Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hobby elektronika
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- 3D nyomtatás
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
válasz
nagy.matyika #23549 üzenetére
Facebook-on benne vagyok néhány csoportban. Hát ne tudd meg mi folyik ott.
-
nagy.matyika
aktív tag
válasz
shalafi66 #23546 üzenetére
Az önjelölt mérnök és fizikusok országában? Kizárt, dolog. Bárki, aki azt meri állítani, hogy jobban járt volna az hülye. Sajnos a magyar hajlamos szentül meggyőződni arról, hogy érdemes kiállni amellett, amit megvett. Amennyiért vette a kérdező egy kis türelemmel, annyiért ugyan úgy el tudná adni idővel, utána pedig el lehetne kezdeni valami értelmes projektet, már ha minden áron módosítani akar.
Kedves Károgó!
El kellene fogadni azt a tényt, hogy a mai, többnyire szemnek kedvesen kinéző "hangfalak", de inkább zajkeltők ilyen áron inkább marketing tevékenység szüleményei, mint sem kikapcsoló zenehallgatásra készült, ténylegesen élvezhető termékek. Továbbá definiálni kellene, hogy inkább hifi vagy referencia hangzásra vágysz.
-
shalafi66
veterán
válasz
robi12ster #23547 üzenetére
Értéke (π/4)*r
-
shalafi66
veterán
válasz
robi12ster #23544 üzenetére
Nézhet lefelé, ha legalább a torkolati tényezővel megegyező távolságot tartod a padlótól.
(#23545) Károgó
Fú, szerintem valakivel összekeversz. Tőlem nem töröltek semmit errefelé mostanában. Azt viszont tartom, hogy egy használt Vifa hangszórókészlet nagyságrendekkel jobb lenne, de mit tudunk tenni, neked ez van most.Az nem kiváló, ha a dóm teljes sávban, és ugyanazon a frekvencián szól, mint a mélyközép, hanem hibaforrás. Még mindig az a megoldás, mint korábban, kellene valakinek tervezni a hangsugárzódhoz egy normális hangváltót. Ha megér ennyit neked.
-
Károgó
csendes újonc
válasz
shalafi66 #23538 üzenetére
Ez szerintem annyit jelent, hogy a mélyközeped alapból nagyon rossz, és még a rossz dómmal, hibásan használva is jobban tetszik, mint eredeti állapotában.
Ne haragudj lefordítom: a kiváló hangzásod csakis a rossz hangszóróid okolhatóak.
Most eszembe jut egy másik véleményed ami szintén kétséges:[link]
Aztán eszembe jut a megszólításod amikor bejöttem a topikba.. Már törölték...
Gyerekek! További jó fórumozást mindenkinek!
Köszönöm akinek van mit. Ezúttal szépen búcsúztam.
-
shalafi66
veterán
válasz
robi12ster #23542 üzenetére
Mindegy, nagyjából. Lefelé fordítva, kicsit, relatíve több mély jön ki belőle. De reflexnek hangosabb, mint zártnak, inkább azzal próbáld. 23 literben 45 és 50Hz közé hangolva kb. elmegy, nagyjából egy 60*100-as csővel kapod ezt a hangolást.
-
shalafi66
veterán
válasz
robi12ster #23537 üzenetére
Hiába számolod, mert nem ismered a hangszóród pontos paraméterit. Meg kellene mérni, akkor lehetne pontosan modellezni. Az SRP többnyire zárt dobozban jó, legalábbis abban kevésbé zavaró, nincsenek olyan kiemelései, mint reflexben. Utóbbival hangosabb, de nem jó hallgatni.
Igazából a 20-25 litertől többet nem visel el, zártban nyugisabb a hangja, reflexben kicsit brummogósabb. Túl nagy hangnyomást ne várj el tőle, nem tudom, mit szeretnél elérni, de olyan hangja nem lesz, mint egy nagyobb-jobb hangszórónak.
-
válasz
robi12ster #23537 üzenetére
Ér annyit az a hangszóró, hogy tovább kísérletezz vele?
-
shalafi66
veterán
válasz
Károgó #23535 üzenetére
Ez szerintem annyit jelent, hogy a mélyközeped alapból nagyon rossz, és még a rossz dómmal, hibásan használva is jobban tetszik, mint eredeti állapotában.
Rendes hangszórókkal kell dolgozni, és elmúlik.
A jól tervezett hangváltó a hangszóróknak hiányzik, főleg. Meg a hangja is úgy lenne legnormálisabb, ha a mélyközép és magas gondjait kezelné a váltás.
Fountek az alsó szint, amivel már lehet próbálkozni. A többi izodinamikus, és egyéb változat, nem igazi ribbon, annyira nem is jók.
-
robi12ster
tag
Sziasztok. Nemrég írtam, hogy egy srp 1620 ás hangszórómnak akarok aktív mélyládát készíteni. Eddig próbálltam 16 literes 13.5*33.5*39.5 dobozban, fektetve, a hangszórót lefelé nézve, beszereltem. De nem adta a kívánt mélyet. Ez oldal szerint[link] 37 literes lenne jó. Ha zártat akarok akkor 23 literes. Próbáltam 23 literessel is 17.5*33.5*39.5, ezt is fektetve, hangszórót lefelé nézve, de nem jó. Milyen ládát készítsek neki?
-
Károgó
csendes újonc
Bocs. Lehet rendelni K-ból ribbon magasakat elérhető áron. Vélemény? Mit érnek ezek? Látok hi-end cuccban is. Ez nem rossz jel. Viszont nem nagyon terhelhetőek. De nem diszkóra kell persze. Nem tudom ki próbálkozott ezzel v. hallott ilyet?
-
Károgó
csendes újonc
válasz
shalafi66 #23534 üzenetére
Sávszélek, tér, mélység, színpad, lecsengés, definiáltság, stb. Nekem is furcsa. Ezért írtam le ide. De nekem is hiányzik a tudatalattimnak egy keresztváltó. Nem a fülemnek.
Egy biztos, h tegnap óta nem bírom abbahagyni a zenehallgatást.
Széles vigyor szaladt körbe a fejemen. Sz*r a fizika. A szó szerint cérnavékony vezetékeket kicseréltem még mellékesen megemlítve. Valahol volt sejtésem h ez a kínai cucc képes többre, de most szent meggyőződésem. Senki ne higgyen nekem! Nem veszít vele semmit. Meg én se.
-
Károgó
csendes újonc
Bocs. Megint én...
Mi van akkor ha a magas dómsugárzót egy az egyben ráköti az ember fia az erősítőből jövő kábelre, kvázi kiiktatjuk a keresztváltót? Lehet-e káros mellékhatás? Kiéghet a dóm tekercse?
Öszintén szólva utólag tettem fel a kérdést. Egyszem 4,7 uF volt a csipogó + oldala előtt. Miután eltávolítottam olyat lélegzik a hangzás, h száradjak el ha visszarakom. Direkt hangszórók? Minek bonyolítani? Hülyeség?
-
shalafi66
veterán
válasz
zeltam #23527 üzenetére
A harmadrendű szűrőt tartsd meg.
Csak az alkatrészeit cseréld. Amit felrajzoltál azt igy irtam volna le: 4,7uF × (60uH + 10uF)
Elméletileg minden programmal lehet, gyakorlatilag is, csak tudni kell, hogy mit akarsz. Nem ismerjük a méréseidet, ezeken 1kHz fölött kezd valami információ megjelenni, de ha a reprodukálhatóság megvan, összehasonlitásra teljesen jó igy. Az egyenletesség és a mélytartomány hiánya miatt nagyobb következtetéseket nem vonnék le, ellenőrzés nélkül.
Nem igy szokott kinézni pl. a BC25-ös dóm sem. Ennek is biztosan van oka, de ezt meg fórumon keresztül elég nehéz kitalálni.
-
zeltam
tag
válasz
shalafi66 #23524 üzenetére
Köszi a gyors választ,de most kicsit összezavarodtam az általad javasolt kapcsolás miatt.Nem vagyok biztos abban hogy jól értelmeztem.inkább lerajzoltam.Ezzel a HOLMImpulse nevű programmal,egyáltalán nem lehet tisztességes mérést végezni,vagy az én mérésem rossz?Próbáltam még a Room EQ Wizard-ot ,estleg ez jobb erre a feladatra?
-
zeltam
tag
válasz
shalafi66 #23521 üzenetére
Azt azért sejtettem hogy nem fog ugyanúgy szólni mint az eredeti.A célom nem is az hogy pont ugyanúgy szóljon.Azt szeretném elérni hogy az az elromlott hangsugárzó pár újra elfogadható minőségben szólalna meg.Az egyik dobozt szétszedtem és megpróbáltam lerajzolni a magas előtti szűrőt,mérést is próbáltam készíteni,Nem tudom mennyire értékelhető.Sajnos nem sokat konyítok az egészhez,ezért minden segítségnek örülök.
-
shalafi66
veterán
válasz
zeltam #23518 üzenetére
Az eredeti valószínűleg több frekvencián is rezonál, a BC25 meg egyenletes. Sosem fognak ugyanúgy szólni. Illetve eredetileg 16 ohmos terhelésre készült a szűrő a magas előtt, soros ellenállás nélkül a BC25 4 ohmos, és más tartományban szól ugyanazokkal az alkatrészekkel.
Bővebbet mérések után lehet mondani.
-
Mikisys
őstag
válasz
fehér_ember #23511 üzenetére
Az a duplázott mágnes főleg két okból van a hangszórón, egyrészt növelheti a mágneses térerőt, másrészt pedig, kompenzálja némileg a szórt mágneses teret. A kompenzálás nem egyenértékű az árnyékoló búrával, ami szinte tökéletesen árnyékolja a mágneses teret, míg a kompenzálómágnes nem.
Üveg-gyapot nem jellemző hangsugárzókban csillapításra, nem is ajánlott, mert rákkeltő a kiszóródás által a levegőbe került apró üvegszilánk, amit akaratlanul is belélegzünk. Szóval az másmilyen anyag lehet.Üdv!
-
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
Nem annyira lényeges, hány ohmos, ha az erősitő kezeli. Eredetileg lehetett 6, de csinálhatsz belőle 8-at simán. Ezek nem precizen összerakott-tervezett hangsugárzók eredetileg sem. A magashoz mehet soros ellenállás, 3,3-10R között valahol, majd hallod, hol vannak kb. azonos szinten a méllyel.
A csillaptóanyag nem hat oldalfalra ragasztva, és inkább szálas csill. anyag legyen.
-
fehér_ember
addikt
válasz
User64476 #23512 üzenetére
Köszönöm a választ.
Annak megörültem amikor láttam hogy a Heco mélysugárzóin a fotón látható módon dupla mágnes van, mert reméltem hogy árnyékolás a szerepük. Viszont amikor ugyanezt láttam a magas sugárzón akkor már elbizonytalanodtam céljukat illetően.
Az üveggyapot dolognak annyira azért nem örülök, zárt dobozba (habár, azt azért nem tudom mennyire hermetikusan zárnak) még talán elmegy, de miért pakolják gyárilag reflexes dobozokba is? Nem azt hangoztatják sokhelyen hogy az üveggyapotból a levegőmozgás által felkapott szálak belélegezve mennyire ártalmasak az egészségre. A gyártók meg ilyet pakoltak pl. a fotón látható refis Canton Karat 40-es dobozába (igaz ott alig van légmozgás) és ráadást ilyen van a szintén reflexes dipól surround sugárzóimban is; nagyon fasza
.
-
User64476
őstag
válasz
Irmscher 353 #23513 üzenetére
Én nem piszkálnám, mérés nélkül felesleges. Inkább a külsejébe fektess energiát.
-
Irmscher 353
aktív tag
Üdv a Nagyérdeműnek!
A segítségeteket szeretném kérni.
Van nekem odahaza egy pár Arcus TS25 hangfalam, amit nagyjából kipofoztam, de még nem üti meg sajnos küllemre azt a szintet, hogy a nappalimban is prezentáljam.
Arra gondoltam, hogy a gyári barkácsfóliától megszabadítanám a dobozokat, s furnéroznám és pácolnám őket.
Mekkora ügyességet igényel ez a furnérozás/pácolás?Illetve, érdemes-e belekukkakntani az eddig nem megbontott hangfalakba, s pl a hangváltón cserélni a kondikat, meg hangszóró vezetékeket komolyabbra?
Előre is köszi a válaszokat!
-
User64476
őstag
válasz
fehér_ember #23511 üzenetére
Ezekben az esetekben árnyékolás. Üveggyapot.
-
fehér_ember
addikt
Sziasztok!
Miért van az hogy egyes hangszórókon dupla mágnest látni (pl. 1-es és 2-es kép), mi a szerepe?
Ez minden esetben mágneses árnyékolást is jelent?És a múltkoriban feltett kérdésem a gyári hangdoboz bélésanyaggal kapcsolatban is még mindig aktuális, mármint hogy az a sárga színű csillapító anyag (képek) üveggyapot-e vagy valami más.
-
KeviN79
csendes tag
Sziasztok,
hozzáértők segítségét szeretném kérni. Hozzájutottam egy 3 utas hangváltóhoz, viszont a bekötés nem egyértelmű számomra.
Képek:
http://kepkezelo.com/images/co4hctnojz6g94qons4h.jpghttp://kepkezelo.com/images/wkisk5qf2xgzijbyawon.jpg
Előre is köszi
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Öregecske Sonic Gear EVO 7-es 2.1-es aktív hangfalaimban kicseréltem a potmétereket, mert elkoptak az évek alatt és kicseréltem a hangszórók teljes kábelezését is a cérna vékonyságú gyári vezetékek helyett 0,75-ös vezetékekre. A művelet előtt már egy hónapja nem használtam őket, ezért most furcsállom, hogy emlékeim szerint jobb hangja volt persze csak a kategóriájához mérten.
Ekkor indult el bennem a gondolat, hogy kellene egy kicsivel komolyabb hangtechnika.
A kezeim közé került egy barátom régi, Marantz HD 345 alapú hangfal párja. Ő is sokadik tulaj lehetett és már átépítve vette meg, annak idején én is hallottam, de már nem emlékszem a hangjára. Állítólag zörgött.
A mély és magas már ki lett cserélve egy-egy SAL SBV 2020 mély és DT 20 magas sugárzóra. A közép az maradt az eredeti gyári, de fogalmam sincs hogy szól-e még és hogyan. A hangváltó és a kábelezés is az eredeti. A hangcsillapító anyag nincs annyira rossz állapotban, hogy eredeti legyen, néhány éves lehet csak.
Az eredeti paraméterekről egyelőre szinte semmit nem találtam, csak ezt a prospektus részletet. A hangváltó egyszerű jószág, most nem volt kedvem kihámozni a dobozból, így azt egy netről böngészett képpel szemléltetném. 2 és 8 kHz-nél van a keresztezési frekvencia.
A lényeg, hogy egyelőre nem tudom pontosan milyen hangja van a cuccnak és még erősítőt is vennem kell ha megtartom a hangfalakat, vagy legalább a tesztelnem kellene őket.
Őszintén szólva nincsen szükségem ekkor hangfalakra. Tekintve, hogy még erősítő is kellene, így nem akarok nagy költést rendezni. Ha pedig elmegyek nagyon max 30-ig, akkor is inkább egy Thonet & Vander Kürbis-t vennék. Ismerem a hangját, kevesebb helyet foglal és nem kell vele szívni.
Érdemes lehet belekezdeni ennyi információ alapján rendbe rakni a cuccot? Van rá esély, hogy valami normális hangot ki lehet csiholni a szerkezetből ésszerű pénz és idő belefektetéséből?
-
Mikisys
őstag
Ez így nem jó sehogy sem.
Most az a hangsugárzó 4, 6,- vagy 8 Ohm-os?
Meg kell nézni, hogy a mélyhangszórón milyen felirat van, vagy egy multiméterrel meg kell mérni a mélyhangszóró ellenállását, kikötött állapotban. Ha olyasmi mérhető, hogy 6,3-8Ohm között, akkor az 8Ohm-os hangszóró és ilyen kell helyette.
Nem kell megtömni a dobozt, mint egy libát, nem biztos, hogy jót tesz a csillapítóanyag beépítése.
Inkább, ha sikerülne megjavítani, akkor mielőbb eladni és venni valami jobbat, ami megbízhatóbb is lesz.Üdv!
-
moma
őstag
Bocs, hogy itt kérdezem, de arra gondoltam itt lehet leginkább tudás a válaszhoz, nyugodtan irányítsatok más topikba, ha kell
Szóval van anyámnál egy pár elég nagy téglatest alakú régi orion hangfal, és egy pár kisebb sony. Az orion hangfalakhoz megvan még a kazettás, rádiós erősítő is, de valahogy nem jó. A kérdés az lenne, hogy a hangfalakkal lehet, érdemes még valamit kezdeni vagy meg kellene szabadulni tőlük? És ha lehetne használni őket, akkor milyen lépéseken lehetne elindulni arra.
Nagyon köszi, ha van ötletetek!
-
Kun89
csendes tag
válasz
Mikisys #23499 üzenetére
Szia!
Először is köszönöm a gyors választ.Tehát akkor elvileg mehet bele a 8 ohmos hangszóró és a magas ill szélessávú marad 6 ohmos. Gondolom hangosabb lesz a magas legalább is a mélyhez képest adott hangerőnél. És persze a másik hangfalba is csere a mély. Világos!
Hangváltó nincs benne. Ha veszek és akartam is beletteni akkor 8 ohmosat? Vagy akkor ne vegyek bele és akkor direktbe kössem a fő ágra ahogy eddig volt?? Természetesen a magasok előtt van valami am legágja az alsó hz-et gyárilag.Másik:
Szeretnék bele tenni ilyen hang elnyelő szivacsot az a (tojástartó szerűséget) Abból mennyit érdemes bele tenni. Kirakhatom vele a hangfal teljes hátsó falát vagy csak a mély hangszóro mögé 1 tábla is elég? Vagy semmi értelme??? Kong az ürességtől a hangfal.Amúgy a hangfal egy jamo studio 170 és az van rá írva a hangfal hátára hogy 4-8 ohm. Szóval csak én gondolom hogy 6 ohmos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - Black Titanium - Használt, karcmentes
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest