- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Új helyreállítási funkció jöhet a Windows 11-hez
- Zuhannak a PC-s eladások, csak az Apple tapsolhat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
20100 - 20001
26125 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 21901 21900 - 21801 21800 - 21701 21700 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sza_Sa
senior tag
Ha már Kona, segítsetek dönteni, kellene a feleségemnek egy autó:
- Kona 39 kW Comfort <20.000 km, 2023 még garis, nagyon fapad (halogén lámpa, nincs hőszivattyú)
- Mazda Mx-30 2023-as <20.000 km, szintén garis, jól felszerelt.2 gyerek hurcolászása napi szinten, napi max km <30 km. Néha kimenni Ausztriába bevásárolni (120 km oda-vissza) Szeptemberben elköltöztünk, eddig nem kellett autó a gyerekek szállítására mert az ovi-bölcsi 100m-en belül volt.
Mindkettő teszik, nyilván más okok miatt. A Mazda egy nagyon szép autó belül, finom részletekkel, de az ajtó nagy kérdőjel a napi használatban. A Kona egyszerű közlekedőedény, de sem a belseje, sem a külső nem egy eufória, viszont van rendes ajtó.
Mazdánál félek az egyedisége miatt, hordhatom szervizbe a szalonba, annyira nem épült ki rá a maszek szerviz. A Konát meg öntik az országba, van is belőle pótakku, meg pótmotor, meg minden, ami kell, vagy nem.
Szerintetek?
-
gorbep
őstag
@cOxeR-nek is:
Mondjuk egy Yaris méretű autóhoz képest értettem
Tisztában vagyok mik az árak, köszi
Dehogy vagy tisztában...

A kínaiak már állnak rá erre az egzotikus méretre is... már 40e ért van 4 évszakos... és egyre több ismeretlen márka bukkan fel... rájöttek hogy a BMW kinyomott ezekre egy 1M -s piacot, amit nem bír elenni a rozsda és még sokáig velünk lesznek...pl: https://www.maxigumi.hu/auto-gumi/fronway/fronwing-a-s/155-70-r19-84t-1375942
-
Tiédetis
senior tag
-
BrandonXXV
aktív tag
-
robi-k
őstag
Az én Ampera-e verdám is megvehetné valaki, eladó.
Asszony megszerette az MY-t, így feleslegessé vált szegény Opel.Mennyiért adnád?
-
dobolan
senior tag
Biztos van olcsóbban is. A 7 milla 2022+ évjárat, facelift, sok extra, led fényszóró elől hátul, hőszivattyú, 3f töltés és ilyen 20e km futásteljesítmény körül. Ált. németből behozott magyar feltételeknek is megfelelő vezetett szervízkönyvvel.
-
BrandonXXV
aktív tag
Az én Ampera-e verdám is megvehetné valaki, eladó.
Asszony megszerette az MY-t, így feleslegessé vált szegény Opel. -
biker
nagyúr
a szervizes kisakkus most eladó 5m-ért, igaz az már nem garis és alaposan meg is van hajtva

De elvileg meg is van a vevő, az autókozmetikás srác haverja már le is csapott rá -
dobolan
senior tag
Koszi a sok ajánlást
szerintem pici lenne a vw up. A 3 éves lába a gyerekülésben is csak épphogy fér el a yarisban. Csomagtartó se nagyon szempont. Van utazós autónk. Plug in hibridet nem szeretnénk semmikepp, meg ne legyen túl regi se… agglomeráció nem szempont, meg munkába járás se veleHyundai Kona 39kW. Én azt vettem feleségemnek, 7 milla körül tudsz venni garist majdnem full extrást. Teljesen jó városban és közepes távolságokra is minden tekintetben. A yarisnál kicsit nagyobb. Gyári hatótáv 300km.
-
CharlieDrop
veterán
-
cOxeR
Ármester
amikor meg gumit kell rá venni, akkor jön a meglepi

Mihez képest… 21-ben vettem I3-ra télit 170 bruttó volt 19”-ra Teslára a 20-as 4s volt 470 bruttó.
No meg egy gumizás is… már nem mindegy mit veszel, mert pikk-pakk tényező lesz a gumiszerelés díja is. En pl 38k-t fizettem, ezt ha évente egyszer megfogod egy négyévszakos gumival teszem azt 3 évig már egész jó a matek. -
biga
őstag
Koszi a sok ajánlást
szerintem pici lenne a vw up. A 3 éves lába a gyerekülésben is csak épphogy fér el a yarisban. Csomagtartó se nagyon szempont. Van utazós autónk. Plug in hibridet nem szeretnénk semmikepp, meg ne legyen túl regi se… agglomeráció nem szempont, meg munkába járás se veleA Stellantis vonalon is van jo par kisebb elérhetö kisauto. Ha az uj esetleg ki is esik, akkor is a Peugeot e208/Corsa e stb pl kb teljesiti az igényeket. Technikailag sem rosszak (bar az applikaciojuk hagy némi kivannivalot maga utan...).
-
eastsider
nagyúr
Koszi a sok ajánlást
szerintem pici lenne a vw up. A 3 éves lába a gyerekülésben is csak épphogy fér el a yarisban. Csomagtartó se nagyon szempont. Van utazós autónk. Plug in hibridet nem szeretnénk semmikepp, meg ne legyen túl regi se… agglomeráció nem szempont, meg munkába járás se vele -
biker
nagyúr
amikor meg gumit kell rá venni, akkor jön a meglepi

azért mai árakkal van máshol is. Elroq-ra a 20-as pirelli scorpion winter 2 100e darabja
-
CharlieDrop
veterán
-
kardkovacsi
senior tag
Tegnap voltunk Pusztaottlakán ilyen autós szafari parkban a lényeg volt ott egy töltő amit lehetett használni, ingyen. Beállok, rádugom, lámpa világít a töltőn, autó be is lockol, de a töltés nem indul. Próbálom újra akkor se. Azt hittem valami app kell hozzá de a ott lévő alkalmazottak mondták, hogy elvileg nem kell semmi. Sokadik próbálkozás után nézem eláll a töltő csatlakozója picit kerettől, azaz nem volt teljesen bedugva. Így erővel rányomtam, helyre ment, töltés elindul. 7 éve dugdosom a töltőket de ilyen még nem volt
csak leírtam mint tapasztalat.
Amúgy jó volt mert 48%-al értem le így nem kellett Kecskeméten megállnom tölteni. -
cOxeR
Ármester
Nagy akkus VW e-Up! / Skoda CITIGOe iV / Seat Mii Electric? Ezek már bő 250 km-es hatótávot ígérnek. Elöl én nagyon komfortosnak találtam, hátul kissé fapados (hátsó ablak nem letekerhető, hanem kinyitható pár centire), de szerintem két gyereküléssel is élhető. Ráadásul pont a 4,5 MFt-tól már elérhetők a 2020 körül gyártott darabok.
Ezek jó javaslatok amúgy, a dc tölthetőség ami nagyon gyenge, illetve azért az I3 egy fenevad ezekhez képest. Néha kell egy autópálya inkább az I3-az venném.
-
BrandonXXV
aktív tag
Én bedobnám még az Opel Ampera-e 64 kW-os verziót is. Városban és agglomerációban is megállja a helyét, agilis, 2 gyerek táncolhat hátul, miközben külső méretben nem óriási, kb i3 méret külsőre, csomagtartó praktikus, jól pakolható a maga méretében.
-
cinemazealot
addikt
Nagy akkus VW e-Up! / Skoda CITIGOe iV / Seat Mii Electric? Ezek már bő 250 km-es hatótávot ígérnek. Elöl én nagyon komfortosnak találtam, hátul kissé fapados (hátsó ablak nem letekerhető, hanem kinyitható pár centire), de szerintem két gyereküléssel is élhető. Ráadásul pont a 4,5 MFt-tól már elérhetők a 2020 körül gyártott darabok.
-
hunspikey
őstag
Ezért a Q6on az R20as 255 es 285 mm széles gumik már magázhatóak :D ...
Ma volt egy 340 kmes utam (2x170 oda-vissza) átlag sebesség 94-97 km mindenhol kb 10%kal a megengedett felett (ahol csak a forgalom engedte), s maradt még 100 km hatótáv a Q6ban... szerintem ez elfogadható :) 21-22es fogyasztás jött ki.
Az teljesen jó! Kérdés, hogy a teljes út végén kaptad a 94-es átlagot a szoftver kalkuláció alapján (mert akkor kellett menni 130 körül is) vagy te tartottad jellemzően ennyin a tempót, ekkor viszont a teljes útra számolt átlag sokkal kevesebb kellett, hogy legyen.
Én pl pénteken Nagykanizsa - > Budapest, majd PBJ (otthon) átlagban 88.8-at autóztam 130-140-es pályázással. (fogyasztás 19,5), de hogy mennyire szél függő és forgalom függő, szombaton Szolnokról jöttem fel és 95.5km/h lett az átlag és kicsit kedvezőbb 19.3-as fogyasztás (mert 115-re tettem a AD-t az M4-en) - lefelé viszont nappal mentem, dél körül, nem is siettem, 84.2-km/h-t autóztam és csak 16,2-t fogyasztott mert nem kellett fűtenie.
Szóval bár én még csak 4 hónapja nyüstölök BEV-et, de az látszik, hogy iszonyú kis változtatásokon múlik 3-4 kwh/100 változás a fogyasztásban.
-
Balázzs
senior tag
-
Vesa
veterán
Mekkora hatótáv kell? Városba, illetve agglomerációba is rohangálni ezek teljesen jók:
Kia E-Niro
BMW i3
VW ID3
Hyundai Kona
Hyundai Ioniq (a nagyobb akkuval)
BYD dolphin
Esetleg Mazda MX-30 (nem túl acélos hatótáv, de láttam már 6,5M-ért 4 év gyári garival, és 6 év akku garival. Ezt nem túl sok másik BEV tudja ennyi pénzért, akinek ez fontos. Városba ez is jó és még autó forma is) -
kardkovacsi
senior tag
Elég, mivel az i3-ban akár az autóban is le tudod szabályozni a töltési áramot. Szóval letekered 3x6A-re és meg is van oldva.
-
cOxeR
Ármester
-
cOxeR
Ármester
“Kicsi” az akku, én simán 1 fázisról töltöttem, 2 évig.

Zoé esetleg, Springet nem ajánlom, nagyon lomha.
3x16A elég, de javasolt hozzá egy olyan töltő ami figyeli a fogyasztást és szabályozza mennyit kap a kocsi. -
eastsider
nagyúr
Nekem volt I3, van előnye hátránya, az biztos, hogy ha pénzt szeretnél fogni, akkor I3 jó irány és 6M körül megfelelőt tudsz venni, nem kell max 10M-ig menni.
Hátsó ajtó nem para, akkor gond, ha szűk a hely, mert az első ajtó hosszú így szélesre nyílik, a hátsó meg teljesen oldalra, de amúgy ha nem felnőtt van, hanem gyerek hátul, akkor jobb is, mert nem tudnak kiszállni, csak ha az elől ülő felnőtt kinyitja a kocsit. Ami nálunk kevés volt az a levegő mert nincs befúvó, illetve a hatótáv, de én Győrbe jártam vele.
Fehérvár nem gond, ráadásul van töltő is ha mégis télen kevés lenne, városban meg unosuntigelég...
Id3 a másik javaslat, az drágább lesz, és nagyobb, tehát I3 94ah, vagy nyomott áron egy 120ah-ás. Esni fog még az áruk, így én inkább max 6M keretig mennék bele.
Szerkezetileg viszont teljesen jó, motortarto bak, pár apróság van, illetve a klima gázra kell figyelni.
Jan igen a lényeg! Parádés fordulóköre, nagyon jól kilátsz belőle… és ha ledöntöd a hátsó üléssort egy kis kamiont kapsz, brutal nyílással… ezért van sok belőle, jó koncepció.
Led, nagy navi, első hátsó pdc, ezeket ne engedd el, más nem kell bele.Koszi!
nagyobb tényleg nem kellene. Felesleges. Max bevásárlunk vele. És 120aH i3 mellett mi van meg ami nem nagyobb ? Alig kell radobni a yarisra ez esetben. Az is 4.5-5 körül van.
mas: lakásban 3x16A van a lakásban, innnen menne a töltés is. Ez elégséges lehet a tolteshez is? -
cOxeR
Ármester
Sziasztok!
2017 yaris hybrid után kellene hasonlo méretű ev, csak BP, max Fehérvárig és vissza hatotavval. ne legyen sokkal nagyobb mint a Yaris. Otthoni toltes megoldott, ha lesz auto. I3at neztuk. Van más versenyző hasonló kategóriában? A kerületben rengeteg van belőle…
Mondjuk max 10M-ig
hosszu utakra van másik auto.Nekem volt I3, van előnye hátránya, az biztos, hogy ha pénzt szeretnél fogni, akkor I3 jó irány és 6M körül megfelelőt tudsz venni, nem kell max 10M-ig menni.
Hátsó ajtó nem para, akkor gond, ha szűk a hely, mert az első ajtó hosszú így szélesre nyílik, a hátsó meg teljesen oldalra, de amúgy ha nem felnőtt van, hanem gyerek hátul, akkor jobb is, mert nem tudnak kiszállni, csak ha az elől ülő felnőtt kinyitja a kocsit. Ami nálunk kevés volt az a levegő mert nincs befúvó, illetve a hatótáv, de én Győrbe jártam vele.
Fehérvár nem gond, ráadásul van töltő is ha mégis télen kevés lenne, városban meg unosuntigelég...
Id3 a másik javaslat, az drágább lesz, és nagyobb, tehát I3 94ah, vagy nyomott áron egy 120ah-ás. Esni fog még az áruk, így én inkább max 6M keretig mennék bele.
Szerkezetileg viszont teljesen jó, motortarto bak, pár apróság van, illetve a klima gázra kell figyelni.
Jan igen a lényeg! Parádés fordulóköre, nagyon jól kilátsz belőle… és ha ledöntöd a hátsó üléssort egy kis kamiont kapsz, brutal nyílással… ezért van sok belőle, jó koncepció.
Led, nagy navi, első hátsó pdc, ezeket ne engedd el, más nem kell bele. -
eastsider
nagyúr
Max 10M-t én inkább a Kia eniro területén néznék, ha csak nincs kapásból kizárva, de ide már több egyéb versenyző is jön, ID3, Tesla M3. Az i3 azon kívül, hogy kicsi még lehet a távval is gondja lenne.
Én is ezen a vonalon (Velence térsége) szoktam a niro-val bemenni. Autópályán gond nélkül ~ 360km megtesz.
Két gyerek van, bőven elférnek, igaz a nagyobbiknak már nem kell semmi.
A méret fontos, ne legyen nagyobb sokkal mint a Yaris . Főleg feleség használná. Sokat járunk belvárosba/ szűkös parkolóhelyeket. 90% Bp használnánk. Ovi járat, belbuda- 3/9ker ilyesmik
-
amargo
addikt
Sziasztok!
2017 yaris hybrid után kellene hasonlo méretű ev, csak BP, max Fehérvárig és vissza hatotavval. ne legyen sokkal nagyobb mint a Yaris. Otthoni toltes megoldott, ha lesz auto. I3at neztuk. Van más versenyző hasonló kategóriában? A kerületben rengeteg van belőle…
Mondjuk max 10M-ig
hosszu utakra van másik auto.Max 10M-t én inkább a Kia eniro területén néznék, ha csak nincs kapásból kizárva, de ide már több egyéb versenyző is jön, ID3, Tesla M3. Az i3 azon kívül, hogy kicsi még lehet a távval is gondja lenne.
Én is ezen a vonalon (Velence térsége) szoktam a niro-val bemenni. Autópályán gond nélkül ~ 360km megtesz.
Két gyerek van, bőven elférnek, igaz a nagyobbiknak már nem kell semmi.
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
Mondjuk max 10M-ig
hosszu utakra van másik auto.Hátsó ajtótól tartok. Hátul 2 gyerekülés lenne 10ho/3.5 évessel
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
Mondjuk max 10M-ig
hosszu utakra van másik auto. -
emvy
félisten
-
Vesa
veterán
Hehe, ennél durván bénább dolgokért is képesek felárat kérni.
Pl. Mercedesnek van pofája extraként kezelni az oldalra is kifordítható napellenzőt.
Mikor megláttam, azt hittem ez valami vicc. -
Vesa
veterán
Nálam nincsen adaptív tempomat extra. Utólag megvehető 400k körül. Ha ez kell hozzá. Felét sem éri. Nekem elég a hagyományos tempomat is. Olvastam,hogy ezek az automata tempomatok olyan lassan gyorsítanak és fékeznek,hogy borzasztó. Totálcaron volt nemrég teszt
"Olvastam,hogy ezek az automata tempomatok olyan lassan gyorsítanak és fékeznek,hogy borzasztó. Totálcaron volt nemrég teszt"
Nem tudom milyen autókkal teszteltek a TC-n, de nálam instant teszi a dolgát. A tempomat reakcióideje szoftverből is állítható. -
Balázzs
senior tag
A suly miatt??? Ne viccelj, Nézz meg egy kisteherautot (3.5t alatt) tipikusan 15-16-os kerékkel szerelik öket. Ritkan nagyobb ennél. Pedig azok is mennek ha kell 130-at és ott bizony siman elöfordul, hogy kimaxoljak a sult. Es valahogy azok ala is elég a fék meg a kisebb kerék. Ehhez képest a személyautoknal mar szinte komikus méretüek a kerekek; Szerintem egyszeruen csak design elemek. Nyilvan kinek a pap, kinek meg ugye...
Nem viccnek szántam, súly, NM, LE, meg persze a design, szerintem. Hogy ebből mi a súlyozottabb, fogalmam sincs.
-
biga
őstag
A suly miatt??? Ne viccelj, Nézz meg egy kisteherautot (3.5t alatt) tipikusan 15-16-os kerékkel szerelik öket. Ritkan nagyobb ennél. Pedig azok is mennek ha kell 130-at és ott bizony siman elöfordul, hogy kimaxoljak a sult. Es valahogy azok ala is elég a fék meg a kisebb kerék. Ehhez képest a személyautoknal mar szinte komikus méretüek a kerekek; Szerintem egyszeruen csak design elemek. Nyilvan kinek a pap, kinek meg ugye...
-
gorbep
őstag
a kisebbik i3 kerék 19", a nagyobbik 20"... persze emellett virsli vékony, mint egy moped gumija...
Az ok, kis gördülési ellenállás mellett így nagyobb a nyomaték...
-
Rolly
veterán
Ezért a Q6on az R20as 255 es 285 mm széles gumik már magázhatóak :D ...
Ma volt egy 340 kmes utam (2x170 oda-vissza) átlag sebesség 94-97 km mindenhol kb 10%kal a megengedett felett (ahol csak a forgalom engedte), s maradt még 100 km hatótáv a Q6ban... szerintem ez elfogadható :) 21-22es fogyasztás jött ki.
-
Balázzs
senior tag
Azért az ion lóereje messze van a mostani ev-khez, ok i3 (max 160 hp talán) közelít.
Esztétika, kezelhetőség, tapadás, a sorrend nekem mindegy. Sajna M3-on 18 a legkisebb átmérő, pedig csak 1800+ kg és kb 200+ hp. -
cOxeR
Ármester
Minél nagyobb az átmérő annál nagyobb a tapadófelület is, ugyan nem mérvadó, de ha mondjuk alacsonyabb nyomással lehet menni egy 20”-os gumin, mint mondjuk egy 18”-oson, vegyünk azonos gumiszélességet, már növekszik a tapadó felület. Egyszerűbb lenne persze szélesebb gumit tenni 18-19”-on, de akkor meg a fogyasztás növekszik nagyon.
Szerintem itt van a kutya elásva.Kardkovacsi
Kevésbé fontos a fogyasztás mint a tapadás ott, ezt tartsuk szem előtt.
-
kardkovacsi
senior tag
Nem hinném, hogy nagyon számít az a minimális tapadási felület ami a nagyobb kerékkel jár.
A nagy kerék semmi más mint esztétika. Nem véletlen, hogy a versenysportban sehol nem látsz ekkora malomkerekeket. Valójában akkora kerék kell ami alá még pont befér a fék.
-
axioma
veterán
-
Balázzs
senior tag
Azért nem kéne, egy 18-as kerék alá is beférne akkora fék ami megállítja az autót, mert valójában ez az egy korlátozó tényezője van a kisebb keréknek.
Akkor arról nem is beszéltünk villanyautónál a rekuperáció miatt nem is kell akkora fék mint a sima belső égésűnél.Gondolj arra is, hogy mekkora nyomatékot kell átvinniük ezeknek a kerekeknek.
-
kardkovacsi
senior tag
Azért nem kéne, egy 18-as kerék alá is beférne akkora fék ami megállítja az autót, mert valójában ez az egy korlátozó tényezője van a kisebb keréknek.
Akkor arról nem is beszéltünk villanyautónál a rekuperáció miatt nem is kell akkora fék mint a sima belső égésűnél. -
Balázzs
senior tag
-
biga
őstag
-
FIREBLADE78
addikt
-
Balázzs
senior tag
Nem rossz, de marad az M3
-
Balázzs
senior tag
-
Egon
nagyúr
Üdv!
Vettünk egy 2019-es Nissan Leaf-et, és mivel az utolsó éves szervizt már nem végeztette el az előző tulaj, ezt most szeretném megejteni (amúgy is esedékes a hajtóműolaj csere).
Tudtok ajánlani normális szervizt Bp-en, ahol foglalkoznak Leaf-fel? -
FIREBLADE78
addikt
-
Kinder
senior tag
Azt hol találom?
Menetbeállítások / hajtás / rekuperáció
-
FIREBLADE78
addikt
Semmilyen extra. i4-ben is van. Rekuperációnál kell állítani.
Azt hol találom?
-
-MarhaRépa-
tag
Ezt az onmentegetos fejtegetest! A marketingstrategia mondja meg par extrem kiveteltol eltekintve, hogy mi lesz nagy take rate es igy alapfelszereltseg - mivelhogy a take rate jobban fugg az a'rtol, mint a dolog tenyleges kivanatossagatol... az arat meg fiktive oda rakjak ahova akarjak (pl. ki kene vezetni a beszallitot mert felnyilt a szeme, akkor herionarban adjuk azt a felszereltseget egy siman piros pontot ero dontes a vezetosegnek, a usernek ebben minimalis szerepe van).
Nyilván egy csomó minden befolyásolja hogy mennyi lesz a take rate: az árazás, a hozzáférhetőség, a műszaki színvonal, a reklámozás, a piaci tendenciák, a regionális tendenciák, és még biztosan ezer más dolog is.
Az árazás meg nyilván önkényes, de a dolog lényege mégiscsak az, hogy profitot termeljen a cég, minél többet annál jobb.Mivel az autógyártás profitorientált tevékenység, ezért létezik egyáltalán az autógyár, a profitra való törekvés szándékát számonkérni, hát, hogy mondjam. Fura.
-
WiZARD
veterán
Az a helyzet, hogy ez piaconként változik ki milyen extráért fizet szívesen. És ez sem időben állandó. Illetve szerintem de kell autoipari megértés is. Mert az ár nagyban függ a darabszámtól, illetve gyártósortervezés + végszerelés kihasználtságtól. Azaz az árazási technika összefüggésben van avval, hányan kérik az adott bármit az autóba + avval is mióta van gyártásban az adott cucc. Amikor egy részegység darabszámilag külön életet él az autótól, akkor az plusz gyártástervezési feladat, illetve plusz Sales jóslás.
Mondjuk most ha jól értem akkor software bekapcsolásról beszélünk, legalábbis abból indult a téma.
-
Andras6800
senior tag
Az a helyzet, hogy ez piaconként változik ki milyen extráért fizet szívesen. És ez sem időben állandó. Illetve szerintem de kell autoipari megértés is. Mert az ár nagyban függ a darabszámtól, illetve gyártósortervezés + végszerelés kihasználtságtól. Azaz az árazási technika összefüggésben van avval, hányan kérik az adott bármit az autóba + avval is mióta van gyártásban az adott cucc. Amikor egy részegység darabszámilag külön életet él az autótól, akkor az plusz gyártástervezési feladat, illetve plusz Sales jóslás.
-
-MarhaRépa-
tag
Adaptív rekuperációról indult a dolog. Amelyik BMW-ben nincs ACC ott van-e Adaptív rekuperáció. Én nem tudom, az enyémben van. Fireblade meg nem tudom kereste-e egyáltalán menüben, hogy van-e ilyen opció.
Tudtommal minden i4-ben van adaptív rekuperáció, és nem függ össze az adaptív tempomat meglétével.
-
Rolly
veterán
Szerintem nem teljesen van igazad mivel rengeteg olyan extra van amit egyszer kipróbálsz és utána kérsz. Ezek azok amik jellemzően később a volumen autókba is bekerülnek. Ilyen volt az ABS, a légzsák, az ESP vagy ilyen most az adaptív lámpa. Nyilván a merinó bőr ülés nem lesz ilyen, talán soha

Nekem ilyen a maszírozós ülés :D
-
axioma
veterán
Szerintem nem teljesen van igazad mivel rengeteg olyan extra van amit egyszer kipróbálsz és utána kérsz. Ezek azok amik jellemzően később a volumen autókba is bekerülnek. Ilyen volt az ABS, a légzsák, az ESP vagy ilyen most az adaptív lámpa. Nyilván a merinó bőr ülés nem lesz ilyen, talán soha

Azert ami biztonsagi, azt kiprobalni se kell h kerjem (ha belefer), ezt ilyen masszazs stb. esetere tudom elkepzelni.
-
kardkovacsi
senior tag
Ehhez nem kell autoipar, csak arazasi technologia megertese. A kiegeszitok mindenhol igy mennek, nem az eloallitasi artol fugg.
Persze siman lehet tenyleges igenyt kideriteni abbol pl., hogy mit konfigolnak v mennyiszer van aktiv hasznalatban - foleg gazdat cserelt autokban -, de a megrendelesekbol tuti nem, nem en irtam az egyetlen peldat erre.Szerintem nem teljesen van igazad mivel rengeteg olyan extra van amit egyszer kipróbálsz és utána kérsz. Ezek azok amik jellemzően később a volumen autókba is bekerülnek. Ilyen volt az ABS, a légzsák, az ESP vagy ilyen most az adaptív lámpa. Nyilván a merinó bőr ülés nem lesz ilyen, talán soha

-
axioma
veterán
Ehhez nem kell autoipar, csak arazasi technologia megertese. A kiegeszitok mindenhol igy mennek, nem az eloallitasi artol fugg.
Persze siman lehet tenyleges igenyt kideriteni abbol pl., hogy mit konfigolnak v mennyiszer van aktiv hasznalatban - foleg gazdat cserelt autokban -, de a megrendelesekbol tuti nem, nem en irtam az egyetlen peldat erre. -
kardkovacsi
senior tag
Illetve elvesztettem a fonalat, hogy adaptív tempomat vagy adaptív rekuperáció a kérdés
Adaptív rekuperációról indult a dolog. Amelyik BMW-ben nincs ACC ott van-e Adaptív rekuperáció. Én nem tudom, az enyémben van. Fireblade meg nem tudom kereste-e egyáltalán menüben, hogy van-e ilyen opció.
-
amargo
addikt
Ez most meglepett, azt hittem manapság van annyira alap egy adaptív tempomat mint egy automata klíma, vagy elektromos ablakemelő.
Mondjuk a sok baromtól agybajt kapok az autópályán. Ha adaptív tempomattal utolérem, és így biztonságos/kényelmes távolságban lassítok mögötte az ő tempójára akkor az életben le nem húzódik az üres jobb sávba a 90%. Csak ha rálépek a gázra és a seggébe megyek, vagy ha rávillantok.
Én pont ilyen esetekben próbálok gyorsan lehúzódni és bármennyire is meglepő, de aki a seggembe ér és villog, ott biztonságosabbnak tarom lelassítani és amint lesz lehetőségem biztonságosan lehúzódni, akkor lehúzódok.
-
gorbep
őstag
Na megtaláltam, hol van benne a csúsztatás...
1. Mi volt a 0,70 EUR/liter valójában?
Ez a szám egy brüsszeli belső számítás és becslés volt, amely a kibocsátás teljes társadalmi költségét (angolul: "social cost of carbon") próbálta meg becsülni. Ez a költség nem csak a klímaváltozás közvetlen kárát foglalja magában, hanem az egészségügyi kiadásokat, a mezőgazdasági károkat, stb.A szabályozás kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a közúti közlekedés és az épületfűtés üzemanyagainak kibocsátását célozza meg, amelyek túlnyomórészt a lakosság felhasználásában kerülnek elégetésre. Ez adja a "lakossági" jellegét, annak ellenére, hogy a technikai megvalósítás a üzemanyag-kereskedőket terheli, akik minden bizonnyal továbbhárítják a költséget.
Gondolom ez ment le a hírben, de biztos hogy konkrét adó összegként harangozták be... "ijesztés?"

https://youtu.be/y35p1EhZ7pA?t=349
0,7Eur/liter.... mondjuk századvég ez is...
-
Andras6800
senior tag
Illetve elvesztettem a fonalat, hogy adaptív tempomat vagy adaptív rekuperáció a kérdés
-
Andras6800
senior tag
Ehhez a harmadik adaptív d módhoz milyen extra kell?
-
amargo
addikt
-
madgie
titán
Ez most meglepett, azt hittem manapság van annyira alap egy adaptív tempomat mint egy automata klíma, vagy elektromos ablakemelő.
Mondjuk a sok baromtól agybajt kapok az autópályán. Ha adaptív tempomattal utolérem, és így biztonságos/kényelmes távolságban lassítok mögötte az ő tempójára akkor az életben le nem húzódik az üres jobb sávba a 90%. Csak ha rálépek a gázra és a seggébe megyek, vagy ha rávillantok.
Ennyi igazából, minden más szájtépés, 2025-ben pont ugyanannyira alap, mint a felsoroltak (és szerintem a sávtartó is, amin pl a VW skótoskodik időnként).
-
Tiédetis
senior tag
Nálam nincsen adaptív tempomat extra. Utólag megvehető 400k körül. Ha ez kell hozzá. Felét sem éri. Nekem elég a hagyományos tempomat is. Olvastam,hogy ezek az automata tempomatok olyan lassan gyorsítanak és fékeznek,hogy borzasztó. Totálcaron volt nemrég teszt
Én még most ismerkedem vele. Az adaptív része működik, az hogy lassan fékez szerintem nem igaz, nekem teljesen jó. Araszolni pl. pihentető azonfelül, hogy 1 órát araszoltunk M3-n szószerint. Semmit nem csináltam, ő vitte, állt le, indult.
Goyrsítás: ha figyelsz és időben index (tudom ezt a bmw-sek jó része nem is tudja, hogy van ilyen benne, a többitől bocs) és elkezdesz kihúzódni, tökéletesen gyorsít. Ha már fékeznie kell és beállni, igen, gondolkodik mit is csináljon. Egyenlőre ezt a részt tanulom vele, az önvezetési (ami nem önvezetés) egyenlőre nem, az nem tetszik.
Viszont kíváncsi voltam és a sebességhatárokat betartva, mentem egy hosszabb etapot és ebben volt az M3 dugó, 215km 74,5km/h átlag, 19,7-es átlagfogyasztás. Ez eddig nekem bejön. Az is tetszik pl. hogy a napfénytető átmelegíti a belső részt ha süt a nap, ugyanakkor ha kibillentem, szellőzik is. Alig kell hűteni/fűteni. Nyilván lesznek napmentes utak, de most ennyi volt. 60-as csárdában kajáltunk, míg töltött Teaponton. 47-ről 92%-ra. 36 perc 36kwh. Ez sem rossz. A kaja is jó volt svédasztalos szerencsére. Gyors kaja, gyors töltés. -
tuzpenge
addikt
Ezt az onmentegetos fejtegetest! A marketingstrategia mondja meg par extrem kiveteltol eltekintve, hogy mi lesz nagy take rate es igy alapfelszereltseg - mivelhogy a take rate jobban fugg az a'rtol, mint a dolog tenyleges kivanatossagatol... az arat meg fiktive oda rakjak ahova akarjak (pl. ki kene vezetni a beszallitot mert felnyilt a szeme, akkor herionarban adjuk azt a felszereltseget egy siman piros pontot ero dontes a vezetosegnek, a usernek ebben minimalis szerepe van).
Láthatóan nem sok fogalmad van az autoiparról....
-
axioma
veterán
Szerencsére nem kell találgatni, a BMW pontosan tudja minden egyes extráról hogy mekkora a take rate. Nem véletlen hogy amikor új típus jön, vagy amikor az LCI jön, akkor megváltozik az, hogy mi van alapból benne, és mit lehet külön pénzért megrendelni, és mi esik ki a kínálatból, és ez a változtatás nagy részben alapul a valós vásárlói igényeken. Néha még menet közben is van változás, nem kell hozzá új típus vagy LCI, például az USA piac modellévekben gondolkodik...
Adott take rate felett simán megemelik az alapárat annyival, aztán alapfelszereltség lesz belőle.
Nyilván ahhoz hogy ez hatékonyan működjön, egy nagyon magas szintű és szélsőséges módon rugalmas fejlesztési- logisztikai- gyártási- és vállalatirányítási rendszer kell. Aki nem így csinálja, az nem azért nem csinálja, mert annyira jólelkű, hanem azért mert egyszerűen nem képes rá.Ezt az onmentegetos fejtegetest! A marketingstrategia mondja meg par extrem kiveteltol eltekintve, hogy mi lesz nagy take rate es igy alapfelszereltseg - mivelhogy a take rate jobban fugg az a'rtol, mint a dolog tenyleges kivanatossagatol... az arat meg fiktive oda rakjak ahova akarjak (pl. ki kene vezetni a beszallitot mert felnyilt a szeme, akkor herionarban adjuk azt a felszereltseget egy siman piros pontot ero dontes a vezetosegnek, a usernek ebben minimalis szerepe van).
-
WiZARD
veterán
-
Rolly
veterán
Szerencsére nem kell találgatni, a BMW pontosan tudja minden egyes extráról hogy mekkora a take rate. Nem véletlen hogy amikor új típus jön, vagy amikor az LCI jön, akkor megváltozik az, hogy mi van alapból benne, és mit lehet külön pénzért megrendelni, és mi esik ki a kínálatból, és ez a változtatás nagy részben alapul a valós vásárlói igényeken. Néha még menet közben is van változás, nem kell hozzá új típus vagy LCI, például az USA piac modellévekben gondolkodik...
Adott take rate felett simán megemelik az alapárat annyival, aztán alapfelszereltség lesz belőle.
Nyilván ahhoz hogy ez hatékonyan működjön, egy nagyon magas szintű és szélsőséges módon rugalmas fejlesztési- logisztikai- gyártási- és vállalatirányítási rendszer kell. Aki nem így csinálja, az nem azért nem csinálja, mert annyira jólelkű, hanem azért mert egyszerűen nem képes rá.azért nem minden gyártónál működik ez jól... 2020ban e208nál én szerettem volna masszázst az ülésbe de az nem volt csak a belső égésűbe
... pedig nem egy bonyolult cucc egy pumpás deréktámasz 3 gomb meg egy vezérlő + puma, de nem lehetett a rendelni az elektromos változatba...
most meg a e3008nál van az, hogy csak a gt-lineba lehet masszázsülést rakni de akkor az egész autó drágább 2millióval (persze ezt már értem)q6 audinál is hasonló volt a légrugó felára csak 300-400e ft ... de hoz magával két plusz csomag upgradet amivel már 1,2 milliónál járunk (persze nem csak légrugót kap az ember hanem még sok más számára haszontalan extrát is)
Ilyen szempontból a pár felszereltség csomagos autók nekem szimpatikusabbak. -
kardkovacsi
senior tag
1.2-es kéziváltós Swift hibridben benne van alapáron

Azt mondjuk nem tudom, ki nem akar adaptív tempomatot használni, ilyen erővel legyen feláras a kipörgésgátló meg az ESP is, mert a BMW-s úgyis tud vezetni, majd fizet érte, ha úgy érzi, szüksége van rá.
#20023: hagyjuk már ezt a cukormázba csomagolt hülyeséget, a BMW egyszerűen szeret minél több bőrt lehőzni a vásárlóiról. Próbálhatja magát a Porsche-vel egy polcra tenni, de attól még nem lesz ott, ez csak sima fillérb@szás a részükről.Én nem értem, meg lehet rendelni van ára is akkor miért is lehúzás? Ott van, tudod mennyibe kerül, ha neked fontos akkor belerakod és ennyivel drágább. A lehúzás az lenne ha azt mondanák benne van aztán közben nem működik jól.
Suzukiban benne van, és? Akkor vegyél ha azt ha neked az jobban tetszik. -
ozzy711
őstag
Erről beszélek, az adaptív tempomatnak semmi értelme a kézi váltós autókban ( amint csökken az optimális fordulatszám úgyis hozzá kell nyúlni a váltóhoz, akkor kis is kapcsol a tempomat). Vagy valamiről lemaradtam?
Autópályán (autóúton) esetleg látom értelmét, ha 100-130 között lehet tartani a sebességet. Egyéb úton szerintem esélytelen. -
madgie
titán

Azt mondjuk nem tudom, ki nem akar adaptív tempomatot használni, ilyen erővel legyen feláras a kipörgésgátló meg az ESP is, mert a BMW-s úgyis tud vezetni, majd fizet érte, ha úgy érzi, szüksége van rá.
#20023: hagyjuk már ezt a cukormázba csomagolt hülyeséget, a BMW egyszerűen szeret minél több bőrt lehőzni a vásárlóiról. Próbálhatja magát a Porsche-vel egy polcra tenni, de attól még nem lesz ott, ez csak sima fillérb@szás a részükről. -
-MarhaRépa-
tag
Nyilván ahhoz hogy ez hatékonyan működjön, egy nagyon magas szintű és szélsőséges módon rugalmas fejlesztési- logisztikai- gyártási- és vállalatirányítási rendszer kell. Aki nem így csinálja, az nem azért nem csinálja, mert annyira jólelkű, hanem azért mert egyszerűen nem képes rá. -
cOxeR
Ármester
-
ozzy711
őstag
Azt is megtehetné hogy felemeli annyival az alapárat, aztán berakja a legmagasabb elérhető szintet.
Igaz akkor meg az lenne a baj, hogy mindenkinek kell érte fizetni, annak is aki azt a funkciót nem is akarja használni."hogy mindenkinek kell érte fizetni, annak is aki azt a funkciót nem is akarja használni."
Szerintem elég szűk lehet ez a réteg.
-
ozzy711
őstag
-
-MarhaRépa-
tag
Azt is megtehetné hogy felemeli annyival az alapárat, aztán berakja a legmagasabb elérhető szintet.
Igaz akkor meg az lenne a baj, hogy mindenkinek kell érte fizetni, annak is aki azt a funkciót nem is akarja használni. -
Rolly
veterán
Ez nem teljesen így van - legalábbis BMW-nél nem.
Az adaptív gázpedál állásban, illetve assisted (autonóm) vezetés esetén a kocsi mögé belassítás teljesen úgy történik hogy a valóságban csinálnád. Hibátlanul oda lassít az elötted menő mögé. Amikor kiteszed az indexet, már gyorsít enyhén, aztán amikor kijöttél a kocsi mögül azonnal intenzíven gyorsít a beállított sebességig. Ráadásul a rendszer más és más követési távra áll be temótól függően, városi forgalomban kotta rajta van az előtted menőn ahogy kell, nem hátul kullog buziskodva.
Még egy hatalmas utolérhetetlen előnye van az adaptívnak - a dugóban araszolás. Egyszeráen fenomenális. Ja és ilyenkor megbocsájtó a kormány elengedéssel is, amig nem kell 20-nál gyorsabban mennie addig gyakorlatilag nem nézi, hogy fogod-e a kormányt vagy sem.
Audi is hasonló, de még a 2020-as e208asunk is... Audi és Peugeot esetén lehet állítani a követési távolságot 1-2-3 lépésekben (Peugeotban dinamikus biztos nincs, Audiban nem tudom még
)Nekem 2020ban egy ismerős azt mondta, hogy nehogy fizessek az start-stop adaptív tempomatért pluszt pedig megérte már akkor is és szeretem használni én is.
Peugeot esetén (2020as) nem mindig indult el amikor előttem megindultak (nem tudom miért máskor meg elindult) de akkor egy kis "gázra" érintéssel ment tovább az autó. -
hunspikey
őstag
Ez nem teljesen így van - legalábbis BMW-nél nem.
Az adaptív gázpedál állásban, illetve assisted (autonóm) vezetés esetén a kocsi mögé belassítás teljesen úgy történik hogy a valóságban csinálnád. Hibátlanul oda lassít az elötted menő mögé. Amikor kiteszed az indexet, már gyorsít enyhén, aztán amikor kijöttél a kocsi mögül azonnal intenzíven gyorsít a beállított sebességig. Ráadásul a rendszer más és más követési távra áll be temótól függően, városi forgalomban kotta rajta van az előtted menőn ahogy kell, nem hátul kullog buziskodva.
Még egy hatalmas utolérhetetlen előnye van az adaptívnak - a dugóban araszolás. Egyszeráen fenomenális. Ja és ilyenkor megbocsájtó a kormány elengedéssel is, amig nem kell 20-nál gyorsabban mennie addig gyakorlatilag nem nézi, hogy fogod-e a kormányt vagy sem.
-
Rolly
veterán
Múlt heti hiradó EB bejelentés... ez nem az eddigi CO2 kvóta, az magánszemélyekre nem vonatkozik... ez új adónem, a központi EU költségvetésbe folyna be, és ez lenne a hadierő fejlesztési hitel törlesztésének forrása... bevezetés 2027. Ha jól emlékszem Hortay Olivér.... még ha propaganda gyököt vonok belőle, akkor is nagyon durva...
Én is ledöbbentem az értéken, vissza is tekertem, hogy jól hallottam e... nem 7 cent... 0.7 EUR
Most rákeresve leírva sehol sem látok konkrét értéket, csak ilyeneket:
Brüsszel belenyúlna a magyarok fűtési és üzemanyag-számláiba: 2027-től jönne az új adó
Szerk: ha csak propaganda hír, akkor bocsi... azóta már vagy 200 videót végighallgattam, nem sok esélyem van újra megtalálni...
De ha megint hallom, belinkelem időkódos linkkel...Hortay Olivér századvéges... szóval amit mond legalább 10zel osztanám. És akkor ott tartunk, hogy az 5-10 cent közötti értékekkel számolhatunk.
-
madgie
titán
Egy fapados Suzukiban is alap lassan az adaptív tempomat, de a BMW persze ezért is felárat kér...
-
gorbep
őstag
Múlt heti hiradó EB bejelentés... ez nem az eddigi CO2 kvóta, az magánszemélyekre nem vonatkozik... ez új adónem, a központi EU költségvetésbe folyna be, és ez lenne a hadierő fejlesztési hitel törlesztésének forrása... bevezetés 2027. Ha jól emlékszem Hortay Olivér.... még ha propaganda gyököt vonok belőle, akkor is nagyon durva...
Én is ledöbbentem az értéken, vissza is tekertem, hogy jól hallottam e... nem 7 cent... 0.7 EUR
Brüsszel belenyúlna a magyarok fűtési és üzemanyag-számláiba: 2027-től jönne az új adó
Szerk: ha csak propaganda hír, akkor bocsi... azóta már vagy 200 videót végighallgattam, nem sok esélyem van újra megtalálni...
De ha megint hallom, belinkelem időkódos linkkel...Na megtaláltam, hol van benne a csúsztatás...
1. Mi volt a 0,70 EUR/liter valójában?
Ez a szám egy brüsszeli belső számítás és becslés volt, amely a kibocsátás teljes társadalmi költségét (angolul: "social cost of carbon") próbálta meg becsülni. Ez a költség nem csak a klímaváltozás közvetlen kárát foglalja magában, hanem az egészségügyi kiadásokat, a mezőgazdasági károkat, stb.A szabályozás kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a közúti közlekedés és az épületfűtés üzemanyagainak kibocsátását célozza meg, amelyek túlnyomórészt a lakosság felhasználásában kerülnek elégetésre. Ez adja a "lakossági" jellegét, annak ellenére, hogy a technikai megvalósítás a üzemanyag-kereskedőket terheli, akik minden bizonnyal továbbhárítják a költséget.
Gondolom ez ment le a hírben, de biztos hogy konkrét adó összegként harangozták be... "ijesztés?"

-
gorbep
őstag
De ha megint hallom, belinkelem időkódos linkkel... -
kardkovacsi
senior tag
Aha, azt nem tudtam, hogy ez nincs a tiédben. Igen, valszeg az kell hozzá mert radaros elven megy.
-
FIREBLADE78
addikt
Sziasztok,
autó vásárlás előtt állok és felmerült az elektromos autó is (Ioniq 5), nem tudok otthon tölteni, mindenképp nyilvános töltőt kell használnom. Kb milyen átlagárral lehet számolni, én ahogy láttam gyorstöltés esetén 250Ft/kW kb az átlagár, de a lassab töltők sem olcsóbbak lényegesen. Ez valid vagy figyelmetlen voltam és vannak ennél jóval olcsóbb lehetőségek is?
Ha nem mész sokat és lidi közeledben van illetve ráérsz kocsiban üldögélni töltés alatt akkor tiéd a pálya. Én ezek miatt kezdem feladni. Hetente többször kell töltenem és tököm ki van már. Pláne macerás a hideg időben elsétálni 20 percet a kva töltőhöz és csak 4500-ig engedi ez a hoki lidi tölteni
Vagy vegyél egy ingyen tölthető teslát,ha van még olyan. -
FIREBLADE78
addikt
Szerintem semmilyen, átállítod a menüben ahol a regeneratív fékezést lehet állítani. Vagy neked ott nincs Adaptív mód?
-
Rolly
veterán
De ő 0,7 eurót írt amihez 300 dolláros CO2 ár kellene...
-
amargo
addikt
Én sem találtam ilyet, durva becslések alapján is 0,20-0,40 cent, de alapvetően a 0,10 alatt lenne, ha a tonnánkénti 45 EUR-al számolunk.
Nyilván ettől még ez extra ár lesz, de gorbep lehet beárazta a választásokat és ha változatlan marad minden, akkor bizony a 2-3x ár is reális.
-
Kinder
senior tag
Igen, pont emiatt merült fel a kérdés, és jöttem hozzátok. A válaszok alapján a mérleg inkább abba az irányba dől, hogy nekem jelenleg nem az elektromos autó a jó választás. Hiába tetszik jobban ez az irány, a felhasználási szokásaim is inkább a hibrid (vagy méginkább a dízel, de azt nem akarok) felé billentik a mérleget (kb 65-70% autópálya a maradék országút/város)
@ozzy711: BP 12.ker MOM parktól pár percre. A töltő távolság nem lenne probléma, viszont a tesztek alapján én nagyjából 20-23kWh/100km fogyasztással számolok, ismerem magam, hiába lenne gazdaságosabb kicsit lassabban menni pályán, nem fogok, pályán (ha forgalom engedi) 140 tempomatal közlekedek, ennél a sebességnél pedig kb ez a fogyasztás várható. Így viszont ha csak ezt nézem akkor a tankolás még 600Ft-os benzin árnál is drágább, még akkor is ha csak 160Ft/kWh-val számolok. Szóval ahogy amargo is utalt rá, még nem jött el az én időm. Jelen pillanatban nem valószínű, hogy belátható időn belül tudnám otthon tölteni.
Milyen ionq 5-ösben gondolkodsz...
Új facelift-es Executive RWD@cOxeR, @F-ECT$, @cinemazealot: nektek is köszi a választ
Én szerintem ez a jó hozzáállás, hogy utánanézel, és számolsz.
Ha nagyon nem jó, akkor nem érdemes belekezdeni, akkor sem, ha tetszik.
Különben keserű szájízzel eladod, és el is temeted magadban az e-autózást. -
Rolly
veterán
Hát.... a 600 Ft-os benzin ár épp most válik a szankciók miatt tarthatatlanná.... + jön a 0,7Eur/liter CO2 adó, ami 280 Ft +ÁFA= 355 Ft... számolj csak kicsit mennyi is lesz a vége?? ... sajnálom, ha én vagyok a rossz hír hozója...

Úgyhogy ez még nem lefutott meccs...
Amúgy létezik Diesel PHEV, csak nem túl gyakori...
Szerk: tudom az még 14 hónap, de gondolom nem 1 évre tervezel...
Ez a 0,7 eurós díj honnan jött?
-
hunspikey
őstag
Sziasztok,
autó vásárlás előtt állok és felmerült az elektromos autó is (Ioniq 5), nem tudok otthon tölteni, mindenképp nyilvános töltőt kell használnom. Kb milyen átlagárral lehet számolni, én ahogy láttam gyorstöltés esetén 250Ft/kW kb az átlagár, de a lassab töltők sem olcsóbbak lényegesen. Ez valid vagy figyelmetlen voltam és vannak ennél jóval olcsóbb lehetőségek is?
Én így voltam 2 hónapig aztán vettem Bikertől egy tök jó töltőt, addig én ionityvel nyomtam, nagy csomaggal 160 forint a kw, a havi díj meg 4k környéke, szóval igen jó deal és minden ionity full jó helyen kulturált környezetben van.
Én M0 ninja vagyok itt 110-120 környékén megyek és 16.5-es átlagot hozok. Így 2640 hufnáger 100 kili, ami = 4.4 liter fosszilis. Nyáron 3.8-nak megfelelő volt szóval nem kérdés.
-
gorbep
őstag
Igen, pont emiatt merült fel a kérdés, és jöttem hozzátok. A válaszok alapján a mérleg inkább abba az irányba dől, hogy nekem jelenleg nem az elektromos autó a jó választás. Hiába tetszik jobban ez az irány, a felhasználási szokásaim is inkább a hibrid (vagy méginkább a dízel, de azt nem akarok) felé billentik a mérleget (kb 65-70% autópálya a maradék országút/város)
@ozzy711: BP 12.ker MOM parktól pár percre. A töltő távolság nem lenne probléma, viszont a tesztek alapján én nagyjából 20-23kWh/100km fogyasztással számolok, ismerem magam, hiába lenne gazdaságosabb kicsit lassabban menni pályán, nem fogok, pályán (ha forgalom engedi) 140 tempomatal közlekedek, ennél a sebességnél pedig kb ez a fogyasztás várható. Így viszont ha csak ezt nézem akkor a tankolás még 600Ft-os benzin árnál is drágább, még akkor is ha csak 160Ft/kWh-val számolok. Szóval ahogy amargo is utalt rá, még nem jött el az én időm. Jelen pillanatban nem valószínű, hogy belátható időn belül tudnám otthon tölteni.
Új facelift-es Executive RWD@cOxeR, @F-ECT$, @cinemazealot: nektek is köszi a választ
Hát.... a 600 Ft-os benzin ár épp most válik a szankciók miatt tarthatatlanná.... + jön a 0,7Eur/liter CO2 adó, ami 280 Ft +ÁFA= 355 Ft... számolj csak kicsit mennyi is lesz a vége?? ... sajnálom, ha én vagyok a rossz hír hozója...

Úgyhogy ez még nem lefutott meccs...
Amúgy létezik Diesel PHEV, csak nem túl gyakori...
Szerk: tudom az még 14 hónap, de gondolom nem 1 évre tervezel...
-
Rolly
veterán
ioniq 5 amúgy sokat fogyaszt... egy Model Y RWD (még nem is long range rwd) esetén simán igaz lenne a fogyasztásod... 140-nel Ioniq5-tel szerintem inkább 27 az ...
amúgy 20-22es fogyasztás Teslával szerintem reális lehet a Q6 tud 140nél 22-24 közöttit.
amúgy 22-es fogyasztással 100 km 3520 ft melyik hasonló méretű autó ami 5,8 literrel elmegy? Mert nekem a Peugeot 308asom diesel evett 5,6-6 között (autópályán 140-nél inkább 6-os)
ettől függetlenül szerintem jó döntés ha amíg nem tudsz otthon tölteni addig nem választasz elektromos autót. -
g.Viktor
csendes tag
-
amargo
addikt
Sziasztok,
Tea töltők olcsóbbak, szokott lenni akció is: [link]
Azért gondold meg, hogy biztos elektromos a megfelelő autó így is. Később fogod tudni otthon tölteni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
20100 - 20001
26125 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 21901 21900 - 21801 21800 - 21701 21700 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motoros topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Nintendo Switch 2
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Elérhető Magyarországon a Honor Magic V6
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- eBay
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás!, Gamer PC! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512SSD + 1TB HDD!
- AKCIÓ! 14TB WD Red Pro WD141KFGX meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 735 G6 13,3" Ryzen 5 pro 3500U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 3400G 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával

Mikor megláttam, azt hittem ez valami vicc.
... pedig nem egy bonyolult cucc egy pumpás deréktámasz 3 gomb meg egy vezérlő + puma, de nem lehetett a rendelni az elektromos változatba...
Autópályán (autóúton) esetleg látom értelmét, ha 100-130 között lehet tartani a sebességet. Egyéb úton szerintem esélytelen.
Vagy vegyél egy ingyen tölthető teslát,ha van még olyan.