- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grampy
aktív tag
válasz
FoxiestFox #112148 üzenetére
FoxiestFox:
Notebookcheck T490 review“While the WQHD panel offers great image quality, it is very reflective and reduces the battery life significantly. Those who can make do with the smaller sRGB color space should rather choose the new Low Power Full HD panel, which is also able to convince.”
S_x96x_S:
Rendben, köszi, átnézegetem majd őket
Ha jól rémlik, a Thinkbook nem annyira ajánlott, de lehet rosszul tudom. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Grampy #112143 üzenetére
> melegedősebb ; 11. gen jobb lett?
"általánosságban"
a 10nm-es 11gen - már elég jó - teljesítményben.
- jobb grafika, AVX512, jobb gyártástechnológia, újabb mag
vagyis jövőállóbb
persze - le kell ellenőrizni konkrétan a processzort,
mert nem minden 11gen - egyben 10-nm -is.A melegedés a háztól is nagyban függ.
de a 10nm-es 11gen - amúgy nem rossz döntés.
ha van konkrét jelölted, keresni kell 2-3 tesztet - és átlagolni, hogy mit irnak ..> nem nagyon találok itthon.
kompromisszumos döntés lesz .. valamiből engedni kell.
- ha már tudsz utazni, vagy van ott ismerős,
akkor érdemes ránézni a német piacra.
vagy a laptopsdirect.ie akcióira- sajnos ryzen 5000-ek csak még a Thinkbook/IdeaPad/Legion
notikban vannak,
és a Ryzen PRO -s prociknak felára van.viszont az E/L/X13/T14/... -ből van Ryzen-es
Lenovo ThinkPad E14 G2 AMD, Ryzen 5 4500U
Lenovo ThinkPad E15 G2 AMD, Ryzen 5 4500U,
Lenovo ThinkPad L14 G1, Ryzen 5 4500U,
Lenovo ThinkPad L15 G1 AMD, Ryzen 5 4500U,
Lenovo ThinkPad X13 AMD, Ryzen 5 PRO 4650U
Lenovo ThinkPad T14 G1 AMD, Ryzen 5 PRO 4650U
...persze itt is igaz, hogy nem minden Ryzen 5000-res cpu ZEN3-as; vannak ZEN2-esek is. pl. Ryzen 5300u 4c/8t - ZEN2-es
.
-
-
Tim82
félisten
válasz
Donki Hóte #112144 üzenetére
Ha jól olvasom, az általad használni kívánt USB-s külső ház lesz valószínűleg a probléma oka.
-
Gondwana
addikt
válasz
Donki Hóte #112144 üzenetére
Bármelyik linux live USB változatával dd?
(A dd-vel le is lehet mindent gyalulni, ha sikeresen összecseréljük az infile meg outfile paramétereket...) -
Nem a legjobb helyen teszem fel a kérdésemet, de fura módon nem találok Macrium Reflect programmal foglalkozó topikot, ezért titeket kérdezlek.
Szóval Thinkpad X1 Carbon (4th) gépembe vettem nagyobb M.2 SATA SSD-t, a régi M.2 SATA SSD-ről szeretném átköltöztetni a Win10 rendszert az új SSD-re.
Korábban ha más gépen rendszert kellett klónozni, akkor mindig a Macrium Reflectet használtam, most is ezzel próbálkoztam.
Az új SSD-t egy USB-s külső házba tettem, amiben maga az SSD kiválóan működik, a rendszer gond nélkül írja, olvassa. Viszont a Macrium nem hajlandó a gépben lévő SSD-t egy USB-s házban lévő SSD-re klónozni, valamiféle szektorméret eltolásra hivatkozva nem enged klónozni
1. kérdés, hogy valahogyan rá lehet-e venni a Macriumot, hogy klónozza a rendszerlemezt egy USB-s házban lévő SSD-re?
2. kérdés, hogy ha nem lehet a Macriumot erre rábírni, akkor hogyan tudnám másolni a rendszerlemezt egy külső SSD-re? (úgy, hogy az én gépemben nem áll rendelkezésre második SSD port, vagy SATA csatlakozó)
-
Grampy
aktív tag
válasz
vicze #112142 üzenetére
Az ütős lehet, tuti glossy. Mattot preferálom. P14s-ben van a 4K-s DCI-P3-as színterű matt kijelző, de nem nagyon találok itthon. Feljebb kell mennem árban úgy néz ki.
A 10. genes Intel procik jók Thinkpad-ekben? Mert automatikusan a Ryzeneket néztem, tudtommal az Intel 10. gen melegedősebb. 11. gen jobb lett?
-
Grampy
aktív tag
válasz
vicze #112140 üzenetére
S_x96x_S: Néztem a MacBook-ot is, de egyelőre csak emulálni tudja a zeneszerkesztőt amit használok, a sok pluginról meg nem is beszélve, necces.
vicze1: Igen tudom, a Ryzen 7 4750U már sokkal combosabb, de árban is. Van Thinkpad vonalon olyan kijelző, ami nyugodt szívvel ajánlható? Ha jól rémlik van egy jóféle 4K széles színterű panel, de az is csak tudtommal T14-ben és P14-ben. Meg a másik, hogy lehet e kapni itthon ilyennel szerelt gépet.
-
vicze
félisten
válasz
Grampy #112138 üzenetére
3500U a 8/8.5 Gen Intek i5u-vel van egy szinten, némileg magasabb fogyasztás mellett.
Ha az említett Intel elég akkor az AMD is.
4750U teljesítménye több mint a duplája 3500U-nak, így nézd a dolgot.Azt hozzátenném, hogy az LowPower display-t én nem ajánlanám annyira fotóra, mert borzasztó lassú tud lenni a válaszideje attól függően milyen panelt fogsz ki, nagyon össze vissza tud mennyi a fényerő sajnos, ezt mindenképp külső monitoron csináld, semmi képp se bízz az LP színeiben.
AT-s s jelölésű modellek RAM-ja nem bővíthető, így ezt is vedd figyelembe a leírt feladatokhoz, mert kellhet bőven attól függően mit csinálsz.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Grampy #112138 üzenetére
> Thinkpad T495s-t néztem ki Ryzen 5 Pro 3500U-val
pár apró dolgot említenek a notebookcheck-en:
- egy picit hangos ventilátor,
- egy kicsi melegedésde hozzá kell tenni, hogy teszkonfig ( 3700U ) erősebb CPU volt,
és lehet, hogy a BIOS-t is tunningolták azóta.
Szóval a melegedést és a teljesítményt is - korrigáld egy picit lefelé.
( a cikkben is a Ryzen 5 Pro 3500U - konfigot javasolják )"Neither during idle operation, nor under load are there any problems with the surface temperatures. While at about 44 °C (111 °F) under load, you might get warm fingers sometimes, these values are not critical. However, you can see here that the cooling became significantly weaker compared to the old ThinkPad T480s. "
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-T495s-Review-The-AMD-business-laptop-is-good-but-the-fan-is-annoying.435254.0.html> a zeneszerkesztés és hobbi fotószerkesztés a cél.
nehéz hangtalan - erős - és olcsó laptopot találni.
de ha ventillátor zaj bezavarhat ..
akkor én egy Apple M1 16GB -os csendes gépen is elgondolkodnék.
( az Apple még a ventillátort is kispórolta a gépből .. szóval emiatt biztos nem lesz zaj .. ) -
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Thinkpad T495s-t néztem ki Ryzen 5 Pro 3500U-val, és a 400 nit-es low power IPS panellal. Komolyabb felhasználás közül a zeneszerkesztés és hobbi fotószerkesztés a cél. A Ryzen 7 Pro 4750U-val szerelt P14s sajnos dupla annyiba kerül. Szerintetek elég nekem erre a célra a T495s? Mennyire melegedős a Ryzen 5 3500U?
Köszönöm!
-
barnam_
nagyúr
válasz
Tikakukac #112132 üzenetére
Kár, hogy csak ennyi jár...
Mindenesetre most átállítottam hibernálásra alvás helyett, picivel lassabb, de még mindig gyorsabb mint a félhalott állapotból kikapcsolás és újra bekapcsolás.Nézegettem mindenféle power riportokat amit a Windows tud készíteni, "színes-szagos", de azt nem tudja megmondani mi történik sleep-ben.
-
Kiss67
senior tag
Mindenkinek szép napot.
Jó lenne valaki megtalálná a megoldást a problémámra.
Tehát adott egy X1 Yoga 2gen, de igazából mindegy hogy 1,2 vagy3 gen.
Az utóbbi windows frissítések óta nem működik az automata billentyűzet világítás.
Vagyis ha sötétedik ,akkor ugyan leveszi az LCD fényerejét, de nem kapcsolbe a bill vill.
Vagyis már az opció is megszünt, hogy "AUTO" lenne kiírva amikor váltogatom az Fn+space gombokkal.
Esetleg tud valaki erre megoldást , mert nekem nem sikerült. Pedig már párszor telepítettem a wint, meg a drivereket.
Engem ez rettentően idegesít, főleg hogy ott a szenzor, de semmi.
Remélem van ötletetek.
Köszönöm. -
barnam_
nagyúr
Erre valakinek ötlet azon kívül, hogy Windows hiba?
Rendszeresen előforduló jelenség, hogy ahelyett hogy alvó módba menne a gép, arra jövök vissza, hogy se-kép se hang, a bekapcsológomb és a wifi, hdd ledek világítanak, a laptop pedig melegszik. Sőt, ha a TPFancontrol Smart profilját használom, be se indul a ventilátor, viszont tűzforró a gép. Az csak új felfedezés, hogy ha hagyom BIOS alapon vezérelni a ventilátort, így amikor alvó mód helyett félhalott állapotban van, legalább megy a venti, nem sül meg.Biztos vagyok benne, hogy valami nem engedi alvó módba menni, mert előfordul hogy ha kézzel akarom sleep-be rakni (fn+f4), akkor is ilyen félhalott állapotba kerül - de nem mindig.
Utánaolvasva a jelenségnek sokan a Windows 10 modern standby funkciójára gyanakodnak, de ellenőriztem, ezen a gépen nem támogatja. Hibernálás és gyors rendszerindítás letiltva, Windows 10 20H2 kiadás.Előfordul akkuról és töltőről is.
-
gabyka
aktív tag
Köszönöm szépen mindkettőtöknek az információkat
-
Tikakukac
titán
válasz
gabyka #112127 üzenetére
Azt én értem, hogy neked jó és tennél egy próbát, csak a csavarok nem azért hullanak ki meg forognak, mert éppen olyan a kedvük, hanem mert ezeknek maga a fészke, a mentes része kuka. Ergo ha veszel egy szett csavart az vagy már bele sem megy vagy pont úgy fogod elhagyni, ahogy eddig. Erre 1 megoldás van: vagy cseréled ezen elemeket és egy ideig megint jó vagy ragasztó. Előbbi drága buli, utóbbi pedig 1 alkalomra szól, ha gondja van a vasnak akkor azt kalapáccsal küldöd szét.
Már rutineljárás ez a móka. Köztes megoldás ha bőségesen menetrögzítőzöl és elmondasz pár imát. Amúgy klasszik ebay probléma, ott külön szettek is vannak, de amúgy egy marék random csavar is jó, ami nem túl régi gépből van.
-
gabyka
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Egy yoga 370-hez keresnék csavarokat. Én nem tudom, hogy a fenébe, de lassan elhagyom belőle mindet...
Volt otthon egy negyed marék laptopokból bontott csavarom, de mind vastagabb volt, nem passzolt.
Tud valaki esetleg beszerzési forrást? Mielőtt elhagyom az alját is... -
barnam_
nagyúr
OFF-ba rakom, de hátha valakinek hasznos, aki Intel 7260AC mini pci-e wifit akar venni:
Ezt rendeltem nemrég Aliexpress-ről, 12$-ba került 10 napos szállítással. Nem nagyon tesztelgettem, mert egy tartalék Samsung laptopba raktam, de AC-n csatlakozik, és a szélső pin leragasztása után a BT is működik.Régi laptop "felpörgetésére" szerintem jó árban van, a wifi6 kártyák kb. dupla ennyiért mennek Ali-n.
-
neil_mullen
aktív tag
válasz
FoxiestFox #112107 üzenetére
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Tikakukac #112119 üzenetére
Pont az x230-ammal szenvedek most void linux alatt, hogy elinduljon a steam. Meg amúgy tearingel is, mert elég régi már az a fránya intel videokártya.
Amúgy meg mindenki már a telefonját nyomkodja, senkit nem érdekelnek a laptopok, biztos azért nem is érdekes, hogy probléma van velük itt-ott... -
Gondwana
addikt
válasz
Tikakukac #112117 üzenetére
T480, Pro dokkon (40AH), megint elege lett a munkanapból. USB billentyűzeten gépelek épp, amikor lejátsza a Device disconnected hangot és lekapcsolja a beépített billentyűzetet (trackpoint továbbra is működik, gépelni már csak USB-n lehet), közben a dokk LAN portját is átrakta fix IP címre (amit kb. két hete használhattam ideiglenesen) - tisztára, mintha THC-tól lenne flashbackje.
A dokk power gombja nálam úgy meg van átkozva, mint Bagaméri. Ha azzal kapcsolom be, van, hogy egy óra hosszát is kibírja anomália nélkül, de utána garantált, hogy újra kell indítani. -
Tikakukac
titán
-
_Petya_
őstag
Sziasztok,
Esetleg tud valaki olyan kontaktot a Lenovo Magyarországnál, ahol élő embernek lehet emailt írni, vagy telefonon beszélni valakivel? A honlapon se egy email cím, sem egy telefonszám, sem contact űrlap, semmi elérhetőség nincs.
-
Tikakukac
titán
válasz
tboldi #112112 üzenetére
Akkor a menetrögzítő mocskolta tele a belét és amiatt nem ment bentebb. Hidd el, az a kompozit ház és az az alu zsanér mire elkopik annyira, hogy ékelni kelljen már mindketten föld alatt leszünk
Korabeli Latitude és Thinkpad gépeknél ahol volt még hátsó csavar, mindig az a kulcs.
-
tboldi
nagyúr
MaTegnap szétszedtem kicsit az X230-ast, a jobboldali zsanérja mocorgott, úgyhogy a "lábát" körbetekertem egy rétegben szigszalaggal, meg jól meghúztam a csavarjait (ugyanúgy menetrögzítővel, ahogy volt), így most jó.
Amúgy egészen tiszta volt belülről, meglepődtem, csak a ventilátort keféltem egy kicsit át a helyén. Gondoltam, hogy újrapasztázom, de ami van itthon, az már beszáradt, úgyhogy a hűtőt egyelőre nem szedtem szét.A 8 giga RAM meg mégiscsak kelleni fog, egy virtuális gép és a Chrome mellett már nem túl acélos.
-
válasz
neil_mullen #112106 üzenetére
A GPU hiba nem így néz ki, úgyhogy szalagkábelt vagy kijelzőt tippelnék.
-
Az X230 alap TN kijelzője kevesebbet vagy többet fogyaszt egy ugyanolyan de IPS kijelzőhöz képest? Vagy mindegy, nem számottevő a különbség?
-
barnam_
nagyúr
válasz
hszilard666 #112101 üzenetére
Anno volt egy hasonló Atom chipsetes Toshiba tabletem hdmi porttal, azt használtam tv-re kötve, meglepően jól bírta a böngészést és yt nézést. De ez 2015-ben volt...
Van egy Miix2 8 colos tabletem, ez ma már friss Win10 home-al használhatatlan lassú kb. -
hszilard666
veterán
válasz
Ogard #112100 üzenetére
Menő projekt!
Valami ilyesmit tervezek én is! Miix2 alapokon!
Kitörtem a blaha aluljáróból, találtam munkát és kaptam egy céges Thinkpad E15 öt! Bejön! Mondjuk egy fillérembe sem került, lehet ezért kedvelem.
Viszont kellett egy ultra hordozható masina amin asztali win van. Semmi komolyra nem használom, torrent, meg fájlkezelés. Egy lenovo miix2 10”-et kukáztam erre a feladatra, de kéne nekem hozzá valami icipici külső bill, hátha használom majd asztalnál is a gépet. Útközben nyúzom a legtöbb esetben, de otthon projektorra szeretném kötni. Kiváncsi vagyok hogy a 2W os intel atom mit fog bírni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- DELL Vostro 15 laptop
- Kedvező ár! Acer Aspire 5742 laptop (15,6/i3/3GB/500HDD/Magyar/AkkuX)
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- PS3 Játékok 2000Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest