- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- HDMI topic
- OLED monitor topik
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Én nem ajánlom a perzisztens Live Linuxszal szórakozást. Az a pendrive megfelelő lesz, de egy másik pendrive-ról telepítsd fel rá RENDESEN a kiszemelt disztrót, épp úgy telepíthető rá, mintha HDD lenne.
Ez az USB meghajtóra nem települök című durci csak az MS Windows összes verziójának a beépített korlátozása, a Linuxok nem csinálnak ilyet, azok teljes értékű telepítést engednek USB-s eszközre is.
-
Igazán nincs mit! Jó írás valóban, kicsit régi, de szerintem a lényeg nem változott ebben.
Ha majd csinálsz teljesítménytesztet, rakd be léci a képét ide, érdekelne, mert elég kevés valóban gyors pen van, amiről érdemes perzisztens futtatást csinálni. Amiről raktam be screenshotot imént, az az egyik bitang gyors pendrive, de ezt nem akarom kinyírni perzisztens használattal. Többe került, mint egy 120GB-os SSD, de már nem is lehet ezt a tipust kapni sajna.
(most tesztelek egy Sandisk Ultra 64GB-os pent, de nagyságrendekkel lassabb a régi Extreme-nél....)
-
Az jó pen erre a célra!
Lassabb, mint a normál telepítésű penes Linux?
Már félve írom, hogy nem használtam még pent ilyen célra, de szerintem a memória mennyiségétől függ, milyen gyors a live rendszered, gondolom ha pendrive-ról fut a Linux, akkor az acess time-tól (véletlenszerű elérés) fog függeni, mennyire lesz gyors. Így aztán nem lehet megmondani, hogy a live vagy erről a penről futtatott Linux lesz-e a gyorsabb.
Szerintem érdemes kipróbálnod, de tartós használatra nem javasolt ez a módszer. (hónapokig ne erről futtasd egész nap az oprendszert)
Ha gondolod, tudsz csinálni a disks (Lemezek) alkalmazással teljesítménytesztet is:
Alul van az acess time érték.
Ha tévednék valamiben a perzisztens futtatásról, valaki majd kijavít ebben.
-
Neked a perzisztens telepítési mód kell, ebben a linkben van egy videó, ami épp az MX Linux telepítősegédjét mutatja, ezzel a disztróval lehet perzisztens módban is telepíteni.
Itt pár hsz-ban olvasgathatsz a perzisztens telepítésről is.
DE!
Minden galádság nélkül kérdezem, van-e hozzá pendrive-od!?
Ha nem USB3 és valami igazán minőségi darab, ami igen gyors is, akkor felejthető a projekt, irtó lassú lesz minden róla.A rendszert hordozd, ne a gépet! kimarite kománk régi jó írása
-
lev258
veterán
Ahhoz, hogy a videókártyából minél többet kihozhass, szükségesek a frissebb rendszerkomponensek. Itt nem úgy megy, hogy letöltöd a hetente, havonta frissülő drivert, hanem az be van építve a rendszerbe. És ott jóval ritkábban frissül.
Ubuntu és variánsaiból lesz 18.04.2 a jövő év elején valamikor, a Mint ennek megfelelő 19.x verziója csak később érkezik.
Menni fog valószínűleg így is, de lehet még jobb. -
Frawly
veterán
Ha kellenek ilyen fotós utómunkázó progik (és nem jó a linuxos Darktable, GIMP), és wines játékok, akkor nem javaslom a Linuxra váltást. A Linuxnak akkor van értelme, ha teljesen átállsz. Egyébként csak magadat fogod szivatni az állandó oda-vissza bootolgatással.
A virtuális gép nem való játékra. Egyrészt a hardveres gyorsítás probléma lehet, főleg, ha nincs két videókártyád (VT-d passthrough). Akkor meg már jobb lenne a dualboot.
-
16 Gugával már minden megy. Átlagos Linux disztrók 2GB+SSD-vel már frankók... Most szórakozok haver R61-es laptopján mindenfélével, 2GB RAM, 2 procimag, winyó, és az XFCE felület megy mint állat.
Különben szerintem (K)Ubuntu, vagy Xubuntu. Vagy akár a sima. Nekem idegzsábám van a mostanában alapértelmezett Gnome3-tól, mint felület, de tudok vele élni. Az Ubuntu mellett érv, hogy a legnagyobb tudásbázis, és tapasztalat van hozzá, de tényleg ízlés dolga.Amúgy ennyi RAM esetén már 4-8-12 adható a Win-nek is, szóval sebességgond nem lesz, de egy rendesebb játékhoz már nem biztos, hogy elég.
(Én ma Win2008 Servert toltam 4GB RAM-mal KVM-ben, mert éppen az kellett - csak összesen 8GB-om van. Erősen akadozott a dolog, de ment. A cégesen már volt, hogy 6GB-ot kellett odaadni egy teszt virtuálgépnek a 8-ból, az viszont nem is akadt annyira.)
-
12 egy tucat. Mindenki a kedvencét fogja ajánlani, meg amit használ, ismer, és neki bevált. Debian, Fedora, Ubuntu LTS, Mint, ... Ahogy az ablakkezelőknél is egyéni ficamok kérdése, kinek mi jön be. Gnome, KDE, XFCE, LXDE,...
Pontosan milyen HW? A 16GB RAM-ból arra tippelek, hogy a többi komponensében is van kraft, szóval nem lesz korlát egyik sem. -
Kernel Virtual Machine.
Egy ideje én is ilyet használok, elég könnyűsúlyú virtuálgép-környezet, legalábbis nekem úgy tűnik, sokkal kevésbé terheli be a gépet, mint egy Vmware Player vagy Virtualbox, és elég jó tudással is rendelkezik. -
-
-
Lathronos
őstag
"Azért jó, hogy nem kell fényképes, telefonszámos regisztráció a PH-ra!"
Miért? Ja, mert minden hímnemű fórumtag engem is beleértve a nyálát csorgatná és telefonon szerenáddal zaklatna éjjel-nappal?
-
Lathronos
őstag
-
lev258
veterán
Ha Linuxon letöltesz valamit, ami megfertőzhetné a Win-t (de Linuxon nem aktív), csak akkor fogja fertőzni, ha Win alatt el is indítod a veszélyes állományt. Máskülönben semmi hatása nem lesz rá.
Esetleg mielőtt megnyitnád a fájlt, leellenőrzöd, akár valamely Linuxon futó vírusirtóval is.
Mielőtt túl nagy biztonságérzeted lenne, fontos tudni, hogy Linuxra is vannak kártevők, de persze itt is erősen szükséges a te együttműködésed is, hogy aktiválódhasson.
mefistofeles: nomodeset? -
Lathronos
őstag
Látom te is szeretsz regényt írni.
Nem gond, csak lusta vagyok sokat olvasni.
Van Ubuntu-ra és Mint-re valós idejű védelem, ráadásul magyar nyelvű, úgy hívják, hogy COMODO. Naponta 3-4x frissül az adatbázisa, így naprakésznek mondható és könnyű használni. Kiválasztod milyen kell 32bit vagy 64, letöltöd a deb csomagot és gdebi-vel vagy Szoftver központtal telepíted.
Így rendszeresen tudod ellenőrizni az általad letöltött fájlokat mielőtt ráengeded a Windows-ra.
A sudo rendszeradminisztrátori jogosultság abban a pillanatban deaktiválódik amint bezárod a terminált. Ha kell segítség a COMODO telepítéséhez, szívesen segítek.
Annak idején készítettem egy PDF útmutatót is hozzá. Esetedben a különbség annyi, hogy a csomag ugyebár .deb és telepíteni gdebi-vel vagy szoftverközponttal kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Hardcore café
- Parkside szerszám kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged