Új hozzászólás Aktív témák
-
Raid használatához olyan chipset vagy raid vezérlő kell, ami ezt dedikáltan támogatja. Anélkül a boot sem fog menni. Ha külön kártyába raksz két m.2 meghajtót, technikailag semmivel nem vagy előrébb.
Szóval marad a T5820.
Vagy keress olyan m.2 raid vezérlő kártyát, ami támogatja a win10 boot-ot. -
allein
addikt
Amazonon írtam olyan eladónak akik értékesít DELL kártyát, nem tudok win10 alatt raid0-ban telepíteni:
It will work for T5810. Windows 10 cannot be installed on RAID0. Need a stand-alone M.2 for Windows installation.
Használható a T5810 gépben amúgy.
Ebben az esetben hogyan oldható meg, két pcíe adapterben külön a két kártya, ez így működhet?
-
allein
addikt
Igen, írtam a Dell community oldalon és feltettem a kérdésemet. Ennél jobban nem tudok utánajárni
tudsz nekem írni egy ilyen raid kartya típust? Említed, hogy a Dell-nek is van.
-
Azért alaposan utána néznék annak hogy az 5810 tudja-e az nvme raid-et! Az 5820-nál egyértelmű, de az 5810-nél nem lennék biztos benne.
Vagy alternatív megoldásnak lehetne azt csinálni, hogy egy nvme raid bővítő kártyát beszerezni. Abba akár 4 meghajtó is mehet és van a Dell-nek is ilyen kártyája. -
-
Sata meghajtókon gond nélkül viszi a raid-et. Fontos tudni, hogy az igazi raid-et (0 és 1 üzemmódokat) csak a 7xxx széria tud, azaz a 7040,7050 és az új 7060.
Az 50xx széria is tud valamit, de az valami butított slack drive mód, nem ér semmit. A 3xxx széria pedig abszolút nem támogat raid, sőt, a 3xxx szériánál az m.2-es slotba csak m.2 nvme tehető, míg a többi engedi az nvme és az m.2 sata üzemmódot is.Ezt a mini kivitelt annyira nem ismerem. Ha bele tudsz küzdeni két sata ssd-t, akkor van raid, ha nem, akkor nincs.
M.2-es meghajtókkal nem támogatott a raid Intel platformon!!! Kizárólag a hedt platformon támogatja azt az Intel, ami Dell esetében a Precision szériát jelenti. Vagy szerver vonalon még.
-
allein
addikt
Ez van a gyàrtó oldalán, ezt a torony kivitelű gèp tudja:
7050:
Storage4
Options
(internal)
Hard disk drives: up to 2TB
Solid State Drives: up to 1TB
Supports Hybrid, Opal SED FIPS,
M.2 SATA Solid State Drive
and M.2 PCIe Solid State Drive
RAID 0 & 1 support on select
configurations (Tower/Small Form
Factor only)
Dual storage support.Milyen eszközzel oldható meg a RAID?
-
A Samsung nem rossz választás. Több Dell gépbe is már gyárilag Samsung m2 került. Igaz nem a boltok polcairól kapható 950-960-970 szériák, hanem csak az oem gyártóknak szánt 951,961,971 változatok.
Ebbe nem tudsz raid-be m.2-őt tenni. Ezt az Intel csak a hedt platformon támogatja.
Amúgy az újabb generációs 7060-as (és 5060, 3060) széria is már a piacon van, ha esetleg már jobb fajta Dell gépben gondolkodsz...
Egy kis kiegészítés: linux alól szoftveresen tudsz raid-et generálni, de az nem ugyanaz, mintha natív hw-ből tolná.
-
allein
addikt
Sziasztok. Van egy Optiplex 5050-es gépem amibe raktam egy Samsung SSD-t, hasít a kicsike.
Tervezem egy Optiplex 7050 gép vásárlását, Ő az. 7. generációs Intel® Core™ i7 (7700T) cpu van benne.
Bővítőhelyek
1 M.2 csatlakozó (Wi-Fi kártya)
1 M.2 csatlakozó (merevlemez)Tudok kettő nvme SSD-t raidben használni és erről bootolni op rendszert?
-
válasz
csabaspecial #982 üzenetére
Az uefi csak a boot szempontjából játszik igazán.
Annyit megpróbálhatsz hogy linux alól partícionálod, az talán kezeli. Úgy 2x2GB-od lehet talán.
Pl. egy pendrive-os linux mint-el könnyen megoldhatod. -
válasz
csabaspecial #980 üzenetére
Hát ezt nem tudom. Erősen Bios függő.
-
csabaspecial
tag
válasz
csabaspecial #979 üzenetére
adattárolásra használnám
-
válasz
csabaspecial #977 üzenetére
Nem teljesen, mert nem támogatja az uefi-t. Bootolni tuti nem fogsz tudni vele. És ha még csak sima adatmeghajtóként kezeled, feltéve hogy látja a bios, akkor is max. 2GB-os partíciókat fogsz tudni kreálni.
-
válasz
csabaspecial #975 üzenetére
Szia!
Igen elviszi. A Conroe magos (azaz 1066Mhz Fsb, 65nm) core2 procikat mind viszi. Ezek pedig az: E2xxx (1,6-2Ghz, 1MB, 800fsb), E4xxx (1,6-2,4Ghz, 2MB, 800Fsb) szériák, az E6300 (1.86Ghz, 2MB), E6320 (1.86Ghz, 4MB), E6400 (2.13Ghz, 2MB), E6420 (2.13Ghz, 4MB), E6600 (2.4Ghz, 4MB), E6700 (2.66Ghz, 4MB), Q6600 (2.4Ghz, 8MB), Q6700 (2.66Ghz, 8MB)
Szóval jó lesz az!
-
csabaspecial
tag
Sziasztok! Dell Optiplex 745-öm van. Szerintetek ez támogat Intel Core 2 Duo Q6700-at, esetleg 6600at? Mert mintha azt olvastam volna külföldi oldalon hogy a legutolsó BIOS frissítés (2.6.6)óta elviszi ezeket. Köszi a válaszokat! Amúgy teljesen jól elfut ezen a gépen a Windows 10 Pro
-
Csak azt tudom mondani, keress rá és megtalálod előbb utóbb, ahol leírják, hogy a 4790 kupak alá valamivel jobb paszta került. Az is gagyi takony, de egy picivel jobb, mint a 4770-nél.
akos_ur:
Hát elvileg igen, gyakorlatilag nem. Ha rákeresel van több teszt is, amiben szépen bemutatják, hogy nem bírja tartani a max. tempót huzamosan a hőmérséklet miatt és droppol.
Megjegyzem ilyet én is láttam, minthogy az ügyfélkörömben több száz dell masina van kint és rendesen meg vannak hajtva adatbázisokkal.Sőt hozzáteszem hogy van hogy az alapfrekit sem bírja több proci (főleg az újabbak) a tdp keret miatt! Épp a múlt héten láttam gépet 6700K-s procival, egy normál Asus B250-es lapban, szóval semmi tuning. Egy jobb féle CM hűtő volt rajta és elvileg az alap 4Ghz-et kellett volna vinnie. Hát azt sem bírta! Simán ledroppolt 3,7-3,9 közé miközben fullon ki volt hajtva. Szóval nem kell mindent elhinni, amit papírra leírnak.
-
dugo_
veterán
Amúgy az i7-nél a 4770 és a 4790 között nem csak sebességben van különbség, hanem a 4790-nél valamivel jobb hőátadó paszta is van a kupak alatt.
Dehogy is, ugyanaz a takony van minden IHS alatt, a hőmérséklet-különbséget az adott lapkák képessége, illetve a tokozás gyártási pontatlanságai adják.
-
Valahol láttam egy fotót, ahol a gyári hűtést kicserélték a procin 9020-ban. Sajnos részletek nem látszanak rajta, de kíváncsi lettem volna, hogy pontosan mit és hogy tettek fel.
Amúgy az i7-nél a 4770 és a 4790 között nem csak sebességben van különbség, hanem a 4790-nél valamivel jobb hőátadó paszta is van a kupak alatt. Láttam pont ilyen dell gépes tesztet, aminél lazán kihozták hogy a 4770 proci a hőmérséklet limit miatt droppol, mert nem tudta kihűteni a gyári hűtés részben a gagyi kupak alatti paszta miatt. Persze egy delid és átkenés csodákra képes!
Ha sikerül egy 4790-re szert tennem, az első mozdulattal delid lesz, aztán clu, vagy ha óvatosabb leszek akkor thermal grizzly kyronaut. -
akos_ur
aktív tag
Egy Asus 1050 Ti Phoenix került bele, egy ventis, plusz tápcsati nélküli, ez megy a gyári táppal, de átalakítóm is van, ha egyszer majd kell
Ehhez persze elég a jelenlegi proci is, de nézegetem a Hardveraprót, hátha lecsapok jó áron egy i7-re
de akkor szerintem a K nélküli lesz ha lesz...
-
Szia,
elvileg viheti a K-s procit is, de a hűtés miatt az már lehet necces lesz, valószínű hogy folyamatos nagy terhelésnél le fog droppolni a hőleszabályozás miatt. Persze még nem láttam példát ilyenre működni. Másrészt ha kimaxolod a géped, gondolom valami jobb video kártya is bekerül, abban az esetben pedig nagyobb táp sem ártana... Táp csere előtt szerezz be egy átalakítót, mert ezeknél teljesen más a csati!
Amúgy hasonlóban gondolkodtam én is egy gépnél. A táp és a +video kártya (GTX1060) csere már megvolt, most nálam is a proci a soron következő, csak még drágállom. -
akos_ur
aktív tag
Sziasztok,
Egy Dell 9020 MT gépem van, jelenleg egy i5-4590 -es procival. Elkezdtem gondolkozni, hogy kimaxolnám és vennék bele egy i7-est. A kérdés, hogy csak a sima 4790 vagy 4790K is belemegy? Olvasgattam utána, de sok helyen sokfélét írnak. Ugye a K-s verzió 4GHz alapból, a sima pedig 3,6GHz. Gyári táp van benne,legfrissebb BIOS...
a hivatalos spec. szerint 84W-ig tehetek bele procit, a K-s verzió 88W ...emiatt lehet gond?
valakinek van esetleg tapasztalata? a hűtés rendben lenne a gyári Dell hűtővel?
előre is köszi
-
comer
csendes tag
Sziasztok!Egy kérdésem lenne, optiplex 760 gyári 255w táppal elmenne egy RadeonHD 5570 kártya?Elvileg max45w fogyasztás.
-
válasz
abel.makrai #961 üzenetére
Próbáld meg, de ne kikapcsold, hanem uninstalláld a nod32-őt.
Amúgy el sem hinnéd mennyi titkos "szemetet" és spyware progit hagynak az ilyen torrentes windowsokban. Javaslom nyomj rá egy ccleanert, majd egy spybot-ot és meglátod mennyi mindent fog találni. Esetleg egy spysweeper-t, az talán még jobb. -
akos_ur
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek a választ.
Viszont akkor kérdeznék tovább, a gépet itt vettem a Hardveraprón, viszont service tag szerint 2019 februárig garis (Magyarországon magyar oprendszerrel eladott, ennyi kiderült). Be lehet ilyenkor próbálkozni a Dellnél, hogy cseréljék ki gariba a ventit, mert sz*r hangja van, vagy el fognak ezzel hajtani, és különben sincs hozzá számlám meg semmi papírom?
-
Elvileg egyedi hűtése van, de képen láttam már más hűtővel is.
Próbálj meg a hardveraprón feldobni egy hirdetést, hogy ilyen hűtőt keresel!
Elvileg a 390-3010-3020-790-7010-7020-990-9010-9020 MT gépekben mind ugyanaz a proci hűtő van. Annyi apró különbséggel, hogy a gyengébb i3-as prociknál alacsonyabb, ezáltal kisebb bordázatú, de az alapkialakítás és felfogatás ugyanaz, illetve a venti is. Így elég sanszos lehet találni egy eladó darabot.
Esetleg marseus.hu vagy finnpc.net. Ott szoktak használt Dell gépek lenni, talán akad egy hűtő is.
De arra még érdemes figyelni, hogy a hűtő táp csatija sem szabványos, ellenben a kiosztásról neten lehet találni leírást. -
akos_ur
aktív tag
Sziasztok,
Van egy Optiplex 9020 MT gépem. A proci ventilátora egy kicsit "kotyog". Nem annyira vészes, de most kezdte, eddig semmi hangja nem volt, ez friss jelenség.
Mi lenne a legjobb, szedjem le a prociról a bordával együtt, majd a ventit a bordáról, meg lehet ezt kicsit kenni vagy nincs ilyesmire lehetőség? Illetve mennyire szabványok vagy nem szabványok ezek, tehetek rá bármilyen másikat is, vagy a Dell alaplapon máshol vannak a lyukak és csak a gyári hűtő lesz jó hozzá?
Előre is köszi
-
válasz
Gigant20 #954 üzenetére
Láttam már hasonlót épp 755-el. Nem akarlak elkeseríteni, de ez annak a jele is lehet, hogy fárad az alaplap.
Esetleg egy jobb, erősebb táp még segíthet rajta.
Nálam ugyanezen hasonló jelenségnél amikor az E8400 után betettem egy kisebb étvágyú E4300-at, majdhogynem teljesen jó lett.
Szóval fárad a gép.... -
válasz
abel.makrai #953 üzenetére
A nod32 pl. pont tud ilyet csinálni. Próbáltad anélkül is használni?
Ez eredeti win, vagy valami torrentes? Mert utóbbiban sok olyan van kint, amik úgy vannak meghegesztve hogy pont nem működik jól... Azért is nem javaslom őket. Nem is beszélve hogy sok tele van spyware-val. -
Gigant20
tag
Sziasztok!
Van egy Dell 755 MT gépem. (q6600, 4gb ram)
A problémám a következő. Ha áramtalanítom majd újra áram alá helyezem akkor felpörög hangosan minden venti, (tudom, hogy ez normális), de nem hagyja abba csak ha gyorsan megint ki-be dugom az áram kábelt.A másik, hogy kurva lassan tölti be a windows 10-et, sokáig a fekete képernyőn felül egy fehér kis kuzor villog.
Aztán egy jó pár perc múlva betölt és simán működik hetekig. (konkrétan PLEX média szervert futtatok csak rajta.)Ezeken kívül megy rendesen, de ezek csak bosszantóak, és nem értem miért csinálja.
2x2 gb ram van benne, már minden foglalatot kipróbáltam, hogy hátha az, de nem...Köszi!
-
abel.makrai
csendes tag
Az a baj, annyira nem értek hozzá, itt vásároltam hardveraprón használtan, szóval pontos típust nem tudok,de alaplapi hálózati kártya, intel driverek vannak a gépen, szóval gondolom intel a hálókártya is.
Windows 7 van rajta az tuti, mert én tettem fel, vírusírtó nod32.
Esetleg még érdekes lehet, hogy amikor újraraktam a gépet, nem volt jó az alaplapban az elem. Az gép órája a biosban is össze vissza járt, és a böngésző mindig tanusítvány hibákat írt. A google egy darabig az elemcsere után is tanusítványhibákat írt, amikor már jól járt az óra. De ez idővel megszűnt magától.Azóta a hálózati kártya letiltás és engedélyezés után teljes értékű a számítógép. -
válasz
abel.makrai #951 üzenetére
Ez nem feltétlen Dell gép hiba. Sokkal inkább valami szoftveres. Az intel rapid storage driver tud ilyen bekavarást a hálókártya driverre gyakorolni, illetve bizonyos vírus irtók.
De persze még sokminden lehet, de én speciel ilyen hibával a fent felsorolt esetekben találkoztam leginkább.
Viszont egy ilyen kérdésnél nem ártana megírni, hogy milyen dell gép, milyen hálókártya (intel, broadcom, stb...) és persze hogy milyen Windows verzió. Van-e vírusirtó, stb. szoftver. -
abel.makrai
csendes tag
#hálózatikártya #internet hiba
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írom e a kérdést, de nem igazán találtam ilyen topicot és mivel Dell gépről van szó gondoltam beteszem ide.
A panaszom a következő, minden gép újraindításnál le kell tiltani a hálózati kártyát, mert nincs internet, engedélyezem és utána hibátlanul megy.
Driver újratelepítése nem segített. Google-ba próblátam rákeresni de nem találok csak driver problémás megoldásokat.
Valaki járt már így? vagy van valakinek ötlete?
Köszönöm előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lian Li, 14600KF, 3/4 konfig, VGA, memória, SSD nélkül
- DELL OptiPlex 5055 SFF / Ryzen 5 PRO 2400G / NVME M.2 / DDR4 / USB 3.1 / több db / számla
- Eladó Konfig Ryzen 5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX6800 16GB!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest