Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fuhur

kezdő

válasz Csabex #7789 üzenetére

Ezekkel konkrétan nem dolgozok. Ez nekem hobbi/kutatás. Egykor vegyészként kezdtem födi pályafutásomat de már nagyon régen pályaelhagyó vagyok. Így ez inkább kis nosztalgia és a jelenlegi kutatási területemmel való régi tudásmorzsák összekapcsolása ha lehegy így fogalmazni.
    Érdekes, hogy bár a vegyészet terén "csak" technikusi végzettségem van, minden egyéb jóval magasabb szintű végzettségeim ellenére erre vagyok a leg büszkébb.

Mellesleg mikor előálltam ezekkel a lehetőségekkel különféle cégeknél (Paks is köztük volt a sugárzásmérés kapcsán) rövid úton elhajtottak. Az ok igen prózai: kétélű fegyver ez. Azonnal számszerűsítve ki lehet mutatni a károsanyag emisszió mértékét és jellegét épp a légkörbe pöfögéskor. Ez a cégeknek nem érdeke!

Hasonlóan jártam a 3D terepmodelljeimmel is ahol bányákat (külszíni) fotóztam és tettem a képeket, illetve a térfogatelemzéseket időrendbe. Olcsón és gyorsan tudtam megmondani, hogy az elmúlt időszakban (hónap, negyedév, év, stb...) mekkora volt a kitermelés. Hát ez sem aratott osztatlan sikert ;]

Aztán próbálkoztam vadkár elemzéssel. Még a kelési hibákkal is tudtam kompenzálni a mérési eredményeket így nagyon pontosan meg tudtam határozni a vadkár mértékét. Mikor megmutattam az érintetteknek érdekes módon egyik fél sem (sem a károkozó, sem a kárt elszenvedő) nem kívánta felhasználni az eredményt. Kiderült, hogy ők már hosszú évek óta "kölcsönösen kompenzálják" egymást jól bevált módszer szerint.

No, ennyit a tudomány gyakorlati felhasználásáról :O

Új hozzászólás Aktív témák