Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- iPad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Akciókamerák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Itt az ASUS első BTF 2.0-s alaplapja
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz
Bazsee71 #109190 üzenetére
...tök durva, nem is hallottam erről...
De azt azért csak illene feltüntetni a csomagoláson.
Nem gondolom hogy "azonos" csomagolásban, azonos csomagoláson feltüntetett összetevőkkel, mégis más tartalommal lehet árulni valamit. Ha mégis így van azt a fogyasztóvédelem miért nem bünteti? -
válasz
Bazsee71 #109118 üzenetére
én egész pontosan úgy szoktam, hogy:
- lenyomom a kart, aztán egy pillanatra visszaengedem, hogy rányomja az aeropress papírt a pogira, majd azonnal rögtön lenyomom
- várok 10 mp-et
- finoman és lassan ráengedem a rugó nyomását
- várok, amíg elkezd csöpögni (1-2 mp, ha sokkal több, túl finom az őrlemény)
- ráhúzok a rugóra az egész csapolás alatt -
válasz
Bazsee71 #109106 üzenetére
szerencsére nem túl sok a változó: pid boxot 91 fokra beállít, húzás közben a kart felfelé végig nyomod, hogy picit látszódjon a bicepsz, oszt kész is. pid box sem kell, csak ahol van, ott gondolom fel van tekerve a bimetál magasabb hőfokra, hogy ne az korlátozzon...
-
norkov84
tag
válasz
Bazsee71 #108638 üzenetére
Amelyik verzió nekem van (este tudom megmondani), ott nem állítható az aut. kikapcsolás ideje. De lényegesen hosszabb a KS36-nál (előtte azt használtam).
Akkut kb. havonta - másfél havonta töltöm, napi 3-4 presszó mellett.
Nekem egyelőre tetszik, csak elég nagy, éppen elfér az R58 tálcán úgy, hogy a háromjáratú kifolyócsöve ne pont telibe nyomja rá. -
WarLock07222
tag
válasz
Bazsee71 #108638 üzenetére
Egy ideig én is Beurer KS36-al nyomultam. Aztán jött a Robot és hamar kiderült, hogy annyira azért nem kedveli a vizet, főleg ha több, mint 2-3 cseppet kap belőle. Meg nekem eléggé nyeklős, nyaklós, recsegős volt, bár ár/érték arányban még mindig top. Ezeket a Rhino mérlegeket, amiket használok, szerencsére lehet öntözni és nem bánják, viszont mostanában a kisebb elkezdett random ugrálni 0.2 grammokat álló helyzetben, amit korábban nem csinált. Lehet az elem kezdi az utolsókat rúgni benne, ami megint csak egy fájó pontot érint számomra ezekkel (ahogy a Nanofoamernél is, amihez utólag is köszi az ajánlást mindenkinek, végül az IKEA Ladda lett a nyerő) - mindkettő elemmel üzemel.
Én a Timemore-tól személy szerint picit tartok, ránézésre nem tűnik úgy, hogy az építés minősége túl király lenne, de lehet csak a képek csalókák. Jó lenne kézben is fogni egyet legalább, hogy ezt a kételyt eloszlassa / megerősítse.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71 #108638 üzenetére
Igen, az AVX-es mérleg mindenképp csak filterre jó. Bár ugrálást nem tapasztaltam, de szerintem a súly frissítés sebessége túl lassú espressohoz.
Illetve az automata programjai teljesen használhatatlanok szerintem, túl kötöttek is, meg nem is megbízhatóak (volt hogy főzés közben egyszer csak leállt az időzítő magától).
Szóval aki többet szeretne annál, hogy legyen egy mérlege filterre ami tud időt is mérni manuális módban, annak nem ajánlanám.KS36 szerintem is best buy, még évekkel azelőtt, hogy nekiálltam volna kávézni vettem egyet fűszer mérésre, és valószínűleg nem is vettem volna mást azóta se ha a Clever Brewer kényelmesen ráférne
(pont ráfér, de egy picit meglöki az ember és már lecsúszik róla)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71 #108562 üzenetére
Oh, ez valahogy nem esett le nekem, hogy van helyi képviselet
Kicsit nehezen tudom megfogalmazni pontosan a problémát. Casino Mocca vagy pl. April Coffeetól rendelt kávék esetén valahogy tisztább ízjegyek jönnek ki, illetve azoknál azért kell küzdenem, hogy mindent ki tudjak hozni a kávéból, nem kell "visszafogni" semmit, hogy ne legyenek zavaró ízek a kávéban. Ha túl is tolom, akkor sincsenek bántó ízek, csak egyszerűen már "sok" az íz, és emiatt lesz kellemetlen.
Roastopus-os kávékból is nagyon finom eredmény születik, de általában kicsit zavarosabbak az ízjegyek, és kell némi kísérletezés, variálás hőmérséklettel, öntési technikával, hogy biztos ne kerüljön olyan a pohárba ami nem tetszik. Nem érzek pörkölési hibára vagy túlpörkölésre utaló ízvilágot, tehát nincs égett vagy hamus íz, csak elkezdenek kijönni olyan keserű ízek, amik a fent említetteknél nem.
És nyilván ezek csak tendenciák, zacskónként lehet eltérés, pl. volt egy zacskó Casino Mocca aminél küzdenem kellett, hogy ne legyen keserű, mint ahogy volt egy Seahorse aminél az volt a kihívás, hogy amit csak lehet kisajtoljak belőle. Ugyancsak hasonlóan jól sikerült a Squid (abból egy zacskót ittam még csak, másik fagyasztóban várakozik).
Had tegyem hozzá, hogy a Squid nagyon ízlett, kifejezetten szokatlan és érdekes ízvilág volt, remélem lesz máskor is hasonlóŐrlő jelenleg 1ZPresso K-Pro, eszköz meg váltogatva v60 (műanyag), April Brewer (kerámia), Clever Brewer, Aeropress.
SoundON:
Nem gondoltam, hogy teljes lenne a lista, azért sok pörkölővel nem vagyok képbenDe majd topic ajánlásokból csinálok egy összefoglaló listát majd.
WarLock07222:
Köszi -
WarLock07222
tag
válasz
Bazsee71 #108333 üzenetére
Semmi gond, érthető
Amúgy a 25 seces shotos berögződés valóban picit árnyalja a cikk értékét, de szerintem ezt leszámítva abszolút korrekt.
Pici gondolat a barista vwrsenyre: Szerintem alapvetően nincs baj ezzel a formátummal és eléggé transzparens az is, hogy ez inkább a show-ról és a vendéglátásról szól. Viszont azért akik a mezőny elején végeznek, többnyire sok kísérletezési időt tettek abba, hogy a pucér espresso is a legjobb legyen, amit ki tudnak magukból csikarni. Viszont tény, hogy például a budapesti specialty helyek jó részére jellemző, hogy egy szolgáltató nyitás környékén körbemegy és adott napra belövi, hogy mennyi az annyi. Ami mondjuk nekem nem szúrja a szemem, hiszen ki ismerné jobban például a Bagira kávékat Bagira Ádámtól? De tény, hogy például a WayCupban tényleg várják a feedbacket napközben, ami számomra simán ad a hitelességhez és az élményhez.
Viszont amit mondasz abban is van fantázia, mondjuk valami dial-in competition néven el tudnék képzelni valami sprint versenyt különböző kávékkal egymás után. Csak ugye itt megint mit lehetne pontozni? Hány adag őrölt kávét öntöttél ki a kukába őrlő állítás miatt? Milyen gyorsan sikerült eljutni a célhoz? Mert ha már versenyeztetés van, akkor sokkal árnyaltabb a dolog, mint az hogy jól sikerült-e a végtermék vagy sem.
-
WarLock07222
tag
válasz
Bazsee71 #108313 üzenetére
Nem tudom van-e értelme reagálnom, mert a válaszodból egyértelmű, hogy az utóbbi válaszaim közül nem igazán olvastál vagy jegyeztél meg egyet sem.
Belinkelem a kedvenc cikkem mégegyszer, ami szerintem jól szemlélteti, hogy mit lehet elérni az adag változtatásával. A parttalan vitából pedig inkább kiszállnék. Ebben a témában az első kommentem segítségként indult, hogy ne citromlé legyen az illető poharában a vásárolt kávék 3/4-e esetén. Aki szintén kísérletező típus, az már írt a témában, aki nem, az pedig igya továbbra is úgy ahogy eddig vagy ahogyan neki tetszik.
https://onacoffee.com.au/news/the-perfect-dose-how-to-choose-the-right-dose-for-your-espresso/
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Bazsee71 #108313 üzenetére
Erre én is kíváncsi volnék, hogy miről is szól pontosan egy barista bajnokság.
Én csak James Hoffmann bajnoki videóját láttam, ott nekem az jött le, hogy a kávét mesteri módon készíti el, szinte játszi könnyedséggel, mintha 100 éve csinálná. De szerintem nem maga a kávé elkészítése a lényeg, illetve az is, hiszen azt is pontozniuk kell, hanem maga a vendéglátás, ahogyan a vendégeire odafigyelt közben. Minden mozdulatán látszott, hogy a vendégeiért dolgozik. Ahogy finoman megfogja az üveget, tölt nekik vizet, ahogy felszolgál, mind mesteri, és maximálisan odafigyel rájuk közben.
Milyen VBM Domobar érkezik hozzád? -
válasz
Bazsee71 #108313 üzenetére
Annyiban jobb lett nálam a dolog, hogy a 21g helyett 19+- pár tized sokkal szebb lefolyást eredményezett, 21-nél nagyon nem volt egyenletes a lefolyás. 18-19,5 körül elég szépen összeállt középre és kitöltötte rendesen a kosár teljes felületét. A 18->36 viszont az én ízlésemnek borzasztó vizes érzetű lett.
-
SoundON
tag
válasz
Bazsee71 #108265 üzenetére
Bár már nagyon rég nem szeleteltem, de nekem úgy rémlik hogy a csöpögős eleje tényleg nagyon tömény szirupos volt, talán sós is, de leginkább nekem a gyümis savas dolgok is ott jöttek, az eleje közepén az édesség, a végén meg csak híg, szőke kesernye...de lehet rosszul emlékszem...holnap megint rápróbálok, bár én nem a kijövő súlyt szedtem szét 6 felé, hanem 6 x 5 másodperc alatt jött ami jött.
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71 #108203 üzenetére
Megnéztem közelebbről ami eladó volt. A négy csavar ami a késeket tartja mind más. Brrrr.
De azért köszi akkor ezt is figyelni fogom hátha lesz egy másik.
A ZM késről szinte semmit nem tudok. De minden "harapós" késnél ha az nem az őrlő sajátja szükség van felszabályozásra? Ha igen akkor ez bonyolítja a dolgokat. -
Krajcsi
csendes tag
válasz
Bazsee71 #108203 üzenetére
Az egy Mestre és múlt szombaton nálam kötött ki.
Nagyon finom presszókat húzok vele, de világos pöriből 6 bart lehet belőle kihozni nagyon lassú, 50 mp-s lefolyással, mert utána összeérnek a kések.
Filterre pazar.
A jx-pro-hoz képest kb. másfélszer jobb presszóban és filterben is. Biztos van feljebb, de óriási az ugrás.
Ha meghagyom a 10/10-et a jövőnek, akkor a jx-pro 10/5, ez meg 10/8. -
Zen42
tag
válasz
Bazsee71 #108137 üzenetére
"Volt Major, gondolkodás nélkül az AllGround" Írtad még, hogy a K30 kitúrta a Majort.
A Majort milyen késsel használtad?
A K30 is fölmerült, de csak késileg. Viszont nem tudom mibe lehetne beletenni azokat a késeket ha egyáltalán. Valaki épp hirdet egy SJ-t K30 késekkel. Abban viszont vagy nem gyári a késtartó vagy megfúrta még egy ponton, az ilyesmit meg kihagynám. -
WarLock07222
tag
válasz
Bazsee71 #108042 üzenetére
Vagy túl sok a víz (ha épp vizezni kell).
Nálam amúgy a CasMo Papua New Guinea-ja szivatott szét teljesen filterre mostanában. Baromi sötétre volt pörkölve, és iszonyat finomra is kellett őrölni különben átzubogott rajta a víz. Nem igazán tudtam hová tenni a dolgot. Nem ittam belőle kifejezetten rossz italokat, de határozottan jobbat vártam volna.
Amúgy én se annyira értem, hogy mire lenne ez a cucc hasznos. Jó víz + jó kávéval már célban is vagy egy jó kávéhoz. Egy szuperjó kávéhoz mondjuk még konzisztens örlemény meg jó öntési technika kell. De szerintem a filterezés pont az a műfaj, ahol több jó kávét iszol, mint amennyit állítgatni vagy varázsolni kell
-
-
Zen42
tag
-
-
-
válasz
Bazsee71 #107783 üzenetére
van, illetve volt, megpróbálom felidézni majd az akkoriakat (nem sokat használjuk).
amúgy nem kell prémium gép, csak figyelni kell a tényleg alacsony fordulatra (kb. 40/perc) és bármelyik jó lehet. takarítani... szar.na, ez a miénk:
https://www.arukereso.hu/gyumolcscentrifuga-c4167/star-light/sjb-150-p340292896/érdemes figyelni, hogy ne ilyen 4-5-700 wattos csodaizéket lőjön az ember, illetve a témában az omega az alfa, szóval érted
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71 #107691 üzenetére
1961-1974 ha az a fontos, hogy örökéletű legyen. A használatához idomulni kell. Ha beidomította a gazdáját, akkor brutál jó eszpresszókat tol, viszont max 2 húzás után túlforrósodik a fej. A finnyásoknak már egy után. Rutinnal relatíve gyorsan visszahűthető. 1973 és az előttieket (asszem) nem lehetett kikapcsolni (ki kell húzni a konnektorból). Ezeknél gyakori az ottfelejtős fűtőszál-leégetés. Francesco ábszolúte ajánlott, de van magyar "Francesco" is Karakai Gábornak hívják.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Bazsee71 #107296 üzenetére
Persze, ez is egy közelítés, de én azért félnék darabokra szedni évek óta jól működő háztartási gépeket/autót/elektromos szerszámokat/stb., mert tartok tőle, hogy ezen az alapon rögtön kivágnám őket a kukába.
Azért nekem is eszembe jut egy történet: amikor az első padlófűtésemet csináltattam, hű de sokan mondták, hogy ezért meg azért nem lesz jó. Egy sem volt köztük, aki már használta volna.
Tényleg sok őrlőm volt már napi használatban, de ilyen kényelmes, csendes (kéziket leszámítva) és jó nem volt egy sem. Az eltelt két év alatt egyszer sem kellett szétszednem, porszívóznom, bizergálnom. Az ezzel megtakarított idő alatt kerestem annyit, hogy megvehessem a műanyag biszbaszokat, ha tönkremennek. Ha... - de még nem hallottam ilyenről. Aztán lehet, hogy egyszer jön majd a hír, akkor rendelünk majd biszbaszt hozzá. Vélhetően küldenek is, mert a gyártó igen korrekt.
Továbbra is vallom, hogy ennyiért (nekem anno még 160-ba került, vártam is rá egy háromnegyed évet) baromira megérte. Amennyit buktam az előző őrlő-csereberéken, abból még két tartalék Niché-t tudtam volna venni (nem vicc).
Bocs, amiért ilyen bő lére eresztettem a hozzászólásomat, de nekem tényleg nagyon bevált a Niche és ugyanúgy nem érdekel, hogy miből vannak az alkatrészei, mint ahogy nem foglalkozom az autóm ablakemelőjével (tele van műanyag alkatrészekkel). Egyszer azért "kóstold meg" a Niché-t, már csak brahiból is.
-
Piazza
tag
válasz
Bazsee71 #107117 üzenetére
Ugy informalodtam, hogy ugyanazok a RED SPEED kesek vannak bele szerelve mint ami az F64ben van.
Nem lehet hogy a lassusagot valami beleeresztett babmennyiseg korlatozas okozza? Pl, toroknal csokkentett keresztmetszet.. mindezt azert hogy a 64mm kes meg ne fojtsa a 250W motort.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71 #107139 üzenetére
Hát, ha akkora májer cupper lennék (mint ahogy nem vagyok), akkor akár igazad is lehetne
. Szerintem, hogy mit gondol egy magyar pörkölő az álatala "barnított", különböző őrlökön aprított kávék ízéről, az sokkal kevésbé izgalmas, mint hogy egy meglehetősen jól mérhető és klasszul reprodukálható eredményt adó eszköz, jól dokumentálva, milyen objektív eredményeket hoz.
Amúgy meg nem szép dolog más cerkájával a csalánt rendbe vágni! Ennyi cuppingba a mi főddhöz ragadt cupping szeánszaink protokollja alapján nyilván elhaláloznék túladagolásban... Csaka a szar kávékat szoktam az erre rendszeresített pohárba üríteni öblögetés után. -
Wolfy999
tag
válasz
Bazsee71 #107120 üzenetére
Ertem.
Mas topic: a nyeros banyaibol a sotet pori tenyleg nagyon sotet. Elso shot elegge karcos lett. Majd probalkozom alacsonyabb hovel es gyorsabb lefolyassal is, de nagyon messze van attol, amit a vilagos pori hozott. A vilagos nekem egeszen bejott, bar 5e Ft egy zacsiert abbol is sok. Sotetet szerintem ne rendeljen senki, az olajos szen.
-
válasz
Bazsee71 #106855 üzenetére
milyen személyeskedés?
kitörölhetem, nekem 8, de hol?mellesleg én tényleg szeretnék venni tányérokat, amiket normálisan tudok használni mikróban, mosogatógépben. ha bárkinek van jó tapasztalata ezzel, nagyon örülnék tanácsnak. mikróhasználati tanács is remek, de azzal boldogulok egyedül is
haas & czjzek úgy látom, hogy inkább használtan van antik, wmf = villeroy&boch és árban horror, kulina.hu = mesh rosenthal, viszont ezeknél is 4e ft egy tányér, ez normális?
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71 #106827 üzenetére
A Cascara tiltott az EU-ban? Nagyon szeretem. A kávés területeken meg régóta fogyasztják. Ez is csak az EU egyik értelmetlen bürokratikus baromsága. Miközben (ha pedig már oltásokról volt szó) az mRNS vakcinák hosszú távú hatásairól pedig végképp nem tudhatunk semmit, mégis engedélyezték őket. Nem gond, nem az én dolgom megítélni, csak kiakadok ettől a folytonosan jelen lévő kettős mércétől.
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #106751 üzenetére
Azt azért tedd hozzá, hogy az életben soha senki nem bizonyította a mikrohullámú sütők szerepét a daganatos megbetegedésekben, mint ahogy a mobiltelefonokét sem....
Messzire vezet ez a téma, és nem feltétlenül ezen a fórumon a helye. Hasonló lehet a kérdés, mint jelenleg az Astra Zeneca oltással. Igen, emeli a trombózisveszélyt, kb fele annyira mint a tablettás fogamzásgátlók, egy jó dugásért meg szedik azokat mint a cukrot... (ugyanakkor a kettő együtt összeadódik - és nem is feltétlenül lineárisan). Röviden ezen egymásnak ne essetek, mert értelme semmi. -
válasz
Bazsee71 #106804 üzenetére
na de mihez képest "ver oda"? én űrgc-t cseréltem, annak jobban utáltam a kompromisszumait (ulka, ulka és ulka). ezzel viszont 36-38 g italod lesz, akkor is, ha az adott kávénak 25 vagy 50 g állna jobban, ahogy nem fogsz 8-9 baron csapolni sosem, pedig alap lenne.
szóval én nem vállalom a felelősséget, hogy azt mondjam, hogy "igen, odaver". nekem bejött, változatlanul szeretem.
-
válasz
Bazsee71 #106788 üzenetére
"Egy kis ON: látom nagyon berobbant a Mini Gaggia. Ennyire-ennyire odaver ízben, vagy jobb, de azért nem lép dimenziót? Igazából az érdekelne, mekkora az újdonság varázsa.
"
erre ne várj sorvezetőt. meg mi az, hogy egy kávégép odaver ízben? a rugó nyomása 4,5->2 bar, a kioldódás mindig tökéletes, a hőstabilitás tökéletes. de egy kávé íze nem csak ezen múlik.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Bazsee71 #106778 üzenetére
Igen, én is erre gondolnék, mint Tobee is, hogy a sok feldolgozott élelmiszer, olcsó műkaja, rengeteg adalékanyag, és a sok szennyező, amit ránk borítanak, ezek is ebben az időben kezdtek el elterjedni. Ne feledkezzünk el Csernobilról sem, az is abban az időben történt. Akkor is hirtelen sok daganatos megbetegedés történt. Lehet ezek összefüggenek egymással, vagy külön külön is megteszik a hatásukat. Nekünk is akkortájt lett mikrónk, akkoriban az Alfa Diszkont áruházban egy nyereményjáték kapcsán nyertük, ez volt a fődíj.
Sok ilyen tanulmányt lehetett olvasni, hogy mennyi minden ártalmas, aztán kiderült az ellenkezője is. Mondjuk én is inkább azoknak hinnék, akik jobban szakértik ezt, (orvosok, kutatók). Ha meg még jobb is az íze a kajának sparhelten melegítve, akkor az plusz öröm.
Nem baj, ha száműzitek a mikrót, akkor fellendülhet egy kicsit a ponthegesztő gyártás.A mikrótrafóból remek ponthegesztőt lehet készíteni.
-
bbuffy
senior tag
válasz
Bazsee71 #106751 üzenetére
+1 de nagyon!
De én nagyipari/gasztro/rendezvényes/etc tányérokat használok, törés és karc garanciás cuccok, még a régi életemből. Nagyon jók volt már hogy lerepült a pultról, vicces módon semmi baja nem lett. Vagy a Top márkákból választanék, WMF Haas Czyzek ilyenek. Vagy kulina.hu domex.hu. Luminarc nak is vannak jobb szintjei az még olcsóbb vonal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gombászkönyvek egyben
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
- Apple MacBook Air M3 15, Újszerű, Dobozával, 12 hónap garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest