- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos fejegységek
- Milyen SSD-t vegyek?
- Apple notebookok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszyka
senior tag
válasz Tikakukac #112598 üzenetére
Ez a type c töltés funkció, vagy mi miatt? Nekem igazából semmi irodai felhasználásra nem kell, dokkolót sem akarok használni. Egyszerű, akár kanapé mellé lerakós, netezős, youtube-ozós, kicsi-excellezős gép kell, amivel elkaristolok újabb pár évig. Az x220-al sincs nagy gondom, mert nagyon szeretem, de szerencsétlen már a YouTube 720p alatt is szaggat, és melegszik, mint a barom, és hát 10 éves gép, kicsit "elavult már". Ilyen alap, egyszerű "consumer" felhasználás mellett is szívás a type c téma?
Pedig jól hangzik, hogy egy combosabb telefontöltővel tölteném, ha lemerült.Lenovo Thinkpad X220 :D
-
Tikakukac
titán
válasz szaszyka #112596 üzenetére
Vegyél egy nagy levegőt mielőtt lecseréled majd, szükséged lesz rá.
Én ma szét kellett bontsam a fél asztalomat a type-c miatt, az irodámból heves szófordulatok repkedtek kifele. És végigmentem úgy a népeken, HP-Dell-Lenovo van minden, hogy kinek mi a tapasztalata. Jót azt nem hallottam senkitől
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Francia91
veterán
válasz Francia91 #112565 üzenetére
Megjött a bontott hűtés, szétszedtem, kipucoltam azt is, mert poros volt, majd ment a helyére. Stresszteszttel a proci maximum órajelen megáll 73 foknál, és azt tartja 1 óra után is (órajel esés nélkül). Tehát a hűtő volt a defektes
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Lenne egy nagyon amatőr kérdésem, remélem nem nagyon gáz. Lassan esedékes lenne lecserélnem az X220-at egy újabb típusra, mert már megette a kenyere javát. Nézegettem x270/t470 környékén, és arra gondoltam, hogy ha már úgyis van otthon egy 65W-os type-c töltőm a telefonhoz, arról tölteném az "új" notebookot is. Elvileg ugye a 70-es szériától van usb c a thinkpadeken, és elvileg lehet is tölteni rajta keresztül a notebookot.
A kérdésem az lenne, hogy ez a feature minden egyes 70-es notebooknál megvolt, vagy amolyan extra volt, mondjuk csak a thunderboltos gépeknél?
Sajnos elég ellentmondásos infókat találtam, ezért gondoltam inkább megkérdezem.
Előre is köszönöm a segítségetLenovo Thinkpad X220 :D
-
barnam_
nagyúr
Ha már workstation gépek a téma:
Van egy kimaxolt w530-am (i7-3840QM 4Ghz, 32gb, quadro k2000m, 2,5"+msata ssd), mostanában gondolkoztam rajta mire lenne érdemes leváltani. Igazából a napi használat során mindenre elég, két téren lehetne fejlődni: akkumulátoros üzemidő(*) és gpu teljesítmény.
P50-eket nézegettem német Ebay-en, Quadro M2000M-el 800€ körül láttam, Hardveraprón 300e Ft körül. P51 is akad hasonló árban, de az a gyengébbik vga-val szerelt (M1200).
Jön a következő kérdés: otthoni, átlagos használatra használt workstation/business gép vagy tejfölös doboz minőségű új consumer? Pl. a német Lenovo oldalán 749€ OS nélkül a Legion 5 AMD Ryzen 5 4600H-val (6mag/12szál 3/4ghz) és GTX 1650-el. GPU számítási teljesítményben valószínűleg össze sem lehet hasonlítani a kettőt, a CPU-ban nem vagyok biztos, de valószínűleg az sem gyenge. Régen nem gondolkoztam a válaszon, mindig a használt business gépekre tettem a voksom, de azóta változtak a PC használati szokásaim: nincs dokkoló / monitor vagy egyéb periféria (max egy vezeték nélküli egér); kevesebbet ülök otthon íróasztalnál (albérlet, gyakoribb költözések), nem vagyok nagy gamer de néha jó kihasználni egy akciót Steam-en és ha van időm akkor játszani egyet. (most leginkább GTAV megy, de szívesen kipróbálok/nék újabbakat is)
Gondolkoztam még eGPU-n is, az sem elvetendő ötlet bár az ExpressCard34 nyilván limitáló tényező. Viszont itt fontos lenne, hogy a laptop LCD-n jelenítse meg a képet, ha jól tudom ez nem annyira triviális.
Felmerül még a konzol lehetősége is, igazából az a legolcsóbb alternatíva: az Xbox Series S 280€, a Series X pedig 500€ lenne ha lehetne kapni. A kisebb modell is elég lenne nekem, de az adathordozó hiánya és ebből fakadóan a Microsoft Store használatának kényszere nem szimpi...* akkuval kapcsolatban teszteltem ma délelőtt:
Ebben a gépben egy Aliexpress-es 9 cellás akku van 105 ciklussal és 4% elhasználódással. Akkuról a CPU max 50%-on megy, tehát 1,4 Ghz + 70% fényerőn Youtube FHD 30 fps videó 84% akkuról indulva kicsivel kevesebb, mint 3 óra alatt 5%-ra merült és kikapcsolt. Ez normális üzemidő vagy egy új Greencell akku dobhat valamit rajta? -
MrSealRD
veterán
válasz rgeorge #112582 üzenetére
Kompromisszum. Ezt mindenki máshol hozza meg. Én sem akartam...mert nem szeretem és rontja a szimmetriát. De ha ettől eltekintünk akkor mi mást lehet venni?
Én úgy voltam vele, hogy megpróbálom megszokni... jelenleg főleg Home/End és PgUp/PgDn-ra használom nagyrészt...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
félisten
-
Tikakukac
titán
válasz FoxiestFox #112591 üzenetére
Minden egyes nap felb@szom magam a type-c dokkolókkal. Kegyetlen. Ma is megvolt.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
félisten
válasz zsolti75 #112589 üzenetére
Pontosan azért lesz szinte minden fosabb genről genre, mert próbálnak lépést tartani a trendekkel.
Mindent is akarnak ugyanabban a gépben, cserébe mindenben is elég fostos lesz a végeredmény.
Levonó is azóta gyárt szar Thinkpadeket, mióta szeretnének szexik és Epölök lenni egy kicsit, meg még bizniszklassz is, meg prémium is, de még wörksztésön is..
Néhány specifikus modell elég jó lett, a legtöbb egyenesen mehetne landfill-tölteléknek.
Megbízhatóan működő dock opció sincs hány éve már? Hát, mióta elhagytuk a mecha dokkokat. Micsoda véletlenek -
Tikakukac
titán
válasz zsolti75 #112589 üzenetére
A mérnöknek annyi köze van mindenhez, mint nekem a szüléshez. Valahol valamicske talán, de amúgy gyakorlatilag nulla.
A TP is úgy magnézium, mint minden más. Részben, de nem ettől lesz karaj a gép.
-
zsolti75
senior tag
válasz FoxiestFox #112587 üzenetére
Nem egyértelműen szarabb.
A gyártók próbálnak lépést tartani a trendekkel, meg az ilyen-olyan youtuber tesztelők igényeinek megfeleni, miközben a költségeket is szinten kell tartani. Egyes konkurens márkák már tejfölös pohár minőségű műanyagból gyártanak workstationt, és el is adják, míg a thinkpad még mindig magnézium.
A fórumokban meg a 10-15mm-es kijelző kávákra köpködnek, meg hogy hangos a gép. Képzeljük magunkat a mérnökök helyébe, tessék már eldönteni, hogy tartós gépet akartok+teljesítményt vagy vagy vékony lóf@sz ultrabook-ot. A dell megcsinálta a 7540/7550 váltással, 5mm káva, vékonyabb/könnyebb stb. Tele is vannak a fórumok, hogy jaj a 7540 mennyivel jobb volt stb.
Szóval nem egyszerű ez. -
Francia91
veterán
válasz FoxiestFox #112584 üzenetére
Én a 8560W-nél majd az M6600-as Precinél jöttem rá, hogy AutoCAD-nél és TopSolid-nál mennyire kényelmes és hasznos a numerikus billentyűzet
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
félisten
-
Gondwana
addikt
válasz Picco #112583 üzenetére
Alaplapi SATA/NVMe csatlakozó? Vagy az csak a T570/P51 betegsége? (Mármint, hogy kétféle gép van, amelyikben már leszakadt a forrasztása, és amelyikben hamarosan le fog)
Numpad: a 20-as generáció után kihalt, ami szerintem jó volt: JKLUIO az 123456, a T480-on már nincs lehetőségem alt+asciikódozni, lehet szenvedni charmappel.
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
zsolti75
senior tag
válasz FoxiestFox #112584 üzenetére
Numpad nélkül sosem vennék gépet.
A nélkül nem workstation egy gép, akárhogy is hívják.
Nálam 99%-ban csak az van használva, a klavi részhez alig érek. -
félisten
válasz rgeorge #112582 üzenetére
Szintén.
A numpad egy mobil worstationön big nope.
Esetleg vissza lehetne hozni az A3x széria Ultrabay numpad opcióját, hogy mégis legyen valami, ha kell, de amikor nem kell, ami az esetek többsége nálam legalábbis, akkor nagyon zavar az eltolt gépelési pozi.
Öledben gépelsz és így bal oldalra kell tolnod a kezeid, agyrém -
-
MrSealRD
veterán
válasz rgeorge #112579 üzenetére
Bár a pontos preferenciákat nem ismerem...de ha feladod a régi billentyűzetet akkor a P51 jó lehet... legalábbis egyelőre nem tudok negatív pontot felhozni...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
félisten
válasz rgeorge #112579 üzenetére
Nem véletlen ostorozom magam a W520-am eladása óta.
Marha nagy hiba volt, főleg covid előtt...
Akárhányszor gondolok bele melyik volt a valaha használt legjobb Thinkpadem, attól függ, melyik van épp előttem. Flexis T43p, vagy T60p, a W500, vagy az 520?
Nagyon közel vannak egymáshoz. -
rgeorge
addikt
válasz Gondwana #112577 üzenetére
Tudtak??? Decemberben lesz 10 éves a W520-am, és még mindig tudja. Igaz, a Windwos 10 elcseszi a kalibrációt, de némi segédprogrammal vissza lehet ügyeskedni minden indításkor.
Nem is tudom, kell-e nekem újabb gép, persze előbb-utóbb elkerülhetetlen, de pl. most nem tudnék mit választani.Picard: "What we leave behind is not as important as how we've lived. After all, Number One, we're only mortal." Riker: "Speak for yourself, sir. I plan to live forever."
-
Dhampir
félisten
válasz FoxiestFox #112576 üzenetére
A W520 valahogy mindig kiesett, a Sandy Bridge még ha fejlettebb is az előző prociknál, de nem a kedvencem. Persze, ha mégis megdobnának ilyen géppel, akkor "nagy duzzogva" elfogadnám.
Tehát, ha újabb szériákat néznék, akkora a "hanyatlástól" eltekintve már inkább W530, vagy a W541, de ezek manapság használtan aránytalanul drágák a kedvezőtlen gazdasági viszonyok miatt.
(#112577) Gondwana
A panelek általában többfélék. Például a T500 kapható volt Samsung és LG kijelzővel is.
[ Szerkesztve ]
-
Gondwana
addikt
válasz FoxiestFox #112576 üzenetére
Pláne a FullHD W520/T520, azok a panelok TN ellenére is egész vállalható képet tudtak!
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
félisten
-
Francia91
veterán
válasz Dhampir #112574 üzenetére
Két kollegámnak is van Quadro-s i5-ös T510-ese, valamint a múlthéten érkezett Quadro-s i5-ös T410-es, egyik sem melegszik. A T510-esek vagy 4-5 éve lettek beszerezve, a T410-est pedig 1,5 óráig terheltem Furmark-kal + Aida-val (így szoktam minden gép hűtését megnézni, amit beszerzek ismerősöknek, hogy pasztáznom kell-e vagy sem)
Amivel most van gondom T410-es, az is kb 4 éves beszerzés, de holnap már jön hozzá egy másik hűtő, az kb biztosan megoldja a problémát
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz Francia91 #112570 üzenetére
A T510 (szintén Quadro-val) is megy már évek óta, csak kicsit portalanítani kellett (portalanítás után). Annak idején kettőt kellett volna venni belőle, hogy nekem is legyen. Jó lenne egy ugyanilyen vadiúj példányt találni, ami valahol elfeküdt eddig egy polcon. Persze egy W510 még jobb lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Tikakukac #112569 üzenetére
Apple ki is hagyta ahogy van.
2010 Mid MacBook Pro 15" és 17" meg se történt?
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tikakukac
titán
válasz Francia91 #112570 üzenetére
Mikor a T400-ak ára verte rongyosra a T410-ekét
Emlékszem arra a korszakra, mert nyakig voltam újban és használtban is: a 10-es széria minden márkából ment a lekvárba és desktopon is erősen kerülték, mert voltak gondok
-
Francia91
veterán
válasz Tikakukac #112569 üzenetére
Múlthéten jött hozzám egy i5-ös és Quadro-s T410-es, annak nagyon jó a hűtése pl
Ez a T410-es is rendben van vagy 4 éve (akkor szereztem be kollegának), az utóbbi két hétben kezdettel kikapcsolgatni nála[ Szerkesztve ]
-
-
Francia91
veterán
No, ma megint nekiestem a T410-esnek, ventit kiszedtem, kis finom kefével a port leszedtem a lapátokról, a borda teljesen tiszta, így a levegő útja is, a venti kapott kis szilikont, mondjuk eddig is hibátlanul és csendesen pörgött. Ugyanúgy pillanatok alatt 80 fok felett vagyok, a rész cső teljes hosszában forró, és pár perc után lekapcsol a gép.... Gondolom kb biztosan hűtődefekt lehet...
A hűtő végig 4 ezer felett pörög, néha megy le 3600 körülire, mikor az órajel is lemegy másodpercekre 900 MHz környékére
Neten kutakodva láttam 2 hőcsöves, és ezt a vastagabb 1 hőcsöves hűtőt T410-eshez (mindkettő IGP-s). Jobb a 2 hőcsöves, valamint miért volt 2 verzió belőle, ha mindkettő IGP-s?"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
Tikakukac
titán
válasz zoltantakacs #112555 üzenetére
Percen futottam bele ilyenbe egy HP-val. Ott a töltő volt a kuka, apajáraton le is adta a megfelelő feszt, terhelve viszont az amper lett kevés és kezdődött a csiki-csuki.
-
félisten
-
Kbali
nagyúr
válasz FoxiestFox #112561 üzenetére
-
félisten
-
S_x96x_S
addikt
olvasgatva a rengeteg Thinkpad-es "hütéssel" kapcsolatos problémát ...
megdöbbentő, hogy mennyire hozzá lehet szokni a ventilátor duruzsoláshoz,
amikor felpörög, amikor zümmög ...
de ..
sok új Apple M1 -es tulaj meg hiányolja
Viszont már megoldott a probléma, - csináltak egy Ventillátor Zaj szimulátort, ami
a hangkártyán keresztül - a teljesítménytől függően duruzsol ..
Remélem ha a Thinkpad gépekben is megszünik a ventillátor, akkor lesz hasonló segédprogram a Lenovotól is ( gyárilag telepítve ! )"If you're a fan of fans, this app is for you!
With its state of the art Fan Simulation Engine (patent pending), FanFan can bring back that soothing sound of computer fans to your Apple Silicon Mac."
https://fanfan.rambo.codes/Amúgy sok hasonló nosztalgia termék van ..
- thinkpad anniversary edition 25
- gázolaj illatú parfüm ..
- ..Mottó: "A verseny jó!"
-
donjohnson
addikt
próbáld meg másik töltővel használni. remélhetőleg a töltő a hibás és az a legolcsóbb amit első körben cserélhetsz.
ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
Tikakukac
titán
Mivel a töltővel dobálja a dolgokat, így nem tudom honnan jött a hőmérséklet para.
Egy jóféle akku-töltő kombó hibára simán húznék lapot, minden más gazdaségi totálkár felé indulgat.
-
zoltantakacs
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Thinkpad 450s (i5-5300U, 12 GB RAM, Intel HD Graphics 5500) laptop Windows 10 operációs rendszerrel és 65 wattos gyári töltővel (ADLX65NLC3A).
A laptopnak két problémája is van, ezek valószínűleg összefüggnek, nagyjából ugyanakkor jelentkeztek először:
- Hálózatra kötve a processzor maximális teljesítménye lekorlátozódik két fix érték valamelyikére: 0.78 Ghz vagy 0.51 Ghz. Gyakoribb a 0.78-as érték, de előfordul időnként a másik is. Ha lehúzom a töltőről, akkor egyből feloldja a korlátozást. A gépben van beépített és külső akkumulátor is (nagyjából 55-60%-os kapacitással a gyári értékhez viszonyítva).
- Folyamatosan eldobálja a töltést, olyan a jelenség, mintha folyamatosan (pár másodpercenként) kihúznám a töltőt és vissza. Természetesen közben a töltő végig be van dugva, illetve a gép fix helyen van az asztalon lehajtva külső monitorra és perifériákra kötve, így az sem mozdul közben (ezzel kizárható a kábeltörés?).Sajnos még a jelenség pontos reprodukcióját se tudom. Több óra használat során sem jön elő sokszor egyik se, aztán látszólag ok nélkül is jelenkeznek. Ha egyszer lekorlátoz vagy elkezdi dobálni a töltést, utána gyakran ismétlődnek a problémák, maximum újraindítás rakja helyre megint 'hosszabb' időre. Próbáltam stressztesztet végezni a gépen, de látszólag az sem hozza elő önmagában.
A processzor korlátozása miatt gondoltam hűtési problémákra, de nem tűnt extrém hőmérsékletűnek a processzor. Mindenesetre újrapasztáztam, most 70 fok fölé terhelés alatt sem megy, de a problémák továbbra is jelentkeznek.Mi okozhatja ezeket?
Köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
-
-
PubliCat
tag
Sziasztok,
Anyósom t61 lapiját fogom tuningolni SSD-vel, meg kap akksit majd.Töltőről megy évek óta, viszont most eccercsak kikapcsolt töltőről is. Melyik a gyakoribb ennél a típusnál: az alaplap vagy a toltő tönkremenetele?
Köszi a válaszokat!
"Bátorkodjunk a következőket megfelelően használni: , . ; ? ! - "
-
félisten
-
Francia91
veterán
válasz FoxiestFox #112548 üzenetére
Na én a T60p-mnél a FireGL V5250-esre a szétszakadt Gap Pad helyett raktam egy tükrösre felpolírozott 1 Ft-ost, mindkét oldalára 1-1 csepp pasztával, egyből nyertem -10 fokot a Gap Pad-hoz képest
És ezt pár konzumer noti hűtésénél is megcsináltam, ott is 7-9 fok nyereség volt a Gap Pad-os megoldáshoz képest"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
félisten
-
Penguin95
senior tag
válasz FoxiestFox #112546 üzenetére
Nekem már akkor kész vannak az idegeim, ha csak egy helyen is ilyet látok. Ki nem állhatom, mikor lehet tippelgetni, hogy az adott gépbe most épp melyik passzol, mert dokumentáció nincs, az eredeti meg mindenhogy kinéz, csak úgy nem ahogy mérni vagy használni lehetne. Ha túl vékony nem ér hozzá az egyik felülethez, ha túl vastag akkor a másik alkatrész felülete nem ér össze a hűtővel...
Örök kedvencem ilyen téren egy Benq Joybook volt, na az fel tudott húzni annyira ezzel, hogy inkább pasztáztam mindenhol, és egy köztes fémdarab segítségével a gép burkolata nyomta le kellően a hűtőt. Azóta is vígan és hűvösen üzemel, már amennyire egy Pentium M-re tervezett gép hűvös tud maradni egy T7300-zal.
-
félisten
-
Penguin95
senior tag
válasz FoxiestFox #112544 üzenetére
Akkor ezt rosszul tudtam ezek szerint, köszi az infót. Mondjuk ez a legnagyobb hiányosságon nálam nem változtat, mivel nincs fölös hűtőm hozzá jelenleg, de majd ha látok valahol akkor beszerzek többet is. A gap pad téma meg már ismerős, ezúton is kívánok péklapátot annak a mérnöknek a tarkójára aki szerint jó ötlet volt ezzel variálni.
Így belegondolva lehet nálam a gap pad a gond, mivel még mindig a gyári van a hűtőn, de látszólag semmi baja. Nem foszlik, nem olajosodik, betonná sem vált, és azért nagyon rossz hőfokok sincsenek, csak egy GPU halálra képes gépnél jobb ha minél hűvösebb, még ha nem is a hőfok végez majd vele egyszer.
-
félisten
-
Francia91
veterán
válasz azbest #112542 üzenetére
Ezeket anno csináltam a T60-asnál és T500-asnál, ismerős a folyamat
Csak már nemtudok másra tippelni, mint a hűtő hibájára. A levegő útja teljesen szabad, nincs semmi porszőnyeg és filcréteg szerű"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
azbest
félisten
válasz Francia91 #112540 üzenetére
Ha kilyukadt a hűtőcső és elment belőle a folyadék, akkor nem tudja megfelelően szállítani a meleget. Ha használat közben nem annyira forró a venti felőli része, akkor lehet erről van szó.
A hűtő képét elnézve én arra tippelnék, hogy a ventit lecserélték rajta. Vagy esetleg csak leszerelték kitisztítani. Én is épp a napokban cseréltem a nagyon hasonló t430as gépemben. Mivel külön, magában a ventillátort olcsóbb volt megvenni, mint egy teljes rezes blokkot, ezért ez normális. Meg sima tisztításkor is csak úgy lehet minden koszt kiszedni, ha szétszedik.
A képen olvasható matrica alapján t410es venti az. Szóval valószínűleg nem azért pörög nagyon, mert más gépbe valót tettek volna bele. Hidegen is maxon pörög? Ha csak forrón, terhelés alatt, akkor az normális. Úgy látszik nem az eredeti alu ragasztószalag van rajta, mert a szivacs tömítések is hiányoznak már. Az végülis nem gond.
Szoftveresen amúgy rendben a gép? Volt régebben olyan linux kernel, amivel nem működött jól a throttling és ezért túl tudott melegedni a gép és lekapcsolt. Ott kernel paraméterben lehetett megadni, hogy ne a szoftveres vezérlést használja, hanem a proci sajár hardveresét, ami mindig jól throttlingol.
Az intel oldala szerint lehet 90 fok a max ennek a procinak rPGA foglalatban, szóval lehet azért kapcsol le tényleg: 90°C for rPGA, 105°C for BGA
Ez azért elég karcsú, mert 105 fokig szokták engedni más gépekben a procikat.Ha nagyon retkes és nem tud a levegő áramlani, akkor esetleg szimplán amiatt is túlmelegedhet használat közben. A venti mellett a sűrű bordán komplett filcrétegként lerakódhat a kosz belül.
A ventit csak 1-2 csavar és két oldalon a fémes matrica tartja a helyén. Kicsavarva a csavarokat, felhajtva a matricát kivehető. Lehet van egy fehér vezeték, ami az alufólia matricába vezet földelés gyanánt. A lapátkerék valószínűleg lehúzható és kívül belül kitisztítható. Alkoholos fültisztító tökéletes. Zsírozást nem javaslok, mert beleragad a por és gyárilag sem zsíros.
Helyette én szilokon sprével [link] szoktam befújni a belsejét tisztítás után, ami teljesen megszárad és csúszós felületet ad.Ha nem tudod visszahajtani, visszaragasztani a most rajta lévő alu szalagot, azt lehet kapni akár tescoban is. [link] Könnyű pótolni.
Így néz ki a t430 ventije, amit kibontottam és lecseréltem. A régit kitisztítva, leszilikonozva eltettem tartaléknak:
Belül a ventiház nem nedves. A megszáradt szilikontól ilyen fényes. Nem ragad rá semmi és évekig el tud így még működni. Anno a t61-eimben is így csináltam és bevált.[ Szerkesztve ]
-
Penguin95
senior tag
válasz FoxiestFox #112539 üzenetére
Mondjuk ez sokat elmond, a T és W500 hűtése érezhetően jobb. Még az Ati kártyás T500-am hűtése sem szokott bekapcsolni szinte sosem, pedig ma már egy sima Chrome is meg tudja hajtani a gépet. Felmerült nálam is egy ilyen hűtőcsere, csak azon tudtommal kicsit reszelni kell, meg abból nincs is kéznél fölös darabom.
(#112540) Francia91: Ez szinte biztos, hogy hűtő probléma, tapizással meg tudod nézni.
[ Szerkesztve ]
-
Francia91
veterán
Sziasztok!
Van nálam egy ThinkPad T410-es noti a nagyobb felbontású kijelzővel, IGP-vel és i3-330M procival. Bővítésre jött hozzám, + RAM és SSD. A gép pár perc terhelés után lekapcsol, a hűtő maxon pörög. Aida64-essel rálestem, 89-91 fokig felment a proci. Szétszedtem, kitakarítottam, újrapasztáztam, most 83 fokig megy fel, de ugyanúgy lekapcsol....
Ahogy elnézem a hűtőt, ezt már valaki előttem kókányolta, a hajlítgatott lemezekből ítélve.
A lényeg, hogy továbbra is lekapcsol a gép, és simán 80 fok fölé ugrál a proci... Defektes lehet a hűtő?
Múlt héten egy Quadro-s i5-ös T410-es volt nálam, de ott nem ment 75 fok fölé a proci stresszteszt hatására sem...."Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
félisten
-
Penguin95
senior tag
válasz FoxiestFox #112536 üzenetére
-
félisten
-
Penguin95
senior tag
(#112533) Dhampir: A DisplayPort-ra gondolsz baloldalt? Igen, az ezeken még valóban nem tudta a hangot is átvinni, bár szerintem annyira nem volt nagy gond, mivel elég volt hozzá egy plusz jack kábel, az meg elfért a dokkoló hátuljában. Wi-Fi-nél már tényleg nem kell ilyesmivel szórakozni, azon minden is átmegy, csak ugye ehhez minimum kell egy TV okosító, vagy egy okos TV.
(#112534) FoxiestFox: Lehet nem ártana majd nekem is egy tartalékot keresnem, viszont ha feléleszthető mind a két T61p, akkor igazából egy marad alkatrésznek. A BIOS-t pár hónapja én is lecseréltem, emlékeim szerint a 0.95V-os OC-s példányra, viszont így is 62-68 fok között van állandóan, pedig frissen pucolt és pasztázott. Majd ha lesz türelmem, átrakom a donor T61p-ből a hűtőt, elvileg minimálisan jobb mint az alap. Viszont ha már T61p, ahhoz nem létezett hasonlóan mókolt BIOS? Már többször is kerestem, de állandóan csak a sima T61-est találtam.
-
félisten
-
-
Penguin95
senior tag
válasz FoxiestFox #112531 üzenetére
Megtenném, csak nincs kéznél Inteles T61(p), mind a négy, családban lévő darab Nvidiás, ráadásul a két T61p jelenleg halott. Ha meg még egy gépet hazahozok, az jó eséllyel a garázsban fog lakni, velem együtt.
Meg elvileg annyival jobb a T500 helyzete, hogy nem kell külön piszkálni az eleve 1066-os FSB és RAM miatt, plusz valamelyest jobb a hűtése is. Csak ennek előbb a felső részét kell újjáépíteni, mivel annyira nem egészséges, hogy egy zsanér tartja az egészet, míg a másik külön életet él, és kedvére formálja a széttört fedlapot.
-
félisten
-
Penguin95
senior tag
válasz FoxiestFox #112521 üzenetére
Egyszer kéne építenem nekem is egyet, csak már így is lassan hajlik az üvegasztal a gépek alatt. Viszont a második T500-ból lehet csinálok egy Quad Core gépet, a T61-et sajnálnám megsütni ezzel, plusz nem esne jól, mikor két napos buherálás után elszállna rajta az Nvidia GPU.
-
félisten
-
Tikakukac
titán
válasz S_x96x_S #112526 üzenetére
Amiről most írsz az a 130k-s Acer és egyéb alaphulladék gépeknél jogos is lehetne. Ennek a négyszereséért vett high-end üzleti gépeknél elvi síkon sincs semmi keresnivalója. Hát hogyan néz már ki az a mechanika is X sorozatban. Sírás kerülget.
-
S_x96x_S
addikt
jövőre 30 éves ...: "Next year, the ThinkPad will celebrate its 30th birthday."
és már megy a spekuláció, hogy vajon milyen lesz a "ThinkPad 30th Anniversary edition "
Lehet, hogy - butterfly keyboardos lesz?
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz deathtania #112524 üzenetére
> X240 tulajként sikerült addig püfölnöm a billentyűmet,
én a "home" office-ban kezdek átszokni az USB-s billentyűzetre.
annyi előnye van, hogy ezt lehet püfölni bármennyire
és olcsóbb a cseréje is
( sima normál - fekete Logitech .. sajnos pöcökegér nélkül)főleg akkor praktikus, ha néha a kávémat is rá-öntöm
A külső billentyűzet - akár ideiglenes megoldásnak is jó,
amíg meg nem jön a csere ..Mottó: "A verseny jó!"
-
Tikakukac
titán
válasz deathtania #112524 üzenetére
Ritka szutyok billentyűzetek amúgy...
Amúgy hasonló cipőben járok, ha stimmel a kupak akkor embered leszek. Pingelj rám privit, enyémen is 2 gomb szét van szakadva, csak sajnos a fém pöcöknél, ergo a billzet kuka telibe.
-
deathtania
senior tag
Sziasztok!
X240 tulajként sikerült addig püfölnöm a billentyűmet, hogy a backspace gomb teteje eltörött. Van esetleg ötletetek, hogy rossz billentyűzetet, amiről ki tudnám cserélni ezt ez az egy betűt, honnan tudnék szerezni? -
tboldi
nagyúr
válasz hszilard666 #112522 üzenetére
Danke, bár a külseje azért hagy némi kívánnivalót maga után, még ha a képen annyira nem is látszik.
-
félisten
-
Penguin95
senior tag
válasz tboldi #112518 üzenetére
Mint tárgy eléggé hozzá tudnak nőni az emberhez, az már biztos. Eleinte én is csak azért vettem a T61-em, mert ingyen hozzám vágtak egy GPU hibás 14-es példányt szakközép elején, ami néha feléledt. Ott döntöttem el, hogy kell egy ilyen működőképesen is, mert még mindig sokkal jobban ment rajta a CAD mint az iskolai gépeken (na meg persze a GTA ). Eleinte csak +2 GB RAM került bele, aztán egy akku is, majd mikor divatba jött az SSD abból is kapott egyet, és mire észbe kaptam, már porfogó lett az asztali gépből. Aztán cseréltem T500-ra, de jött mellé egy T41 is, majd egy T43, az X230T, véletlenül visszavásároltam a T61-et is, de közben megláttam egy olcsó T500-at, meg most itt van két halott T61p is... Legalább van választék, hogy melyiket vágjam a hívatlan vendégekhez.
-
Tikakukac
titán
válasz tboldi #112513 üzenetére
20k-t akartam diagos meg garázsos gépre rakni, felb@sztam magam és vettem egy x250-et, még egy SSD és bumm, 60k. De legalább a kijelzője az TN szóval vakarom a fejem. De többet egy fillért se, elég volt.
-
Penguin95
senior tag
válasz tboldi #112513 üzenetére
Csak garázsgépnek vettem, de többet foglalkozom vele, mint azt eleinte gondoltam.
A ThinkPad már csak ilyen. Veszel egyet, mondván hozzányúlni nem fogsz, megy ameddig takarítva van. Aztán valahogy mégis kerül bele plusz RAM, egy SSD, de akkor már egy akku sem lenne rossz, meg helyre lehetne tenni a burkolatot... A végeredmény pedig rendre az, hogy dugdosni kell az oldalborda elől, különben vár a kanapé éjszakára.
-
tboldi
nagyúr
válasz FoxiestFox #112514 üzenetére
Változatlanul, de nem csak azok.
De legalább a valódi autóm patyolatos mindig. Prioritások...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
S_x96x_S
addikt
> Végig próbáltam minden lehetőséget.
> Linuxot, és hálózati nyomtatót nem.A linux-nak talán annyi értelme lenne, hogyha működik linuxon,
akkor
- a (thinkpad) BIOS probléma
- és az USB port hiba lehetősége
közelít a nulláhozés tisztán a szoftveres részre
- windows-ra
- thinkpad segédprogramokra
lehet fókuszálni.meg a nyomtató firmware-re ..
Mottó: "A verseny jó!"
-
embe
nagyúr
Végig próbáltam minden lehetőséget. Linuxot, és hálózati nyomtatót nem. Ugyanis nem így lenne használva az ismerősömnél.
Eszköz hibát kizárom, mert:
- ugyanazt produkálja 2 Thinkpaden is.
- illetve a Dellen hibátlanul megy.Ez a nyomtató probléma többször jelentkezett már MS frissítéseknél. Itt is megcsináltam amit javasoltak a W10 topicban, de nem vezetett eredményre. Még a TPM chipet is reseteltem ( jól írom? ) az eszközkezelőben.
De az hogy tiszta rendszeren, amit nem frissítettem is produkálja, ráadásul tavalyi iso-ból készített telepítővel .... nem tudom hová tenni.Arcam AVR5 felső kategóriás házimozi erősítő, új állapotú, eladó
-
S_x96x_S
addikt
> de az L540-es gépen igen. 7, 8.1, 10, 11....
> mind alatt az volt az eredmény.teszt javaslatok
- másik porttal ..
- próbáld meg egy USB-bootolható linux-al is ( kizárni a hardver hibát )
- ha semmi se megy, akkor valamilyen "Network Printer" proxy-t tegyél közé .. és ne az USB protokolt használd, hanem a wifit vagy a lant.bónusz:
A windows-os update-ek printer-es dolgai már a sajtóban is szerepelnek.
Mar 11, 2021:
"The latest Windows 10 update could cause your printer to crash your PC"Mottó: "A verseny jó!"
-
tboldi
nagyúr
Lehet, hogy csak nekem újdonság, de most tudtam meg, hogy a Samsung T5-ös külső SSD valójában egy mSATA-t rejt, ebben a Reddit postban láttam. Gyorsan szét is kaptam a sajátomat (250-es), beraktam az X230-ba, és valóban működik.
Az IPS panel is megjött, de még a Foxpost automatában csücsül, holnap átveszem.
-
Tikakukac
titán
Stock rendszer, full offline és mindegyikre ez jön ki minden driverrel?
Inkább ez a durva nekem. Mert olyan láttam, hogy MS beleüti az orrát, amibe nem kéne és elszáll a buli, de herélt rendszerrel ez azért durci.
-
embe
nagyúr
válasz Tikakukac #112503 üzenetére
Az én is így fogtam a fejem ....
2 Lenovo ezt csinálta. Igaz a feleségem T440s gépén nem cserélgettem rendszert, de az L540-es gépen igen. 7, 8.1, 10, 11.... mind alatt az volt az eredmény. Ilyennel még nem találkoztam.
De ahogy írtam a Dellel minden simán ment, és a lényeg az hogy többször is..Arcam AVR5 felső kategóriás házimozi erősítő, új állapotú, eladó
-
Tim82
félisten
válasz mclane_ #112500 üzenetére
Oké, de 2 db 4 GB-os modul fog kelleni ilyenből, 1 db 8 GB-os modult nem fog kezelni (kettőt sem).
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OpenMediaVault
- Windows 11
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Elite: Dangerous
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Autós topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Asus A15 Gamer Laptop eladó ÁR ALATT!!!Ryzen 7 4800H/16GB RAM/1TB SSD/Gtx 1660Ti/ 144Hz
- Lenovo X13 13,3" Gen1 i5-10310U 16GB 512GB SSD, 1 év garancia
- Lenovo Ideapad Gaming 3 15ach6
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest