Hirdetés
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Mini PC
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Androidos tablet topic
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #39255 üzenetére
...lehet ezzel a kiugrással bármit érdemben csinálni, vagy ahhoz feljebb kellene tornászni az egész IC órajelét, hogy ez is a hallható tartomány fölé kerüljön?
Nem tudom mennyi köze van/lehet az órajel frekvenciájához. 100 mW-on a csúcs 4kHz-en (Fig.16) vagy 7kHz-en (Fig.8), 1W-on aránylag "magas" de lapos az 1.5...8kHz sávban (Fig.15) vagy 7kHz (Fig.7). Ezek kissé ellentmondó adatok, amiket az adatlap nem magyaráz meg. Aggasztóbb lehetne a 40W fölött meredeken jelentkező torzítás, de az csak csúcsoknál érzékelhető (szerintem csak mérésekkel).
Szerintem szélmalomharc, de ha sikerül valamit kispekulálnod, az eredmény érdekelne, de főleg az, ahogy azt mérnéd.
-
atesss
addikt
válasz
#22145024 #39205 üzenetére
Egy ilyen kellene nekem: [link]
Csak pár nappal késtem le.De a modellmotor is jó ötlet, ha kicsivel drágábban (max. mondjuk 4e-ig) DC törpefeszű, és ráadásul új, akkor mindenképp érdekelne.
Bekérdezek holnap/holnapután a közelben a Pakomodell-be, hátha van nekik ilyesmi. -
atesss
addikt
válasz
#22145024 #39195 üzenetére
Ezek ha jól sejtem mind 230V-osak.
Vagy létezhet törpefeszültségű is ?
(Vagy az használtan biztos nem lesz, újonnan meg mindenképp más árkategória ?)Az a gond, hogy Budapesten alig találni.
A posta meg kb. ugyanannyi mint maga a motor...
Na meg jó pár nap is, mire megjön.
Mondjuk Budapesten elmenni érte, az meg idő lehet (hacsak nem a belvárosban van). -
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #39195 üzenetére
Felrakták az öreg Tesla motor fotóját, régen szervizben tucatjával cseréltük ezeket. Főleg a csapágynál kezdett kotyogni, emiatt beállni, mert összeért a forgórész az állórésszel. Vásárláskor nem is árt rákérdezni, hogy lötyög-e nagyon a tengely?
Rövidrezárt forgórészű aszinkron motor, dörzskerékhajtáshoz, az állórészbe épített, rézből készült rövidzárral, ami a vasmagban fázistolást hoz létre, így tud elindulni és forogni egy fázisról.
Pedig lemezjátszóhoz elvileg szinkronmotor lenne ideális, hogy a hálózati frekvenciával pontosan szinkronban forogjon (vannak olyan Tesla motorok is, ami lapos, kerek formájú, permanens mágnes forgórésszel, szíjhajtáshoz), de a régi minőségi szinten az aszinkron is megfelelt a célnak. Az áttételbe vagy be volt kalkulálva a motor sleep, vagy a kis terhelés miatt talán nem is volt ennek jelentősége.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #39117 üzenetére
Tulajdonképpen más kategóriákba tartoznak. De azt figyelembe kell/lehet venni, hogy egyiknél a bemeneti a másiknál a kimeneti zajfeszültséget adják meg az adatlapban. Márpedig a 2030-as bemeneti zaját "megszorozva" a tipikus 30dB-es zárthurkú erősítéssel, ugyanabba a nagyságrendbe besorolható zajt fogsz kapni.
Amiben a TDA1562 tényleg jó nagyságrenddel veri a másikat, az a torzítás (THD).
Suttogva jegyezném meg, hogy mindennapi hallgatásban a 12V-os alkalmazásban nem fogsz fülsértő különbségeket észlelni. Mondom én. -
PH-User
addikt
-
Tamy
őstag
válasz
#22145024 #38815 üzenetére
Nyilván mások a vásárlási szokásaink, másra van neked szükséged, és másra nekem. Egyetlen percig sem vitatom, hogy van amikor olcsóbb neten rendelni, csupán a személyes tapasztalataimat írtam le, mint ahogy te is a tiédet. Sokan csinálják hozzám hasonlóan, az eladó is javasolta már többeknek, hogy nyomtassa ki a kosár tartalmát ilyen esetben. Tudom, ez nem jelent semmit. Nekem így éri meg, lehet az általad említett netto 2000 Ft-os végösszeg az oka, mint írtam, inkább a HR Elektronikánál vásárolok, így a maradék értéke nem biztos, hogy minden esetben eléri a netto 2000 Ft-ot. Bár többször vásároltam műszerdobozt is a Lomexben, ahhoz meg már nem kell túl sok, hogy elérjem. Nekem eddig így jött ki olcsóbban, de ez nem jelenti azt, hogy másnál is minden esetben így lesz, ezért javasoltam, hogy érdemes megnézni a webshopos végösszeget, és ha túl nagy a differencia, akkor inkább a személyes vásárlás.
Szerintem kár ezt már tovább ragozni
-
Tamy
őstag
válasz
#22145024 #38813 üzenetére
Olcsóbbnak nem olcsóbb, fentebb már írtam pár példát. Amiket én veszek azoknál többnyire legalábbis lényegesen drágábban jönne ki, de lehet más termékeknél tényleg így van. Időben nekem meg annyira úgysem sürgős, illetve ha az is lenne csak amiatt úgysem utaznék fel. Akkor szoktam vásárolni, ha megyek Pestre, mert itt Veszprémben ami egyáltalán van, az is 3x annyi számla nélkül, mint Pesten szinte bárhol.
-
atesss
addikt
válasz
#22145024 #38760 üzenetére
Alapvetően szimplán azért, mert egyszerűbb.
Illetve azt gondoltam hogy egyszerűbb, de így hogy ennyit kell foglalkozni a külső alkatrészekkel is, így már nem olyan biztos...Ha tudtok ajánlani egy konkrét, nem jelentősen több alkatrészből összerakható kapcsolást, érdekelne !
-
-
törölt tag
válasz
#22145024 #38588 üzenetére
Elvileg "USB 3.0 Pin Header"-nek hívják a kínaiak, de semelyik nagyobb online alaktrészboltban nem találom
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #38541 üzenetére
Nem jó a PTC helyett (áramra is túl kicsi), mert ha megnézzük a jelleggörbét, szinte lineárisan nő rajta a feszültségesés, az áram függvényében. Legalábbis, míg eléri a Pinch-off küszöböt.
Pl. az E-152 esetében a küszöb (1,5 mA) 80 %-án már 2 V esik rajta.
Egyébként nekem is a JFET áramgenerátoros kapcsolása jutott eszembe, amit régebben én is alkalmaztam. Az áram nagyságrendje is stimmel, ami szintén a mA tartományba esik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #38294 üzenetére
Ezeknél a 12 V-ot állítólag 25-29 V-ig fel lehet szabályozni üresjárásban, illetve kb. 20 V-ig ajánlott, hogy terhelésre is maradjon szabályzási tartalék. A negatív ággal együtt ez már 2x 20 V lenne.
Ha különálló DC-konvertert szeretnél, ami a 12 V-ot alakítja tovább, arra nem tudom, honnan lehetne trafót keríteni.
-
atesss
addikt
válasz
#22145024 #38280 üzenetére
Hát az 5A-t tudó (5,6A) vezérlő a Klaviónál 22860Ft: [link]
Ez azért nem kevés pénz !
De a 4,2A-es is 16500: [link]
Az AVR szoftverben a motorvezérlő híd meghajtását közvetlenül meg tudja írni a kolléga - felár nélkül.
Sőt, az eddigi gyakorlata alapján szerintem még lehet majdnemhogy nehezebb lenne erre a kész vezérlőre megírni a szoftvert.
Ha egy ilyen min. 16,5e-s vezérlő helyett megúszom egy IC-vel (szerintem 4e körülinél nem nagyon lehet több) + pár kiegészítő alkatrésszel, egy hűtőbordával (nem kell túl nagy, mert szakaszos üzem lesz, a max. az 6-7 perc működés egyben, és utána 1h pihenés), egy próbanyákkal, két sorkapocsléccel, meg egy műszerdobozzal (plusz egy fél napos munkával), az azért ennél jóvalta kevesebb lenne.Amúgy a táp is még kérdéses.
Klaviónál a tápoknak is elég húzós ára van.
Mivel nekünk nem kell nagy sebesség (kb. 60-100rpm között fog járni a motor), ezért alacsonyabb feszültség is elég lehet - de ezt egyelőre nem tudtam még pontosabban kiszámolni.
Ami olcsón elérhető, az a 12V lenne, egy 10A-t tudó jobb PC-táp elég "filléres" dolog (a többi megoldáshoz képest).
48V-os telekkommunikációs tápot lehet tudok szerezni olcsóbban - de az még úgy is simán 10e felett lehet.
De a kettő közt végképp nincs olcsó ötletem... -
atesss
addikt
válasz
#22145024 #37955 üzenetére
Akkor mégis csak megy a link, nem értem...
Az nem 12A, hanem 1,2A !
Ha letöltöd, ott van mindegyikhez a link (a név egyben egy link).n0rbert0
Az csak egy megkülönböztető jel.
Észrevettem, hogy ebben az olcsó kategóriában két félét árulnak az eladók. Az egyiken rajta van a "T" és "R" jelölés, a másikon nincs. Azért veszek mindkettőből egyet-egyet, hogy kiderüljön van-e különbség, és ha igen melyik a jobb (abból lehet rendelek majd később még több darabot is).
Amúgy vicces ez az össz. 230Ft-ért ingyen szállítás dolog... -
Doki16
addikt
válasz
#22145024 #37890 üzenetére
Voltam elektronika boltba és pont ezt a verziót néztük ki. Nem olcsó (900 Ft) de 1,5 A cserébe. Az első oldalon lévő bekötés ezekkel a kondenzátor értékekkel jó lesz egy autóba?
-
atesss
addikt
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #37590 üzenetére
Elméletileg igen, gyakorlatilag bonyolultabb. Egy LED nem képes mindazt az áramot "átvinni", ami a LEDsornak kell. Kipurcanna. A másik hátránya, hogy típustól függően más és más nagyságú feszültség esik rajta. Ellenállással is lehet, ha tudod a LEDsor által igényelt áram értékét.
Diódákkal megoldva egyszerűen 5 darab mezei 1N4007-et kell sorbakötnöd.
-
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #37322 üzenetére
Készülékben nem szokás mérni sem Wh, sem Ah kapacitást. Önálló töltők, labortöltők vannak ilyen képességgel. Nem is lenne értelme, mert a tárolóképesség idővel változik, csökken. A töltés leállítása szempontjából meg úgyis más paraméterek játszanak, akkufajtától függően.
Számítógépnél van egy szabványosított rendszer, ahol az akkuba épített áramkör, a BIOS és az operációs rendszer együtt tud működni, hogy például a Windowsban láthassuk a töltöttségi szintet. De az sem foglalkozik a tényleges kapacitással, magába a töltésbe sem szól bele. Detektál egy maximális és minimális feszültségszintet, azután a kettő között kalkulálgat, valamilyen algoritmus szerint.
A többi pedig igen, egy akkunál mindig nagyon fontos körülmény a melegedés mértéke, végeredményben minden erre megy ki, emiatt nem szabad túltölteni, túlterhelni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #37307 üzenetére
Nem ezen múlik, illetve nem is értem az implementációs részt, nincs ilyen.
Vannak viszont olyan Ni-MH automata töltők, ami impulzusszerűen váltogatja a töltő-kisütő áramot, szükségtelenné téve ezáltal a töltés előtti kisütést, csökkentve a memóriaeffektet. Gyakorlatilag mintha "pofozná" vagy "rángatná" az akkut, változó irányú árammal.
Ennek van egy megfelelő karakterisztikája, hogy kezdetben, illetve a vége felé milyen arányokban megy ez, jobban nem mentem bele, valamelyik külföldi fórumon fejtegették.
Azon múlik inkább, hogy Li-ion akkunál is be kell tartani a túlmelegedés elkerülését, azon belül szabadon tölthető-kisüthető. Betartva persze az ismert feszültséghatárokat is, illetve mindezekre a cellavédelem is "odafigyel".
-
rappit4
őstag
válasz
#22145024 #37279 üzenetére
Igazából itt csak azért kérdeztem, mert még tegnap megrendeltem volna a pákát ugyanis az lett volna a karácsonyi "meglepetésem"
De így, hogy írtátok, hogy inkább maradjak a réginél és kezdtük kideríteni, hogy mi is lehetett a baja, eszembe jutott, hogy ma gyakszim lesz
Amúgy köszi a segítséget!
-
törölt tag
válasz
#22145024 #37245 üzenetére
rappit4
Egyet szétszedtem:
Külön egység a reed a fűtéstől. Ellenőrizni úgy tudod, hogy nincs-e beragadva, hogy:
-hidegen lecsavarod a külső palástot, hogy kézzel tudd mozgatni a hegyet ki-be,
-a pákát a trafója helyett egy DMM-be dugod, hogy tudd vizsgálni a pákában lévő reed-relé működését
-ha nincs benne hegy, akkor szakadást kell mutasson, ha visszadugod a hegyet, akkor meg pár ohmot (nálam kb 12-13 ohmos a fűtőtekercs hidegen). Ugyanekkor hallanod kell, amint a kis reed kattan belül.
( a switch egység ebayen is jó drágán van csak)
-
Ribi
nagyúr
-
Peter789
senior tag
válasz
#22145024 #37011 üzenetére
a bohóc előadás során még pár hasznos megállapítás is elhangzik róla...
a lényeg hogy helyén kell kezelni az ilyeneket, de arra amire én használom pl hajódízelek fordulatszámjelénél meghatározni a hullámforma típusát, feszültségtartományát, frekvenciájának arányát a valós fordulathoz képest, valamint különböző soros és ahhoz hasonló nem túl magas órajelű digit adatfolyamok jelenlétének ellenőrzésére, analóg feszmérésre, stb stb teljesen alkalmas, és a tizedébe kerül egy ennél tényleg jobbnak nevezhető akkus mobil eszköznek...
bár garantáltan tisztának tekinthető jelgenerátorom nincsen, de pl pic-el adtam már neki különböző frekvenciájú négyszögjeleket, és a videóban is látott torzulásból itt ott valóban tapasztaltam
viszont ez a "tesztelt" verzió tényleg erősen butított és szoftverbugos a sokéves dso201-emhez képest... az enyémnek sokkal kezelhetőbb és átláthatóbb a felülete mert nincsen menürendszer, minden egyből ott van az ablak szélén, de a gombokkal néha tényleg zongorázni kell hogy beállítsam amit szeretnék...
a ~60$-t abszolút megérte, de természetesen ha valakinek van több pénze profibb eszközre és nem hiányzik a könnyű hordozhatóság, akkor érdemes a Tektronix és hasonlók kategóriájában gondolkodni...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #36934 üzenetére
Igen, általában mozdonyokban használják, hatalmas hűtőbordákkal, akár olajhűtéssel, nagy ventillátorokkal. Nem véletlen a mérete, de kiszámolhatók dolgok. Abban a 7 centi átmérőjű tokban egy (talán) 4x4 vagy 5x5 cm2 alapterületű szilíciumszelet van. Extrapolálva az 1N4007 1A-es áramából (nagyjából 1x1 mm2 alapterülettel) hihető a többezer amper, mert - ugye - az áram a négyzetre merőlegesen, azon a terület által meghatározott keresztmetszeten "folyik" át.
Egyébként a D2200-nak a neve is beszédes, pont a maximális egyenirányított átlagáram értékére utal.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #36932 üzenetére
Itt azért állandó üzemre inkább a IFAVM 2200A-es értékében kellene bízni. Az se kutya, főleg ha utánaszámolva az IF*VF=2200*1.2=2.6kW teljesítményt nézzük, amit CSAK egy ilyen dióda fal fel és kell tőle elhordani valamivel (nagyobb egy villanyradiátor teljesítményénél is
).
Ugyanakkor kérdés, hogy végülis a PHM diódája milyen?
-
repvez
addikt
válasz
#22145024 #36867 üzenetére
Az autó route talán abban azért segithet, hogy ha a a kapcsolatok 70-80%át jól megoldja akkor márcsak anak a néhánynak a helyét kell kitalálni, és ugy más lehet átláthatóbb .Mert csináltam egy tesztet,de már a 4. kapcsolásnál olyan helyen megy a vezeték ami elzárja a többi elöl az utat.
Ugy meg ha teleteszem átkötő vezetékkel akkor pont olyan keszekusza lesz az egész panel mint most .
Ti hogy oldjátok meg ezeket a 20as sorkapcsoknak a vezetékelését? -
donmackó
addikt
válasz
#22145024 #36880 üzenetére
Plusz mi használunk köztes anyagot is ami megfolyik a huzalok között.( szilfosz lemez) Így még erősebb kötés jön létre. Heggesztéskor szó szerint izzik a szénpofa és a két anyag is. Olyan komoly a cucc hogy ha az ember nagyon sokáig hevíti az anyagot akkor az elcsöppen/szétfolyik. És itt nem kis huzalokról beszélek (a legkisebb anyag 2x5 mm-es).
-
PH-User
addikt
válasz
#22145024 #36842 üzenetére
Vajon mennyi ideig bírhatja ilyen üzemben egy ilyen trafó?
Ha ventilátoros hűtést kapna, esetleg, ha továbbviszem a gondolatsort, vízhűtést kapna akkor növelhető lenne az élettartama? Mondjuk az áramfelvétel sem mellékes, azért túl nagy költségekbe ne verjen...
[OFF_]Agymenés[_/OFF] -
Skillet
addikt
-
Skillet
addikt
válasz
#22145024 #36824 üzenetére
igazad lehet. felhívom őket. csak van elég nyűgöm amúgy is. holnap is az autót basztatom, de olyan rohadt hideg van, semmi kedvem. magnót legalább lehetne itthon szerelni, nem?
méretre biztosan nem faragok szíjat
itt van mindkettőnél lapos szíj. oda nem lesz jó a kör keresztmetszetű.
vagy igen? ez nekem új. bár nem mintha amúgy nagyon otthon lennék a híradástechnikában.
de amúgy sem tudom a méreteket. azért lenne jobb egy szett.
na majd lesz valami. dec közepéig össze kell hozni. akkor viszem vissza apósnak a magnókat. legalább az egyiknek nem ártana működnie. -
Skillet
addikt
válasz
#22145024 #36807 üzenetére
írtam két helyre is. azt hiszem sal és sini. a nedisnél nem találtam mail címet. rákérdeztem a teljes szíjszettre mindkét típusnál. hátha. gyanítom már a szett is egy vagyon lesz a deck értékéhez képest. nemhogy a munkadíj.
majd még meglátom. talán megcsinálom magam. nem hiszem, hogy nagy kaland. köszönöm. -
Skillet
addikt
válasz
#22145024 #36799 üzenetére
igen. el. az elöregedést én picit másképp képzelem el. mondjuk kiszárad, kirepedezik, és elszakad. ilyennel már találkoztam is. itt viszont konkrétan a tárcsákra rá van ragadva az, ami a szíjakból maradt. mint ha valami nagy forróságtól megolvadtak volna.
van amúgy még egy deck a dual c814 mellett, egy aiwa f220. szintén megolvadt szíjakkal.
amiket írtál, ott szíjat lehet venni. de kicserélni ki fogja? gondoltam rá, hogy én, de nem az enyém a cucc. (ha az enyém lenne, én csinálnám) csinálja szerelő. én nem az vagyok. -
Doki16
addikt
válasz
#22145024 #36662 üzenetére
Van egy weller pu81 allomasom lr21-es pakaval és minden egyeb felszerelesem a forrasztashoz. Egy adott kapcsolasi rajzbol nyakot is tudok tervezni sprintel. Ami a bajom, hogy maga az aramkor megtervezesehez nem ertek. Epitettem mar par dolgot a forrasztas reszevel nincs gondom
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- EA Sports WRC '23
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Formula-1
- Mini PC
- Xbox tulajok OFF topicja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3187, 96% Akkumulátor
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3365, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest