- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pityu.
nagyúr
Nem rég vettem a procit akkor pasztáztam de megpróbálhatom megint mert most úgy is az egész ki van szerelve a gépházból.Én X-et szoktam tenni a procira van ahol azt mondják az elkenés is jó és akkor biztos mindenhol van a proci felületén paszta bár eddig az X bevált.Venni másik hűtőt csak akkor vennék ha nagyon muszáj,isten igazából a néha felpörgő venti zavar néha a 3700X-hez képest ott nem volt ilyen.Külföldi fórumokon 5700X-nél többen írtak melegedési problémát,mondjuk engem nem a fok zavar mert bőven a bajos alatt volt csak az üresjáratban néha felpörgő ventilátor vagy ha kisebb terhelés van.
Nekem az alapjárati fok 33 fokos szobában olyan 49-51 fok volt most csak ház nélkül próbáltam de most is 50 fok körül volt aztán lehet majd a házban lévő ventilátorok jobb áramlással majd ezen is segítenek.Még a 33 fokos szobában terhelés alatt a 73 fok az pl nem vészes csak az alapjárati fokra mondták,hogy magas.
-
blp85
senior tag
Első körben én újrapasztáznám, mert ilyen értékeket akkor produkál, ha az kevés vagy nem jó neki (mondjuk nekem is a 30-32 fokban 40-45 fok környékén volt a hőmérséklet). Ha másik hűtőt tennél rá, akkor a helyedben ikertornyosat választanék (nekem is Thermalright Phantom Spirit volt rajta).
-
Pityu.
nagyúr
Valaki találkozott már olyannal,hogy ryzen 7 5700x proci melegszik?Külföldi fórumokat olvasva többeknél is jelentkezett ilyen.A 3700X-em nem nagyon csinált ilyeneket,múltkor melegben terhelés nélkül 50-51 fok volt prime 95 alatt meg 73 játékban meg olyan 70-72 fok körül.De ez még nem is vészes csak idegesítő,hogy még ha nem is nagyon hangos a hűtőnek a ventilátora de néha hallom,hogy pörög felfelé aztán lehet egy ideig meg alig hallani.Ebbe vajon a hűtőnek mennyi beleszólása van ,most egy SilentiumPC Fortis 3 HE1425 van rajta esetleg jelenthetne valamit mondjuk egy arctic freezer 36 vagy kb ugyan itt lennék és más lehet a gond?
-
Pityu.
nagyúr
-
duronx
senior tag
Sziasztok, tanácsra lenne szükségem. Szerintetek egy Arctic Cooling Freezer 36 A-RGB hűtő 1 ventivel is képes lehűteni a Ryzen 5 7600 procit?
Köszi a segítséget -
válasz
szasanyi #285 üzenetére
en anno egy 20x20-as aluprofilokbol osszerakhato itx valtozatot vettem nagyonolcson es szuperhasznos volt, amig probalgattam a kulonbozo tapokat, huteseket es halokartyakat a konfigban, es mikor osszeallt a cucc, akkor valasztottam hozza hazat es koltoztem be. kb masfel honapig kellett. nagyon hasznos volt, de azota is szetszedve fiokban pihen.
-
válasz
szasanyi #283 üzenetére
A Freezer 36-nak nem tudom mi a titka, már gondolkoztam rajta. Talán a jobb hővezető csövek? A magasabb borda? A két jó ventilátor? Nem tudom. Dupla ventis hűtőket amúgy se nagyon szoktunk ajánlani, mert minek... a házak hátsú kifújó ventilátorai pont a procihűtő mögött vannak. Ennek ellenére a Freezer 36 szuper.
otthon senki sem nyitott benchpadon használja szóval sosem lesznek olyanok az értékek mint a tezstek többségében.
Az tuti. Tegnap mondjuk felhozott egy T3mus hirdetést a telefon nyitott teszt riggel. Nagy volt a kísértés, de szerintem valami gagyi minőség lehet.
-
szasanyi
félisten
A fiam gépében most olyan van, igaz középen 1 db ARTIC ventivel (12400-ra bőven elég és így nincs "ütközés" a RAM-,mal)). De rendeltem egy új, ARCTIC Freezer 36 A-RGB hűtőt (11.832 Ft-ért, ingyenes kiszállítással nem tudtam kihagyni) mert kíváncsi vok mit tud.
A hűtés tesztekhet szvsz válogatott CPU-kkal végzik amiknek a hőátadása átlagon felüli (különben annak okán nem vagy alig lesz különbség) és nem átlagon felüli VCore feszt igényelnek. Na maost ilyet egy mezei júzer egy rendeléssel szinte biztosan nem fog ki, illetve otthon senki sem nyitott benchpadon használja szóval sosem lesznek olyanok az értékek mint a tezstek többségében.
-
szasanyi
félisten
Én biztos vagyok abban, hogy otthon senki nem fog olyan értékeket látni a saját gépében egyik hűtővel sem. Nincs részletes lerás, de tuti nyitott bench padon és légkonfis irodában készült. Meg jó lett volna legalább egy hasonló, AM5 CPU-n is látni értékeket mert ott sem ugyanaz lesz a zeredmény.
-
szasanyi
félisten
-
Volt egy darabig nekem is. Egy nagyon halk ciripelést hallottam mindig a hűtő felől. Cseréltem ventit is, az sem segített. Raktam a venti alá gumialátétet, ugyanúgy ciripelt. Majd rájöttem, hogy a borda csinálja. Eladtam. Lehet egyedi eset volt, nem tudom. Sokat ajánlottam a hűtösben, még nem reklamált senki miatta.
Ha most vennék, akkor már az A610-et venném, vagy valami mást. Az A610-en már a venti is FDB.
-
Visszatért ez a szuper kis hűtő a piacra:
Deepcool Gamer Storm Lucifer V2 PWM - - - ÁK link
Szerintem az ára sem veszélyes azért, amit adnak vele. Egyetlen gondja az, hogy valószínűleg rálóg a RAM slotokra. Még utána kell néznem jobban.
Szerk.: sajnos igen, rálóg...Kár érte, kiváló ügynök lett volna.
-
Mondom én. Van még az AM4-ben pár év. Az 5800X3D is sokáig elég lesz még a játékos rétegnek, munkára pedig az 5950X is.
-
blp85
senior tag
Hát én nemrég vettem egy B550-es Asrock Velocitát, az Asus Rog Strix B450-es lapot meg eladtam, így kb. 30 ezret kellett rádobnom pluszba az eladott alaplapra és lett egy új és garanciális lapom. Tudom nem vagyok teljesen normális (bár anyagilag szerintem így jártam a legjobban a fejlesztéssel), de a Ryzen 5700X és a 32 Gb-nyi DDR4-es memóriák jelenleg engem kiszolgálnak (amivel játszok és dolgozok, ahhoz elég).
Az Asusról én sem olvastam mostanában jókat, illetve pl. a monitorok (a 100.000 Ft. alatti szegmensben) minőségben hagynak némi kívánnivalót maguk után.
-
válasz
szasanyi #267 üzenetére
Asusnak mostanában nem túl jó a híre alaplap téren, de nem is ragozom, mert, ha Cifu mester is olvassa a hozzászólásomat, akkor minden bizonnyal meg tud majd cáfolni.
AM4-en tudom, hogy az Asrock és az MSI nagyon jó volt, most eggyel fentebb nem tudom mit tudnak ezek a gyártók.
-
szasanyi
félisten
-
szasanyi
félisten
Noctua NH-D15 G2 !olcsón! 0 napos garanciával (igaz, van elállási lehetőség). Ilyet is csak nálunk lehet...
-
L4D1K
őstag
Hali!
Nem nagyon kovettem mostanaban az SFF hazakba megjeleno hutoket
Azt lattam, h a Noctua kihozottt egy uj hutott a fractal terra-ra szabva de mas erdemi ujitast nem lattam.
Jelent meg - illetve volt bemutatva ujabb top flow huto?
A noctua tetszik de tul
nagymagasNekem eleg a 34-34mm ram clearance es inkabb a borda legyen vastagabb
-
tomgabor
senior tag
Egyszerű feltenni mint bármelyik hűtőt aminek saját hátlapja van. A probléma ott rejlik hogy nem olvassák el a manuált és mondjuk fordítva teszik oda a hátlapot ami így rövidkezárja az alaplapot(lásd alza vélemény).
Nekem nem lötyögött a borda, nem rezgett az egész a ventilátortól.
Van hozzá ilyen védőlemez ami megvéd az AM4 proci foglalatból való kitépésétől, mondjuk ez nekem soha nem sikerült mert én vagy tekerve veszem le hagy oldalra lehúzom a hűtőt vagy 15 éve MX-2/4/5/6 pasztát használva.
Nekem a gyári hátlap nem jött le az alaplapról, mintha oda lenne ragasztva(vagy oda rohadt 7 év alatt), ha a
műanyag távtartónak nagyobb lyuk lenne a közepén és mellékelnének 4db csavart mint ami gyárilag van az alaplaphoz(kb 5mm-rel hosszabbat) akkor a gyári hátlap is jó lenne.
Én a gyári csavart és hátlapot használtam műanyag alátét távtartóval(6mm).Különbséget nem tapasztaltam a gyári Gelid Stella és Arctic P12 PWM ventilátor között, hőfok kb ugyanaz.
29 fokos szobában OCCT 95+ fokon járatta a 3800X-et Wraith Prism-el, Geliddel nem ment 89-90 fok fölé, ugyanez Prime95 Small FFT-vel, mindkettőnél 100%-on mentek a ventilátorok.
-
dances
tag
A Peerless Assassin / Phantom Spirit tulajoktól kérdezném:
a gyári ventikkel hosszabb távon mennyire vagytok megelégedve?
Motorhang, szélzaj, rázkódás, tartósság terén.
Kb mekkora rpm -nél kezd zajongani a venti? -
-
szasanyi
félisten
& Pityu. - szvsz nem az a nagy gond (nyilván ésszerű keretek között, amit persze a buxa alapvetően behatárol).
A gond az, amit most is (vagy már megint?) megtapasztaltam: itthon, zárt házban SEMMI sem olyan jó mint a tesztekben. Lian Li Galahad II Trinity 360 alatt a "könnyen hűthető" 7800X3D IDLE 46 fokos, LOAD 86 (de csak mert korlátoztam az ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WiFi BIOS-ában). Úgy hogy a Curve Optimizer Negatív 30-ra van állítva. Tehát nem kap sok VCore feszt sem. Eztényleg, de jól hűthető. Pfff...
-
-
szasanyi
félisten
Igen, ez egy érdekes hobbi. Többségünk nem kényszerűségből végez upgrade-et hanem az újdonság miatt. Szeretnénk kipróbálni mást ,jobbat, újabbat, De végülr a mégjobb sem lesz elég jó és már fogalmazódik az újabb gondolat, az újabb igény. És ehhez ezek a fórrumok kiválóak!
Assszem Friedrich Nietzsche fogalmazta ez meg a legfrappánsabb módon: "Végül nem azt szeretjük, amire vágyunk, hanem magát a vágyat." -
tenyleg erdekes lehet. 6 kozvetlenul erintkezo heatpipe, 152mm magassag, 220W-ig jo allitolag, jok a vasarloi ertekelesek... mi a szosz
amazonon latok par panaszt h a felszerelese kisse korulmenyes, foleg ha nem akarod szetrobbantani a gepet, de ennyi.
raadasul $30 amazonon (msrp $55), maximalisan izgalmas ha itthon 10k ala csusszant be. -
PH! hír: Polar ST, a Phanteks új hűtőszériája
Csak a szokásos 4 hővezető csöves hűtő, semmi újdonság.
-
Mindjárt barátibb lett
A kijelölt CPU1-et kell nézni, a CPU2-re a felső és a középső front venti(P14PWM+P12PWM), a Chassis1-re az alsó front venti (P14PWM) a Chassis 2-re a hátsó venti (P12 PWM) van csatlakoztatva -
omfgk
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #232 üzenetére
Ezért hoztam a limiteket nem betartó 12600-ast példaként. Az vagy 300mhz-el feljebb boost-ol.
Hőmérsékletben nálam a Thermalright lötty kb hozta azt amit a TG Hydronaut.
Kicsit állagra nem tetszett amikor levettem. Mint a puding teteje. Ha így megvan. -
-
omfgk
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #219 üzenetére
Ha nincs érzelmi kapocs a hűtőpaszta felé, akkor szépen lekapni az egészet, letörölni procit és a hűtőt, aztán felkenni a Thermalright-os löttyöt. Jár a Phantom Spirit mellé.
Kivéve ha szívatni akarod magadat.
Mert azt látom ,hogy bios-ból akarod megoldani a rosszul, fizikailag rosszul feltett hűtést.12400f teszt van tpu-n. A hozzá adott stock cooler-el is elkaristol.
Tehát ennyire szarok a nálad kapott hőmérsékletek.12600 power limitek nélkül se megy fel 70 fok fölé.
Ekkora különbségek esetén felesleges bármit is állítani.
Csak a kontakt lehet rossz az IHS és a Heatsink között. Semmi más. Még az se rontja le ennyire az eredményeket, ha 30 fok van a szobában. -
válasz
T0mBd1gg3R #219 üzenetére
Mindig addig húzom a csavarokat, amíg még erőlködés nélkül engedi a csavar. Érezni lehet egy pontom, hogy megáll a csavarhúzó. Na ott kell abbahagyni, és tovább nem húzni.
-
válasz
T0mBd1gg3R #215 üzenetére
Ezek tényleg elég fos értékek, pláne 1500 rpm körüli fordulaton.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #227 üzenetére
Szerintem nyugodtan mehetsz le 1.2V-ig is de ha keresel ilyen proci feszeket fogadni mernék, hogy 1.1xV is elég lenne oda.
-
-
-
szasanyi
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #224 üzenetére
Kiindulási értéknek írtam, mert úgy tűnt egyáltalán nem tudod elhelyezni a hűtő teljesítményét. Mondjuk nem tudom mennyivel nőt a CPU számítási teljesítménye nálad, de 96 fok...
-
-
szasanyi
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #220 üzenetére
Nálan 12400-on alapon, CB23 alatt max. 59 fok volt olyan hűtéssel.
-
omfgk
veterán
Hardware Canucks teszt.
Itt volt a többi verzió is.
https://www.youtube.com/watch?v=0zqPICl5zjAEredmény kb ugyanaz.
AMD-n épphogy nyert, Intelen többel. -
F_Zolee
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #220 üzenetére
Mondjuk nem vagyok nagy tudója még de ezek a procik kevesebbel is beérik. 1.2V is elég kéne legyen de lehet az is sok. Azért melegedhet ennyire.
-
-
-
omfgk
veterán
Egyébként fent van a TPU-n a D15 G2 teszt.
Na itt már jól szerepelt.Nincs QC probléma és a legjobb léghűtő lett.
AM5-ön 1 fokkal győzött, Intel-en 2,5 fokkal.
7900x és 13700K.Ha Chromax, full fekete lenne és fele ennyiért, még vennék is.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
Azaz 1.3V vcore ugye az nem a CPU fesz?
-
omfgk
veterán
válasz
Az első probléma a csavaroknál volt.
Van egy elég egyértelmű határ, ameddig meg kell húzni. Onnantól viszont nem szabad erőltetni. Tehát igen, ütközésig, de kicsit se tovább.A második meg a paszta volt.
Ezek olyan szar értékek, hogy ha a lamellák felét leflexelném, akkor is jobb eredményt kapnék.
-
Megjött a Phantom Spirit.
Hát ez nem egy nagy domborítás szerintem. Mit csináltam rosszul? A két csavart ami tartja a saját kis keretén nem húztam teljesen ütközésig. Kellett volna?
Az MX-4 paszta 2-3 hónapos volt, szépen elterülve, nem cseréltem le. Thermalright correction frame van fent. -
szasanyi
félisten
-
szasanyi
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #212 üzenetére
Na, arra kíváncsi vok amiatt garizzák-e! Majd írd már meg lécci, mert még nagyobb problémák estén is megy a szőrszálhasogatás sok helyen.
-
Megjött ma a Phantom Spirit, de még kibontani sem volt időm, ugyanis egy használt 4070-et is vettem ma és azt tesztelgettem, sajnos elég meleg, lehet gariztatni kell a paszta miatt.
-
Mr.Pit
tag
Nagyon szép puha volt miután leesett a proci. Ezért is állok kissé meglepetten az egész előtt.
Érdekes amúgy, mivel többször cseréltem már porcit MX-4-el és ilyen még sosem volt...
Annyit még, hogy habár pár hónapja (kb 2) volt pasztázva és azóta nem nagyon kapcsoltam be, kvázi új paszta volt. Nagyon nem értem ezt az egészet.
-
Nem tudom, még nem kellett hajszáritóznom, de külföldi fórumokon ezt ajánlották. Amit én csinálnék, az az, hogy elkezdeném először alacsony fordulattal melegiteni, nem őrült módjára, aztán figyelném, hogy a hővezető csövek és a talp milyen gyorsan veszi át a hőt és két ujjal mozgatni kezdeném a procit, hogy engedi-e már? Valahogy úgy ésszel.
A gépben én úgy szoktam kivenni a procit, hogy szétszerelés előtt megcsinálok mindent amit akarok éppen a gépen csinálni, ami akár fél óra is lehet, közben meg a háttérben futtatok egy proci stressz tesztet ugyanannyi ideig.
-
Pityu.
nagyúr
De lehet mielőtt költenék meg kéne próbálnom a noctuát felrakni második ventilátornak ami itthon van elfekvőben mert kb ugyan annyi a fordulata mint a gyári ventinek ami rajta van a bordán csak annyi,hogy kisebb a mérete 120mm meg valamennyivel kisebb a légszállítása.Viszont úgy nézem sok dupla hűtőn van olyan,hogy az egyik venti 120mm a másik 140mm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest