Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cifu

félisten

válasz ProNoob #8059 üzenetére

Én a Linux Mintre tettem a voksom, ez Ubuntu alapú, ahogy a Kubuntu is.
    Ezek között a fő különbség, hogy milyen GUI-t raknak fölé (leegyszerűsítve), illetve "gyárilag" milyen szoftvercsomagot pakolnak fel. Az Ubuntu esetén annyi a problémám, hogy (legalábbis amikor használtam) élből felpakolt egy sor számunkra haszontalan cuccot (Spotify, Amazon, Twitter, meg még mit tudomén miket).
    A Linux Mint is rak fel egy sor dolgot, pl. LibreOffice, de ezek nem zavarnak sok vizet...

Viszont hozzá tenném, hogy én nem csak fileserver funkcióra használom a linuxos gépemet, hanem másodlagos desktop gépnek is, hogy ne kelljen a nagy gépet bekapcsolni, ha például csak az utalásokat akarom elintézni például. :)

Itt van egy ős-ellentmondás.
    Az OMV vagy a FreeNas direkt ilyen célra készült, dedikált alkalmazás.
    Erre a célra feltehetően sokkal jobbak.
    A probléma az, hogy csak az általuk nyújtott keretrendszeren belül. Például én is kísérleteztem, hogy ó, majd felrakom OMV alatt Docker-be a qbittorent-et, úgy is mindenki a konténerizált megoldásokat kergeti mostanság.
    Miután végignéztem tucatnyi YT videót és elolvastam még ennyi "how-to-do-it" leírást, majd két napig vért ízzadtam vele terminal parancsokat gépelgetve, de sehogy sem akart úgy működni, ahogy szerettem volna, fogtam, és dobtam a kukába az egész mini-projektet. Aztán visszatértem a Linux Mint alapú megoldásra. :DDD

Linux Mint alatt is olykor meg kell nyitnom a terminált egy-két probléma megoldására, de a saját (nem túl magas szintű) Linux tudásom meg némi google-skill ezeket megoldotta eddig (a korábban említett GRsync problémán kívül...).

Én legalább is az OMV és hasonló megoldásokat úgy látom, hogy azoknak jók, akik azért kellően ki vannak gyúrva Linux háttértudás terén. Nekik egyértelműen ez a legideálisabb és kétség kívül legelegánsabb megoldás.
    Ha érdekel a téma, nem beszélnélek le róla, mert sokat lehet tanulni belőle, én is azért anno (több évvel ezelőtt) sokat tanultam a Docker-ről, OMV-ről, különféle terminal parancsokról pusztán a sikertelen kísérlet kapcsán.
    De ugyanakkor a mindennapi életben nem veszem eme tudásnak (jelenleg) hasznát és ugyanakkor túl sok időmet vinné el, hogy az adott feltételrendszerben meg tudjam valósítani.
    Azt viszont nem tagadom, hogy akinek van erre ideje és egy minimális affinitása, az még akár profitálhat is belőle...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák