Hirdetés
- BIOS frissítés
- High-tech fűtőtest? Nem, szellős GameMax ház!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Caldera1
tag
válasz
st6969 #55902 üzenetére
Inkább úgy fogalmazok, hogy kényelmesebb, kevésbé porol, cserébe drágább. Nekem voltak olyan szituk, amikor a körfűrészemnél (6601) sínen vágáskor zavart a védőburkolat. A merülőnél oda teszed ahova akarod a sínen, a körfűrésznél a védőburkolatot hátra kell húznod, ha felülről akarod rátenni. De én csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani... nekem az összecsukható asztalomról még az 1 méteres sín is lelóg, és ilyenkor nem a sín elejéről akarom indítani a gépet. Legutóbb 18mm-es rétegelt lemezt szorítóztam rá asztallap gyanánt, mert hosszú, keskeny anyagot kellett vágnom. Na ott meg az 1 méteres sín rövid volt, az 1.9-esem meg hosszú.
Asztali fűrésszel kellett volna vágnom, az lett volna a legoptimálisabb lehetőség, de akkor nem volt még. Azóta vettem asztali körfűrészt, de egyszer biztos lesz merülőm is
Miért? Mert hobbista vagyok és nem racionális érvek alapján döntők.
Persze, a Metabo is jó lehet, a DeWalt is, amelyik megtetszik. Nekem Makita van, erről tudok véleményt mondani. Az adaptert nagyon pontosan be lehet állítani, nem lötyög, nincs akadási pont a sínen, az egyenes tökéletes egyenes, a Makita gyári fűrész lapjai is jók alapból. Van rajta lefújó funkció, ami jól jön szabadon vágáskor. Ja, és öntvény talp.Hirtelen ennyi.
-
Caldera1
tag
válasz
st6969 #55879 üzenetére
A gépdeponál “csak” 97900 Ft. Koffer nélküli változatban még tudsz az árból faragni.
Egyszer veszed meg és le van a gondod hosszú időre. A Makitában biztos nem fogsz csalódni. De táblák vágására elég a körfűrész is, az alap kék Maki 30 párezer Ft. Sín+adapter+körfűrész: 70 ezerből komplett meg van.
Dewalt és a Makita között hezitáltam annak idején és nem bántam meg a Makit. -
indianjoe23
csendes tag
válasz
st6969 #55879 üzenetére
Szia!
Szerintem is engedd el az akkumulátoros vonalat. Gyűjts egy rendes merülőfűrészre vezetősínnel, az evolúció úgyis ebbe az irányba vezet. A Makita tökéletes választás a mi hobbi szintünkön. Nekem DeWalt van, hasonló képességekkel, annak idején csak azért ezt választottam, mert van hasítóék benne, de a "merítése" tényleg sajátos, szokni kell. De Pacman többször jellemezte a Makitát, és mindig dicsérte, és neki hiszünk.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
st6969 #55861 üzenetére
ja, az a külső gyűrű kicsit fura, de attól még egyenesen lehet vele fúrni, úgyhogy sose érdekelt. én valamikor tavaly tavasszal vettem a 20V zöld Parkside-ot, nekem az jó csavarozásra, kis csavarokhoz megtartottam, a nagyokhoz már úgyse elég benne a kraft, arra vettem ütvecsavarozót. abból is kíváncsi lennék amúgy, mit tud a Parkside, ami most volt, de abból meg már vettem rendeset, szóval annyira nem fűtött a vágy.
-
válasz
st6969 #55861 üzenetére
Arra lennék kíváncsi, hogy az általam itt taglalt problémával találkozik-e manapság az, aki használja ezt az akkus parkside performance fúró-csavarozót? Egyébként megbékéltem ezzel a leoldással, különösebben nem akadályoz. Persze jobb lenne nélküle, de olyan jó kis gép egyébként, hogy a több jó felülírja ezt a kis rosszat.
Egyébként ugyanaz kapható most is, vagy a mai már más, mint a kb. 1éve kapható típus? -
York
tag
-
epmd
tag
válasz
st6969 #55833 üzenetére
Én biztos hogy nem derékszöggel nézegetném,hanem azonos szélességű próbadarabokat vágnék.Utána a darabokat egy vonalzó mellé rakva,összetolva sokkal jobban mutatják az eltérést a derékszögtől.Az ütközőt is érdemes leszorítani mielőtt meglazítod a csavarjait és úgy állítani finoman.
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #55833 üzenetére
Meg annyit megtehetnél , ha nem is videó és nem a szomszédban vagy, hogy:
- lefényképezed valahogy az eltérést, odateszed a vágott élre a derégszögedet.
- csinálj egy olyan vágást, ahol a fűrészlap épphogy csak lecsíp a végéből, max 1 mm-t az anyagból. Az sem derékszög már? -
pacman_123
tag
válasz
st6969 #55833 üzenetére
Hát ez elég misztikus.
A derékszögű "szánkózás", és a nem derékszögű szánkózás között a különbség ugye az hogy utóbbinál vágsz is, tehát terhelés éri a szánt/a billenőmechanikát a fűrészlapoin keresztül ... lehet ott van olyan pontatlanság, ami csak vágáskor jön ki. Jó lenne látni ezt az egészet, meg is nézném, 2 ünnep közt szabin vagyok, dehát én Miskolc, te meg ...?
Egy kis videót az egész folyamatról nem tudsz csinálni, valahova feltölteni? Most már kezd tényleg érdekelni. Ne intézzük el annyival, hogy Metabo ...
Nekem a nagytesója (254 M) nem csinál ilyet.
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #55811 üzenetére
Az ütköző, a 2 oldala teljesen egy síkban van?
Csak mert ha nem, akkor ez is elviszi a vágást. A derékszöget ugye az egyik, tipikusan a bal oldali ütközőhöz állítod be. Ha az imbusz húzáskor nem vitted el a derékszöget, akkor az viszi el ha a két oldal nincs sikban. Rajzoltam egy mórickásat, ha nem lenne érthető mire gondolok. Persze az alsó egy durva szemléltetés. De ha ez nincs síkban, ahogy felfektetetd a másik ütközőnek is az egyenes anyagot, ugrott a derékszöged.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
st6969 #55710 üzenetére
ja, azt nem írtam, hogy itthon Ytong van, abban nem hiszem, hogy megakad
igazából a kicsi is viszi, csak felborul, ha belefogom a tokmányba, meg ezt egyszerűbb derékszögben odatartani. de ahogy nézem az SDS+ koronafúrók árait, lehet nem is veszek és marad a mostani rendszer.
szerencsére nekem van nagy akksi, mert tavaly még adtak az orrfűrészhez, a kicsivel nem is próbáltam, azzal a fűrészek is elég vacak teljesítményt nyújtanak, ha betont akarsz fúrni, tuti, hogy kell majd.
arra, hogy miért így csinálja a LIDL (mindenkinek):
a kérdés nagyon jó, én sem értem. bár nagyon rég elhagytam már az FMCG vonalat, de én se értem a stratégiát. egyértelműen nem ezen akarnak profitot generálni, szerintem nullszaldóra van beárazva, azért kell, hogy behozza az embereket. van némi kereslet élénkítő hatása, jó arra, hogy behozzon olyan embereket, akik egyébként nem jönnek és bár valószínűleg nem mérhető konkrétan, vagy ha mérhető, akkor sincs az elemzéshez elég adat, de exhas azt mondom, hogy nem hoz annyi plusz forgalmat és nem érdekel annyi visszajáró vásárlót, hogy pontrendszert fel lehessen húzni rá.
amit leginkább nem értek benne, hogy miért engednek egy embernek 1-2db-nál többet venni egy eszközből. a másik meg, hogy miért nincs webshopban, ha a sógoroknak amúgy is gyártják egész évben. írni lehet nekik, de onnan úgyis valami bullshit szöveg fog visszajönni, a valós okot max ismerőstől tudnánk meg, de olyanom csak az Aldinál van. -
fogtunder
nagyúr
válasz
st6969 #55698 üzenetére
már megint a szokásos volt reggel, a vésőkalapácsot és a flexet ötösével vitték a nepperek, gondolom jófogáson már holnap fent lesz 40-ért. én is egy paneldzsungel közepén élvő boltban találtam, mindenhol máshol le volt fosztva, fél 8-kor így is csak két darab volt már a negyedik helyen.
-
Masooo
aktív tag
válasz
st6969 #55673 üzenetére
Szia
Azt olvastam egy külföldi lapon, de most az istenért nem lelem.
Általánosságban van róla infó pl itt: https://www.profigazda.hu/einhell_marka_44
de ez a performancera nem tér ki csak arra, hogy a parkside is az.
Én német forrást találtam erre anno, ha meglelem, hiánypótolni fogom, de ne emiatt ne vedd meg. -
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #55673 üzenetére
Parkside limited edition. hogy mik vannak...
ez pl Einhell-re erősen hajaz. -
Soká
senior tag
válasz
st6969 #55491 üzenetére
Keresgélnem kellett egy darabig, hogy tudjam, mire is gondolsz. Úgyhogy ideírom, másnak könnyebb legyen: Scheppach PL285 Már nem is forgalmazzák...
Ez azért teljesen más kategória. Én azért vettem a legnagyobbat, mert annak talán van annyi ereje mint egy normál méretűnek. Vágtam vele 3x18mm-es OSB-t, vitte de rájöttem, hogy időben ugyanott vagyok, ha csak kettőt vágok egyszerre. -
pacman_123
tag
válasz
st6969 #55458 üzenetére
"Ilyen gépből mi a bevált modell, mit érdemes venni akkor?"
Hegner. Pégas. Ezek általában mindenkinél beválnak. Igaz, az áruk kicsit fájdalmasabb ... Ha ilyet veszel, úgyis letagadod az asszony előtt az árának a felét
(minimum)
Csodák nincsenek ebben az árkategóriában (20-40e Ft). Lemezasztal (Güde, volt nekem), vagy öntvény (Parkside, van nekem) de nem sík, és remeg, mindegyik remeg, így vagy úgy, jobban vagy kevésbé -> sokat számít ha masszív asztalra teszed, és lefogatod! Güde szórakoztatott a végén olyannal (tökegyforma az Einhellel), hogy szaggatva ment, köhögött, nagyjából egy 2-3 év használat után. Egy trágyahalom a motorjának a kommutátora (aszszem GDS 16 a modellszám), szakadoztak róla le a vezetékek. Egy fórumtárs egyszer megjavította, aztán nem sokkal rá megint kezdte, hát odaadtam kétsöré' neki - Einhellje volt, az is ugyanúgy kommutátoros volt, donornak használta később a Güdét. Parkside-ról itt írtam pár sort anno. El lehet vele lenni, de nem ipari volumenben fogsz vele sem dekopírni.
Keress régi Ferm lombfűrészt, ilyet. Ki kell fogni, a fent emlegetett fórumtárs is beszerzett egyet, tőle, ott a képeken láthatod. Valami 8e (!!) Ft-ért vette. Picit foglalkozni kellett vele de egy csoda a Güde-Parkside-Einhell trióhoz képest. Pár képet feltett a bütykölésről, remélem meg tudod nyitni őket.
"ami be tud fogni tényleg vékony lombfűrészlapot is, akár azt a fajtát is, aminél nem kell forgatni az anyagot."
A csavart lapra gondolsz. Egyszer kipróbáltam, jó móka, de azért a vágott felület minősége köszönöő viszonyban nincs a sima lapokéval. Ha már lapok ... az OBIban kapható LUX lombfűrészlapok ár/érték aránya meglepően jó. Ebben az eredetileg a magam szórakoztatására készített videóban kipróbáltam párat, majd' 5 éve. Itt még az akkor jó Güde dolgozott. Ha gondolod lesd meg.
Ezekel a lapokat a már harmadszor emlegetett fórumtárs ajánlotta .... azért hallgatok rá pl lombfűrész ügyben (is), mert ő - amellett hogy hobbista - időnként ipari mennyiségben gyárt pl karácsonyfa-díszeket, pl ilyeneket. Neki nem mindegy mennyi egy lap és meddig tart. -
Caldera1
tag
válasz
st6969 #55461 üzenetére
Magas fordulaton berezonál, nem is kicsit, max. fordulaton meg elviselhetetlenül rezonál, azaz úgy nem lehet dolgozni vele.
Van olyan, amikor bekapcsolás után 1-2 perccel megáll és nem hajlandó elindulni, gondolom az elektronika letilt valami miatt, melegnek biztos nem meleg a motor, mert még csak akkor kezdeném a munkát
Amúgy van olyan, amikor meg simán elmegy fél órát is. Nálam gagyi kategória, kiszámíthatatlan viselkedéssel.
Kombinált gyalut szeretnék majd, bekerült a Scheppach is a látótérbe, de ki is került gyorsan. Vagy Güde lesz, 254 mm-es németből, vagy a kisebb 204-es PowerPlus. Metabo 270-280 ezer Ft, igaz az már 260 mm-es,és a Güdénél biztos jobb, mindenestre sokkal jobb véleménnyel vannak a Güdéről a németek, mint a Scheppachról (kombi gyaluknál). Mondjuk ha csak vastagolót vennék, akkor 330-as Metabo lenne. Ebből csak azt akartam kihozni, hogy nézzél szét a Güde, Powerplus vonalon, azoknál milyen vélemények vannak konkrétan asztali dekopírokról. Mert ezek a márkák árban még vállalhatók.
De mégegyszer mondom, lehet csak én fogtam ki ilyen gépet, és vagyok lesújtó véleménnyel róla, más pedig megelégedéssel használja. -
T J
tag
válasz
st6969 #55419 üzenetére
Fenyőt keresztirányba bármi elvágja. Általánosan a vékony lapokkal haladósabb a vágás, de ezek hajlamosak berezonálni. Ezért csak olyan esetben javaslom, amikor a vágás nem kell szép egyenes legyen. A vastagabb lapok több anyagot forgácsolnak ki, ezért nehezebb velük a vágás, de cserébe stabilabbak (amiknek a hordozó lemeze vastagabb), nem rezonálnak, ezért szebben vágnak.
A szögnek nem tudom van-e jelentősége esetedben, szerintem nem sok. Fémnél számít inkább, hogy 0 vagy negatív homlokszöge legyen a fogaknak. Hosszirányú vágáshoz (asztali körfűrészre) kell speciálisabb lap, de gérvágónál gondolom ez nem érint.
Holkeres lapokról én leszoktam, mert ugyan jól vágnak, de nagyon agresszívek. Nagyobb eséllyel kapnak be bármilyen leeső darabot, ami oldalról hozzájuk ér, és ezzel előbb-utóbb kárt tesznek magukban.Skillet
"Egy kérdés : dekopír fűrészhez milyen lapot ajánlotok?"
Általánosan: a hajtogatott fogú lapok alkalmasak íves és egyenes vágásra is. De minden fajtából vehetsz egyet, aminek az ára nem éri el a fájdalomküszöbödet (azt majd megveszed akkor, ha szükséged is lesz rá).
Pontosabb választ akkor tudunk adni, ha tudjuk mihez kell. -
pacman_123
tag
válasz
st6969 #55419 üzenetére
Jahogy kérdeztél ilyet, és tőlem ...
Nos 216-os lapokkal nincs tapasztalatom, de gondolom egy adott gyártótól ugyanolyan jól dolgozhat kisebb méretben, mint nagyobban. Én azt mondom, hogy ha a Metabo neked jól teljesített, míg nem gyilkoltad le a fogakat (nekem is így volt
) , akkor jó lesz az neked újra.
Nekem most éppen egy 72 váltottfogas Pilana dolgozik, 254-es lap. Még mindig úgy suhan át az anyagon mint kés a vajon, igen szeretem, pedig már lassan 3 éves lesz az is. De a Bosch lapokra sem panaszkodnak, ahogy pl Freud-ot is nagyon dicsérik (ez a kettő már egy cég, Bosch vette meg a Freud-ot) 216-os méretben a másik fórumon. Szóval igazából amiket soroltál vagy én soroltam .. pénztárcás kedv kérdése, mire szavazol.
Mondják hogy negatív fogszöges lap "kell" bele, merthogy az szorítja le az anyagot vágás közben. Nos, nekem eddig volt benne ugye a Metabo gyári lapja (azt már odaajéndékoztam késkészítésre a hobbista fórumon fórumtársnak), nem emlékszem hogy negatív v pozitív fogas volt, de aztán volt benne 60 fogas Freud, meg most a Pilana: mindkettő pozitív dőlésszöges, és egyiken sem érzem hogy nagyon kapkodná fel az anyagot (amit amúgy is lefogsz, leszorítasz), vagy hogy balesetveszélyes lenne . Így én ezt a tulajdonságot, önmagában nem tekintem szempontnak választáskor.
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #55333 üzenetére
"Szóval, ha nincs emberi áron olyan tárcsa, amivel a fenyőt is és ezt is tudom vágni"
Igen, ahogy a többiek is írták: olyan tárcsa nincs, amit jó szívvel használnál mindkettőre.
Öcsém gipszbeton-lépcsős-burkolós projektjénél volt az, hogy a rugdosót azt mondta, széles laminált parkettából szeretné. De úgy, hogy nincs szegő (!) a szélénél (ő akarta így), így a vágás nyilván nem mehetett dekopírral, legyen akármilyen jó a lap. Nekem akkor már volt jó minőségű Freud lapom a gérvágóhoz, de mondta öcsém hogy ugyan csak 15 (30) vágásról van szó, de olyan lapot válasszak amit nem sajnálok (ő dolgozott parkettás mellett 2 évig N.o.-ban, tudta miről beszél, ők ott kint egy szimpla HSS tárcsával vagdostak, meg dekopírral) Sok ilyen nem kímélendő lapom nem volt, maradt a Metabohoz adott gyári lap, azt addig nem sokat használtam. Szikrázott (!) a keményfém lap mikor csak hozzáért a laminátumhoz, el is ment az éle mire a 15 lapot levágtam....
Ahogy írták már: óccsó Alis lapok, vagy néha a lidl is árul lapokat, akár 216-os méretben is, na azok arra pont jók. 1x-2x újraélezteted őket, aztán kuka. Vagy: marad a dekopír ...
-
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #55333 üzenetére
Mérd fel, mennyi ilyen lapot akarsz vágni a jövőben, és aszerint költ rá. Szerintem.
Én egyszer adtam kölcsön a kék Bosch gérvágómat, akácdeszkát daraboltak vele, elég sokat. A végén már füstölt a deszka az elbeszélés szerint, de a nagyobb baj, hogy a lapot is meggyalázta. Nyilván ezért is füstölt. Vastagon állt rajta valami kenőcs, amikor visszakaptam, éle semmi, egy fog is elveszett. Megéleztettem még, de vettem bele egy odavaló Freud lapot. Na azóta nagyon vigyázok erre a lapra, semmi kényes munkát nem fog végezni, de nem is megy ki a kapun, az is biztos. -
B_I_G
tag
válasz
st6969 #55333 üzenetére
18 körül vettem 165öst a merülőre. minden nagy márkának van ilyen lapja.
másik lehetőség lehet aliról venni olcsó lapot. vágsz vele párat és mehet az élezőhöz itt pl 3db 20$
ilyet is vettem annó ha olyat kell vágni amiben lehet meglepetés szög/csavar ezt kevésbé fáj eldobni -
-
B_I_G
tag
válasz
st6969 #55328 üzenetére
laminált padlóhoz gyémánt lap kéne, sima karbidod nagyon hamar megeszi
-
sörösló
aktív tag
válasz
st6969 #54762 üzenetére
Egy adagot már küldtem. Lehet hogy nem kaptad meg? A többit is fogom küldeni, de macerás a képfeltöltés. Jelenleg sajnos meghalni sincs időm, a lányom lakást újít fel. Én vagyok a munkafelügyelő, a segédmunkás, asztalos, gipszkartonos... A villanyszerelés legalább szakmába vág, de most a csempézés rejtelmeibe kell mélyebben belemerülnöm. De nem ám a dolgok létrehozásához kell érteni, hanem ahhoz hogy hogyan lehet helyrehozni azt, amit a maestro elb@szott.
-
-
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #54047 üzenetére
sajnos nincs tapasztalatom vele, csak annó nézegettem én is ezeket a kis gépeket.
a vezetősínt akár ki is válthatod egy saját készítésű megoldással, rétegelt lemezből, MDF-ből, egy darabig én is úgy használtam az én körfűrészemet.
a youtube-n számos videót találni erről írd be, hogy "track saw guide" vagy "circular saw guide".
annyi a hátránya, hogy a vágási mélységből többet veszítesz, mint egy gyári, lemez sín esetén veszítenél. -
hzsolee
őstag
válasz
st6969 #53639 üzenetére
Mert nem.... Szerintem egyre gondolunk pax szekrényben. Sógornőméknél van az említett üveges/tükrös, anyósnál meg sima fehér ajtós verzióban. Volt szerencsém segíteni az összerakásában. Szerintem olyan mint egy piros traktor. Szép szép, de otthonra nem kéne...
Ezt magam hoztam össze, kb egy százas volt. Nem mondom, hogy nincs ikeás cuccunk, de köszönöm szépen inkább építek blummal, héfelével stb...
-
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #52626 üzenetére
lásd generators válaszát, a szűrőt nem veheted ki, illetve egy esetben, ha helyette porzsákot használsz. mint írtam én azt nem javaslom, sokat ront a teljesítményen, hamar megtelik (nyilván használati gyakoriságtól függ) és költséges. próbáltam, nem jött be.
én készem vettem leválasztót az ebay-ről vagy aliexpress-ről, nem emlékszem, olcsóbb megvenni mint elkészíteni. meglepően hatékony, mióta használom 1 év alatt egyszer tisztitottam ki a papírszűrőt a porszívóban, úgy, hogy közben a 200 literes hordó 3-szor megtelt. ez nagyon sok porzsák lett volna -
generatoros
tag
válasz
st6969 #52626 üzenetére
Hű , ha! itt valami értelmezési gond van vagy lesz. A szűrőt, ha kiveszed , akkor tényleg nem tud eltömődni, de akkor a motort teszed tönkre nagyon hamar. A porzsák szerintem a szőnyeg meg a háztartási porszívózáshoz kell. A leválasztó minden faipari munkához erősen ajánlott.
-
kavalkád
senior tag
válasz
st6969 #52621 üzenetére
leírom amit itt tanultam okosságot, aztán majd pontosítják az expertek ha kell:
a forgácselszívó nagy légtömeget mozgat kis vákum mellett, tehát nem alkalmas porszívózásra.
a porszívó kis légtömeget mozgat nagy vákum mellett, tehát csak korlátozottan alkalmas forgácselszívásra.személyes tapasztalatok:
kis gépeknél bevált nekem a porszívó + örvény leválasztó kombó, még asztali körfűrészhez is megteszi, de gyalugéphez már alkalmatlan.
igaz, hogy a 20 és 30 liter között 50% különbség van, de ha sokat bütykölsz akkor mindkettő megtelik pillanatok alatt, egyik sem lesz elég. ha csak nagyon alkalmi esetekre kell akkor meg teljesen mind1, hogy egy hónapban 2-szer üríted-e vagy 3-szor.
az örvény leválasztot mindenképpen megfontolnám a helyedben, különben nagyon hamar eltömődik porral a porszívó szűrője és a teljesítmény odaveszik. a tartályod még félig sem fog megtelni mikor már tisztíthatod a szűrőt benne. porzsákkal meg se próbáld. -
Soká
senior tag
válasz
st6969 #52431 üzenetére
Nekem is volt parkside asztali körfűrészem. Nem kell gagyizni, szerintem. Már csak azért sem, mert sokszor tapasztalom más témákban is (pl. fotó), hogy sokan azt hiszik, hogy az eszköz dolgozik helyettük. Ellenpéldát persze lehet találni, de a barkácsgéppel általában nem az a baj, hogy nem lehet vele tisztességes pontossággal dolgozni, hanem, hogy nehézkes, körülményes elérni a kívánt pontosságot. És ha valaki kudarcot vall vele, akkor legegyszerűbb a gépet hibáztatni. Zárójel bezárva.
Miután én eleve kis tárgyakra vagyok "beállva", így nálam ritkábban jelentkezik az a probléma, amit említettél a nagy pallókkal. Ugyanakkor nekem is van ilyen gondom és ezt a kézi körfűrésszel oldottam meg. Nem készre vágással, hanem közelítő darabolással.
Ha az embernek hobbi műhelye van, kis hellyel, akkor én mindig azt javaslom, hogy a tervezést is tessék ehhez igazítani. Nyilván egy ajtónak "kötelező" 210-esnek lennie, de egy bútort nyugodtan tervezhet úgy az ember, hogy inkább több kisebb darabból álljon össze. Egyméteres elemekből már jól lehet építkezni és egy egyméteres deszkát már a kis Parkside asztali körfűrészen is lehet tolni.Természetesen azt nem állítottam, hogy ne lenne szükség asztali fűrész mellett gérvágóra. Csak annyit akartam jelezni, hogy szerintem mondjuk 80:20 az asztali körfűrész javára.
Persze, amikor ilyen gépre akarok rábeszélni valakit, akkor fontos hozzátenni, hogy egy ilyen gép feltétlenül megkívánja a forgácselszívást vagy a kültéri használatot, különben megfullad az ember.
Ma már egyébként azt mondom, hogy a kézi körfűrész a legfelejtősebb gép, inkább egy merülőfűrészt érdemes venni helyette. A technika (szemlélet) fejlődése talán ebben érthető tetten. -
Soká
senior tag
válasz
st6969 #52410 üzenetére
" Egy lambérián nem feltétlenül húznék vonalat mérés után, csak bejelölném."
És mivel jelölnéd be? Ácsceruzával, szövegkiemelő filctollal, karctűvel?
Persze, most viccelek és igazad van, lambériánál nyilván elég annyi pontosság, amit a lézer segítségével elérhetsz. De ez esetben különösebben nem kell problémázni a gérvágó választásban mert a pontosságát úgyis a lézer fogja korlátok közé szorítani.
De ezt úgy mondom, hogy én csak barkácsgépen használtam lézert, de kb. 10mp kellett ahhoz, hogy rájöjjek, ahhoz nem jó, amit én várnék el tőle. -
Indy69
aktív tag
válasz
st6969 #52359 üzenetére
Szia az a metabo nem rossz,nekem 2 éve van nem sokat használom de ha néha napján kell jó ha van ,a lézer meg a világítás nagyon hasznos és künnyú cipelni ami nem hátrány. Ezenkívul van metabo kézi körfürészem vonalzóval na azt sokat használtam és 2 db kicsi litium aksis csavar bahjóm na ezeket sokat nyustölöm és hibátlanok. A metabo az ipari belépő szint aki barkácsoláshoz veszi annak hosszú ideig jó lesz , szerintem ajánlott kategória.
-
monti0222w
addikt
válasz
st6969 #52359 üzenetére
Szerintem bőven elég lesz ahhoz a Seppach is, nekem egy Einhell TE-SM 2131 van, maszek parkettás munkákat vállalok és amint elindul a munka megy a gép ezerrel és bírja is, nem egy-két vágás történik vele, aránylag pontos is, mikor megvettem megnéztem derékszöggel és semmit nem kellett állítanom, nem úgy mint a céges Dewaltokon!
-
st6969
őstag
válasz
st6969 #52310 üzenetére
Tisztelt Szakik!
Nem sikerült megcsípnem a Boscht, elvitték előlem
Így a kérdés kissé változott. Nézegettem a Metabo KGS216M gépet. Ezt 58 ropiért adják. De sok rosszat olvasni róla árukeresőn és itt a fórumon is. Arra lennék kíváncsi, hogy jobban járok-e ezzel a Metabo-val, mint egy sima barkács kategóriással (Parkside, Güde, Einhell vagy épp ezzel a Scheppach HM 216 )? Szívesen kiadok a Metaboért ~20ezerrel többet, de csak ha van értelme. A húzó funkció és a nút készítési lehetőség számomra fontos.
A felhasználás: lambériák, deszkák szabása itthon, hobbi szinten. Leginkább ezekből építek ezt azt itt a ház körül. -
ViktorSz
tag
válasz
st6969 #52310 üzenetére
Nekem GCM 8S van, használtan szereztem annó 60 000ft-ért nagyon jó állapotban, leszámítva, hogy hiányzott a porzsák. Szerintem nagyon jó gép, nem tudok róla rosszat mondani. Kb 3-4 éve használom eléggé rendszeresen hiba nélkül.
A helyedben a bosch-ra szavaznék, mégiscsak 1 kategóriával jobb+ahogy nézem a dewalton nem lehet vágási magasságot rögzíteni,legalábbis ezt írja vmelyik véleményező az árukeresőn, az pedig elég komoly hiányosság. -
T J
tag
válasz
st6969 #52310 üzenetére
Nekem ilyen Bosch gérvágóm van, több mint 15 éves és nem kotyog sehol. Erős masszív gép, be lehet állítani 90°-ba a vonalzót, a bal oldali lábát ki lehet húzni még pár centit balra, ezzel növelve az anyag felfekvését. Vastagabbat átvág, mint ami a hivatalos táblázatban meg van adva. 95-98mm-t is, hogy ha a befogótárcsa már az anyagon csúszik. Ha csapolás alatt arra gondolsz, h szabályozható-e mennyire engedje le a fűrészlapot, akkor van ilyen ütköző csavar rajta, de én sose használtam.
Az állapotát le kell ellenőrizni, de hihető amit az eladó állít.
A dw-ről nem tudok nyilatkozni, ami a táblázatból látszik hogy kisebb a vágható keresztmetszet. Ezt te tudod mekkorára van szükséged.justgiveup:
Kicsit vastagabbra kell méretezni, és akkor legyártható rétegelt lemezből is. Tömör fát hanyagolnám. -
T J
tag
válasz
st6969 #51847 üzenetére
Vályogba nem dolgoztam még, így nem tudom mi fog beválni. Leírom téglába hogy csináltam: párnafát (5x3) würth szintezőcsavarokkal & tiplivel 40-50 cm-enként felfúrni. A két szélsőt függőbe állítani, majd a közte levőket a két szélsőhöz állítani. Ezt hosszú egyenes léccel vagy zsinórral tudod ellenőrizni. Ha be vannak állítva a lécek, akkor mehet alá purhab. Azt nem tudom hogy fog a vályoghoz tapadni, de talán valamilyen felületkezeléssel (mélyalapozó) megoldható, ha nem tapadna.
Arra figyelj, hogy a párnafába vékonyabb lukat kell fúrni mint a csavar, és a csavarfejnek süllyeszteni kell a furatot. -
thyeby
őstag
válasz
st6969 #51847 üzenetére
Párnafákat felszegezed a vályogra. Úgy, hogy a következő léc szegezésekor vízmértékkel 'belövöd'. Ahol mélyebb a fal, ott kiékeled, ahol kijjebb a fal, ott lefaragsz a vályogból. Sima tetőléc (25x50mm, vagy 30x50mm) tökéletesen meg fog felelni neked.
Az egésszel elkészülsz két óra alatt lambériástól. -
pacman_123
tag
válasz
st6969 #51656 üzenetére
Tessék, találtam neked egy olasz videót is - bár olaszul is úgy tudok, mint németül, de csak türelmesen kell végignézni őket :
https://youtu.be/q3hoxkPEQ4U?t=659
Úgy néz ki, mintha azokat az első csavarokat kellene meglazítani mert azok szolgálnak ütközőként.
Mondjuk a videók alapján amilyen anyagból van ennek a Parkside-nak az asztala .. az maga a csoda, ha talál rajta egy sík felületet az ember (amihez aztán van értelme a derékszöget állítani).
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #51650 üzenetére
én kizártnak tartom, hogy olyan bonyolult lenne, hogy ha felfordítod a gépet akár magadtól ne jönnél rá
Másik fórumon leírta egy fórumtárs, egy Aldis Workzone beállítását. Szerintem ezek egy kaptafák, lehet te is megtalálod azt az ütközőt.
Vagy, egy másik módszer, itt 4 csavart emleget egy másik fórumtárs, ugyan szintén Aldi-Workzone - de tippnek elmehet.
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #49277 üzenetére
" Van építési anyagom 4cm vastag, gyalulatlan palló, 20x600cm hosszúak, vagy 8 darab"
Ha más céljuk nincs szerintem ne is keresgélj tovább. Legalábbis ettől olcsóbb megoldásod nemigen lesz.
Igen, valszeg akármennyire is kajszultak 2,5-3cm vastagságot ki fognak adni. az meg több mint elég lesz.
Még valami: én nem feltéltlen táblásítanám. Felvágnám ~1m körüli hosszokra, úgy gyalulnám meg. Egyrészt mert így könnyebb. Nem tudom milyen lehetőségeid vannak a gyalulás terén, és ha van, akkor a gyalugéped "belekapkod-e" a gyalult anyag elejébem, végébe...
Majd a 20 cm széles gyalult anyagot hosszában ketté - de ezt lehet gyalulás előtt is, úgy még könnyebb a gyalulás. És így kevésbé vetemedne széltében. Gyalulás után pontos hosszra (80 cm) vágnám. Lekezelném, valamilyen olcsóbb lazúrral, több rétegben. És minimális (1-2 mm) hézaggal felcsavaroznám a deszkákat az asztalra. Le nem fog potyogni semmi, meg a fa mozgása miatt sem lesz gondod.
De ha fontos neked a folytonos asztalfelület, akkor persze táblásíthatsz is. Akárhogy is, ezek a pallók jók lesznek asztallapnak.
-
pacman_123
tag
válasz
st6969 #49265 üzenetére
Szia,
Jó képet most nem találok nagy hirtelen, de a faterék pincéjében az építkezéskor ('89) lett ez öszedobva (itt éppen a saját műhelyasztalomat csinálom, annak a keretét). Ugyanúgy zártszelvény, még a méretek is kb stimmelnek. Annyi különbséggel, hogy a felső keret az szögvas, és abba vannak beleültetve colos deszkák, deszkánként odacsavarozva. Akkor az volt a legolcsóbb megoldás, mert a deszkák amúgy is megvoltak mint zsaluanyag, stb. Már lassan 30 éve megvan, egyben van. Ahogy látod ezen is van egy masszív és nehéz satu. Azért hogy az masszívan is álljon, alá még pluszban van zártszelvény-sarok hegesztve (ezt neked is javaslom), anno tesóm ezen püfölt mindent ami autószerelés közben előjött. Nem tudom te hozzáférsz-e olcsón építési deszkaanyaghoz, de ha nem biliárdozni akarsz rajta, az is jó lehet.
Illetve ahogy mások írták, rétegelt lemez is jó.
Pl: http://www.bohacs.eu/arak/retegelt_lemez_arak
Sztem a csúszásmentesített túlzás ide - ára miatt leginkább (C/C nyír rétegelt: 3808 Ft/m2, csúszásmentesített: 6880 Ft/m2), és sztem a 30-as is sok. Egy 18-as is simán elég lehet ha nem kovácsolni vagy rönköt hasítani akarsz rajta. Egy 1520x1520-as nyír tábla ára, minőségtől függően ~8-10e Ft. Kár hogy nem 750 mm vagy kicsit keskenyebb az asztalod, akkor 1 db táblából 2 részletben kijönne a borítás. De a te méreteid alapján így 2 kellene. Vagy: van 1250x2500 -as méretben is tábla, abból 1 elég, bár m2 árban nem jössz ki jobban.
Nem tudom, sakkozd ki melyik a jobb. Én biztos hogy keresnék gyalulatlan, olcsó építési deszkát, azzal borítanám, mikor felrakom átcsiszolnám. Esetleg jó állapotú raklap, szétbontva, ha olcsón (ne adj' isten ingyen) hozzájutsz, bár annak a deszkái már vékonyabbak.
Ill. a fentebb linkelt saját műhelyasztalom asztallapja 2 db 3x260x60-as konyhai munkapultból van, anno (2015) akciósan volt darabja 7e Ft az OBI-ban. De ez neked nem hiszem hogy opció, mert nem tudom hogy van-e 800 széles konyhai munkapult, ami ráadásul árban is jó. De csináltam már azon is mindent, és a használati nyomokon kívül semmi baja
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
st6969 #49265 üzenetére
Igazából semmi sem lesz olcsó.
Én 25-30mm rétegelt lemezt tennék rá, ahhoz hozzá lehet fogatni a satut minden gond nélkül. Plusz a tetejére egy vékony lemezt (akár farostot), amiért nem kár, ha azon barkácsolsz, és tönkremegy, legalább cserélhető. Esetleg valami kész munkalap, de árban kb. ugyanott vagy, és azok kisebbek is mint az asztalod.
Vagy, ha tudsz ingyen/nagyon occsón szerezni, akkor használt lépcsőlapok is jók erre a célra (lehetőleg ne valami puha fenyő vagy hasonló legyen).
-
Livio
tag
válasz
st6969 #48494 üzenetére
Ugyan így jártam az enyémmel én is. Aztán beruháztam egy Bosch lapra 4000 Ft körüli áron, és megtáltosodott a gép. Egy kicsit nehéz volt kiigazodni, hogy milyen standard szerinti lap való hozzá, de végül kiderült. Gyakorlatilag az Einhell laprögzítés illik a Parkside gépekre is.
Az Obiban találtam olyan Bosch lapot, ami büszkén vállalta, hogy mely gyártókkal kompatibilis. -
monti0222w
addikt
válasz
st6969 #48494 üzenetére
Léteznek, pl: Fein lapok, a Bosch-nak is jó még, a Hitachira sem hallottam panaszt. Azt azért tudni kell a vágó lapokról hogy nem tartanak sokáig, viszont lehet vigyázni rájuk, mint pl: nem nyomni az anyagnak tiszta erőből, fordulat szabályzóval is lehet játszani ezzel szintén lehet az élt kímélni. A háromszög csiszoló talp az a legtöbbnél kuka, ámbár Fein-é elég jó bírja, illetve mi még szoktunk ragasztani rá külön talpat rá, ami valamélyik gépünk talpából vágjuk ki. Ezeknek jobban bírják a terhelés mint a gyáriak.
-
mdk01
addikt
válasz
st6969 #47987 üzenetére
Pont akkorára 759mm-re és akkor szorul, vagy 758mm és akkor lazán kicsit mozog. Függ a polctartótól is. A helyszínen mérd majd meg a polcot mert +-1mmen belül bármilyen méretet kaphatsz az elméletihez képest és polcnál nem mindegy. Ha van egy elekromos kézi gyalud azzal a polc hosszát kíválóan lehet alkítani ha mégsem stimmel valami.
-
thyeby
őstag
válasz
st6969 #44062 üzenetére
Mehet így.
Illetve így nem mehet!
Tolófával! (A kezeid sohase legyenek egy arasznál közelebb a fűrészlaphoz!)Érezni fogod, hogy milyen sebességgel mehetsz rá a fűrészkorongra. A kisebb fogszám miatt nyilván lassabban.
(A hasítóéket nem lehet csak simán lejjebb ereszteni? Nézd meg, hátha nem fix. Nyilván egy aldis csodának nem kurblival működik, de lehet, hogy állítható. Az inzertet leszedve egyből meglátod.)
-
thyeby
őstag
válasz
st6969 #44048 üzenetére
Bármilyen lap van rajta, nyugodtan vágd el.
Tolószánnal dolgozz, nehogy szabadkézből rámenj!
Nem tudom, adtak-e, de szerintem igen olyan okosságot a lidiben a gépedhez, amely segédeszközzel pl lécet vághatsz keresztbe (Általában ez egy szögbe állítható csúsztatható dolog, ami alapból 90°-ban áll.)Nagyon fontos!
Védőszemüvegben, jófélében!
...és a csülköd távol legyen a fűrészlaptól. -
monti0222w
addikt
válasz
st6969 #44048 üzenetére
Hát én valószínű hogy gérvágó fűrésszel oldanám meg a vágását, próbáltam lencse sint asztalival, de akármilyen lassan is toltam neki begyürte, veszélyes, pláne az U sin! Az volt a szerencse, hogy ketfunkciós fűrészgépel dolgoztunk akkoriban (Sparky) a gérvágó részével lett megoldva, azóta se próbáltam meg, jobb a biztonság!
Inkább dekopir fűrész géped ha van azzal próbáld meg. -
generatoros
tag
válasz
st6969 #43754 üzenetére
Ilyen gépeket ( pl.: dunavecsei) 70 ezer alatt ritkán látni a JÓ FOGÁS-on. A tárgyasztal azért ne legyen nagyon rozsdás meg máshol sem. A kolléga az eladó. ezért mondjon Ő árat , ha 25-nél nem mond többet akkor kéresd magad egy kicsit és adjál neki pénzt. A 380 V-os motorja egy üzemi kondival 220V- ról is menni fog.
-
kavalkád
senior tag
-
yooccoo
aktív tag
válasz
st6969 #43072 üzenetére
én a dewalt XLR sorozatát szoktam használni, de állítólag a bosch 5X szériája sem rossz
talán ezzel próbálnám meg
fischer FH II S -
pali923
aktív tag
válasz
st6969 #42950 üzenetére
Biztosan tudnak majd más is mondani, de egy biztos: ha kültéren az asztallap kap esőt és havat is, akkor célszerűbb nem táblásítani, hanem réseket hagyni a lécek/deszkák között, mert akkor nem áll meg rajta a víz, és nem feszíti egymást a több lap, ami össze van szorítva. Lehet kültérre időtálló asztalt csinálni fából is. Az akác pl. elég jó erre, bár az meg szeret elkajszulni.
Laminált padlót felejtsd el, a burkolást meg itt ne is említsd. -
jeriko2
tag
válasz
st6969 #42629 üzenetére
Két (tető)léc, ami olyan hosszú (picit inkább hosszabb) mint a homokozó két szemközti oldala, rá tűzőkapcsozva erős fekete fólia (vagy bármi hasonló). Olyan hosszban, hogy a lécek lelógjanak a homokozó két oldalán, és feszítsék a fóliát (ne érjenek a földig).
Véd eső ellen is, és fél kézzel bárki leszedi / felrakja. -
Winner_hun
félisten
-
serfozotibi
csendes tag
válasz
st6969 #38050 üzenetére
Szia,
Ahogy martong kollega is mondja, lehet csavarozni a hátfalat, énis szoktam, de nem mindegyiket. Akinek viszont van rá ideje nyugodtan csavarozhatja az összeset, gondolok itt olyanokra akik pl hobbyból saját részre készítenek szekrényt. Én megmondom őszintén, hogy azokat szoktam csavarozni amelyekről tudom hogy nem lesz mögöttük fal. Tehát egy fali szekrény hátulját pl mindig csak kapcsozom, mert ha fel van fúrva szorosan a falra, úgysem tudja lerúgni a hátfalat.De a fiókalját pl mindig fölcsavarozom, valami 3x25 vagy hasonló csavarral, mert az csak akkor marad fönn hosszútávon. Ugyanígy az alsó szekrényekét is, azok sem szoktak a falig érni hátul, hajlamosak is rá, hogy ha a háziasszony megtömi őket valami edénnyel vagy ruhákkal akkor lejön a hátuljuk.
Egyébként én ezzel az elektromos tűzővel dolgozom, jobban szeretem mert semmi hangja, nem zörög nekem a kompresszor az agyam legmélyebb bugyraiba, de ugyanakkor simán elég erős a hátfalhoz.
Ja amúgy meg, tényleg le lehet szépen szedni a szegelt hátfalat is, rákoppintasz belülről párat egy gumikalapáccsal vagy egy lécet teszel rá és sima mezei kalapáccsal. Bár az Ikeának van egy olyan hátfal "megoldása" manapság, hogy egy nútba kell csúsztatni magát a hátfalat, amely közel van a szekrényoldal hátsó éléhez és így onnan még meg is kell szögelni. Nah azt nem könnyű szétszedni, azt már tényleg okosabb csavarozni. -
Winner_hun
félisten
válasz
st6969 #37724 üzenetére
A laminált és az 5 cm-es anyag között hatalmas különbség van, pláne dekopíros szemmel. Lamináltnál nem fog elhajlani, pláne új lappal. Kipattogzás ellen még előkarcolással is tehetsz, többet ér mint a ragasztószalag. Konyhai lábazat nincs szem előtt, nyugodtan lehet dekopírral vágni.
-
serfozotibi
csendes tag
válasz
st6969 #37724 üzenetére
Leragaszthatod papírszalaggal de sajnos nem mindegyik laminálást óvja meg, a keményebb felületeket könnyebben kiszaggatja.
Egyébként pontosan így van ahogy mondod, a vágás a hátoldalon kicsit hosszabb lesz, de ennek semmi jelentősége, vághatod is azzal a 48 fogú lappal az szerintem tuti váltófogas. A kis sarkot meg üsd meg egy éles vésővel, és aztán vágd ki dekopírral, akkor tuti nem pattan ki a felülete. Egyébként a dekopír miatt tényleg ne fájjon a fejed, még a drágábbakkal is nehéz derékszögű vágott élt produkálni. Már főleg ha egy körről van szó, ahol vágás közben folyamatosan menne másfelé a lap. Nemrég vettem egy Festool Triont, annak kicsit jobban meg van oldva a vezető rendszere, a talphoz közel még van berakva egy V alakban bemetszett laposvas ami rengeteget tart a lapon oldalirányban. Csak azt nem értem az olcsóbbakra miért nem lehet egy ilyet feltenni? Olyan marha nagy költség lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest