás, de annak a telepítése sem annyira triviális (bár azért nem is egy agysebészet).
A legegyszerűbb megoldás az valóban Google Drive vagy Onedrive lenne, ezeknél az üzemeltetés nem a te feladatod, és havi pár száz forintért lehet gigabájtos tárhelyet bérelni rajtuk.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Oke, akkor tegyuk rendet.
Amit Te szeretnel, az egy FTP szerver - legalabbis innen ugy tunik. Ha a biztonsagra is akarsz adni, akkor SSH szerver (FTP plain textben autentikal).
Esetleg ha nem oriasi az adatmennyiseg, akkor Google Drive (esetleg tobb regisztracio, ha nem akarsz fizetni erte) - file es konyvtar szinten tudod megosztani a file-okat (view, edit, comment).
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Van mondjuk SSH elérésed egy gépen. Ez hallgatózik pl. a 22-es porton.
A port forwardingot ez esetben úgy állítod be, hogy routeren (nyilván függ attól is, milyen routerről van szó), hogy megadsz egy külső portot (mondjuk 2022), és megadod az SSH-s gép belső IP címét, és a 22-es portot.
Írd le a router típusát, vagy mutasd meg, hogy néz ki a port forwarding beállítására szolgáló rész, és akkor tudunk segíteni.Az SSH-t viszonylag könnyű beállítani, ezért kezdeném azzal. Utána lehet mondjuk WebDAV-ot építeni, az már kicsit nehezebb.
De ha Windows-os géppel akarod elérni a belső megosztást, mindenképp szívás lesz, mert az SMB/CIFS-en kívül nincs olyan protokoll, amit mindkét oprendszer képes natívan kezelni (najó, az NFS-t igen, de azt hagyjuk).Persze, VPN, Cloudflare, mi a bánatnak...? A világon semmi, de semmi értelme egy otthoni, amúgy cgNAT mögött lévő gépet...
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az OMV topik összefoglalóval - szerintem - az a baj, hogy régebbi OMV verzióhoz találsz ott infókat, mint amit most tudsz letölteni.
Én nemrég egy Fujitsu Esprimo Q1500-at (ez egy tenyérnyi doboz méretű minigép, a belseje meg kb. egy régi Core 2 Duo-s laptop hardvere, képernyő nélkül) hasznosítottam újra OMV NAS-ként. A telepítéshez nekem ez volt az útmutató: [link] (mint látod, nem parancssoros volt a telepítőfelület), a telepítés utáni beállításokhoz ez: [link]
Nem próbáltam Virtualboxban még OMV telepítést, szóval arra nem fogok tudni mit mondani. Mondjuk nekem olyan igényem sincs egyelőre, hogy kívülről, netről érjek el rajta lévő dolgokat, ha ez változik, akkor beleásom magam a Nextcloudba.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Csak file-okat akarsz elerni, vagy streamet akarsz nezni?
-
Balerik
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha jó Neked, akkor holnap délután friss telepítéssel kipróbálom.
-
Balerik
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Fetelepult, reboot, van a bal felso sarokba egy villogo kurzorom
Igen, ezután jön a webes felület. OMV-t használók két serveren is és nem egyszer telepítettem és állítottam be.
Van fóruma, ott az összefoglalóban le van írva minden.
OMV
-
Balerik
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
SZVSZ nem ott a hiba ahol keresed. OMV re weben keresztül tudsz belépni. Nincs úgy mond grafikus felület monitoron keresztül.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ilyet altalaban akkor lattam, amikor BIOS modban van a VM, de UEFI-modban lett telepitve.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A Calamares telepítők brutáljók már, tehát fejlődés az egyértelműen van.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Peldaul Google-ben

https://en.wikipedia.org/wiki/OpenMediaVaultEgyebkent meg nem ertem a parat: az OMV egy Debian - mennyi ideig tart feldobni ra egy ntfs-3g-t?

-
natë
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
zolka95
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen, az volt a baj, hogy FAT32.
Ezután leformáztam ext4-re és ha rendszergazdaként nyitottam meg a fájlkezelőt úgy már nem írta ki a hibaüzenetet, de a másolás nem indul meg. "Fájlok gyűjtése" szöveget írja, de nem kezd el másolni.
Más fájlt gond nélkül másol a pendrive-ra.
Túl sok fájl van a timeshiftes backup mappában és csak várni kéne?
Kb fél órát vártam, de nem indult el a másolás. Ha a Thunar fájlkezelővel egy nagy méretű mappa (több 10 GB) tulajdonságaiban meg akarom nézni annak méretét, akkor percekig számolja azt, hogy mekkora az adott mappa mérete. -
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Vígasztaljon az a tudat, hogy nem annyival fogyaszt többet a Linux, mint amennyivel többe kerül a Windows.
Nálam van egy ilyen sor (de nem értek hozzá/nem ástam bele magam) :
$ sudo dmesg | grep -i energy
[ 0.111091] ENERGY_PERF_BIAS: Set to 'normal', was 'performance' -
natë
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
nagyon fapad a bios sajnos.
-
natë
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azt hiszem meg lesz a megoldás:
GRUB_CMDLINE LINUX_DEFAULT="quiet splash mem_sleep_default=deep"
A def. suspend ubuntu alapú distróknál s2idle, ahol merül az akku, mint a Titanic.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére

Én mikor ződ akarok lenni, akkor előveszem a laptopot, ami 15-30 watt. De a játékos pcmben 80+ Titanium táp van.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
amikor beröccenntem a szerveremet (ami egy lenovo workstation, viszonylag minimál, majd egy kisebb procit beledobok addig) amúgy is terveztem mérni szval akár fel is dobhatom. egy-két gép összehasonlítva... mondjuk nekem ellemzően 8-10 éves vasaim vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Valójában holnap érkezik egy pont ilyen mérő, mint ami neked is van. Az előző, gagyibb cuccom az beadta a kulcsot.
Viszont nekem csak nagy teljesítményű desktopjaim vannak, finomhangolt 5800X procikkal, ezeken amúgy terveztem egy-két összehasonlító mérést csinálni a lin-win cikkhez.
Még a céges gépem is relatíve erős gép. -
natë
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hogy tudom ellenőrizni, hogy tényleg alszik-e a gép? Suspendre elsötétedik mint alatt és egérre, billentyűzetre visszetér, de vajon alszik-e?
Mar 02 20:57:54 X415 systemd-sleep[18193]: Entering sleep state 'hibernate'...
Mar 02 21:32:11 X415 systemd-sleep[4204]: Entering sleep state 'suspend'...
Mar 02 21:32:22 X415 systemd-sleep[4204]: System returned from sleep state. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ok, 12 watt böngésző alatt. De ki az, aki monitor nélkül böngészik? Mert akkor már 50-60 watt.
-
natë
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hát ez a laptop nem tud.
Illetve Mint alatt igen, de iszonyat gyorsan merül alvásban -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
én szoktam, egész egyszerűen azért mert van hogy útközben kell akkut cserélni a laptopben. ott meg ugye a suspend elszállna...
-
natë
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az lehet, hidd el én is a suspendet választanám, ha nem fagyna azonnal halálra a laptop. Csak a hibernáció működik, sokszor írtam már itt a topikban
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
A haladó Linuxos topicba, ott amúgy is hamarabb kapsz választ ilyesmi témákra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ezt nem mondanám kezdő témának.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
rsync
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az egyik kollégám a FreeFileSync-et használja, azt mondja, jó kis program.
Valamint tudtok ajánlai egy használható free dyndns szolgáltatót, anélkül nem fogom megúszni az biztos.
ipdns.hu-t használom 2018 óta, azóta sincs semmi problémám vele. Bár ha routerbe is be akarod állítani, akkor nem biztos, hogy sikerülni fog, mert sok router csak az ismertebb szolgáltatókat támogatja.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kiegészítem amit agentswitch írt, szvsz kicsit félreérthető, bár lehet ez is az lesz.
az n1, az nvme0 után azt jelenti, hogy az első számú namespace. Ennek a mérete lehet akkora mint az egész eszköz, ebben az esetben nyilván csak ez az egy namespace lehet. Ez lehet kisebb is, de nem kötelező plusz namespace, ebben az esetben ez egy overprovisioning.
Illetve lehet több is, ezek az operációs rendszer számára olyanok mintha külön meghajtók lennének, ezekre írtam hogy afféle partícióként lehet rájuk tekinteni, de nem szabad azokkal keverni, mert az más. A namespace az SSD vezérlő szintjén kerül létrehozásra, annak a kezelése az OS számára transzparens, azaz az nem foglalkozik vele.
Tehát lehet "darabolni" vele az SSD-t, "több külön ssd-t létrehozni" ha úgy tetszik.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akk. nem tudom mi volt ez, de megijedtem.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
A hiba az hogy letölti az yt-dlp fájlt a /home/user/bin mappába, de nem azt akarja használni.
Egyszerűen csak be kell állítani:
/home/user/.config/smplayer/smplayer.inifájlban a [streaming] résznél a
streaming/youtube/ytdl_bin=sor végére oda kell írni az elérési utat. Példa:
streaming/youtube/ytdl_bin=/home/user/bin/yt-dlp
Értelemszerűen a user-t ki kell cserélni a megfelelőre. -
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ubuntun 2022.10.04-1 verziónál tart az yt-dlp, nem csoda hogy nem megy.
Biztos ugyanaz a verzió? PIP-ből tetted fel akkor az yt-dlp-t?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
ez jó volt! -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Gnomera van olyen exp. amivel panelon görgetve váltogat a workspacek között. Csak van KDE-re is. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem sincs erre megoldás. Tegyél egy hangerő widgetet a tálcára és/vagy az asztalra, és görgess azon.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem lehet, csak ki vagy bekapcsolni.
De ha a hangerőszabályzó ikonja felett görgetsz, a hangerőt állítja..
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem is mondasz hülyeséget

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ugyanerre gondoltam.
A másik az, hogy fizikai adathordozó és relatíve kicsi (borítékban elfér).
De jelenleg egy füzetben van vezetve az összes jelszó. Bitwardenben meg ilyenekben nem bízok, mert szvsz ezeket mások feltörhetik, plusz fontos helyeken kétlépcsős azonosítást állítottam be.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem egészen, plusz Gregory nem is ezt írta

sudo + guiapp az adott user jogosultságait teheti tönkre, plusz ha indítasz egy GUI-s filekezelőt, átadhatja az emelt jogosultságait GUI-s text editornak.
Persze ha szerver és nincs GUI, akkor sudo nano, sudo vi nem lehet gond.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Vagy az alkalmazásnak (ha tudja) állítod be argumentummal hogy úgy induljon, vagy ablak szabályt állítasz be a plasma-ban.
-
natë
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor viszont baromira nem megy suspendbe a Mint sem...mondjuk onnan legalább visszatér

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Megmondom őszintén egyfelől azért váltottam Linuxra, mert már mindenhol azt lehetett olvasni, hogy ide-oda betörtek és felforgattak mindent hackerek a Tudjukmelyik rendszeren. Másfelől tetszett az, hogy mennyire testreszabható és, hogy valami újat tanulhatok.
Nekem is van adatmentős gépem, plusz külső merevlemezem, meg most egy Mdiscet is tudó DVD íróra is beruháztam (kemény ~6k forint
). 4 gigára sok értékes dolog felfér azért és egy tartós (-nak mondott) lemezt könnyű magaddal cipelni, ha esetleg kitörne egy világégés.Igen, ilyen ambícióim is vannak. Nem akarok senkiben sem kellemetlen érzéseket kelteni, mindenki tudja mi van a szomszédban és a fene tudja, hogy átterjed-e máshová is.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igazság szerint ebben is egyetértek veled, nem hinném, hogy én vagyok az észak-koreai hackerek első számú célpontja.
Sh4d0w már más szemmel nézi a dolgokat, professzionális szinten.
Beleolvastam a honlapjába és hát ő komolyabban vesz mindent. Ezt is meg tudom érteni, valahol ez is egy művészet, egy minél biztonságosabb rendszert létrehozni. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Visszacsomagoltam a dobozába, szerintem elengedem. Visszaküldöm a boltnak, ez csak kínlódás így.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm, utánanézek!

Szerk.: érdekes ez az összehasonlítás.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi, de én sajnos megrögzött cinnamonos vagyok. De előfordul, hogy rávetemedek Qt-s programokra is.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hanyatt fekszem, úgy
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azért egy Bionicpupot még megpróbálok rá feltolni.

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
XP telepítőm volt, azt feldobtam rá, legalább a biosát próbálnám frissíteni a lapnak, mert a bios telepítők jellemzően Winfosra lettek megírva, de az se megy. Floppyn kéri az új biost, de frissítés után ugyanúgy az előző bios számát hozza fel. Egy magos Celeron D, 512 mega ram, 40 gigás HDD. Pga478 socketes 2000 körüli a téma. Menni megy a Winfos (vagy inkább vánszorog). Egyébként szép állapotban vannak az alkatrészek csak hát... nem mai darab. Lehet egy kevésbé éhes Linuxot simán vinne, majd próbálkozok vele, csak azt ki kéne írnom cd-re, de az most csak a boltban van.
A cpu fan mellett egyetlen további system fan slot van az egész lapon, ha abba beledugok akármit is, akkor maxon forog sikítva a venti. Ez nem tudom mitől van, ettől eltekintve megy.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm. Akkor ezt a linket még a Slaxos tocsikba beteszem.
-
Imi1981
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kösz! Hétvégén telepítem akkor ezt be is állítom.
-
spuros
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm. Nem vagyok pro a parancssorba, inkább lelkes amatőrnek gondolnám magam.
A megosztás adatai rendelkezésemre állnak. IP, belépési adatok vagy bármi. Itt a gép tőlem egy méterre. -
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Bejelentkező ablaknál választható.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha mindketten ugyanazt a disztrót akarják használni akkor felesleges kettő telepítés, ezért vannak a felhasználói fiókok.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Aki sok fát aprít, annak többször mehet szálka is a kezébe.
Ha érted mire célzok. Innen jött a gyanú, hogy az adminisztrátori jogokkal lehet esetleg probléma. -
Synaptic
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
A kész-t arra értettem hogy a fent levő 1-2 játék + a melóhely elérése +ez+az működik.
A csicsa az még ráér
-
K0zm0
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hm, érdekes. Ha jól emlékszem nekem szólt, hogy adjak neki jogosultságot. Lehet, hogy rosszul emlékszem...
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
gondoltam elejét veszem annak a végtelenül szellemes poénnak amit én is elsütnék ebben a helyzetben

-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
mi ez a tárhelyvizualizációs szoftver? mármint nyilván a felsőről beszélek...
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm, ki fogom próbálni!
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nekem nagy démonom a Viber, igaz én Mint alatt szaladok vele be mindig abba a bizonyos erdőbe... Én már annyit kínlódtam vele Ubuntu alapú rendszereken, hogy megérne egy misét. A .deb-el pont ugyanígy jártam, az 20.04 volt. Szerintem a .deb/Viber oldalról felejtős. Van valami módosítás a rendszereden, megy is a levesbe. Minten a flat-es, Manjaron az AUR verzió működik, úgy-ahogy. Azt a 18.04-es ubit el kellene engedni, egyébként is csak a pont aktuális verzióra reszelgetik rá a hivatalos .deb-et. Minden más alternatívája életképesebb, ami az adott rendszerhez elérhető. Újabb rendszeren esetleg lehet az AppImage menne. De már attól elpattan a szememben egy ér, ha a Viber/bármelyik linux kombinációja eszembe jut

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Fenéket jó a memóriám
Pedig jó az, igaz csak félig, mert a linkelt módszer akkor működik, ha nem a Manjaro, hanem egy mellette fenn lévő másik disztró kap kernelfrissítést, ilyenkor viszont a Manjaro egyértelműen kernelpanic-kal indít. Viszont ez esetben a fallback mód valóban bootolja.

Én is rákerestem. Kollégánál más a gond, esélyesebb szerintem is a fs anomália! Vagy a szokásos Manjaro-egzotikum!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#87352) CPT.Pirk
Továbbá érdemes lenne ellenőrizni az ssd/hdd SMART adatait is, hátha valami hardveres hiba van, akár csak egy kontakt hibás sata kábel miatt...
Azonos SSD-n van a Mint és a Manjaro.

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jó a memóriád, pont erre akartam rákeresni. Pont emiatt a bug miatt szabadultam meg a manjarotól, de ezt a hibát hozta anno a chakra is, de még pár arch klón tudja ezt produkálni.
-
-szabi-
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Megnézem majd, köszi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
30.5GB? Azt hogy? A 2017-es telepítésű céges gépeinken mindegyiken meg kellett növelni a 64GB rendszer partíciót, mert kinőtték, elfogyott a hely még kikapcsolt hibernálás mellett is. W10 prof x64.
Amúgy igen, a RAM meg azért van, hogy használja a gép. Pl. az 1GB körüli KDE-s ram használat fasza, de nyitok egy böngészőt és már van 8GB használva. Ha itt elindítok egy Cities Skylines játékot, akkor meg kell swap fájl is, mert kifutok a 16GB rendszer ramból.
Viszont amit androidra írtál, azt még nem tapasztaltam. Régen se, egyszerűen csak belassultak a dolgok...
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Néha a fejlesztőnek elgurult a gyógyszere:
echo "STUPID"echo "LAINUX"echo "TOY OS"echo "DELETED!!!"echo ""echo "HA HA HA HA!"echo "==--MFSTH4CK3R--=="sleep 5clearecho "Hi..."echo ""echo "Scared?"echo "Huh?"echo "..."echo "Happy $YEAR Year April's Fools Day!"echo ""echo "Going into Super Grub2 Disk in 15 seconds ;)"echo ""echo "adrian15"sleep 15set root=$saved_rootconfigfile${sg2d_directory}/main.cfg -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Most a telepített linuxxal megtuningolt ventoy kütyübe (mivelhogy nekem is van egy külső tokos NVME SSD-m a Te sugallatod nyomán) fogom megpróbálni beledugni a linux-live kittel megcsinált debian cinnamon konzervemet. Hátha bele lehetne dugni a RAM-ba innen is ... és akkor nemcsak pendrájvról és ócska vezérlőcsipes USB-s HDD-ről lenne bootolható, hanem modern külső tokos NVME SSD-ről is. Ebbe a Stefánia szeletbe megpróbálnék egy Zephix és egy Porteus tojást is belesütni. ... Szilveszterkor úgysem tudnám mással elütni az időt ... Felpukkantok hozzá egy Brut pezsgőt , meg benyomok egy tányér gerslis töltött káposztát frissen felszeletelt ropogós hagymával és illatos kenyérrel a másnapi lencseleves előtt.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Innen tudhatjuk, hogy jó ötlet, mert mindketten ugyanazt akartuk. Picit másképp bár, de egy irányba paralell és a párhuzamosok a végtelenben ...
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Itt egy hivatkozás 2020 júliusi:
, elég nehéz volt megtalálnom . Én egy L Mint xfce -t telepítettem a ventoy 3. partíciójába és frugal installal editáltam be a bootját a ventoy grubjába: Mintha egyre gondoltunk volna. Melyikünk gondolta korábban?
[Multifunction USB SSD (USB Swiss Army Knife)] -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Uby amúgy is imádja a blogjaimat, lesz ebből még egy kicsike blogbejegzés de csak hogy Uby kedvére tegyek és olvasgassa a csodás stílusomat
Nem fogod elhinni, de első két mondatod alapján írni akartam, hogy ebből neked tuti blogod lesz! Én amúgy boldog vagyok, hogy ezt az ezeréves valamit végre felfedezted, közel két évtized Linuxozás után, de tényleg nokedli szintnek való, viszont ahogy látom Te örömödet leled benne! ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én még életemben nem használtam, jobban bejött a terminalos szerkesztgetés, viszont a blogod miatt javallom, hogy a boot szintjén még konzolt emlegess, mert ott még nem terminal van, az majd a bebootolt rendszernél hívható elő.

Viszont attól, hogy élvezettel galádkodok, tényleg elismerhető, amekkora elánnal rácuppansz az ilyesmikre és komoly munkaórákat beleölsz, hogy összejöjjön egy kritizálható blog belőle.

ezzel az Uborkaszerű taggal is így vagyok
Erre viszont nem jöttem rá, ki a bánat lehet!

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Pro es con.
Pro: mivel nem rendszerspecifikus a pendrive, ezert ha elveszited, tonkremegy, akkor egyszeruen masikra rakod es go.
Con: ha siman csak extX/btrfs van titkositas nelkul, a legegyszerubb live rendszer is latni fogja a disk tartalmat, ergo az UEFI legyalulasa csak elenyeszo merteku vedelmet nyujt.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ebben az a jo, hogy Te is tettel mar le az asztalra, igy nyugodtan lehet kolcsonos a respekt
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
"Pláne ha meg kell adni mennyit hagyjon a lemezből pendrájvból szabadon, ennél én terminálba elveszítettem a fonalat."
Pedig annak idejen volt rola szo.
[link] -
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lefaty maratyva : https://www.ventoy.net/en/doc_linux_gui.html.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Miert hiszed, hogy a respekt csak egyiranyu?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Annak idején általános iskolásan meg kellett tanulnom a Windowst. Igaz azóta kb. kijött vagy 5 másik verziója, amit huzamosabb ideig használtam, de a Linux rendszerek is ilyenek. Aki akarja, meg tudja tanulni. Nem hinném, hogy bármiben is nehezebb, mint a Windows.
Abszolút használható a Linux.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha mar az SMB peldat hozod: ez azert van, mert a Linuxos samba megoldasok reverse engineering eredmenyekent szulettek, leven a Microsoft szereti egy kicsit elferditeni a protokollokat. Az SMB nem az o talalmanyuk, megis kinszenvedes egy Windows-os share-t Linux alol elerni. Ha Active Directory is van, akkor ehhez meg hozzajon a Kerberos-fele ferdites is, ami ugyan megint csak nem a Microsofte, de csak szopas, ha oda kell autentikalnod Linux alol.
Ertem en, hogy az egyszeri usert egyik sem vigasztalja, de ezek nem a Linux sara, hanem a Microsofte.
-
kenguru99
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ok, köszi!
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
semmit, illetve ugyanúgy nem jön be, mintha beírnám betűvel.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igaz. Köszi a kiegészítést!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
És Kapitánynak,
összehoztam egy szösszenetet hogyan lehet klónozni chroot meg egyéb már kimondva is hátborzongató
megoldások nélkül, DD nélkül kisebb lemezre mint a forrásméret.
Fogyaszátok egészséggel.
Kritikát elfogadok, ha valahol hibát találtok el is várom.
[link] -
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ráér
. Mi lenne a megoldás? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én live linuxot bebootolnék és abból indítanék egy Gpartedet és azzal a / partíciót átméretezném kisebbre, annyira amennyire lehet, illetve amennyire kellene, úgy hogy a hátulja jöjjön előrefelé majd a partíciókat szép libasorban egymás után előre költöztetném. Utána kipróbálnám, hogy működik-e, ha bex@rt, akkor jöhet a chrootos móka, ha minden jó, akkor jöhet a DD-zés, oszt annyi.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
viszont, ha valaki NEM erre akarja használni, akkor egy teljesen használható hardverről beszélünk. szerintem, legalábbis.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
ebben kettőnk között van egy vaskos egyet nem értés, főleg azon a téren hogy ezeket ki kéne dobni. ez a tablet példának okáért kiválóan használható lehet elég sok dologra mondjuk kezdve azzal hogy megy rá egy postmarketOS és nem webböngészős kütyünek akarja a júzer használni.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Elvileg ott a leírásba benne is van, hogy etc/bootba kell rakni, amit meg is tettem, így jött elő a grub. Na megnézem holnap a Te ajánlottadat. Köszönöm
csixy: Van akinek csak erre telik... Én csak segédkezem. Szívből kívánom, hogy soha ne legyél szegény!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Persze, én meg erre céloztam
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Kutyának sem kellenek a 8 GB-os VGA-k?
- Linux felhasználók OFF topikja
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- iPhone topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen videókártyát?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- John Carmack csalódott a DGX Sparkban
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3388
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

CPT.Pirk