- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Milyen egeret válasszak?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- ASUS ROG Ally
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
golyani
őstag
Adódott egy gondom. Marógép mérőtapintója 2db 2/3AA mérető nem tölthető lítiumos elemet használ. Ilyen méretben nem találtam tölthető verziót, így megfogalmazódott az ötlet, hogy az 1/2AA és egy hézagoló (vmilyen műanyag henger közepén vezetővel) kombójával váltanánk ki. első kérdés, hogy ez így kivitelezhető-e?
másik kérdésem pedig valamilyen egyszerű li-ion töltő áramkör lenne, ami valamilyen fali adapterből(5-12V) nyerné az energiát. -
válasz
PH-User #27595 üzenetére
Küldtem levelet két rajzzal (sajnos elég ótvarokat találtam csak a melóhelyes gépen), de amúgy is, 14.-éig az alkatrészek sem biztos, hogy meglennének
A 4db 1 digites kijelző egyszerűbb lenne.
Meg nem is tudtam összefoglalni pár sorban, mi merre, és a te kijelződhöz is alakítani kéne a kapcsolást. -
PH-User
addikt
válasz
Lompos48 #27596 üzenetére
Amelyik egyszerűbb.
Van itthon egy panelem, tegnap kaptam.
Egy használatlan műszerből bontották el, van rajta sok "százlábú", hátha még hasznát veszem:74LS00N
74LS04N
74LS08N
74LS10N
74LS32N
74LS38N
74LS93N74LS107AN
74LS279AN74LS132N
74LS138N
74LS151N
74LS174N
74LS175N
74LS393NEzek közül esetleg valamelyik(lyek)?
-
válasz
#22145024 #27590 üzenetére
Nem csak a katódokat kell kapcsolgatni, hanem az adott digithez tartozó érték a szegmens bemeneteken csak akkor lehet jelen, amikor az adott dogot földet kap. Sajnos ez ilyen.
@PH-User : Nekem is, nyugi
Mostanában ilyenekkel foglalkozok, onnan tudom ezt is.
Ha kell, tudok adni szögegyszerű mikrokontrolleres rajzot, ami kipróbált, USB-n lehet rá küldeni adatot, amit kiírjon, meg persze tárolt dolgot is írhat.Amúgy, ha szerzel 4db 1 digites kijelzőt, akkor megoldható a dolog vezérlés nélkül is.
-
PH-User
addikt
Akkor az anélkül tényleg nem fog menni.
A logikám az kb. egyenlő egy szárított marék molylepkéjével...
Van, hogy valamit 10x át kell néznem mire rájövök, amit mások egyből átlátnak.Akkor ez így fail, gondolom.
(Tudom, a nullából lemaradt a c) -
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #27585 üzenetére
Kábelezve nem fogod tudni megoldani. Tényleg csak multiplexeléssel megoldható. Az ok kézenfekvő és tisztán kiolvasható a kijelző kapcsolásából.
-
-
törölt tag
válasz
kjani18 #27581 üzenetére
Valami ilyesmit próbáltam,működik rendesen (már nincs a listában pont az, amit vettem), a 10 és az 5m-es összedugva is ment, plusz egy rövid (~1m) "normál" USB kábel
http://ipon.hu/webshop/product/trendnet_tu2_ex12/264175
Nekem az a tapasztalatom, hogy amit az ócsó gyártók is relatíve drágán mérnek, azt nem éri meg házilag előállítani, mert min 50%-kal drágábban jön ki -
PH-User
addikt
válasz
PH-User #27511 üzenetére
& a többi segítő
A DIP-re nincs szükségem, mert csak a 2013-at célom kiíratni vele.
Kitotóztam bekötését, a D1-D2-D3-D4 a blokkokat jelenti, az a-b-c-d-e-f-g pedig a szegmenseket.
A col a kettőspont anódja, a g és az f pedig az alsó és felső katód.Ha a 2013-at akarom kiíratni, akkor a D1 = 2, D2 = 0, D3 = 1, D4 = 3 blokkoknak felel meg.
Kezdem a kettessel; D1-re (anód) kötök +5V-ot 300R ellenálláson keresztül, és a szegmensekhez tartozó katódokat közösítem, ide jön a -. Így szépen világítani fog a 2-es szám.
Jön a nulla, ahhoz egy híján az összes betűt használnom kell. D2-re +5V a megfelelő értékű ellenállással, majd az ehhez tartozó katódokat szintén közösítem egy pontba és ide kötöm a - .Ebben bizonytalan vagyok, mert, ha majdnem minden blokk majdnem minden katódjára föld kerül, akkor össze-vissza fog világítani.
-
szaszayanou
aktív tag
Adott egy DIY canamp. Azt csinálja néha, hogy a bal csatorna teljes hangerőn szól, a jobb viszont néma. Rögtön bekapcsolás után fordul elő leggyakrabban, vagyis amikor még hideg. Bemelegedés megoldja a gondot.
Jól gondolom, hogy a poti akarja megadni magát?
-
-
Reggie0
félisten
válasz
#22145024 #27572 üzenetére
5m ajanlas csak az USB1.0-nal volt. Az USB1.1 csak a kabel hullamimpedanciaja,kapacitasa, valamint az idozitesi- es feszultsegkovetelmenyek vannak eloirva.
A kjani altal rajzoltnak sok eselyt nem adok nagy tavolsagon, mert az USB nem csak szimmetrikusan hajtja meg a D+ es D- vonalakat. Peldaul igy kommunikalja le, hogy nem full speed, hanem high speed uzemmodban akar mukodni.
-
kjani18
őstag
Szerintetek ez műküdne -e?
A leírás szerint 15-20méter nem lenne akadály neki...
-
darvinya
titán
Újabb tippet kérek.
Van egy HDMI adapter amiről a HDMI anyát leszeretném venni, de úgy hogy az 1mm-es lábak és a nyák forrasztó pontok(1mm) ne sérüljenek meg.
A nyákot közrefogja a HDMI lábai, azaz nem furatos, nem 90°-os szögben van forrasztva.
Hanem párhuzamosan.Köszönöm.
-
PH-User
addikt
Sziasztok, most értem ide, végigolvasok mindent.
-
darvinya
titán
A telefon OTG kábele a microUSB csatlakozójánál az 5 lábból a 4-5-ös rövidre van zárva.(de ilyenkor nem lehet tölteni, még OTG-n keresztül sem)
Kép OTG alap bekötése
A megoldás, hogy a 4-5-ös lábat nem zárjuk rövidre.
Hanem 1 ellenállással kötjük össze, és így külső tápot lehet bekötni.Kép Y OTG+Charger
Még nem teszteltem, ezért nem akartam még kirakni.
De 1-2 órán belül megcsinálom és tesztelem.Műnködik és jó.
Ez a hsz is billentyűzettel írtam most.Egyetlen változás van, ha nincs megtápálva akkor nem működik a hub.
[ Módosította: #65675776 ]
-
-
-
darvinya
titán
Na újabb labda ami egy kis fejtörést okoz.
Adott az Xperia P telo.
OTG bekötése a szabvány USB mellett csak 4-5 lábat kell összekötni hozzá.
De ekkor nem lehet megtáplálni semmivel.
Mert ilyenkor nem vesz fel töltést.
Főleg azért, mert a OTG rákötéskor olyan mintha töltené.Ezt hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #27557 üzenetére
Nem dobtad fel a labdát, nem volt mit leütni.
Komolyra fordítva: nem lehet mindenki által idézett minden adatlapot végigbetűzni, idő sincs rá, ugyanakkor kívülről tudni lassan egy (jó)néhány adatlapnyi is elég terhelés egy mai agynak. Meg talán nem is mentünk el ebbe az irányba. Végsősoron lehet nem figyeltünk oda eléggé.
Ha még haladsz, kíváncsi leszek a gyakorlat mennyire fogja megközelíteni a számításokat. Elég egy oszcilloszkópról leolvasott vélemény is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #27556 üzenetére
Jah értem, így már világos. Ez akkor magyarázatot ad arra, hogy miért hallottam mindenféle furcsaságot a 100kHz feletti tartományon, mikor rádugtam a fejhallgatót a kimenetre, csak erre nem írtatok semmit. Elvileg nem lett volna szabad hallanom semmit ekkora frekin...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #27555 üzenetére
Csak a félhullám, azaz a Vp a lényeges, tehát 1.65V. Nem írom le mégegyszer a képletet, megy az egyszerű hármasszabállyal is. 1.65x kevesebb, mint amit az 1Vp-re számoltam ki.
100kHz körül... Egyébként a slew rate itt a színuszgörbe meredeksége, ami a nullaértéknél történő átmenetnél a legnagyobb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #27549 üzenetére
Én helyedben nem a settling time értékből indulnék ki. Annak a definíciója:
Inkább a Slew rate az, ami a te esetedben nyom a latban. A konvertered 1V/μs-e értéke és az, hogy (gondolom) bitenként lépteted (durva közelítésben
) és szimulálod a színuszt sokkal gyorsabb eredményt hoz neked. Szerintem ha egy 2Vpp kimeneti színuszban gondokodunk és a SR a színuszgörbe esetében 2π*Vp*f, akkor az 1V/μs értékből egy kb. 160kHz-es határfrekvencia jön ki. Aztán ilyen kis lépéseknél én egyelőre eltekintenék a kapcsolások okozta túllövésektől meg lecsengésektől. Az meg, hogy a bemeneti logikai szintek változása 8μs késéssel "érkezik" az analóg kimenetre, végképp nem érdekelne.
Remélem nem hibáztam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #27552 üzenetére
Izé, ez nem hifi topicos DAC, nálam egyszerű frekvencia generátorként működik a wobblerem jelforrásaként, ott szeretném kideríteni, hogy mekkora frekvenciáig használhatom.
A kimenetén még nincs alul áteresztő szűrő, azt majd most összerakom. Egyébként a datasheetben sem említik, hogy jó lenne rá tenni valami szűrőt és a digilentesek is csak rárakták az IC-t egy nyákra, kimenetét meg a nagyvilágba.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #27549 üzenetére
Ebből így nehéz megmondani a 8 us csupán annyit jelent, hogy 125000 Hz-el tudja változtatni a kimeneti jelalakot (Aluláteresztő szűrő előtt persze).
Max freki amivel használhatod elméletben a mintavételi frekvencia fele. Tehát 44.1kHz-nél 22.05kHz.
De! A dac chip által használt valós újramintavételi freki lenne a legfontosabb de azt nehéz megtalálni...
Ha tévednék akkor bárki javítson kiÉs még valami sok gyári dac úgy van kitalálva, hogy tudnak 48- 88.2 - 96 nagyobb mintavételi frekit, de ez csak az SNR-t növeli a kimeneti max frekit nem mivel a kimeneti aluláűteresztő 22-25kHz között stabilan vág! tehát 96-ossal sajna ilyenkor nem tudsz 48k szinuszt kiadni.
-
mezis
félisten
válasz
didyman #27542 üzenetére
A Osram-ot én is tudom ajánlani. Nem olcsó, de valószínű, hogy kíméli a fénycsövet.
(Az étkezőmben egy Osram körfénycső működik 2002.06. óta ! Igaz nem régen az elektronikában cserélnem kellett a tranzisztorokat. Naponta néhány órát üzemel többszöri kapcsolgatással.)
didyman: Igazad van, a hagyományos gyújtó bekapcsoláskor csak rövid gondolkodás után kezdi az izzítást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 14T Pro 16/512 1év garanciával, Független!
- Új Dell 16 Inspiron 5630 FHD+ IPS i5-1340P 4.6Ghz 12mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- AMD Ryzen 5 5600X Dobozában
- MacBook Air M1 (13", 8/256 GB) Szép állapotban, dobozával, töltőjével!
- Lenovo legion 5 gamer RTX3060 tgp130w 32gb ddr4 , 1.5 terra m2 ssd
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest