Hirdetés
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29552 üzenetére
Én év elején álltam vissza Linuxra és gyalultam azonnal az egész rendszeremet, rejtett gyári partícióval együtt. Igaz, nekem annyi előnyöm van, hogy 8 szemeszter informatikát hallgattam a GDF-en és ezelőtt 13 évvel még Linux volt a fő rendszerem, aztán beszippantott a Windows mélységes pöcegödre.
Tehát, amit én is javaslok. Nézegesd először a különböző disztribúciókat. Nézd meg, hogy melyik gyári DE (Desktop Environment) tetszik számodra. A gyári azért van kihangsúlyozva, mert a Linuxnál az csak egy állapot. Itt MINDENT testre lehet szabi, némi hozzáértéssel. Át lehet alakítani úgy egy DE-t, hogy első ránézésre nem fogod tudni megmondani, hogy az most Gnome vagy KDE. Persze, ez most nálad nem pálya, így fontos, hogy a gyári beállításokkal kézre álljon.
Disztribúciók: azt gondolom, hogy nálad nincs szűk keresztmetszet hardvert tekintve, választhatod szinte bármelyiket, akár a legcsicsásabb KDE-vel is.
Kezdőként olyant választanék, amihez bőséges irodalom tartozik (vagy magyar vagy angol nyelven) valamint széles magyar felhasználói tábora van. Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor a MINT és az Ubuntu az első, ami szóba jöhet. Az Ubuntu egy picit érdekes, a hibaüzeneteivel, az ijesztő is lehet akár, de ez ott sajátosság. A Manjaro is egy járható út, attól függetlenül, hogy azt nyúzzák haladók is. A telepítése ugyan úgy végtelenül egyszerű mint a többinél és éppen olyan egyszerű használni. Igazából picit egyszerűbb: Ubuntu 3 sor parancs, Manjaro 1 sor, általában. Nézd meg előbb a Mint-et és próbálj ki többfélét is, amiket itt felsoroltak.Kipróbálás: első körben egy 2-4 GB-os pendrive megteszi. http://pendrivelinux.com és egy kis leírás.
A notebookon be kell állítani, hogy pendrive-ról bootoljon. És már mehet is az éles próba. Gyakorlatilag már mindenre használható, mintha fel lenne telepítve. Javaslom, hogy a LibreOffice-t feltétlenül nézd meg! Kezeli az össze Microsoft dokumentumot, de a megjelenítéssel még mindig gondok vannak. Én a CV-met kellett, hogy átszerkesszem Linux alatt, mert a LO eltolta a sorokat és picit szétcsúszott a forma. Mivel teljesen áttértem Linuxra, már nem zavar, a CV-t meg úgy is pdf-ként küldöm el.
Ha végül is valamelyik mellett elhatározod magad, akkor a következő lesz az első teendő. Még Windows alól kell felszabadítani helyet a Linux számára. A felszabadult területet NEM kell formázni, csak legyen. Az, hogy mennyi hely szükséges, majd az adott helyzet fogja nagyrészt eldönteni. Alap esetben a Linuxnak bőven elég 20GB. Továbbra is kezdőként, én meghagynám a dualboot lehetőségét. Ha esetleg úgy alakulna, legyen lehetőség visszanyúlni/váltani. Ezen később úgy is lehet majd változtatni.
Egyenlőre próbálgass ki különféle disztrókat, és gyere kérdezni. Ha majd a tettekre kerül a sor, itt sok hozzáértő és jó fej krapek van, segítenek a telepítés részleteivel is - akár közben is. Jut eszembe! A youtube tele van telepítős videóval, érdemes azokat is megkukkantani. Kényelmesebb úgy nekiállni, hogy picit ismerős a dolog, hidd el!
Sok örömöt kívánunk a Linux szabad világában, érezd jól magad!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Eredeti játékok OFF topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Formula-1
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Jövedelem
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- PlayStation 5
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB ZALMAN M4 Cooler Master 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB ZALMAN Z1 Plus A-DATA 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest