- A Panther Lake a Blackwellel kel frigyre a System76 legújabb, linuxos noteszében
- Minden földi jóval ellátott OLED monitorpárral bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- Újragondolja grafikus vezérlőpultját a Qualcomm
- A ChatGPT-t és Claude-ot is ki kell szolgálja az Android 2027-től
- Itt a nagy hőmérsékletpara, ami a VGA-gyártókat is összezavarja
-
24100 - 24001
26210 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rolly
veterán
A Plug&Charge se úgy működik, ahogy az ember gondolná... Menü, mivel szeretnék fizetni, plug&charge, válassz fejet, hopp, akkor autóról lehúz mert befoglalta 3 percig, fej kiválaszt, bedug, fél perc kattogás és megy (Valahol Siófokon volt ez, ha jól emlékszem eon). Majd arra jár egy vicces társaság, menü, töltés leállítása, te meg kapod az értesítőt, hogy 6kW, kész.... Persze lehetne ideiglenes kód, de a vészleállító még mindig ott van.
Az átállás meg nem ezen fog múlni.
Engem jobban zavar, hogy a 100kWh-ás töltő helyett 300kWh terjed és aranyárban számolja az ampert, akkor is, ha 50kWh-val töltök...
Hogy nincs egy tető, pedig ott leszek fél órát.a plug and charge bizony úgy működik amit állít... fogom odaállok az autóval bedugom tölteni és tölt ...
eon töltőn amúgy szerintem nincs még plug and charge... ionityn van az tuti és ott jól működik
-
brumi1024
veterán
A Plug&Charge se úgy működik, ahogy az ember gondolná... Menü, mivel szeretnék fizetni, plug&charge, válassz fejet, hopp, akkor autóról lehúz mert befoglalta 3 percig, fej kiválaszt, bedug, fél perc kattogás és megy (Valahol Siófokon volt ez, ha jól emlékszem eon). Majd arra jár egy vicces társaság, menü, töltés leállítása, te meg kapod az értesítőt, hogy 6kW, kész.... Persze lehetne ideiglenes kód, de a vészleállító még mindig ott van.
Engem jobban zavar, hogy a 100kWh-ás töltő helyett 300kWh terjed és aranyárban számolja az ampert, akkor is, ha 50kWh-val töltök...
Hogy nincs egy tető, pedig ott leszek fél órát.Nálam Plug&Charge-nál sosem kérte mivel akarok fizetni (Ionity), bedugtam, kijelzőhöz hozzá sem nyúltam, majd ~20 másodperc múlva indult a töltés.
kW, nem kW
h. -
siti
őstag
Én Shell-el szívtam tavaly nyáron Siófokon. NFC nem ment. BMW appból nem ment. Kártyán 3x zároltattam pénzt, de az sem ment. 2 hét múlva 3. telefon után kaptam vissza a zárolt összeget... Amíg a töltőinfrastruktúra ennyire nyögvenyelős/ szopatós addig az egész átállás esélytelen. Ionity alapvetően jó. ott is van olyan, hogy 3 perc után töltési hiba van és át kell álni másik oszlopra, de eddig NFC-ven simán indítottam mindig. 1x nem ment, amikor sütötte a nap a kijelződ és nem ment az érintőfelület sem, de BMW appból azt is tudtam indítani. Várom a Plug & charge-ot nagyom amúgy... Mobility-n meg BMW NFC kártyát nem olvassa be szinte soha. Mobility-s kulcstartóNFC-t simán... de appból (BMW és/vagy Mobility) az is indítható. De azért valljuk be a népesség jelentő része evvel sem akar/ fog szenvedni, hogy appal szarakodjon.
Hogy nincs egy tető, pedig ott leszek fél órát. -
robi-k
őstag
Boldog - a meg humorral megspékelt - Bolondok Napját mindenkinek!
-
CharlieDrop
veterán
Megérkezett a legújabb, megújuló energiával üzemelő E.EEL-11 elektromos autó töltő a kínálatunkba!
11kW teljesítmény megújuló energiából éjjel-nappal!
Két tartály összeköthető a speciális E.EEL-C crossover kábellel, így elérhető a 22kW teljesítmény is!
A tartály speciális, kettős szigetelésű üveg, így biztonságos, de a vízbe nyúlni TILOS!

Megvásárolható üresen vagy feltöltve!Rendelés itt kommentben!
#afd
Ehhez nekem még reggel van. Néztem ki a fejemből, hogy ez mi
-
biker
nagyúr
-
Tsebacsi
nagyúr
Megérkezett a legújabb, megújuló energiával üzemelő E.EEL-11 elektromos autó töltő a kínálatunkba!
Két tartály összeköthető a speciális E.EEL-C crossover kábellel, így elérhető a 22kW teljesítmény is!
A tartály speciális, kettős szigetelésű üveg, így biztonságos, de a vízbe nyúlni TILOS!

#afd
Kettőt kérek töltve, köszönöm!
-
biker
nagyúr

#afd
-
biker
nagyúr
Én múlt héten pénteken szívtam az Ionityvel. Balatonkereszttúron 26KW volt a max speed - ott hagytam a francba. Aztán Sormáson nem ment az egyik oszlop, üzemzavar, álhattam át a 2 fokos 80 km/h-s szélben - élveztem nagyon. Haza felé Székesfehérváron minden rendben volt, max tempóval ment a kicsike.
másik oszlopon is 26kW? van amikor egyik másik oszlop rossz, és lassú
-
hunspikey
őstag
Én múlt héten pénteken szívtam az Ionityvel. Balatonkereszttúron 26KW volt a max speed - ott hagytam a francba. Aztán Sormáson nem ment az egyik oszlop, üzemzavar, álhattam át a 2 fokos 80 km/h-s szélben - élveztem nagyon. Haza felé Székesfehérváron minden rendben volt, max tempóval ment a kicsike.
-
biker
nagyúr
lehet, mol plugee esetén. mondjuk getzidrága és 20/40kwh vehető, és rohadt kényelmetlen, de ha ezt szeretnéd, lehetséges
-
passatgt
aktív tag
Azzal én is szivtam, ráadásul szakadó esőben egy kút végében fehérvárnál.. Próbáltam a letöltött appról inditani, bedugtam semmi. Aztán észrevettem, hogy a két töltő közt van valami terminál szintén esővédetlen kijelzővel, azon tudtam bepötyögni regisztáció nélkül persze zárolt egy nagyobb összeget, és kb 20 percnyi szenvedés, anyázás és szarráázás után végre elindult.
SUC, Mobility esetén volt a legzökkenőmentesebb, legjobb a tapasztalatom eddig, Mol is ment mindig de asszem az kissé drága. Ionity-n még nem jártam, de egy biztos, az OMW-t kerülöm ezen túl. Mondjuk nem értem, ha már a kutak fölé tudnak tetőt tenni, akkor a töltőhöz ahol jellemzően többet kell állni (és néha még basz@kodni is) miért nem lehet legalább egy 4m2-es bádogot odakanyarintani, ezt még csomagátvevő automatánál is meg tudja ugrani néha a telepítő.
amúgy pont egy benzinkúton lehetne akár az is, hogy rádugom a töltőt aztán bent mondom a kutasnak, hogy indítsa már el aztán ha befejeztem kifizetem, mint egy normál tankolást...
-
mjani1172
addikt
"De azért valljuk be a népesség jelentő része evvel sem akar/ fog szenvedni, hogy appal szarakodjon." -> ez nagyon így van, és ameddig ez lesz addig nemsok esély van az átállásra. A kockákat, akik többségében jelen vannak a fórumon ezek nem érdeklik, sőt, de az átlagembert (többséget) igenis frusztrálja a millió app, meg hogy nem működik stb...
Én mikor Teslára váltottam éreztem hogy itt az SC-n milyen sima ügy minden (pedig engem nem zavart a sok app, de ez valami über jó), odaállsz kinyílik a töltő ajtó, bedugod a kábelt és semmit nem kell csinálnod....mehetsz a dolgodra, majd mikor visszaértél kihúzod és továbbállsz. Valljuk be ennek így kellene működnie.tuzpenge és Andras6800
+1
-
tuzpenge
addikt
Én Shell-el szívtam tavaly nyáron Siófokon. NFC nem ment. BMW appból nem ment. Kártyán 3x zároltattam pénzt, de az sem ment. 2 hét múlva 3. telefon után kaptam vissza a zárolt összeget... Amíg a töltőinfrastruktúra ennyire nyögvenyelős/ szopatós addig az egész átállás esélytelen. Ionity alapvetően jó. ott is van olyan, hogy 3 perc után töltési hiba van és át kell álni másik oszlopra, de eddig NFC-ven simán indítottam mindig. 1x nem ment, amikor sütötte a nap a kijelződ és nem ment az érintőfelület sem, de BMW appból azt is tudtam indítani. Várom a Plug & charge-ot nagyom amúgy... Mobility-n meg BMW NFC kártyát nem olvassa be szinte soha. Mobility-s kulcstartóNFC-t simán... de appból (BMW és/vagy Mobility) az is indítható. De azért valljuk be a népesség jelentő része evvel sem akar/ fog szenvedni, hogy appal szarakodjon.
"De azért valljuk be a népesség jelentő része evvel sem akar/ fog szenvedni, hogy appal szarakodjon." -> ez nagyon így van, és ameddig ez lesz addig nemsok esély van az átállásra. A kockákat, akik többségében jelen vannak a fórumon ezek nem érdeklik, sőt, de az átlagembert (többséget) igenis frusztrálja a millió app, meg hogy nem működik stb...
Én mikor Teslára váltottam éreztem hogy itt az SC-n milyen sima ügy minden (pedig engem nem zavart a sok app, de ez valami über jó), odaállsz kinyílik a töltő ajtó, bedugod a kábelt és semmit nem kell csinálnod....mehetsz a dolgodra, majd mikor visszaértél kihúzod és továbbállsz. Valljuk be ennek így kellene működnie. -
Andras6800
senior tag
-
Rolly
veterán
Azt nem tudom, hogy csak ennél a töltőnél nem ment e épp a kártyás fizetés, de 4 gomb volt rajta és a kártya alatti nem világított zölden, szóval feltételezem, hogy nem aktív valamiért. De nem tudom, hogy csak ideiglenesen, vagy itt nincs egyáltalán. OMV Szigetszentmiklós töltő amúgy. App véleményekben most olvasom, senkinek nem megy a kártyaregisztráció, 1 éves véleménynél is, szóval alapból fos az egész

én töltök rendszeresen omv töltőn de vagy audis appból indítom vagy mióta van audis nfc kártyám azzal. (Békéscsaba / Szeged)
-
Kroni1
veterán
Azt nem tudom, hogy csak ennél a töltőnél nem ment e épp a kártyás fizetés, de 4 gomb volt rajta és a kártya alatti nem világított zölden, szóval feltételezem, hogy nem aktív valamiért. De nem tudom, hogy csak ideiglenesen, vagy itt nincs egyáltalán. OMV Szigetszentmiklós töltő amúgy. App véleményekben most olvasom, senkinek nem megy a kártyaregisztráció, 1 éves véleménynél is, szóval alapból fos az egész

Azzal én is szivtam, ráadásul szakadó esőben egy kút végében fehérvárnál.. Próbáltam a letöltött appról inditani, bedugtam semmi. Aztán észrevettem, hogy a két töltő közt van valami terminál szintén esővédetlen kijelzővel, azon tudtam bepötyögni regisztáció nélkül persze zárolt egy nagyobb összeget, és kb 20 percnyi szenvedés, anyázás és szarráázás után végre elindult.
SUC, Mobility esetén volt a legzökkenőmentesebb, legjobb a tapasztalatom eddig, Mol is ment mindig de asszem az kissé drága. Ionity-n még nem jártam, de egy biztos, az OMW-t kerülöm ezen túl. Mondjuk nem értem, ha már a kutak fölé tudnak tetőt tenni, akkor a töltőhöz ahol jellemzően többet kell állni (és néha még basz@kodni is) miért nem lehet legalább egy 4m2-es bádogot odakanyarintani, ezt még csomagátvevő automatánál is meg tudja ugrani néha a telepítő.
-
Tsebacsi
nagyúr

Uhh az elég gáz

-
passatgt
aktív tag

-
Tsebacsi
nagyúr
Az OMV-s töltők tényleg szarok, vagy csak én vagyok béna? Megálltam, appot letöltöttem, indítás után azt írja nem tölthetők be a töltők, a qr kód beolvasás nem működik. Gondoltam regisztrálok egy fiókot(bár nem kért, hátha az a baja). Nincs Apple/Google belépés, jelszó mező nem jelszómező szóval nem ajánl fel automata kitöltést, az utolsó lépésben küld egy aktiváló linket, de ugyanúgy ott marad a képernyőt, be kell zárni az appot és újra belépni(a jelszóval amit ugye nem ment el). Utána sem működött természetesen. Kb 20 perc múlva megpróbáltam újra, akkor betöltött rendesen, qr kódot beolvasta. Rányomok első opcióra, kéri adjak meg kártya adatokat(nincs apple pay természetesen), itt sem tölti ki az autofill... bepötyögöm, gondolkozik, majd nem sikerült. Megpróbáltam háromszor, nem ment egyszer sem... A töltőn a bankkártya gombot meg hiába nyomkodtam, nem csinált semmit(alapból nem világított zölden a gombja).
Parndorfban azt hiszem OMV-s töltőn töltöttem, ott csak bankkártya kellett, app nem.
-
F-ECT$
titán
Az OMV-s töltők tényleg szarok, vagy csak én vagyok béna? Megálltam, appot letöltöttem, indítás után azt írja nem tölthetők be a töltők, a qr kód beolvasás nem működik. Gondoltam regisztrálok egy fiókot(bár nem kért, hátha az a baja). Nincs Apple/Google belépés, jelszó mező nem jelszómező szóval nem ajánl fel automata kitöltést, az utolsó lépésben küld egy aktiváló linket, de ugyanúgy ott marad a képernyőt, be kell zárni az appot és újra belépni(a jelszóval amit ugye nem ment el). Utána sem működött természetesen. Kb 20 perc múlva megpróbáltam újra, akkor betöltött rendesen, qr kódot beolvasta. Rányomok első opcióra, kéri adjak meg kártya adatokat(nincs apple pay természetesen), itt sem tölti ki az autofill... bepötyögöm, gondolkozik, majd nem sikerült. Megpróbáltam háromszor, nem ment egyszer sem... A töltőn a bankkártya gombot meg hiába nyomkodtam, nem csinált semmit(alapból nem világított zölden a gombja).
Én a nyereményjátékukon játszottam néha, az is eléggé fapad.
-
passatgt
aktív tag
-
biker
nagyúr
"az autóipari nátriumion-cellák ára az év végére akár 19 dollár/kWh-ra zuhanhat, miközben az olcsóbb e-autókban használt LFP-cellák jelenleg 55 dollár körül mozognak."

https://makronom.eu/2026/03/26/fagyallo-villamtoltheto-natriumion-cellak/
A múltkor Répa szerint 100$ körül mozogtak az árak... várom a radikális árcsökkentéseket

Ha ez igaz, és a Iránon még sokat izmoznak bőven megvan a 3 éves TCO paritás....
a valóságot meg leírtam pár napja: az energiatárolókban és autókban is használt lfp akkuk ára 10%-ot nőtt, februárban 4000$-al volt olcsóbb az a 250kWh energiatároló amit kiajánlottam, mint március végén.
nem tudom honnan szedik az adatot, lehet hogy decemberi a forrás -
-MarhaRépa-
tag
"az autóipari nátriumion-cellák ára az év végére akár 19 dollár/kWh-ra zuhanhat, miközben az olcsóbb e-autókban használt LFP-cellák jelenleg 55 dollár körül mozognak."

A múltkor Répa szerint 100$ körül mozogtak az árak... várom a radikális árcsökkentéseket

Ha ez igaz, és a Iránon még sokat izmoznak bőven megvan a 3 éves TCO paritás....
Teljesen értelmetlenek ezek a hírek, mert az akku árak nem úgy alakulnak ki, mint az olaj ára a tőzsdén.
-
gorbep
őstag
Persze ki mivel számol, mit akar alátámasztani...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
1. 86$
2. amikor a gyártók az 5M-val takaróztak ( akku beszerzés költségét említettek, szó se volt hűtésről BMS stb), még a jellemző akkuméret 60 kWh körül volt. Most az átlagos akkuméret 60-90.... számoljunk a közepével, az 75 kWh
3. nem volt szó ÁFÁ-rólÉs akkor így számold újra, mennyi az annyi... segítek... 2 220 799 Ft
Ha ez neked 5M, akkor küldj 5M-t a számlámra, én meg adok vissza ennyit....

NEKEM ez PR duma, nektek nem, OK, nem vitatkozom, legyen igazatok...

Német üzemanyagárról bocs a téves infót, már azóta több....

-
passatgt
aktív tag
Nálam is, a Hyundai i20-ban nem kapcsoltam ki a sávtartót, de itt ki kell, mert kb akkor mindig bejelez, ha nem találja meg valamelyik vonalat. Az i20-ban legalább akkor csak simán nem érzékelt... de reméljük tuningolnak rajta majd valami frissítésben
-
szebe
addikt
-
mjani1172
addikt
Nem hoztad meg hozzá a kedvem😀.
De ha van időm, szombaton megnézem, akkor van nyílt nap. -
F-ECT$
titán
A gázreakció itt is rossz (mint a korábbi byd autóknál), a futómű nincs felkészülve erre a teljesítményre, és a vezetéstámogató rendszerek is hibáznak. Cserébe nem túl drága. Ki kell próbálni
-
mjani1172
addikt
-
Kinder
senior tag
-
biker
nagyúr
-
F-ECT$
titán
Papíron jónak tűnik, de tesztet még nem néztem róla, és pláne nem láttam élőben. Mondjuk engem eléggé zavar a Leapmotorban szinte az összes vezetéstámogató rendszer, és ha jól tudom, akkor a BYD sem remekel ebben.
-
mjani1172
addikt
Az Atto 3 Evo-t nézte valaki?
Papíron nagyon jó ajánlat. -
brumi1024
veterán
-
kleinguru
addikt
Sziasztok!
Tudtok olyan 3 fázisú legalább 11kW töltőt ajánlani, amiből 2-t felszerelve és használva automatikusan megcsinálja a terhelés elosztást napelem rendszer mellett is? -
tuzpenge
addikt
Nem, nincs így. Ha szignifikáns különbség van, akkor az nem ugyanaz a rendszer.
Hmm, vajon miért nem mondjuk Budakalász vs. Salgótarján példát hozta? Pedig ott is teljesen nyilvánvalóan komoly különbségek vannak a tisztaságban.
Esetleg Budapest vs. Koppenhága?(Azt hagyjuk is hogy Oslo az egy város, Marokkó meg egy ország)
Dehogynem...az hogy Te az irodádban az excel táblákban mit látsz vagy a teamvieweren keresztül teljesen irreleváns. HA nem töltöttél el kis időt az adott gyárban személyesen (nem 1-2 napról beszélek), akkor feleslegesen beszélgetünk....én tapasztalatból írom, hogy még felsővezetés szinten is szignifikáns különbségek vannak hozzáállásban is....hiába ugyan az a rendszer.
-
-MarhaRépa-
tag
Ez teljesen így van....én is autóiparban vagyok már 20 éve, és igenis szignifikáns különbségek vannak (hiába ugyan az a process papíron). Ezt @Marha is tudja (ha meg nem akkor az már valóban az ő szégyene vagy elvakultsága), de most tolja ezt a paplan rizsát, és még idekeveri a rasszizmust is ami totál baromság, mert senki nem tolt itt semmiféle rasszista szöveget....az hogy leírták hogy tisztaság szempontjából különbség van marokkó meg oslo között az nem rasszizmus, hanem tény......
Nem, nincs így. Ha szignifikáns különbség van, akkor az nem ugyanaz a rendszer.
Hmm, vajon miért nem mondjuk Budakalász vs. Salgótarján példát hozta? Pedig ott is teljesen nyilvánvalóan komoly különbségek vannak a tisztaságban.
Esetleg Budapest vs. Koppenhága?(Azt hagyjuk is hogy Oslo az egy város, Marokkó meg egy ország)
-
cinemazealot
addikt
Szerintem nézzétek meg a Zaklatás c. Michael Douglas - Demi Moore filmet és miközben a fenti agyon rágott témára is kaptok egy korabeli (IT-s) példát, jól is szórakoztok.

-
tuzpenge
addikt
Hát nem tudom.. azért valahogy mégis a cégnél ahol dolgozom a Kínai cég ugyan avval a processel Németből szállított sorral magas selejtaránnyal gyártott, míg a német gyár drasztikusan alacsonyabbal. És ebben az esetben még a beszállító is ugyan az az érintett alkatrésznél, azaz nincs lokal supply chain. De volt ugyan ilyen Mexikói gyárral is. Adott technológiával ugyan azon a tipusú soron ugyan attól a beszállítotót származó terméken Magyar gyár atom stabilan gyártott.. Mexikói gyár meg hetente állt le gyenge process miatt, mert bukott a Q checken. Persze olyan is van amit Itthon nem tud legyártani jól a gyár, pedig Kínában megy.... És ugyan olyan sor van mind2 helyen. Bizonyos aspektusokban Mexikót még értemtem is (PCB polulációs tisztasági prolémák), mert ott bezavart a por/homok.
Ez teljesen így van....én is autóiparban vagyok már 20 éve, és igenis szignifikáns különbségek vannak (hiába ugyan az a process papíron). Ezt @Marha is tudja (ha meg nem akkor az már valóban az ő szégyene vagy elvakultsága), de most tolja ezt a paplan rizsát, és még idekeveri a rasszizmust is ami totál baromság, mert senki nem tolt itt semmiféle rasszista szöveget....az hogy leírták hogy tisztaság szempontjából különbség van marokkó meg oslo között az nem rasszizmus, hanem tény......
-
Andras6800
senior tag
"a munkavállalók munkamorálja és precizitása erősen eltérő egyes országok között"
Valójában nem. A melós mindenhol melós. És mindenhol ugyanaz a folyamatervezés és minőségbiztosítási rendszer van mögötte, ami minimálisra igyekszik csökkenteni a dolgozók elbaxási lehetőségét.
"nagyon sok esetben az alkatrészeket helyi beszállítókkal oldják meg."
Nincs jelentősége, ugyanazt kell tudni az összes beszállítónak világszerte.
"Ezeknél nincs olyan kontroll mint a központi gyárban ahol az összeszerelést végzik."
Dehogynem. Csak nincs tökéletes minőségbiztosítási rendszer, a tömeggyártásban mindig van ingadozás, és van selejt is.
Hát nem tudom.. azért valahogy mégis a cégnél ahol dolgozom a Kínai cég ugyan avval a processel Németből szállított sorral magas selejtaránnyal gyártott, míg a német gyár drasztikusan alacsonyabbal. És ebben az esetben még a beszállító is ugyan az az érintett alkatrésznél, azaz nincs lokal supply chain. De volt ugyan ilyen Mexikói gyárral is. Adott technológiával ugyan azon a tipusú soron ugyan attól a beszállítotót származó terméken Magyar gyár atom stabilan gyártott.. Mexikói gyár meg hetente állt le gyenge process miatt, mert bukott a Q checken. Persze olyan is van amit Itthon nem tud legyártani jól a gyár, pedig Kínában megy.... És ugyan olyan sor van mind2 helyen. Bizonyos aspektusokban Mexikót még értemtem is (PCB polulációs tisztasági prolémák), mert ott bezavart a por/homok.
-
Kroni1
veterán
Nincs erre semmilyen objektív mérőszám, ami ezt mutatná. Én két nagy konszern belső minőségbiztosítási statisztikáit láttam a világ gyakorlatilag összes régiójából az elmúlt 27 évből, egyik sem mutatott ki soha semmilyen szignifikáns különbséget. Egy jól megtervezett gyártási folyamat, robosztus minőségbiztosítási rendszerrel, gyakorlati képzéssel párosítva ugyanazt hozza mindenhol. Ezzel együtt volt szerencsém rengeteg nációval együtt dolgozni illetve közelebbről is megismerni. Alapvetően tök egyformák vagyunk, nagyon hasonló gondjaink, vágyaink, örömünk, bánatunk van. Nyilván vannak kultúrális különbségek, ezeket nem is tagadja senki, a rasszista baromság ott kezdődik, amikor valaki azzal magyaráz negatív tulajdonságokat, mert valakinek akármilyen a bőrszíne, vallása, születési helye.
A köztudatban lévő " ne vegyél X országban készült valamit, mert az szarabb mint az Y országban készült" okosságok nagy része konteó. A maradéknak meg objektív műszaki háttere van, nem pedig az, hogy az ott dolgozók nem annyira kifinomultan fejlettek, mint a keresztény fehér ember. (Férfi, nyilván)Én elfogadom, hogy ez a véleményed, és biztos sok a konteó is, de aztán néhány konteóról pont ki szokott derülni, hogy valós alapokon nyugszik. Nem is kell a bőrszínt ide keverni, pl. USA-ban pl. megfigyelték a Monday effect-et, hogy (pl. egy vasárnapi NFL meccs után) hétfőn ugyanazon dolgozók gyengébb minőséget állítanak elő mint mondjuk szerdán. (nyilván ennek az automatizálással egyre kevesebb a jelentőssége.)
Klímából mindenesetre én továbbra is japánban gyártottat fogok venni, nemcsak amiatt ami a köztudatban van, klímás haverom volt kint gyárlátogatáson több országban is, azt mondta amit japánban látott attól leesett az álla.
-
Andras6800
senior tag
Nekem nem is az a bajom ezzel a kilinccsel, hogy elektromos, hanem hogy meg kell nyomni ahhoz, hogy kijöjjön. Legalábbis Draskovics videója szerint. Ha már ilyen bonyolultan kellett ezt megoldani, akkor jöjjön/nyíljon már ki magától ha az autó közelébe érek. Ezt a 15 éves Espace-em is tudta.
Ugyanez a D és B mód, és hogy nem jegyzi meg az állást, menet közben egy P után is mindig egyel többet kell visszakapcsolni.
Amúgy nagyon tetszetős nekem is, a technikába se nagyon lehet belekötni, remélhetőleg ez lesz pár éven belül az alap más gyártóknál is.
Nem kell megnyomni, ha közeledsz kiugrik ahogy kell. Az ilyen tesztes videók ebből a szempontból nem irányadóak, mert a vágoképek/ videózás, jössz mész az autó körül bebolondítja az ilyen fnkciókat.
-
-MarhaRépa-
tag
"A melós mindenhol melós" és elméletileg ugyanolyan kiképzés után ugyanazt is csinálják, de gyakorlatilag mégsem.
Erre szokták mondani, hogy az elmélet és a gyakorlat elméletileg ugyanoda vezet, de gyakorlatilag mégsem..

Nem véletlenül van, hogy nemcsak autóknál tud faktor lenni ez, de pl. műszaki cikkeknél, hangszereknél is. Utóbbinál dikert ki szokták elemli még a használt hirdetésekben is a gyártás helyét, mert nem mindegy pl. hogy egy gitár kínai, indonéz, japán vagy USA gyártás..
Én nem hinném amúgy, hogy rasszizmus lenne a kultúrális/mentalitásbeli különbségek felismerése, mert azokak megérteni és elfogadni kell, a szőnyeg alá seprésük nem megoldás. Közgazdaságtan órán is tanultam erről az egyetemen érdekes dolgokat.
Van egy autóipari vonatkozású, 2019-es oscar díjas dokumentumfilm is egyébként ami igencsak tanulságos pont a fent emlitettek tekintetében, American Factory a címe, Netflixen elérhető.Nincs erre semmilyen objektív mérőszám, ami ezt mutatná. Én két nagy konszern belső minőségbiztosítási statisztikáit láttam a világ gyakorlatilag összes régiójából az elmúlt 27 évből, egyik sem mutatott ki soha semmilyen szignifikáns különbséget. Egy jól megtervezett gyártási folyamat, robosztus minőségbiztosítási rendszerrel, gyakorlati képzéssel párosítva ugyanazt hozza mindenhol. Ezzel együtt volt szerencsém rengeteg nációval együtt dolgozni illetve közelebbről is megismerni. Alapvetően tök egyformák vagyunk, nagyon hasonló gondjaink, vágyaink, örömünk, bánatunk van. Nyilván vannak kultúrális különbségek, ezeket nem is tagadja senki, a rasszista baromság ott kezdődik, amikor valaki azzal magyaráz negatív tulajdonságokat, mert valakinek akármilyen a bőrszíne, vallása, születési helye.
A köztudatban lévő " ne vegyél X országban készült valamit, mert az szarabb mint az Y országban készült" okosságok nagy része konteó. A maradéknak meg objektív műszaki háttere van, nem pedig az, hogy az ott dolgozók nem annyira kifinomultan fejlettek, mint a keresztény fehér ember. (Férfi, nyilván) -
Kroni1
veterán
"a munkavállalók munkamorálja és precizitása erősen eltérő egyes országok között"
Valójában nem. A melós mindenhol melós. És mindenhol ugyanaz a folyamatervezés és minőségbiztosítási rendszer van mögötte, ami minimálisra igyekszik csökkenteni a dolgozók elbaxási lehetőségét.
"Ezeknél nincs olyan kontroll mint a központi gyárban ahol az összeszerelést végzik."
Dehogynem. Csak nincs tökéletes minőségbiztosítási rendszer, a tömeggyártásban mindig van ingadozás, és van selejt is.
"A melós mindenhol melós" és elméletileg ugyanolyan kiképzés után ugyanazt is csinálják, de gyakorlatilag mégsem.
Erre szokták mondani, hogy az elmélet és a gyakorlat elméletileg ugyanoda vezet, de gyakorlatilag mégsem..

Nem véletlenül van, hogy nemcsak autóknál tud faktor lenni ez, de pl. műszaki cikkeknél, hangszereknél is. Utóbbinál dikert ki szokták elemli még a használt hirdetésekben is a gyártás helyét, mert nem mindegy pl. hogy egy gitár kínai, indonéz, japán vagy USA gyártás..
Én nem hinném amúgy, hogy rasszizmus lenne a kultúrális/mentalitásbeli különbségek felismerése, mert azokak megérteni és elfogadni kell, a szőnyeg alá seprésük nem megoldás. Közgazdaságtan órán is tanultam erről az egyetemen érdekes dolgokat.
Van egy autóipari vonatkozású, 2019-es oscar díjas dokumentumfilm is egyébként ami igencsak tanulságos pont a fent emlitettek tekintetében, American Factory a címe, Netflixen elérhető. -
F-ECT$
titán
Hagyjuk már ezt a szar rasszista bullshitelést. Köszi.
Mi a rasszista abban, hogy az emberek nem egyformák
Nem kell túltolni a píszí biciklit, mert elfedi a lényeget. -
-MarhaRépa-
tag
Hagyjuk már ezt a szar rasszista bullshitelést. Köszi.
-
-MarhaRépa-
tag
Pedig sok tetrméknél számít, hogy hol gyártják. A japán autóknál is mindig mondták régebben, -amikor még érkezett japán import-, hogy egészen más minőség mint amit már az EU-ban szereltek össze (anno még a használtpiaci árára is hatással volt). Kávéfőzőknél ugyanez, pl. több cikkben kitérnek rá, hogy a DeLonghi romániai gyárában készült készülékek gyengébb minőségűek. Bár a minőségbiztosítás azonos, a munkavállalók munkamorálja és precizitása erősen eltérő egyes országok között, és nagyon sok esetben az alkatrészeket helyi beszállítókkal oldják meg. Ezeknél nincs olyan kontroll mint a központi gyárban ahol az összeszerelést végzik. Nyilván őket is, és a leszállított termékeket is folyamatosan ellenőrzik, de a visszahívásoknál is sokszor kiderül, hogy nem is az autógyártónál, hanem valamilyen beszállítóval volt gond.
gorbep
Szinte biztos, hogy nem. Ahogy fentebb is írtam, ki tudja, milyen beszállítók készítik és hol? Ha mást nem, a belében az alkatrészek között biztos tele van gagyizva mindenféle olcsó kínai ellenállásokkal és ki tudja mivel. Mondjuk ez ma már minden termékkel így van."a munkavállalók munkamorálja és precizitása erősen eltérő egyes országok között"
-
mjani1172
addikt
Pedig sok tetrméknél számít, hogy hol gyártják. A japán autóknál is mindig mondták régebben, -amikor még érkezett japán import-, hogy egészen más minőség mint amit már az EU-ban szereltek össze (anno még a használtpiaci árára is hatással volt). Kávéfőzőknél ugyanez, pl. több cikkben kitérnek rá, hogy a DeLonghi romániai gyárában készült készülékek gyengébb minőségűek. Bár a minőségbiztosítás azonos, a munkavállalók munkamorálja és precizitása erősen eltérő egyes országok között, és nagyon sok esetben az alkatrészeket helyi beszállítókkal oldják meg. Ezeknél nincs olyan kontroll mint a központi gyárban ahol az összeszerelést végzik. Nyilván őket is, és a leszállított termékeket is folyamatosan ellenőrzik, de a visszahívásoknál is sokszor kiderül, hogy nem is az autógyártónál, hanem valamilyen beszállítóval volt gond.
gorbep
Szinte biztos, hogy nem. Ahogy fentebb is írtam, ki tudja, milyen beszállítók készítik és hol? Ha mást nem, a belében az alkatrészek között biztos tele van gagyizva mindenféle olcsó kínai ellenállásokkal és ki tudja mivel. Mondjuk ez ma már minden termékkel így van.Hogyne számítana....
De ez megint parttalan vita mint annyi minden itt.
Az emberek, a gondolataik a munkáról, a hozzáállássról,minőségről, nem egyformák. Igenis van különbség. Aki nem lát különbséget pl: a tisztaságról egy oslo és marokkó között, annak úgyis mindegy. -
biker
nagyúr
Ok telefonon nézegettem és tényleg nem tűnt fel alul vannak lapok. Ettől még mint írtam a mostani hónapban is volt. Viszont lehet rá is jöttem hol a hiba. Van amikor nem zárom be az allalmazást. Így csak újra rámenve újra próbálom használni. Ekkor van amikor újra csatlakozást kér mert gondolom közben más hálózaton voltam. Na ilyenkor hibába szokott futni és valami őrületes számokat ír ki a töltés alatt mezőben .
küldd el azért a gyári számot emailben, ránézetek
-
bigdigit
addikt
Ok telefonon nézegettem és tényleg nem tűnt fel alul vannak lapok. Ettől még mint írtam a mostani hónapban is volt. Viszont lehet rá is jöttem hol a hiba. Van amikor nem zárom be az allalmazást. Így csak újra rámenve újra próbálom használni. Ekkor van amikor újra csatlakozást kér mert gondolom közben más hálózaton voltam. Na ilyenkor hibába szokott futni és valami őrületes számokat ír ki a töltés alatt mezőben .
-
biker
nagyúr
ó ember, a letöltött xls munkafüzet lapokat mondom
csak itt az utolsó 12 hónap havonta nézetben 2025 ápilistól 2026 márciusig van bontva, meg az évente nézet van bontva
és ebből nem látszik a 2025-ben hol számolt félre, de valahol január-március közt
-
Vesa
veterán
A minöségbiztositas az minöségbiztositas Németorszagban is meg Dél Afrikaban is. Nem a földrajzi hely vagy az ottani munkaerö hatarozza meg igazabol a minöséget, tudomasom szerint. Nem attol lesz jobb vagy rosszabb az auto, hogy pl Németorszagban gyartjak (viszont a gyartasi költségeket ez nagyban befolyasolja
)Pedig sok tetrméknél számít, hogy hol gyártják. A japán autóknál is mindig mondták régebben, -amikor még érkezett japán import-, hogy egészen más minőség mint amit már az EU-ban szereltek össze (anno még a használtpiaci árára is hatással volt). Kávéfőzőknél ugyanez, pl. több cikkben kitérnek rá, hogy a DeLonghi romániai gyárában készült készülékek gyengébb minőségűek. Bár a minőségbiztosítás azonos, a munkavállalók munkamorálja és precizitása erősen eltérő egyes országok között, és nagyon sok esetben az alkatrészeket helyi beszállítókkal oldják meg. Ezeknél nincs olyan kontroll mint a központi gyárban ahol az összeszerelést végzik. Nyilván őket is, és a leszállított termékeket is folyamatosan ellenőrzik, de a visszahívásoknál is sokszor kiderül, hogy nem is az autógyártónál, hanem valamilyen beszállítóval volt gond.
gorbep
Szinte biztos, hogy nem. Ahogy fentebb is írtam, ki tudja, milyen beszállítók készítik és hol? Ha mást nem, a belében az alkatrészek között biztos tele van gagyizva mindenféle olcsó kínai ellenállásokkal és ki tudja mivel. Mondjuk ez ma már minden termékkel így van. -
bigdigit
addikt
Bármelyikre megyek mindig csak azt tölti le. De a 3. Hónapban az 56kw se jó. Ott pont duplázott.
-
biker
nagyúr
A másik két munkalapot nem vetted észre akkor, amiben az utolsó 12 hónap van meg az összes évente?
de pont a hiba nem látszik, mert a 2025-re írt érték a haviban nincs ott, mert az 2025-03 és 2026-03 közt van és ezek a hónapok jók, jan feb nem látszik -
bigdigit
addikt
-
bigdigit
addikt
-
biker
nagyúr
-
bigdigit
addikt
Ennyire jól számol a Z-box. Már 2870e Ft belement másfél év alatt az autóba.
-
gorbep
őstag
A teljesen elektromos CLA-t is ott gyártják, azt is most kezdték pár hónapja.
Ami nekem ennél sokkal furcsább, hogy a barátom 2 hónapja rendelt egy C300-at hazai szalonból, és mint kiderült, Dél-Afrikából hozzák!
Szerintem úgy vannak vele, hogy a magyaroknak jó lesz az is. A Németországi gyárakból meg gondolom nyugatra megy minden + saját piacra. Az enyém is jófajta német Bremeni gyárban készült, mégis besz*rt, bár lehet, hogy nem az autó hibájából. Szóval mindegy.Szinte biztos, hogy az OBC-d nem németben készült... ott max beépítik, de semmi sem kizárt...
-
TayRol
nagyúr
A minöségbiztositas az minöségbiztositas Németorszagban is meg Dél Afrikaban is. Nem a földrajzi hely vagy az ottani munkaerö hatarozza meg igazabol a minöséget, tudomasom szerint. Nem attol lesz jobb vagy rosszabb az auto, hogy pl Németorszagban gyartjak (viszont a gyartasi költségeket ez nagyban befolyasolja
)egy OFF márkával ezt személyes tapasztalat alapján cáfolni tudom úgy, hogy a policy mindenhol _elvileg_ tényleg ugyan az.
-
-MarhaRépa-
tag
)Így van, tökmindegy hol van a gyár.
-
biga
őstag
Ami nekem ennél sokkal furcsább, hogy a barátom 2 hónapja rendelt egy C300-at hazai szalonból, és mint kiderült, Dél-Afrikából hozzák!
Szerintem úgy vannak vele, hogy a magyaroknak jó lesz az is. A Németországi gyárakból meg gondolom nyugatra megy minden + saját piacra. Az enyém is jófajta német Bremeni gyárban készült, mégis besz*rt, bár lehet, hogy nem az autó hibájából. Szóval mindegy.A minöségbiztositas az minöségbiztositas Németorszagban is meg Dél Afrikaban is. Nem a földrajzi hely vagy az ottani munkaerö hatarozza meg igazabol a minöséget, tudomasom szerint. Nem attol lesz jobb vagy rosszabb az auto, hogy pl Németorszagban gyartjak (viszont a gyartasi költségeket ez nagyban befolyasolja
) -
Vesa
veterán
Szerintem úgy vannak vele, hogy a magyaroknak jó lesz az is. A Németországi gyárakból meg gondolom nyugatra megy minden + saját piacra. Az enyém is jófajta német Bremeni gyárban készült, mégis besz*rt, bár lehet, hogy nem az autó hibájából. Szóval mindegy. -
Tiédetis
senior tag
Ennek nem ez az oka. Most kezdik/kedték gyártani az új szériát (GLB), a próbagyártásban az első "teszt szériákkal" mindenhol ez van. Ilyenkor lövik össze a rendszert, derülnek ki a gyártási láncban a még benne lévő problémák (robotok programozása, logisztika, egyebek). Ez minden gyártónál így van. Egy ennyire összetett gyártási folyamat megkezdése nem úgy megy, hogy Józsi bekapcsolja a gépet és egy óra múlva már jön is le a szalagról a kész autó.
Nekem nem ezt mondják, de legyen így. Nem csak egy modellt gyártanak. Hordják vissza a kocsikat. Mindegy.
-
Vesa
veterán
Van egy kollégám, akinek a párja már elég régen a kméti Mercinél dolgozik. Azt mondja mostanság elég sokat kell pluszba bemenniük, mert olyan mértékű a minőségi probléma, hogy sorra kerülnek vissza (vagy már ki sem) az autók. Ennél pontosabban nem tudta vagy nem mondhatta el a dolgot.
Ennek nem ez az oka. Most kezdik/kedték gyártani az új szériát (GLB), a próbagyártásban az első "teszt szériákkal" mindenhol ez van. Ilyenkor lövik össze a rendszert, derülnek ki a gyártási láncban a még benne lévő problémák (robotok programozása, logisztika, egyebek). Ez minden gyártónál így van. Egy ennyire összetett gyártási folyamat megkezdése nem úgy megy, hogy Józsi bekapcsolja a gépet és egy óra múlva már jön is le a szalagról a kész autó.
-
Tiédetis
senior tag
Van egy kollégám, akinek a párja már elég régen a kméti Mercinél dolgozik. Azt mondja mostanság elég sokat kell pluszba bemenniük, mert olyan mértékű a minőségi probléma, hogy sorra kerülnek vissza (vagy már ki sem) az autók. Ennél pontosabban nem tudta vagy nem mondhatta el a dolgot.
-
bigdigit
addikt
Legutóbb nálam nem előző nap indult. Ez mind egy délelőtt alatt történt. Csak töltés közben el kellett ugrani valahova és utána folytattam.
-
biker
nagyúr
ja, minap épp valakivel hasonlón dolgoztunk, ha hétfőn elindítod, feltöltődik, de kedden húzod ki, akkor mindkét naphoz felszámolja a töltést, hiszen addig tartott.
-
Vesa
veterán
Nem vagyok szagértő, de nekem úgy tűnik, igen!
(bár a szövegezésetek eléggé lenéző a laikusok felé, ami szerintem nem szerencsés, elvégre, akinek ez nem szakmája annak miért kéne értenie hozzá? Kitesz az ember egy képet arról, hogy szarrá van égve 100db OBC ellenállás, majd ír mellé egy cikket arról, hogy a terhelésmegosztókkal van összefüggésben (amiben szó nincs arról, hogy DPD only), mindezt erősen szakmai nyelvezettel, aztán meg csodálkozik, hogy sokan -akár még szakemberek is- félreértik. Nyilván a villanyászatban jártas emberek meg nem értenek számos más területhez, mondjuk ahhoz, amit az említett "szövegérteni nem képes laikusok" csinálnak, szóval ez a hozzáállás számomra visszatetsző. Szerintem teljesen érthető, ha egy autótulajdonos biztonságban akarja tudni az autóját akkor is, ha történetesen pont nem erősáramú szakember. Nyilván senki nem akar milliós számlákat kifizetni olyan dolgok miatt, amihez voltaképpen semmi köze nincs, akár az autó elektronika sz*r, akár a töltő, akár a terhelésmegosztó. -
bigdigit
addikt
nem mellesleg, ezért is van 20/40mFt keretösszegű termékfelelősség és kivitelezői felelősség biztosítás, ha mégis a forgalmazott termék okozna hibát, akkor ha ez bizonyításra kerül, nem nekünk kell kifizetni, hanem a biztosítónak.
bigdigit: ezt szerencsés lenne töltés közben elkapni, mivel az áram*feszültségnek ki kell jönnie, ahhoz hogy egy óra alatt 7kWh helyett 14kWh menjen bele, valaminek rosszul kell mérve lennie. Esetleg időnként nézz rá töltés közben, jó-e, csinálj képernyő fotót, utána ha van rossz töltési mennyiség, arról, és küldd el emailben, intézzük az ellenőrzést.
ja és mindig frissítsd ha az app felajánlja
gorbep: "De ha már lekapcsolt, akkor legyen egy jelentős hiszterézis, vagy idő limit, amin belül nem kapcsol vissza."
igen, ez a lényeg. de ha az a nyomorult OBC tervező tudja, hogy egy indulás után 20mp kell mire kihűl az elektronikája, akkor legyen már szives ő megoldja, mivel a töltő nem tudhassa, mit tölt, ezért nem tudja, neki 10mp vagy 30mp vagy 120mp szünetet kéne tartania. ezért a szabvány szerint dolgozik
ja hogy egyes gyártók nem tartják be? pl zoé 8A/10A alatt nem tölt? ja hogy a fiat 500e nem tölt 8A alatt, sajnos vannak ilyenek"Pont a Te tanácsodra az enyémre direkt programoztam olyan üzemmódot, ami 6A-nél megáll, és nem szakítja meg a töltést"
A GS22PV pl sosem szakít meg, 6A-t tartja, cserébe a beállított max 80%-ig enged terhelni, van aki ettől lesz idegbeteg, és azt keresy, hogy álljon le 6a alatt, mert ki van terhelve, 3x16A-en hőszivattyú, indukciós lap, meg jacuzzi"de ezen elmélkedünk amikor ez a az AUTÓ GYÁRTÓ KÖRÉBEN FELMERÜLT GYÁRTÓI/TERVEZŐI HIBA!!"
igen, ezen...nem csak a németprémium, Volvo, legutóbb egy partnerünknél kifeküdt egy, márkaszerviz: a töltő ronthatta el az OBC-t, nem biztos garis lesz.
Erre visszaküldte válaszban a Volvo reddit csoportot, meg VP is mondta, hogy szakmányban javítja mindet mert tervezési hibás, mind ugyanott döglik meg, aztán hirtelen kicserélték neki gariba
ez az alapfelállás, mindenki igyekszik a legtöbbet keresni, és kifizettetni a garanciális javításokat isMindig frissítve van az app és a töltő is. Nem épp töltés közben számol rosszul hanem utólag megnézve lesz néha rossz a töltési előzményekben. Valószínű akkor amikor 1 nap többször is töltés van indítva. A második töltést elindítottam és az előzőtt már dupla mennyiségnek írta.
-
biker
nagyúr
nem mellesleg, ezért is van 20/40mFt keretösszegű termékfelelősség és kivitelezői felelősség biztosítás, ha mégis a forgalmazott termék okozna hibát, akkor ha ez bizonyításra kerül, nem nekünk kell kifizetni, hanem a biztosítónak.
bigdigit: ezt szerencsés lenne töltés közben elkapni, mivel az áram*feszültségnek ki kell jönnie, ahhoz hogy egy óra alatt 7kWh helyett 14kWh menjen bele, valaminek rosszul kell mérve lennie. Esetleg időnként nézz rá töltés közben, jó-e, csinálj képernyő fotót, utána ha van rossz töltési mennyiség, arról, és küldd el emailben, intézzük az ellenőrzést.
ja és mindig frissítsd ha az app felajánlja
gorbep: "De ha már lekapcsolt, akkor legyen egy jelentős hiszterézis, vagy idő limit, amin belül nem kapcsol vissza."
igen, ez a lényeg. de ha az a nyomorult OBC tervező tudja, hogy egy indulás után 20mp kell mire kihűl az elektronikája, akkor legyen már szives ő megoldja, mivel a töltő nem tudhassa, mit tölt, ezért nem tudja, neki 10mp vagy 30mp vagy 120mp szünetet kéne tartania. ezért a szabvány szerint dolgozik
ja hogy egyes gyártók nem tartják be? pl zoé 8A/10A alatt nem tölt? ja hogy a fiat 500e nem tölt 8A alatt, sajnos vannak ilyenek"Pont a Te tanácsodra az enyémre direkt programoztam olyan üzemmódot, ami 6A-nél megáll, és nem szakítja meg a töltést"
A GS22PV pl sosem szakít meg, 6A-t tartja, cserébe a beállított max 80%-ig enged terhelni, van aki ettől lesz idegbeteg, és azt keresy, hogy álljon le 6a alatt, mert ki van terhelve, 3x16A-en hőszivattyú, indukciós lap, meg jacuzzi"de ezen elmélkedünk amikor ez a az AUTÓ GYÁRTÓ KÖRÉBEN FELMERÜLT GYÁRTÓI/TERVEZŐI HIBA!!"
igen, ezen...nem csak a németprémium, Volvo, legutóbb egy partnerünknél kifeküdt egy, márkaszerviz: a töltő ronthatta el az OBC-t, nem biztos garis lesz.
Erre visszaküldte válaszban a Volvo reddit csoportot, meg VP is mondta, hogy szakmányban javítja mindet mert tervezési hibás, mind ugyanott döglik meg, aztán hirtelen kicserélték neki gariba
ez az alapfelállás, mindenki igyekszik a legtöbbet keresni, és kifizettetni a garanciális javításokat is -
gorbep
őstag
NEM IGAZ!
Bárkinek elküldöm a privát levelezést, ide nem rakom ki (még), de VP is tuda hogy nem igaz amit írt, a saját seggét védve írt egy félreérthető cikket, mert egy helyen (DPD) egy töltő (Elektro profi) szarul kivitelezett terhelés menedzsmentje kinyírja az autókat, mert az idióta barom aki csinálta, ki be kapcsolgatja a töltőket
Egy rendes terhelés megosztós töltő leszabályoz 6A-re, és ha egyszer lekapcsolt, később kapcsol vissza, van ami csak akkor ha legalább 10A megvan, de eleve van egy 5-10mp késése a vezérlésnek
PM-ben lehet jelentkezni a levelezésért
Ugyanígy VP az aki szerint mindenki barom aki szerint FI relé kell mert a GFCI (integrált elektronikus szivárgó áram védelem) sokkal jobb, de mikor elküldöm neki két videóban a szar töltőt, amikor vagy nem is old le, vagy 3x visszakapcsol mielőtt hibára leáll, hogy 3x megb@sszon akkor csak hümmög.
Az se zavarja, hogy a GFCI csak az elmenő kábelen van rajta, ergo a bejövő oldalról a testre, vagy az elektronikából a testre jöhet feszültség, és semmit de semmit nem fog védeni az elektronikaBocs, de hajnal 0:30.kor városszerte áramszünetre keltem, majd 3-kor ez fogadott privátban is, nem tudom visszafogni magam
Semmi baj... azt is elismerem, hogy a TERHELÉS MEGOSZTÓ JÓ!. Ezerszer inkább szabályozzon le, és állítsa meg a töltést, mint hogy a KMSZ menjen le, mert annál nagyobb veszélyt semmi nem jelent az OBC-re...

De ha már lekapcsolt, akkor legyen egy jelentős hiszterézis, vagy idő limit, amin belül nem kapcsol vissza.
Pont a Te tanácsodra az enyémre direkt programoztam olyan üzemmódot, ami 6A-nél megáll, és nem szakítja meg a töltést...

De elismerem 3x32A betáppal könnyen vagyok... de azért ennek is vannak árnyoldalai...
Most változott az MVM ASZF, és aki nem "tisztán" lakossági felhasználó ( telephely, székhely, EV stb...) csak addig maradhat az egyetemes felhasználói körben, amíg az összes ingatlana összes betápja nem haladja meg a 3x63A-t...
Kilátásba helyeztek valami büntit is szabályszegés esetére.... én meg ezen rántottam fel magam.Tavaly a vízszolgáltatásból dobtak ki cégesbe, úgy látszik most a villany a következő... felkészül gáz és távfűtés... Ha azt is meglépik, inkább feladom a vállalkozásokat.
Igen, igazat írtál... egy rosszul bekonfigolt DLB gyártja neki a munkát... de ezen elmélkedünk amikor ez a az AUTÓ GYÁRTÓ KÖRÉBEN FELMERÜLT GYÁRTÓI/TERVEZŐI HIBA!! Szénné kéne perelni a az autógyártót, ha nem bírja megoldani ezt az egyszerű mérnöki feladatot, ne gyártson autót!!!
(nyugodtan besértődhetnek a német prémiumok gyártói, szégyelljék magukat! - Bocs Répa
) -
bigdigit
addikt
"Ki kell inkább kötni a terhelésmegosztót a fenébe? De akkor meg levágja az órát, ha nagy a terhelés."
Az fogja kinyírni, ha lecsapkodja a kmsz-t, erről is van YT videó részletem, hogy alakul ki a belső túlfeszültség egy hálózaton, hogy rugnak vissza induktív fogyasztók
azért kell terhelés megosztó, ne nyírja ki a lekapcsolás, nem a terhelés megosztó nyírja ki.
nyilván a ki-be-ki-be nem tesz jót, de pont ezért nem is tesznek ilyet a gyári megoldások, csak a kókányolásoknagyon sajnálom, ami az autóddal történt, de egyben lehetsz csak biztos, nem a terhelés megosztó okozta, és nem a töltő, mert az egy dolgot tud tenni: odaadja a 230/400V-ot vagy nem
Ha az autó tervezője nem védte meg az elektronikáját, az egy kérdés, de nem szabályoz semmit a töltő. A lágyindítás/lágymegállás az OBC feladata, a belső vezérlés, minden
a terhelés megosztó normális esetben eleve 2-3mp-es mintavételezéssel dolgozik, ha nem így lenne, akkor minden lámpakapcsoláskor ugrálna a töltőáram. a CP szálon küld jelet, hogy mennyi árammal tölthet az autó, ez a szabványos megoldás. ha a CP szálon a PWM jel elmegy és DC vagy 0V akkor az OBC lemegy készenlétbe, ha van PWM jel akkor 6-32A közt szabályoz
ha a tápot kapcsolgatja egy idióta mint a DPD-nél amiről cikket írt VP, akkor kinyírja az autót, de ilyet épeszű ember nem tesz, és nem gyártanak ilyet.Úgy vettem észre a Z-box van amikor duplázza a betöltött áram mennyiségét. Ez alapján szoktam időnként számolgatni hogyan is állok degradációban. Elég idegesítő amikor na mondom most mehet 100-ra lássam mi újság aztán azt látom 56KW ment aksiba 50%-ról indulva a Kona 64-es aksijába. Csak egy példa volt.
-
WiZARD
veterán
Na meg ha nem lenne gari, akkor valószínűleg itt is olcsóbb lett volna ha valaki a töltőt javítja, mint egy gyári új teljes áron, márkaszervizes munka díjjal számolva.
-
biker
nagyúr
Durva ez a cikk! Amit észrevettem, hogy az Ioniq sokkal hamarabb visszakapcsol,. mint a Mercedes. Utóbbi valami miatt mindig sokkal később indult újra, gondolom a fejlettebb belső elektronika próbálta védeni a belét. Persze most csak elmélkedünk, lehet, hogy semmi köze sincs semmihez a terhelésmegosztónak, szimplán csak elszállt a modul gyártási hiba miatt.
Ezzel együtt, a cikket köszönöm, nagyon tanulságos. Már csak az a kérdés, mit lehet akkor tenni a biztonság érdekében? Ki kell inkább kötni a terhelésmegosztót a fenébe? De akkor meg levágja az órát, ha nagy a terhelés. Vagy hálózatot kéne bővíteni, de mostanában ez nem megy túl olajozottan ahogy hallom, és az sem biztos, hogy a betáp kábel alkalmas rá.
Macera ez az EV-zés, az a helyzet. Nem igazán győz meg. Mintha a gyártók rohannának a piac után, nincs kitalálva semmi, csak labor körülmények között, aztán kimennek az autók a nagy magyar valóságba és füstölnek el a fenébe. Soha egyetlen benzinessel annyi bajom nem volt, mint ezekkel a sz*rokkal."Ki kell inkább kötni a terhelésmegosztót a fenébe? De akkor meg levágja az órát, ha nagy a terhelés."
Az fogja kinyírni, ha lecsapkodja a kmsz-t, erről is van YT videó részletem, hogy alakul ki a belső túlfeszültség egy hálózaton, hogy rugnak vissza induktív fogyasztók
azért kell terhelés megosztó, ne nyírja ki a lekapcsolás, nem a terhelés megosztó nyírja ki.
nyilván a ki-be-ki-be nem tesz jót, de pont ezért nem is tesznek ilyet a gyári megoldások, csak a kókányolásoknagyon sajnálom, ami az autóddal történt, de egyben lehetsz csak biztos, nem a terhelés megosztó okozta, és nem a töltő, mert az egy dolgot tud tenni: odaadja a 230/400V-ot vagy nem
Ha az autó tervezője nem védte meg az elektronikáját, az egy kérdés, de nem szabályoz semmit a töltő. A lágyindítás/lágymegállás az OBC feladata, a belső vezérlés, minden
a terhelés megosztó normális esetben eleve 2-3mp-es mintavételezéssel dolgozik, ha nem így lenne, akkor minden lámpakapcsoláskor ugrálna a töltőáram. a CP szálon küld jelet, hogy mennyi árammal tölthet az autó, ez a szabványos megoldás. ha a CP szálon a PWM jel elmegy és DC vagy 0V akkor az OBC lemegy készenlétbe, ha van PWM jel akkor 6-32A közt szabályoz
ha a tápot kapcsolgatja egy idióta mint a DPD-nél amiről cikket írt VP, akkor kinyírja az autót, de ilyet épeszű ember nem tesz, és nem gyártanak ilyet. -
biker
nagyúr
Durva ez a cikk! Amit észrevettem, hogy az Ioniq sokkal hamarabb visszakapcsol,. mint a Mercedes. Utóbbi valami miatt mindig sokkal később indult újra, gondolom a fejlettebb belső elektronika próbálta védeni a belét. Persze most csak elmélkedünk, lehet, hogy semmi köze sincs semmihez a terhelésmegosztónak, szimplán csak elszállt a modul gyártási hiba miatt.
Ezzel együtt, a cikket köszönöm, nagyon tanulságos. Már csak az a kérdés, mit lehet akkor tenni a biztonság érdekében? Ki kell inkább kötni a terhelésmegosztót a fenébe? De akkor meg levágja az órát, ha nagy a terhelés. Vagy hálózatot kéne bővíteni, de mostanában ez nem megy túl olajozottan ahogy hallom, és az sem biztos, hogy a betáp kábel alkalmas rá.
Macera ez az EV-zés, az a helyzet. Nem igazán győz meg. Mintha a gyártók rohannának a piac után, nincs kitalálva semmi, csak labor körülmények között, aztán kimennek az autók a nagy magyar valóságba és füstölnek el a fenébe. Soha egyetlen benzinessel annyi bajom nem volt, mint ezekkel a sz*rokkal.Te megkaptad, esetleg írd meg, igazat írtam-e?
-
biker
nagyúr
Ajjaj... akkor lehet az a gond... Varsányinál 10-esével vannak OBC-k emiatt...

Nem ütést kap, korrekten leszabályoz az, de ha hamar visszakapcsol, elégnek a töltő ellenállások... nem lehet beállítani, ha meg kell szakítani, 10-15percig ne induljon újra?
https://www.facebook.com/photo/?fbid=25594846396835739&set=a.433243503422709

NEM IGAZ!
Bárkinek elküldöm a privát levelezést, ide nem rakom ki (még), de VP is tuda hogy nem igaz amit írt, a saját seggét védve írt egy félreérthető cikket, mert egy helyen (DPD) egy töltő (Elektro profi) szarul kivitelezett terhelés menedzsmentje kinyírja az autókat, mert az idióta barom aki csinálta, ki be kapcsolgatja a töltőket
Egy rendes terhelés megosztós töltő leszabályoz 6A-re, és ha egyszer lekapcsolt, később kapcsol vissza, van ami csak akkor ha legalább 10A megvan, de eleve van egy 5-10mp késése a vezérlésnek
PM-ben lehet jelentkezni a levelezésért
Ugyanígy VP az aki szerint mindenki barom aki szerint FI relé kell mert a GFCI (integrált elektronikus szivárgó áram védelem) sokkal jobb, de mikor elküldöm neki két videóban a szar töltőt, amikor vagy nem is old le, vagy 3x visszakapcsol mielőtt hibára leáll, hogy 3x megb@sszon akkor csak hümmög.
Az se zavarja, hogy a GFCI csak az elmenő kábelen van rajta, ergo a bejövő oldalról a testre, vagy az elektronikából a testre jöhet feszültség, és semmit de semmit nem fog védeni az elektronikaBocs, de hajnal 0:30.kor városszerte áramszünetre keltem, majd 3-kor ez fogadott privátban is, nem tudom visszafogni magam
-
-MarhaRépa-
tag
Tévedés, az újat kifizette és a régit is ..., ja, most olvasok vissza, ezt gariban kapta, hát hacsak úgy nem ...
Pont erről van szó.
-
elpescador
junior tag
Tévedni méltóztatol. A tulaj kapott helyette egy újat.
Tévedés, az újat kifizette és a régit is ..., ja, most olvasok vissza, ezt gariban kapta, hát hacsak úgy nem ...
-
Vesa
veterán

Nem ütést kap, korrekten leszabályoz az, de ha hamar visszakapcsol, elégnek a töltő ellenállások... nem lehet beállítani, ha meg kell szakítani, 10-15percig ne induljon újra?

Macera ez az EV-zés, az a helyzet. Nem igazán győz meg. Mintha a gyártók rohannának a piac után, nincs kitalálva semmi, csak labor körülmények között, aztán kimennek az autók a nagy magyar valóságba és füstölnek el a fenébe. Soha egyetlen benzinessel annyi bajom nem volt, mint ezekkel a sz*rokkal. -
-MarhaRépa-
tag
Mondjuk a hibás alkatrész nem az ő tulajdonuk, hanem az autó tulajáé ...
Tévedni méltóztatol. A tulaj kapott helyette egy újat.
-
Rolly
veterán

Nem tudom a wallbox igen lassan kapcsol vissza, de a teljesítményt is igen lassan pakolja újra...
-
elpescador
junior tag
Vagy simán csak a gyártáskor egy forrasztást elrontottak, és nem vették észre, és most adta meg magát. Vagy az ezernyi lehetséges más ok közül az egyik.
A szerviz valószínűleg visszaküldte a gyárba, és valószínűleg úton van a beszállítóhoz analízisre, akkor fog kiderülni.
Persze azt neked nem árulják el
Mondjuk a hibás alkatrész nem az ő tulajdonuk, hanem az autó tulajáé ...
-
-MarhaRépa-
tag
T2, T3 van kiépítve a töltő előtt. Terhelésmegosztó is van, kismegszakítók és Fi relé, plusz azok a biszbaszok melyek a töltőben és az autóban vannak...ha vannak egyáltalán. Mivel csak 3x16A van a házban, és néha bizony már kevés, előfordul, hogy a terhelésmegosztó megszakítja a töltést. Őszintén szólva, sajnos arra tippelek, hogy ez történhetett és ott valamiért kapott egy ütést az autó elektronikája, de ebben sem vagyok biztos.Eleve nem tudom, hogy volt-e terhelésmegosztós esemény, mert nem figyelem minden percben, elvégre, rég rossz lenne, ha ezzel kéne foglalkozni.
Vagy simán csak a gyártáskor egy forrasztást elrontottak, és nem vették észre, és most adta meg magát. Vagy az ezernyi lehetséges más ok közül az egyik.
A szerviz valószínűleg visszaküldte a gyárba, és valószínűleg úton van a beszállítóhoz analízisre, akkor fog kiderülni.
Persze azt neked nem árulják el
-
Vesa
veterán

Azért ez eléggé k*rvajó, hogy erről kb. senki nem tud és a usereknek sem szól senki. Akkor akár az is lehet, hogy ahelyett, hogy védené az autót, éppen kinyírja? -
gorbep
őstag
T2, T3 van kiépítve a töltő előtt. Terhelésmegosztó is van, kismegszakítók és Fi relé, plusz azok a biszbaszok melyek a töltőben és az autóban vannak...ha vannak egyáltalán. Mivel csak 3x16A van a házban, és néha bizony már kevés, előfordul, hogy a terhelésmegosztó megszakítja a töltést. Őszintén szólva, sajnos arra tippelek, hogy ez történhetett és ott valamiért kapott egy ütést az autó elektronikája, de ebben sem vagyok biztos.Eleve nem tudom, hogy volt-e terhelésmegosztós esemény, mert nem figyelem minden percben, elvégre, rég rossz lenne, ha ezzel kéne foglalkozni.

-
Vesa
veterán
-
gorbep
őstag
Már megjavították.
Németektől hoztam be, ott meg ugye csak 2 év garanciát ad a gyár (ami szerintem eleve ultragáz, ismerve egyrészt az autóik árát, és ahhoz képest a sokkal olcsóbb egyéb márkák adnak 3-7évet, de mindegy). Itthon mondjuk 4 évet adnak, az már barátibban hangzik. 8 hónaposan hoztam be, és a biztonság kedvéért vettem rá még 3 év gyári kiterjesztett garanciát. Nem volt drága, gyakorlatilag már most ezzel a hibával a háromszorosát fizettem volna ki a szervizben, szóval az árát már be is hozta. De azt továbbra is gáznak tartom, hogy egy alig futott autó így beszarjon. Az a legrosszabb, hogy nem tudom az okát. Mert ha netán a töltővel vagy a terhelésmegosztóval van baj, akkor nehogy megint elszálljon. Bár az Ioniq-ot gond nélkül tölti. Nem részletezték mitől szállhatott el, de gyanítom valami feszültség tüske lehetett, bár gondolom ezek ellen védve kéne lennie a moduloknak.Egy biztos: az eset is jól mutatja, hogy amíg nincs gond, addig fasza ez az elektromos izé, de ha gond van, akkor úgy repkednek a milliók, hogy csak nézhet a kedves user.
az EVSE nem tud okozni ilyen hibát, maximum ha megszakítja hirtelen az áramellátást valami miatt... előbb gyanakodnék hálózati tranziensre, vagy pillanatnyi áramszünetre... T1-T2 védelem korrekten ki van építve a házban? Van T3 védelem közvetlenül az EVSE előtt?
-
Vesa
veterán
"...inkább keresnék 3f tölthető autót a helyedben" - teljességgel igazad van.
Mi a francért nem tettek a Geely Starray EM-i modellbe 3 fázisú AC töltőt (modjuk a BYD is csak egyfázisú töltőt tett az új Seal 6 DM-i és az Atto2 DM-i modellekbe, ez valamiúj kínai dili lehet, a régebbi Seal U DM-i 11 kW 3 fázisú töltőt tartalmazott).
Amúgy szaldós vagyok még jó néhány évig (amennyiben az aktuális kormányunk nem változtatja meg a játékszabályokat), így be tud segíteni a napelemes rendszer."Mi a francért nem tettek a Geely Starray EM-i modellbe 3 fázisú AC töltőt"
Mert spórolnak. A Mercedes PHEV-ben eleve 3 fázisú AC töltő van, de extraként kérhető hozzá DC töltő is, pedig abban is egy 20kW-os akku van. Pont ilyen kocsim van (csak nem SUV). Ugyanakkor, mint a tegnap említett esetem is mutatja, ez is beszarhat..
-
Rolly
veterán
"...inkább keresnék 3f tölthető autót a helyedben" - teljességgel igazad van.
Mi a francért nem tettek a Geely Starray EM-i modellbe 3 fázisú AC töltőt (modjuk a BYD is csak egyfázisú töltőt tett az új Seal 6 DM-i és az Atto2 DM-i modellekbe, ez valamiúj kínai dili lehet, a régebbi Seal U DM-i 11 kW 3 fázisú töltőt tartalmazott).
Amúgy szaldós vagyok még jó néhány évig (amennyiben az aktuális kormányunk nem változtatja meg a játékszabályokat), így be tud segíteni a napelemes rendszer.Azért mert egy 20-25 kWh akkuhoz felesleges a három fázisú töltés.
-
Vesa
veterán
Ez pontosan milyen Mercedes? A 3 év gari az plusz a gyártói lejárta után indulással, vagy csak 3 éves koráig tart? Ha utóbbi akkor azt nem értem miért kellett egyáltalán külön megvenni, minimum 5 évet kéne adnia a gyártónak alapból szerintem egy ilyen szemmel jól látható összegbe kerülő dologra.
Mindenesetre akkor szerencse, hogy megvetted rá, remélem hamar megjavítják és remélheőleg nem jön elő többet!
Már megjavították.
Németektől hoztam be, ott meg ugye csak 2 év garanciát ad a gyár (ami szerintem eleve ultragáz, ismerve egyrészt az autóik árát, és ahhoz képest a sokkal olcsóbb egyéb márkák adnak 3-7évet, de mindegy). Itthon mondjuk 4 évet adnak, az már barátibban hangzik. 8 hónaposan hoztam be, és a biztonság kedvéért vettem rá még 3 év gyári kiterjesztett garanciát. Nem volt drága, gyakorlatilag már most ezzel a hibával a háromszorosát fizettem volna ki a szervizben, szóval az árát már be is hozta. De azt továbbra is gáznak tartom, hogy egy alig futott autó így beszarjon. Az a legrosszabb, hogy nem tudom az okát. Mert ha netán a töltővel vagy a terhelésmegosztóval van baj, akkor nehogy megint elszálljon. Bár az Ioniq-ot gond nélkül tölti. Nem részletezték mitől szállhatott el, de gyanítom valami feszültség tüske lehetett, bár gondolom ezek ellen védve kéne lennie a moduloknak.Egy biztos: az eset is jól mutatja, hogy amíg nincs gond, addig fasza ez az elektromos izé, de ha gond van, akkor úgy repkednek a milliók, hogy csak nézhet a kedves user.
-
robi-k
őstag
A probléma nálad többrétű
a töltő megoldja az egy fázisról töltést, és fogyasztók optimalizálásával megoldható az L1 nagy hozzáférhetősége, de…
ha a napelem invertered szimmetrikus és visszwatt védelmes, akkor nem fogsz napelemről tölteni
a 10kw az 3f neked ez napelemről 3,3kw lesz maximum egy fázison, de csak asszimetrikus inverter esetén
a töltőből a gs22 menüből átkapcsolható egy fázisú töltésre akkor nem lesz L2-L3 figyelés
szóval ebben a setupban így még 4 problémád lehet, te meg egyre fókuszálsz
én inkább keresnék 3f tölthető autót a helyedben"...inkább keresnék 3f tölthető autót a helyedben" - teljességgel igazad van.
Amúgy szaldós vagyok még jó néhány évig (amennyiben az aktuális kormányunk nem változtatja meg a játékszabályokat), így be tud segíteni a napelemes rendszer. -
biker
nagyúr
Köszi mindenkinek a válaszokért.
Valóban nem számoltam a meddővel és a hatásfokkal, igy semmi értelme.
Marad a terhelések újraelosztása a fázisos között - amennyiben ilyen autó lesz (de még csak nézelődöm és információt gyűjtők).biker - még1 kérdés: a jobb típusú, terhelésmegosztóval rendelkező, 3 fázisú AC töltők (pl. Beny) mennyire korrektül tudják kezelni az ehhez hasonló, 1 fázisú terhelést?
A probléma nálad többrétű
a töltő megoldja az egy fázisról töltést, és fogyasztók optimalizálásával megoldható az L1 nagy hozzáférhetősége, de…
ha a napelem invertered szimmetrikus és visszwatt védelmes, akkor nem fogsz napelemről tölteni
a 10kw az 3f neked ez napelemről 3,3kw lesz maximum egy fázison, de csak asszimetrikus inverter esetén
a töltőből a gs22 menüből átkapcsolható egy fázisú töltésre akkor nem lesz L2-L3 figyelés
szóval ebben a setupban így még 4 problémád lehet, te meg egyre fókuszálsz
én inkább keresnék 3f tölthető autót a helyedben -
robi-k
őstag
Köszi mindenkinek a válaszokért.
Valóban nem számoltam a meddővel és a hatásfokkal, igy semmi értelme.
Marad a terhelések újraelosztása a fázisos között - amennyiben ilyen autó lesz (de még csak nézelődöm és információt gyűjtők).biker - még1 kérdés: a jobb típusú, terhelésmegosztóval rendelkező, 3 fázisú AC töltők (pl. Beny) mennyire korrektül tudják kezelni az ehhez hasonló, 1 fázisú terhelést?
-
Wajk
addikt
Van itt szakember majd válaszol, de alapvetően ha a 3 fazison el vannak osztva a fogyasztok, akkor jól fog működni. Pl ha az egyik fazison csak az autó töltő van, vagy esetleg még pár kisebb fogyasztó.
update: nem töltött be a fórum, már látom be is futott 👍
-
biker
nagyúr
És erről a trafóról mi a véleményed az egyfázusú terhelés megosztáshoz 3 fázis között:
Tény, az egyik fázis terhelése 2x lesz a másik kettőnek. Egyben megoldja a teljes galvanikus leválasztást is.volt már aki meg akarta váltani vele a világot, 5 éve, csődbe is ment
1x32A-hez (7kW) kellett 13-13-25A ami 9,5kWakinek 60feletti az IQ-ja az tudja, hogy ez mennyire életképes (ezért nem írják le közérthetően, csak ilyen arányokkal, meg ilyenekkel)
300eFt ez a szar, 50kg, és óránként 200Ft-ot kidobsz töltés közben, wow, kettőt kérek
ja és tölteni földfüggetlen hálózatról nem minden autót lehet, mert kötelezően keresi a földelést, ergo földfüggetlen nem lehet, csak földelt kivitelben
-
gorbep
őstag
És erről a trafóról mi a véleményed az egyfázusú terhelés megosztáshoz 3 fázis között:
Tény, az egyik fázis terhelése 2x lesz a másik kettőnek. Egyben megoldja a teljes galvanikus leválasztást is.inkább egy Scott transzformátor... itt megoldható a teljes szimmetria is, ha a 2F oldalon vonali feszt veszel le... DE, a fázistolás miatt mindenképp lesz meddőd, kérdés mikor és mekkora lesz a KIF4 meddő büntije....
(45°-nál már elég nagy lesz a meddő)A Niagara Falls generátorai még az eredeti 2F-úak, és így vannak a 3F hálózatra kötve...
-
robi-k
őstag
Tény, az egyik fázis terhelése 2x lesz a másik kettőnek. Egyben megoldja a teljes galvanikus leválasztást is. -
biker
nagyúr
A netes leírások/videók alapján igen szimpatikusnak tűnik az új Geely Starray EM-i plug-in hibrid.
Az autó mind műszaki paraméterekben, mind tisztán akkumulátoros hatótávban, mind belső kényelemben, de leginkább a bevező ára miatt felkeltette az érdeklődését a nejemnek is, kb. 2 hét múva lesz majd lehetőség megtapogatni/kipróbálni élőben is.DE: már most van egy probléma ezzel a plug-in modellel (nem egyedi probléma a plug-in modellek esetében), és pedig az, hogy csak egy fázisú fedélzeti töltőt tartalmaz, max 6,6 kW töltési képességel:
AC Charging Specifications:
- Connector Type: Type 2 (Mennekes)
- Maximum AC Charging Speed: 6.6 kW
- Supported Power Source: Single-phase AC
- Onboard Charger: 6.6 kW
- V2L Capability: 3.3 kW maximum outputDC töltésnél max 30 kW töltést támogat.
Namármost, elkezdtem törni a fejem azon, hogyan lehetne optimálisan és költséghatékonyan megoldani azt, hogy az AC töltésnél kihasználjam az otthoni rendszerem mind3 fázisát (van 10 kW napelem rendszer is a házon)?
Elméleti szinten felmerült bennem az is, hogy AC helyett esetleg otthoni DC töltés is megoldás lehet(ne), bár a DC töltők ára még mindig túl magas.Ti hogyan oldanátok meg a fenti problémát, ill. mit javasolnátok?
20kW DC kb 2mFt + áfa, és nem lehet terhelés megosztóval AC oldalról limitálni, így 3x32A kell neki a töltés idejére, az legalább 3x40A bejövő ha élni is szeretnél otthon
maradj az AC-nél terhelés megosztóval, más nincs
Új hozzászólás Aktív témák
-
24100 - 24001
26210 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Bestbuy játékok
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- iPhone 16 pro 128GB Sivatagi Titán - 27% ÁFA (0396)
- ASUS ROG Strix G16 Intel Core i9-14900HX 16GB 1000GB RTX 4060 16" WQXGA magyarbill Gar.: 2028.03.16.
- xiaomi Redmi Note 15 Pro 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Asus TUF F15 FX506 - 15,6" 144Hz - Ryzen 7 4800H - 16GB - 1TB - RTX 2060 - Win11 - MAGYAR

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nem kell túltolni a píszí biciklit, mert elfedi a lényeget.
Kilátásba helyeztek valami büntit is szabályszegés esetére.... én meg ezen rántottam fel magam.

(45°-nál már elég nagy lesz a meddő)