Hirdetés
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Pedig majdnem kihagytad a PRS-t

-
Ctrl+Alt~Del
őstag
És ha már egy ember azt mondja, akkor már az tuti úgy is van. Valóban. Láttam azokat a vakteszteket, én ezekre semmit nem adok, megmondom őszintén. Kezébe adtak valamit, tippelt, és tegyük hozzá, hogy a drága gitárt meg olcsónak mondta. Szóval olyan csapok a hasamra és mondok valamit.
Hadd mondjam a saját példám. Amikor kétszer is festékhibás LTD-t küldtek a Thomanntól. 180-190 körül volt az ára. Visszaküldés előtt ugye próbálgattam kicsit. Aztán amikor megvettem a PRS-t, akkor azt mondtam, de jó, hogy nem az ócskább LTD-t vettem, nem volt meg az az érzet, amit a PRS adott.
igen, tudom, olcsóbb gitárok között is vannak jók, ezt senki nem vitatja.
Én csak annyit mondok, hogy ha szeretnél egy jobb gitárt magadnak, akkor vegyél egy jobb gitárt. Ne pedig vegyél egy kevésbé jót, és azt foltozgasd.
Mondom ezt úgy, hogy nem tudok gitározni, de akkor is ezt gondolom.
-
consono
nagyúr
Nem véletlenül mondtam azt GRGR-t, engem egy másik GRGR-ért esz a fene... Mióta odaadtam a Cort KX-emet az unokaöcsémnek csak a Stratón, meg akusztikuson játszogattam itthon. No, a hétvégén voltunk náluk, kicsit gitároztunk is, most megint bennem van, hogy kellene egy dupla humbis, igazi rock gitár itthonra is

-
Goose-T
veterán
Vannak "híres" GRG használók is, és zúznak vele.
-
doc
nagyúr
Ja es meg egy dolog jutott eszembe, bar ez mar nagyon hosszu tavu elkepzeles

Idovel, ha valamiert nem dobom ezt az egesz gitarozas-temat (remelem nem...) akkor ugyis ket villanygityo kene, egy 'normal', meg egy kicsit lejjebb hangolva, ritkabb hasznalatra. Na erre a GRGR131EX tokeletes lenne, idonkenti zuzasra masodik gitarkent
-
Alexios
veterán
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Azért annyit tegyünk hozzá, hogy ebben az árkategóriában a minőségellenőrzés nem ugyanazon a szinten van mint egy 300 ezres gitárnál. Szóval simán lehet hogy aki próbálta és vakteszten ezt mondta erre a modellre, egy másikra nem mondaná ezt.(persze tudom ez sokkal drágább gitároknál is előfordul, de olcsóbbaknál még jellemzőbb)
Persze manapság mikor online rendeléstől 14 napon belül simán el lehet állni a vásárlástól, nagy kockázat nincs egy próbában.Saját példámból kiindulva, még 2020 elején a covid bezárások ideje alatt nem otthon voltam, és rendeltem Thomanntól egy Harley Benton Fusion gitárt, amivel maximálisán elégedett voltam, simán úgy éreztem hogy árkategóriáján felül teljesít, majd pár hónapja el kellett küldjem hozzájuk garanciális problémával(nem lehetett tekerni a nyakpálcán), kicserélték a teljesen újra, és sokkal szarabbnak érzem, nincs olyan akusztikus hangja(az más kérdés hogy ez hangzásilag mennyire fontos, de érzetre nem olyan jó), a nyak is valahogy másnak érződik, nem olyan kényelmes na, valószínűleg el is fogom adni. Pedig tök ugyanaz a modell.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
és lesz egy szar gitárod
lesz egy olyan gitárja amiről hang, játékérzet és kidolgozás alapján azt hiszi az aki nem egy gitáron játszott már életében, hogy "300 de lehet, hogy sokkal több, az biztos, hogy nem valami belépő modell"
a fejedben is át kell állítani valamit
igen, ez fontos. Nem a hangszer árcéduláján játszunk. -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azert szarnak nem szar, meg ha nyilvan mas szint is mint egy Omen Exteme. A szar az en vagyok, aki nem tud gitarozni

Egyelore nem tervezek pickupot cserelni, csak azt akartam tudni hogy a lehetoseg megvan-e ra (es ha egy tenyleg tuti pickupot veszek bele 30-ert, meg mindig csak a filleres kategorianal jarok).
Ha meg ugy dontok hogy valtok feljebb, akkor eleg konnyen 'lecserelem', mint ahogy most a Squier-rel teszem
Egy negyedmillios gityot sokkal nehezebben valtanek le masikra. Es ez a tipus eleg konnyen eladhatonak tunik 
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Szerintem dugd egy jeges vödörbe a fejed kicsit.
Megveszed azt a grigrigri Ibanezt, és lesz egy szar gitárod. Beletehetsz akármilyen jó pickupot, lesz egy jól hangzó szar gitárod. A 200-zal drágább gitár nem véletlen kerül 200-zal többe, és persze, farostlemezből is lehet otthon gitárt készíteni 20ezer forintból, csak kérdés, hogy érdemes-e. Arról nem beszélve, hogy a jó pickupra kiadsz majd nagyjából 80 ezret, máris csak 120 a különbség..
Ha úgy indulsz neki a gitárvásárlásnak, hogy szeretnél egy minőségibb gitárt, akkor vegyél egy minőségibb gitárt, és ne fillérbaszkodj, de tényleg. Ha pedig sajnálod a pénzt a minőségibb gitárra, akkor ne vegyél, de akkor a fejedben is át kell állítani valamit ahhoz, hogy a szar gitárt élvezni tudd majd. Ez a nehezebb része, pláne, ha az akusztikus gitár után ezt érzed.
Mindenki döntse el, mit szeretne, én azt mondom, ha ez a hobbid, zúzni akarod a metált egy jobb gitárral, akkor ne ebayezzünk meg ali expressezzünk már, hanem tiszteld meg magad azzal, hogy veszel egy olyan hangszert, amit igazán szeretnél.
Amikor valamit vásárolunk, akkor azzal hasznosságot veszünk, hozzá kötődő érzelmekkel. Nehéz jó érzésekkel kézbe venni egy gitárt, ha közben azt gondolod, mehhh, mennyivel jobb volt az a másik, amit a kezembe nyomott az eladó.
Szerintem nem az a drága, ha veszel egy olyan hangszert, amit igazán szeretnél, hanem az a drága, amikor olyat veszel, amit igazán nem szeretnél.
-
Goose-T
veterán
Szerintem az Infinity R egy fokkal jobb pickup metálra, mint a Quantum, amit az RG/RGA4xx-ekbe raknak mostanában. Amúgy meg lősz apróról egy DiMarzio Super Distortiont (bár most épp nincs, én vettem meg a legutolsót nemrég
), vagy egy ilyen Seymour Duncant (vagy akár egy ilyet) és beleforrasztod.Szerk.: annyi turpisság még van a Gio szériás Ibanezekben, hogy nem a jóféle Wizard nyakprofiljuk van, mint az "igazi" RG-knek, hanem egy lebutított GRG nevű nyakprofillal gyártják. A GRG profil egy kicsit vastagabb, és nincs meg középen hosszában az a laposítás bennük, amin olyan kényelmes kitámasztani hüvelykujjal. Itt egy lista az Ibanez nyakprofilokról.
-
doc
nagyúr
Ez a GRGR131EX megmozgatta a fantaziamat
Ugyan sokkal kevesbe 'feelinges' mint egy Schecter, de teny hogy majd' ketszazzal kevesebbe kerul, ami azert penz...Egy kerdes: ebben az eredetileg benne levo Infinity R pickupot ki lehet cserelni amolyan "drop in" modon egy akar DiMarzio pickupra? tehat nem kell vezetekekkel varialni, forrasztgatni, furni-faragni?
-
Goose-T
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Vehetsz monót is, de akkor nem fog működni a zajkioltás. Itt olvasd el az elvet, miért kell sztereó csatlakozó.
-
Smiley
addikt
válasz
arnyekxxx
üzenetére
En pont ezen gondolkozok mostanaban, hogy turok bele eredeti EMG-ket a kinaik helyett. Es akkor mar kaphatna uj kulcsokat es hidat meg ezt a nutot kellene cserelni mert ez sehogy nem nez ki. Raadasul nekem ez is resze, hogy magamnak csinalom. Es mivel 20e forintban nem nagyon tudok kart tenni, hat bele is merek vagni siman.
-
doc
nagyúr
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Igen, a hangzas az a pickuptol meg az erositotol (meg effektektol fugg), ez tok jogos.
Viszont az hogy milyen erzes "fogni", milyen ha ranezel, az egy masik kerdes
Hiaba szol baromi jol egy gitar ha gagyi spiateres bridge van rajta, meg folyton elhangolodo kulcsok... Vagy ha olyan csunya hogy a fal fele forditva tartom meg elsirom magam ha ranezek 
Az akusztikusnal is ugy alltam neki anno hogy veszek egy "tanulo" gitart, aztan kiadtam tobb mint 80 ezret (majdnem 20 evvel ezelott!) egy Ibanezert amibe beleszerettem. A mai napig megvan, imadom, gyonyoru a gitar is meg a hangja is. Szoval emiatt hajlok arra hogy a Squier helyett tenyleg valami premiumabb gitart vegyek.
De ezt a GRGR131EX-et megnezem kozelebbrol

-
doc
nagyúr
válasz
consono
üzenetére
Hm, ez a GRGR131EX tenyleg jol nez ki (a GRG131DX az orbitalisan rusnya, pedig az Ibanezek nagyon szepek szoktak lenni
), lehet meg kene nezni kozelrol.
Csak lehet az lesz mint amikor a felmilllios Ibanez utan megfogtam a 150ezrest, es azonnal ramzuhant a "gagyi" erzet, pedig ha az kerul elobb a kezembe, jo esellyel nem lett volna ilyen
-
-
arnyekxxx
veterán
Az a mattfekete-vörös még jól is néz ki de a te dolgod. Egyébként sokkal inkább azon múlik a "metál", hogy mibe van dugva az a gitár meg az ahogy játszol rajta. A Gépmadaras Liptay Zoli egy singlecoilos strattal nyomja és nagyon metál.
A nem túl drága már megvan
Ez a lényeg a vaktesztben, nem az árat próbálják ki hanem a játékérzetet, fogást, hangzást, aztán jönnek az olyan dolgok, hogy a jól sikerült 70ezres hangszereket háromszáz fölé tippelik mert kényelmes, jól kidolgozott és jól szól. És tényleg az van, hogy ha villanygitár saját hangja 99.9%-ban a pickuptól függ, ha egy 30ezres Visionba beraksz egy dimarzio/SD/jobb ebayes pickupot akkor úgy fog szólni, hogy leszakad a fejed . Ha normális hangrendszerbe van bekötve. -
Smiley
addikt
Ha nem tul draga gitart veszel akkor azt mindenfele hulye erzes nelkul allsz neki otthon faragni, hogy beleferjen az aktiv pickup.
Aztan mehet a metal. Nekem a 20e start-bol egyre jobb es jobb hang jon ki, es ehhez leginkabb csak gyakorlas kell. Amikor mar azt hiszem hogy itt a vege, mindig sikerul jobb hangot kihozni belole. -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Bakker, fel órája Ómen 6 Extreme vs Elite összehasonlításokat keresgélek XD
De azon túl hogy mások a controlok és a pickupok, nem tudom miért lenne jobb egyik vagy másik… Ebből alighanem újabb zeneboltos kor lesz
-
cucka
addikt
Az SG nyakával az a baj, hogy a 22. bund környékén találkozik a testtel. Szóval van egy jó hosszú erőkarod, ráadásul ezekben jellemzően nincs semmilyen erősítés, 1 darab fából van, így aztán jó esélyed van rá, hogy nem lesz stabil.
A másik baj, amit már írtak, hogy a forma miatt nem tudják jó helyre rakni a pántnak a rögzítését, ezért fejnehéz.
Szóval a lényeg, hogy amit a Gibson csinál, az vagy ergonómiailag pocsék, vagy mechanikailag rossz, de a legtöbb esetben mindkettő.
A jó hír, hogy van ennél lejjebb. Ha műszaki szemmel nézzük, a basszusgitárjaik még a gitárjaiknál is szarabbak
. -
V.Stryker
nagyúr
Az 1/4" TRS kábelt hogy kell keresni webshopban? milyen kabel? Mondjuk UMC202HD es studio hangfal összekötésre....
-
jmarcell
csendes tag
Mondjuk ebben az árkategóriában nem tudom milyen SG-t lehetne ajánlani jelenleg, ilyen elszállt árak mellett. A Vintage VS6-ok lutrik, nem is klasszik SG alakúak, az LTD-401 Viperek már talán drágábbak, azok se klasszik formával bírnak. Az Epi-kből lehetne esetleg válogatni, de ahogy látom, ott is eléggé megszaladtak az árak.
Mindenesetre az SG király, pont, mint a Tele, csak vannak ízlésficamos emberek...
Tényleg nézz meg boltban többféle gitárt, olyat is, ami alakra alapvetően nem feltétlen kedvenc vagy dobogós. Lehet annyira kényelmes lesz, hogy simán fentebb rangsorolod utána. Az is lehet, hogy egy adott gitárt épp "eltaláltak" a gyárban. Lassan mindent lehet játszani mindenen... Sokat lehetne vitázni rajta, hogy mi számít a legjobban a hangzásban, de a hardveren lehet a legtöbbet legkönnyebben változtatni.
-
doc
nagyúr
Mi a baj az SG nyakaval?
Amugy ez mind rendben van, de az altalad felsorolt felteteleknek (es meg nehany masiknak) 6 kulonbozo modell is megfelel csak a Schectertol
C-6 Deluxe
C-6 Plus
Demon-6
Demon S-II
Omen Extreme-6
Omen Elite-6Igazabol a belott kategoria az a C-6. Csak abbol nincs normalis szin
Olyan ez mint az autonal, ha a default szin helyett masikat akarsz, akkor az felaras. Jelen esetben ez a Plus (legalabbis en nem latok a szinen kivul mas kulonbseget, van esetleg?), ami szep, de csak ez a szepseg plusz 40K...Ha aktiv pickup kell vagy splitelheto/varialhato pickup, azok mar ehhez kepest is ujabb plusz 60-70ezer forintot jelentenek, az meg mar egy szazassal tobb mint ahogy nekiindultam, es lehet hogy ki sem hasznalnam...
-
nap
addikt
"Milyen gitart vegyek?"
Amelyik tetszik, amelyik megszólít, ami énekel neked. Ami kényelmes, ami kézre áll, ami nem nyom itt vagy ott. Nem vered le a kapcsolót (Les Paul), vagy a tekerőt (stratocaster). Nem kell őrizni a nyakat (SG), nem vágja le a karodat a széle, nem szaggatja szét a tenyered élét a húrláb babája vagy a csavarja. Nem túl nehéz és nem túl könnyű. És együtt tudsz élni a színével.
A test és a nyak legyen rendben, akusztikusan szépen szóljon, minden más cserélhető.
Nekem ezek közül a JS32-es van, Floyddal. Jó a nyaka, a test is elfogadható, és a hangszedő is teszi a dolgát. Érdekes, hogy a japán Jacksonnak dorongabb nyaka van, és a teste is nehezebb. -
Alexios
veterán
Vannak jók, simán jobbak mint amiket az ilyen belépőszintű gitárokba raknak(Goose-T a tudója ezeknek főleg
), egy rendes seymour duncan vagy ilyesmi szett persze tud jobb lenni, de abból többe kerül egy darab(Thomannon egy átlag seymour duncan pickup 130 euró körül van jelenleg) mint egy szett ilyen donlis -
doc
nagyúr
válasz
Alexios
üzenetére
Kenyelmet illetoen nem igazan vettem eszre kulonbseget. Latom hogy kicsit masok az ivek, kivagasok, de egyiknel sem ereztem hogy kenyelmetlen lenne.
Mondjuk az egyik Ibanez (talan valamelyik RG421) feltunoen nehezebb volt a tobbinel (meg a tobbi RG421-nel is), azt emiatt nem valasztanam, de amugy mindegyik "jol allt a kezemben" ha lehet ilyet mondani
Kiprobaltam par percre a C-6-ost torzitva es tisztan is, szerintem nagyon szep hangja van (bar kicsit tenyleg hianyolom belole a csilingelo magasakat, de lehet hogy ezt megfelelo amp beallitasokkal azert ki lehet hozni).
Alirol pickupot?
es azok jok?
Mondjuk azon mar nem mulik, ha veszek 200 korul egy gitart, abba egy rendes pickup csak nem hatalmas osszeg, plane ha csak az egyiket cserelem mondjuk 
-
Alexios
veterán
Én cuccka véleményét osztom, nyilván a legjobb ha minden fasza egy gitáron, de ha csak a pickuppal vagy elégedetlen, akkor azt simán ki lehet cserélni. Aliról lehet rendelni meglepően jó pickupokat egész jó áron, ha nem kényelmes azzal viszont túl sokat nem tudsz csinálni

-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Erdekes hogy emlited a karcolast.
Voltam tobb boltban is, az egyikben kerdeztem is a nyakon levo karcolasokat latva hogy ezt az eddigi probalkozok/tesztelok csinaltak? Mire kozolte a srac hogy ezen a gitaron meg nem jatszott senki
Amugy osszessegeben az volt a benyomasom hogy a probalgatott Ibanezek gyonyoruek, kenyelmesek, de azert nem premium minoseguek. Mondjuk mikor a srac elsore belenyomta a kezembe a felmillios Ibanezt, na az tenyleg pazar volt, de mondtam hogy milyen arkategoriaban gondolkodom, gyorsan kikapta a kezembol, utana az RGA42 olyan "wut
" erzes volt 
Erdekes hogy ket kulonbozo (sot, ket kulon megyeben levo) boltban is azt mondtak hogy az ilyen arkategorias Jacksonokkal nem erdemes foglalkozni, az egyikben ezt a Dinky vonalat kapasbol le is sajnaltak, a masikban mondtak hogy a Jacksonnal az X series-tol erdemes foglalkozni.
Aztan kiprobaltam a Schectereket is, haaat... 10% felarert legalabb masfelszer olyan minosegerzetet ad
Tetszik nagyon, bar fura nekem egy "metal" gitarnal ez a ketsoros, 2x3 kulcskiosztas, ez a bajom az SG-kkel is, gyonyoru az a test, de hogy egy ahhoz passzolo fejet miert nem sikerult rarakni
mondjuk ott meg valamennyire illik is.
Osszessegeben eddig feelingre a Schecter a nyero, ket problemam van vele:
- a megjelenes. Azt hogy a fejen nem szepen sorban van a hat kulcs, meg megemesztem, de hogy egy normalis szint nem tudtak rakni az alap C-6 sorozatra...
- A pickupok nagyon jol szolnak, de kb semmi variacios lehetoseg nincs. Az a 3 allasu pickup selector eleg gyatra, az Ibanez 5 allasuja sokkal tobbet ad. Szoval ha ezt valasztom, akkor a szep tiszta, "cincogos" hanghoz muszaj lesz az akusztikust elokapni, ez meg marad a "zuzos" gitar. Amig nem veszek egy harmadikat, valami HSH-t vagy nem tudom...
Schecterbol viszont van C-6 Plus sorozat, meg Omen, Demon, esatobbi, amik masfelszer ennyibe kerulnek, de szepek, sot ott mar van amelyikben splitelheto a humbucker...
Ehh, mibe vagtam a fejszemet
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Nézd meg például, hogy a nyak nincs-e úgy vetemedve, amit nem lehet a pálcával sem korrigálni, azaz, ha a nyak nem oldalnézetből homorú vagy domború, ami ugye a normális, hanem hossznézetből a földdel párhuzamos síkjában van elgörbülve (csavarodva), az kuka. Semmi se segít rajta.
A bundok jól vannak-e becsiszolva, nem vágja, vagy sérti a kezed.
Van-e rajta karcolás!
Engem baromira zavar, ha a finish nem tökéletes, akár gloss, akár satin. Ha megengedik, hangold át a gitárt, megtartja-e rendesen, persze majd hangold vissza.
Nekem
és
segített sokat a gitárvásárlásom előtt azzal, hogy tudatosították, hogy egy jó hangszert évekre veszel kvázi, és egy jó hangszeren sokkal élvezetesebb tanulni, játszani, mint a kevésbé jón. Sokkal többet lesz a kezedben. Ha olyan hangszert veszel, amire azt mondod, hogy háát, oké, nem olyan jó, mint akartam, de ez is elmegy, majd a következő, akkor
1. Lehet nem lesz következő, ki tudja, felkelsz-e holnap.
2. Kidobott pénz volt az előző, ahelyett, hogy egyből olyat vettél volna, ami jó.Igen, mindig van feljebb, de gondolom van egy rezervációs ár a fejedben. Na, annyiért kell gitárt nézni, ami a rezervációs árad, pláne, ha ez lesz az első "igazi" gitárod. És ne azt nézd, hogy vehettem volna 40-nel olcsóbban is, annak is hat húrja van meg egy nyaka.
-
cucka
addikt
A boltban azt nézd, hogy tetszik-e élőben a forma? Kényelmes-e a testednek a gitár teste? Jó-e a nyak formája, neked tesztik-e a fogása? Nincs kényelmetlenül messze vagy közel az első bund? Mennyire hajlékony a nyaka? Milyen a textúrája a fényezésnek? Nem-e túl nagy vagy túl kicsi?
Szóval hasonlókat. Pickupot tudsz bármikor cserélni. Ha nyomja a gitár a bordáidat, azzal nem tudsz utólag csinálni semmit.
-
doc
nagyúr
Hu, koszi a rengeteg eszrevetelt.
Ez alapjan az Ibanezt egyelore elengedtem, vegul is akusztikus Ibanezem van itthon ugyis
A Schecter es a Jackson maradt versenyben, ezek kozul nekem oszinten szolva a Schecter fele huz a szivem, egyreszt mert a Jacksonrol tobb minosegbeli problemarol lattam emlitest, masreszt egyszeruen a Jackson nem szep, na... mondjuk a Schecter sem nez ki olyan jol mint nemelyik Ibanez...
De ha valasztani kell, akkor inkabb az alapja legyen jo, pickupot cserelni csak konnyebb mint nyakat
Az active pickupos X is szimpi, de ha folyamatosan lepegetek felfele 50-70ezreket, tenyleg a csillagos eg a teteje, annyit meg egyelore nem szanok ra, esetleg majd kesobb, ha mar tudok jatszani is rajta
Arra valami otlet, tipp hogy a boltban mit nezzek/probaljak rajta, az altalanos nezegetem-simogatom-pruntyogok rajta korokon kivul?
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha már 220 és aktív akkor használtan kell lőni bármit amiben van egy Fishman Fluence szett.
Például: [link]
Bár maga ez a Cort szerintem nem egy nagy eresztés.Ezek már más liga sajnos...
[link] - De ez a Cort nekem is kéne
[link]Ilyenkor szívom a fogam, hogy eladtam a Fluence szettes Iron Labelem 200ért...
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerk.: mégis aktívak, csak ugyanúgy nevezik a Jacksonnál.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
Goose-T
veterán
TL;DR: az Ibanez pickupja totál alkalmatlan metálra. A Schecteré alkalmas, ha nem akarsz füttyögtetni*. A Jacksoné a legjobb a célra szerintem.
Hosszabban: mindhárom gitár nyaka nagyon jó metált játszani. A legrosszabb pickup az Ibanezben van, az azonnali cseréért kiált, teljesen alkalmatlan a műfajra. A Schecteré sokkal jobb, abban van legalább erő, de nekem sokkal nehezebb volt füttyögtetni vele, mint pl. a Jacksonnal. Ezt leszámítva riffelésre tökéletes, feszes, van alja rendesen, döng, ahogy kell. A Jacksonban a legjobbak a gyári pickupok, megvan benne az erő, és a Schecterrel ellentétben nagyon könnyen kipattannak a húrokból a füttyögések, sokkal élvezetesebb ilyen szempontból.
*füttyögtetés: pinch harmonics
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ebben az árkategóriában az elektronikaüregben lévő dolgok még simán belépő szintűek. Az Ibanezben bár gyárilag legalább nagyméretű potik vannak (nem úgy, mint a Jacksonban), viszont nemrég abból is kidobtam az egészet. A minap észrevettem, hogy lelazult valamelyik poti, mondom megszorítom. Megszorítottam, ami úgy sikerült, hogy valahogy összenyomta a szuper minőségű potiházat, és beállt a tekerő rajta, nagyon nehezen lehetett csak utána forgatni. Szóval gagyi az is, dobtam is ki belőle a potikat.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Vesszek meg, még a clean szól a legjobban.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Koszi neked is
France' nem raknak bele normalis pickupot egyikbe sem?
Magasabb arfekves alatt mire gondoltal, van valami konkret tipped? Az a baj hogy ez mar a 'magasabb' jelenleg, legalabbis a Squierhez kepest...
De vegul is ha van valami SOKKAL jobb kicsivel dragabban, beleferhet... -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Vak vezet világtalant, így megszólalok.
Mondanám, hogy vedd a Schectert, hogy haza beszéljek, de az olcsó kategóriában szerintem nem a legjobbak. Gyenge minőségű potik vannak benne, és a pickupja is gyengus. Ha viszont vállalod, hogy azokat kidobod, és teszel bele normálisat, akkor jó választás lehet.
Én a Jacksonokkal szemeztem, majdnem be is húztam az Adrian Smith-félét, végül nem abba az irányba mentem el, de egyszer még ki fogok egyet próbálni belőlük, az tuti.
Én a Jacksont venném, esetleg picivel magasabb árfekvésben még gondolkodhatnál, ha belefér.
A nyelvnyújtogatós liba alattam is a Jacksonra szavaz, neki vannak értelmes érvei is velem ellentétben, meg hozzáértése, de dobok egyet én is a Jacksonra.
-
doc
nagyúr
válasz
Goose-T
üzenetére
huhh, kimerito valasz, koszi
Igen, a Quantum pickupokrol olvastam mar hogy tobbek szerint keves benne a 'dzsu dzsu', a Schecteres Diamondokrol erdekes modon meg nem hallottam rosszat (mondjuk kulonosebb dicseretet sem), pont ezert megfordult a fejemben hogy ha ugy van, siman beleferhet idovel egy pickup csere is. Ez amugy jol gondolom hogy egy viszonylag gyors es egyszeru "lehuzom a kabelt, kicsavarozom a regit, berakom az ujat, bedugom a kabelt" megoldas, vagy ennel azert melosabb?
Na, most hogy igy dicserted a Jacksont, nem lett konnyebb a dolgom, de mindenkepp megnezem akkor azt is a boltban, koszi
igen, hardtailt szeretnek, egyelore a tremolo egyaltalan nem vonz (van a Squieren is, fel sem raktam soha, siman kiekeltem a tremolot es kesz) -
Goose-T
veterán
Ibanez RG421/RGA42FM: a gyári Quantum pickupjai rettenetesen vérszegények, én nem is tudom, hogy gondoltak olyat belerakni. Vékony a hangjuk, sok a magas, kicsi a jel. Miután én megvettem az RG421-et, az első dolgom volt kihajintani belőle. Azt leszámítva jó minőségű a gitár maga, jó a nyak, jók a hardverek.
Schecter C6 Deluxe: Volt egy belépő kategóriás Schecter Omen-6 nálam (ránézésre tök ugyanaz, mint a C6, szerintem csak a csicsák mennyiségében különbözik), a pickupok is ugyanazok voltak benne. Az egy korrekt gitár jó nyakkal. Nagyon alacsony húrnyomásra be tudtam állítani 11-50-es húrokkal, és nem zörgött, pedig használt volt és nem nagyon látott hangszerészt. A pickupjai pont elllentétei az Ibanezéinek: nagy a jelük, sok a basszus, kevés a magas, mocsaras a hangzás. Torzított dzsi-dzsi ritmusozásra jók, de már az üveghangok is nehezen jönnek elő belőlük. Clean hangzásra teljesen alkalmatlanok. Szóval a Schecterből is hajintanám ki azonnali hatállyal a pickupokat.
Jackson J32: ilyenem is van egy, némi upgrade után kb. a legjobb gitárom lett. A nyaka egy álom, és a grafitmerevítés miatt rettentő stabil is, sokkal kevésbé érzékeny az időjárásra, mint a többi gitárom. Ennek is nagyon alacsonyra lehet állítani a húrjait, jó a fretwork rajta gyárilag. Nekem egy ilyen fényezés nélküli változatom van, raktam bele egy DiMarzio Super Distortiont, és veszedelmes hangja lett. Egyébként a gyári pickupjai is nagyon jók, pont középút a fentebb felsorolt Schecter és Ibanez gyári pickupok között: nagy jel, elég mélytartomány a metálhoz, de van némi magas is, az üveghangokat pedig nagyon könnyű kihozni belőle. Arra kell figyelni, hogy ne floydos változatot vegyen, mert a gyári hardverek minősége nem túl jó, nekem masszívan fejleszteni kellett rajta, viszont meghálálta. Szerencsére van belőle hardtail változat is, szerintem ez lenne a legjobb választás. Nincs nagy hardverpara a floyd miatt, ennek a legjobbak a pickupjai, és a nyaka is ott van a szeren. Nyakban egyébként mindhárom gitár jó, de gyári felszereltséggel a legjobb hang a Jacksonból fog kijönni.
-
doc
nagyúr
Ha mar hulye kerdesek napot tartok, jojjon a kovetkezo

"Milyen gitart vegyek?"
Jelenleg egy gagyi HSS Squier Bulletem van, arra tokeletes volt hogy lassam, milyen iranyba akarok menni. Ez az irany hatarozottan a metal
Probalok olvasgatni, rajonni mi is lenne a legjobb valasztas, jelenleg a kovetkezok az eselyesek:
- Ibanez RG241
- Ibanez RGA42FM
- Schecter C6 Deluxe
- esetleg Jackson JS32, bar ezt inkabb csak akkor ha azt mondjatok, siman jobb vetel mint a tobbiAz eddigiek alapjan az Ibanez vekony nyaka es laposabb fretboardja talan jobb valasztas lehet a rovidke ujjaimhoz, bar a kulonbseg azert nem tul sok. Cserebe a Schecter esetleg jobb lehetne ritmusgitarnak?
Meg olvasok olyat, hogy allitolag valamivel jobb a minoseg ebben a kategoriaban a Schecternel.
Elegge az elejen jarok meg a gitarozasnak (foleg elektromoson, akusztikussal azert elvagyok, de az van is itthon), szoval jo lenne ha "konnyu" lenne rajta tanulni/jatszani.Tudom, menjek el a boltba, probaljam ki... az is meglesz, de jo lenne gyujteni szempontokat is, pl mit nezzek/csinaljak rajtuk? Eljatszok par rovid riffet amit tudok, zuzok kicsit palm mute-tal, power chordokkal, ezen kivul?
Jo lenne ha nem a vasarlas utan, itthon jonnek ra hogy "basszus, ezt nem is figyeltem a boltban, meeeee nem a masikat vettem" 
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lattam regebben valami youtube videot arrol hogy micsoda "osszeeskuves" miatt lett az 440 a "valodi" 432 helyett, ha nagyon unatkozhatnekod van, eleg szorakoztato

-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A 410-480 Hz az a bázisnak használt standard A hang frekvenciáját jelenti, ami általában 440 Hz. Vannak, akik 432 Hz-re esküsznek, USA-ban tán a 445 Hz a menő. Ha mondjuk 445-re állítod, akkor az egy oktávval fentebbi A hangot már nem 880-ra fogja hangolni, hanem 890-re és így tovább. Alapból szerintem úgyis 440-re van állítva, és sosem kell hozzányúlnod nagy valószínűséggel.
Az intonáció állítása alatt az oktávbeállítást értjük, azaz a húrláb babáit állítgatjuk úgy, hogy a 12. bundnál lefogott húr is pontos hangot adjon.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az a frekvencia ott csak azt mutatja, hogy a zenei "A" hangot milyen frekvencia tarományban tudod szabályozni, nem a hangoló teljes tartományát
Mert ugye az A az nem mindig és nem mindenkinek 440 Hz 
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A freki az nem a minimum/maximum, hanem hogy az 'A' hang frekije mennyi (szoktak talan 434-et hasznalni helyenkent, de a 410 meg a 480 elegge scifinek tunik
).
Koszi a name droppingot
arra a kerdesedre en sem tudom a valaszt, en siman be szoktam hangolni az oktavval feljebb is, aztan kesz, jo lett 
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Hangolóval, hangolással kapcsolatos kérdésem van.
"Hangológép - klasszikus, univerzális, tartomány A0-C8, frekvencia 410-480 Hz, tápellátás AAA elem, bemenet a külső érzékelőhöz"
Ha csak 480 Hz a max, akkor a 880 Hz-es A hangot (oktáv) hogy érzékeli?
Lehet hülyeséget kérdezek, de értitek úgyis.
Illetve, doc nyelvén fogalmazva lehet ciki, amit kérdezek, de mi az, hogy intonációt IS lehet vele állítani? Hát a hangológép nem a húr "hangját" állítja be, azaz a hangzását, intonációját?
Mi az, hogy IS? -
Berreh
tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Pont rá gondoltam elsőnek a stratoval kapcsolatban.
Az ismerősömnek a szokásos módon kezdtem segíteni, derítsük ki, milyen zenét szeret a leányzó, ki a kedvenc előadója. Nem tudott válaszolni, akkor a különböző gitár típusokról meséltem, hangszedőkről, miegyébről - persze a Ti tollaitokkal ékeskedtem, de legalább nem süket fülekre talált az a sok tapasztalat, információ, amit évek alatt elmeséltetek.
Maradtunk abban, hogy olyan üzleteket ajánlottam Pesten, ahol tudom, hogy több gitárt ki lehet próbálni, vegye kézbe, csapja a hóna alá, kényelmes-e, kézre áll-e. Ajánlottam Gibson, Fender, Ibanez, PRS hangszereket - nem a tipikus belépő kategóriák. A használt hangszer, eszköz az esetleges veszteség minimalizálás érdekében nem játszik szerepet. Érdemben nem tudtam segíteni és a végén csak jótanácsként mondtam, hogy ne vegye el a kedvét - egyébként az épp nemrég kivesézett agyon szerkesztett, vágott - villámkezű tini gitárosok videói. Na, pont ezt mutatta az ifjú hölgy az apjának - csillant fel a szeme -, ezzel szeretne foglalkozni.
Köszönöm a segítséget fattyú, Goose-T és espista fórumtársaknak is, azt hiszem, az ajánlott üzletekben (Eldorado, Árkádia, Mezzoforte, Hangszerpláza, Hangszercenter) megtalálják majd azt a gitárt és kiegészítőket, amivel el lehet kezdeni pengetni. -
arnyekxxx
veterán
-
doc
nagyúr
Sracok, ujabb noob kerdes: mi ez a kis 'csik'? A gitarhoz adtak a nyereggel egyutt meg annak idejen, es a gitaron levo nyereg alatt is van. Ez magasitja, tehat azert van hogy ne kelljen reszelgetni a nyerget ha alacsonyabbat akarok? Vagy van valami funkcioja (mittomen, rezgesek, koszfogo, fenetudja)?
Ctrl+Alt~Del
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Sportos gitáros az, aki a színpadon sportcipőben tolja.
-
Goose-T
veterán
válasz
espista
üzenetére
De ők nem kifejezetten "sportos" gitárosok, ha már előkerült ez a kifejezés. Jim Root teléjének meg amúgy sincs túl sok köze az átlag telecasterhez. A test meg a fej formáját leszámítva tök generikus metálgitár, ha a speckóit meg a felszereltségét nézzük.
Persze jó kérdés, hogy mitől lesz "igazi" telecaster egy gitár. A pickupokon kívül szerintem a bumszli nyak és a 9,5"-ös seprűnyél-rádiusz is hozzátartozik.
-
Berreh
tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Köszönöm a segítséget, a Jacksonra nem gondoltam, még nem volt hozzá szerencsém (személy szerint nekem nem tetszik a feje, legyen bármennyire is célszerű a kialakítása). A Stratora meg a neves gitárosok okán tippeltem. Amúgy a multiból mehet jel a gitárládába közvetlenül?
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Május óta mondjuk a fűtés szezon is beindult.

Majd akkor térj vissza ide mikor visszakaptad a gityót. Ha annyival jobb lesz, akkor meg kérj meg egy modit, hogy törölje ezen hsz-edet
Reméljük jobb lesz annyival!
De sose azt nézd, hogy mit lehetne annyiért venni. Lehet mondani, hogy annyiért használt gyerek biciklit veszel, vagy 12 zsák cementet. De az teljesen más. -
marcusa
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem mindenkinek van ízlése, ez ilyen...
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Alexios
üzenetére
Az, hogy óradíj, nem tudjuk, munkadíj. Lehúroz, felhúroz, leápol, beállítja a tremolót, fixálja a csörgő tremoló rugókat, meg mondta, hogy a nyak kicsit meg van vetemedve, gondolom teker a pálcán, és hozzáállítja a húrmagasságot.
Nagyjából ennyi.
Mondjuk a Sparban volt 19 forintos kifli (2017) az most neki is 79 forintba (ma) kerül darabja.
-
Alexios
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
"Csak" 25k az óradíj, a maradék az húr(gondolom valamilyen elixir ha már ennyibe kerül), de szerintem is elég húzós, ennyiben már mininum valami bund síkolásnak is kéne lennie benne, bár ezen kívül nem tudom mi indokolná ezt az árat.
#49304 Ctrl+Alt~Del : valószínűleg ő sem fogja a felső nyerget reszelgetni, floydos gitárnál nem nagyon szokták(ugye ott fémből készült satus van a hagyományos csonttal szemben), de tény ha ott állítgatni kell az mondjuk macerásabb
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Ez a tanulópénz.
(Abból a húr 6 ezer)
Mondjuk én biztosan nem állnék neki felső nyerget reszelni, vagy ki tudja még mit csinálni, amit esetleg ő megcsinál, ha gáz van.
De tök jogos, már van maintenance kitem, megvettem John Carruthers könyvét is, ott a YT, magamnak kéne már ezeket majd megcsinálni. Csak hiába megcsinálom, nem tudom, hogy jó-e, ahogy megcsinálom.

Ha valakit érdekel. És ha nem tudná ki ő.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az a tanulság, hogy jobb, ha megtanulod magadnak beállítani a gitárjaidat.
A Floydot is be lehet max. egy óra alatt lőni, csak kicsit macerásabb, mint az egyszerűbb húrlábak. 31 ezer forintos óradíjért én is megcsinálom neked, az jóval több, mint a szoftverfejlesztői órabérem.
-
Goose-T
veterán
válasz
Berreh
üzenetére
Ha sport, akkor Ibanez RG vagy Jackson Dinky/Soloist. A strat az nem sportos.
A kérdésre a válasz: nincs olyan multi, ami meg tud hajtani passzív hangfalat. Vannak pedalboard erősítők, de ezek lényegében ugyanazt tudják, mint a sima erősítőfejek, csak kicsik és taposni lehet rajtuk. Na és inkább ezeket is arra tervezték, hogy effektezett hang megy beléjük, nem arra, hogy közvetlenül beledugják a gitárt. Valamint a kimenetükre is inkább gitárládát illik tenni, nem akármilyen hangfalat.
Új hozzászólás Aktív témák
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- Gumi és felni topik
- Battlefield 6
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- További aktív témák...
- Újszerű Sony PS4 500GB, 1db DUALSHOCK 4 kontrollerrel
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Motorola Moto G72 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Xiaomi 13T 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

), vagy egy ilyen

es azok jok?