Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • modder

    aktív tag

    Sziasztok!

    Ti milyen vonalon képzelitek el a szakmai fejlődéseteket. Én jelenleg három utat tudok elképzelni:

    -- Specializálódás egy területen belül. Például engem mostanában érdekelnek az elosztott NoSQL adatbázisok, arra gondoltam, hogy belevetem magamat és megtanulok jó néhány fontosabbat. Vagy Java EE-ben szerzek mélyebb és tágabb ismereteket, amik eddig elkerültek a munkám során. Azt gondolom, hogy aki egy-két technológiában már-már specifikáció szintű ismeretekkel bír, az egy nagyobb cég számára nagy értéket jelenthet, mert szakmai tanácsokat tud adni az adott technológiát illetően.

    -- Minél több technológia megismerése. Keretrendszerek, adatbázisok, message queue-k, webszerverek, build rendszerek, tökmindegy, nyelvek, technikák. Igazából mindegy, de nyilván piacképes technológiákba belenyúlni, és erős alapszintű tudást elérni bennük. Ebben nem csak az a jó, hogy bármilyen feladatot kisebb nekifutással meg tud csinálni, hanem idővel a technológiákban vissza fognak köszönni minták, amitől az újabb feladatok egyre kevesebb belerázódást igényelnek majd. Például aki később jó architekt szeretne lenni, szerintem ez az út a megfelelő, hogy tudja, milyen irányba keresse a probléma megoldását.

    - Menedzsment irány. Vannak akik egyáltalán nem szeretnek kódolni, de jól bánnak az emberekkel. Persze aki szeret kódolni, az sem feltétlenül akar élete végéig csak kódolni, hanem elképzelhető, hogy felelősségteljesebb pozícióra vágyik, vagy szeretne tudást átadni, esetleg élvezi, ha döntéshelyzetben lehet. Nekem annyi a megkötésem magam felé, ha esetleg ebbe az irányba mozdulnék el valamikor, csak akkor tudnám kényelmesen érezni magam, ha már van kellő szakmai tapasztalatom.

    Nektek mi a véleményetek erről, kinek melyik út a zsánere, esetleg másképpen képzelitek el a szakmai fejlődést?

Új hozzászólás Aktív témák