Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
...nnnna, egy-két kérdésemre már válaszra leltem HUP-on, de azokra pl.
még nem, hogy- miként tudok netre lépni sudo nélkul?
- miként tudok új usert létrehozni?
De van ott egy pár hasznos info, amit eddig e leirás magyarázott meg a legvilágosabban számomra, pedig itt, prohardveren is kérdeztem már tobbszor.
HUP:
"Szerintem ne akarj rootnak jelszót adni + bejelentkezni és dolgozni root-ként. Teljesen felesleges.
Alapból az admin user (az első, amit létrehoztál telepítéskor) bármit sudo-zhat (man sudo).
man sudoers
sudo visudo
Amúgy pedig ha épp rootként akarsz tevékenykedni:
sudo su
és root vagy."Nah, ubi súgó zavaróan irta le a vastagitott sort példaul ... itt egyértelmubb (ha igazat ir) . Tehát ezek szerint NEM rendszergazda a telepitéskor létrehozott (első) user, hanem ugynevezett admin user.
Most már azt is megtudtam, h ez a neve.Mégiscsak igy könnyű hivatkozni valamire, h tudom a hivatalos, szakszeru megnevezését.
Más is kérdezte már tőlem itt -joggal- , hogy milyen useremre gondolok, mert abbol, hogy telepitéskor csak azt hoztam létre, abbol még nem egyértelmu más számára, melyik az.Nah, akkor mondom tehát: admin user, amim van , egyelore.
Ha ez info ahhoz, h segiteni tudjatok abban, hogyan oldjam meg pl. új userek készitését.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3424, 94% Akkumulátor
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- iKing.Hu - Motorola Razr 50 Ultra Midnight Blue Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest