- Hogy is néznek ki a gépeink?
- VR topik
- Leszámol a saját Linux disztribúciójával az Intel
- Amazon Kindle
- DUNE médialejátszók topicja
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Egyedi megjelenésű Radeon VGA a Yeston és a GravaStar keze nyomán
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hasonlót akkor láttam, amikor az AIX alól kiesett a SAN és fallbackelt SCSI-ra, az meg féldöglött volt.
-
Sziasztok!
Van egy OMV4-es szerverem és néha olyat produkál, hogy 2-3 percre teljesen elérhetetlen lesz néha, grafikonon csak annyit látok, hogy a processzor 100%-on, a hálózato forgalom leesik 0-ra és a rendszer ssd-t pörgeti olvasással.
Netdatában nem látok semmit, erre az adott időszakra eltünnek a grafikonok
Valakinek esetleg van tippje, hogy merre induljak el, hogy mi pörgetheti?
Amik futnak:
-Plex, SMB, docker, openvpn, virtualbox
- dockerben: transmission, qbittorrent, radarr, sonarr, jackett, netdata, unifi controller
- egy virtuális ubuntu server -
Shyciii
veterán
Sziasztok. Jól tom, hogy Debian 10 stabil esetén is csak a 79-es chromium csomagja tehető fel? Mert ha igen, akkor az facca, mert abban még elég sok sérülékenység van. Gondolom ezesetben, akkor kézzel kellene fordítani a legfrissebbet.
-
oatis
csendes tag
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni, hátha valaki tud valami megoldást. Adott egy 32 bites debian9 tiszta telepítés, nem upgrade, ha jól emlékszem 4.9-es kernellel.
A gondom hogy csr4.0 usb bluetooth sticket nem tudom rendesen működtetni egérrel. Egy bluetooth egeret használnék vele, de az egér kurzor párosítás után nem mozog simán, hanem szaggatottan mozog csak. Win. alatt tökéletes. Próbáltam több sticket de mindig ugyan az a helyzet. Régebben Egy debian8 volt fenn upgradelve 9-es verzióra és jól működött. Egyszerűen nem találom, hogy mi lehet a gond. -
gilfoyle
őstag
Van a Synapticnak alternatívája a Wayland alatt?
-
zoltanz
nagyúr
Köszi szépen.
-
cigam
titán
válasz
zoltanz #9277 üzenetére
Okozhatja az is, hogy olyan régi a géped, hogy nem várt adatot kap a kiolvasáskor. [link]
Pontosan min futtatod?
sudo nano /etc/boot/grub
itt megkeresed a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" sort, és kitörlöd belőle a quiet és splash paramétereket:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""CTRL+O-val elmented a módosítást, CTRL+X-el kilépsz a szerkesztőből.
sudo update-grub
parancsol pedig érvényre juttatod a módosításokat. -
zoltanz
nagyúr
Boot-olás közben lettem figyelmes a következő üzenetre (működik minden jól egyébként):
mei::számok: Could not read FW version
mei mei::számok: FW version command failed -5
Hogy tudom bekapcsolni boot-oláskor írjon ki minden reszletet? Köszi! -
Friczy
senior tag
Ha rendszeresen adatot akarsz cserélni Win és LInux közt, akkor olyan formátumot célszerű választani, amit mindkettő jól ismer és kezel. Az NTFS-t a Linux gond nélkül tudja olvasni, írni már nem annyira, és ahogy más is jelezte, ott jogosultsági problémák is lehetnek, mert a LInux nem kezeli az NTFS jogosultságokat. A kernelben lévő NTFS meghajtó csak olvasni tud biztonságosan, a userspace ntfs-3g tud írni is (lásd a fenti korlátokat) megbízhatóan, viszont lassan. Érdemes megfontolni fat32 (ha nem túl nagy a fileméret) vagy az exfat filerendszert (ez utóbbi is egyelőre még csak userspace módon megy, tehát lassan, de van rá remény, hogy elterjed kernelszintű meghajtóban is, mert a Microsoft nyilvánossá tette a specifikációt és nem kér jogdíjat a használatért)
-
-
Sokimm
senior tag
Hot plug: Működő PC-be bedugod a sata csatoló egyik portjába a vinyód (dokkoló, vagy rack), és felpörgés után, azonnal olvasható a tartalma, mint egy pendrive esetén. (csak itt SATA a csatolófelület)
Esetleg win10 alá van linux lemezkezelés már implementálva?
Tehát Ext4-re formázott vinyót lát a win10?
Mert akkor mindent olyanra formázok. -
cigam
titán
Nem tudom pontosan mijaza "hot plug".
A lényege a dolognak az, hogy az új Windows-ok a változtatásokat nem azonnal írják ki a lemezre. Ez addig nem jelent problémát, amíg csak az a gép kezeli, hiszen ő tudja hogy mi hol van (mit nem írt még ki a lemezre).
Így könnyen előfordulhat, hogy kikapcsolás után, egy másik gépre dugva/másik oprendszert (pl linux) indítva, egy "régi" állapotot találsz a lemezen, mert a módosítások még nem léptek érvényre. Ilyenkor csak olvasni engedi, mert észreveszi, hogy "piszkos" állapotban van, nincs minden fájl szabályosan lezárva.
Ez már a W8 óta így van.Ha figyelsz erre, pl. a gépeden kikapcsolod a "gyors indítás"t, akkor a linux-os írás sem fog gondot okozni.
Mivel nem 100%-osan kezeli az NTFS fájlrendszert(nem publikus a pontos működése), a fájlrendszer ellenörzését is Windows-os gépen érdemes elvégezni.
-
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Most szeretnék áttérni linux-ra, és leszedtem hozzá egy debian iso-t, de mielőtt telepítem, kérdezném tőletek, hogy NTFS hdd-k tartalmát hogyan tudom "hot plug" ként kezelni linux alatt? -
-
bambano
titán
válasz
Graphics #9265 üzenetére
mdadm a szoftveres raid.
tehát nem kell grubot újratelepíteni, meg semmi ilyesmi.
ha van szoftveres raid a diszkjeiden, akkor a konfigjukat kell újra legyártani.
man mdadm, és ott keresd meg az mdadm.conf előállítását.ha nincs szoftveres raided, akkor szedd le az mdadm csomagot
mindkét esetben generáld le újra az initramfs-t.
-
válasz
Graphics #9265 üzenetére
Na ez fog segíteni annak aki használt már raid vezérlőt, jó, hogy beírtad! Sajna ezt sem ismerem, de tuti volt valami szoftveres raid beállítás az előző konfigban, amit most hiányol a rendszerbetöltő. Az előző két dolgot szerintem még mindig érdemes megcsinálnod.
GRUB újratelepítés és az FSTAB kimenet. Plusz most már a hardverkörnyezet leírása is hasznos lesz, főleg meghajtók száma.
De az is lehet, hogy az ebben lévő egész rövid fix megoldja a problémát.
Ebben az esetben az ott említett update-grub helyett a grub újratelepítése a megfelelő.
-
-
válasz
Graphics #9263 üzenetére
sudo grub-install /dev/sda
de egy hibaüzenet kb 30-50 másodpercig megfogja a bootolás folyamatát...
Gyakorlatilag ez a fránya hibaüzenet kéne kicsit részletesebben, mert abból derülhet ki, mi a gubanc. Nem használtam még soha klónozó programot, de a leírtak alapjána fenti parancsot futtatnám le, mert klónozáskor a /boot-ban lévő GRUB valami oknál fogva nem megfeleleő és az a parancs csinál egy szűz rendszerindítót az aktuális állapotnak megfelelően.
sda
helyett más meghajtó is szerepelhet a parancssor végén, ha nem tudod biztosan, inkább nézd meg asudo fdisk -l
parancs kimenetét, hogy megfelelő meghajtóra kerüljön az indító!Ha nem ez volt a gond, akkor a hibaüzenet ismeretében hozzáértők mondanak más megoldást.
Ha a 30-50-s után megy tovább a boot, akkor célszerű lenne egy cat /etc/fstab kimenetet beraknod, hátha az is segít majd.
-
Sziasztok, kellene egy kis segítség Debian alapú linux rendszer klónozásához.
Nagyobb SSD-ről szeretnék kisebbre költözni.
Először problémába ütköztem, mert ezt így win alapú klónozókkal nem tudtam megtenni.
Majd Gparted segítségével a nagyobbik SSD-t kisebb partícióra alakítottam, és ezt követően akartam Clonezilla segítségével átklónozni...
Maradéktalanul nem sikerült, ugyanis elindul a rendszer, de egy hibaüzenet kb 30-50 másodpercig megfogja a bootolás folyamatát...
-
cigam
titán
válasz
kojak27 #9261 üzenetére
Elég ha felteszed a ReadyMedia-t (anno minidlna néven futott.) A konfig fájlba megadod melyik médiatipus melyik könyvtárban van, és DLNA-n eléred a hálózaton. Újabb "okos" TV-kben alapból van DLNA kliens, nem kell hozzá plusz program. Faék egyszerűségű megoldás.
Ha ez nem elég, pl. olyan formátumot szeretnél lejátszani amit a TV nem tud, akkor felteszed a Plex szervert. Ez tud transzkódolni, ha olyan médiába ütközik amit a kliens nem tud, megkérheti, hogy a neki megfelelő formátumba valósidőben átkonvertálva küldje a streamet.
-
kojak27
csendes tag
Sziasztok!
Debian 9 alatt szeretnék egy házi media centert létrehozni desktop gépen.
A cél az lenne hogy ide bemásolnám (tárolnám is) a filmeket, fényképeket zenéket és
ezt kellene 2 db LG okos TV-n megjeleníteni/lejátszani.
Milyen programok szükségesek hozzá Debian 9 alatt és milyen lejátszó kell hogy rajta legyen a 2 TV-n?Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Köszi. Megjavult.
Töröltem a
http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
és felvettem ezt
http://deb.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
most ezt kapom:Találat:1 http://deb.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Találat:2 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Mellőz:3 http://deb.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:4 http://deb.debian.org/debian stretch Release
-
zoltanz
nagyúr
Felraktam a Stretch-et , de valami nem stimmel, szinte semmi appot nem talál. Vagy ha igen akkor érvénytelen függőségért reklamál.
http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-freeTárolók:
Mellőz:1 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:2 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch Release
Találat:3 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Találat:4 http://deb.debian.org/debian stretch-updates InRelease
-
duo
addikt
Megcsináltam!
apulse és paprefs csomag kellett és ott a multiple channelt bepipálni a legutolsó fülön. majd a vlc-t elindítva a pavucontrolban az interfészra kattinva a multiple outputra átállni.
a vlc-t újraindítva van hang. a részletes hangbeállításokban a forced surround keresést kikapcsoltam, és a sztereo audio kimenetet sztereóra állítani. (van ott automatikus meg sokpontegy is.) debianon és xubuntu 19.10-en is kipróbáltam. -
duo
addikt
Ennyire jutottam:
parancssorból futtatva a vlc-t
ezeket kapom:
[0000562590a6b4e0] main playlist: playlist is empty
[0000562590b23930] main audio output error: too low audio sample frequency (0)
[00007f8bf4c85ae0] main decoder error: failed to create audio output
[0000562590b23930] main audio output error: Can't convert non linear input
[00007f8bec009f40] main audio filter error: cannot add user audio filter "scaletempo" (skipped)
[0000562590b23930] main audio output error: Can't convert non linear input
[0000562590b23930] main audio output error: cannot setup filtering pipeline
[00007f8bf4c85ae0] main decoder error: failed to create audio output
[00007f8bf4ca6340] avcodec decoder: Using NVIDIA VDPAU Driver Shared Library 418.74 Wed May 1 11:21:08 CDT 2019 for hardware decoding
[0000562590b23930] alsa audio output error: cannot estimate delay: Kimeneti/bemeneti hiba
ez utóbbi kimenetet ismételgeti.
és ha fut a pavucontrol (vagy a pamix)
[00005575653d2930] main audio output error: too low audio sample frequency (0)
[00007face0c85520] main decoder error: failed to create audio output
[00005575653d2930] main audio output error: Can't convert non linear input
[00007facd000a9b0] main audio filter error: cannot add user audio filter "scaletempo" (skipped)
[00005575653d2930] main audio output error: Can't convert non linear input
[00005575653d2930] main audio output error: cannot setup filtering pipeline
[00007face0c85520] main decoder error: failed to create audio output
[00007face0ca5c70] avcodec decoder: Using NVIDIA VDPAU Driver Shared Library 418.74 Wed May 1 11:21:08 CDT 2019 for hardware decodingekkor van hang a videonál, csak halkabb.
mit tehetek? rosszul van e beállítva valami? -
duo
addikt
Sziasztok!
Hanggal kapcsolatos segítséget szeretnék kérni:
a rendszer: Buster, openboxxal, pulseaudio és pulseaudio utils, valamint a pamix csomag van fent. a hangkártya roland UA s10.
audio file lejátszás megy, spotify-on, zenelejátszó és videolejátszó programokkal is.(VLC Smplayer) és böngészőben is. (ugyanakkor firefox alatt nem valamiért)
videólejátszáskor azonban alapértelmezetten nincs hang. vlc esetén hangbeállítások alapon vannak. pulseaudio.
a a videólejátszás előtt elindítom a pamixet vagy korábban a pavucontrol is fent volt, de ugyanaz gyk.
akkor a videót indítva van hang. de lényegesen halkabb.
nem tudok rájönni mi az oka.sok beállítási lehetőség nincs pl pavucontrolban, mert a hangkártya bár többcsatornás, nincsenek opciók. hivatalos support Rolandék-nál nincsen.
hogyan kellene beállítanom hogy a videóknál is rendesen szóljon?
milyen kimeneteket másoljak be?
köszönöm!
átmenetileg kipróbáltam ubuntu 19.10-el is. pont ugyanilyen ott is, pedig ott vannak mág alsa csomagok is. -
-
attilav2
őstag
Ha macerásabb mint egy Arch, Tumbleweed, akkor nem igazán alkalmas a Debian rolling disztróként való használatra. Akkor nem próbálom ki élesben.
A stabilt viszont felraktam élesbe, az jól szuperál, másfél éve még nem ismerte a lankártyám.
Viszont van egy hülyesége a debian telepítőnek, hogy a windows efi partíciójába belenyúl és oda helyezi az indítómenüjét, pedig külön lemezen van a windows meg a debian is. Egyébként fő rendszerként Arch-ot használok, meg néha windowst. Mindegyik rendszerem uefi módban telepítve külön lemezre. Debian azért kell mert a Prometeheus scripttel(prometheus.freize.net) időként padavan router firmware-t forgatok, és a script csak debian és származékaival kompatibilis. -
Ebből következik, hogy aki megkérdezi, hogy alkalmas-e, annak nem
Ennél frappánsabban ezt nem lehet megválaszolni valóban!
A Kezdő topikban én is azt szoktam javasolni, hogy az kezdjen bele a Debian felrakásába, aki a honlapon képes megtalálni a neki és a gépéhez megfelelő iso-t. Sokan akadnak el már ott, hogy nem a nonfree-t akarják felrakni.
Amit leírtál az első bekezdésedben, az valóban némi rutint megkövetel, nagyon lámaként én is kűzdöttem anno a legfrissebb Cinnamon stable-ra felrakásával. Szóval aki nem ismeri a Debiant, jobb, ha nem 10 perces telepítésre készül, mint Mint esetén. Főleg, ha nem is a stable nonfree-vel ugrik neki.
-
Friczy
senior tag
válasz
ubyegon2 #9246 üzenetére
Én se szoktam ajánlani, bár én SID-et használok már vagy két éve. Volt már, hogy elszállt a Gnome (persze GDM volt a login manager, így már a loginig sem jutottam el, terminálból tettem fel egy lxdm-et, utána be tudtam jelentkezni lxde/kde-vel), pár nap után megjavult, meg persze mindig vannak teljesítetlen függőségek, szóval ésszel kell upgrade-elni (apt-listbugs használata is ajánlott), ettől függetlenül az esetek többségében alkalmas napi használatra.
De csak annak, aki ezeket elviseli, illetve szükség esetén tud javítani, downgrade-elni, stb. Ebből következik, hogy aki megkérdezi, hogy alkalmas-e, annak nem
-
válasz
attilav2 #9244 üzenetére
Mennyire ajánlott SID-et használni?
Semennyire.
Nem pálya, ha Arch használóként bepróbálod a Debiant és hasonló elvárásaid lesznek. Debiannal a stable-t érdemes használni, nem véletlen kérdezett rá cigam kolléga, hogy milyen programból van szükséged frissebbre. Sok esetben megoldható stabil alapra is frissebb csomag felrakása, de erősen dependencia függő. (nem akartam függőség függőt-t írni)
-
attilav2
őstag
Mennyire ajánlott SID-et használni?
Virtualboxba raktam fel kde-s nonfree iso-val, gond nem volt a telepítéssel bootolással. Napi használatra mennyire megbízható? Azért csak újabbak a csomagok mint a stabilban. -
-
CsaBully
tag
Sziasztok! Ismerősöm notebookján
Deepin 15.11 (debian alapú)system update után login fail,wrong password..pedig nem változott..talán bill kiosztás?Magyar volt de nincs benne y vagy z, se ékezetes betű, nulla van benne de ö-vel is próbáltam.Ugyanez az update másik 3 gépen gond nélkül lefutott,reboot és müködik..
reset linux password-ra van valakinek ötlete? -
Sziasztok!
Tudom van OMV topik, de ide is írok, hátha tud valaki segíteni.
HW-t cseréltem a szervernél, egyik gépből pakoltam át egy másik gépbe a háttértárakat, minden megy ugyan úgy ahogyan kell, annyi a bibi, hogy a szerver néha "eldobja" a hálózatot.
OMV fut a gépen, ilyenkor a webui "Err_Connection_Abort"-ot ír a böngészőben és a transmission, radarr/sonarr és egyebek webuija se jön be, se a plex, szóval semmi sem aminek köze van a hálózatnak.Valaki esetleg találkozott már ilyennel?
-
-
gilfoyle
őstag
Szerintetek mennyire stabil már a testing ág napi használatra?
-
kovaax
őstag
-
footy
addikt
Nalam ez eth0:
tamas@bananapi:~$ ip a | grep eth0
3: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000
inet 192.168.1.100/24 brd 192.168.1.255 scope global dynamic eth0Nincs Grubom, armbian fut(a tetejen OMVvel) SD kartyarol egy banana PI-n
-
Nem gondoltam volna, hogy egy eléggé szakmaibb topikban ezt elő kell terjesztenem, de mégiscsak. Ha csak úgy általánosságban nem vagy megelégedve az élet/Linux/Debian dolgaival, nyugodtan pufogj ki abban a nagyszerű céltopikban.
-
footy
addikt
Idokozben talaltam valamit:
r
oot@bananapi:/etc/sysctl.d# cat 99-openmediavault.conf
# Auto-reboot system after kernel panic.
kernel.panic = 90
# Disables the magic SysRq key
# http://tldp.org/HOWTO/Remote-Serial-Console-HOWTO/security-sysrq.html
kernel.sysrq = 0
# Enable IPv6 privacy extension
net.ipv6.conf.all.use_tempaddr = 2
net.ipv6.conf.default.use_tempaddr = 2
# Enable/Disable IPv6
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 0
# Disable IPv6 autoconfiguration by default
net.ipv6.conf.all.autoconf = 0
net.ipv6.conf.default.autoconf = 0
net.ipv6.conf.all.accept_ra = 0
net.ipv6.conf.default.accept_ra = 0
Szoval ugy nez ki az Openmediavault felulirja a beallitasokat. Most mar csak az a kerdes hogy hogyan az okosabb letiltani?
Igy, vagy valahogy mashogy?:# Enable/Disable IPv6
net.ipv6.conf.eth0.disable_ipv6 = 1
Mondjuk mivel# Enable/Disable IPv6
ezert az gondolnam hogy altalanosan le van tiltva -
kovaax
őstag
-
Apollyon
Korrektor
Figy, én ezeket teljesen megértem, én is jártam már úgy Debiannal, hogy "sorry, a wifi nem fog menni, mert nincs iwlwifi." Ez egy elég nagy baromság, de ez ilyen jogi téma. Hasonló agymenés volt az iceweasel meg icedove programverziók. Hidd el, ez egy full libre linux-szal még rosszabb lenne, konkrétan ahhoz hw-t kellene venni.
Én is jobban szeretem egyébként, ha nem is out-of-the-box, de mindent azonnal meg tudok oldani.) -
totron
addikt
Vagy mikor kapott egy kis BSD-injekciót kernelileg pár éve, ott az első, de még a második hivatalos kiadásban is megvolt az, hogy mire a telepítés végére értél, elfelejtette a root jelszót. Az megvan, hogy elfelejti a jelszót, ami nélkül semmi vagy és kezdheted előlről az egészet?
Random szórakozva az időddel és türelmeddel. Minden ugyanaz, egyedül a csillagállás más jelleggel talán a következő egy nemfeledős install lesz. Ilyenekről beszélek...
De térjünk vissza a boldogságos simaműködések nyugodt medrébe nyugodtan. -
totron
addikt
válasz
Apollyon #9215 üzenetére
Nem koca, csak belefáradok már. Nyilván környezetfüggő és megugorható a probléma, de ez a fokú idétlen és önkényes háklisság - mert van kihívás jellegű is, ez valahogy nem olyan - nem a Debian sajátja, vagyis nagyon sokáig nem volt az. Nem ezt várom tőle, ennyi. A tágra nyílt szemű problémakeresésnek is megvan az ideje (ha jut rá). Egyébként az alaprendszer stáció elején akadt el. Azóta DVD iso-val felment. Máskor meg csak netinstallal kúszott fel - alverziók függvényében. Nem a kulcsrakészség hiányzik, mert nem. De ne legyenek komolytalan hibák, leghülyébb pontokon, mikor másra, jobb helyre is mehetnének az energiák, figyelmek. Mintha egy bohém titáncsapat vette volna át a disztrót, otromba hanyagságokat hagyva szerte széjjel. Egy ideje már jelen van ez.
Szerk.: illetve mennyiben háklisság az, ami csak piros képernyőben tud végződni és észszerű idő- és energiabefektetést tekintve nincs megoldása? A kezdetek óta debianos vagyok. "Mindegy".
-
Apollyon
Korrektor
Első blikkre itt valami free/non-free buli lesz. Koca Debianosoknak mindig non-free iso-val kellene próbálkozniuk.
-
totron
addikt
10.01 - netinstall/CD iso, ugyanaz: telepítés meghiúsult egy bizonyos komponens hiánya miatt. Szépen, türelmesen elő lett készítve, stabil nettel is meg lett kínálva, szokás szerint. Reménykedtem, hogy javult mostanra, kijött a vállalhatatlansági gödörből, de nem. Nem igaz, hogy ennyi verzión keresztül ilyen mértékben masszívan szar. Hogy lehet így kiadni valamit? Mindig magamat tekintem a szűk keresztmetszetnek, de pont az ilyen hanyagság, igénytelenség öli ki a márkával, a névvel szemben belőlem ki ezt örökre, magával szemben mindenképp.
-
footy
addikt
Jaaa, de fut:
root@bananapi:/etc/sysctl.d# ps -ef | grep -i network
root 1053 1 0 09:05 ? 00:00:03 /usr/sbin/NetworkManager --no-daemon
root 1480 1053 0 09:05 ? 00:00:00 /sbin/dhclient -d -q -sf /usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper -pf /var/run/dhclient-eth0.pid -lf /var/lib/NetworkManager/dhclient-13d34b42-cf78-4f72-9703-73838a09b11c-eth0.lease -cf /var/lib/NetworkManager/dhclient-eth0.conf eth0
root 1612 1053 0 09:05 ? 00:00:00 /sbin/dhclient -d -q -6 -N -sf /usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper -pf /var/run/dhclient6-eth0.pid -lf /var/lib/NetworkManager/dhclient6-13d34b42-cf78-4f72-9703-73838a09b11c-eth0.lease -cf /var/lib/NetworkManager/dhclient6-eth0.conf eth0
Gondolom ez a bunos:
root 1612 1053 0 09:05 ? 00:00:00 /sbin/dhclient -d -q -6 -N -sf /usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper -pf /var/run/dhclient6-eth0.pid -lf /var/lib/NetworkManager/dhclient6-13d34b42-cf78-4f72-9703-73838a09b11c-eth0.lease -cf /var/lib/NetworkManager/dhclient6-eth0.conf eth0
Hogy lehet ezt kiloni? Marmint vegleg nem kill-el?
-
footy
addikt
Ott is azon van:
root@bananapi:~# cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
1
(#9208) kovaax
Ha beirom az interface nevetroot@bananapi:~# cat /etc/sysctl.conf | grep eth0
net.ipv6.conf.eth0.disable_ipv6 = 1
Aztan nyomok egy/sbin/sysctl -p
akkor jo lesz, de csak a kovetkezo rebootig
Network Manager nem futik?
Ezt hogy tudom megnezni? -
footy
addikt
Sziasztok!
Debian Stretch-et használok a Banana PI(masodlagos NAS)-men és a logok alapján az IPv6 miatt beakad időnként a hálózati kapcsolat. Megpróbáltam letiltani a funkciót, de hiába járok el a javaslatok szerint, egyszerűen nem sikerül kikapcsolni:
tamas@bananapi:~$ uname -a
Linux bananapi 4.19.62-sunxi #5.92 SMP Wed Jul 31 22:07:23 CEST 2019 armv7l GNU/Linux
tamas@bananapi:~$ cat /etc/sysctl.conf | grep ipv6
#net.ipv6.conf.all.forwarding=1
#net.ipv6.conf.all.accept_redirects = 0
#net.ipv6.conf.all.accept_source_route = 0
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
tamas@bananapi:~$ sudo ifconfig
eth0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
inet6 fe80::4c2b:14d9:47bd:e4e6 prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
inet6 fde9:c4ee:b18f:0:d989:a5c5:686a:deba prefixlen 64 scopeid 0x0<global>
inet6 fde9:c4ee:b18f:0:c837:6dda:87e2:e2a8 prefixlen 64 scopeid 0x0<global>
inet6 fde9:c4ee:b18f::7b5 prefixlen 128 scopeid 0x0<global>
ether 02:15:03:80:e5:5c txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 2063 bytes 263191 (257.0 KiB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 1293 bytes 208274 (203.3 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
device interrupt 60
-
válasz
herdsman12 #9203 üzenetére
Megtévesztő számomra a Debian kernel verziózása.
Ugyebár a 10.1 érkezésével kaptunk új kernel verziót.
Frissítéskor láthatjuk:
The following NEW packages will be installed:
linux-image-4.19.0-6-amd64 (4.19.67-2)Install után az uname -a ezt adja ki:
Linux Debian10server 4.19.0-6-amd64 #1 SMP Debian 4.19.67-2 (2019-08-28) x86_64 GNU/LinuxMost akkor 4.19.0-6-ot vagy 4.19.67-2-öt használ a rendszer?
Ha lekérdezzük a felinstallált kerneleket, akkor kiderül a turpisság:
$ dpkg --list | grep linux-image
ii linux-image-4.19.0-5-amd64 4.19.37-5+deb10u2 amd64 Linux 4.19 for 64-bit PCs (signed)
ii linux-image-4.19.0-6-amd64 4.19.67-2 amd64 Linux 4.19 for 64-bit PCs (signed)
ii linux-image-amd64 4.19+105+deb10u1 amd64 Linux for 64-bit PCs (meta-package)A Debian saját maga verziózza a linux kerneleit, függetlenül a hivatalostól.
4.19.0-5 = 4.19.37-5
4.19.0-6 = 4.19.67-2Közben kiadták a 9.11-et is.
-
herdsman12
őstag
Update üzenet:
N: Repository 'http://deb.debian.org/debian buster InRelease' changed its 'Version' value from '10.0' to '10.1'
[link] -
cigam
titán
Élesben sose használtam mobilról, 1x próbáltam a böngészőből.
Amúgy jogos, itt azt írják 1 perc-es limit van a mobil app-okban. Viszont ha nem azt használod nincs korlátozás:
All of our non-mobile, public apps are free. These include Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, Chromecast, Plex Media Player, Roku, Smart TVs, TiVo, and game consoles (PlayStation and Xbox One). -
darkhorse
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest