- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fujifilm X
- Apple MacBook
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45725 üzenetére
Ne a grub.cfg-t szerkeszd, hanem a másikat. Grafikus programhoz (pl. gedit) pedig ne használj sudo-t, csak gksu-t, különben tönkrevághatod a rendszert.
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló #45725 üzenetére
Ne a cfg-t szerkeszd.
gksu gedit /etc/default/grub
Kitörlöd a quiet és a splash opciókat a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= sorból és mented.
ezután sudo update-grub aztán reboot. -
mttssz
senior tag
válasz
IstvánLászló #45723 üzenetére
Kell szóköz a gedit és a fájlnév közé.
Plusz ahogy feljebb is írták, grafikus programokhoz ajánlott a sudo helyett a gksu használata.
-
jimmy399
senior tag
válasz
IstvánLászló #45705 üzenetére
bocsi, hogy beleszólok, a fájl neve grub.cfg és ha telepítve van a rendszer akkor /boot/grub/grub.cfg. Viszont kézzel nem tanácsos szerkeszteni, mert amikor a rendszer frissíti a rendszermagot, akkor újragenerálja ezt a konfigfájlt. Van egy alap beállítófájl, a /etc/default/grub néven. Ezt tudod szerkeszteni root felhasználóként, majd miután végeztél rootként kell egy grub-update parancs.
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45703 üzenetére
Valaki már írta, hogy amikor megjelenik a Grub választóképernyő, nyomni kell egy "e" betűt, és akkor lehet szerkeszteni dolgokat.
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45701 üzenetére
A kernelopciók szerkesztésénél lesz egy olyan, hogy quiet. Ezt a szót kell törölni.
Egyébként melyik videókártyát használod melyik driverrel? -
törölt tag
válasz
IstvánLászló #45695 üzenetére
Grub2-nél asszem e betű de alul kiírja,hogy melyik az edit.Azt nyomd meg és a linux kezdetű sorban találsz ilyet : "quiet splash" ezt a 2 szót töröld ki és alul írja szintén mivel indíthatod a rendszert asszem ctrl+x.
Így szemmel lehet követni a boot menetét.Lássuk hol akad meg.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #45690 üzenetére
Annyira nem lehet lassú a HDD, 7200 RPM, 16 MB cache stb. Ha nem szektorhibás és nincs egyéb hardverekkel sem gond, akkor nem értem az 5 perces bootot...? A 4 GB RAM-nak is elegendőnek kéne lennie.
A Bodhi Linuxot max próba idejére javaslom, mert amúgy elég fapados és rikító színű rendszer, tehát nem éppen kellemes. Ha azzal is ilyen lassan bootol, akkor ott más gondok vannak.(#45692) lanszelot: értem, akkor ezek szerint elég korlátolt... A KDE problémát nem értem, mert eleve telepítéskor is kiválasztható a magyar nyelv és akár telepítés után is magyarítható. Alul van a panel (tálca) ott is, illetve van pár hülye KDE biszbasz, de az szerintem elfér, illetve vsz eltüntethető, ha zavar.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló #45689 üzenetére
A gépem pontos leírása itt van és kérdezném gyenge lenne a Linuxhoz??
Alaplap neve: Gigabyte GA-MA69VM-S2
CPU típusaualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000+
A ram 4x1GB GeIL CL4-4-4DDR2-800
Integrált grafikus vezérlő: ATI Radeon X1200
Grafikus vezérlő állapota Letiltva
Adapter leírás: GeForce 8800 GT, memória méret: 512 1Gb 256-bites ddr3
Hálózati kártya-Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
Realtek ALC888 @ ATI SB600 - High Definition Audio Controller
Az írom PIONEER DVD-RW DVR-116D Csatoló ATAPI, állapota 100%-os.
A HDD lírása 100%-os kondicioban van.
Mező Érték
ATA eszköz tulajdonságai
Modell azonosító ST3500410SV
Sorozatszám 6VM7267A
Revízió CV12
World Wide Name 5-000C50-01B795E40
Eszköz típusa SATA-II
Paraméterek 969019 cilinder, 16 fej, 63 szektor sávonként, 512 bájt szektoronként
LBA szektorok 976771055
Puffer 16 MB
Multi-szektorok 16
ECC bájtok 4
Max. PIO átviteli mód PIO 4
Max. MWDMA átviteli mód MWDMA 2
Max. UDMA átviteli mód UDMA 6
Aktív UDMA átviteli mód UDMA 6
Formázatlan kapacitás 476939 MB
ATA szabvány ATA8-ACS
A gépem biztos hibátlan hardveresen is mindent le is teszteltem és ezért kérdeztem.
A gép nincs tuningolva minden defaulton megy fagyás és mást nem tapasztaltam még soha.Javaslod a Bodhi Linux-ot megnézem mert tanulni nem szégyen.
Üdv, istván
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #45687 üzenetére
Hát a Mint MATE / Xfce se annyira tetszetős. Egyértelműen a Cinnamon a legszebb, de annak nagyobb az erőforrásigénye is.
Ha nálad az előbb említett lightosabb asztali felületű disztrók is ilyen lassan töltenek be, akkor ott a hardverrel van gond inkább. Utóbbi túl gyenge... Nem olvastam vissza mindent, de mennyi RAM van benne, egyéb paraméterek? Aztán maga a HDD is lehet a gyenge láncszem, ha valami régebbi típus, kisebb adatsűrűségű tányérok, kisebb fordulatszám, kevés puffer stb.Tehát nálad egy még könnyebb asztali felületű rendszerrel kéne próbálkozni. Illetve vannak nagyon pehelysúlyú disztrók is, mint pl. a Bodhi Linux. Az még virtuális gépen is nagyon pörög. Ha nem zavar a kissé idióta kinézet, akkor az vsz jobban hasítana a gépeden.
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #45631 üzenetére
Nyílt vagy zárt drivert használsz a a VGA-hoz? Korábban mi volt, miről váltottál?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
IstvánLászló #45612 üzenetére
Ha olvasási probléma van, lelassul a dvd meghajtó, kínlódik. Ha ez nincs, akkor csak lassan talál drivert a vga-hoz vagy valami más ok miatt nem tudja indítani az X-et, de ez benne lesz vmelyik log file-ban (kern.log, Xorg.0.log). Mivel live rendszer, végülis lényegtelen, mert minden indításkor ez fog lejátszódni, nem tudod konzisztensen "megcsinálni" emiatt. Lehet, hogy valami probléma van a kártyád driverével v. vmelyik hw-függő driverrel, amihez valószínűleg van javítás is amit rendbe hozna egy frissítés, de annak is csak telepített rendszernél van értelme.
Live rendszer, amire kitalálták, tesztelni, teljesen jó, ill. azt eldönteni, hogy tudod-e használni, tetszik-e, stb. Egy dvd olvasási sebessége pedig töredéke egy mai sata-s vagy neadjisten ssd-nek, egy teszt során szerintem sokkal bosszantóbb egy egyszerű programak az elindítási ideje mint az, hogy mennyi idő múlva indul el az X, de ez már szubjektív -
Anakin007
aktív tag
válasz
IstvánLászló #45608 üzenetére
Szerintem csak olvasási sebesség probléma van, valamiért lassan tudja csak felvakarni a biteket a dvd-ről vagy csak sokáig válogatja a drivert a vga-hoz. live linuxnál ez nem probléma, hanem feature
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #45179 üzenetére
A fenti sorban lévők KDE Plasma 5 felületűek. Korábban ki akartam próbálni az új KDE-t, de a Kubuntu 15.04 nagyon bugos volt és állandóan összeomlott a Plasma desktop. Azért kerestem más, ilyen felületet használó disztrót, ami stabilabb. Viszont most már a Kubuntu 15.10 is nagyjából az lett.
-
válasz
IstvánLászló #45157 üzenetére
A live dvd-n kell lennie Gpartednek, de ha nincs, egyszerűen lehet telepíteni itt is, mint a normál rendszerre! Emiatt felesleges a külön Gparted cd használata.
-
válasz
IstvánLászló #45152 üzenetére
Csinálhatsz swap-ot, de max 2 GB bőven elég, de ez csak az abszolút bebiztosítás miatt, ha nem csinálsz és az említett hibernálás etc. dolgokat sem műveled, akkor el is hagyható. 2 gigát se nagyon fogod elérni aktív böngészés mellett a felhasználás során.
ez kicsit túltervezett nekem:
1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.Én a fő disztrónak SSD-n adtam 20 GB-ot, amúgy 15 Gigát hagyok nekik és home usernak szerintem a külön /home se fontos, én legalábbis még soha nem csináltam. Gyakorlatilag 150 GB-ot adsz a disztrónak, mikor 15 is elég.
Nálam van külön DATA partíció és egy Torrentek partíció HDD-n és ezeket csatolom a használt disztóhoz fstab-ban. Ha neked csak letöltésekhez kell külön egy mappa/partíció, akkor így csináld inkább:
1.) 20Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 200Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /Data külön partíció és ok-ra katt.A maradékot meg üresen hagyod még 2 disztrónak.
(#45151) lev258
A touchegg még működik.
-
válasz
IstvánLászló #45125 üzenetére
Szia!
Sata2-es HDD mindenképpen gyorsabb kell, hogy legyen, hogy mennyivel, az majd kiderül.
A processzor és a memóriák mellé egy 7200 rpm-es sata3-as HDD lenne jó vagy az SSD, de ez most nem aktuális, ahogy olvasom. Elég valószinű, hogy az alaplapod is csak sata2 csatlakozókkal szerelt amúgy.
A 9,5 GB swapnak sok értelme nincs a 4 GB RAM mellett, ha nem hibernálsz, nem konvertálsz nagy fájlokat, etc. Ha mindenképpen akarsz adni, elég 2 GB is.
Jó terminalozást és gyere csak, ha kérdésed van.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45128 üzenetére
A Rufus-os telepítővel probléma nélkül ment. Lehet csinálni kellene valami hasonlót Linux alá is, ahogy nézem Ubuntu-re implementálva is van csak Fedorára nem...
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45125 üzenetére
A swap akkor lép életbe ha már kifogyott a gép a memóriából és pár dolgot át tesz a merevlemezen erre külön megcímzett swap részbe.
Ha már HDD-t cserélsz és van rá lehetőséged akkor ne HDD-re cseréld hanem SSD-re. Sokkal gyorsabb lesz mindened. -
válasz
IstvánLászló #45118 üzenetére
rövid leszek, mert go work
Nem írtad, milyen DE-t használsz Rosa-val! Ha nincs túl sok memóriád és rendszerigényesebb DE-vel használod, a pata csatolós HDD-vel lehet pár perc a boot simán.
SSD-vel sata3 csatolóval 8 GB memóriával simán lehet 10 sec alatt is a boot.
Debian Jessie Cinnamon, 3,2 sec, Antergos KDE 2,7 sec GRUB választótól mérve(#45116) max4o4 SSD guru írása a cikkéhez.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45087 üzenetére
Nem a BIOS beállításokkal van a probléma hanem a programmal amivel a bootable device-t készítettem. Amúgy nekem alapból a videó beállításainak megfelelően van a BIOS-m mert a Fedora Legacy mode-ban lett telepítve.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #45070 üzenetére
"A géped kézikönyvét kéne átnézd hogy az SSD-d működjön, mert ott lehet a gondod."
Nincs kézikönyvem. De az a 6 opció a BIOS-ban (plusz kettő ha kikapcsolom a Legacy mode-t) nem olyan bonyolult.
"Próbáld meg a Rufus-t mert mindent tud."
Jelen pillanatban Fedora van fent azon az SSD-n amin dolgozok.
"A Linux Mint 17.3 Cinnamon 64 bit HU disztrót ajánlanám, igaz kezdőként is mondom."
Igazából nekem kifejezetten Windows kellene abból is a 10-es verzió, mert az tetszik, meg az Adobe termékek csak azon a sz*r OS-n mennek (meg OSX persze). Csak mivel a BIOS-ban nincs opció a legacy mode kikapcsolására így....
-
PumpkinSeed
addikt
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44998 üzenetére
Ilyen szó nincs: eszt, kérlek figyelj a helyesírásra.
Amúgy minden router nat-ol alapból, szóval ha bemész a boltba, csak olyat kapsz ami nat-ol. Persze vannak kivételek, de azok már advanced kategória. Ezek az eszközök úgy működnek, hogy a világban x mennyiségű ip címet lehet kiosztani az ipv4-es kategóriából. Ezért te csak egyet fogsz kapni a szolgáltatódtól. Ezt kell neked beosztani, és ebben segít a router. Ez belső ip-címeket ad az eszközeidnek, amennyiből te bármennyit felhasználhatsz, mert ezeket csak te látod. A belső ip címeket fedi el a router egy külső címmel. Ezt nevezik natolásnak. Szóval bármely gépről csatlakozol az internetre az internet mindent egy a te külső ip címeddel fogja látni.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
Raynes
tag
válasz
IstvánLászló #44986 üzenetére
Megkíméllek a sok infó átrágásától. Nem kell tűzfal Linuxra, ha NAT-olt router vagy más hardveres tűzfal mögött vagy. Igaz az iptables alapból jön a kernellel, de alapból nincsenek benne szűrőszabályok. A GuFW és a többi csak grafikus felület, hogy mindent felhasználóbarátabban lehessen beállítani, ne kelljen parancssorozni.
A tűzfalnak az a haszna hardveres tűzfal mellett is, hogy a kimenő forgalmat is szűri, de ez meg Linux alatt nem probléma, mert a Linux nem Windows, nem települ rá a tudtod nélkül mindenféle szemét, meg kémprogram, meg keylogger. Így nincs kifelé menő nem kívánt forgalom sem.
A Mint miatt kár aggódnod, a webszerverét nyomták fel, szutyok, lyukas Wordpress-motor futott rajta. Ettől eltekintve a Mint biztonságos.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44990 üzenetére
Ha az eszközöd (számítógép) nem egy szolgáltatást üzemeltet az interneten (weboldal, ilyen olyan szerver) akkor a az se baj, ha nincs tűzfal beállítva. Nekem konkrétan nem, hogy nincs beállítva, de még csak bekapcsolva sincs. Amúgy ha a SELinux működik rajta akkor bőven elég. (De az csak önsz*tás bekapcsolni.) A működését a sestatus paranccsal tudod megnézni.
(#44991) ubyegon2
Ha azt nézzük, hogy alapból nat-ol az összes már az is biztonságosnak mondható, mert ameddig nincs port forward beállítva addig a nem felépült kapcsolatoknak a belső számítógép nem is létezik. A legtöbb esetben a már felépült kapcsolatokkal szokott lenni a probléma, mikor valaki csak azért is megnézi Emma Watson-t meztelenül.
-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #44990 üzenetére
A router tűzfala, alapértelmezetten be van kapcsolva. (Ha jól emlékszem)
De a legbiztosabb az, ha meggyőződsz róla. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44987 üzenetére
Szerintem teljesen feleslegesen aggódsz azon, hogy a gépeden hogyan van beállítva a tűzfal. Ha routered gyári tűzfalát használod az úgyis csak a már felépült kapcsolatokat engedi át a gép fele.
-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #44987 üzenetére
Szerintem Jó.
De ha vezeték nélküli routert használsz, és azon is be van kapcsolva a tűzfal, + a GUFW is
be van kapcsolva, - akkor szerintem eléggé biztonságban vagy. -
válasz
IstvánLászló #44983 üzenetére
Kiegészítheted ezekkel a magyar nyelvű leírásokkal, hátha könnyebben megy majd.
Gufw: grafikus tűzfal Ubuntuhoz
Több grafikus tűzfal beállítása
tűzfal beállítása
tűzfal tesztelés -
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #44983 üzenetére
Itt letesztelheted a tűzfaladat: (ha nem mutat nyitott portot (portokat) - akkor jó !
[link] -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44981 üzenetére
Ez az írás kicsit részletesebben is foglalkozik vele.
Ez a parancs kiírja, fut-e megfelelően: sudo ufw status
Komolyabb védelem alatt azt értsd, hogy minden port és minden kommunikáció csak szigorú szabályoknak megfelelően működhet, teljes ellenőrzés. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44979 üzenetére
Átlag felhasználónak jók az alapbeállítások. Ha valaki komolyabb védelmet szeretne, akkor érdemes finomhangolni, meg egyéb biztonsági szoftverekbe belemerülni (pl. iptables).
Téged semmilyen módon nem érint a Wordpress hibája. A Mint-nél az történt, hogy a honlapon kicseréltek néhány letöltési linket módosított ISO-kra, beépített kártevővel (1 napig volt ilyen állapot). -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44977 üzenetére
Nálam is kb. ennyi a beállítás, csak a Bejövő Tiltáson van. Azon kívül, hogy bekapcsoltam, nem nyúltam hozzá (a bekapcsolásához is évek kellettek, akkor is csak azért, hogy kipróbáljam
).
"A lényeg több linux-os oldalt támadás ért és ezért mos hozzátok fordulok."
Ha ezzel a Linux Mint oldala elleni támadásra gondolsz, fontos utánanézni, mit támadtak. Nem Linux sebezhetőséget használtak ki, hanem a Wordpress nevű platform hibáit, amivel a weboldal üzemel. Biztonsági körökben már évek óta emlegetik a Wordpress hiányosságait. -
válasz
IstvánLászló #43759 üzenetére
Szia IstvánLászló!
Te úgy látom mindent szó szerint veszel.
A neszórakozzmár formula ugyanaz, hogy ugyanmár vagy nincsmit, etc.
Mindenki érti mit akartál kifejezni, lehet egyszerűbb, ha csak a megoldás végén annyit írsz, hogy köszönöm mindenkinek a segítséget, de ez sem fontos.A dal nagyszerű, bíztam benne, hogy nem saját szerzeményed lesz.
(#43750) growler
Ennek, amit itt ír growler ft, járj utána, mert ha tényleg 14-es, akkor az nem lesz jó!jó pihit a meló után
-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #43741 üzenetére
A Linux Mint 14 már nem támogatott.
Helyette, vagy a 13-ast, vagy a 17 (x)-et ajánlanám (Mint 13 > 2017-ig, a Mint 17(x) > 2019-ig
támogatott.) -
válasz
IstvánLászló #43748 üzenetére
Ne szórakozz már, csak poenkodtam!
Akár megköszönnöd sem kell, mindenki tudja, mennyit ér egy használható segítség kezdőknek és milyen hálásak érte. Mi csak örülünk annak, hogy egyre több embernek segíthetünk, én is innen kaptam a legtöbb segítséget, mikor kezdtem és még most is jó, hogy vannak kezdő kérdések, mert így valamennyire sikerül szinten tartanom magam, persze ott, ahol megragadtam.
-
válasz
IstvánLászló #43746 üzenetére
Bástya elftársat már le se sz*rják!?
-
válasz
(#43727) hsz-t biztosan átugrottad, az egyik épp azzal a linkkel nyit: Ubuntu képfájl kiírása USB-s eszközre Windows alatt, de atöbbi részt is át kell olvasnia, ha érdekli és használni is akarja a Linuxot!
Ha a Mint-re esik a választás, arra a Syl által linkelt Képregény, ami a Téma Összefoglalóban is fellelhető, nagy segítség lehet.
Ezt sem árthat végigolvasni a fiadnak A barátságos Linux - kezdőknek. A Mint Cinnamon szerintem be fog jönni neki.(#43743) CPT.Pirk Képben vagy főnök, tényleg a Cinnamonos Mint-et szeretik a kollégák!
(#43742) Geripapa Sorry, de sehogyan sem, mert még nem használtam, csak olvastam már eleget, ahhoz, hogy ezt javasoljam. Valaki csak segít, aki már használta, addig is olvasgasd a honlapján lévő infókat, nem lehet olyan bonyolult.
-
King Unique
titán
válasz
A Rufus Windows alól simán kiírja a Mintet, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő dolgok legyenek kiválasztva: BIOS-MBR | UEFI-GPT stb. Illetve a legújabb programverzió írás előtt feldob egy ablakot, amelyben normál | dd mód között lehet választani. Értelemszerűn az elsőt kell, az az alapértelmezett. A dd mód pl. Chakra OS és más hasonló alapú disztróknál kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mindet ki lehet írni, csak nem mindegy, hogy melyiket melyik programmal. Pont ahogy a Windows képfájlhoz is van külön MS program, hogy azzal írjuk ki őket.
A Mint esetében ezt [link] és ezt [link] javasolják a kiíráshoz Windows alól.
Egyébként mehet a Mint, mivel az Ubuntu leszármazott így a Steames játékok (most már 1800+ Linuxra is elérhető van a Steamen) is kb. egyből mennek rajta.
Azt nem tudom alapból melyik asztali környezet van most a Minten, talán a Cinnamon, azt szokták szeretni a kollégák itt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #43737 üzenetére
No, ha már a Win telepítő elindul akkor nem lehet nagy gáz, csak annyi, hogy nem jól írta ki a penre a Linux képfájlt.
Melyik Linux disztrót próbálja feltenni? Nem mindegyiket lehet kiírni penre akármilyen programmal, de úgy általánosságban pl. a rufussal ki lehet írni Linux telepítőket is penre, gondolom a te gépeden csinálja Windows alatt.
-
Syl
nagyúr
válasz
IstvánLászló #43734 üzenetére
Ha a pendrive boot se jön össze, akkor nem a linux telepítésével akadt el. Windows se menne fel a gépre.
Az alaplap könyvét kell átlapozni és annak megfelelően beállítani a boot sorrendet.Nem mellesleg, ha a gépen nincs OS, akkor honnan van a pendrive-on a linux? Mivel, milyen gépen, milyen OS alól, milyen programmal lett "elkészítve"?
Ez így egy túl-sok-ismeretlenes egyenlet.
-
Syl
nagyúr
válasz
IstvánLászló #43726 üzenetére
Ha a gépen nincs OS, akkor bármelyik linux telepítővel elbír még egy kisiskolás gyerek is. Ugyanolyan a telepítője, mint a Windows-é: beindítja a gépet a pendriveról és csak olvassa, értelmezi a magyar kiírásokat.
Ha pedig már van Win a gépen, ott a képregény a blogomban. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #43726 üzenetére
Meddig jutott el? Be tud bootolni a pendrájvról? Ha ez megvan, onnan a telepítés csaknem next->next->finish.
Amíg nem tudunk többet, addig csak általános tanácsokat tudunk adni, mint pl. hogyha van olyan a bios / uefi-ben, hogy "secure boot", akkor azt kapcsolja ki.
GGAllin: Ha beállítasz valamit, azt kijelentkezéskor törli? Ha ez a helyzet, akkor szerintem ne azt a fiókot konfiguráld, hanem hozz létre egy normál felhasználói fiókot a vendégek számára, akit nem adsz hozzá a sudo csoporthoz (vagy eltávolítod onnan, ha alapból beleteszi), így nem fog tudni semmit elfuserálni senki, csak az, aki ismeri a root jeleszót, de az meg te vagy.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #43352 üzenetére
Azért nem volt ilyen egyszerű a helyzet, mert ugyan leírták notebook topikban a reset lépéseit, de nem használt semmit. Továbbra is Grub hibaüzenet, Ubuntu befészkelte magát első eszközként a boot listába és csak F12-vel voltak indíthatók HDD-ről az oprendszerek. Kizárólag a BIOS frissítés oldotta meg a dolgot, azzal helyreállt a rend.
Azért köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #43349 üzenetére
Közben átmentem egy laptopos topikba a problémámmal, ott már adtak választ a mikéntjére. Itt azért kérdeztem, mert hátha Linux felől megoldható, de vsz nem nagyon.
Tanulópénznek jó volt, hogy bizony 1 gépen nem keverendő a 2 telepítési mód! Tudtam, de azt hittem, hogy külső meghajtóval ki lehet trükközni, de neeem...Köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #43346 üzenetére
Igen, csak hirtelen azt nem tudom ennél hogyan és nem okoz-e egyéb problémát?
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #42400 üzenetére
Én már korábban sem értettem, hogy mért az 1.4.11-es verziót erőlteted...? Amikor a legfrissebb a 2.5.799, ami portable, még telepíteni sem kell...+ alapból érdemes mindig a legfrissebbet használni! A legtöbb disztrót elég normál módban kiírni, de van amelyiket dd módban javasolt, illetve Win32DiskImager segítségével. A új Rufusban is lehet választani normál és dd írás között. Utóbbi általában az Arch alapú csodákhoz kell.
Pendrive tesztelése van több program is Windows alatt, ilyen pl. a H2testw és a Check Flash.(#42406) herdsman12: "Rufus-t nem ismerem, de látom ott többet lehet rontani mint az UNetbootin programmal."
Ez hogy kell érteni? Pont, hogy elég sok dolog beállítható benne, MBR vs. GPT stb., ami szintén fontos lehet. Nálam eddig egy írást sem cseszett el, se Windows, se Linux esetében. Max az Arch alapú disztrókkal kellett szórakozni. -
herdsman12
őstag
válasz
IstvánLászló #42400 üzenetére
Rufus-t nem ismerem, de látom ott többet lehet rontani mint az UNetbootin programmal.
USB tesztet keresel a neten, gondolom max a sebesség lehetne probléma, ezt akár másolással és számolással is ellenőrizheted. Kipróbálhatnád a letöltött iso-t, vagy más jó nagy méretű állományt simán felmásolni a pendrive-ra és beírod ide a méretet és időt.Van legalább 3 lehetőséged:
1. Írod az iso-t a Rufus programmal és egy hozzáértővel megkonzultálod az összes jó beállítást.
2. Kipróbálod az UNetbootin iso írást, nem kell telepíteni, letöltöd és elindítod. Itt az eredeti oldala, itt meg némi segítség.
3. Küldöm a kölcsön pendrive-ot.Nem írtál semmit az LXLE telepítésről, mire jutottál?
(Vannak spec saját segédprogrammal megáldott pendrive-ok, azokkal volt problémám nekem is.) -
herdsman12
őstag
válasz
IstvánLászló #42364 üzenetére
A lemez író programoknál lemezkép írást (iso) kell választani, a pendrive író programoknál meg nincs is mit elcseszni. A letöltött lemezképek tuti jók, pláne, hogy a legtöbbnél van ellenőrzési lehetőség.
Röviden, az a misztikus hiba kb kétféle lehet, vagy rossz módszerrel írod vagy rossz a géped.
Az viszont jó jel, hogy most működik a telepítő lemez.
Jó összeállítás az LXLE, kicsit zűrös a nyelvi beállítás. Ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor próbáld ki a Lubuntu-t, itt nem kell piszkálni semmit, egyből helyén van a magyar nyelv. -
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42365 üzenetére
Ha nosztalgiázni szeretnél, itt találsz egy PC-re telepíthető emulátorba integrált alternatívát(van pendrivera írható LIVE rendszer is). Legalul a Free Downloads résznél találod a letöltő linkeket.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42363 üzenetére
A hozzászólásomat nem sértésnek szántam, bár hangvételéből talán így tűnhet. Ezért ezúton bocsánatot kérek. Én sem vagyok mai gyerek
és én is egy 8 bites ZX Spectrum+ csodamasinával kezdtem 1987-ben(az se tegnap volt). Így nem ismeretlen számomra ez a korszak. Csupán nem értem, hogy mi olyat tud nyújtani az Amiga 1200 amit egy linux nem? Ez nem propaganda az Amiga ellen, hisz még ma is használnak jópáran, igaz modernebb 21. századi változatait.
-
herdsman12
őstag
válasz
IstvánLászló #42361 üzenetére
Nagyjából visszanézve azt látom, hogy tök bizonytalan a lemez, pendrive írás, vagy más, de az a lényeg, hogy soha nem megy a telepítés?
Ha csak ennyi lenne a probléma, akkor kapsz kölcsön egy pendrive-ot, amin Lubuntu LTS 32-bit telepítő van. Tuti, hogy működik, a napokban telepítettem.
Ha bevágod ide a géped konfigját és a szakértők nem látnak semmi kizáró okot, akkor a többit megbeszéljük priviben. -
agy73p
senior tag
válasz
IstvánLászló #42359 üzenetére
Sztem rosszul vannak megírva azok a pendrive-ok. Próbáld kiírni az openSuSe-t dvd-re, onnan telepítsd. Vagy azt már próbáltad?
-
agy73p
senior tag
válasz
IstvánLászló #42357 üzenetére
Fedorával és az openSuSe-val mi volt a gond?
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42299 üzenetére
Ez ugye most csak vicc? Egy 20 éves Amiga 1200-at hálózatba kötni egy PC-vel? Ez már csak azért sem fog működni, mert az AmigaOS(bár ha jól tudom ezekbe még valami EPROM-ban található kezdetleges OS van) nem kompatibilis egyetlen linux-szal sem. Legalább is én így tudom.
-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló #42289 üzenetére
Néhány tanács: ne tedd offba, ha ontopik a hozzászólásod. Törekedj a tömörebb hozzászólások írására, inkább rövidebben, de csak a lényeget írd le, nincs mindenkinek ideje hosszú hozzászólásokat olvasni és kihámozni a lényeget.
Manjaro Linuxot próbáltad? Ha az sem volt jó, tégy egy próbát a Q4OS-sel mondjuk.
"Az Amiga 1200-as gépemmel szeretném össze hozni a Linux-ot."
Ez meg nem is értem.
-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló #42253 üzenetére
Kiegészítve, illetve kicsit pontosítva a
választválaszokat előttem:A szoftver center csak egy grafikus felület a tárolókban található csomagok megjelenítésére. A csomagok a tárolókba kerülnek, csak az Ubuntu készítői csináltak egy ilyen kezdőbarát, ablakos, ikonos felületet szoftver center néven. Amikor onnan telepítesz egy szoftvert, akkor gyakorlatilag annyi történik, hogy a háttérben a csomagkezelő (apt, apt-get) a tárolókból letölti a csomagokat és telepíti.
A szoftvereket többségét nem konkrétan Ubuntura írják, mert az Ubuntu-specifikus szoftverek (illetve csomagok) kivételével szinte minden szoftver elérhető más disztróra is (maximum más verziószámmal).
A szoftverekből a csomagok "karbantartói" (avagy "csomagolók") elkészítik az adott disztró számára megfelelő csomagot és azt feltöltik a tárolókba (vagy más néven repókba).
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #42253 üzenetére
Szia!
A magyar nyelvi csomagok csak részlegesen települtek. Beállítások -> Nyelvi támogatás. Itt majd megjelenik egy felugró ablak, mely közli, hogy a magyar nyelvi csomagok hiányosak. Kattints a telepítés gombra. Ezután már minden magyar lesz(aminek van nyelvi csomagja).
Mivel a Zorin egy módosított ubuntu, ezért benne van az Ubuntu Software Center. És igen, ubuntura írt szoftvereket lehet rajta csak futtatni. Ezek külső forrásból, úgynevezett PPA tárolókból is beszerezhetőek, valamint letölthető deb csomagokból telepítve is(ez esetben néha a függőségeit is le kell tölteni, ha a tárolók nem tartalmazzák).
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #42030 üzenetére
Akkor vmi miatt nem tudott a rendszer az IDE meghajtóról bootolni. Pedig nálam is akad otthon még egy régi PC, amiben IDE Sony-NEC író van, de simán bebootol CD/ DVD-ről Linuxot és Windowst is egyaránt.
Viszont az megint érdekes, hogy USB 2.0 külső ODD-ről megy a dolog, de USB 2.0/ 3.0 pendrive-ról már nem...vannak azon a gépen furcsaságok. -
válasz
IstvánLászló #42019 üzenetére
Azért azt nehezen hiszem, hogy a lemeznek lenne baja. Elég nehéz távolról megmondani, miért nem indul el egy OS egy gépen...
A mini iso CD-s. 2,6GB az nem mini
De mondom, pendrive-ről nem tudsz bootoltatni? Nem az az érdekes, hogy mennyit ment eddig az az író, hanem hogy ne arról induljon. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #42017 üzenetére
Jó az úgy. Kiderült, hogy procid is PAE képes, szóval mennie kéne ennek. De a -/+R próba az továbbra is ajánlott, mert újraírható lemezekkel szívtam már oprendszer telepítésnél, akár Windows, akár Linux.
Régiókód az más, az inkább gyári DVD filmek és asztali lejátszók esetében fontosabb. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #42013 üzenetére
Azt azért hozzá kell tenni, hogy se a TDK, se a Maxell újraírható lemezei sem igazán jók, én RW-ből csak Verbatimot használok. Illetve író függő is a dolog, mert pl. egy 6-8x jelzésű lemeznél nem biztos, hogy a 2x írás lesz a legjobb. Lehet 4/ 6x írás adja a legjobb minőséget egy újabb írónál. Persze azt nem tudom, tiedé milyen sebességjelzésűek. Továbbá én mindenképpen megpróbálnám egyszer írhatóval is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #42013 üzenetére
A procid tudja a PAE-t. Egyébként fizikai cím kiterjesztés, amivel 32 bites proci tud 32 bites számnál nagyobb címen is memóriát elérni. (3GB felett)
-
válasz
IstvánLászló #42010 üzenetére
Innen szedd le, szerintem a 14.04 vagy ha nem PAE támogatós a proci, akkor 12.04 mini ISO-t. És ha CD-ről nem jó, akkor pendrive.
Kicsit rázósabb a telepítése, mint a normál grafikus telepítőnek, de alapvetően azért "kiválasztasz lehetőségeket, és tovább" jellegű. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #42007 üzenetére
Egyre érdekesebb ez a dolog nálad...
Windows alatt a Nero ki tudja jól írni, illetve én is az Imgburn programot használom az újabb Windowsok alatt is. Ennek simán működnie kéne, feltéve:
- Tud a gép DVD-ről botoolni és boot sorrend jól van beállítva? (vsz igen)
- Jól lett-e kiírva a lemez? Nem sima adat módban, hanem direkt, képfájl írása lemezre.
- Nem-e sérült a letöltött ISO fájl, illetve újraírható DVD nem-e hibás?Újraírható DVD-knél én már szívtam még a márkásabb Verbatim +/- RW-vel is, nem akart róla menni a telepítés, elakadt stb. Majd kiírtam egy jobb sima +/- R lemezre, azzal meg simán ment. Ha már sokszor volt újraírva, főleg a hitványabb termékeknél nem meglepő, ha nehezen olvassa a meghajtó. Nálam pl. a notiban lévő kis slim DVD író egy rakás sz@r... a jól megírt lemezt is nehezen olvassa, a külső 5,25" USB-s pedig hibátlanul.
A Pioneer írók, főleg a régebbiek pedig egész jók. De lehet az írási sebességet sem árt néha állítgatni, mert a régebbi meghajtók általában lassabb tempóban produkálnak jobb írásminőséget, az újabb 22x-24x csodák meg közepes, vagy akár gyorsabb írásra vannak belőve. -
válasz
Én újraírhatra írok ki mindent, szokott működni.
Van egy "lemez hibaellenőrzése" pont a telepítő menüjében, azt érdemes lefuttatni, akkor legalább tudod, hogy az írás jó lett-e.
Ha nagyon nem megy optikairól, akkor tedd ki pendrive-ra. Települ arról is.Amúgy próbálj be egy Debian vagy inkább Lubuntu minimal installt. Az csak egy pár tíz Mb-os települő, elindul, és mindent hálózatról húz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nincs inkompatibilitásra okot adó HW a gépedben, maxa kiírt lemez nem stimmel. Próbáltad letölteni újra az ISO-t? Lehet az sérült meg a letöltés során.
Amúgy XP-n azt hiszem pl. az imgburn progival írtam iso-t lemezre. Amúgy már régen csináltam ilyet, a lemezt lezárni nem kell újraírható lemeznél?
-
törölt tag
válasz
IstvánLászló #41593 üzenetére
A villanykörte is úgy romlik el, hogy eddig világított, most meg nem.
Teszteld a lemezt is. Tapasztalatból kérem. -
xors
senior tag
válasz
IstvánLászló #41589 üzenetére
Fontos hogy képként írd ki a DVD -re a .iso fájlt. (Write image)
Eszerint a leírás szerint csináltad? Mennie kell annak! -
törölt tag
válasz
IstvánLászló #41589 üzenetére
Bootol újraírhatóról. A P4-es időszakom legszebb emlékei közé tartozik amikor a warez XP mellé egy darab újraírható lemezzel tettem fel 6 különböző disztrót a régi s478-as sdramos vasamra.
Egy este.
kérdezném ezért, DVD+ vagy DVD- os újraírható lemezre szeretnék disztrót kiírni
Amit az íród támogat.A lényeg most már tényleg nem tudom eldönteni mit tegyek még?
Ha Xp-t használsz, annak oka van. Öreg gép? Akkor bizony takarítsd ki az optikai meghajtót. Vagy írd meg valakinél a telepítőt, vagy csak simán megdöglött a lemez. Vagy hibásan jött le az iso... Esetleg rossz achitektúra, de ha ezek nincsenek, akkor mennie kellene... -
válasz
IstvánLászló #41423 üzenetére
Jó melót! Sokan félrenézünk ill. értünk dolgokat, ez legyen a legnagyobb probléma errefelé!
Ubuntu 14.04-ből ne az Unityst válaszd.
-
válasz
IstvánLászló #41421 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #41417 üzenetére
Annak minden gond nélkül mennie kell, ha kiírod mint képfájl.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #41413 üzenetére
"Rufuszt 1.4.12"
Ezt már korábban sem értettem, mert a legújabb Rufus a 2.5.799. Én ezzel és a régebbi 2.x verziókkal is írtam már ki Ubuntu, Linux Mint ISO-kat és semmi probléma nem volt egyikkel sem.
"Mi okozhatja aszt hogy nálam nem butool pendriveról egyik disztró ISO-ja sem?"
- nem jól van kiírva az ISO
- sz*r a pendrive
- nincs a boot sorrend és esetleg egyéb megfelelően beállítva a BIOS-ban
- géped nem tud USB-ről bootolni, illetve 2.0 vs. 3.0 port anomáliastb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #41413 üzenetére
Igazából nem tudom. De az imager olyan mint a DD, 1:1-ben kitolja az iso-t az eszközre, ahogy azt kitalálták. Ezért kell utána kézzel helyrehozni a partíciót a pendriveon.
freaghill: Win7 szívatott így nem is egy gépen, de ez független a Linuxtól. Be kellett bootolni a telepítőbe, ott nyitni egy cmd-t, majd fel kellett másolni a pendrive telepítő mappáját a meghajtóra, rátenni egy boot flaget, majd onnan bootolni a gépet és megcsinálni a telepítést. Elég szopás volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #41401 üzenetére
Windows alatt minden disztrót a Win32 diskimagerrel írok: [link]
-
Sub-ZeRo
nagyúr
válasz
IstvánLászló #41401 üzenetére
Windows alatt csinálod az USB writert is próbáld ki + az usb-t is váltosztad meg. Vagyis más usb-be dugd be, mint eddig. Egy másik pendrive-ot is próbálj meg szerezni és azzal is próbálkozz meg.
Vagy van az universal usb installer nevű program. Én azzal is szoktam penre isot írni.
Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol.
Boot-nál nekem az F12-őn van az a funkció, hogy változtathatok miről boot-oljon és ott a pendrive-ot kell kiválasztani. Biosban be kellene állítani, hogy usb-ről bootoljon.
Ezeket meg kellene nézni, megpróbálni.Amúgy nagyon gyanús, hogy a pendrive nem az igaz. Cseréld ki egy másikra.
Figyelj oda, mert az usb writer az egész máshogy írja ki az isot penre, mint a többi. Ha formázni szeretnéd, akkor lehet hogy csak 32 mega, vagy valami hasonló méretet enged meg, ha kiírtad rá az isot. A sajátgépnél csak ennyi jelenik meg. Én sajnos linux alatt tudtam csak visszahozni a maradék 3,5 gigát. Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!! Figyelj oda!!! Ellenben működött a pendrive-ról a linux! Ha másik isot szeretnél felrakni a penre, akkor a writer tudja formázni a pent újra és újra ráírni az isot.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #41279 üzenetére
Sajnos vannak olyan laptopok, aimk nem linux kompatibilisek. De ha megadod a laptopod típusát, megpróbálok némi információt gyűjteni ezzel kapcsolatban. Hátha találok valami megoldást.
-
Sub-ZeRo
nagyúr
válasz
IstvánLászló #41245 üzenetére
Szerintem vannak olyan gépek, amik egyes pendrive-okat nem szeretnek. Nekem egy 32-es pendrive-om van, valami no name, németből kaptam és ha bedugom a gépbe, mikor ki van kapcsolva, majd bekapcsolom a gépet, szó szerint bios-szig jut és ott letérdel. Amint kihúzom a pendrive-ot majd restart a gépnek, egyből elindul. Lehet neked is valami hasonló lesz.
Más. Egy disztrót szerettem volna kipróbálni, még tavaly, megcsináltam a telepítőt, több féle programmal, más pendrive-okkal és képtelen volt elindulni live-ban a pendrive. Megcsináltam egy mint-et, vagy egy elementary-t egyből elindult.
Vannak ilyen dolgok sajnos.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #41239 üzenetére
Szia IstvánLászló!
Én is szoktam este 22:00 után olyan mondatokat kreálni félálomban, amit nem lehet első olvasásra értelmezni.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #41210 üzenetére
"Remélem jó amit írtam és érthetö? igaz igyekezzem tömöríteni ahogyan lehetséges egyáltalán de talán siketült?"
Ezt jól elmagyaráztad, harmadszorra sikerült megértenem miről van szó.
Ha a telepítő összeomlik, sajnos nem tudsz csinálni semmit, nem fog megjavulni. Viszont van egy 32 bites Voyager nevű XFCE remasterem, ha gondolod tehetsz azzal is egy próbát, ugyanazt tartalmazza, azaz nem egészen, mivel kiegészítettem pár hasznos aprósággel. Itt találod, ha érdekel.
-
ceia
őstag
válasz
IstvánLászló #40983 üzenetére
Ugyan nem vagyok jártas a Linuxban, de pont én is keresem azt a verziót, ami nekem megfelelhetne. Eléggé megszoktam és megkedveltem az XP-t, máig azt használom (és örökké meglesz a régi játékok miatt
) de netezni és az újabb hardverekhez (8GB ram, usb3, ssd) muszáj lesz valami alternatívát találni. A napokban éppen kis erőforrásigényű Linuxokról olvasgattam, nem is néznek ki rosszul Linuxhoz képest, sőt, majdnem XP-szerűek, ami nekem nem egy hátrány. Nem tudom hogy neked megfelelnének-e, de majd itt megmondják a guruk - persze ha egyáltalán tetszik valamelyik. Peppermint OS Q4OS
A Peppermintről itt találsz screenshotokat, és a Q4OS-ről pedig itt, a distrowatchon! -
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló #41010 üzenetére
Tudja kezelni a plusz memóriát simán.
Tudsz külső HDD-re telepíteni. Telepítésnél azt a HDD-t válaszd ki, plusz figyelj rá, hogy a GRUB is a külső HDD-re települjön. -
sss
őstag
válasz
IstvánLászló #40998 üzenetére
Windowsos gépről linuxosra másolni legegyszerűbben winscp-vel tudsz. Vagy ez nem elég, akkor a korábban említett samba: link
Játékok: steam van linuxra is, egy halom játék alapból működik. Ami mégsem, ahhoz meg wine kell. -
válasz
IstvánLászló #40998 üzenetére
(#40984) King Unique ft válasza tökéletes a megfelelő disztró kiválasztásához (én is ezt használom már kb 2 éve, ha nem a Jessie-n vagyok), a megosztáshoz samba kell, ahhoz nem értek, majd valaki segít, de mindenképpen utána kell olvasnod vagy keress rá itt a topikokban, nemrég volt téma éppen. ha lenne kis időm utánakeresnék, de most épp nincs
2 GB esetén jó lehet mindkét verzió, a 32 és a 64 bites is. Innen a Download links-ek közül vagy a legfelső vagy a legalsó sor, ha az XFCE-t is kipróbálnád, mondjuk annak kisebb a gépigénye, de Mintben ez is szuper!
-
spammer
veterán
válasz
"3-rom"
Hú, ez nagyon csúnya volt.
3 vagy három, de olyan nincs, hogy 3-rom. Esetleg 3 ROM (read only memory).
-
King Unique
titán
válasz
Ezeket többiektől kérdezd, ők a szakik, illetve összefoglalókat nézd meg, én csak vendég vagyok itt.
Én is sokat végigpróbálgattam, de Windows után/ mellett ami leginkább kézre áll és nincs vele sok macera, az a Linux Mint Cinnamon, illetve az egész Mint vonal.
Nekem Ubuntu nem jön be, kényelmetlen. A Debian és társai, meg már mélyvíz, expert szint.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #40981 üzenetére
Nem programozok Linux alatt, belső/ külső HDD-vel foglalkozok itt a fórumon. Újabban SSD is érdekel. De ez már szerintem off itt a topikban.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #40974 üzenetére
Szia!
Szerintem mostani SSD-k megbízhatóságával nincs annyira probléma, csak jó modellt kell venni.
Amiket az SSD topik összefoglalójában ajánlanak, azok mind jók is.
Szerintem a HDD-k se olyan megbízhatóak manapság, mint régen. Ott is jó sorozat, ajánlott modelljét kell venni, mert könnyen bele lehet futni gyenge darabokba. Illetve vsz bele van kalkulálva a tervezett elavulás is, hogy nehogy már 10 évig bírja...
Ahogy mondod, biznisz. Csak, ha egy olyan fontos paraméter, mint a TRIM, nem megy 3.0-án, annak lehetnek kellemetlen következményei is...persze ezzel nem villog egyik gyártó sem, csak a szekvenciális csúcsértékeket írogatják oda büszkén. -
Penty
aktív tag
válasz
IstvánLászló #40965 üzenetére
Annak idején a pénzes oprendszeren belefutottam abba, hogy véletlen újraparticionáltam az egyik vinyómat. Nem írtam rá semmi, mert "időben" észrevettem, hogy mit csináltam, így nem volt probléma az adatok visszaállítása. Nem vagyok egy recovery-guru, de anno viszonylag simán visszaállítottam ezzel a GetDataBack for NTFS nevű cuccal a dolgaimat.
Hasonló módon jártam pár éve Debianon is. Ott egy külső EXT4-es HDD-t sikerült újraparticionálnom, majd pár giga adattal (oprendszer telepítéssel) részben meg is töltenem... Itt a testdisk nevű programmal futottam egy pár kört, mire sikerül – ha jól emlékszem minden elveszett adatomat – visszaállítanom. Valószínűleg mikor telepítettem rá, akkor pont azokat a részeket hagyta érintetlenül, amiken az adataim voltak, így problémamentesen vissza tudtam nyerni a dolgaimat.
Ahogy írtam, nem vagyok recovery-guru, de úgy tudom, hogy amíg nem írsz az elrontott lemezre semmi, addig egy normális recovery program ki tudja olvasni a fájljaidat a törölt lemezről, hiszen nem írta felül semmi az ott lévő adatokat. Lehet, hogy beletelik pár ősz hajszáladba, de ilyen esetekben vissza lehet állítani a dolgokat. -
Apaxp
senior tag
válasz
IstvánLászló #39592 üzenetére
-
inf3rno
nagyúr
válasz
IstvánLászló #39581 üzenetére
Először nézd meg, hogy van e adat a lemezen. Kiveszed, és belül, ahova írtál legalább egy vékony sávban világosabbnak kell lennie, mint a kívül a CD alján. Ha teleírtad, akkor lehet, hogy csak egy kis vonal sötétebb a szélén. Ha félig írtad, akkor fele-fele lehet az arány. Akár össze is hasonlíthatod egy íratlannal, hogy melyiknek világosabb vagy sötétebb az alja. Ha nincs írva, akkor tényleg nincs írva, és másik lemezt nézel. Ez 5 év után nem lenne meglepő. Ha írva van, akkor én nem tudok segíteni, mert a recovery részéhez nem értek a dolognak. Azt mondják, ha kiteszed a napra 5 percre, már attól elveszik róla az adat, úgyhogy nem csodálkoznék, ha nem bírta volna ki az 5 évet.
Ezt esetleg meg lehet próbálni, ha jó a vírusirtód. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #39514 üzenetére
A wine-nak csak egy grafikus konfig felülete van, ahol pár alapvető dolgot lehet beállítani, pl. az emulált Windows típusát, ez a winecfg.
A winetricks ezzel szemben egy grafikus progi, ahol kiválasztod, hogy mi legyen feltelepítve a a wine által létrehozott virtuális gépbe.Pl. egy aknakereső meg egy pasziánsz megy magától is a wine-vel, de játékoknak kell .net, visualc++, directx, stb. Ezeket felrakja.
-
válasz
IstvánLászló #39511 üzenetére
PlayOnLinux van integrálva ebbe is: Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit HU remaster
POL magyar ismertető -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #39511 üzenetére
A wine-t nem szokták az alap telepítés részévé tenni, viszont telepíthető bárhova. A wine könnyebb használhatóságát a winetricks telepítése segíti, ott be lehet kattintani összetevőket, amiket a wine felrak a virtuális gépre, mint pl. a directx, .net, stb.
-
Essejó
veterán
válasz
IstvánLászló #39484 üzenetére
Hát kérlek a három felsorolt játék, gond, probléma és akadás mentesen fut pl Windows 7 alatt. Szó se róla vas kell alájuk, főleg a LoL esetében. És el is érkeztünk a videokártyádhoz, ez egy elég gyenge láncszem, főleg ha játékra is akarod a gépet használni. Mert pl netezére mondhatni kiváló..
Ha már mindenképp ezen a vason szeretnél játszani, akkor legalább a PC bontóban keress egy olyant ami még nem Bem apó idejéből való. -
Apaxp
senior tag
válasz
IstvánLászló #39488 üzenetére
wine talán itt megtalálod amit keresel. Fórum is van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- OpenWRT topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Építő/felújító topik
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA: az AI-robbanás csak most kezdődik
- Milyen videókártyát?
- Linux kezdőknek
- Google Pixel topik
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- További aktív témák...
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3016, 98% Akkumulátor
- HP 15 Pavilion FHD LED Matt Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB RAM 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Honor X7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest