Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
Köszi
Igen, ez Vito 300k-s bigas receptje. A képen látható tésztája 2 napig kapott még a biga után hűtőzést, sütés előtt pedig egy jó órát kelesztettem a sütőben felkapcsolt lámpával.McNamara válaszában szereplő link alatti Pizza Zónás eljárásból átemeltem a kitámasztott sütőajtót (kicsit félve, hogy lecsorognak a tekerőkapcsolók a frontpanelről, de nem történt gond).
A tésztához sem keveréskor sem formázáskor nem adok olívát, nyújtást követően a szélét lehelltnyire megkencézem vele és a feltétre szoktam pár cseppet pöttyinteni.
yazoo1:
Én általában tökrekszem arra, minél kevésbé feldolgozott páncélos paradicsomot használjak ~ hámozott egéz; (Cirio, Mutti) ebbe szeletelek édes koktélt, kevés víz, olívaolaj, ha van friss bazsalikom, só, bors, cukor ízlés szerint és egy csöppet botmixerrel összedolgozom. Passatat, sűrítményt egyáltalán nem próbáltam. -
yazoo1
tag
A paradicsom szószt elég kibontani és rá kenni a pizzára vagy suritsem be fozéssel?
-
kozsy18
tag
válasz
fragola.6035 #93 üzenetére
Szuper, köszi szépen!
-
válasz
fragola.6035 #82 üzenetére
Ha lesz belőle eladó akkor engem is érdekelne 1 db.
-
yazoo1
tag
Nekem pl.villanysutom van( írtad, Neked gáz,de több viszonyítási alapot van, mint nekem..)Ha lesz egy vaslapom, amit felhevîtek max. Hőn a sütőben ( most nem tudom mennyi a max. Talán 260 C), kb. 25 perc elég rá?!
Utána bevetem a pizzát,a sütő felső 1/3 ba, még mindig max
Hőn legyen?
És kb. mennyi ideig?
Kazánlemez jó erre a célra?!
Köszönöm -
MrSealRD
veterán
Sok pizza után mi is kőről vasra váltottunk... Jobb az eredmény. A tészta ropogósabb és szebben pirul az alja is.
-
Warloo93
tag
-
verti1
tag
Sütőben a vaslap jobb egy kicsit mint a kő. Felmelegítve több hőenergiát tárol mint a kő. Amikor kinyitod a sütőt akkor a meleg levegő gyorsan hűl, ezért nem lehet ugye tepsin sütni rendesen. A vaslap ugyan úgy felmelegszik a max hőmérsékletre, de amikor kinyitod a sütő ajtaját, nem dobja el a hőt. Jobban megsül a pizza alja kicsit mint a kövön. Érdemes felülre tenni amennyire lehet, mert akkor a pizza felső része is jobban sül. Ha elektromos a sütő akkor a grill-t is be lehet kapcsolni. Nekem gáz van, abban az első 5-6 perc alatt sül meg kb. Utána a nyitogatás miatt inkább 6-7 perc. Ha több időt hagysz kettő között akkor hamarabb.
-
válasz
fragola.6035 #82 üzenetére
12 mm vastag pizzakő is jó erre a célra? Abból van itthon pár db....
-
kozsy18
tag
Én vagom Alexet, nagyon jó, szórakoztató csatornája van, egy a youtuberek között még szerethetőek is nevezhető karaktere van (hátha nem lesz ebbol a kijelentésből hasonló beszélgetés, mint JH-rol a caféban
), a lelkesedése, kitartása és a mindenkori tématerület mélységeibe merülése becsülendő, noha parszor kacagva fogom a fejem egy-egy műszaki megoldásán, de ez is egyfajta szórakoztatás
A sutőmodja is tetszett, az eredmény tök szuper, de vannak fenntartásaim az így létrehozott szerkezet longevityjével (a cél itt is, hogy szórakoztató, látványos tartalom szülessék teljesült, nemúgy ha vett volna egy kulcsrakész célszerszámot). -
kr:sz
tag
No lehet újra megpróbálom, hátha jobban sikeredik majd ezúttal a dolog. Én amúgy Lisztet a Culinarisban Pesten (Pizzaliszt Gran Mugnaio 00-s pizzalisztjét) vettem hozzá, élesztő az sima lidlben kapható szárazélesztő volt.
Illetve nekem gázos a sütőm, így az alján mikor volt mérőm 300+ fokot is sikerült összehozni. Ehhez lehet elegendő lenne egy pizzakő is. Azonban úgy tűnik, mintha a vas mégiscsak jobb lenne.
Nem tudom amúgy mennyire ismeritek Alex the french guy-t én nagyon kedvelem a srácot és ebben a videóban kimaxolja és meghekkeli a sütőjét, hogy menjen 400 fokig
: [link]
Illetve itt egy pizza túrája, lehet inspirálódni
: [link]
-
paljoc
tag
válasz
fragola.6035 #73 üzenetére
Nálam 38x50-es a tábla, 8 mm vastag, 8000ft volt a Vasalok Kft-nél
a XIII. kerületben. /állítólag tömegével vágták tavasszal az első felvonás vírus kezdetekor az otthoni kenyér meg pizzasütő népeknek/ -
kozsy18
tag
Valóban brutál lágy lesz. Eddig nem volt problémám szakadással, szépen, egyenletesen nyúlt és volt tartása.
Korábban, nem ennél a receptnél szembesültem azzal, hogy a lapátra ragadt, míg megkentem és így szétnyitotta a közepét.
Próbáld még dagasztani, esetleg lisztet váltani, vagy ha nem ragaszkodsz a 65%-os hidratációhoz, engedd neki, hogy a gyurmazas során több lisztet vegyen fel. -
bbuffy
senior tag
válasz
fragola.6035 #74 üzenetére
Jaja 6 mm. Mondjuk ennek is kell húsz perc minimum mire hőstabil lesz. Gondolom minél vastagabb annál több. De árulnak egy centis verziót is, csak nem tudom sütőben kell e több.
-
bbuffy
senior tag
Én a kályhástól vettem. Lapáttal volt 14. Fele annyi ha vágatsz. De akkor meg kezelni kell, széleit rendberakni, olajjal kiégetni, stb stb. Teljesen jó amúgy, 260 at tud a sütőm, egész jó hólyagos, ropogóst sütök vele. Ennek a masik fele bordás, rá tudod dobni a grillre, steak ezni.
-
kr:sz
tag
Illetve ti honnan szereztetek pizzavasat? A pizzavas árait kicsit sokkalom, illetve nem tudom, hogy van-e valami plusz hozzáadott értéke az ott kapható "professional" vonalnak?
-
kr:sz
tag
Láttam, hogy a kávés topicban osztottad a Biga videót Vito-tól. Már én is próbáltam, de sajnos katasztrófa lett a vége. A tészta valami fenomenálisan lágy, puha könnyű volt. na most még a nyújtást is megcsináltam, de nincs lapátom és amikor felkentem rá a paradicsomszószt akkor a tészta könnyed lágysága miatt szétszakadt. Pedig nem is cuccoztam meg, hogy esetleg a súlya szét szakítsa a tésztát, de mégis így alakult... te hogyan oldod meg?
-
Nekem is most jutott eszembe, hogy este pizzát kéne sütni. Így csak 6 órás lesz a tésztám, tehát nem lesz hárdkór
De sebaj, mert most a sütőm sem az
Mindenkihez:
Vajon ha veszek pl. ilyen konzervet és nem fogy el, szabad / lehet / érdemes fagyasztani? Vagy akár az ebből készített szószt? -
kozsy18
tag
Éhes lettem igy estére ezért nem kelt eleget a buci...
(de van még 2 a hűtőben).
A friss bazsalikom hiányát kérem elnézni: nem rég száradt el az ültetvény az északi nap "fényében".Tészta a 2 nappal korábban bekevert bigából készült 80g víz, 8g só és 0.6g élesztő hozzáadásával; gyurmázás, formázás és pihi
-
soldier2
őstag
-
kozsy18
tag
Hali!
A biga-s tészta előtt ezt a kalkulátort hasznaltam:
[French Guy Pizza Dough Proportions]Hajráf!
-
Xabi78
aktív tag
Nálam egyelőre ez az alaprecept:
625g liszt
375-400g víz (lisztfüggő, amikor elöször dolgozom egy liszttel, inkább kevesebb vizet használok)
10g só
1g instant élesztő (most éppen oetker)
Ebből lesz majd 4x250g gombóc.
1-2 órát a konyhapulton pihen, aztán 2 napra megy be a hűtőbe. -
Az otthoni sütő sajnos gyenge pontja az igazi pizza készítésének. Pizzakő vagy vassal lehet javítani a helyzeten, de azért nem az igazi.
Az Ooni talált erre egy nagyon jó megoldást: [link]
Aki vett és használja nagyon meg van vele elégedve. Hamarosan én is fogok majd rendelni egy Koda 12. -
Sziasztok!
Örülök, hogy létrejött topicNem rég kezdtem beleásni magam a nápolyi pizza készítés rejtelmeibe.
Szilveszteri sütés pizzavas segítségével. -
Warloo93
tag
Sziasztok.
Hardkór kávéból tévedtem ide. Olyan jó pizzákat osztotok meg, hogy rápróbálnék én is egy ilyen amit a spájz ad fajtára. Van 00-ás lisztem, meg instant élesztőm 2*7gramm(500gramm lisztre írnak 7grammot)
Tudnátok erre egy teszta receptet ajánlani? Köszönöm. -
bbuffy
senior tag
válasz
fragola.6035 #42 üzenetére
Ha kész, passzírozod, mixeled, illetve van bármi utómunka? Vagy csak megy a dunsztba?
Én legtöbbször vastag husú szilva paradicsomot főzök be, de mindenképp kóstolni kell hogy megfelelően érett legyen. Illetve ez engedi a legkevesebb levet, de jó a San Marzano vagy a Lucullus is. Ha épp megbolondult a mini koktél és fossa a termést, akkor meg jobb, iszonyat ízek jönnek ki, bár nagy a vízveszteség.
Sózni csak vége fele szoktam, ha elkészült, dunszt, termoládában. Szoktam rusztikust is csinálni, zöldfűszerest, persze friss zöldekkel. -
paljoc
tag
válasz
fragola.6035 #42 üzenetére
Ez nagyon nagy királyság, ha jó paradicsomot tudsz csinálni!👍 Ha akad egy üveg ami kofira cserélhető, kóstolnám, kivàncsi lennék rá.
-
fragola.6035
aktív tag
-
paljoc
tag
válasz
fragola.6035 #39 üzenetére
-
bbuffy
senior tag
válasz
fragola.6035 #39 üzenetére
.
-
MrSealRD
veterán
Jaa, egy sima pizza topik elfér amennyiben tényleg a hardcore vonalra meg rá...csak én a közben felvetődött kenyér sütés vonal miatt dobtam be...
A másik topikban már igencsak sok infó van a kovász vonalról is ami szintén a hardcore vonalat képviseli. Mind pizza mind kenyér témában. -
-
paljoc
tag
válasz
fragola.6035 #23 üzenetére
-
MrSealRD
veterán
Csak halkan szólok, hogy van egy [Főzőcskés] topikunk, aminek a topikgazdái eléggé rendben tartják az összefoglalót is és a kenyér sütés és a pizza sütés is markánsan jelen van...ráadásul nem lütyi-mütyi módokon... Ott is nagy az érdeklődés ezekre... Lehet érdemesebb volna oda bekapcsolódni ezzel.
-
bbuffy
senior tag
Gyáli úton a Metro mellett van egy igen fasza olasz árúk boltja, (Gusti), ott mindent megkapni egy jó pizzához.
Nem lehet kibővíteni pizza és kenyérre? Gondolom sokan sütnek kenyeret is. Nem lenne off téma.
-
bbuffy
senior tag
válasz
fragola.6035 #23 üzenetére
Hát ez eléggé csámpás lett.
-
adp
őstag
-
kozsy18
tag
Mondjuk igen, miért ne...
Bár mennyire macera belőle kiszedni egy nedvesebb tésztát? Nem esik össze nagyon?
Idő közben kedvet kaptam hozzá, ezért összedobtam egy bigát:
400g Barilla tipo "0", 50% hidratáció, 0,7g Paneangeli liofilizált élesztő.
A készítmény 48 órát tölt a hűtőben, majd hidratáció 75%-ra, még 0,7g élesztő, 8g só. Buciba formázás, az egyik szépen megsütődik, a másik pedig hétfőn ebédre. -
Xabi78
aktív tag
Én ma délelőtt raktam össze a pizzatésztát, 625g liszt, 400g víz (kávéhoz kevert, hehe), 1 g instant élesztő, 7g só.
Most a hűtőben várja a vasárnapi pizza estét.Tegnap megszületett az elhatározás, kelleni fog egy ooni fyra. Van valakinek ilyesmi?
Egyelőre nekem több kérdésem van, mint válaszom... -
CB
senior tag
De jó ötlet volt ez a topik!
Következő bevetésen én is fotózok. -
soldier2
őstag
Beszélhetnénk itt a kávéról. Szigorúan szürkében persze
Szégyenlem, de nálunk a feleségem a "pizzaszakács". Próbálkoztunk kovászos tésztákkal, de a vele járó macera (leginkább a nehezen nyújtható/formázható tészta) miatt visszatért az élesztős sütéshez. De ha lesznek jó receptek akkor ez változhat.
-
-
Szóval én vettem egy ilyen - G3ferrari néven is futó - elektromos csodát ünnepek előtt használtan 15e Ft-ért, hogy ha nincs kedvem begyújtani a kamadót 3-4 pizzáért, legyen mivel “bohóckodni”. Az eredmény meglepett! Símán tudja a ~ 400 °C-ot kb. 15 p alatt! Nyilván ízben elmarad a fatüzelésű sütőktől, de gyors megoldásnak jó!
-
adp
őstag
-
Csináljunk itt egy, az otthoni pizza készítést kimaxoló fórumot! Mirelit pizza off!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vezetékes FEJhallgatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Apple asztali gépek
- Synology NAS
- Háztartási gépek
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Lépj egy szintet felfelé gamingben! Kamatmentes rèszletre is!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest