Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Mini-ITX
- Autós kamerák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Apple MacBook
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
emvy
félisten
válasz
noiq_nolife #26296 üzenetére
szerintem te meg nem jartal londoni lakasokban
szerk.: haha, @Dorian, ugyanerre gondoltam
-
Dorian
félisten
válasz
noiq_nolife #26296 üzenetére
-
redzsi
senior tag
Sziasztok!
Lakásvásárláskor hogyan érdemes fizetni ha a megtakarítás angol (barclays) bankszámlán van? A barclays számláról direkt utalás az eladó számlájára, vagy esetleg érdemesebb wise-t használni, vagy valami más a jobb megoldás. (Unicredit Partner Aktív Zéró Csomag számlát tervezünk nyitni, ha ez számít)
Bocs ha valakinek bugyutának tűnik a kérdés, de nincs tapasztalat, sem hozzáértés. Nem szeretnénk ha valami elkerülné a figyelmünket.
Köszi -
_NCT
addikt
A jelenlegi helyzetben ki milyen "taktikával" vásárolna hitelből, ha talál egy best-buy ingatlant? Minimál önerőt betolni és a maradékot pmáp-ba/felújításba tolni, vagy kicsivel magasabb önerő, hogy a törlesztő kisebb legyen és/vagy még a futamidőt is csökkenteni? Végig fix és 10 éves futamidejű hitelek között azért lehet 20-30ezres különbség is törlesztőben havonta (egyedi elbírálás során több is), nyilván utóbbi előnyére. De ugye itt megint lehet lottózni, 10 év múlva hol lesznek a kamatok a fordulókor? 10 év alatt amit nyerek, azt lehet a fordulókor bukom. Sok szakértő jelenleg a végig fix-et tolja, de vajon megéri? (legyen mondjuk 20 év futamidő)?
Nyilván cél az előtörlesztés, de még mindig az élet a legjobb forgatókönyv író....
-
Drizzt
nagyúr
[MNB lakaspiaci jelentes]
(Kb. 3 perctol indul erdemileg.)A kozepso fickonak az arckifejezese az elejen az priceless.
-
sakal83
addikt
válasz
kicsi83 #26289 üzenetére
Marcikam atirta a GINOP-8.3.5-18 ot Ara es Bre es az egyik likviditasos lett. Mindegyik arbevetelfuggo ami azert valljuk be nem nehez megemelni
valamint az eszkozbeszerzesnel minimum az onero tul voot arazva a projektek 80%nal.
Erre hasznaljak joparan mert nem kell nekik a forras semmihez mert all minden...
De ne offoljunk sztem.
-
-
sakal83
addikt
Nem feltétlenül direkt dontik be. Van aki direkt persze valakinek meg ennyi a tudasa, igy kezeli a vallalkozasat. Maradjunk annyiban, hogy ezek az allami es eus hitelek amiket a bankok csak kozvetitettek, ertsd jutalekert nem kamatert, kicsit gazdatlanok. +Az egy zsebbol mindent az epitoparban nagyon elterjedt. Nem olyan szuk reteg ez sajnos. En sajnosnak nevezem, mas pedig ez ilyennek
mindegyik megkozelites kerdese. A kft nem termeszetes szemely, a vevőnek szallitoknak hitelezoknek tudni kell olvasni es eldontenie kivel kerül kapcsolatba. Van ilyen cinikus megkozelites is.
Persze nem mindegyik ceg ilyen, de ezt a ecceru kiskomuves megkozelitesnek ilyen mértékű es ilyen hosszú epitoipari pozitiv ciklus utan szerintem felejtősnek kellene lennie.
Az meg hogy van ilyen ismerősöm, az irrelevans. Neked is van masnak is max nem tudnak rola. Ez nem bűn, hanem az allam altal adott lehetőség...
-
Madwe
nagyúr
válasz
sakal83 #26286 üzenetére
“Onnan, hogy az ismerőseim csinaljak es röhögnek ...”
“Végülis csak evekig vettem reszt ezen hitelek biralatanak folyamataban donteshozokent”
nincs több kérdésem
egyébként az miért bizonyíték arra, hogy direkt vesznek fel hitelt majd döntik be a céget az, hogy most, mikor lezuhantak a megrendelések elkezdtek cégek felszámolódni? Válság van, építőiparban tuti, nyilván sokan lehúzzák a rolót.
nem vitatom, biztos volt, van s lesz is aki az általad írt módon járt el, ahogy pl családi rokon végett azt is tudom hogy milyen nerközeli rétegek hogy lapátolják maguk alá hasonló módszerekkel a mindenféle luxusautókat s ingatlanokat, teljesen legálisan... De azért ez inlább egy szűk elit játéktere… -
sakal83
addikt
válasz
Vision #26285 üzenetére
Pontosan. Végülis csak evekig vettem reszt ezen hitelek biralatanak folyamataban donteshozokent
Nezz meg egy 0as Ginop hitelt 2020bol
Pl. GINOP-8.3.5-18
"ötéves futamidővel vehető fel tulajdonképpen szabad felhasználásra a kölcsön, amelynél a nulla százalékos kamatterhek mellett csak a tőkét kell törleszteni."
+opten adatok
"Adataik szerint januárban 13 százalékkal kevesebb társaság alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt."
"A törlések száma az elmúlt 5 hónap során folyamatosan nőtt, a végelszámolások és a felszámolási eljárások több éves csúcsokat döntöttek meg 2023 elején."
-
válasz
sakal83 #26283 üzenetére
Figyu, nem olvastam ezt végig, mert személyes tapasztalatom is van ezzel. Nem szórják pofira ezeket a hiteleket mindenféle buktatós cégeknek. Az én egyik cégem többtízmilliós bevételnél jár, sosem volt mínuszos, aztán hozzám vágtak volna ilyen 4 milliós likviditásit. Hát tényleg, abból aztán meg lehet gazdagodni!
Plusz az építőipari cégekre aztán tényleg nem az jellemző, hogy mindent telibe számláznának, és vastag eredményeik lennének a beszámolókban. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de messze nem akkora volumenű ez a dolog, mint amit érzékeltetsz.
-
sakal83
addikt
válasz
Vision #26282 üzenetére
Latom nagyon bejon neked ez az ecceru kőműves.
Azert ker el többet:
- mert tokhulye es hozzászokott, hogy barmennyit elkerhet a sok keresleti dotacio miatt, csak nem esik le neki hogy azert nincs tobb melo, mert nincs tobb keresleti dotacio
- es igen azert, mert kinalati dotaciot meghagyta a mimarcink, es ilyen olyan forrasbol azert nem hal ehen, igy emeli az arat, mert nem sos a bevetel, amig a bank nem bxsztatja.Nagyon durva tevedesben vagy te a kis egyeni vállalkozó kőműves mintaddal csak megsugom.
Kis pelda: 2022 keritesalap 2.3m 2023 kb ugyanolyan 3.7. Ugyanaz a vállalkozó.
Ezt azert teheti meg mert fel van pumpalva tokevel. Egyszerűen a magyarok tobbsege nem tudja hogy mi az h. vallalkozas e kis honban fokent az epitoparban. Gyuri alapit egy kft. Megcsinal par projektet hitelkepes lesz, felvesz hitelt, es szepen elfogy a penz, ahogy kevesebb a bevetel, es ceg eladva a sarki hajlektalannak majd egyszerűsített felszámolás. Es egy ujabb fellendulesnel ez ujraindul a feleseg stb neven. A mi Gyurinknak van egy zsebe es abbol kolt a ceges kiadasra es a a kiscsaladra is a gyakorlatban. (itt neha bejon a haverok koze egy egy a hitelt tegyed be kotvenybe otlet, es gyuri is beszall
Gyurinemegyenloakftvel. Ez fontos. Mig te csak gyurit latod az ecceru kőművest.
Na es mimarcink ezeknek adja likviditasi hitelt, hogy be ne csukjon a bolt, mert leepulne a kinalati kapacitas.
Nem tudom ezen mi nem érthető.
Meg a NagyMgyuri is elmondta, hogy hiba volt betonba önteni ennyi penzt. Rengereg kapzsi kisgyurit termelt ki, aki biza nem dolnek be annak, hogy ez okozza az inflációt, hanem a szankció a hibas.
Igy emel is egy kicsit az árain
Az az érzésem, Te lenezed a kisgyurit, mert nem nezed ki belőle, hogy nagyon jol keres ő ezen, pedig lehett jobban, mint Te
a maga nemében okosabb is sok okosabbnal.
-
válasz
sakal83 #26274 üzenetére
Random kőműves egy fillért sem kap ezekből a hitelekből. Nekem is vannak ismerőseim, akik patyolattiszta céggel nekifutottak, és kaptak egy fityiszt cserébe.
Az lehet, hogy a Market Zrt, vagy a Metrodom tud ezekkel élni, de azok a mókusok, akik az előző kommentedben szerepelnek, biztosan nem.
Egy nagy cég nem fogja amúgy megkockáztatni, hogy megbüntessék bukás esetén. Biztosan vannak olyan kormányközeli cégek, akik ezzel tudnak élni, bár még mindig nem látom, hogy a kőműves árazásához mi köze van annak, hogy a likviditási hitellel tud valaki arbitrázsolni.
-
Dorian
félisten
válasz
sakal83 #26273 üzenetére
Ez két különböző dolog. Amiről te beszélsz, az politika, amivel amúgy sokan nem értünk egyet.
De egyén szintjén ez máshoz néz ki, a szabályozási környezetet nem az egyén hozza, ahhoz alkalmazkodnia kell, és ha lehetőség van benne azt ajánlott kihasználni, különben a többiekhez képest kerül az egyén hátrányba. Ha valaki elkérhet egy adott összeget, ugyan miért ne kérné azt el? -
sakal83
addikt
válasz
Vision #26272 üzenetére
Onnan, hogy az ismerőseim csinaljak es röhögnek ...
Neha egy egy megbukik - elkezdtek nezegetni a bankok- es torlik a keretet...
18% alapkamatra 5% forraskoltseg. Ne viccelj mar, ez egy inverz kitalacio egy ostoba embertol aki elerte az mnb alelnoksege utan mar csucsminiszterkent, hogy Mo a kanyarban etiopiaig csuszott... Olvass mar utana egy kicsit hogy mit jelent amit ez a fxsz csinalt es ez mennyibe kerül az orszagnak.
Kepes meg most is 13%os marzsot fenntartani egy utopisztikus elkepzeles miatt, ami megbukott mar többször. Tudod highpressureeconomy...
A hule kumoves meg a kereslet csokkenesevel arat emel, ez a felkegyelmu meg likviditasi hiteleket biztosit ezeknek a zseniknek a penzunkbol.
Ha annyira erdekel gyorsan nezd meg az MFBs likviditasi hitelek felteteleit 2021bol
Hitelcel: egyszerusitve:kieso bevetel potlasa
hitelbol
0%os kamattal fedezet nelkul...
-
sakal83
addikt
válasz
Dorian #26271 üzenetére
Ha egy iparagat mestersegesen dotalunk es eleri azt a szintet hogy a munka csokkenesevel emeli az arakat, ott nem lehet, sőt cinikus beszélni kereslet-kinalati szabályokról.
Tudod volt mar ilyen korszak a tortenelemben.
Epp egy friss cikk az abszurditasrol
-
sakal83
addikt
válasz
Vision #26267 üzenetére
Oke. Ha igy gondolod akkor jo. Majd erre jon egy allami tamogatasi program es meg jobb lesz. Azert gondolom nezted hogy az EUban annyival vezetünk a 2. előtt mint a teljes EU atlag inflaja. Lehet megvan az oka hogy a komuvestol a tanult ITsokig is uralkodo gondolatvilag lett ez...
de mondjuk akkor nem kellene tamogatott hiteleket adni a budosparasztepitiparosnak az en adombol. Akkor tantan nem igy gondolkodna, mert azasszonymercijebol kifogyna a benzin, mert nem arbitrazsolna a SZÉCSÉNYIHITELEN. Vegulis felvesz 100mot a nevenincs kftjere es melo nelkul van havi 1m..
-
P00By
nagyúr
válasz
Dooonfrigo #26262 üzenetére
Tőlem most 5 napot kértek, mert nemrég rakták fel (igaz, viszonylag nagyot alkudtam)...
-
A Zéé
addikt
válasz
Vision #26264 üzenetére
Tégla és a hőszigetelés azért már szépen megy lefelé. Nettó 550 Ft-ért van most 30 N+F-re ajánlatom, de azt mondta a tüzépes, hogy ha 3 hét múlva kell csak, akkor várjak még a rendeléssel. Ez volt februárban 617, tavaly ősszel meg 750 felett volt.
EPS annyira nem megy, hogy kedden rendeltem 250 m2-t, csütörtökön le volt szállítva. Ez 1 éve 3-4 hét volt. Most megnéztem az árat, novemberben 2600 volt a 10 cm EPS, most 2000.
Nekem most a betonosok panaszkodnak nagyon. Tegnapelőtt betonoztunk 70 m3-et, az elmúlt pár napban ez volt a legnagyobb mennyiség amit toltak itt a környéken. Máskor könyörögni kellett, hogy az ekkora mennyiségre forogjon 3 autó, most 6 volt, hogy legyen mindenkinek fuvarja a napra... -
sakal83
addikt
válasz
Vision #26264 üzenetére
En meg sajat tapasztalatbol mondom es par ismeros is visszaigazolta, hogy par ecceru szakmunkas az eddigi tenyleg nagyon alacsony
vállalási költségeire raemelt 60-70%ot!! mert nincs annyi megrendelese mint eddig es hat hozzászokott. Eloszor egyedi esetnek veltem de ugy nez ki a penznyomtatashoz szokott matekzsenik egy része a maradek balekon akarja megkeresni az eddigi balekok altal osszedobott penzt...
Erdekes nep vagyunk...
-
Tegnap beszéltem egy barátommal. Megerősítette, hogy nagyon beszakadt a forgalom náluk is (ablak-ajtó kereskedés). Kapcsolatban van telepítőkkel, ők is szenvednek. Tüzépeken is beszakadt a forgalom, de a gyártók nem csökkentenek még árat.
-
emvy
félisten
válasz
Dooonfrigo #26262 üzenetére
48 óra
-
Dooonfrigo
tag
Sziasztok!
Ajánlattétel után mennyi gondolkodási időt szokás adni az eladónak?
-
emvy
félisten
Helo!
Osztatlan kozos tulajdonban allo ikerhazfelet vasaroltam. Van ra korrekt, ugyved altal ellenjegyzett hasznalati megallapodas. Van-e elonye annak, ha nekiallunk az albetetesitesnek (tarsashazza alakitasnak)? Hitelt mar vettunk fel ra, azzal nem volt gond, mindket ikerfelnek van kulon autobealloja, kertresze, stb.
-
mandleee
tag
3 szobásként keress rá.
https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+ix-ker+xiv-ker+xiii-ker+panel-lakas+3-szoba-felett+60-mFt-igEdit: Link javítva
-
rwin5
őstag
Sziasztok!
Rég jártam erre, nem követtem most az ingatlan dolgokat sem, mert úgy egyeztünk meg a családdal, hogy leteszünk a 2023-as évben a vásárlásról.
Viszont az ősök is lehet besegítenek és (így nem kéne banki hitel) nyár végén - ősszel meglépjük a dolgot. Annyi változott részünkről, hogy letettünk a 11. kerületről Bp-n.
Helyette inkább: Zugló, vagy Ferencváros felsőbb részei vagy utolsó sorban 13. kerület (nekem az valahogy nem jön be, de sokan azt mondják jó választás, dolgoztam a kerületben nem szerettem). Pesti oldal mindenképp és belsőbb részei, hogy ne kelljen annyit utazni vagy gyerekkel majd suliba menni.
és most jön a De, létezik, hogy 55 millió, körül ezekben a kerületekben nem lehet találni 2 különnyíló szobás lakást?
Nincsenek nagy igényeink, de 10 percig volt türelmem nézni most az ingatlan.com-ot.
2 típust láttam, ezek az újabb építésű nappali + szobás lakásokat (ami elrendezéséből adódóan nem jöhet szóba), vagy ezek a 3-4 emeletes 50-es években épült lakásokat, ahol tudom, hogy olyan a hangszigetelés, hogy nem bírnék meglenni évekig.
Esetleg aki tapasztaltabb vagy budapesti valami iránymutatás féleséget tudna írni? Vagy gondolkozzunk külső kerületben? Őszintén én igénylem néha a budapesti nyüzsit, szóval amiatt sem szeretnék oda menni.
Agglomeráció pedig kizárva.Számolgattam, hogy esetleg még 10-15 M hitellel megtoldva lehet jobban járnánk, de inkább hitelmentesen szeretnénk rajta átesni, nagyon sok bizonytalanság volt az elmúlt években és az egy kis mentális nyugalmat ad, hogy nem kell fizetni fix összeget sehova.
szerk: szóval az igények: részünkről egyébként panelprogramon átesett panellakás is szóba jöhet, minimum első emelet, 2 különnyíló szoba. Átlagos állapotú, nem szeretnénk az egész lakást felújítani, nagyon erre nincs is extra pénz elkülönítve.
Köszi, aki bármit hozzá tudna tenni!
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata, hogy statikailag a sóskúti mészkőből épült ház mennyire időtálló? Láttam több házat, ami 70-80-as években épült ezzel a megoldással.
Hitelezés szempontjából lehet problémás? Azt tudom, hogy a vegyes falazatú házakat nem nagyon szeretik a bankok, ha adnak is hitelt, kevesebbet, mint téglára.
-
-
sakal83
addikt
válasz
attiati #26251 üzenetére
Sztem az tarsashazi problema elsosorban ha kozos vagyont erint, de kellekszavatossag is felmerulhet ha olyan jellegu a hiba amelyrol nem kaptal tajekoztatast es a rendeltetesszeru hasznalatot akadalyozza. De ez mar nagyon ugyvedes illetve alapito okirat stb kerdese.
De ha kozosvagyont erint es jelentos allagromlast okozo hiba akkor kozoskepviselo aki kozgyulest osszehiv es ennyi. Ha nem szavazzak meg akkor kotelezheti oket a bíróság.
Mi a konkret problema es mi okozza pontosan milyen ingatlanban?
-
axioma
Topikgazda
telefonos kikerdezos esetrol en is tudok, ha sok egyforma lakas van (tipikusan panel) akkor tenyleg csak par arbefolyasolo tenyezot kell figyelembe venni a becsleshez (tullapon es helyismereten / szokasos hasonlo lakasok beosztasanak ismereten kivul, amihez azert nem kell mindhez kimenni)
-
Villa7
tag
Sziasztok
Írt a NAV, hogy jön helyszíni szemlét tartani az ingatlan vásárlás illeték miatt.
A kérdésem: -a neten nem találtam választ a NAV-os embert, meg aznap vagy megelőző nap lehet keresni a levél szerint- Mindkét tulajdonosnak otthon kell tartózkodnia vagy elég ha csak egyikünk van? 50-50% a tulajdonrész. -
sakal83
addikt
válasz
sakal83 #26239 üzenetére
Hogy egy kicsit erthetobb legyek. Eladok egy hazat ami a szigetelés hianya miatt a terasz felett peneszesedik. A vevonek nem szelloztet es bent tereget es tobb helyen kozte a terasz felett is peneszedik.
Erre megkeres hogy hohidas a terasz ezert a hiba elharitasahoz szellozteto rendszer kell.
Na ez nem kellekszavatossag kerdeskore.
-
sakal83
addikt
válasz
sumi4623 #26238 üzenetére
Sztem ugyved, de ahogy neztem a perekben igazsagugyi szakerto amit mond a birosag azt az iteletet hozza.
Ha az ugyved nem zarja ki hogy veszithetsz akkor sztem allapodj meg 2-2.5mba peren kívül ha megy ugyveden keresztul es zarjatok ki mindenféle tovabbi szavatosagi igenyt.
Csak egy ig szakértő 500e minimum. De varjatok meg h valoban perre menneneke.
Persze ertem az ervet de a vizszigeteles hianyanak es a beazasnak ok okozati osszefuggesben kell lennie. Es lersze dokumentalva is kell lennie a hibanak a feltarasnak a javitasnak es errol haladektalanul kellett volna ertesitenie. Nem zarom ki hogy eszleltek felujitas közben a vizesedest es a feltartak es a hianya miatt csinaltatjak meg. Tehat nem biztos hogy volt olyan merteku az azas ami a rendelteteset befolyasolta, akkor pedig nincs kellekszavatossag. Ezert is irtam h 50 eves haz, es most azik be... Sztem probalkozas ez.
-
sumi4623
tag
válasz
sakal83 #26237 üzenetére
igen én is nagyon sokat olvastam a témával kapcsolatban, és én egy dolgot találtam ami nem jó előjel szerintem és az az alábbi.:
Azon hibákért azonban, amelyek függetlenek a használtságtól, vagy jelentősen túllépik az elhasználódás mértékét, az eladó köteles helytállni. Ilyen például a szigetelés hiányossága, és az emiatt bekövetkező beázás, a falak vizesedése. Egy ilyen hiba független az épület korától, mivel nem következett volna be, ha az ingatlant már eredetileg is megfelelően szigetelték volna.és ugye így az jön hogy ez miatt felenem kell. Még nem kaptam hivatalos infot az összegekre de 6m körül van és abból 5t szeretne tudtommal
-
sakal83
addikt
válasz
sumi4623 #26236 üzenetére
Utana olvastam en is most reszletesen a kellekszavatossagnak.
Azon fog mulni:
- idoben jelezte-e a problemat, jol vane dokumentalva
- rendeltetesszeru hasznalatot akadalyoztae..
- a hibajelenseg kozleset tudode bizonyitani
- az epiteskor eloiras volte a vizszigeteles azon a reszen
- volte kozrehatasa a hibajelenseg kialakulasaban mas tenyezonek a vizszigeteles hianyaban, az rejtett hiba volte,
- a javitast tudjake bizonyitan fotokkal szamlakkal.Efyebkent mekkora osszeget kernek?
-
sakal83
addikt
válasz
sumi4623 #26215 üzenetére
Ne parazz. Probalkoznak. Te is igy vetted es igy adtad el. Ez egy 50 eves haz. Felujitja majd egy ev mulva jelzi hogy nincs szigeteles. Miert azott be? Mert rosszul kezelte az uj tulaja... Vagy nem. Nem volt szigeteles, hat 49 eve sem. Ahogy sok helyen nincs. Vegyen ijat vagy epitsen. Te nem is tudhattad mert nincs rtg szemed. Tipikus próbálkozás.
Ujra leirom. 50 eves szarkupac amit 95 % hogy az eredeti tulaj a rokonokkal rakott ossze bugazott anyagból a cocializmusban. Te megvetted 4x evvel kesobb es eladtad. Megnezte, megvette.
Ne beszelj vele többet! Csak irasban es csak ugyveddel!
-
sumi4623
tag
válasz
Csabroncka #26230 üzenetére
Hirdetésen látszódott minden meg ugye amikor személyesen jöttek akkor is elmondtunk mindent megmutattunk minket nem az volt hogy felpolcoltunk mindent hogy ne látszódjon. Amúgy köszönöm szépen a brainstormingot látom azért jó témát dobtam be
fogok keresni egy erre szakosodott ügyvédet és kikérdezem hogy mi lehet a legjobb megoldás ebben az esetben. Nyílván nem szeretnék jogi útra lépni, mert az nagyon hosszú idő is lenne plusz benne van a rizikó mert általában minden jog kb a vevőt védi. SZóval köszönöm a segítséget majd ha van fejlemény és érdekel titeket akkor jelentkezek
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Incubus #26231 üzenetére
Kellékszavatosság 5 évig van, nem tudom honnan jön ez a fél meg egy év.
Amin lehet vitatkozni az az, hogy az épület korából és használtsági fokából következik-e a hiba, vagy nem. A rejtett hibánál nem feltétel, hogy az eladó tudjon róla. Az ismert hibákat meg nem beleírni a szerződésbe az hiba. Viszont az is tény, hogy az esetek nagy részében csak a vevő alkalmaz ügyvédet, így ebbe könnyű belefutni. Ha vannak tanúk, az tényleg nyilván segíthet. De ha jól értem itt végső soron lényegtelen, mert Sumiék maguk sem tudtak a hibáról. Tehát nem tudták volna a szerződésbe beleírni. Ettől függetlenül lehet jogos a kellékszavatossághoz folyamodni, de szakértőknek kell eldöntenie, hogy így van-e, vagy nem.
-
Csabroncka
addikt
válasz
sumi4623 #26226 üzenetére
A hirdetési képeken az erősen vizesedő helyiségnek látszódnak a foltok, vagy frissen volt festve?
Egyébként csak megjegyzés a fentiekhez. Sokan idióta módon nekiállnak a felújításnak, mint tót az anyjának, ahelyett, hogy pl ilyen estben (ha valahol folyik a víz, az barátaim látszódik) ráb@aszna egy pvc csövet a csatornára hogy ne a fal tövébe folyjon az esővíz, vagy hívna egy bádogost, vagy rakatna/cserélne csatornát, hogy nyomorult falnak esélye legyen kiszáradni...a később kirakódó salétromért kit fog elővenni?
-
vdavid4
tag
valamint a rejtett hibát nem zárja ki, hogy nem tudtál róla, valamint az, hogy megnézték és és látták milyen a ház kizárja a rejtett hibát is badarság, pont az a lényege a rejtett hibának, hogy nehezen észlelhető( egy beázás folt a nappali mennyezetén ami eladáskor is ott volt nem rejtett hiba mert látniuk kellett volna mikor megvették, neked nem kötelességed külön felhívni a figyelmed a ház látható hibáira a figyelmet). Ettől függetlenül ez lehet rejtett hiba, ezt egy ilyen fórumon senki nem fogja tudni eldönteni neked.
-
-
válasz
sumi4623 #26221 üzenetére
Én nem ijednék meg attól, hogy végrehajtó. A végrehajtó nem jogász, főleg nem szakjogász. Ez teljesen más terület. Keresned kell egy szavatossági ügyekre szakosodott ügyvédet, és vele kell konzultálnod erről. Ő minden releváns részletre rá fog kérdezni, és az alapján ad jogi állásfoglalást.
-
A Zéé
addikt
válasz
sumi4623 #26210 üzenetére
ez, hogy mi volt az eredeti funkciója, mi lett, ki csinálta az átalakítást és mikor már csak azért sem mindegy, mert emlékeim szerint pincénél nem használatot korlátozó állapot az, hogy megjelenik a falon a nedvesség, míg lakhatási célú helyiségnél igen.
Nyilván, ha szerkezetet károsító mértékű a talajvíz mértéke, azzal kezdeni kell valamit, de ha az a helyiség pince, tároló, vagy garázs funkciójú volt eredendően, akkor ott nem követelmény a porszárazság. Ha te úgy adtad el, mint tároló, akkor az egy helyzet, ha ők változtattak funkciót, és lett belőle tartós tartózkodású helyiség, akkor az teljes mértékben az ő felelősségük, hogy minden annak a követelményszintnek legyen megfelelő. Illetve az egészben az a slusszpoén, hogy ha valaki csinált ott komolyabb felújítást, akkor elviekben a felújítás utántól neki kell azért helyt állnia, mivel az átadáskor neki nyilatkozni kellene arról, hogy minden szabályt és előírást betartott, és az által elkészült munka megfelel a vonatkozó előírásoknak. De nyilván ne legyünk naívak, 100-ból 99 felújításnál nincs ilyen jogi dokumentum...
Ahogy így beszélgetünk róla láthatod, hogy valóban nem egy egyszerű helyzet ez, nagyon el lehet veszni a jogászkodásban, és 1-1 apróság is képes teljesen megfordítani az egész ügyet. Szerintem szakjogász nélkül nem is lehet ezt lezongorázni. -
sumi4623
tag
válasz
Vision #26216 üzenetére
Vettunk egy hazat belole es felujitott. De nyilvan nalunk is voltak be nem kalkulalt koltsegek. Nyilvan maradt meg valamennyi tartalek, es szemely szerint jobban orulnek ha sikerulne megallapodni mintha jogi utra terne a dolog mert kb idomet es gatyamat is otthagyhatom ha nem en “nyerek” es a masik hatuluto h aki megvette o vegrehajto aztan nyilvan tisztaban van vmennyire a dolgokkal
-
válasz
sumi4623 #26215 üzenetére
Ez megint egy bizonyítási eljárás része, hiszen eleve messze a hirdetési ár alatt adtátok el, ilyenkor elvárható-e addícionális kockázat. Gondolom te meg már elköltötted a pénzt?
Amúgy ha ez működne, akkor a fél ország perben állna ilyen öreg szar épületek miatt, hiszen mindben van valamilyen rejtett hiba. Az nem elvárható egy 50 éves épülettől, hogy olyan állapotú legyen, mint egy vadiúj. És igen, a szigetelés is előregedhet, ez technológiai sajátosság.
-
sumi4623
tag
válasz
Vision #26214 üzenetére
Igen tudom, meg ugye vevo mondta ha ezt tudjak akkor kevesebbet ajanlottak volna erte.. igy is joval kevesebbert adtuk el mint amennyiert hirdettuk. Plusz ugye ha kevesebbert adtuk volna el kevesebbet fizetek a kozvetitonek es kevesebbet fizetek nyeresegadot mert ugye 4.evben adtam el a hazat
-
válasz
sumi4623 #26213 üzenetére
Ugye ez azért nehéz ügy, mert egy normál állapotú háztól elvárja az ember, hogy fél év múlva ne folyjon a falból a víz. Sok minden függ a hirdetéstől, az értékesítési állapottól. Nincs erre így egyszerű válasz.
Más lenne a leányzó fekvése, ha úgy lett volna hirdetve, hogy beázik a fal. Akkor tiszta. Ez így ebben a formában biztosan hiba, hiszen a vásárló normál esetben jogosan feltételezi egy jó állapotú ingatlanról, hogy nem fog beázni. A kérdés az, hogy neked ezért a rejtett hibáért helyt kell-e állnod, vagy természetes elhasználódásként ez egy nyílt kockázat a vevő részéről.
-
sumi4623
tag
válasz
Vision #26207 üzenetére
egyik azt mondta hogy felelősséggel tartozok érte mint rejtett hiba, másik meg azt mondja hogy ez nem rejtett hiba mert megnézték látták milyen állapotban van a ház.
A Zéé: amikor mi költöztünk oda akkor mosókonyha funkciója volt megcsináltattuk a falakat amit möge szigetelést tettünk meg szellőzést is. És a többit meg ők csináltak mindent a villannyal meg ezekkel
-
-
sumi4623
tag
válasz
Vision #26199 üzenetére
úgy kell elképzelni a házat hogy hegyoldalban van és ugyen szinteltolásos ház. bemész a bejárati ajtón az úgy mond a földszint és eggyel lejjebb van kialakítva a konyha és abból lehet hátramenni a mosókonyhába ami nyílván a föld alatt van mert anno az pincenek volt használvan kb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Fűnyíró topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Battlefield 6
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Lenovo Ideapad,15,6",Ryzen3(3,5Ghz)Vega VGA,8-20GB RAM,SSD,jó akku,szép állapot
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -45% 17,3" Brutál i7-13700H 16/1TB Iris Xe FHD IPS
- Videokártya pasztázás és padolás csúcsminőségben!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Lenovo,15,6"FullHD IPS,Ryzen5(8x3,5Ghz)Vega 8 +540 VGA(2x2GB),12-20GB RAM,256-512GB SSD,jó akku,
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Bezámítás! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest