Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz szacsee #1699 üzenetére

    Szia!

    TV-kompatibilitás és használat:
    Ilyen téren általában a gyárilag összeszerelt típusok jobbak, de egy népszerű gyártó chipjét tartalmazó külső rack se problémás azért.
    TV-n azt kell megnézni, van-e rajta "HDD" jelölésű, 1 - 1,2 A-es USB-port, mert azok valók 2,5" külső vinyóhoz. A sima 0,5 A-es mindig lutri, hogy meghajtja-e. Egy 2,5" 5400-as felpörgéskor veszi fel a legnagyobb áramot, amely elérhet ~4-5 W (0,8 - 1 A) értéket is, majd utána a működésnél beáll ~ 2,1-3.x W-os energiafelvételre. Ha a 2.0 port jobbféle, rövid ideig a felpörgetéshez le tud adni magasabb áramot is (megfelelő hardver), ha nem , akkor nem indítja el. Ha van tobb port, akkor meg ott az Y kábel.
    TV-n is célszerű pl. a Source/ Tools gombokat megnyomva, a menüjében kiválasztani az USB hardver biztonságos eltávolítása lehetőséget, majd utána lehúz. Vagy TV kikapcs és utána lehúz.

    Adott OS-ben eltávolítás, merevlemez leállítás:
    Ez vezérlőchip és firmware függő. NEM létszükséglet, hogy leállítsa (+üresjáratban alvó mód működjön), de főleg a 2,5"-oknál előnyös lehet. ASMedia esetében lutri, adott gyártó éppen mit állít be, illetve flashelni, frissíteni, csak az 55AA PID azonosítójú rackek esetében lehet. A Genesis Logic, JMicron vezérlős rackek legtöbbször leállítják a merevlemezt és alvó mód is szokott működni.
    Ha chip+firmware terén támogatott a dolog de nem áll le, akkor adott OS miatt van, mert aktívan tartja leállítás után az USB-portokat. Windows esetében a registry hack, Linux esetében meg disztró függő is, hogy pl. grafikus felületen melyik állítja le fullosan, vagy csak lecsatolja szimplán és utána felcsatolható marad.
    Ha felrakod az udisks csomagot, azzal root módban megoldható a leválasztás és a port áramtalanítása=merevlemez leállítás is 2 paranccsal: (ha pl. sdb1 a külső vinyó)
    udisks --unmount /dev/sdb1
    udisks --detach /dev/sdb

    Fémház, belső merevlemez rögzítés:
    Előbbi feltételnek a legtöbb 2,5" külső rack megfelel, utóbbinál nem mindegyiknél rögzíthető csavarral az alaphoz a HDD, de jobb házak megfelelően vannak kialakítva, egyes részeik kiékelve a winchestert, ami így nem lötyög benne.

    Tehát a célodnak a fentebb említett vezérlős rackek felelnének meg leginkább, mint pl. Delock 42486, Chieftec CEB 2511-U3 és CEB-7025S, utóbbiról teszt is készült. Aztán eBay-es házak is szóba jöhetnek [link], [link], azoknál is chip függő, hogy leállítja-e a HDD-t.
    Webáruház kínálatát elnézve akad sok jó, elsőre szóba jöhetnek Delock és Sharkoon rackek, mert azok legtöbbször JMicron chipesek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák