- Hobby elektronika
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Monitor hiba topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Timocicu
senior tag
Knorr vagy Maggi alap, amelyik épp szimpi összekeverve tejjel - tejszínnel - tejföllel rázuttyant a zöldségekre és megsüt. Sajt a tetejére és kész.
Némi darált hússal, sonkával, valami kedvedre való húskészítménnyel lehet laktatóbbá tenni.
De csak maga a zöldség is szuper.
Ilyen kaják alá nem szoktam sütőpapírt tenni, mert szaftos. Kevés olaj épp elég.
-
rii
nagyúr
hello
fagyasztott zöldésgekből tudna valaki egyszerű sütős kaját mondani, amit csak bele kell dobálni, sütöpapír vagy olivaolaj vagy valami, és talán joghurt, gomba, és kész is?
-
Timocicu
senior tag
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
zoltanz #1785 üzenetére
Igazából a cigány konyhára nem igazán a babérlevél éppen a jellemző....
[link]
Egyébként volt nekem egy munkatársam, aki odakerült hozzánk, mikor még főztünk melóhelyen...
Elkezdte, hogy az Ő felesége, anyósa olyan szép tiszta húslevest főz, nem tesz az ételbe, se ilyen, se olyan fűszert, aztán mikor velünk evett kérdezgetni kezdte, hogy mit teszünk mi a kajába, hogy olyan finom, otthon is úgy főzette....
Nem szabad ideológia alapján főzni, nincs egyféle módon jó étel, nem is szeretek mindig ugyanúgy fűszerezni. Próbáld ki nyugodtan a babérlevelet a marhahúshoz, persze, mint mindent itt is mértékkel.... Nem muszáj áztatni benne, általában én is csak keveset és legtöbbször csak bizonyos időre teszek bele, mondjuk a felöntés után a mennyiségtől függően két-három levél, amit egy-másfél óra múlva kiveszek belőle....
A pörkölt és a paprikás között a legfontosabb különbség az elkészítési mód, a paprikás több vízzel készül a végén tejfölt teszünk bele. forrás: ez a könyv, gyorsan megnéztem a biztonság kedvéért/nekem a CD nélküli változat van meg/
Nagyon jó és hasznos még ez a szakácskönyv is: [link] nemhiába kerül ennyibe használtan is.... -
philoxenia
MODERÁTOR
Hát, ha abból indulok ki, hogy Rómában élj úgy mint a rómaiak...
A liszt sikértartalma nöelhető sikér hozzáadásával. Nem találok igazán olcsót sajnos...
Ilyesmi a termék maga, itthon is leginkább bioboltokban kapható csak, de nálunk kb. egy-másfél Font /Forintról átváltva/ körül van egy font belőle.... Hasznos tanácsok sütéshez: [link]
Először szerintem ne igazi kelt kalácsokkal próbálkozz, inkább kenyérrel, és félig kelt téstztákkal, majd a gyakorlatban némi tapasztalatot szerezve próbálj igazi foszlós kalácsot sütni...1792: A mák tipikusan kelet-európai ételadalék, nyugaton a kábítószer szinonimája kissé, nem is igen termesztik, azt itthonról érdemes vinni, rettenetesen sokáig eláll darálás nélkül..../akár két évig is, pláne levegőtől elzárva fagyasztóban példul/
-
csyo
senior tag
püspökkenyeret csináltam, meg citromos -mákos kevertet...
Hát, nem olyan lett, mint magyar alapanyagokból, de azért fincsi lett.
és ami nagyon vicces, hogy alig találni mákot Angliában. Amit találtam, az meg konzervben van(!)
amikor kinyitottam, akkor látom, hogy ez "sütésre kész" mák.
De honnan tudják, hogy milyen sütit akarok sütni? :-DMert ebben volt mák, cukor, mazsola, rum, meg még ki tudja mi...
Sima darált mákot me nem tartanak, csak ezt a konzerveset. Ezt tettem bele a kevert tésztába a citrom mellé.A liszt nem ugyanugy viselkedik itt, és a sütő sem ugyanaz, mint otthon.
A sütőpor is csak nagy kiszerelésben kapható, nincsen kizacskózva. És sokkal másabb is:-)De azért ehető lett...
-
Timocicu
senior tag
válasz
zoltanz #1790 üzenetére
Oké, oké! De én még így soha nem hallottam senkitől, ezért csodálkoztam.
Sorry!
Viszont unokatesóméknál ( Berettyóújfaluban ) nagyon finom paszulylevest szoktunk enni kolozsvári szalcsival - babbal ugye, és tejjel behabarva. Miénk ezzel szemben bab - füstölt csülök, bezöldségezve csipetkével és semmi tej, csak gyenge fokhagymás rántás.
-
rii
nagyúr
válasz
Ariadne #1782 üzenetére
pontosan ez történt
nekem is gyanus volt, hogy nem írt fokozatot, de úgy voltam vele, hogy ami itt nálam van régi csotrogány sütő, biztos a legerősebb is gyenge
de történt, hogy 30 perc múlva mikor ránéztem, egy nagy banra hegy volt a tetején
ugyanis amikor ki akart futni, bazi nagy habja lett, és az csokibarnára sült, de egy mozdulattal le lehetett szedni, és a rizs is kellően puha
de nem kellene kiáztatni a rizsből a keményítőt, vagy mit?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
philoxenia #1779 üzenetére
Mondjuk én nem rakok mindenbe vegetát hasonlókat, babérlevelet, agyonfűszerezve, amolyan romásan főzni... Igaz így több időt igényel, jóízűre beállítani az ételt, de megéri.
A húst szokták forrázni is azthiszem ha túl marhahús aromás pl. -
csyo
senior tag
válasz
philoxenia #1780 üzenetére
mmm:-(
akkor hogyan sütök kalácsot Angliában?
Mert itt max porélesztőt kapok, és a liszt sem ugyanolyan jó, mint otthon:-( -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
zoltanz #1781 üzenetére
Igazából az eredeti módon /elején beletéve/ készítve borral, mire elkészül, nincs már nyoma sem alkoholnak benne, az ízhatást javítja inkább csak.../meg persze az eredetileg használt gyenge borokban amúgy is kevés van/
A borok történelmi felhasználásáról: [link]
A paradicsom viszont nem csinál savat, a szervezetben a kémiai hatása lúgos érdekes módon, rövid időre az éhségérzetet is képes elvenni a paradicsomlé /a házi/ , ellentétben például a savanyúkáposztával, vagy egyes gyümölcsökkel.[link]Ariadne: elég alacsony lehet a hőmérséklet, ha egy egész óráig rotyogtatja....
nem tudom miért pont addig...
-
zoltanz
nagyúr
válasz
philoxenia #1779 üzenetére
Na márt ezt is tudom, köszönöm, amúgy igen sok paradicsommal szoktam készíteni és csak friss alapanyagokból lehetőleg. Nekem hál isten ritkán sok a a savam eszek mindent mint a güzü.
Piát egyedűl a gyümilevesben szeretem pl valami likőr cherry brandy vagy hasonló. -
philoxenia
MODERÁTOR
A porélesztővel az a baj, hogy nem lehet futtatni, a száraz elkeverésnél hasonló mint a rendes élesztő, de kalácsoknál már sajnos nem ad ugyanolyan jó eredményt....
/mindkettőt használom/
A sütőpor az teljesen más alapokon működik, az kémiai úton lazít, /az élesztő az ugye gomba/ teljesen más az ízhatása is, nem ugyanazokhoz a receptekhez használjuk. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
zoltanz #1776 üzenetére
Akkor keseredik meg a fűszerpaprika, ha túl forró a zsiradék, amikor beleteszed. /megég, gyakorlatilag/ A legjobb, ha akkor teszed bele, amikor a húst már megpirítottad kicsit, leveszed a lángot, esetleg a lángról is leveszed az edényt, majd beletéve a fűszerpaprikát, megkevered gyorsan, hogy a zsiradékban feloldódjon, /mert vízben gyakorlatilag nem oldódik/ majd úgy ereszted fel a folyadékkal. A bor gyakorlatilag azért lenne jó, hogy a savasságával segítsen megpuhítani a húst és az esetlegesen túl erős marhaízt elvegye. Ezt a célt szolgálja a babérlevél, a majoránna stb. az erős fűszerek. A palackozott borok viszont pont erre nem igazán alkalmasak, azért szokták azokat inkább a végén ízesítésként beletenni. A jó alföldi savanyú, majdnem vinkó minőség tökéletesen alkalmas a főzésre, de nem a palackozott, hanem a hordóból frissen kivett az igazán jó... /Jó bort vétek elfőzni....
/
Ha nincs lecsóm, akkor szoktam használni még saját eltevésű paprikalekvárt, ami gyakorlatilag darált érett paradicsompaprika sóval eltéve, és saját paradicsomlevet, ami nincs annyira sűrűre főzve, mint a bolti sűrített paradicsom. / A paradicsomlé gyakorlatilag hasonló a borhoz ez esetben./
Köménymagot minden pörköltbe szoktam tenni, csirkébe csak keveset, erősebb húsok mellé többet, az őröltnél jobb ízű az egész, ha nem akarod "megtalálni" az ételben, akkor például frissen törheted, fűszerzacskót használhatsz, vagy olajban oldhatod ki az aromáját. A borsot is jobb frissen őrölve beletenni, a csípősség alkalmazása azonban nagyban függ a "célközönségtől", ha gyerekek is esznek belőle, akkor végképp nem ajánlott, akkor érdemes például a csípős paprikát kevés, a pörkölt tetejéről szedett piros színű zsiradékban feloldva, kisebb edényben kínálni az asztalon...
Finomabb a marhapörkölt, ha az olajban egy kevés apróra kockázott füstölt szalonnát olvasztunk előbb, majd azután tesszük csak bele a hagymát. -
csyo
senior tag
sziasztok!
Az élesztőt mivel tudom helyettesíteni? Itt sajnos nem kapni friss élesztőt, csak sütőport, meg talán élesztőport...
Élesztőpor az ugyanugy viselkedik? Azzal hogy csinálom meg a kalácsot, meg a kelt tésztákat?
-
rii
nagyúr
10 dkg az egy kilo?
csak mer'akkor mié'nem azt írja hogy egy kilo?
1 kg = 100 dkg = 1000 g
éreztem h stikli van benne
mer'nem -
zoltanz
nagyúr
válasz
philoxenia #1769 üzenetére
Én sem rakok bele majorannat, vörösbort sem, rakok bele viszont őrölt köményt is. Aztán néha pikánsan csinálom több csípős fűszerpaprikával, van amikor nem és egy kevés tejszínnel.
Ui: A fűszerpaprikával vgyázni nem az elején belerakni mert megkeseredhet állítólag.
-
FlashR
tag
Milyen jó kis topikot találtam
A legjobb gyorskaja ami még laktat is,az a hagymásbab Bud Spencer módra!
Konzervbab,vöröshagyma,kolbász és helóó... -
rii
nagyúr
válasz
philoxenia #1772 üzenetére
szerintem "szenvedés nélkülinek" gondolta
biztos olyan mint én, hogy a konyhát csak alternatív felhasználásban tudja elképzelnia jénaiban nem égne oda?
mondjuk sütőben próbálja meg valaki kevergetni
jut'eszmbe jénaim van, (de hogy minek ....) megyek .... veszek tejet, meg rizset ...
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
rii
nagyúr
WOOOOFFFF
-
rii
nagyúr
hello
barátkozzunk a konyhával, és imserkedjünk a lábos-fakanál párossal c. erőmutatvány sokadik és mégis első kérdését szeretném elétek tárni
tejberizst ... hogy kell .... csinálni ....
?
itt már láttam némi erre vonatkozó instrukciót, de ha már rászánom magam, hogy megvegyem azt a rengeteg hozzávaló sokmindent ... (tényleg ... mi is kell ehhez?) akkor nem szeretnék besülni már az első próbálkozásnál, úgyhogy e hosszú (akár több napos ... ugye?) folyamat minnnnden lépését írjátok már le, kérlek titeket, nehogy valami fondorlatos lépésről nem tudván, elrontsam ezt a végtelenül bonyolult elkészítésűűű étket ...
1. lépés. ... rugdussok odébb a konyhában... (hát hol máshol) .... tárolt kerékpárokat ...
2. erősen gondolkozzunk el egy lábos vásárlásán ...
3. .... nem megy ))))-: -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Timocicu #1766 üzenetére
Nálam pont a vörösbor szokott kimaradni , ellenben kevés babérlevelet is teszek bele, a majoránnát általában marhahúsnál én is mellőzöm.
A vörösbor nálam azért ellenjavalt, mert másnapra, harmadnapra már nem olyan jó az íze benne. Igazából pedig a palackozott vörösbor nem túl jó az ételbe, friss meg nincs... Ellenben lecsót, ha tehetem mindenképpen teszek bele, nyáron természetesen friss paprika és paradicsom, télen a nyáron eltett lecsó...1762: Attól is függ, ki mennyire szereti megkeleszteni a pizza tésztáját...
Kenyérhez nálam bőven kell az élesztő, de barna kenyeret szoktam sütni, viszont a pizzát laposan szeretik nálunk, ott csak a lazításhoz kell... -
Senki9876
tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem valami jó és könnyű marha pörkölt receptet írni?
de valami olyan hozzávalókkal, hogy angliába is be lehessen szerezni.Előre is köszönöm a jó recepteket
-
brownus
veterán
ha érdekel valakit: http://chiliesvanilia.blogspot.com/
megjelent a könyve: Chili & vanília szakácskönyv
-
szumoo
senior tag
válasz
hejesírásó #1759 üzenetére
Nekem bőven elég szokott lenni az 5dkg-os, szépen megkel a tészta.
Én ezt szoktam használni és eddig semmi gondom nem volt vele. Te milyet használtál? -
ngabor2
nagyúr
gomba és hal: összeférnek? nem szeretnék úgy járni, mint a gombás édes-savanyú mártással, hogy olyan szinten ütötték egymást, hogy nem lehetett megenni. van laskagombám, illetve kaptam lilatönkű pereszkét mindkettő alapból aromás, finom gomba. halból van itthon csuka, kárász és keszeg. a csukát diósan akarom megcsinálni, a kárász és akeszeg meg jó eséllyel olyan szálkás, hogy mire megennénk megfőve, ismét megéheznénk
úgyhogy ez megy halászlébe. a piac itt van a szomszédban, úgyhogy onnan lesz véve hal, valszeg harcsa, rosszabb esetben ponty (azt nem sokba nézem... tömeghal).
van valami ötletetek, hogy mit lehetne együtt csinálni belőlük? vagy egyik hétvégén halászlé/sült hal, a másikon meg vegyes gombapaprikás galuskával?
-
hejesírásó
senior tag
Hi mindenki,
Pizzát csináltam. Tésztával voltak kis problémák. Netes recept szerint kb 1 kg liszthez kellene 4dkg élesztő. NA az édes kevés volt. nem kelt meg. meleg radiátoron seggelt órákat.
langyos volt a tej is a víz is, minden. az élesztőt megizéltattam a tejben előtte. minden normálisan ment.
Szval kb 1 kg liszthez inkább 7-8dkg élesztőt rakjatok.
-
ladybug
őstag
válasz
runner 125 #1756 üzenetére
Még nem ettem, de most kíváncsiságból utánanéztem neten. Ezeket találtam. A puliszka és a polenta már régóta tervben van nálam is.
-
runner 125
nagyúr
Hali all!
Megkívántam egy kis darakását, de nincs itthon búzadara, de találtam kukoricadarát, az is jó?
Köszi.
-
concret_hp
addikt
upolok egyet
ki kéne törnöm a kínai - gyrostál - egyénileg készített rizs + sülthús kombóból ...
7végén lehet csinálok egy lasagnet
-
RedWing
aktív tag
Vaddisznópörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott vaddisznócomb vagy -lapocka (fagyasztott is lehet)
1-2 teáskanál csípős őrölt fűszerpaprika (ízlés szerint, akár édes-nemes is lehet)
fél evőkanál őrölt fehérbors
fél evőkanál őrölt feketebors
1 evőkanál pörkölt ízesítő
1 evőkanál só
5-8 evőkanál olaj (én olívával szoktam, de tökéletes a napraforgó olaj is)2-3 dl kékfrankos vagy merlot
10 dkg füstölt szalonna (2/3 részben zsíros)
1-1 nagy fej vörös-, illetve lila hagyma (ízlés kérdése, én mindkettőt szoktam használni)
1-1 zöldpaprika és paradicsom
15-20 dkg csiperke (vagy más erdei gomba)
ízlés szerint só, bors, őrölt pirospaprika
2-3 babérlevélA húst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, és ~2 centis kockákra vágjuk. A csípős fűszerpaprikával, a pörkölt ízesítővel, a 2 fajta borssal, sóval és az olajjal alaposan összekeverjük, jól "átgyúrjuk". Letakarva, hűtőszekrényben 2 napig állni hagyjuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, bográcsba dobjuk, és félig kisütjük. A finomra vágott hagymát és a húst hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig pirítjuk. Sóval ízesítjük, pirospaprikával fűszerezzük, és rögtön - nehogy a paprika megégjen - vörösborral felöntjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje a húst. A kicsumázott, kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot és babérleveleket beleszórjuk, majd kis lángon 1,5-2 óra alatt (hústól függően) puhára, szinte teljesen készre pároljuk. Közben az elfőtt levet vízzel folyamatosan, 1-2 dl-enként pótoljuk. Ekkor a megtisztított, feldarabolt gombát hozzáadjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával ízesítjük. Kis lángon kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.
Köretnek főtt burgonyát ajánlok.
Jó étvágyat!
-
sziasztok!
bár tudom, hogy a saslik/rablónyárs elsősorban szabad tűznél, grillnél készül, de érdekelne, hogy van-e módja sima sütőben is elkészíteni?
esetleg valami jó recept is jöhet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged