- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Projektor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Egy méregdrága vezérlőpad lett az OpenAI első hardvere
- AGP csatolós Radeon HD 3850 kártyák
-
18100 - 18001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
veterán
Mondjuk ha koppra leáll a kocsi, akkor kapacitása sincs. Az "ő mérésük" dolog nem biztos, h átmegy a brit fogyasztóvédelmen, jogrenden (itt még vannak ilyesmik). De amit linkeltem, ott olyan Leaf is volt, aki a gari lejárta után 3k mérfölddel puccant le: nna, arra viszont már nincs jogorvoslat.
Nehéz ügy, visszatettem a Niro-t a versenyzők közé, de őszintén ilyen árak mellett még az is lehet,h egy belsőégésű visszakerül az asztalra.
Úgy emlékszem azt írták hogy külföldön is így járnak el.
Nézz utána helyi csoportban mi a helyzet.Kapacitása akkor is megvan, miután az egyéb - kapacitás független - hiba ki van javítva.
-
t72killer
titán
Mondjuk ha koppra leáll a kocsi, akkor kapacitása sincs. Az "ő mérésük" dolog nem biztos, h átmegy a brit fogyasztóvédelmen, jogrenden (itt még vannak ilyesmik). De amit linkeltem, ott olyan Leaf is volt, aki a gari lejárta után 3k mérfölddel puccant le: nna, arra viszont már nincs jogorvoslat.
Nehéz ügy, visszatettem a Niro-t a versenyzők közé, de őszintén ilyen árak mellett még az is lehet,h egy belsőégésű visszakerül az asztalra.
-
WiZARD
veterán
Na de a hibára nincs garancia szóval az nem az ő bajuk
(Ez kizárólag az teljeskörű 4 éves gari utáni dolgokra vonatkozik. Addig javítják nagy nehezen)
-
WiZARD
veterán
Szerintük tudja

Nissan leaf csoportban van jó néhány ilyen eset.Hogy jogász mire megy az jó kérdés, de ha ennyire egyszerű lenne akkor páran már végig vitték volna gondolom.
Én ilyesmi válaszra számítanék:
A kapacitás megvan, más hiba miatt tilt le a rendszer. Javítsd ki a hibát és utána szólj ha nincs meg a kapacitás. -
Rolly
veterán
Én arra tippelnék hogy akkor is érvényes a garancia.
Én is, s ha azt mondják, hogy nem akkor szakértő és jogász páros megoldja. Hiszen az autó használhatatlan az autó akkumulátor hibájából.
-
-MarhaRépa-
tag
-
Rolly
veterán
Azért ez érdekes kérdés, mert ha az akku 80%os de döglött egy cella, akkor mennyit tud menni? Szerintem nem tudja a 80%ot :)
-
FIREBLADE78
addikt
Angélusok ingyen adják a teslat lízingre
Innovaciós cég,aha -
WiZARD
veterán
Egyelőre nagybani fórumolvasgatásnál tartok, ez azért eléggé helyrevágott Leaf akksi kérdéskörben
.Kollégáknál már messze nem arról van szó, hogy a 38 fokban minden nap gyorstöltőzött taxi akksija megnyekkent... Az is tanulság, hogy nekem időben minél hosszabb akksigari kell = a kevés éves mérföld alatt ha bármi gebasz lenne vele, legyen idő kiderülnie a problémáknak úgy, h nem én állom a cechet.
Mint már írtam a Leafnél nincs akku garancia (a teljeskörű autó garin felül) és sok más gyártónál sincs.
A Nissannal kapacitás garancia van, ami csak a kapacitásra érvényes, csak az ő mérésük alapján, és simán lehet egyéb baja az akkunak amire nem vonatkozik. -
t72killer
titán
szerintem eléggé leaf felé húzol
vedd azt ami neked szimpatikus
én már túl vagyok ezeken, leaf helyett kia soul 27-es lett anno. még abban is volt hűtés, mégha venti nyomta is.
moat ampera-e van és vélhetőleg marad is sokáig, lassan két éve van ez nálampufferelés: nem mindegy? tudja a gyári hatótávot vagy nem? ha tudja, az a lényeg, ha nem, akkor meg az hogy mennyit bukott eddig.
Egyelőre nagybani fórumolvasgatásnál tartok, ez azért eléggé helyrevágott Leaf akksi kérdéskörben
.Kollégáknál már messze nem arról van szó, hogy a 38 fokban minden nap gyorstöltőzött taxi akksija megnyekkent... Az is tanulság, hogy nekem időben minél hosszabb akksigari kell = a kevés éves mérföld alatt ha bármi gebasz lenne vele, legyen idő kiderülnie a problémáknak úgy, h nem én állom a cechet.
-
t72killer
titán
Egy kis otthontöltő-horror UK-ből. A fórumtopik még 2020ban indul egy garázstűzzel, de időközben jöttek még hozzá történetek, mint pl a linkelt sztori is. A bűnös tipikusan egy elöregedett komponens a szolgáltatói részen vagy a kapcsolószekrényben - azaz hiába a csuda "hivatalos szaki" által telepített szolgáltatói EV töltő, ha alatta egy rozsdakupac a rendszer, jönnek a problémák.
Mifelénk még ehhez hozzájárul, hogy persze igyekszik mindenki az éjszakai áramos időszakot jól kihasználni és az EV töltés mellé még beindít mosógépet, szárítót, anyámkínját: ezeket természetesen bírnia kéne a rendszernek, de végül kiderül, hogy csak papíron bírta...Ebben a házunkban maradni fogok az itt alap 13A-es kábelnél, ami kap egy új konnektort oszt csá. A kábelezésünk megvan 20éves vagy még több (évszámot sehol se találtam, kb 20éve végeztek komolyabb munkát a házon)+pár éven belül költözünk.
-
amargo
addikt
-
Tiédetis
senior tag
Na igen, biztos lesz benne valami csavar, ha egyáltalán lesz támogatás. Meg persze az is 5 perc alatt kimerül, mindenki rácsap.
Bekonfigoltam egy Skoda Elroq-ot is, mert az is tetszene, de kijött egy 18 millás ár. Hát köszi…
Ha jól tudom neked is Ampera-e van, ami elég jó hatótávokat tud a 64kwh-s akksival. Ezt a jelenlegi kínálatból nem sok autó tudja produkálni. Csak az a fránya csomagtartó méret, az lehetne nagyobb.Nekem elég a csomagtartó. Kb. mint a Soul-nak volt. De mi ketten vagyunk és nejem megtanult pakolni
Hatótáv: nem hajtom, de nem is 70-80-al megyek. 90-95 kint, pályán 100-110, de ha kinti sáv begudult, megyek bent 130-al. Így 20k km-t ment január eleje óta, 16,6kwh átlagot. (59km/h átlag)
Az első ülései nekem kicsik a hátamnak. Kb ennyi. Szeretem.
Majdnem 65-ös még az akkum. Itthon töltöm, átlag fullra. Aki városban használja csak, látom hogy 500km kijön nekik. Mátraszeintimre-Hatvan távon nem volt hatótáv csökkenés, nyilván a lefelé csorgás miatt. Méltatlanul mellőzött autó. Vannak hiányosságok, pl. nincs GPS, nincs beépített útvonaltervező, de AA van, tehát nem gond. Tudjuk hogy ez nem premium így aztán az elvárás sem ugyanaz
-
-MarhaRépa-
tag
És ehhez hozz tartozik, egy fontos aspektus: "szigorúan betartott ismétlődő körülmények között, "
Ennek kapcsán már pont kiderült, hogy a tesztelés során használt szinte teljes merítés + töltés dúrva túltehelése a rendszernek. Mondhatni test artifact. Így a valóságban, ahol a visszatöltés miatt + az láási idők meg egyebek miatt sokkal kissebb a stressz az aksikon mint a teszteken. ha jól emlékszem olyan 30% körüli extra élettartamot várnak a tesztkörülményekhez képest a celléktól. Persze majd remek RPP potenciálként hamarosan ez a tapasztalat beépül (ha ugyan be nem épült már) a tervezésbe...
Nyilván senki sem akar felesleges tartalékokat bennehagyni a rendszerben, mert az plusz költség. Ahogy gyűlik a tapasztalat, úgy fog finomodni a dolog, bár jellemzően mindig azzal küzd mindenki, hogy elérje a tervezett minimális élettartamot, és nem azzal hogy túl sokat tud a cucc, vegyünk vissza.
-
Andras6800
senior tag
A ciklusszám laborkörülmények között értendő, azaz egy temperált gépben, egy darab cellát vizsgálva, szigorúan betartott ismétlődő körülmények között, ráadásul járul hozzá egy statisztikai szórás is. Azaz ha legyártok egymillió cellát, mindegyiket letesztelem a gépben, akkor ennyi lesz az átlag, amit kibírnak. Meg lesz hozzá egy szórás is.
A való életben meg teljesen más történik. Ott nem egy cellát használok, hanem egy pakkot, amit vakamennyire tudok hűteni és fűteni, de nem minden cella egyforma hőterhelést kap. Töltögetem és kisütöm éppen ahogy adódik, tárolom adott töltöttségi szinteken, kap külső termikus és mechanikai terheléseket, és persze telik az idő is. A használati profiltól és a statisztikai szórástól függően fog adódni egy gyakorlati élettartam, ami meg sem fogja közelíteni az elméleti ciklusszámot, amit a fentebb említett ideális körülmények között rud elvileg a cella.
"élettartamra meg 6-800ekm várható"
A probléma az, hogy az égvilágon senki sem tervet ilyen élettartamra. A többség a felére sem. Azaz nem is fogja elérni a többség.
És ehhez hozz tartozik, egy fontos aspektus: "szigorúan betartott ismétlődő körülmények között, "
Ennek kapcsán már pont kiderült, hogy a tesztelés során használt szinte teljes merítés + töltés dúrva túltehelése a rendszernek. Mondhatni test artifact. Így a valóságban, ahol a visszatöltés miatt + az láási idők meg egyebek miatt sokkal kissebb a stressz az aksikon mint a teszteken. ha jól emlékszem olyan 30% körüli extra élettartamot várnak a tesztkörülményekhez képest a celléktól. Persze majd remek RPP potenciálként hamarosan ez a tapasztalat beépül (ha ugyan be nem épült már) a tervezésbe...
-
ParmaBoy
aktív tag
Csakhogy a BMW az prémiumgyártó, a Tesla meg kommersz tömeggyártó.
Almát körtével.
-
BrandonXXV
aktív tag
Na igen, biztos lesz benne valami csavar, ha egyáltalán lesz támogatás. Meg persze az is 5 perc alatt kimerül, mindenki rácsap.
Bekonfigoltam egy Skoda Elroq-ot is, mert az is tetszene, de kijött egy 18 millás ár. Hát köszi…
Ha jól tudom neked is Ampera-e van, ami elég jó hatótávokat tud a 64kwh-s akksival. Ezt a jelenlegi kínálatból nem sok autó tudja produkálni. Csak az a fránya csomagtartó méret, az lehetne nagyobb. -
-MarhaRépa-
tag
"Annak ellenére hogy ez egy igen elterjedt tévhit, lásd a sok "szakértői" cikket olyanokról, hogy valami gittegylet kielemezett X villanyautót, és abból levezették hogy akkor az átlagos élettartam majd 500e kilométer lesz. Vagy 800 vagy akármennyi, a lényeg a nagyon nagy szám, meg az hogy azt képzelik hogy az akku lineárisan öregszik és egy általános iskolás aránypárral ezt ki lehetne számolni."
Általában elég jól tervezhető az akku élettartama, mivel kb 50éves a Li technológia, csak a kémiát finomhangolják aszerint, mi a cél: gyors töltés, gyors kisütés, tartós kis áram, nagy ciklusszám, stb
És ha van egy akkupakk, amit bárki szerint (nem holmi gittegylet, bár nem tudom ki a gittegylet és ki a nagyon elismert professzor) 1000x tölthető 70% degradációig, egy töltéssel 400km-t elmegy, akkor az bizony alsós matek, 400.000km VÁRHATÓ 70%-os degradációig. élettartamra meg 6-800ekm várható
az LFP esetén meg 6000ciklusról beszélünk, 3x annyit élhet az akku mint az autó. ki a fene megy 2millió km-t?
Igen, az a jóslás nem megy, hogy ha ma 75%-os az akku és eltelt 5 év, akkor nem 50% lesz 10évesen, mert nem lineáris a degradáció, hanem progresszív és gyorsuló ütemben romlik egy idő után, de akkor is megmondható, hogy mi VÁRHATÓ és aztán max a nem számolt környezeti tényezők befolyásolják.
A ciklusszám laborkörülmények között értendő, azaz egy temperált gépben, egy darab cellát vizsgálva, szigorúan betartott ismétlődő körülmények között, ráadásul járul hozzá egy statisztikai szórás is. Azaz ha legyártok egymillió cellát, mindegyiket letesztelem a gépben, akkor ennyi lesz az átlag, amit kibírnak. Meg lesz hozzá egy szórás is.
A való életben meg teljesen más történik. Ott nem egy cellát használok, hanem egy pakkot, amit vakamennyire tudok hűteni és fűteni, de nem minden cella egyforma hőterhelést kap. Töltögetem és kisütöm éppen ahogy adódik, tárolom adott töltöttségi szinteken, kap külső termikus és mechanikai terheléseket, és persze telik az idő is. A használati profiltól és a statisztikai szórástól függően fog adódni egy gyakorlati élettartam, ami meg sem fogja közelíteni az elméleti ciklusszámot, amit a fentebb említett ideális körülmények között rud elvileg a cella.
"élettartamra meg 6-800ekm várható"
A probléma az, hogy az égvilágon senki sem tervet ilyen élettartamra. A többség a felére sem. Azaz nem is fogja elérni a többség.
-
BrandonXXV
aktív tag
Jó áron van, 3,7m kedvezménnyel, ha valóban lesz is állami támogatás, akkor se hinném hogy ennyi lenne.
Ez nem új autó, hanem 6k km-es bemutató autó. (ami nem baj, de van akinek szempont)
És van pár extra benne, ami kérdés neked számít-e. (nagyobb felni, fehér belső, vonóhorog)Vagy lehet bízni az állami támogatásban, ha lesz akkor mondjuk lehet 1,5-2 milliót tippelni rá. Így 16,5-17,2 körül lesz egy extrák nélküli Juniper.
A nagy felni szebb, de rázósabb, többet fogyaszt.
A vonóhorog vagy kell vagy nem.
Fehér belső nem rossz, de én elengedném azért cserébe hogy 1 generációval újabb autóm legyen, üléshűtéssel, jobb rugózással, csendesebb belsővel.De hogy lesz-e támogatás és milyen formában azt kevesen tudják megmondani.
Alapvetően használtautókat néztem ezidáig, az árak és a keret miatt. Már a 16 milliós ár is több, mint amit először gondoltam autóra. Így a bemutató autó 6k km-el nekem nem gond, ha nincs lerúgva persze ez idő alatt.
Juniper szuper lett, jobb, mint az elődje, de nem szeretnék már olyan drága autót.Nagyobb felni inkább hátrány, mint előny sztem. Fehér belső kifejezetten tetszik, vonóhorog nem baj, ha van, bicajszállításhoz jól jöhet majd későbbiekben.
Ami még kérdésként megfogalmazódott bennem, hogy a hahus hirdetések 90%-a AWD-s Y. Annyival jobbak az AWD-s verziók?
Nekem kifejezetten nem kellene a sok le és nyomaték, ellenben a minél több hatótáv igen. -
moleculez
veterán
-
chungey9
tag
-
biker
nagyúr
Vannak, akik nem tudnak elszakadni attól, hogy keverják a répát, bárhol és bármikor. Pláne ha érdekük fűződik hozzá. Erre sok helyen azt javasolják hogy a feneketlen bendőt nem kell etetni, és akkor magától kipukkad.
Annyi példát lehet hozni az ún. "prémiumnak" nevezett termékek nyűgjeiről, rejtett hibákról, hogy ez lehet működött régen, de ma már nem, ma az emberek tisztában vannak ezzel. Persze mindig is van, volt egy réteg, akik fenntartják ezt a hájpot.
Az akkuk ára folyamatosan csökken, mi lesz ha 10 év után cserélni kell? Legfeljebb lesz egy jobb, nagyobb benne, töredékáron.pár napja járt itt az egyik fórumtárs a prémium ix1-ével ugye, nálam is járt töltő miatt, ha jól emlékszem azt mondta, végül valami akkumlátor kábel nem volt rendesen csatlakoztatva, azért dobálta a hibákat a kocsi. De átment a teszteken és eladták

mindenhol vannak hibák. -
Tiédetis
senior tag
"Annak ellenére hogy ez egy igen elterjedt tévhit, lásd a sok "szakértői" cikket olyanokról, hogy valami gittegylet kielemezett X villanyautót, és abból levezették hogy akkor az átlagos élettartam majd 500e kilométer lesz. Vagy 800 vagy akármennyi, a lényeg a nagyon nagy szám, meg az hogy azt képzelik hogy az akku lineárisan öregszik és egy általános iskolás aránypárral ezt ki lehetne számolni."
Általában elég jól tervezhető az akku élettartama, mivel kb 50éves a Li technológia, csak a kémiát finomhangolják aszerint, mi a cél: gyors töltés, gyors kisütés, tartós kis áram, nagy ciklusszám, stb
És ha van egy akkupakk, amit bárki szerint (nem holmi gittegylet, bár nem tudom ki a gittegylet és ki a nagyon elismert professzor) 1000x tölthető 70% degradációig, egy töltéssel 400km-t elmegy, akkor az bizony alsós matek, 400.000km VÁRHATÓ 70%-os degradációig. élettartamra meg 6-800ekm várható
az LFP esetén meg 6000ciklusról beszélünk, 3x annyit élhet az akku mint az autó. ki a fene megy 2millió km-t?
Igen, az a jóslás nem megy, hogy ha ma 75%-os az akku és eltelt 5 év, akkor nem 50% lesz 10évesen, mert nem lineáris a degradáció, hanem progresszív és gyorsuló ütemben romlik egy idő után, de akkor is megmondható, hogy mi VÁRHATÓ és aztán max a nem számolt környezeti tényezők befolyásolják.
Vannak, akik nem tudnak elszakadni attól, hogy keverják a répát, bárhol és bármikor. Pláne ha érdekük fűződik hozzá. Erre sok helyen azt javasolják hogy a feneketlen bendőt nem kell etetni, és akkor magától kipukkad.
Annyi példát lehet hozni az ún. "prémiumnak" nevezett termékek nyűgjeiről, rejtett hibákról, hogy ez lehet működött régen, de ma már nem, ma az emberek tisztában vannak ezzel. Persze mindig is van, volt egy réteg, akik fenntartják ezt a hájpot.
Az akkuk ára folyamatosan csökken, mi lesz ha 10 év után cserélni kell? Legfeljebb lesz egy jobb, nagyobb benne, töredékáron. -
biker
nagyúr
A 70% egy fokkal jobb.
A lényeg az, hogy elvi hibás az a számolgatás, hogy teszem azt egy 10 éves autóban 70%-os az akku, akkor még tíz év múlva majd 40%-os lesz. Vagy ugyanez a logika futott kilométerrel.
Annak ellenére hogy ez egy igen elterjedt tévhit, lásd a sok "szakértői" cikket olyanokról, hogy valami gittegylet kielemezett X villanyautót, és abból levezették hogy akkor az átlagos élettartam majd 500e kilométer lesz. Vagy 800 vagy akármennyi, a lényeg a nagyon nagy szám, meg az hogy azt képzelik hogy az akku lineárisan öregszik és egy általános iskolás aránypárral ezt ki lehetne számolni.
Nem lehet.
-
-MarhaRépa-
tag
A 70% egy fokkal jobb.
A lényeg az, hogy elvi hibás az a számolgatás, hogy teszem azt egy 10 éves autóban 70%-os az akku, akkor még tíz év múlva majd 40%-os lesz. Vagy ugyanez a logika futott kilométerrel.
Annak ellenére hogy ez egy igen elterjedt tévhit, lásd a sok "szakértői" cikket olyanokról, hogy valami gittegylet kielemezett X villanyautót, és abból levezették hogy akkor az átlagos élettartam majd 500e kilométer lesz. Vagy 800 vagy akármennyi, a lényeg a nagyon nagy szám, meg az hogy azt képzelik hogy az akku lineárisan öregszik és egy általános iskolás aránypárral ezt ki lehetne számolni.
Nem lehet.
-
axioma
veterán
Mert már 50%-on van. (Tegyük fel hogy tényleg ott van, és nem szarul van mérve). Ez már nagyon az élettartam vége.
"Plusz a gariido nem a tulnyomo resz egy auto eleteben, persze lehet luxusozni, de az 10x akkora koltseg lesz."
Ebben teljesen igazad van, de szerintem érdemes tisztában lenni a kockázatokkal, és esetleg utánanézni hogy milyen költségekkel jár egy esetleges javítás.
leirtam a sajat automra... %-ot, idotavot, koltseget
az 50% helyett 70-rol van valoszinuleg szo, nem katalogusadathoz viszonyitva, ezert tok mas a szitu mint amit allitasz
ettol me'g s konkret peldany is tonkremehet rovid idon belul, de ja, ice is beallhat, biztosra nehez menni -
-MarhaRépa-
tag
Tehát akkor almát a körtével, adott egy gyártó 110 éve gyárt autót, adott egy másik aki 17 éve gyárt autót.
Egyik elad 1,5M elektromos autót a másik elad 7,5M autót és növekedési csodáról beszélünk az egyiknél meg arról, hogy az prémium, a másik meg beleállt a földbe, miközben mindenhol ezerrel megy az ev terjedése?
Felhasználó oldalról ez egy vicc, a prémiumság ott bukik el, hogy ilyen különbség lehet egy régi meg egy friss gyártó között, egy olyan szegmensben ami meghatározó. Nem beszélve pl a. BYD előadásokról… ami megint egy másik lépték.
Érdekes az Apple az prémium nem is jön mellé senki aki 5* annyi telefont ad el egyik évről a másikra és csak az a mentség, hogy az kommersz.
Nézd, nem akarom újrakezdeni, nincs értelme. Annyit megjegyeznék, hogy nem én hoztam fel (sokadjára sem) a BMW-t egy teljesen irreleváns témában.
A számokat meg nem érdemes vitatni. Tény hogy a Tesla visszaesett, globálisan is, Európában pedig az első félévben valami -30%-ot produkált úgy, hogy már 2024-ben is esett.
Értem én hogy frusztráló, de ezek tények. -
-MarhaRépa-
tag
Mert már 50%-on van. (Tegyük fel hogy tényleg ott van, és nem szarul van mérve). Ez már nagyon az élettartam vége.
"Plusz a gariido nem a tulnyomo resz egy auto eleteben, persze lehet luxusozni, de az 10x akkora koltseg lesz."
Ebben teljesen igazad van, de szerintem érdemes tisztában lenni a kockázatokkal, és esetleg utánanézni hogy milyen költségekkel jár egy esetleges javítás.
-
biga
őstag
Azt nem tudja szerintem senki, max. a gyár, akinek megvannak az adott akkura az öregedési statisztikák.
A lényeg az, hogy az öregedés nem lineáris. Az elején gyors, aztán van egy hosszú lineáris szakasz, az végén pedig bezuhan, és gyorsan elhalálozik.
Az i3-ra ez pont ugyanúgy érvényes.
Én tuti nem vennék olyan használt EV-t aminek hamarosan lejár, vagy lejárt a garanciája. Függetlenül a gyártótól. De ezt nyilván mindenkinek magának kell eldönteni.
"Én tuti nem vennék olyan használt EV-t aminek hamarosan lejár, vagy lejárt a garanciája. Függetlenül a gyártótól. De ezt nyilván mindenkinek magának kell eldönteni."
En alapvetöen igyekszem uj autot venni (hogy jusson a többieknek hasznalt aztan
). Ennek ellenére én annyira nem aggodnék e miatt. Szerintem itt is csak az az igaz, mint az ICE-k esetén: ha jo gazdaja volt, és mellé szerencséd is van, hogy nem egy eleve konstrukcio hibas modellt fogsz ki (ami hala istennek BEV esetében a joval egyszerübb mechanika miatt eleve kisebb esélyü), akkor szerintem nincs ebben több para, mint anno a belsöégésünél, söt. Az emlitett konstrukcio hiba is elsösorban az elsö tulajokat (illetve a nagyon fiatal autokat) érintheti, amikor mar tizenéves lesz, akkor mar jo eséllyel ismertek ezek is.
A BEV-knél inkabb az (is) lathato, hogy a technika kb évröl-évre fejlödik, jooval gyorsabban, mint az elmult 20 év ICE-ire jellemzö. Igy ha varsz (mindig) még egy évet, akkor jo eséllyel egy jobb technikat kapsz. Hasznaltan is
-
Tiédetis
senior tag
-
cOxeR
Ármester
Almát körtével.
Tehát akkor almát a körtével, adott egy gyártó 110 éve gyárt autót, adott egy másik aki 17 éve gyárt autót.
Egyik elad 1,5M elektromos autót a másik elad 7,5M autót és növekedési csodáról beszélünk az egyiknél meg arról, hogy az prémium, a másik meg beleállt a földbe, miközben mindenhol ezerrel megy az ev terjedése?
Felhasználó oldalról ez egy vicc, a prémiumság ott bukik el, hogy ilyen különbség lehet egy régi meg egy friss gyártó között, egy olyan szegmensben ami meghatározó. Nem beszélve pl a. BYD előadásokról… ami megint egy másik lépték.
Érdekes az Apple az prémium nem is jön mellé senki aki 5* annyi telefont ad el egyik évről a másikra és csak az a mentség, hogy az kommersz.
-
WiZARD
veterán
-
axioma
veterán
Azt nem tudja szerintem senki, max. a gyár, akinek megvannak az adott akkura az öregedési statisztikák.
A lényeg az, hogy az öregedés nem lineáris. Az elején gyors, aztán van egy hosszú lineáris szakasz, az végén pedig bezuhan, és gyorsan elhalálozik.
Én tuti nem vennék olyan használt EV-t aminek hamarosan lejár, vagy lejárt a garanciája. Függetlenül a gyártótól. De ezt nyilván mindenkinek magának kell eldönteni.
OK, de miert gondolod hogy nem a koztes plato elejen, hanem mar a vegen van?
Plusz a gariido nem a tulnyomo resz egy auto eleteben, persze lehet luxusozni, de az 10x akkora koltseg lesz. -
biker
nagyúr
Almát körtével.
Shadow?
-
-MarhaRépa-
tag
-
Tiédetis
senior tag
tudjuk, egyik sem ég olyan gyorsan ki mint a premium bmw, még az EV sem
kommersz vackok -
-MarhaRépa-
tag
-
Tiédetis
senior tag
Almát körtével.
-
Tiédetis
senior tag
Mivel az "premium", az idő haladtával egyre nő a kapacitása
-
axioma
veterán
Az akku degradációs görbéje nem lineáris. Simán lehet hogy ez az adott példány hamarosan feldobja a talpát.
Ja, csak azt is tedd hozza hogy mekkora valoszinuseggel es mi a 'hamarosan'. Az 1 even belulit ppm-mel lehet max merni... legalabbis ha semmi mas info nincs csak ez a foto.
Kivancsi lennek i3 akkura mit mondanal ennyi idos koraban. -
-MarhaRépa-
tag
Az akku degradációs görbéje nem lineáris. Simán lehet hogy ez az adott példány hamarosan feldobja a talpát.
-
-MarhaRépa-
tag
Almát körtével.
-
biga
őstag
Ne szamolj autonomiabol akkudegradaciot! Mi siman voltunk ugy, hogy 2-3 honapig csa és kizarolag varos, mondjuk atlag 30km/h lehetett, és az autonomia joval meghaladta a WLTP értéket (350 helyett ~400) 2 és fél évesen közel 98%-os akkuval.
Aztan mostanaban meg sok benne a palya, a WLTP 350 helyett 100%-nal jo, ha 300-at josol elöre. Majd tavasszal viszem megint éves atvizsgalasra, de legutobb volt 98%. (majd 50e km nél) -
t72killer
titán

Amúgy bármit jelenthet, a range amit kiírva látsz, az előző töltési ciklus használata alapján számolódik. Ha az előző körben a lépcsőmászást gyakorolta az eladó, akkor érthető - de egy 9éves kocsinál bármi IS lehet...
-
cinemazealot
addikt
Biztos van rá mód más modelleknél, nekem csak iOnnal van tapasztalatom. Viszont ahhoz, hogy jól lásd a cellák állapotát, alaposan le kellene meríteni. Na most vagy úgy mész oda, hogy ezt meg tudod beszélni az eladóval és ha tetszik, az első utad egy töltőhöz fog vezetni, vagy kockáztatsz, mert jó eséllyel csurig töltve vár majd az eladó.
#18051 Tiédetis
A 200 km külterületen hasonló méretű aksival barátibb, mint ez a 107 km. Akkor viszont lehet, hogy ezt a példányt nem erőltetném.
-
cigam
titán
"Akkor ez eléggé le van strapálva. Nem?"
Nem feltétlenül. Ha tényleg dimbes-dombos környezetben van használva és külterületen (tehát >50 km/h sebességgel), akkor az egy komoly tényező, hiszen egy magasabb fogyasztásból kalkulál az autó. Ha friss a fénykép és a közelmúlt hősége miatt sokat klímázott a tulaj, az megint egy erős hatótáv csökkentő tényező. És szerintem még a meleg miatti sub-optimális töltés (regeneratív fékezés) is okozhat rosszabb hatótáv becslést (azt nem tudom, hogy a Kia Soulnak mennyire jó, illetve van-e egyáltalán akku temperálása).
Ha jól látom, a hirdető egyébként 120-140 km-es hatótávot ígér (nyáron, klíma nélkül, városban, használattól függően), szóval simán lehet, hogy ez a fényképen most egy terhelés utáni állapot.
Gonollom nem csak Ion-nál lehet megnézni a cellák töltöttségét. Az sokkal informatívabb, mint a tippelő óra. SOH, cellák egyformasága,...
Mennyibe kerül egy szakszervizes átvizsgálás, állapotfelmérés? -
Tiédetis
senior tag
Nem feltétlenül. Ha tényleg dimbes-dombos környezetben van használva és külterületen (tehát >50 km/h sebességgel), akkor az egy komoly tényező, hiszen egy magasabb fogyasztásból kalkulál az autó. Ha friss a fénykép és a közelmúlt hősége miatt sokat klímázott a tulaj, az megint egy erős hatótáv csökkentő tényező. És szerintem még a meleg miatti sub-optimális töltés (regeneratív fékezés) is okozhat rosszabb hatótáv becslést (azt nem tudom, hogy a Kia Soulnak mennyire jó, illetve van-e egyáltalán akku temperálása).
Ha jól látom, a hirdető egyébként 120-140 km-es hatótávot ígér (nyáron, klíma nélkül, városban, használattól függően), szóval simán lehet, hogy ez a fényképen most egy terhelés utáni állapot.
van, befúvós
hőszipkás klíma, nem fogyaszt sokat
90-95-ös sebesség mellett nyáron kitudtam hozni 200-210km-t
sík területen
ez kevésnek tűnik de látni kellene
mindamellett a hajtómű hibák miatt nem vennék mégegyszer ilyet, garis ügyintézés miatt itthon kia-t sem -
cinemazealot
addikt
-
Tiédetis
senior tag
ha új az akku, meglehet nézni, DE hajtómű miatt óvatosan
féltengelyeket ellenőrizni, nincs-e olajszivárgás, ha bármi jele van, ott kell hagyni, ha hangos menet közben, szintén. Ezeknek csak csere ha gebaszos és bontott is drága -
cigam
titán
Oké, csak érdeklődöm, tanulok, miközben keresem a következőt.
-
Tiédetis
senior tag
nekem volt ilyen. Anno akkukat cseréltek benne amíg garis volt, akkor kb. tudta 170-210-et nyáron. Átlagot kellene látni, illetve elhasználni belőle x mennyiséget és megnézni mennyit tudsz betölteni. Ez 70% hogy eredeti akksi, ha így van, engedd el.
-
axioma
veterán
2011-es iont vettem 2018-ban 70% akkuval. Tavaly osszel [nem megallt, csak teknosozott 20km hatralevonel ha olyanja volt] csereltek par gyenge cellat, valami 200e-rel kezdodo dijjal, nem markaszerviz persze. Ma talan a kezdeti nyari 70km valos [nem amit kiir, az volt 92 is] helyett szuk 65 van, telen inkabb 60 helyett 50-nel szamolok. De baromira nem linearis a leepules, az ebbol is latszik.
-
cigam
titán
Állítólag csak városon belül volt használva, igaz dimbes-dombos településen. Ha 150-el számolok, akkor picit jobb ~70%-os. Kérdés a degradáció mértéke. Az első 10 év alapján 10 év múlva 40%-os lesz(?). Otthoni AC töltést feltételezve)
-
biker
nagyúr
200km-t újonnan is városban és elővárosban optimális esetben tudhatott, az a kasztni méret 13,5kWh/100-al nagyon optimista. a hatótávot meg az elmúlt utak átlaga alapján számolja, ami ha tempósabb pl 15-16kwh-s átlag akkor már eleve 150km-ből indulunk újként ki.
-
cOxeR
Ármester
1,5 milliomodik tisztán elektromos eladás van a cikkben világszerte a BMW group-nál, Tesla 7,5 milliónál tart, ha jó az adat. Mihez képest nézzük a növekedést ugye. Mindegy összességében is unalmas ez az egész.
-
cigam
titán
-
biker
nagyúr
-
cigam
titán
Segítsétek értelmezni a képet!
Ez egy 2016-os Kia Soul. Azt írja az internet, hogy új korában akár 200km feletti hatótávot tudott. Ez azt jelenti, hogy most 10 évesen ~50%-os aksi? -
-MarhaRépa-
tag
A magyar használtpiaci árak a nyugat-europai áraktól függnek, mivel rengeteg használt autót visznek be onnan. Úgyhogy teljesen releváns volt a válaszom.
A BMW meg pont lényegtelen ebben a kontextusban, a kolléga nem BMWt akar venni. -
Tiédetis
senior tag
Amik vannak fenn készletes Tesla Y-ok a Tesla oldalán (nem a juniper), azok megérhetik az árukat? Van egy fehér, hátsókerekes LFP akksis, 16 milláért. Az már kezd olyasmi ár lenni, amit elfogadnék.
Vajon a rebesgetett magánszemélyeknek szóló támogatásra érdemes várni?támogatás: volt már szó itt használtakra is pár hónapja...
Ismerve a támogatások mértékét, azzal csak az állam fog megint jól járni. Ki kell szórni a kínai testvérek ottóit
Musk már nem haver a kormánynak, nem biztos hogy bekerül a feltételek közé -
WiZARD
veterán
Követem a Tesla M3 LR (2019-2020) árak alakulását és azt vettem észre, hogy ami 2024 őszén 9,5M volt most simán beviszik 8M alá? Néztem a HAHU-s árakat (200 DB abból 93 LR) és meglepődve tapasztalom az árak ilyen mértékű ingadozását... Veszik még az emberek a Teslákat vagy elmúlt a hype?
Ami 2024 őszén 4-5 éves autó volt, az most 2025 augusztusában 5-6 éves autó.
+nagy mennyiségben megjelentek a nyugat EU (holland) lízingből kifutott használt autók, amik jelentősen bővítették a kínálatot is. -
WiZARD
veterán
Nem tudom észrevetted-e, de Rellind a magyar használt árakról beszélt, majd cOxeR is és utána a Pest megyében tapasztaltakról.
Erre válaszként legalább olyan relevánsak volt az amerikai számok mint a globális számok

-
-MarhaRépa-
tag
-
-MarhaRépa-
tag
Lehet téged nem érdekel, de a kollégát érdekelte, arra válaszoltam.
"Veszik még az emberek a Teslákat vagy elmúlt a hype?"
-
WiZARD
veterán
Amik vannak fenn készletes Tesla Y-ok a Tesla oldalán (nem a juniper), azok megérhetik az árukat? Van egy fehér, hátsókerekes LFP akksis, 16 milláért. Az már kezd olyasmi ár lenni, amit elfogadnék.
Vajon a rebesgetett magánszemélyeknek szóló támogatásra érdemes várni?Jó áron van, 3,7m kedvezménnyel, ha valóban lesz is állami támogatás, akkor se hinném hogy ennyi lenne.
Ez nem új autó, hanem 6k km-es bemutató autó. (ami nem baj, de van akinek szempont)
És van pár extra benne, ami kérdés neked számít-e. (nagyobb felni, fehér belső, vonóhorog)Vagy lehet bízni az állami támogatásban, ha lesz akkor mondjuk lehet 1,5-2 milliót tippelni rá. Így 16,5-17,2 körül lesz egy extrák nélküli Juniper.
A nagy felni szebb, de rázósabb, többet fogyaszt.
A vonóhorog vagy kell vagy nem.
Fehér belső nem rossz, de én elengedném azért cserébe hogy 1 generációval újabb autóm legyen, üléshűtéssel, jobb rugózással, csendesebb belsővel.De hogy lesz-e támogatás és milyen formában azt kevesen tudják megmondani.
-
BrandonXXV
aktív tag
Vajon a rebesgetett magánszemélyeknek szóló támogatásra érdemes várni? -
WiZARD
veterán
-
cOxeR
Ármester
-
WiZARD
veterán
érted, "A BMW EV eladásai növekedtek"

-
cOxeR
Ármester
A BMW EV eladásai növekedtek, és nem csökkentek.
Persze, de akkor az utakról hol vannak mert Tesla hegyek vannak Pest megyében, I4 meg ritka mint a fehér holló. Nem nem érdekel mi van más országban.
Amúgy meg kit érdekel az új, engem ugyan nem, használt piacon az I3/I4 is esik mint a fene… kb pont annyit mint a Tesla. -
-MarhaRépa-
tag
-
Tiédetis
senior tag
-
WiZARD
veterán
-
cOxeR
Ármester
- idén a Tesla európai eladása jelentősen csökkentek. Azon lehet vitatkozni hogy a "beleálltak a földbe" jelző túlzott vagy nem, de a tény az tény.
- Van Highland és Juniper, ez pedig a régebbi autók árára erőteljesen hatott.
- Musk politikai aktivitása miatt Nyugat-Európában rengetegen akartak/akarnak megszabadulni a használt autóktól, ezért rengeteg autó ömlött a használt piacra.I3-ak is estek 4M körül van sok olyan amit én 5,8-ért adtam el 1 éve, meg I4-ek is 13M körül, 1 éve I4-ek nem voltak 17-18M alatt… akkor a BMW is beleállt a földbe?

-
Tiédetis
senior tag
-
F-ECT$
titán
- idén a Tesla európai eladása jelentősen csökkentek. Azon lehet vitatkozni hogy a "beleálltak a földbe" jelző túlzott vagy nem, de a tény az tény.
- Musk politikai aktivitása miatt Nyugat-Európában rengetegen akartak/akarnak megszabadulni a használt autóktól, ezért rengeteg autó ömlött a használt piacra.Illetve kezdik elérni a gari határát évben és kilóméterben.
-
-MarhaRépa-
tag
Követem a Tesla M3 LR (2019-2020) árak alakulását és azt vettem észre, hogy ami 2024 őszén 9,5M volt most simán beviszik 8M alá? Néztem a HAHU-s árakat (200 DB abból 93 LR) és meglepődve tapasztalom az árak ilyen mértékű ingadozását... Veszik még az emberek a Teslákat vagy elmúlt a hype?
- Musk politikai aktivitása miatt Nyugat-Európában rengetegen akartak/akarnak megszabadulni a használt autóktól, ezért rengeteg autó ömlött a használt piacra. -
biker
nagyúr
nem azt mondtam, hogy kevesebbért adható el, hanem azt hogy NEM ELADHATÓ akár
Ez fogalmilag erősen eltér ugye? -
-MarhaRépa-
tag
Báttya. Ez alföld. Nem rich Dunántúl
Értem én, de akkor is pontatlan volt amit írtál.
-
Tiédetis
senior tag
Ez a chademo kérdés megint tök felhasználás függő. Ha van aki tudja mire fogja használni és nem kell neki, akkor tök felesleges ezen aggódni, és azt elemezni hogy évek múlva ez gond lesz-e eladásnál. Akkor is lesz olyan vevő akinek nem kell.
Mi 3.5 évet használtuk úgy, hogy nem töltöttük chademon.
Évek múlva? Mi lesz ha 2 hónap után jön rá, hogy nem ez álmai EV-je? Oké adapter. Ingyen van? Na ugye. Azért ha 20kwh-s fogyasztást nézünk (oké, lehet kevesebb is vagy több is, nem M3) az 200-250km. 150 oda és vissza? Értem, nem fog menni ennyit. Soha? Tuti? Ja igen, akkor majd keres. Én is kerestem. Mol, drágán. TEA néhol/néha mert állandóan foglalt volt. Tudom, ez putrisztán

-
WiZARD
veterán
Ez a chademo kérdés megint tök felhasználás függő. Ha van aki tudja mire fogja használni és nem kell neki, akkor tök felesleges ezen aggódni, és azt elemezni hogy évek múlva ez gond lesz-e eladásnál. Akkor is lesz olyan vevő akinek nem kell.
Mi 3.5 évet használtuk úgy, hogy nem töltöttük chademon.
-
Tiédetis
senior tag
hagyjuk már ezt a leaf témát...
leaf-t akar és fog venni és innen is akar tutit hallani, ha mégis rossz végén lesz neki, akkor tudjon mutogatni
VEDD MEG!
chademo meg fel fog támadni, mindenki azt fog telepíteni még putrisztánba is
nyilván a ködös albionban meg direkt is
gyere el putrisztánba és vigyél innen leafet, sokkal olcsóbb itt, mint ott (vagy nem tudom) kormányváltás kell osztjónapot
-
Rellind
senior tag
-
t72killer
titán
ácsi, árcédulát is nézted
?Amúgy igen, magasan túl van lihegve a chademo kérdés. Nem a chademo töltőpontból lesz kevesebb, hanem CSS-ből több. Legalábbis errefelé még az újonnan telepítettek is gyakran kapnak chademo fejet.
Az adapter egyébként valóban működik és még igen messze járunk a képzeletbeli chademo kihalástól.
-
moleculez
veterán
Amúgy pont ma futottam bele Chademo - CSS adapterbe, pedig nem kerestem. Ezek mennyire (nem) ajánlottak? Mert ha működik, akkor túl van lihegve ez a kérdés.
-
bigdigit
addikt
Szerintem konkrétan arra gondolt a kolléga míg nálad lesz az értéke a 0 felé fog konvergálni. Aki kicsit is tájékozódik annak már most is annyit ér. Másfél éve majdnem én is bele ugrottam.
-
t72killer
titán
az a baj, rettegsz egy urban legendtől amit egy dezinformáció alapoz meg, és emiatt figyelmen kvül hagysz egy olyan lényeges kérdést, mi lesz a chademo teljes kisorolása után az értéke az autódnak. Tudom neked istenbizonysosenem fog kelleni, de ha bárki villanyautót vesz, már ma is erős negatívum a chademo kérdése
Leafek azért vannak sokan, és egyre több újszerű, mert 1-2 éve szórták ki 7mFt-ért őket csak vigyák már a 3.14csába a kereskedésből, és sokan megvették, majd eladják
Szerk: csak azért lényegesen drágább autót venni, merthogy majd drágábban megveszik, kb olyan logika, hogy azért veszek csúcs VGA-t egy office-dzsímél-yútúb trióra használt gépbe, mert majd drágábban el tudom adni

-
bigdigit
addikt
A dezinfót a Hyundai/Kia generálja azzal, hogy SEMMILYEN érdemi infó nincs az akksi első mondjuk 100e km-éről. Bemondja neked, hogy ő 100% tutijó. Akkor is, ha külön OBD kütyüt veszel, elutazol 4-5, tőled 3-400km-ekre lévő dealerhez ránézni az eladó kocsira. Ha még mindíg nem sikerült volna megfejteni: hosszabb távú MEGBÍZHATÓSÁGI infókat próbálnék kihámozni az akksi fiatalkori öregedési fokából. Ez a nissannál látható, elég baj, hogy a Kiánál nem.
#18006: hogy mi lesz a chademo jövője, főleg egész UK-ben, nem tudom - errefelé egyáltalán nem ritka jószág (térkép, random töltőpontokra klikk). Kelet-EU putrisztánokba úgy se tudom eladni, mert rossz oldalon van a kormány.
Ez egy teljesen felesleges aggódás. Ha 100% akkor a legrosszabb esetben is 95% a bruttó értékhez képest. Túl van ez gondolva. Ráadásul tolhatod neki akár mindig 100%-ra és már egyes infók szerint direkt jó ha DC-it is kap rendesen.
-
t72killer
titán
"A Leafnél nincs okos pufferbe szuszakoljuk a veszteségeket tech"
MINDEN autónál más a bruttó és a nettó kWh, a nissan mindig a bruttót adja meg, a hyundai a nettót
vagyis az 40-es leaf 37kWh kihasználható, a 64-es kona/niro meg 67kWh valójában
nincs itt semmi különlegesség, max dezinformációA dezinfót a Hyundai/Kia generálja azzal, hogy SEMMILYEN érdemi infó nincs az akksi első mondjuk 100e km-éről. Bemondja neked, hogy ő 100% tutijó. Akkor is, ha külön OBD kütyüt veszel, elutazol 4-5, tőled 3-400km-ekre lévő dealerhez ránézni az eladó kocsira. Ha még mindíg nem sikerült volna megfejteni: hosszabb távú MEGBÍZHATÓSÁGI infókat próbálnék kihámozni az akksi fiatalkori öregedési fokából. Ez a nissannál látható, elég baj, hogy a Kiánál nem.
#18006: hogy mi lesz a chademo jövője, főleg egész UK-ben, nem tudom - errefelé egyáltalán nem ritka jószág (térkép, random töltőpontokra klikk). Kelet-EU putrisztánokba úgy se tudom eladni, mert rossz oldalon van a kormány.
-
FIREBLADE78
addikt
-
FIREBLADE78
addikt
Hogyne lenne. Úgy hívják hogy Ionity.
Báttya. Ez alföld. Nem rich Dunántúl
-
biker
nagyúr
A Leafnél nincs okos pufferbe szuszakoljuk a veszteségeket tech, ha jól értelmeztem, és simán a SOH-en látod, hogy csökkent x ciklus, y év után. A Kia 100%ot ír. OBDvel adatbányászva is, ld #17993.
Szóval mielőtt még extra mélyen nyúlnék zsebbe, tudni szeretném, hogy mit kapok az extra x ezer fontért: hány %al kisebb az esélye annak, hogy a gari lejárta után 1évvel nem csak pl 20% kapacitást bukik, hanem koppra kipurcan az akksi. Láttam már "karón varjút" - korábban linkeltem a felfújt leaf akksit, de arról kiderült, hogy egy Hong Kong-i taxit pörgetett valami 150k mérföldön át, gyorstöltőzgetve, az év felében 30++ fokos melegben.
nem, még nincs kész a döntés, csak érveket várok ami a mi felhasználásunk mellett érnek 2-3-5e fontot/20-30-50% extra kiadást. Azonos ár/kozmetikai 5-10% pluszktg mellett no brainer, a Niro-t venném. A picit talán olcsóbb Kona szóba került, de az kicsi.
az a baj, rettegsz egy urban legendtől amit egy dezinformáció alapoz meg, és emiatt figyelmen kvül hagysz egy olyan lényeges kérdést, mi lesz a chademo teljes kisorolása után az értéke az autódnak. Tudom neked istenbizonysosenem fog kelleni, de ha bárki villanyautót vesz, már ma is erős negatívum a chademo kérdése
Leafek azért vannak sokan, és egyre több újszerű, mert 1-2 éve szórták ki 7mFt-ért őket csak vigyák már a 3.14csába a kereskedésből, és sokan megvették, majd eladják
-
moleculez
veterán
Én is néztem annó de nekem sem tetszik a külseje. Ilyen se nem semmi se semmi. Nyeletlen bicska penge nélkül.
-
cOxeR
Ármester
Nincsen nekik. Bmw charging horror áron ad mindent. Sajnos nekem számít,hogy mennyiért töltök. De majd elmegyek hozzád ingyen tölteni
Gyere nyugodtan, dobok ki ház elé kábelt.
5Mwh-m marad idén plusszba, egy kocsi még lazán belefér. -
-MarhaRépa-
tag
Nincsen nekik. Bmw charging horror áron ad mindent. Sajnos nekem számít,hogy mennyiért töltök. De majd elmegyek hozzád ingyen tölteni
Hogyne lenne. Úgy hívják hogy Ionity.
-
madgie
titán
A Leafnél nincs okos pufferbe szuszakoljuk a veszteségeket tech, ha jól értelmeztem, és simán a SOH-en látod, hogy csökkent x ciklus, y év után. A Kia 100%ot ír. OBDvel adatbányászva is, ld #17993.
Szóval mielőtt még extra mélyen nyúlnék zsebbe, tudni szeretném, hogy mit kapok az extra x ezer fontért: hány %al kisebb az esélye annak, hogy a gari lejárta után 1évvel nem csak pl 20% kapacitást bukik, hanem koppra kipurcan az akksi. Láttam már "karón varjút" - korábban linkeltem a felfújt leaf akksit, de arról kiderült, hogy egy Hong Kong-i taxit pörgetett valami 150k mérföldön át, gyorstöltőzgetve, az év felében 30++ fokos melegben.
nem, még nincs kész a döntés, csak érveket várok ami a mi felhasználásunk mellett érnek 2-3-5e fontot/20-30-50% extra kiadást. Azonos ár/kozmetikai 5-10% pluszktg mellett no brainer, a Niro-t venném. A picit talán olcsóbb Kona szóba került, de az kicsi.
Kona csoportban belinkeltek már pár hazai Niro-t, amik 300k km felett futnak már és akkuilag semmi bajuk nincs. Igen, a Kona/Niro hajtóműben kényesebb, de egy csomó olyan eladó példány van, amit nemrég javítottak, azokkal valszeg nem lesz gond egy darabig.
Szerintem a Niro/Kona egy fene jó konstrukció, lehet hogy csak hetvennel tölt DC-n, de nem is 50 fokra főzött akkuval esel be Fótra, mint én a Teslával, hogy aztán minden V3 foglalt legyen és 50-60 kW-tal csorogjon az elektron az autóba V2-n, amit amúgy 80 km óta fűtött elő a rendszer (rengeteg energiával, feleslegesen). Tudom, ne fűtsem elő... mióta megvan a s3xy commander, inkább én kapcsolom be, jóval később.
ui: faramuci a helyzet, hogy annyira olcsó a többiekhez képest a SuC és olyan sok Tesla van már, hogy nagyon könnyű a Superchargeren szívni. Sajnos az Electroverse is megtalálta a bugot az appjukban, pedig tök jó volt az elhagyatott E.ON töltőkön fillérekért tölteni
-
WiZARD
veterán
6 évig volt Leafem, 1 percig nem bántam soha, hogy nem Ioniq-ot választottam.
40es Leaf akku meg mindenféle obd okoskodás mellett is bármikor be tud sz*rni, legyen az csak egy gyenge cella, vagy szivárgás. Az "akku garancia" (ami valójában kapacitás garancia néven megy, de még az se teljesen igaz) egyikre se vonatkozik.
A 40es akku új korában nettó 37 kWh, nekem 100k km után 83%-os volt, azaz nettó ~31 kWh. Ha kellett használtam, de alapvetően vigyáztam rá, nem tároltam 0/100%-on, nem is mindig töltöttem 100%-ra, villámtöltést se nyomtam agyba-főbe, hogy megsüssem...Hogy most egy használtat megvennék-e, hát nem biztos hogy igen a válasozm. Picit félnék az akkutól, de nem ismerem a konkurencia jellemző hibáit, nem tudom jobb-e.
Új hozzászólás Aktív témák
-
18100 - 18001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Revolut
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Autós topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen monitort vegyek?
- Gumi és felni topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gyúrósok ide!
- Építő/felújító topik
- PSti: Volt már problémád az új típusú videokártya extra tápegység csatlakozásával?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI Katana 15 B14WEK-234 GAMER notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 5050 8GB W11
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
- Xiaomi 15 Ultra 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ZTE Nubia Redmagic 10 Air 512GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 5th I i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!

Innovaciós cég,aha
.