- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- BIOS frissítés
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
karamblo
tag
Sziasztok. Szeretném feltenni a Jessie-t egyik gépemre. Olyan lemezképet szeretnék letölteni, amin már rajta van a firmware. , hogy telepítés alatt rögtön csatlakozhassak wifi-re. A debian-org.-on van egy tonna, de nem tudok jól angolul, és nem tudom, melyiket töltsem le. Tudna valaki segíteni ?
-
g0dl
addikt
Sziasztok.
Van egy openmediavault telepítésem, ami ugye wheezy.
Hogyan tudnám ezen az xorg-ot feléleszteni? Elsőre a framebuffer ( ha van még ilyen, régen kellett ilyenekkel foglalkoznom) is jó lenne, de az sem indul el, mert nincs /dev/fb0
-
Apollyon
Korrektor
...és tényleg. Amikor utoljára használtam akkor már (még) nem volt benne, el is dobtam az agyam.(#7295) Friczy: Már fel is raktam, kösz neked is. Amúgy pont off topikban írtam, hogy valszeg lehet nem fogok már 9-re váltani mert ezeréves a gépem, nem látom értelmét. Teljesen optimális a rendszer, minden tökéletesen működik. Ahogy láttam a 8-as Debian egészen 2020-ig lesz támogatott (LTS) így nem is kell miatta izgulnom. Továbbá úgy tudom 7-es debianra is lehet rakni 8-as backportsból programokat, gondolom 8-9-nél is így lesz.
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #7293 üzenetére
ffmpeg visszatért a Debianba
legalábbis a sidben már benne van (és ismét benne van az mplayer is).
Szóval a következő stabil kiadásban is várhatóan benne lesz, ahogy tudtommal a testingben is benne van már.Nem tudom, mennyire macerás a testingből vagy a sidből backportolni a stabilba mostanság, régen elég sokat csináltam ilyet. Inkább, mint külső repo.
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #7293 üzenetére
Az ffmpeg benne van a jessie-backports tárolóban, nem kell ehhez a külsős multimedia tároló.
-
Apollyon
Korrektor
Egyetértek, amikor keresek valami common dolgot, és jön egy ubuntus megoldás valami idegen sources.list-be repóval, égnek áll a hajam
Két esetben viszont én is éltem ezzel a külső repó dologgal: Tox nevű chat kliensnél viszonylag sokszor van frissítés, ahhoz jól jön a beépített repó, bár nem is hiszem hogy máshogy meg lehetne oldani.
A másik: multimedia tároló az ffmpeg miatt. Arra sem találtam egyéb megoldást hogy lehetne normálisan felhegeszteni.
-
gvandor
csendes tag
válasz
#59070464 #7285 üzenetére
Ezt használom Ubuntuban, de nincs benne a tárolókban:
sudo apt-add-repository 'deb http://liveusb.info/multisystem/depot all main'
wget -q -O - http://liveusb.info/multisystem/depot/multisystem.asc | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install multisystem(Ha jól emlékszem Debian nem sudo-t használ.)
-
bambano
titán
válasz
#59070464 #7289 üzenetére
egy szűz stabil 8.2-ben semmilyen tftp szerver nincs felrakva.
három tftp szerver van benne, valami bsd származék, egy fejlettebb meg egy HPA.
én az atftpd-t szoktam használni.hogy mi van telepítve, terminálból dpkg --list
hogy mi érhető el, terminálból apt-cache search programnev -
törölt tag
Milyen parancsal tudom kideriteni, hogy egy szuz stable 8.2-ben milyen tftp (tobb letezik) szerverek vannak telepitve? Feltehetem a kerdest altalonositva is. Ha valami erdekel, hogy a disztro resze, hogyan tudom azt kideriteni? Elozo kerdeshez kapcsolodoan a felesleges telepitesek elkerulese vegett.
Colomb2: utanajartam es erdekel ez a megoldas, este megprobalom kivitelezni.
-
törölt tag
Szeretnék csinálni multiboot pendrive-t. Mit javasoltok, ami benne van a tárolóban? Erre gondoltam, de nem jövök rá a csomag nevére.
-
zka67
őstag
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem, mégpedig Debian 8 alatt az Apache2 karakterkódolásával kapcsolatban. ISO-8859-2 kódolást használok, ami a Debian 7 alatt még jól működött, viszont a 8 alatt UTF-8 kódolással dolgozik az Apache2. Vajon mit nem csinálok jól? Windows-os apache alatt is jól működik.
A segítségeteket előre is köszönöm.
Debian 8 (oldal forrása):
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="hu-hu" lang="hu-hu" >
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2;" />
<meta http-equiv="Content-Language" content="hu"/>
<meta name="robots" content="index, follow" />
<meta name="keywords" content="Bel�ptet� Rendszer" />
<meta name="description" content="Bel�ptet� Rendszer" />
<title>Bel�ptet� Rendszer</title>
<link rel="icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/main.css?0c2677">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/demo.css?0c2677">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/template.css">
</head>Debian 7, Windows (oldal forrása):
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="hu-hu" lang="hu-hu" >
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2;" />
<meta http-equiv="Content-Language" content="hu"/>
<meta name="robots" content="index, follow" />
<meta name="keywords" content="Beléptető Rendszer" />
<meta name="description" content="Beléptető Rendszer" />
<title>Beléptető Rendszer</title>
<link rel="icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/main.css?0c2677">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/demo.css?0c2677">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/template.css">
</head> -
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy újraindításnál illetve leállításnál ilyen hibát ad a gép, aminek eredménye az hogy soha nem indul újra...
Nem tudom mit tudnék csinálni, de jó lenne valami megoldás mert ez így sajna nem túl jó..
A hiba: systemd-journald[XXX]: Received SIGTERM from PID 1 (systemd-shutdow).
(az XXX helyén mindig más ID van)Segítséget előre is köszönöm!
Üdv. MZ
-
válasz
bambano #7277 üzenetére
Megtaláltam a kis kapcsolópanel driver-ének legutolsó verzióját: acerhk, de:
"not working on Medion MD97600 with Ubuntu 14.04 -
seems not to work on machines/kernels using NX-protection of the CPU"
A kérdéses gép pedig pont ez lenne. Az NX nem tiltható le a BIOS-ból. Talán a kernel forgatásakor lehetne kikapcsolni, de az most nem igazán alternatíva.Esetleg ha fizikailag rövidre lehetne zárni két PIN-t a NYÁK-on.
Szerk.: AHA! ragasztó! -
válasz
bambano #7275 üzenetére
Nem egyszerű eset.
Telepítettem az rfkill-t és a list paranccsal ugyan azt mondja, mint a kernel log, hogy hardware kapcsoló blokkolja a rádiót. Észrevettem, hogy azóta a BIOS-ba is visszaállt a vonatkozó kapcsoló "last state"-ről "disabled"-re (átböktem, de később megint visszamászott, korábban ezt még nem figyeltem meg) és most már az Ubuntu Live környezetben sem lehet életre kelteni a WiFi-t.
Elnyomozgattam addig, hogy valószínűleg az acerhk kernel modul (Acer HotKeys) tudná átbillenteni a kapcsolót, ez viszont nem érhető el Jessie-re. De amúgy régóta nincs már meg Ubuntu-ra sem, így gondolom azért működött korábban, mert a BIOS mindig a Windows óta hurcolt feloldott állapotban hurcolászta tovább a kapcsoló állapotát, míg valamelyik Linux disztró a driver betöltésekor letiltott állapotban inicializálta és azóta fixen tiltott. A BIOS-ba pedig sajnos nincs olyan, hogy fixen engedélyezett állapot, csak kikapcsolja, vagy változatlanul hagyja. -
Van arra ötlet, hogy mitől ragadhat be az Intel 2200GB WiFi adapter AirPlane módban Debian 8.2-n? Windows-al és Ubuntu-val is működött, sohasem kellett megnyomni a kapcsolót, de most megkerestem és mindhiába nyomkodom.
Ez egy öreg gép és ezt leszámítva hihetetlen szépen fut rajta ez az OS.
A firmware-t már telepítettem a WiKi alapján. -
Friczy
senior tag
válasz
#59070464 #7269 üzenetére
Gnome-ot használok, az Evolutionnal csak az a bajom, hogy nagy, nehézkes és ronda
A Thunderbird fejlesztése nem ért véget, rendszeresen jönnek ki új verziók. Miért is halott?
A Claws se tetszik, egy időben használtam, tetszetős, de sok hibája volt. Lehet, hogy azóta megjavult, de pillanatnyilag nem érdekel. Én vígan elvagyok a Thunderbirddel.
-
Friczy
senior tag
válasz
#59070464 #7267 üzenetére
https://www.debian.org/Bugs/
https://bugs.debian.org/release-critical/Ha egy csomagban release critical bug van az adott release kiadásakor, akkor az nem kerül be a kiadásba. Ez viszonylag ritka dolog, mert a freeze időszak viszonylag hosszú, és elsősorban erre való. Általában a népszerűbb, fontosabbnak ítélt programok hibáira jobban koncentrálnak, tehát az általad említett Evolution nem valószínű, hogy erre a sorsra jutna egy ilyen esetben (más kérdés, hogy szerintem nem lenne kár érte
, de ez csak azért van, mert én nem szeretem)
Az, hogy 'a tárolóból is kikerül' nehezen értelmezhető. A stabil kiadás tárolójába természetesen nem kerül bele, de attól még magát a programot nem dobják ki a Debianból, az unstable és testing tárolóban benne marad. Ahogy az oldstable-ben is, a stabil - értsd: már kiadott - release-ek tárolóiból nem kerülnek ki csomagok, és nem is kerülnek be újak.
-
törölt tag
Hol tudok tájékozódni, hogy melyik program tartalmaz critical bugot?
Mi van akkor, ha mondjuk az Evolution kliensben felfedeznek egyet és mire kijön a 9-es Debian ez nem kerül javításra? Az nem kerülhet abba a stable release-be és egyben a tárolóból is kikerül ilyen esetekben? Magyarán, ami most a 8.2-ben a default sources.list-ből feltelepül, az nem tartalmaz jelenleg ismert ciritical bug-t?
-
Friczy
senior tag
válasz
#59070464 #7264 üzenetére
Tegyük fel, írok egy dev-nek, ha érdemlegesnek találja (nem tudom mi alapján dönti(k) el) és bekerül, akkor az onnantól számítva benne lesz a tárolóban?
Ha lesz egy maintainer, aki felvállalja, csinál belőle csomagot, akkor bekerül a fejlesztői (sid) tárolóba, onnan pedig a testingbe. És amikor a testingből stable lesz, és a befagyasztási időszak alatt nem tartalmaz release critical bugot, akkor a következő stabil kiadásban benne lesz.
-
ALI_G
veterán
legalább a háza mutatós
Igen, a 320-assal felismeri automatikusan az os, az enyémmel viszont nem. Az lsusb szeirntem látja: [link], legalábbis a kiemelt rész nekem arra utal:
Bus 001 Device 006: ID 1bcf:0c31 Sunplus Innovation Technology Inc. SPIF30x Serial-ATA bridgeBiztosan felpörög: amikor bedugom csak az áramot, akkor világít és kattog (ugyanezt csinálja a 320-as is), de ha rádugom a málnára akkor hallhatóan felpörög.
-
törölt tag
Windows-on kipróbáltam, tényleg feachure-rich olvasó, de annyira nem feszeget a hiánya a Liferea-val szemben. No meg weblapról letölthető. Csak az okára lettem volna kíváncsi, hogy adott programot miért nem tartalmaz a tároló. És mivel ez az egyik legnagyobb feed reader, hát megkérdeztem. Első körben egyébként biztonsági vagy stabilitási okokra gondoltam, hiszen a stable Debian többnyire elavultnak nevezhető verziójú programokat tartalmaz.
Tegyük fel, írok egy dev-nek, ha érdemlegesnek találja (nem tudom mi alapján dönti(k) el) és bekerül, akkor az onnantól számítva benne lesz a tárolóban?
-
törölt tag
Ezt tudom, az okára lennék kíváncsi. Mondhatjuk úgy is, hogy általánosan. Tudom nem lehet benne az egész világ a tárolóban, de az hogy nincs benne, azt jelenti, hogy valami teszten nem ment át vagy egyszerűen csak valamiért kimaradt (a legnagyobb tudású full open source feed reader) vagy mert nem only Linux és létezik Mac-re és Windows-ra is?
-
törölt tag
Mi a magyarázat, hogy az RSSOwl nem telepíthető Debian alatt a sources.list-ben található repókból?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
gilfoyle #7253 üzenetére
A wifi driver a non-free tárolóban van, azt pedig külön be kell kapcsolni telepítéskor vagy után. Telepítéshez ha kell akkor spec. olyan iso-t kell letölteni hozzá (most nem tudok linkelni de hamar megtalálod), vagy utólag is fel tudod tenni.
Ha telepíted, akkor ajánlom az expert installt (live cd-s isonál nincs ilyen lehetőség) ami csak pár lépéssel több, de cserébe nem kell szöszölni utólag a tárolókkal.
Hangerő problémával nem tudom mi lehet, nekem ez mindig működött, kivéve ha bekavart a pulseaudio.
-
gilfoyle
őstag
válasz
gilfoyle #7244 üzenetére
Kipróbáltam live usb-ről.
Két dolog nem ment csak, a wifi és nem volt hang. A hangerőt lehet ugyan állítani, az ikonon és az OSD-n is látszott, de mégsem szólalt meg.
Mindkét problémára a debianwikin van megoldás - bár ezeket nem próbáltam ki. Az energiamenedzsmentről sincs még infóm.
Szóval életképes lehet a dolog. De még alszom rá egyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Formula-1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Politika
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest