- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Novics
senior tag
Kérdem a kedves hozzáértő kollégákat, hogy mennyire nevezhető normálisnak, ha "hidegindításkor" a tpfancontrol és az everest is 50-55°C-t ír ki procihőmérsékletnek? 1-2 perc után szépen bekapcsol a venti is és végig pörög, sima böngészés közben is. Néha leáll 1 percre, kettőre, majd újra felpörög.
Ha kivételesen csendben van a gép - passzív -, akkor pedig valami "ciripelő" hangot lehet hallani. Más is tapasztalta? Ötlet, hogy mi lehet? Elég idegesítő. Ebből a szempontból jobb is ha zajong a venti.
A TPFC a gpu-t - ati x1300 - hozza ki a legmelegebbnek, 65°C-ról nem nagyon akar elmozdulni.
A kérdés adott. Mit lehet vele kezdeni? Jó lenne, ha sima netezés - esetleg online filmezés - közben nem zúgna, és nem ciripelne. Azon kívül, hogy szedjem szét apró darabokra, pasztázzam újra - bevallom eléggé félek az ilyesmitől - vagy teljes hűtés/venti csere avagy törődjek bele, van más opció? Engem nagyon zavar, hogy csak magában mindenféle extra terhelés nélkül is folyamatosan hűteni kell, különben pikk-pakk megugrik a hőmérséklet. (No persze az más kérdés, hogy mi jelent terhelést a gépnek. A win7 aeroval ennyire sok lehet neki?) -
Ringman
félisten
válasz
Chaser #25184 üzenetére
+ válasz a többiek tpfancontrol kérdéseire is
tpfancontrol szerintem egy jó program, bár T61-nél a gpu hőmérséklet kicsit félrehord. nyisd meg mellette pl a hwinfo-t vagy a hwmonitort és hasonlítsd össze.
az ini fájlban lehet megadni (van rövid magyarázat is hozzá a fájlban), hogy win startup esetén a 3 alapbeállítás közül melyik legyen alapértelmezett (alapból a smart ,az kb 60 fokos cpu hőmérsékletnél kapcsol be)
ha itt a biost állítod be, akkor lényegében csak kiolvassa a hőm.szenzorból az adatokat.manual beállítás esetén folyamatosan egy adott fordulatszámon megy a venti.
0 - venti kikapcsol
1-2 a gyári fordulatszámnál alacsonyabb rpm-mel forog a venti
3 - gyári beállítás
7 - gyári +kb10%-os fordulatszám)
64 v 128 (nem emlékszem melyik) a gyárinál min 30%-kal nagyobb fordulatszám t61-nél talán 4000rpm - ez azért tönkrevághatja a ventit pl csapágyas lesz.smartról és manualról kb 75-80 fokos max hőmérséklet felett a gyári - bios - beállításra vált vissza. (az itt megadott hőfokot is lehet ini-ben szabályozni)
ezeket emlékezetből írom, mert már nincs nálam a T61.
-
Ringman
félisten
-
Chaser
legenda
válasz
audi100td #23368 üzenetére
Ahogy beszélgettem itt több tagal privátban azt mondták hogy a T60 volt talán az utolsó gép amibe a lenovo nem nyúlt bele, vagy csak minimálisan és már az ő nevük is ott virít a gépen. Én maximálisan elégedett vagyok vele. Tényleg nem extrahalk kategória, de tpfancontroll autostart 1-es fokozat ahogy elnéztem terhelve is bőven megállja a helyét. Őszintén szólva remélem minél tovább kiszolgál és nem kell próbálnom eltolt kijelzős verziókat.
"Ezért van ott a T61p 1920x1200-zal, de sima T61 is elérhető 1680x1050-nel, 16:10 teljesen jó, csak olyat kell választani aminek megfelelő a felbontása," Jaja, csak ezek meg nem 50k-s kategóriákÉs itt meg fentebb a 14-esről beszéltem, nekem az lenne az igazi ips kijelzővel, mert azért mobilabb mint a 15-ös. De mióta láttam erről nem fogok letenni
1600-as ips kijelző meg még ebayen is húzós, majd ha nagyon bejön az élet akkor fogok venni bele, de csak akkor. Feltéve ha 1általán bele lehet hegeszteni kanócok miatt. 1ébként meg bőven jó ez is. Akinek nem kell extra cpu erő vág bele egy ssd-t mint én és bőven elvan vele. Persze akinek kell sok kraft az már csak T60 felett nézelődhet...sajnos.
Akuideje is elég korrekt a 14-esnek, 9 cellás akuval azért 4 óra felett elkaristol, 6 cellással is 3 felett ha nincs nagy terhelés, de ezeket még annyira nem nézegettem.
Mindent összegezve nekem nagyon bejött mind2 méret. Persze tegyem hozzá mind2 mondhatni újszerű állapotban van, nem mint az első 14-es T60-am volt. -
tomi.tomi
tag
válasz
Gondwana #23215 üzenetére
Battery és AC módban is "Balance all parameters". CPU - "Adaptive".
A TPFancontrol BIOS módban csak méri a hőmérsékleteket, és a "2 aps" és a "9 bus" van kb. 49-50 fok körül, ez alatt lejjebb veszi a ventit a rendszer. Ezek viszont kb. 3800-as fordulat mellett a fenti értékeket tartják, lejjebb nem hűlnek...
-
tomi.tomi
tag
sziasztok!
Sürgős segítségre volna szükségem a következőben: adott egy x200, ami nyugalmi állapotban is folyamatosan ventilátorozik kb 3500 rpm ford.számmal. Akkuról is, energiatakarékos módban is. Terheléskor felmegy 4000 fölé. Biztos vagyok benne,hogy ez nem normális, de van-e valami hatékony megoldás? Tpfancontrollal tökéletes, de nem hiszem, hogy ez lenne a módja. Ha nincs más, ma visszaviszem az eladónak, de jobb volna, ha nem kéne, mert egyénként nagyon tetszik. Win7 van rajta, de nem hiszem, hogy ez számít, mert már bootolás alatt hangoskodik.
Előre is köszönöm a segítséget! -
lapa
veterán
válasz
Dr. Oid #23132 üzenetére
nem nagyon értem mit írsz.
a bios alatt hallgattad a ventit? hogy jön ide a bios? a biosban sose lesz halk, mert a bios hajtja a gépet eléggé.
egyébként szerintem is elhajtanak; a legvalószínűbb, hogy valami program / process kóstolgatja a cpu-t állandóan. érdemes lenne egy process explorerrel ránézni mi mennyi cpu-t eszik.
nem vagyok róla meggyőződve, hogy annyira egészséges a tpfancontrol, pláne 0 rpm-mel.
gondoljatok bele, nem ugyanaz a terhelve 60 fokos cpu melletti x alkatrész hőmérséklete (mert aktív hűtést kap), mint a 0 rpm miatt 60 fokos cpu mellett ugyanaz az x nem hűtött alkatrész. a fancontrol nem üzemszerű állapot, még akkor se ha a gépek / alkatrészek tűrése jó.
az x200/s-re fancontrolt rakni meg eleve szimpla istenkáromlás. nem kell telhetetlennek lenni. undervolt és hagyni kell dolgozni.
-
yodamastah
őstag
válasz
Dr. Oid #23113 üzenetére
Az x200/s csak 1es venti sebebesseg mellett ultra csendes. Sajnos 2-esen mar hallnni. Persze ez is meg jo halk, de 1-esn gyarkolatilag ejjel is hangtalan a gep egy csendes szobaban is. Undervoltolva nekem az x200s meg 720p video lejatszassal se megy 1es ventivel 55 fok fole. 60 fokig nem kell izgulni kulonosebben. Sima bongeszessel meg ki is lehet kapcsolni a ventit azzal se nagyon fog 60 fok fole menni. izgulni ugy 70-75 fok felett erdemes. Az x200 biztos kicsit jobban termeli a hot, de hat ez van. Cserebe erosebb a proci. (1es meg 2-es alatt a tpfancontrol ertekeket ertem)
A halksag relativ. Egeszen mas tunik zajosnak nappal egy budapesti utcara nezo lakasban, vagy ejjel egy videki hazban siri csendben. Az x200s az utobbit is viszi, de csak 1-es ventin, vagy lekapcsolt ventivel. En 0decibeles notebookot akartam epiteni, ezert valasztottam x200s-t, de 1-esen tenyleg olyan halk, hogy fix 1-esen hasznalom...
-
Magnat
veterán
válasz
Dr. Oid #23113 üzenetére
Szia,
bocsi, rosszul emlékeztem, nem is a PM-ben van, hanem a sima Win energiagazdálkodásban:
Sajnos már nem vagyok benne tuti biztos, de mintha alapban is így állt volna, csak egyszer átállítottam meg vissza, aztán már steppelt rendesen, szal lehet h ezt is a PM zavarja meg vagy nemtom ... mindenesetre most műxik, nálam 0.79, 1.6 és 2.53 között váltogat. 1ébként a TPFanControl oldaláról szedtem le egy progit, azzal monitorozom.
-
franc0
őstag
válasz
Dr. Oid #23108 üzenetére
TPfancontrollal magad is szabályozhatod a ventit.
-
Chaser
legenda
Du. ha minden jól megy jön egy másik T60, mondtam a srácnak csak akkor veszem meg ha stabilabb a képernyő és halkabb a gép ventije mint az enyémben. Kíváncsi vagyok hogy a mostani csak azért nyűgösebb-e mert nagyon sokat használták, ami volt céges lévén nem kizárt. Mondjuk ha tpfancontrollal szabályzom a gépet fix 2800-ra az még jó, de power manager az kapcsolgat össze-vissza, mind1 mit állítok neki. De ha a másik halkabb azonos fordulaton simán megveszem és lesz végre nagy gyári panasonic akum is
-
sniphoe
aktív tag
Feltettem a TPFanControlt (0,62v).
Jól értem, hogy az alapbeállítások jók T61hez? -
azbest
félisten
válasz
Chaser #22230 üzenetére
Zsanérok jók egészen feszesek. Pici kilengés van, de nagyon minimális. Nem mértem az akkut, de reálisnak tűnik a 3 óra ha nem izzasztjuk nagyon, legalábbis az 54Wh-s másik gépemnél kb igaz, ez meg 60+ Wh-ás (7 cellás).
A hangja olyan mint a másik gépemnek, 3300 körüli alapjárat. De tpfancontrolt rendesebben beállítva hogy ne 0 és 3300 közt kapcsolgasson ki-be, hanem mondjuk 60 fokig level1 (2800) legyen, úgy már szinte hangtalan, a winyót jobban hallottam.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #22055 üzenetére
Ja, oké, akkor nekem T42-ről hiányzott ez a cucc, anno feltöltöttem egy képet, ott is vannak a csavarhelyek: [link]
De T61-nél sem emlékszem ilyenre, az enyém intel GMA-s volt, gondolom csak a dedikált quadro-s kapott ilyen cuccot.
buvartacsko: a T60-nak a hűtése tényleg nem az erőssége, a T61-é jobbnak tűnik, ami szintén nem a legjobb. majd rendelek hozzá egy T500 hűtőt, tpfancontrol-t inkább hagyom, nem akarom, hogy esetleg túlmelegedjen
"az a baj hogy ameddig nem próbálsz ki egy t500at vagy x200at, addig nem tudod elképzelni se hogy miről beszélünk, egyszerűen néma a gép... a vinyó "túl kiabálja" a hűtést"
ez így van és a legdurvább az egészben, hogy közben teker a venti 2-3 ezres fordulaton, mégis síri csönd, na itt letettek valamit az asztalra
-
Peter M
tag
--- Levelem változtatás nélkül, a linkek nem működnek ---
Tiszteletem,
Hibajelenség: W520 - Túlmelegedés [FurMark alatt 2-4perc alatt 90-95 C
melegdve vagy lekapcsol vagy az Nvidia Quadro visszavágja a sebességét]
US Lenovo Support: Nem elfogadható a 90-95 C a FurMark alatt, keressen fel
mihamarabb egy helyi hivatalos Lenovo Szervizt [Case Number: CC0041]PC-Box szerviz tapasztalat:
Egyetlen pozitív élmény az volt, hogy nem kellett 1,5 hétre a géptől
megválnom, bár utólag a szervizelés "színvonalát" látva lehet, hogy
nem merülne ki ezen levélben az elégedetlenségem.Tények:
Alkalmazottnak fogalma sincsen a jelenlegi Lenovo termékekről, amelyek az
alábbi kijelentésekben nyilvánultak meg:"elég a gépet itt hagynia, a tápegységre semmi szükségük nincsen"
A 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező PC-Box szerelő kedvéért: A
W520 hordozható munkaállomás hivatalosan csak a hozzá gyártott 170W
adapterrel együtt használható. (Nem hivatalosan az előző széria 135W
együtt is elindul a Lenovo fórum alapján - megj.: a szervizben egy
darab ilyen tápegység sem volt)
Ügyfél segítőkész hozzáállása: Miután a kedves ügyfél tájékoztatta
a 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező PC-Box
szerelőt, azonnal kérte, hogy hagyjam ott a tápegységet is."az Ön gépe nem munkaállomás"
W osztály a Lenovo kínálatában a Workstation rövidítése ami
munkaállomást jelent, mindemellett ajánlom a nagy tapasztalattal
rendelkező szervizes figyelmébe bármely Lenovo hivatalos
termékspecifikációt, de ha meghaladná ezirányú képességeit vagy csak
egyszerűen nem érdekli a munkája, megrövidíteném azt a 2 percet amíg
rákeres: Hivatalos pdf"az Ön gépe nem 3d alkalmazások futtatására lett tervezve"
W520 hordozható munkaállomás az alábbi ISV certifikációkkal
rendelkezik: Solid Works, AutoCAD... bővebben. Bízom benne, hogy ez a
lista a nagy tapasztalattal rendelkező szervizest is meggyőzi."biztos a ventilátor hibás"
Kedves ügyfél hiába tájékoztatta a 30 éves szakmai tapasztalattal
rendelkező PC-Box szerelőt, hogy a Lenovo hivatalos fóruma alapján az
ügyfél feltette a TPfancontrol speciálisan W520 hordozható
munkaállomáshoz hangolt verzióját, amellyel egyértelműen látszódott
annak skálázódása és fordulatszáma."biztos el vannak tömődve a réz lamellák, kitakarítva megoldódnak a
problémák"
rendelkező PC-Box szerelőt, hogy egyértelműen nem fogja megoldani a
problémát. Ő személyes támadásnak - és az ügyfél eddigi segítőkész
hozzáállását semmibe véve, kikérte magának, hogy egy ügyfél ki
láthatóan többször lát Lenovo terméket beleszóljon az Ő hihetetlenül
precíz és szakmai munkájába, ami kimerült a magas nyomású levegő
használatában."az IWS mit sem ér, mivel USA-ból származik a gép valószínű nem is
garanciális itthon"
rendelkező PC-Box szerelőt, hogy a számára ismeretlen Lenovo
hordozható munkaállomások nemzetközi garanciával kerülnek forgalomba
amit a felhasználó is szabadon ellenőrizhet az IWS rendszerében.
Ajánlom figyelmébe az alábbi oldalt, soha nem tapasztalt dolgokat
láthat itt: Bővebben IWS(megjegyzés: a mai napig reakció nem érkezett a hivatalos magyar
Lenovo oldalon feltüntetett PC-Box elérhetősére küldött e-mailemre
/elküldve:2011. június 21. 12:07 mailto:szerviz@pc-box.hu/)4 óra tesztelés után büszkén mutatta, hogy a fent említett TPfancontrol
program segítségével milyen szépen marad a hőmérséklet 90-95C fok környékén
(megjegyzés: amit az amerikai Lenovo Support elfogadhatatlanul magas
hőmérsékletnek jelzett). Azóta a gép változatlanul produkálja az
elfogadhatatlanul magas üzemi hőmérsékletet,és intenzív használat melletti
Thermal Shutdown-t. (mellékelem a Win7 error log-ot) Annak ellenére, hogy a
több mint 30 éves szakmai tapasztalattal együtt lett portalanítva a
hordozható munkaállomás hűtőrendszere jelenleg a tervezett feladatokra
használhatatlan. Felvetésemre miszerint ez így számomra elfogadhatatlan, ő
mint személyes szívesség megrendelt a géphez egy új alaplapot és
egy ventilátort. (természetesen kijelentette, miszerint ha a Lenovo nem
fogadja el a rendelést akkor ezt nekem ki kell majd fizetnem...)Én mint ügyfél mindvégig próbáltam segítőkészen és a szervizes alapvető
hibáit javaslataimmal segíteni, ám Ő folyamatosan a több mint 30 éves
szakmai tapasztalatát emlegetve, meg sem hallgatott. Én próbáltam meg a
központi szerviz technikusaitól tanácsot kérni, hogy nyugtassanak meg
Magyarországon a Lenovo a kompresszoron kívül más szerszámot is biztosít a
számítógép szereléshez.Nekem érdekem egy végre működő laptopot használni, (ha már a 30 éves
szakmai tapasztalattal rendelkező PC-Box szerelőnek nem) hiszen nem
véletlen adtam ki egy ilyen gépért majd félmillió forintot. Bízom benne,
hogy a levelem folyamán elgondolkoznak az alvállalkozói szervizek
alkalmazottaival, és azok hozzáállásával kapcsolatban egy két dolgon.A Lenovonak egyfelől biztos érdeke hozzá nem értő szervizes embereket
leszerződtetni, és nem elküldeni bármilyen továbbképzésre, hiszen így a mai
nappal megrendeltem a helyszíni garancia kiterjesztést a hordozható
munkaállomásomhoz. Szeretném ha a PC-Boxnál pénteken felvett szervizlapot
sikertelenség miatt lezárnák, és immár a helyszíni garancia kiterjesztés (
ami bízom benne, addigra aktiválva is lesz) keretében a gépet, a helyszínen
javítanák meg egy hozzáértő munkatárs segítségével.A levelet kapják:
Lenovo központi szerviz
PC-Box SzegedKöszönettel
-
azbest
félisten
válasz
audi100td #21647 üzenetére
Ahogy látom a t60 hűtése nagyon hasonló a t61-hez. [link]
Múltkoriban linkeltem képekkel illusztrált fan szétszedéses leírást t61-hez. Azóta meg is csináltam, ebay-ről rendeltem hozzá ventit.
A fém fóliát nagyon óvatosan kell felhajtani, mert könnyen szakad (ez azért van hogy a hűtés alá ne menjen be a por).. meg a füleket is óvatosan, hogy ne törjenek le... pár cserét kibírnak.
A venti pontos típusára kell figyelni. Legegyszerűbb előbb kiemelni a teljes hűtést és a ventiről leírni az fru-t, kis pasztázás után ugyanígy egyben visszatenni és amíg 2-3 hét múlva megjön a venti, akkor lehet a ventit is lebontani róla. T61-hez én úgy csináltam hogy megnéztem a lenovo oldalán, hogy az adott modelnek milyen fru-s hűtője van, de ezt könnyű elnézni, talán biztosabb megnézni a gépben. A t61-hez volt "eredeti" oem 18 lapátos és nem oem "eredeti" 24 lapátos is, biztos ami biztos az utóbbit választottam mert olyan volt benne, nem tudom van e érzékelhető különbség.
Ami biztos, hogy azóta jobban hűt. A ventibe fújva is sokkal tovább és simábban pörgött az új venti. A fordulatszám viszont lehet változott. tpfancontrol 1-2-es álláson 2800 körül megy, 3-5 álláson 3300 körül, 6-7-en 4000 körül. A régi ventivel mintha több fokozat lett volna, de lehet csak rosszul emlékszem, vagy a kopottsága miatt volt.
-
Minstrel
senior tag
válasz
audi100td #21638 üzenetére
80 fok az már soknak számít? Nekem x61 már néha youtube videó lejátszás közben is 80 fölé megy (tpfancontrol szerint, BIOS mode) ha a cpu speed highest-en van, amikor a "nyugis" beállítást használom akkor csak 55-60C között van, de ilyenkor cpu lowest beállításon van és a deeper sleep is be van kapcsolva.
-
audi100td
nagyúr
"az már más téma hogy x20x-et akarsz, legfeljebb nem tudod még"
"egyébként annyi tanulság levonható, hogy nem a cpu, hanem a diszkrét gpu csinálja a hangot idlében"
hát, nem tudom, az intel-es változat is folyton tekeri a ventit idle, kivéve tpfancontrol, akkor ki-be kapcsolgatja, sehogy se lesz az jó
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #20884 üzenetére
hát, voltak itt korábban linux-os fogyasztás mérések és úgy emlékszem a T61 jóval többet evett mint a T400 és nem feltétlen csak a proci miatt, akár az alaplapon is lehetnek olyan különbségek amik ezt befolyásolják, vagy mondjuk BIOS szinten
az sem véletlen, hogy a T61-nél szinte folyton jár a venti (volt ilyen gépem nekem is, rmclock+tpfancontrol-lal annyit változik a helyzet, hogy folyton ki-be kapcsolja a ventit, talán még zavaróbb), míg a T400 csendben van, szerintem
-
buvartacsko
addikt
válasz
cadeyrn #20853 üzenetére
rendben, elmondom még1x: volt t61em, 3x kellett benne fan-t cserélni, akárhogy tartottam karban, mindig elkezdett zúgni a ventilátora, a procit újra pasztáztam mx3-al, alulfeszeltem, tpfancontrol, ugyanúgy hangos volt, és ugyanúgy szar volt az egész hűtési rendszer. most x200am van, ezen jó. lehet levonni a következtetéseket
-
azbest
félisten
válasz
Chaser #20834 üzenetére
Ja igen, van hőelvezető a sarok mindkét oldalán. Alapból szinte mindig megy a venti alacsonyabb fordulatszámon. Most fenn van a tpfancontrol, ezzel használattól függően hol némán áll a venti, hol felpörög. Nekem ahogy mondtam kicsit kerregős, hangosabb a ventije. Bár van egy olyan gyanúm, hogy az állás-felpörgetés változatban jobban porosodik... legalábbis azóta kezdett kerregni - de az is igaz, hogy ablak mellett ment folyamatosan két hétig .. és az utóbbi 1-2 hónapban is szinte folyamatosan megy ( a nagy gép helyett, már szinte teljesen kiváltva azt). Amúgy 3.5 éves ez is.
De már pesten jár az új venti és akkor majd kiderül milyen.
-
Peter M
tag
válasz
audi100td #20662 üzenetére
Stress tesztelem és kezdek rájönni, h alul tervezték a hűtését a w520nak [mind a Quadro 2000M és az 1000M esetében is]. TurboBoostal kb 1-2 perc alatt elkezd hibázni a proci és egymást hevítik 97-98fok [i7 max tervezési hőmérséklete 100 fok] a proci meg a graf kártya.
TPfancontrollal azt mar elértem, h stabilizálódik TurboBoost nélkül ám ekkor a pociteljesítmény 60% megy a kukába. Ezt szeretném megvitatni egy értelmes emberrel a Lenovotól nem egy n-edik telefonos alkalmazottal.
-
Sziasztok!
Egy pár napja elkezdett irgalmatlanul hangos lenni a ventilátor a Thinkpad T43p-be(minden fordulaton TPFanControl). A minap szétkaptam és kiporszívóztam meg jól befújtam WD40-el de kb. pár óra használat után ugyan úgy zúg mint egy traktor...
Az lenne a kérdésem, hogy kb. milyen áron és hol tudnék bele a legolcsóbban egy csere ventilátort szerezni? illetve, hogy házilag is könnyű-e cserélni vagy inkább egy szervizbe kéne bevinni?
A válaszokat előre is köszi!
üdv. -
buvartacsko
addikt
na totál meghalt a tabletemben a cpu fan...
1x csak elkezdett zúgni nagyon durván, aztán feladta, tpfancontrollal sem tudom életre kelteni. úgyhogy most ameddig nem tudom elérni a szervizt, nem kapcsolom ki (nincsen kedvem a fan errort nézni a kijelzőn, úgy már idegesítene is a dolog ... most meg nem nagyon érdekel), csak altatom, meg a jobb szellőzés érdekében kiszedtem a billzetet.
-
adabra
senior tag
Sziasztok,
a tpfancontrol működik Win7 64 biten?
Kösz
-
Alg
veterán
T500: netezés közben CPU és GPU(ATI) is 60 fok, terhelés alatt felmegy 90-re is, és csak a tpfancontrol 64-es beállítás viszi le.(ventire élettartamára nincs jó hatással)
Ha nincs fent TPFC, akkor simán lekapcsol. Gondolom itt sem ártana egy újrapasztázás - lassan a 3. évét tölti be a kicsike.
-
-
Scalpel
senior tag
Na, végeztem némi hőmérsékletmérést a TPfancontrol segítségével. Idle, inaktív wifi mellett 25-26 fok körüli szobában 49-50 fokos a proci BIOS módban 3000-es ventifordulat mellett. Nem tudom Ti hogy látjátok, de szerintem ez nem okés. Egyre inkább érik a gondolat, hogy veszek arctic-cooling mx-4-es hűtőpasztát, meg finom csiszolópapírt, és felpolírozom a hűtőfelületeket, meg újrapasztázom az egészet.
-
Alg
veterán
Sziasztok!
T500 (Mob. 3650, P8600) tulajokat kérdezném, milyen hőmérsékleteket mérnek terhelve? Eddig túlmelegedéssel voltak gondjaim, de olyan mértékben, hogy videokártya-terhelés nélkül is főzte a procit. Először azt hittem, a hűtőblokk haldoklik - alig fújt valamit a venti. TpFanControlt felrakva viszont nagyjából helyreállt a helyzet, eddig szerintem 2500 fölé nem forgatta a ventit (vajon miért
) most 5500-ig is elmegy ha kell (ritkán).
De még így is 80 fok körül fogja csak meg a CPU és GPU hőmérsékleteket - kérdésem, ez így normális (nem rémlik, hogy ennyire felment volna újkorában), vagy próbáljak egy újrapasztázós akciót (félek hogy a korábbi problémák miatt megégett a paszta)?
Szerk: garis még kb. novemberig
Szerk2: @18998:rendszeresen takarítva van
-
yodamastah
őstag
Az S-ekben bagolyszarnyrol mintazott venti van. Ez alap fordulaton annyira halk, hogy teljesen csendes szobaban akkor hallod ha odarakod a fuledet a ventihez. Vagyis akkor is alig, csak erezn ihogy jon ki a levego.
Undervoltolva az LV procit ezen az alap venti fordulaton nem nagyon lehet normal hasznalattal 55 fok fole zavarni, szoval tok nyugodtan lehet ezen az alap fordulaton hajtani tpfancontrollal. En fixen beallitottam 1-re. 720p h.264 lejatszaskor se nagyon megy 55 fok fole igy a cpu. Sima netezeshez pedig teljesen le lehet kapcsolni a ventit. Ha ssd van, akkor gyakorlatilag 0 decibeles lesz a gep. Es kozben nem melegszik fel kulonosebben, szoval kivalo az x200s a zaj/melegedes tekinteteben. En kifejezetten ezert valasztottam ezt a modellt. (0 decibel + huvos keyboard)
-
yodamastah
őstag
válasz
BalazsKKa67j #18321 üzenetére
Ezek kozul az X60s lesz talan a legjobb uzemidoben. Nekem van egy ilyenem, epp most halt meg benne az 5 eves akku
Az S verzio kicsit vekonyabb, konnyebb es kevesebbet fogyaszt, kevesbe melegszik. Az x61/s core2duo-s mar, de nincs eszeveszett kulonbseg sebessegben. A 8 cellas akkuval az x60s nagyon jo uzemidoket tud, foleg ha jol belovod a gepet (pl undervolt, minden folosleg lekapcsol, takarekos ssd). Ha veszel hozza egy uj gyari akkut, azzal max fenyeron netezve siman elmegy 5-6 orat. A 8cellas akku 75wh-s. Az x60s 100% fenyeron wifivel 11-12w kozotti ertekre volt leviheto idle-ben (ssdvel) ha jol emlekszem. Ez kb 6-7 orat jelent ha csak lerakod az asztalra, de inkabb 5-6 ha hasznalod is. Persze kevesebb fenyerovel ez jelentosen kedvezobb lehet. Min fenyeron, kikapcsolt wifivel 7w korulre le lehet menni, azaz 10 ora uzemidoig talan fel lehet zavarni. Ez monitor fuggo is. Az X60snek van olyan verzioja amin a monitor joban fogyaszt, mint az alap (nem ledes egyik sem)
Ami jo volt az 60s-ben, hogy nagyon strapabiro, es meg lehet csinalni hangtalanra. Tpfancontrollal, undervolttal, es ssd-vel bongeszes kozben nem kapcsol be a ventije.
Igazan egy dolgo zavart benne, hogy a palmrest elegge felmelegszik. Ventilator sebessegtol fuggetlenul.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Wolfskin #18108 üzenetére
Pedig annak folyamatosan ki kellene irnia a töltöttsegi szintet, esetleg gyaluld le power manager-t es telepitsd a legfrissebbet, elöfordulnak bug-ok körülötte. Amugy tpfancontrolt amikor hasznaltam, ugy emlekszem standard volt, hogy magatol indul, vagy be lehetett allitani.
-
KTibxx
aktív tag
válasz
ragereza #17825 üzenetére
Nem használom a TPFanControlt,nem nyúltam bele semmivel,gondoltam olvasgatok "előtte" a témáról,hogy 1általán érdemes-e bármit variálni.Csak fura volt ez a ventilátor működés.
Hát a 33k elsőre tényleg kicsit húzósnak tűnik.1-2 venti azé' kijön belőlenagyon más gond meg nem igazán van ezekkel a gépekkel (a zsanér kivételével
)
-
ragereza
csendes tag
válasz
KTibxx #17821 üzenetére
Hali!
Nálam is ugyanez a helyzet, fogalmam nincs, hogyan "működik" a ventije van hogy órákig el sem indul, de aztán van olyan hogy ~2900-al pörög ha kell ha nem. Egyébként jártam már vele szervizben is, sőt már új van benne, mert az eredeti ventilátor meghalt, de az újjal sem változott semmi. Meg nem tudom hogy használsz-e TPFanControlt, de anno mikor ezzel vittem be szervizbe azt mondták, hogy kerüljem a használatát.
Reménykedem benne, hogy miután lassan lejár a garancia nem megy tönkre a ventilátor megint. Ez miatt rá is kérdeztem, hogy mennyi lenne a gari bővítés (+1 év) és 33k-t mondtak rá amit én soknak tartok. -
Ringman
félisten
azért pár pasztát is teszteltek
Linux alatt nincs olyan opció mint windows alatt, hogy beállítod, hogy a power gomb megnyomásakor ne csináljon semmit a gép? az megoldás lenne a véletlen kikapcsolásokra.
(#17525) Tim82
A tpfancontrol nálam, t61-nél más értéket mutat, mint pl a hwmonitor, vagy a coretemp.
-
adorjant
őstag
Hogy én is meséljek egy kis szerelést
Az X41-em nem ment akkuról,hosszú tesztelgetés végére kiderült,hogy alaplaphiba. Tölteni tölt,de akkuról már nem megy.
Rendeltem új alaplapot az Ebayről,amerikai eladó,többféle is volt neki,nagy nehezen kibogarásztam az FRU számból,hogy melyik mit tartalmaz (cpu,integrált ram mennyisége),majd kiválasztottam a "legjobbat",és ami nem tableté.
Azért egy mellékszálon utánajártam,hogy ha esetleg mégis tablet lapot kapok,az működni fog-e,egyáltalán be lehet-e szerelni. Elvileg be,szóval nem nyugodtam meg teljes mértékben.Villámgyorsan,néhány nap alatt ide is az USÁból,nosza szereljem be. Hamar meg is volt,közben kiderült,hogy köze nincs a megadott FRU számhoz,ugyanis ULV 1.2ghz procival és 256mb rammal felvértezett TABLET lap
(a kódja alapján 1.5ghz és 512 rammal kellett volna rendelkeznie) Na itt már kezdtem remegni
No de csak összeraktam,működött is szépen,X4 Ultrabase-el is kifogástalan,mennek a portok (ettől is paráztam...)Aztán használatba vettem a masinát. A kisebb proci némileg érződik,de a minimális fogyasztása ellensúlyozza,a venti is alig pörög,tpfancontrol vezérléssel még bekapcsolni is alig akar
Így nyertem némi akkuidőt legalább.
Az egyetlen szembetűnő hátránya a műveletnek,a visszajelző ledek működése,a bekapcsolást,és annak állapotát,az akku és a capslock-numlock funkciókat nem jelzi.
Wifi,bluetooth és hdd-műveleteket viszont legalább jelzi.
De legalább teljesértékű gépként használhatom,ráadásul mostanság úgy alakult,hogy nagyon sokat kell dolgoztatnom,eddig jól bírjaKözben lenne egy kérdésem is a nagyérdeműhöz,akik SSD-t használnak:
Nektek szokott néha "nem olvasható xy file" hibaüzenetet dobni a windows? Először csak az Acrobatra írta,de mostmár winlogon.exe és 1-2 dll-nél rinyál... Azt hiszem ez nem jó jelDe erősítsetek meg,ha tévednék...
-
feelgood
tag
válasz
audi100td #15130 üzenetére
Pont ezt szeretem az X szériában, nem kell gányolni. Nem kell már TPfancontrol sem, egyszerűen lesz*rom mennyin pörög a venti, mert nem hallom, és az sem érdekel hogy hány fok, mert tiszta hideg mindenhol a gép.
Lényeg hogy csak működik és mindig lehet rá számítani, és nem kell a minőségen sem idegeskednem, ha már ennyibe került.
ThinkPad X for president!
-
lapa
veterán
válasz
venember83 #15050 üzenetére
nem tudom, hogy most homokórázol-e még, de belinkelték a tpfancontrol-t. a linken az oldal közepén pont egy olyan személyleírású UI-ról van fantomkép, amit te is írsz.
dbius: csakaz érdekesség kedvéért: friss (ma délutáni) 10.10-en nincs ilyen akadás, sleepel hekkelés nélkül. legalábbis a t61-en.
-
NitrousB
csendes tag
válasz
ro_bert17 #14063 üzenetére
És hogy sikerült megoldani a nyekergést és a képernyő fakulását?
A csuklótámaszt nem említettem nekik, mert egyrészt most szükségem van a gépre (és az + a vinyócsere nem 1-2 napos munka lett volna), másrészt azt olvastam több külföldi fórumon, hogy ezekre nem igazán van megoldás. Volt, aki bevitte a szervizbe pl a kéztámasz recsegés miatt a gépét, és csak kicserélték a kéztámaszt egy ugyanolyanra. Más megoldás nincs erre szervizben, sztem nem gyártanak új típusú (javított) kéztámaszt csak emiatt egy 3 éves modellciklus alatt... Tudtommal a T61 óta jelen van a probléma, kezdhetnének vele valamit.
A procival nálam nincs sok gond, 45 fok körül működik általában, és 60 fölé még nem láttam menni terhelt állapotban sem. TPFanControl-t én is használtam, de pont az ellenkezőjére, hogy halkítsak a ventillátoron, de úgy elég hamar melegedett...
Azt csak a SMART-adatokra értetted, hogy fura adatokat közölt a vinyó?
-
ro_bert17
őstag
válasz
NitrousB #14057 üzenetére
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod!
Bár jó kis gép ez a T410, és még egyáltalán nem vagyok kiművelve TP-kből, de valószínűleg én is a szerviz segítségét fogom kérni.
Ez a recsegő palmrest, fura adatokat közlő vinyó, bizonytalan PM (a képernyő "fakulgatások" úgy tűnik megszűntek, bár épp az este kezdte magától állítgatni a fényerőt a noti), után a gép hűtését sem igazán értem. Bár dög meleg szobában vagyok, 50-60 fok körül van a proci, chipset sima, szimpla netezés közben. A TPfancontrollal le lehet húzni 40-45 fok körülre, de olyankor már rendesen süvít a venti.
A csuklótámasz nyekergése végül is nem került szóba a szervizben? -
i400
senior tag
kis segítséget kérnék tpfancontrol ügyben: hogy lehet a smart módhoz tartozó értékeket beállítani? csak annyit szeretnék beállítani hogy amikor erre váltok akkor vegye maxra a fordulatszámot.
köszi a segítséget! -
rankesz
veterán
Érdekes dolgok ezek, ma ráfrissítettem a T400s BIOS-ára, ugyanúgy TPFanControllal használom Fixed1-en (kb1800rpm) energiatakarékos 800MHz-en, és pár fokkal mégis melegebb...
-
TOZ
addikt
válasz
Flashcash #12814 üzenetére
A sokat emlegetett Almoskonyv szerint a BIOS downgrade nem egy szerencses dolog.
A T61em is valahol 3000 RPM korul fuj minimum. Linuxon a tpfancontrol tutti, hogy kepes internal fokozaton jartani a ventit (piciket fujkal, pulzal, nem adja ra a teljes 3000-t), ez sokszor eleg is, hangja meg alig. Picipuha Ablakok alatt nem tudom van-e ez az opcio. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az én T60-am ventije is mindig forog, a tpfancontrollal csak lassítani lehet, egmállítani nem, se win, se Linux alatt. Én sem értem, 35 fokra hűlt procit miért kell levegővel fújatni, elég lenne akkor, mikor 45-50 fölé megy...
Egyébként rezonancia nincs nálam, tegnap szétszedtem a gépet, kivettem a ventit kompletten, elé masszív, komoly tákolmány, nem láttam még laptopban ilyesmit, csak gagyi szélvészeket...Amúgy enyémnek is utángyártott akkuja van, panasonic cellákkal elvileg, de ezért nem szólt még a gép, hogy nem eredeti az akku. mondjuk windózból csak XP-t raktam a gépre, annál újabbat feleslegesnek tartok.
-
Ringman
félisten
Na újrapasztáztam, a "gyurmára" is nyomtam egy adagot.
gpu hőmérséklete normalizálódott (idle 55 fok)+nem forró a gép alja, viszont a cpu Linx stesszteszt alatt továbbra is 90fok körül maradt, bár lassabban érte el.
Cpu idle+állandó venti mellett (tpfancontrol manual 3) core0 36fok, core1 39fok
Lehet nem raktam elég pasztát a gépre, később újracsinálom és a leszorítóelemek alá rakok valami alátétet v. gumitalpat a nagyobb nyomóerő elérése miatt, másodjára már gyorsabban megy a szerelés.
-
atus72
őstag
válasz
n0_gAboR #12128 üzenetére
Valószínűleg van összefüggés, nekem diszkrét VGA és I7 proci volt benne, sajnos jó eséllyel nem a VGA hanem az i7 volt az oka.
Azóta annyi történt hogy egy X201-t vettem ami meg pixelhibás...
Megrendeltem még egy X201-t, hátha az már nem pixelhibás és lehet végre örülni...
Írtam a szervíznek, hogy nem cserélnék-e a kijelzőt a vadi új gépben, ezidáig le sem szartak... mindegy.. időközben visszavittem a gépet..
A szopó az egészben hogy most már 2 gépnél várhatok 30 napig hogy visszakapjam a véttelárat. Nem kevés időm ment rá az ügyintézésre, tesztelgetésre (t410 TPFanControl). -
Sunchild
csendes tag
válasz
WillyX #11931 üzenetére
Tud melegedni rendesen, a venti meg gyakorlatilag sose kapcsol le, és döntő többségben 3500 körül megy. Ráadásul az új "tervezés" miatt a ventinek van egy nagyon zavaró, magas hangú komponense. (Notebookreview: "High pitched fan could be annoying.") Mondjuk vonaton meg zajosabb helyen lényegtelen, de ha egy csendesebb szobában vagy - hát nekem szörnyű volt. (Mondjuk nekem nagyon érzékeny a hallásom, tehát általános vélemény nem tudok mondani.) TPFancontrol-lal le tudod szabályozni a ventit, de akkor nagyon melegszik. Integrált VGA + SSD + TPFanConrol trió esetén sokkal jobb a helyzet, de azért ott is előjön a magas hang nagyobb terhelésnél, ugyanaz a sz@r "owl-wing" venti van minden 410-esben és 510-esben is. Akkor inkább T400S, mondjuk gyengébb akkuidő, és csak Core2Duo (de az 6 MB cache-sel), viszont atomcsendes, és egy kilóval könnyebb. Vagy még az X201S is meggondolandó (az alacsonyabb feszültségű i7-es változattal), az is nagyon csendes.
-
atus72
őstag
válasz
TayRol #11302 üzenetére
az a baj hogy nincs összehasonlítási referenciám, ami van az meg nem releváns mert van egy kis acer-m 1810TZ de az ugye nem ez a kategória...
alapjáraton (terhelés nélkül) mennyi a hőmérséklet és a venti rpm?
megtudnád nézni nekem ezeket a paramétereket a TPFanControl-al?
köszönöm -
atus72
őstag
Nem segít mert sajnos azt látom hogy akkor is azok az rpm lépcsőket használja a bios is amit a tpfancontrol-ban látok.
Azt nem tudom hogy a venti vezérlés az hardveresen hogy van megoldva, mert ha a pwm jelet a bios állítja be akkor elvileg még lehet megoldás erre mert gondolom van egy tábla ami a hőmérséklet függvényében a pwm-t állítja, ha külső modul csinálja a pwm-t amiben fixek a fordulaszám fokozatok akkor cumi van... sajnos azt kell hogy gondoljam hogy ez lehet mert akkor kijött volna már hivatalos gyógyítás erre a problémára...
Barkácsolni meg nincs kedvem bár meg lehetne oldani egy kis elektronikával a dolgot csak hát akkor a gari ugrik.. -
atus72
őstag
Sziasztok,
T410-m van, és problémáim vannak a hűtőventillátor zajával!
A konfig:
- t410 (i7-620m)
- nvidia grafikus kártya
- ssd
- friss biosAlapbol ha a bios szabályozza a ventit akkor sajnos hallani lehet a ventit ráadásul a hangnak van egy magas frekvenciás összetevője is, ha csend van a szobában pl este akkor elég idegesítő ez az állandó sustorgás!
Ja ez alapból van, semmi terhelés (adaptive mode),ilyenkor ~44 fokos a cucc.
A TPFanControl-al lehet játszani, ott el lehet érni hogy csend legyen és nagyobb hőmérsékletnél kapcsoljon csak be, de így alap üzemmódban (semmit nem csinálok a géppel) kikapcsolt venti mellett ~56-58 fokos lesz a cucc, ha böngészek (minimál vagy no flash tartalom!) akkor felmegy ~63ig, ilenykor érezhetően melegebb és ez szerintem hosszú távon nem biztos hogy jót tesz a gépnek...Van valakinek tapasztalata, megoldása a fenti problémával kapcsolatban?
Nagyon agyalok azon hogy visszaviszem mert még benne vagyok a 8 napos határidőben és direkt ezért nem is a preinstalled os-t raktam ssd-re installáltam, csak nem tudom akkor mit vegyyek helyette, amúgy tetszik a gép de ez a probléma egy kicsit bosszantó egy olyan géptől ami nem éppen az olcsó kategória....
Segítségetek előre is köszönöm.
A -
Magnat
veterán
-
Ringman
félisten
tpfancontrollal feltolhatnám ~3800rpm-re a venti fordulatszámát, de már bios-beállítással is hangosabb, mint az asztali(!) gépem, úgy hogy azon nincs rajta az oldallap.
Nem fasza, ha nincs visszavéve a teljesítmény, lazán 70-80 fok körüli a proci, pedig csak cad-del dolgozom, 2d-ben. Az előző ventivel, ami csapágyas lett, (ezért volt a csere) még szar állapotban sem ment 80 fok fölé a hőmérséklet többóra FEM-számítás után sem.
Lehet holnap már tényleg újrapasztázom a gépet, hátha csak azt cseszték el a szervizesek, vagy valami gagyi pasztát tettek rá, amikor lcd-panelt cseréltek.
-
Minstrel
senior tag
Mi a jobb?
- Ha tpfancontrol-t úgy használom, hogy nem engedi a cpu-t 70C fölé, viszont 4000-el pörög a ventilátor?
Vagy ha engedem 75-80 közé is, viszont a ventilátor halk és 3000 körül marad az rpm?
Amúgy ritkán megy 60 fölé is, a tpfan smart2 módjával. Csak sose tudom eldönteni, hogy mi a jobb, mert ugyan ventilátor csere olcsóbb ha kifekszik, de ha cpu nem vészes 60C felett tartósan akkor nem zúgatom feleslegesen.
Most közben jöttem rá, hogy tpfan nem jól jelzi a fordulatot, az előbb zúgott rendesen és 4000-et írt, most halk, és 4200-at ír.
-
Tim82
félisten
válasz
hackeeeee #9634 üzenetére
A Power Management által adott energiagazdálkodási profilok jobbak, mint a Windows XP profiljai (felteszem, a T30-on ez az oprendszer van). Érdemes feltenni.
A venti kezelésébe viszont nem fog közvetlenül belenyúlni. Ha azt szeretnéd vezérelni, akkor ajánlott a TPFanControl (körültekintő) használata.
-
Ringman
félisten
hát biztos jobb a láblógatás, mint a tényleges javítás
Ha lesz egyszer időm, majd írok egy szép levelet a lenovo hq-nak, hogy figyeljenek már oda, h Mo-n milyen képet festenek a cégről az itthoni szervizesek. Innen a fórumról lenne mint szemezgetni
A kijelző ~1cm-es holtjátékára is azt mondták, hogy ez ilyen. Basszus itt van kézközelben egy ideapad S12, annál ez max 2 mm.Venti fordulatszám max 3146-ra ment fel? kicsit kevésnek tűnik. tpfancontrol manualnál nekem 3800 körül megy manual 7 beállításnál - biosnál max 3300 - mondjuk így durva hangja van, de inkább ez mint a 90+fok-os cpu.
-
Ringman
félisten
amikor legutóbb 94fokos volt a proci bios beállítással ment a tpfancontrol, ez kb 3300 rpm, kb 30 fokos szobában, a laptop asztalon volt, akksi alatt 3 cm-es iratspirálból készített "állvány"
neten meccset néztem (+6-8 program nyitva, de max excelben dolgoztam közben), kb ennyi volt a terhelés.manual 7-es beállításnál a venti ~3800-on pörög. Majd holnap hasonló tesztkörnyezetben (meccsnézés
) újból letesztelem.
Rácsot tisztítottam kb 2-3 hete, akkor leszedtem a billentyűzetet is, a ventit is kifújtam.
-
Ringman
félisten
"ha nem romlott el ne javítsd meg". - osztom a véleményedet.
Igazából nem szívesen szerelgetném a laptopot, amíg garis.
Annyit tettem eddig az ügy érdekében, hogy nem max teljesítményű profilt használok, meg tpfancontrolban állandó, maximális fordulatszámra állítottam a ventit - manual 7 beállítás.
Rmclock-kal próbálgattam régebben az alulfeszelést (win7x64 alatt), de néha kifagyott a gép, ami ha elszáll a munkád, igen idegesítő tud lenni.Az a bosszantó, hogy venticsere (csapágyas volt) előtt nem láttam ilyen hőfokokat, lehet a szervizesek nem voltak elég alaposak az összeszerelésnél vagy a csereventi se tökéletes, ezt nem tudom megítélni.
Nemsokára lesz asztali gépem, majd leadom szervizbe a laptopot, hogy kezdjenek vele valamit, csak mostanában nincs időm otthagyni a gépet pár napra.
-
Ringman
félisten
Tegnap neten néztem a meccset - flash - szünetben néztem a tpfancontrolt, hogy 94 fok a proci
(T61, quadro nvs140)
Azóta tetszteltem más processzorigényes programokkal is a hőmérsékletet, kb ugyanezzel az eredménnyel, nem hinném, hogy ez normális lenne.Nem tudom mi lehet a probléma, már kifújtam a port a gépből, a venti is cserélve lett egyszer. Erre a szervizes papíron 6 hónap garit írtak, (ami mondjuk eleve kapdbeafszom dolog ez 3év garanciás gépnél) ez már lejárt.
A csere előtt ennyire nem melegedett a gép, csak brutális hangja volt.
Arra gondoltam, hogy lehet nem jól pasztázták cserénél a procit, és újrapasztázom. Ilyet csinált már valaki? Eredmény?Ezt a leírást találtam neten [link], elég részletesnek tűnik.
-
metal01
őstag
válasz
ragereza #9199 üzenetére
T400-am van. Én használom a tpfancontrol-t, persze vigyázva. (folyamatosan felügyelve)
Az tpfancontrol.ini-ben be lehet állítgatni, hogy milyen hőmérsékleteknél, milyen fokozatra kapcsoljon a venti. Ki kell tapasztalni, hogy a te gépedre hogy érdemes beállítani. Nekem általában a "FAN1"-en, azaz 1800-2000 rpm között megy a venti. 45 foknál kapcsol "FAN2"-re az, 2500-2700 rpm körül van, 55 fok felett meg "FAN3", ami 2900-3000 rpm körüli értékre emeli a ventit. Ez visszafelé is megy, amikor a gép hűl.
A gép bekapcsolásánál az Everest is, a tpfancontrol is mutathat fals értékeket, mivel az érzékelők adatait még nem "vették át". Ha a rendszer feláll, a driverek betöltődnek, akkor az értékek is a helyükre kerülnek.
Én azért használom, mert 40 fok körül sokallom az alapból 2500-2700 rpm-es ventit, simán elég 1800 is.
Nem tudom másnak milyen tapasztalata van...
-
yanna
addikt
Hi!
A TPFanControl veletek is szokott tréfálkozni? Már persze akinél használatban van. Eddig induláskor csak 112 fokot irt ki 1-2 másodpercre, most viszont már 540 fokkal próbál ijesztgetni.
(Mondjuk nem veszem be...
)
-
metal01
őstag
TPFC-al kapcsolatban lenne kérdésem. A 062-es verziót használom. A TPFanControl.ini-ben tök jól be tudom állítgatni, hogy hány foknál, milyen RPM-re kapcsoljon a venti.
De...
Amikor visszahűl a gép "x" fokra, ahol kisebb RPM-en kellene mennie a ventinek a beállítások szerint, nem vált vissza, csak akkor, ha újraindítom a progit.
Van erre valamilyen megoldás?
-
törölt tag
válasz
rankesz #8360 üzenetére
igen, linux alatt. megpróbálok írni a fejlesztőnek, hátha még aktív a projekt, bár akkor már a másik tpfancontrol nevű program (imádom ezt, hogy a két tök különböző programnak ugyanaz a neve
ráadásul a tök máshogy kinéző, általatok linkelt windows-osnak is) szimpatikusabb, abban manuális módban is lehet külön hőmérsékletekhez rendelni fordulatszámokat.
win alatt most nem tudom megnézni, vagyis meg tudnám, csak nincs kedvem átszerelni a vinyót csak ezért.
-
rankesz
veterán
válasz
#16820480 #8359 üzenetére
Linux alatt?
Mert nekem Win7 alatt 1-esen állandó 1900 rpm, bár néha hallom hogy a bios próbálkozik (a másodperc törtrészéig kicsit magasabb a hangja q ventinek)
Linux-os probémával meg lehet nem a lenovo-nak kellene írni, mert ez ugye nem rendeltetésszerű használat szerintem, hanem a tpfancontrol csomag írójának -
Minstrel
senior tag
ha a tpfancontrol 'smart' módban használom akkor nem olvadhat szét valami?
mert most pl. 60C a cpu és a smart módban 0rpm, viszont át teszem bios-ra akkor azonnal felteszi 3200-ra.és visszahűl 55C-ra
-
-
rankesz
veterán
válasz
metal01 #7531 üzenetére
Mit ír az everest a proci hőmérsékletre?
Nekem is volt T400-am, és én is alig hallottam valami hangját netezés közben, szinte a winyó hangosabb volt. Ha elég hűvös a proci és zavar a venti akkor a TPFancontrol nevű kis progit feltéve tudod szabályozni a ventit akár manuálisan is. (Én pl este az ágyban leveszem passzívra, és nem izgat a kb 55 fokos proci.)Az aktív-passzív policy valami olyasmi hogy aktívnál jobban megy a venti és kevésbé veszi vissaz a speedstep az órajelet, a passzív meg inkább lekapcsol alacsonyabb frekire, de kevesbé járatja a ventit. KB. Döntsd el neked melyik a jobb.
-
Puma4
tag
Sziasztok!
Laikus vagyok, így a véleményeteket szeretném kérni a következő témával kapcsolatban:
Mivel nem használok erőforrásigényes progikat, így X200S-re felraktam a TPFancontrol nevű progit, hogy a venti ne menjen fölöslegesen állandóan 38 fokra hűtve a procit. A program alapbeállításként a 65-60 fokok között tartja a proci hőmérsékletét, 65-nél be, ill. 60-nál kapcsol teljesen le.
A kérdésem az lenne, hogy hosszú távon a procinak ez a hőmérséklet nem megterhelő-e?
Napi 12-14 órát használom a gépet szövegszerkeztésre.
A videokártya 52, míg a merev lemez 37 fokra áll be.Szóval hagyhatom fenn a progit?
Így egyébként kb. 10 percenként kapcsol be a venti úgy 15 másodpercre és ennyi, a venti szempontjából ugye nem mindegy egy folyamatos meneteléssel szemben...Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
ragereza
csendes tag
Hali!
Pont két hete vittem be hozzájuk egy T61-est, mert úgy vettem észre, hogy a szokásosnál jobban melegszik a videokártya körül meg everest is kb. 10°-al többet mutatott, a ventilátorom meg ki- be kapcsolgatott folyamatosan (állandó 3000 -es fordulattal tudtam olyan hűvösen tartani mint régen). Szóval keddi nap vittem be az átvevő nekem 5 munka napot mondott, de csütörtök délután kaptam az sms-t, hogy elkészült a gépem.
Bementem érte, aki átvette a gépet ugyanaz a személy volt ott, elmondott mindent, hogy mit csináltak vele vagyis, hogy semmit mert szerelő diagnosztika OK-val hozta vissza és annyit tett hozzá, hogy ez a videokártya alapból melegebb mint a többi, megállítgatott valamit a biosban.
Szóval azt tudom mondani, hogy gyorsan foglalkoznak vele, normálisak, de érzésem szerint nem annyira alaposak mint a központi szervízben. (Legalább annyit megcsinálhattak volna, hogy újra kenik hővezető pasztával, meg kitisztítják)
És itt szeretném megkérdezni, hogy milyen tapasztalatotok van a TPFanControllal-al mert mi előtt bevittem felraktam (addig soha nem használtam), de azt mondták a szervízben, hogy nem javasolt a használata?
-
Tim82
félisten
Sajnos, nem arról van szó, hogy a TpFanControl mutat hülye értéket, hanem tényleg pörög a venti (BIOS vezérli, nem piszkáltam bele, TpFanControl akkor mutat hülyeséget, ha több hetes uptime van). Szóval a melegedés valós lehet. Csak nem értem, miért következik ez akkucseréből.
karamblo: az Aero-hoz nem lesz elég szvsz az X31 videokártyája, de amúgy nem lesz vele gond.
-
Tim82
félisten
Köszi, de már egy hónapja megvan. Nekem bejövős, de ritkán használom.
Btw. tapasztalt már olyat valaki, hogy lecseréli az utángyártott akkuját egy vadonatúj gyárira és azután (a TpFanControl tanúsága szerint) a CPU/GPU hőmérséklete vagy 8-10 Celsius fokot megugrik? (55-57 - > 65-67 fokra.) A noti - T41p - nincsen terhelve, ugyanúgy netezés/zenehallgatás főleg, mint eddig.
Kicsit féltem a gépet, amíg nem derül ki, miért is van ez a melegedés, így 1-2 napja be se kapcsoltam, helyette a Portege van most használatban.
-
mv
aktív tag
válasz
buherka #6781 üzenetére
A lényeget Shadowfax már leírta. A hűtés szabályozására érdemes lesz majd a tpfancontrolt beizzítani. Zavaró lehet még a kevés USB (2db).
A battery informationnál ellenőrizheted az akksi állapotát, érdemes ellenőrizni.
Képek alapján elfogadható állapotban van a gép. A Trackpoint kupakja feltűnően tiszta a tulaj valószínűleg nem használta, a táccspad viszont ki van fényesedve, az alatta lévő gombokat ellenőrizd majd. Csekkold le a gép alján a csavarokat, különösen a 3-as jelzésűeket (ezek rögzítik a billentyűzetet, ha el vannak nyíródva, akkor többször szétszedték már).
A fedlap karcaira hivatkozva én alkudnék az árból.
A teljesítménnyel nem lesz gond, ez a kiépítés a T4x csúcsa (2GHz+ X300).
Más egyelőre nem jut eszembe.
-
Shadowfax
addikt
válasz
buherka #6758 üzenetére
Ööö... most akkor mekkora a kijelző felbontása? A hirdetésben lévő szöveg elég érdekes: 15.1" XGA - 1400x1050 max - ha valóban tudná az 1400x1050-et, akkor IPS panel lenne (15"-os T43-nál ez volt a jellemző), de a képeken a betekintési szögei elég gyatrák, szóval szerintem ez biztosan nem IPS paneles.
A T43 kapcsán két dolgot szoktak emlegetni: hangosabb, mint elődei (megy a venti folyamatosan, igaz nem hangosan, emiatt is találták ki a tpfancontrolt, amit végül több típus is használ(t) a későbbiekben). A másik pedig a 2010es hiba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 256GB+1TB SSD GTX 1650 4GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Nitro AN515-45 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe új akku gar
- X1 Carbon 12th 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest