Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple asztali gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topic
- Pánik a memóriapiacon
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
VANESSZA1
őstag
Azért ez is érdekes 4600+4300Ft ért aki regisztrál és vizsgázik annak továbbra is csak kint a prérin a fűszállakat és a levelibékákat lehet videózni, fotózni.
Pont ott és pont azt ami a kutyát sem érdekli. Szuper.
-
Geresics
addikt
hehe, épp most írtam egy viszonylag hosszabb kommentet, amivel kapcsolatban kíváncsi lennék a véleményedre, mert a korona miatti leállások okozta környezeti terhelés csökkentése leginkább saját környezeti megfigyelésekből és következtetésekből áll!
Ennek a kommentnek egy részéről van szó. Szerinted?
-
Hogy így
Ha hobbi, legalább akkor ki is tudsz kapcsolódni általa. Gondolom annak idején amikor kezdted a technológia nem ilyen szinten volt fejlett és a tudást ha ötvöződ a jelenlegi technológiákkal, akkor talán azt is ki lehet jelenteni, hogy csodákra vagy képes
Hehe, ha vegyészet, akkor mindig "Heisenberg" jut eszembe a Breaking Bad-ből
Mindhárom érintett témakör tökéletesen tükrözi azt, hogy mennyire más a mostani világ, mennyire nem érdeke az embernek, hogy megóvja a környezetet, a világot amelyben él, na meg a másik a pénz kérdése ugye...
A másik posztban említett drón 40 ezerig az is nagyon tetszik
Nekem erre élő példa volt az egyik volt kollégám miután látta a Phantomot repülés meg közben, majd utána felvételek minőségét. Egyszerűen azt mondtam neki, hogy akkor azt vegye és ne fárasszon, de ne is jöjjön utána hozzám, csakis abban az esetben, ha azt mondja, h igazad volt 
-
Üdvözöllek urambátyám-országban!
Csak annyit fűznék ehhez, hogy amikor kitört a Covid-őrület, akkor az egész elektrotechnikai laborunkat -valami költöztető brigáddal- beb@szták egy konténerbe, mert "kell a helyiségünk" a méregkeverőknek. Oké, vészhelyzet van; legyen így. A konténer azóta is kint áll a kutatóintézet udvarán úgy, hogy "tűzvédelmi okokra" hívatkozva azt sem engedék meg, hogy lelakatoljuk, azaz nyitva van. Mondtam a csoportvezető kollégámnak, hogy felesleges bánkódnunk, úgyis úgy tönkre fognak menni a műszerek -a párától, a hőingadozástól, a portól- hogy tök mindegy hogy nincsen zárva a konténer; talán jobb is, ha ellopják a műszereket, mert akkor valaki még használni fogja őket, így meg csak az enyészeté lesznek. Már lassan egy éve kint vannak. Nyáron a tűző napon, most meg a hajnali mínuszokban. Nem lennék referenciaellenállás egyik analizátorban sem...
-
Fuhur
kezdő
válasz
DIEGO15
üzenetére
Minden szakma drága, ha pontos dolgokat akarsz. Ezt sokan nem értik meg. Szenzor van 5 USD-ért és 500-ért is. És sajna, ha pontos eredményeket akarsz, akkor nem az alsó kategóriából indulsz.
De ugyanígy kamera is van olcsóért és drágán... Meg drón is.
A kedvencem, mikor jön egy poszt, hogy mit ajánlotok kb 40 ezer HUF-ig, ami tud 4K-t, 8-10 km távot és legalább 30-40 perc repidőt. És ha mondod, akkor jön a sértődött válasz, hogy a Tescoban van 4K-s drón 20-ért is, mit flancolok.Nosztalgiából én még nagyon gondolkozom egy öreg gázkromatográf beszerzésén. Anno én GK--kon mértem és -nyilván az idő mindent megszépít- de "tengernyi hasznát látnám" itthon.
Ilyen volt számomra egy öreg (békebeli) esztergapad beszerzése is, de az már megvan 
-
Fuhur
kezdő
Ezekkel konkrétan nem dolgozok. Ez nekem hobbi/kutatás. Egykor vegyészként kezdtem födi pályafutásomat de már nagyon régen pályaelhagyó vagyok. Így ez inkább kis nosztalgia és a jelenlegi kutatási területemmel való régi tudásmorzsák összekapcsolása ha lehegy így fogalmazni.
Érdekes, hogy bár a vegyészet terén "csak" technikusi végzettségem van, minden egyéb jóval magasabb szintű végzettségeim ellenére erre vagyok a leg büszkébb.Mellesleg mikor előálltam ezekkel a lehetőségekkel különféle cégeknél (Paks is köztük volt a sugárzásmérés kapcsán) rövid úton elhajtottak. Az ok igen prózai: kétélű fegyver ez. Azonnal számszerűsítve ki lehet mutatni a károsanyag emisszió mértékét és jellegét épp a légkörbe pöfögéskor. Ez a cégeknek nem érdeke!
Hasonlóan jártam a 3D terepmodelljeimmel is ahol bányákat (külszíni) fotóztam és tettem a képeket, illetve a térfogatelemzéseket időrendbe. Olcsón és gyorsan tudtam megmondani, hogy az elmúlt időszakban (hónap, negyedév, év, stb...) mekkora volt a kitermelés. Hát ez sem aratott osztatlan sikert
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Aztán próbálkoztam vadkár elemzéssel. Még a kelési hibákkal is tudtam kompenzálni a mérési eredményeket így nagyon pontosan meg tudtam határozni a vadkár mértékét. Mikor megmutattam az érintetteknek érdekes módon egyik fél sem (sem a károkozó, sem a kárt elszenvedő) nem kívánta felhasználni az eredményt. Kiderült, hogy ők már hosszú évek óta "kölcsönösen kompenzálják" egymást jól bevált módszer szerint.
No, ennyit a tudomány gyakorlati felhasználásáról

-
-
Fuhur
kezdő
válasz
DIEGO15
üzenetére
A szerves gőzök sok esetben nehezebben szelektálhatók. Főleg más szerves gőzök között.
Én alapvetően egyszerű szervetlen gázokat "kergetek" .... Már amennyiben elfogadjuk, hogy a CO és a CO2 szervetlen. Vannak még NO, NO2, O3 szenzoraim, de azok már feladták a harcot pedig mikor megvettem, a teljes mérő modulom kb 1 millába volt
Most épp SO2 abszorciós szenzort keresek, mert látok benne potenciált

-
DIEGO15
őstag
Na erre mondom azt, hogy ki van használva a drón
Szép munka!Én melóban PID lámpás mérőeszközt használók. Horror áron, (150-200k) egy rövid (6-12hó) élettartamú szenzor, ami ráadásul nem is igazán szelektív. Két műszer és két különböző típusú szenzor kell, hogy meg tudjam mérni annak az egy oldószernek a koncentrációját a levegőben, amit használunk. Ha ennél pontosabb mérés kell akkor marad a gázkromatográf.
-
Fuhur
kezdő
válasz
DIEGO15
üzenetére
De. Az elektrokémiai szenzorok is szelektívek. Persze vannak zavaró hatások, pl hőmérséklet és természetesen esetenként más gázok is kisebb-nagyobb mértékben. Ezt elsősorban az adott szenzor adatlapjából lehet megtudni és akkor kidolgozható korrekciós eljárás. Pl kell szenzor a zavaró gázra (gázokra) is és akkor a sok egy időben mért adatból számolgatható a valós összetétel.
Sokszor viszont tudható, hogy a mérésre használt szenzor esetében vannak ugyan zavaró gázok, de azok a mérés helyén nincsenek jelen, így hatásuk elhanyagolható. A szenzor kiválasztása nem könnyű

Mellesleg az atomabszorciós szenzoroknál is vannak zavaró gázok melyeknél ugyanott vagy közel a egymáshoz vannak elnyelési sávok. A megoldás a fent leírtakhoz hasonló.
Itt például egy 3D megjelenítése látható egy szabadban égő fának (tábortűz) a Szén-monoxid (CO) felhője.
A füst nem keverendő a látható füsttel. Ez itt csak a CO, amúgy láthatatlan "felhője"!
-
Fuhur
kezdő
Nem nagy varázslat.
Én ezzel már régóta foglalkozom és valójában most sem a hőmérsékletre meg a párára vagyok kíváncsi hanem más szennyező gázok mennyiségére. Viszont a hőmérséklet meg a pára jól ismert a légkör tekintetében így viszonylag jó referenciának. Mármint arra, hogy a mérésem és a feldolgozásom valójában helyes-e.Keresek néhány fotót a masináról (szenzorral) és felteszem, csak most bejgli sütésben vagyok

A logolást úgy oldottam meg, hogy egy kis processzorkártyát is feltettem a fedélzetre. Szenzortól függően Raspberry-t vagy Arduino-t és az gyűjti az adatokat és írja ki a fedélzeten egy SD-re. Mivel a Mavic GPS adataihoz repülés közben nem férek hozzá egy kis GPS modult is a processzorhoz kötök így van koordinátám minden egyes méréshez.
Az SD adatait végtelen egyszerű módon EXCEL-ben nézegetem kivéve ha spec feldolgozásra van szükségem. Ilyen például a Gamma sugárzásmérés adatainak 3D feldolgozása.
Szenzornak is sokféle létezik. Hőmérséklet és pára a legegyszerűbb. Gáz szenzorok esetében én vagy elektrokémiai vagy atomabszorciós szenzort használok. Az elsők idővel tönkremennek, a második nem de azzal még csak most próbálkozok. Stabil viszonyok közepette nagyon jók, de így mobilban még ismerkedek a lehetőségekkel.
Arra is oda kell figyelni, hogy a szenzor válaszideje mennyi. Sajnos az olcsó és kicsi szenzorok lassúak és ezért a mérés hiszterézise is nagy. Többek közt ezért sem nem "fut" együtt a felfele és a lefele út mérése.
-
Ez tényleg jó
Engem is érdekelne
Annak idején ebay-ről rendeltem ilyen kis nyákot ami tudja a hőmérsékletet mérni, de logolást sajnos nem tudott.
Van egy ilyen kézi anemométerem és avval is az volt a tervem, hogy rögzítem a Phantomra olyan módon, hogy a display a kamera előtt legyen és láthassam a kijelzőt, aztán különböző magasságokban láthassam a valós szél sebességet. Összeakartam hasonlítani az UAV software-ben lévő adatokkal, hogy a valósághoz képest mekkora eltérések vannak az általuk közölt adatokkal. -
Fuhur
kezdő
No, a "nagy izgalmak" közepette azért egy kis drónozás sem árt.
Egy régi-új hóbortomat próbálgattam a pár napja (ismét) és ma is, hogy végre kisütött a nap. Nevezetesen pár szenzort szereltem a Mavic gépemre és most arra voltam kíváncsi, hogy az értékek miképp változnak a magasság függvényében. Pontosabban a feltett diagramokon a hőmérséklet és a relatív pára látható.
Amikor pár napja játszadoztam, akkor kb 200-250 méter magasan volt a felhőalap és nem akartam a felhőbe berepülni, így nem tudtam nagyobb magasságon is mérni. Ma viszont 350 méterig mentem. Itt már akku korlátom volt.
A mai mérésnél (a felső diagramsor) jól látszik, hogy az első inverziós réteg fölé emelkedtem. Addig pl. a hőmérséklet fokozatosan csökken a magasság növekedésével, aztán úgy 200 méter környékén elkezd növekedni.
A kék csík az emelkedő szakaszt, a barna a merülő szakaszt jelzi. Igyekeztem egyenletesen emelkedni és merülni. A 350 méteres úton kb. 0,8-1,0 m/s volt a vario, az alacsonyabb mérésnél pedig 0,5 m/s.
-
-
martinkeet
aktív tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni az alábbi problémámba?
Egy meglévő Air 2-őt szeretnék eladni, de egy potenciális vásárlót eltántorított az, hogy a DJI fiókhoz tartozó email-t nem lehet megváltoztatni.
Ebben az account-ban van a Care is.
Átruházás, vagy esetleg egy új fiókban történő regisztrálása a használt gépnek úgy, hogy a Care is megmaradjon?
Előre is köszönöm! -
DIEGO15
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Kell, de arról nem volt infó a KTI oldalán, hogy az mennyi lesz. Azt viszont írták, hogy a kapott azonosítót rögzíteni kell a gépen fizikailag.
#7774geresics
Egyetértek. Engem leginkább az zavar, hogy épület, ember stb... felett nem is repülhetek, akkor mi a fenében tennék kárt egy Minivel? Meghajlik majd alattam a búzaszál ha zuhanok?
Az ár, amit írtam az idei árak, de gyanítom olcsóbb nem lesz. -
Geresics
addikt
válasz
DIEGO15
üzenetére
Nevetséges.
Van egy tökéletesen, feleslegesen, irreálisan erős motorom (KTM 1190 Adventure), ami 230kg és 150LE, és annak az egész éves kgfb díja 20eFt! (Pont tegnap jött a papír a köv. évi díjról.) Nem érzem az arányosságot!
Ráadásul ennek a vezetését is egy nevetséges jogosítványhoz kötik! Az "A" jogsi csak feljogosít arra, hogy megöljem magam a motorral. Én évente 2-3 tréningre járok a motorjaimmal, és még így is fényévekre vagyok attól, hogy ki tudjam használni a motort, és ezeket a tréningeket egy biztosító sem veszi figyelembe!
Ehhez képest egy 249g DJI Mini biztosítása ugyan ennyi volna? Na az a rablás... -
bacus
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Én meg nem ! Ha valóban 10e forint az, hogy jogsim legyen 1 kg-ig, ehhez még jön egy elfogadható áru biztosítás (évi 5-10e között), illetve lakott területen kívül nem kell légtérhasználati, csak az appal jelzed, hogy röpködsz, akkor szerintem ez nem áldozat.
Persze ki mire használja, de egy 4k kamerás drónnal nem 1m magasan akarsz a fák között röpködni, bukfencezni, ott a vágóképek készítése a cél.
Én pl az utazási videók színesítésére szeretnék drónt használni, pont mint ami most is van pár videóban, parkolóban megállsz és csinálsz 2 percnyi videót 10-20m magasságból max, magatokról, a tájról.
Igen, jó lett volna ha lehet lakott területen belül is röptetni, vállalva azt, ha belekerül valami a videó látóterébe, akkor azt nem használhatom fel.
Itt azért a kertvárosi rész hátsó kertjeiben eléggé leszarós a dolog, mert nincs rajta kapási lehetőség sem sok helyen a hátsó kertbe nincs belátás, nem tud senki bejönni, csak nem ront be a TEK.
Vidéki kis városban, falvakban is megnézném én azt, ahol az a pár rendőr becsönget, hogy "te Gyurka, te röpködtél a templom tornyánál?", "ja Tibikém, én, a fiam és a lányod elmentek bringázni, gyorsan kihasználtam, hogy nem dumál bele"
-
válasz
sityupityu
üzenetére
Azok nem kukkolnak!
Nem akarok nekik tippet adni, de a hatóság helyében elkezdeném monitorozni a sosölbroáff felületekre feltöltött anyagokat.
Mindjárt változna a hozzáállás. -
Grillo
őstag
Nektek a myDS app működik? Bár gondolom nem az én készülékemben van a hiba.

-
Nem tudom, hogy a "városi röpködők" mit fognak a jövőben csinálni, de abban biztos vagyok, hogy az a réteg aki kinn a természetben röpködött eddig, azok ugyanúgy minimum 95 százalékban illegálban fognak mit eddig. Ezek közül sokan semmiféle fórumot nem követnek, tojnak nagy ívben az egészre, azt sem tudják hogy mi van.
-
DIEGO15
őstag
Már működik:
http://www.kti.hu/dron-tajekoztato/4300+4600 a tanfolyam+vizsga
-
válasz
konyi79
üzenetére
"Ott leírásban benne van, hogy az A1-hez tartozó anyagot tartalmazza, meg az A2-t részben"
Anélkül, hogy a konkrét céget ismerném, azt kell mondjam, hogy az ilyesfajta linkelés szabad fordításban ezt jelenti: jól lehúztunk korábban, de majd most adunk kis kedvezményt, hogy ne legyen annyira kínos (mármint nekik). Jónéhány szakmai továbbképzés (nem drón, IT) van a hátam mögött, szóval van némi tapasztalatom arról, mit lehet várni az ilyen helyzetekben... Persze, ne legyen igazam, de én továbbra is úgy látom, hogy az eddigi képzések inkább szokásjog alapján működtek, emiatt most nem sok mindent érnek már.
-
konyi79
addikt
Ott leírásban benne van, hogy az A1-hez tartozó anyagot tartalmazza, meg az A2-t részben, de ott van az is, hogy nem ad hatóságilag megfelelő A1 engedélyt, sőt. Csak majd jövőre ingyenesen továbbképeznek ha megcsinálod, de vizsga meg annak díja ugyanúgy lesz gyanítom...
Innentől továbbra sem gondolnám, ezzel van így értelme foglalkozni még...Az app nekem továbbra sem indul el.
-
válasz
konyi79
üzenetére
Ez nem az. Ami eddig volt, az pont annyit ér, mint sejthető volt. Ja bocs, valamennyi kedvezményt azért adnak, ha a légtereseknél csináltad, minden más kuka. Vizsgát nem lehet megúszni semmiképp, már a Spark / Mini kategória is vizsgaköteles lesz. Azért egy százast kevesen fognak áldozni vizsgára, majd nyomják illegálban. Az mondjuk jó ötlet, hogy külterületen nem kell eseti, csak az appban jelenteni a repülést, ha jól értem.
-
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Kábé, mint a Huawei. Ez történik, ha egy gyártó jobb termékeket dob piacra, mint a helyi patronált. Régebben úgy hívták, hogy védővám, most meg úgy, hogy mocskoskomcsikína.
Félreértés ne essék, én is inkább a Google-nek vagy az MS-nek adom ki az adataimat, mint bármelyik random kínai gyárnak, de azért az a boszorkány üldözés, amit művelnek, az minimum kétszínű.
Beszéljünk inkább a dróntörvényről. Tegnap kijött egy összefolglaló a Légtérhun; nem is reptetés feltételei a bosszantóak, hanem a vizsgakötelesség, pontosabban annak az ára. Hihetetlen pofátlanság, már megint.
-
Geller72
veterán
"Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma bejelentette: felvett a feketelistájára 77 céget, köztük 60 kínait, például a SMIC vezető chipgyártó vállalatot és a DJI Technology nevű dróngyártót."
-Pfff..
-
konyi79
addikt
válasz
KillHates
üzenetére
Pedig de.
Minden, ami fogad rádiofrekvenciát, azt feldolgozza, erősíti, szórja is azt. De még a kábel is. Ha nagyon széttúrok itthon, van valahol műszer, amivel az ajtód előtt megmondom, melyik analóg frekvencián nézed a tv-t. Ezekkel a műszerekkel ki lehet szúrni, ki lopja a kábeltv-t.
De még egy elvágott kábel is egy adó-antennaként működik. -
Geller72
veterán
Simán. Annak a lényeg igazából a média anyag minél jobb minőségben való továbbítása, relatíve nagyobb távolságokra. De a videó transmissonnak ehhez nem sok köze van, nem az érdekli őket, olvasd el a cikket, hogy szűrik, hogy te egy drón vagy, nem egy router.
. Ráadásul, míg a Dji-nak nagyjából fix frekije van, szemben egy racerrel, ahol én akár Mhz-enként tudom állítani a sávot. Az biztos, hogy minél kisebb a hatótávja a drónodnak (a Dji gépei pont nem ilyenek) annál nagyobb az esélye, hogy békén hanygak/nem látnak. Racerekkel kis teljesítményen repülünk, általában 25Mhz-en, ami azt vonja maga után, hogy minél kisebb a teljesíményed, annál kisebb ahatótávod is, de mint említettem, a rádiófrekid által sugárzott jel erőssége is. Azaz minél messzebb tudsz menni, annál jobban szem előtt leszel.
. A freki sem mindegy. Én long rangr-re EU 868 Mhz-es vevőket használok, ezek hatótávja cirka 40-50 km. Quad drónnal ez annyira nem megy az akkuk miatt, bár a 20 km simán, de merevszárnyúakkal ez nem gond. És ugye vannak a piacon olyan video (VTX) egységek, amik az említett 20km-ről még röccenésmentes képet adnak. Igaz, azoknak már olyan nagy ateljesítményük, hogy igazából EU-n belül nem igazán lehetne használni.
. 8Engedélykötelesek, de a max 2W az ha jól tudom a plafon amúgy is.
-
Geller72
veterán
-
bacus
őstag
válasz
Geller72
üzenetére
"freki alapján"
Na persze, mikor mindegyik mostanság a szabad 2,4 és 5 GHz-es sávokban megy. Egészen közelről biztosan meg tudja mondani, sőt még azt is el tudom képzelni, hogy maga a drón is beleteszi az azonosítóját, amit olvasni is lehet, kérdés, hogy ők ettől még fogják e tudni, hogy ki az, mert ehhez minimum a dji -hoz kellene elmenni, hogy kérem az adatait.
A lakott területen belül nem kell drónozni, ki miért vette. Az tuti, hogy lakásban (legalábbis az én kis lakásomba) nem való még egy 120g-os drón se. Csak lesem, hogy milyen videók vannak fent, egyik szobábol át a másikba, drónkapuk, fel az emeletre, stb.. szédületes.
-
válasz
Geller72
üzenetére
"Nagyon régen is (idősebbek emlékeznek rá) járt egy autó (mkrobusz) és simán megmondta, hogy ha te nem fizettél elő földfelszíni TV adásra (régen ennek is díja volt), de mégis használod."
Szerintem ez kizárt! A televízió nem ad csak vesz, tehát nem szór jelet, hogy abból meg lehessen állapítani, hogy valaki illegálisan TV-zik.
Persze a drón egy mozgó adótorony és a távitányító is az, továbbá a legtöbb drón app eleve online (is) tehát nem nehéz azt belőni. Persze, itt is szükség lenne a jó öreg háromszögelésre ehhez, de ez már csak kukacoskodás a részemről
-
Geller72
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
HA jól tudom, a BME-n már van működő kütyü, amivel freki alapján meg tudja mondani, ha drónt használsz. Ez ugye nem nehéz, ezt eddig is lehetet monitorozni, hogy hol, ki, milyen frekit használ és azt éppen bejelentette e. Ez még a rádiós idők óta így van. Ezért kell elviekben freki engedélyt beadnod, ha melóval kapcsolatban RF-et használnál. Nagyon régen is (idősebbek emlékeznek rá) járt egy autó (mkrobusz) és simán megmondta, hogy ha te nem fizettél elő földfelszíni TV adásra (régen ennek is díja volt), de mégis használod.
. A google, amikor járta az utakat, nem csak map-ot készített, hanem az összes wifi router/ssid mapot is csekkolta, helyadatok alapján. Manapság erre sincs már szükség, megmondja másból. -
-
konyi79
addikt
[link]
Magyarósi csinált egy összefoglaló videót, + extrák. -
NvidiaRTX
őstag
DJI OM 4-ről (Osmo Mobile 4) valakinek tapasztalata?
-
konyi79
addikt
válasz
Geller72
üzenetére
Ez nem ilyen egyszerű.
Nálam max 5-10 perces repülésekről van munkánál szó, és nem tudom úgy ütemezni, mindig megkérem 30 napra előre, dátumra. Esetenként 15 nappal a megkeresés után kell jegyzőkönyvet adjak, ha volt pl egy hatósági felszólítás.
Persze ezeket meg lehet csinálni drón nélkül is, mint eddig, de részint sokkal olcsóbb, mint területet lezárni és emelőgéppel felmenni ugyanoda, meg nem kissé biztonságosabb is, mint mellette akár egy tetőn mászkálni. Meg gyorsabb is.
Meg nem életszerű, havi 30 légtérhasználatit beadjak. Az egész dolognak arról kellene szólni, a rendelkezésre álló technológiákkal könnyebbé, olcsóbbá és biztonságosabbá tegyük a munkavégzést. Elvileg erre még kötelezne is a munkavédelmi tv, ezért kell időnként felülvizsgálni a munkavédelmi kockázatértékeléseket. -
Geller72
veterán
válasz
konyi79
üzenetére
Munkára továbbra is ugyanúgy használhatod mint eddig lakott területen belül is. Ugyanúgy megkéred rá az eseti légtérhasználati engedély és valószínűleg meg is kapod Ha nincs átfedés. Továbbra is ugyanúgy bele kell kalkulálni a 30 nappal előtti eseti légtér engedély meg kérését mint eddig. Mivel ezek neked is fix munkák így az időpont nem annyira lényeges nagyjából ugyanúgy mint eddig. kiadása eddig sem okozott szerintem problémát. a valószínűsége annak hogy meg is kapom. Eddig nagyjából tíz alkalomból tízszer meg is kaptam. Persze ha úgy nézzük ahogy mondtad is jobb nem lett de lassan már annak is örülünk kell a rosszabb sem. Az eseti légterek engedélyezésénél szerintem figyelembe veszik azt hogy ha a repülés célja egy munkát fed le, vagy pedig csak hobbiból akarsz repülni és gyakorlatilag semmilyen más célja nincs a légtérhasználatnak.
-
duni84
aktív tag
egy fokkal rosszabb, ha jánosnak nincs XY végzettsége, neked meg van, ezért "túlképzett vagy" a munkára és inkább jánost választják.
@7732 konyi79: majd kérhetsz rá miniszteri külön engedélyt légterenként
amúgy hogy lehetne pl kamera nélkülivé tenni pl egy random dji mavic-et? rajtaütésnél leszállítod és pl le van szigszalagozva a kamera? a magyarországi bíróságokat leszámítva az életben nem tudják rábizonyítani, hogy végig vett mindent és egy boszorkány röptében feldobta a szigszalagot. nyilván senki nem tud még semmit azon túl, hogy használhatatlan a mostani törvényi javaslat
-
konyi79
addikt
Már nem csodálkozok, hogy semmit nem értek ebből se.
Elég szar videó, bocsi. De olyan jellemző a magyar jogalkotásra, meg hátterére. Nem csak erre, úgy általánosan:
[myDroneFu**]Akkor jól látom, ha én munkára használnám, ott sem javult semmit a dolog? Jellemzően épület tetőszerkezetek, és arra telepített műtárgyak ellenőrzésére, felmérésére? Ezek ugye jellemzően lakott területen belül vannak...
-
válasz
Geller72
üzenetére
Az is igaz...
Azt hiszik, hogy ezzel hu de mekkorát arattak? Mi van a sétarepüléssel pl, vagy ha helikoptert bérelnek? A helikopterre is vonatkozik a média felszereltség? Áhh, meg fogják oldani ezek a szenny lapok úgyis, találnak légi eszközt amivel legálisan szépen röpködnek, aztán ha egy 7700 miatt épp a Lölö birtoka fölött kell átrepülni, akkor mi van? Közben meg megy egy 352x 16K videófelvétel és majd szépen anonim feldobják a netre a frameket csak úgy egy Erzsébeti panelből amelyet mondjuk ennek a Róka Háznak álcáznak majd profi módon a dark web segítségével, aztán mind keresgéljék, hogy ki volt és honnan...
-
Harcsai
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy DJI minit. Persze rögtön törtem. Bal első kar tőben
Kötöttem rá biztosítást. Győrben van szervíz ami javítja? Lehet ilyen kart venni? Akár magamnak is kicserélném. Gondolom lesz még ilyen...köszi!!
-
válasz
Geller72
üzenetére
Hát ez botrány... Milyen jogon fog büntetni, ha nincs reg és tanúsítvány? Eseti légteret viszont lehet igényelni, ugye? Azt kellene csinálni, hogy most indítani egy igénylést jövőre legálisan Bp olyan részére ahol lehet drónozni és haverrel magadra hívatni a yardot, aztán rója csak ki a 100 millás büntetést, mert rögvest média meg strasbourgi bíróságra mehetne az ügy... Ja és, hogy ne tudjanak belekötni, egy kamera nélküli drónnal kellene repkedni és nincs gebasz akkor...
Fene egye meg őket a modern diktatúrájukkal, mert ez szó szerint az ahogyan forceberg is írta... Jövőre jön a big data rendszer is a felnőttképzési rendszerben és minden oktatás meg vizsga az utolsó adatig fel lesz töltve ebbe a rendszerbe és minden munkavállalónak lesz egy azonosítója amelyhez hozzátartozik majd az összes adat, ergo egy klikk és majd mindent látnak és tudnak rólad... A legszebb az lesz, ha a munkáltató majd rá tud erre szűrni és kivételezést tesz, mert Jánosnak mondjuk van vizsgája valamire de nekem nincs és ez hátrány lesz majd az alkalmazás során anélkül, hogy én tudnék róla. Szóval botrány ami itt zajlik... Ja és a NAV ellenőrzésről nem is írtam amelynek a lényege majd az lesz, hogy a magánember számlájára is rálátnak és ha valami érdekes mozgás van, akkor az algoritmus dobja is a warningot nekik... Elnézést az off miatt, csak úgy kijütt
-
Geller72
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Ez a szarkupac törvény arra kell majd, hogy hivatkozási alapul szolgáljon a szankcionáláskor. Azaz, látható, hogy mennyire telibexarják a szakmailag hozzáértőktől jött ajánlásokat, egyszerűen egyáltalán nem foglalkoznak velünk sem, sem pedig a szakmai szervezetekkel, amikből azért van jó néhány és itt most nem is igazából "ránk" gondolok. És az, hogy le sem sajnálnak, előrevetíti, hogy a következő lépés a sznkcionálás lesz. És ne legyenek illúzióink, ahol dudálásért 750k-ra büntetnek, vagy 4 és fél millára, mert beviszel egy zsák krumplit egy plenáris ülésre. Szerintem a "sport" részét nem büntetik, én sem félek a FAI licencem miatt, de hogy a "kamerás" gépekre rá fognak szállni, az tuti. Nehogy harckocsikkal teli birtokot lehessen már filmezni. Mondjuk azt a részét én sem tolerálom, mert azért legyen egy határ, de ez most olaj volt a tűzre, ezt (a magántulajdon védelme címszóval) zászlójukra tűzik, hivatkoznak rá, és mocskosul fogják büntetni, ha rajta kapnak. A rajtakapás elég olyan formában, ha véletlenül elrepülsz valakinek a birtoka felett és a lefoglalt sd karin rajta lesz az anyag, arra jár egy tulok tulaj, aki rádhívja a kékeket és annyi. Lehet, hogy te nem is akartad/nem érdekelt a birtoka, csak megy a felvétel és elrepülsz felette, vagy csak rajta van a vidin, de nem felette vagy - és kész a móka. Szóval januártól szerimtem ésszel. Ne legyen nagy FOV, csak a céltárgyat, eseményt, személyt (magatokat, semmi épület, ingó/ingatlan másvalaki ne legyen rajta) filmezzétek ha kell, abból nem lesz baj.
Haverral fogadtunk, hogy a törvény szarabb lesz, mint előtte és sajnos nyertem.
. -
Geller72
veterán
A DOE bejelentését változtatás nélkül idézzem:
Tisztelt Tagság !
A mai napon az Országgyűlés elfogadta 116 igen, 52 nem és egy tartózkodással a Légügyi törvény T/13666 számú módosítását. A szakágak által benyújtott szakmai kifogásokat a jogalkotó nem vette figyelembe. 2021.01.01 -től a módosítások szerint kell üzemeltetni a pilóta nélküli légi járműveket. A módosításban szereplő új hatósági eljárásokról, mint regisztráció, távpilóta kompetencia tanúsítvány, az utóbbihoz kapcsolódó oktatási és vizsga rendszer részletei nem ismertek egyenlőre számunkra sem.
Amennyiben hivatalos, nem sajtó értesülés alapján információkat kapunk, azonnal tájékoztatunk mindenkit.
Tisztelettel:
Pál Károly
Elnök
-
Fuhur
kezdő
Újra izzó föld alatti gyökerek:
Sikerült a látható és a hőtartományú 3D modelleket összefűznöm. Így most egy modellként egyszerre forgatható, nézhető az alábbi linken:
[link]Időközben elaludhatott a fa, mert már egy hete nem látok füstöt

-
Bazsi5891
újonc
Sziasztok! Ségítséget szeretnék kérni. Van egy DJI Osmo mobile 2-om, használtam egy ideig minden gond nélkül, de most a telefont nem tartják meg a motorok, mozgatni sem forgatják. A visszajelző LED folyamatosan pirosan világít, ami elvileg a firmware frissítés sikertelenségére utal. Elvileg automatikusan friséteni kellen saját magát amikor elindítom a DJI GO alkalmazást. Az alkalmazás tud csatlakozni a DJI-hoz, zoom csúszka, expo gomb működnek, csak a motorok nem reagálnak.
Találkozott már valaki ilyennel esetleg? Hogy lehetséges esetleg számítogépről frissítést végezni?
DJI Osmo mobile 2 firmware versions 2.1.0.20
DJI go App versions 3.1.66
Telefon pedig egy IPhone 8Köszönöm a segítséget!
-
Geller72
veterán
Kár, hogy a Mini 2 nem támogatja még a Litchit, vagy fordítva.
. Az egy az ok. -
konyi79
addikt
válasz
akarmi1971
üzenetére
Köszi, közben rájöttem hol a hiba.
A csomagban ahogy bontottam, mindkét akku a felhajtható alsó rekeszben volt, így próbáltam belegózni. Úgy meg sehogy sem adja már ki a távvezérlőre rácsukni a táska tetejét. Aztán megfejtettem már, hogy tévúton vagyok.
Ellenben nem teljesen értem, miért nincs legalább egy oldalsó zárt zseb még, vagy miért olyan lapos az első, nehogy beférjen oda egy töltő. Mert így még a 4-es dokkolónak sem marad hely, nemhogy valamelyik tápnak
-
akarmi1971
csendes tag
válasz
konyi79
üzenetére
M2Z FMC elpakolása :
Fotóm most nincs , de simán befér .Jobbra nagy lyukba a gép + powerbank + 4 propeller . Balra felhajtható az elválasztó alja oda befér a 3. aku + az usb-átalakitó . Tetején az egyik lyukba a táv másikba a 2. akksi + usb kábelek . 1. Akksi a gépben . A trükk hogy a tápokat és a kábeleit az oldalsó hálós zsebbe kell tenni . Előre is fér még propeller + tartó. -
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Az lehet, csak most már lesz jogalapjuk, hogy jó erősen, nekifutásból seggbe durrantsanak, ha elkapnak. Eddig is volt ugyan, ha nagyon akarták, de most fókuszba került a téma, és biztos vagyok benne, hogy Törpapa ki is adja majd a kékeknek, hogy ha drónt látnak, foglalkozzanak a témával.
-
válasz
Szabó András
üzenetére
Játék, mert hiába van rajta kamera, nem tud rögzíteni.
Azt, hogy regisztráció kötelezett lesz, még nem tudom megmondani, de Jan 1-től ott repülsz vele, ahol jólesik, kivéve a nofly zónák! -
Szabó András
tag
Sziasztok!
Azt tudja valaki, hogy az új dróntörvény szerint a Tello játék vagy sem?
A törvény szerint ha nincs rajta adatrögzítő akkor játék. Ennek olyan értelmezését hallottam, hogy a Tello mivel nem rögzíti a felvételt, ezért játéknak minősül. Valóban nem rögzíti, de elküldi a képet a telefonra ahol már lehet rögzíteni, és a rögzítést nem tudom itt hogyan kell érteni. Nekem van olyan érzésem, hogy ezt is rögzítésnek minősítik. -
bacus
őstag
válasz
Geller72
üzenetére
Köszi, majd januárban, most nem lépek be, csak, hogy kifizethessem a teljes évet visszamenőleg.

De az számomra fontos lenne, hogy legálisan drónozhassak. A 30 nappal előtte kell kérni a légtérhasználatit már eleve ellehetetlenít, ha meg így a biztosítás amúgy sem érvényes, akkor az is kidobott pénz.
-
Geller72
veterán
A Dji gépekhez használom a biztit. A racer vonalon nem kell engedély, mert egy modellreptéren nyomod sokadmagaddal.. A gyakorlást és a versenyt is. Egyébként bármilyen kérdésed van, a DOE vezetőségét nyugodtan - akár mailban is, belépés előtt - bármiről megkérdezheted, szívesen válaszolnak.
-
Fuhur
kezdő
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Persze, hogy semmi értelme. Épp úgy ahogy a hírnek sincs. Épp annyira értelmes az egész, mint mikor olvasom a "legfontosabb" szalagcímek közt, hogy VV Senkiházi megvakarta bokáját. Pont arra jó, hogy felnyomja az agyát azoknak akik vissza tudnak "ütni" érte. És persze mi szívunk ahogy Vanessza mondta.
-
VANESSZA1
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple asztali gépek
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Warhammer 40.000
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topic
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- Új AKRACING CORE EX gamer szék
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3856
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ha hobbi, legalább akkor ki is tudsz kapcsolódni általa. Gondolom annak idején amikor kezdted a technológia nem ilyen szinten volt fejlett és a tudást ha ötvöződ a jelenlegi technológiákkal, akkor talán azt is ki lehet jelenteni, hogy csodákra vagy képes
Nekem erre élő példa volt az egyik volt kollégám miután látta a Phantomot repülés meg közben, majd utána felvételek minőségét. Egyszerűen azt mondtam neki, hogy akkor azt vegye és ne fárasszon, de ne is jöjjön utána hozzám, csakis abban az esetben, ha azt mondja, h igazad volt
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. Ráadásul, míg a Dji-nak nagyjából fix frekije van, szemben egy racerrel, ahol én akár Mhz-enként tudom állítani a sávot. Az biztos, hogy minél kisebb a hatótávja a drónodnak (a Dji gépei pont nem ilyenek) annál nagyobb az esélye, hogy békén hanygak/nem látnak. Racerekkel kis teljesítményen repülünk, általában 25Mhz-en, ami azt vonja maga után, hogy minél kisebb a teljesíményed, annál kisebb ahatótávod is, de mint említettem, a rádiófrekid által sugárzott jel erőssége is. Azaz minél messzebb tudsz menni, annál jobban szem előtt leszel.
![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/50715549326_f3a6e2db2c_n.jpg)