Új hozzászólás Aktív témák
-
yamada51
csendes tag
Szervusztok!
Én mint újonc, szerényen megkérdezném: AxTon HT19 magasaim kilehelték a lelküket, ezért mit javasolnátok helyette? Átlós lefogatása 113mm. A mágnese 65mm átmérőjű. 8 Ohm-os, 50-80W.
Előre is köszönöm a válaszaitokat -
shalafi66
veterán
De mi fog még szólni mellette, vagy hogy akarod? Vannak kisebb hangsugárzóid és ezt csak mélysugárzónak szánod? Nem értem. Vagy mégis kettő van belőle, és többutas rendszerre gondoltál? Ez a hangszóró főleg 1kHz alatt életképes, önmagában nem túl kellemes a zenehallgatás rajta.
-
shalafi66
veterán
Elég. Ez így elég sokmindent jelenthet. "Jól meghajtva" az már lehet, hogy nem is zenehallgatás lesz.
Egyelőre nincs mit véleményezni, nem tudjuk, mit szeretnél csinálni ezzel a hangszóróval.
Általánosságban ezekre a SAL-okra azt szokás mondani, hogy a legközelebbi szemetes térgofata épp megfelelő nekik. :-) -
shalafi66
veterán
Hát a teletömés már túlzás, de legalább egy ekkora darabot érdemes beleigazítani a dobozba:
[1200*500*38mm](#18394) Kerto, a zenehallgatáshoz nem annyira jó ötlet, és csak egy van belőle, ebből maximum mélykiegészítés lehet.
-
Kerto
tag
Sziasztok!
Van egy [Sal 30100] típusú hangszóróm.
Tudnátok adni ehhez valami doboztervet?
Főleg zenehallgatásra használnám.
Köszi -
shalafi66
veterán
Átnéztem, az orosz paramétereknél volt egy kis hiba, a Vas fix, h. nem 73 liter, inkább 173 körül lehet igazából. Ez alapján arra gondolok, hogy a 60 literes zárt dobozzal érdemes elkezdeni, és ha nem elég jó mélyben, akkor egy reflexcsővel utólag még ugyanezt a térfogatot lehet 35Hz-re hangolni, a szokásostól kicsit több csillapítóanyaggal egészen jól csökkenthető majd a kiemelés mélyben.
x_424, a hangszóró felvett teljesítményén nem változtat.
-
törölt tag
Üdv!
Észrevettem ma, hogy az egyik hangszórómnak a porvédő sapkája (középen az a kúp) meg van repedve. Kb 1 cm hosszúságban. Annyira nem szembetűnő, csak közelről. Befolyásolja ez a hangfal teljesítményét?
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
Ismerem én ezeket, az eredeti dobozukban (HTP 45 és 91) pl. egészen jól működtek.
Most, hogy a felület bordázott, vagy nem, az kb. mindegy. Zárt doboztól elkezdve, reflexig működtethetőek, utóbbinál kicsit tbb csillapítóanyaggal. A terhelhetőséged viszont nem lesz olyan nagy, elektromosan 20-30W-ot lehet elvárni, ha ez nem zavar, akkor használhatod. A térfogat szerinetm maximum 50 liter, de estefelé utánaszámolok.
Ui: a középtartomány is egészen tűrhető, ha esetleg van más ötleted, akkor lehet, hogy tényleg érdemesebb volna szélesebb sávban használni.
-
-
juky
csendes tag
válasz
shalafi66 #18373 üzenetére
csak a váltási freki lényeges. WinISD-vel számoltam, ő azt adta ki, h egy 8 Ohmos hangszoroval 2mH-s tekercs kell 637 Hz-hez... ez így magába jó vagy kell még mellé kondi vagy ellenállás is? Mert faterom (műszerész) vmi olyasmit mondott h a tekercshez kell kondi is mert csak váltóáramnál vált v vmi ilyesmit...
-
zeix
senior tag
Szerintem a HX 301-es 15 ohm-osok vannak nekem.
Ugyanilyen:
Hazaérek megnézem pontosan.
Valaki tudja a hangszóró paramétereit, hogy bevihessem a winisd-be?
Vagy csak csináljak egy 63l-es dobozt és próbálkozzak a reflexcsővel? -
zeix
senior tag
Akkor a lényeg.
Beag 30-cm-es vagy a 40cm-es (nem tudom pontosan) 15ohm-os hangszórókból lehet építeni sub-ot?
A redős reflex papíros mindegyik.
420x420x360mm-es reflex dobozra gondoltam. -
shalafi66
veterán
Csak nagy vonalakban az alapok. A T-S paraméterek rosszak, a gyenge mágnes miatt magasak a jóságok, az érzékenység alacsony, mélytartományban rezonancia fölötti frekvenciákon (80-100Hz) indokulatlanul kiemel, és időben is nehezen csillapodik a berezgés, magyarul "szép" brummogós.
Középtartományban az alacsony érzékenység miatt csökken a hangnyomás, majd a membrán megint berezonál, 3-4 kHz-en csúnyán kiabál.
+ Általános SAL hibák. -
zeix
senior tag
A sub vonalkimenetet lehet párhuzamosítani?
Szeretnék még egy mélyládát rákötni a rendszerre. -
juky
csendes tag
válasz
shalafi66 #18360 üzenetére
Az Omnitronic DX-822-es hangfalamba cseréltem ki próba gyanánt, hogy hogy szól, mert az eredetijének pl tényleg borzalmas hangja volt! Ezzel új életre kelt a hangfal: lettek mély hangok is, telt hangzással, meglepően jól szól... Egy zenémmel pl szebben szólt, mint egy dupla 30 centis láda... (a márkáját nem tom pontosan, nem akarok hülyeséget beszélni, de talán Reflex volt 1200/600W ha jól tudom.)
-
Goose-T
veterán
válasz
Vasinger! #18358 üzenetére
Én mindenképpen aranyozott fém RCA dugót raknék rá, azok sem kerülnek vagyonokba. Sajnos az Orfeuszban csak aranyozás nélküli van, de innen lehet válogatni aranyozottat is (a 100 Ft fölöttiekből természetesen), amelyik útba esik.
-
juky
csendes tag
válasz
Goose-T #18356 üzenetére
Most épp erre lenne keret, de akkor másképp oldom meg, később lesz mélyládám
shalafi66: akkor bocsi, de attól függetlenül tetszik a hangja és aránylag olcsó (2800 + 900 Ft kiszállítás)
A láda átvitele amúgy milyen? Ilyennek kell lennie vagy másfélének? (ehhez még zöldfülű vagyok)
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
fero02 #18351 üzenetére
Hát, lehet egy próbát teszek, meglátom, köszi!
Goose-T:
Hát, ez az ár még belefér a dologba, nincs is rossz helyen.
Esetleg RCA dugót is tudnál innen linkelni, ami nekem bőven elég lenne? Most jelenleg a legegyszerűbb műanyag gagyi van, törésgátló legalább van rajta. Ott elég nagy a választék ahogy néztem, de nem akarok felé lőni.
-
Goose-T
veterán
Akkor már miért nem eredeti Videotont veszel? Egyébként meg egyik sem igazán alkalmas subwoofer készítésére, ahhoz speckóbb hangszórók valók, általában vastagabb peremmel, például ez.
-
juky
csendes tag
Sziasztok!
Egy mélyládát szeretnék építeni jelenlegi rendszerem kiegészítéséhez, ebben szeretném kikérni a véleményetek!
A tervem ez lenne: [link] Ez egy ~44 literes zárt láda két 20 centis 8 Ohm-os SAL SBV-2020-as hangszóróval. (Tudom, hogy SAL, de ha jól tudom Videoton koppintás, még tavaly vettem egy ilyet próba gyanánt, és nekem nagyon tetszik a hangja az Omnitronicom 23 literes ládájában.)
WINISD-vel számoltam, ő ezt a grafikont adta (SPL): [link] Szerintetek hogy szólna?
Ha rosszul, tudnátok ajánlani vmi hasonlót, ami jobb? Faanyagom megvan hozzá, így szeretnék vmi jó hangú dobozt készíteni olcsón.Másik kérdés: Mivel sztereó erősítőről (Videoton EA 7386 S vagy Grundig A303) lesz hajtva, és le szeretném terhelni mind a két oldalát, szerintetek ez a bekötés hülyeség? [link] 4 eres kábelre és 4 pólusú SPEAKON-ra gondoltam.
És a hangváltó... WINISD egy 2 mH-s tekercset ajánl, ami 637 Hz-nél vágna, ez megfelelne, vagy kéne még más mellé?
Bocsi a sok szövegért, de szerettem volna mindent egy hsz-be írni. Előre is köszönök mindent!
jukyszerk: a linkeket nem rakta ki...
-
Goose-T
veterán
válasz
Vasinger! #18348 üzenetére
Ez egy elég olcsó bolt például. Amíg rézből készül a kábel, addig oxidálódni is fog, kerüljön bármennyibe. Ezeknél drágábbat szerintem fölösleges venni a cuccodhoz, a 2x1,50 mm²-es 140 Ft/m-ért tökéletes választás (talán már túlméretezett is).
-
pure09
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni hangszóró ügyben!
Van egy (5.1ben lévő)26-27 literes reflex kivitelű szubládám amibe keresek valami olcsó de jó minőségű 20cm-es hangszórót! Kb SAL szinten legalábbis árban!
Előre is kössz!
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest