- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez a címfoglalás / fix IP-cím egy régi hitvita, és nincs is általános megoldás. Az adott helyzet és felhasználói ízlés együttesen határozzák meg a követendő utat.
Azt viszont feltétlenül érdemes betartani, hogy azon felül, hogy ne legyenek ütközések (fix címnél erre nincs védelem), lehetőleg ne használjuk egyszerre a két megoldást azonos eszközre. Azonos címre sem!
A DHCP szerver IP pooljától pedig érdemes távol tartani mind a foglalt, mind a fix IP-címeket. Tudom, hogy ez elvben fölös óvatosság, de láttam már viccesen ugráló című és emiatt le-leszakadó hosztokat.
MaCS
-
donat_sz
senior tag
valaki használja az asustor appokat két lépcsős autentikáció mellett?
a két lépcsős mellett nem érem el az appokat :/ -
Gawamatsu
Topikgazda
Új ADM van, megint: ADM 4.0.5.RUE3 ( 2022-06-14 )
hange log:
Fix security vulnerabilities.
Improved multilingual strings.Limitations:
Surveillance Center, after upgrading to ADM 4.0, will no longer support local display mode.
After upgrading to ADM 4.0, USB TV dongles will no longer be supported.
UPnP Media Server and iTunes Server can no longer be installed and used in ADM 4.0 and above, and will be removed after the upgrade.
The current version of RALUS (14.2.1180.r66) cannot be executed in ADM 4.0.
iTunes Server is not functional in ADM 4.0. Use OwnTone as a workaround.
After upgrading to ADM 4.0, please upgrade all media apps for maximum compatibility.
Volumes, including MyArchive created on ADM 4.0 devices employing Linux Kernel 5 cannot be read using the AS6004U on AS10 series.
Please click here to learn more about retired apps in ADM 4.0. -
ugyes
senior tag
Köszönöm. A törlés, újrafelvétel segített a sebességnövelésben.
-
Rick4
félisten
válasz
Gawamatsu #2982 üzenetére
Simán jó a router felől is, és ugyanaz lesz a nas felől is a végeredmény, sőt, amennyiben router csere esetén egy másik tartományba tartozó ip címet adna a router, elvileg nem működne a dolog, de mégis kioszt neki ip címet, amivel be lehet lépni gond nélkül. Megoldják ezt okosan...
-
Csináld úgy ahogy írtad, de előtte
- Dugd át a LAN eszközeidet az Asus-ba, egyedül a PC-t hagy a VVodafone eszközére dugva.
- Állítsd át a Vodafone Eszközét modem módba.
- A Voda eszközét kösd össze az Asus WAN portjával, és a PC-det is dugd át az Asus egyik LAN partjára.
- Ezután már menet az általad leírt állítgatás, és a Voda eszközét már csak a 192.168.100.1 címen fogod elérni. -
Csinálhatod így is, de lehetnek buktatók. Pl. Azt írod, hogy a Mikrotik-et cseréled le Asusra, meg azt is hogy a jelenlegi router UPC Compal. Ezzel nem kicsit összezavartál, és nem tudom elképzelni mi mivel hogyan van összekötve. Arról nem is beszélve, hogy egy Mikrotik-et miért cserélsz le Asus-ra.
-
-
-
ugyes
senior tag
Tanácsot kérnék tőletek: vettem egy saját routert (Mikrotik helyett Asust). Beüzemelném lassan. A NAS-nak a NAS-on adtam fix IP címet. Hogyan járjak el, hogy kisebb szenvedésem legyen (a jelenlegi router UPC Compal)?
Változtassam meg a router IP tartományt a jelenlegi router tartományára? Vagy a NAS-on állítsam vissza DHCP-re a UPC modem módra kapcsolás előtt és majd az új tartományban legyen ismét fix?
Köszönöm. -
válasz
Gawamatsu #2977 üzenetére
Köszönöm, srácok!
Az igazi gondom éppen a Gawamatsu által leírt problémával van: magukat az állományokat könnyű átvinni, de a struktúrát jogosultságokkal...
Gondoltam még lemezklónozásra majd kiterjesztésre is, egy próbát végső sorpn már csak tapasztalatszerzés céljából is megérhet.
Köszönettel: MaCS
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #2974 üzenetére
Ha egy lemez van benne csak, akkor egyszerű.
Beteszed a másik (nagyobbat gondolom), beállítod single volume-ként, majd átmásolsz róla mindent és kiveszed a korábbit.
A baj, vagy inkább fennakadás a share-ek vol0-ról átillesztésével lesz, mert addig nem tud újra vol 0 lenni, míg nem a másik lesz a vol0 kizárólag -
donat_sz
senior tag
-
Egy 3102-esben szeretnék HDD-t cserélni -- tehát van benne egy HDD, amit leváltana egy másik.
Egyszer egy ilyen műveletet már nagyon megszívtam, pedig a gyári ügymenetet követtem.
Van tippetek arra, hogy hogyan tudnám ezt a manővert az adataim megtartásával, harmadik HDD nélkül levezetni?
Köszönettel: MaCS
-
donat_sz
senior tag
ADM 4.0.5.RTU2 ( 2022-05-30 )
change log:
OpenSSL updated to fix potential vulnerabilities: CVE-2022-1292. (AS-2022-007)
Miscellaneous bug fixes. -
ugyes
senior tag
Ismét akciós két 16TB-s WD HDD a WD oldalán: a RED Pro és a GOLD. Mindkettő 359,99EUR. Link itt. Ingyenes szállítás.
(bár azt látom, hogy a GOLD itthon olcsóbb) -
Ennek ellenére "jelenleg a Censys nem tudja megmondani, hogy ez egy új támadás, amely a QTS operációs rendszer különböző verzióit célozza meg, vagy az eredeti kihasználás, amely javítatlan QNAP eszközöket céloz" - ismerte el.
+ mivel a Januárban kiadott frissítés védelmet nyújt ellene, én nem látom a másságot. -
-
válasz
Gawamatsu #2960 üzenetére
Inkább csak ugyanaz még1x. Aki friss fw-t használ, az védve van ettől. Aki meg még ezek után sem frissített ...
A cikk forrása(?) a Qnap által 19-én kiküldött figyelmeztetés:
A QNAP® Systems, Inc. nemrégiben észlelte a DEADBOLT Ransomware új támadását. A QNAP Product Security Incident Response Team (QNAP PSIRT) vizsgálata szerint a támadás a QTS 4.3.6-ot és QTS 4.4.1-et használó NAS-eszközöket célozta, és az érintett modellek főként TS-x51 és TS-x53 sorozatúak voltak. A QNAP arra kér minden NAS-felhasználót, hogy a lehető leghamarabb ellenőrizze és frissítse a QTS-t a legújabb verzióra, és ne tegye ki a NAS-t az internetre. -
Gawamatsu
Topikgazda
A QNAP benyalta megint:
[link]
Vajon jön a többi NAS gyártó sorban? -
ugyes
senior tag
Segítséget kérnék Let's Encrypt ügyben. Nem frissült automatikusan a certificate. Valami az egyéb beállításaimmal van gond, de nem tudom mi.
A webserver nem 80-as porton ül, de az eredeti beállításkor is az volt. -
-
Pont írni akartam, hogy erre találták ki az USB hub-ot. Egyetlen hátránya, hogy annak az egyetlen csatlakozónak a sávszélességén osztoznak a rádugott eszközök, de se a szünetmentes, se a nyomtató nem foglal sok sávszélességet.
Csak kíváncsiságlépben NAS-ra CD olvasó?
donat_sz
Az csak 1 mentés. Ami nincs 3 helyre elmentve olyan mintha nem is létezne -
ugyes
senior tag
válasz
donat_sz #2951 üzenetére
Mert a jelenlegi 3 is kevés: 1 az UPS-nek, 1 az online mentésnek és marad az előlapi ad-hoc jellegű csatlakozásnak (aktuálisan offline mentés). USB nyomtató, CD, stb. már nem fér bele. Ha nem egy szekrény tetején lenne, akkor könnyebb lenne ki-be húzogatni.
Igazából csak az előlapi USB marad szabadon, ha egy szünetmentest ráteszel. Márpedig ajánlott. Így bár elég hangzatos, hogy milyen USB eszközöket lehet csatlakoztatni, szerintem kényelmetlen lesz.
Persze az USB elosztókat nem próbáltam a NAS-on, hogy menne-e +5 USB eszköz azzal. -
ugyes
senior tag
És hivatalosan is megjelent a Lockerstor gen2 sorozat.
Kár a -1 USB-ért. Viszont jobb a hűtése az nvmeSSD-nek (az nálam mindig 55-60C, szóval kell neki) és már támogatja a PCIe3.0-át (gen1 csak 2.0-át => 1Gb/s a cache max.).
Érdemes a saját performance oldaluk tanulmányozása: érdemben csak iSCSI-ban gyorsabb az új sorozat. SMB-n érdemben nincs előrelépés. -
Gawamatsu
Topikgazda
Ha olcsó megoldás kell akkor nem kell neked NAS.
Aminél nem is a NAS maga a költség, hanem a lemezek. Amik bele mennek, meg az offline backup.
Anno (kb 4 éve) mikor vettem az AS6104T-t (ami még mindig jó és nem cserélődött benne egy szektorhibás WD RED-en kívül semmi) a doboz került annyiba, mint a 4 (majd 5) lemez.Mondanám ha kifutsz a helyből, cserélj lemezt, lejjebb megy az áruk. Már ha kell.
Filmekhez tényleg elég egy bazinagy (bár én amit szeretek, azt szeretem biztonságban tudni. VAgy törölgeted amit láttál, ahhoz meg nem kel 16TB-os.A kamera rögzítés miatt került ki az egyik WD RED (4*3TB R5) és lett neki WE Purple (3*3TB R5+2TB Single), hogy ne a raid-et gyilkolja. Na meg a letöltések is oda mennek.
Asustor topik, igen, de itt kérdez.
Ahogy a legelső hozzászólásokban is említettem a vásárlás körüli tipródásom.
Synology szoftverben erős, QNAP hardverben, Asustor meg a kettő között, mindkettő ára alatt.Persze ott a Zyxel NSA542, ami 4 lemezes és emlékszem anno 40-45ezer volt, ami mára 90 fölé ment mindn módosítás nélkül. A célra az is megfelelő, de szoftveresen egy balta. Tompa féle. Meg a hardver is benne abakusz. Meg a támogatás sem nagyon létezik.
Nekem a 4 lemezes elég volt eddig, korában éreztem szükségét 8-10-esnek, hogy a költségileg optimális 3-4TB lemezeket használjam. Aztán jött az ötlet 3-ról 8-10-16TB-re cserélésnek, de mivel jöt ta ransomware meg különben is...azt a tartalmat ha már R5-ben van meg kell védeni is, ami még két lemezt jelentene mentéshez, az meg barommi sok. Árban.
Tehát 3 lemez R5 és annak mentése 5 egyforma lemez. HA tele van.
-
ugyes
senior tag
Ha olcsó megoldást szeretnél, akkor Asustornál sem lesz annyira olcsó. Mert minden igényednek egy AS6604T vagy annak v2-es verziója a AS6704T tudná kiszolgálni, amelyek 200eFt feletti áron van.
A leírásod alapján 3 kötet kellene neked: 1 HDD mindenre, 2HDD a fontosakra és 1 HDD a kamerákra. Egy 4 lemezes NAS-nál nem marad bővítésed a későbbi tárhelyigényekre, legfeljebb nagyobb HDD cserével, de az is inkább a 2HDD-s köteten egyszerű.
Az AS66/6704T előnye, hogy van 2/4 nvme SSD helye, amelyet tárhelyként is használhatsz, nemcsak cache-ként. Veszel egy nagy levegőt és egy nagy SSD-t és arra megy a kamera, marad 1 férőhelyed a bővítésre.
B) opció rögtön 5 vagy 6 lemezes NAS-t veszel
C) opció rögtön veszel egy 4 lemezes bővítőt és arra teszed külön kötetként a kameráképeket.A C) opció esetén donat_sz javaslata is bőven elég.
-
Az Asus topikjában naná, hogy Asus-t ajánlanak. Ha más is szóba jöhet, akkor itt érdemes feltenni a kérdést.
A 1104- is tudja ezeket. Bár a "jó minőségben tudjon filmeket nézni róla" inkább a TV-n múlik. Ugye a TV kábelen keresztül csatlakozik a belső hálóra?
Azért jó dolog külön lemezre tenni a kamerát, mert ez egy folyamatos írást jelent. (a kamerák bitrátájától függően pl. 2db 3Mbites strem az ~1MByte/s-os írást jelent. Ez nem tűnik soknak, de ha ugyanezen a lemezen még írja/olvassa a torrenteket(meg a zegyebeket), akkor könnyű belátni, hogy elég nagy terhelést kap az író olvasó fej ami folyamatosan ide-oda ugrál a lemezen.
A +1GB RAM akkor jön jól amikor magát a torrentezést is a NAS-ra bízná, vagy plusz szolgáltatásokat akar megvalósítani rajt. -
donat_sz
senior tag
ha torrent kell akkor szerintem csak inteles procisat! Ezért szerintem AS1104T kuka. Én az AS5304T használom elégedettséggel.
Korábban használtam Qnapot. Sw-es támogatásban az is és a Syno is talán jobb, de csökken a különbség és nekem annyival nem adott többet, hogy a két azonos HW közt megérte volna a Qnap vagy a Synology a felárat.amire szeretné használni szerintem simán meg kell, hogy feleljen az AS5304T.
ha már -4 hdd opció lehet elgondolkodnék azon, hogy 3 hdd raid 5-ben használjon, akkor ugye egy lemeznyi hiba belefér és a raid miatt még gyorsabb is a kötet és meg marad egy hely bővítésre (én így használom).u.i. mindenképpen gondoskodjon egy további mentés lehetőségéről raid mellett is!
vagy egy külső hdd vagy egy régi nas egy rokonnál .. a féltett adatokhoz ez a helyes megoldás (pontosabban mindkettő a raid5 felett)
-
Haas01
tag
Sziasztok!
Egyik ismerősöm NAS-t szeretne venni és nekem kellene segíteni ennek a kiválasztásában és beüzemelésében.
ASUS b.zi, viszont nagyon sóher. Sajnos én az ASUS termékeket nem ismerem.Igény az alábbi lenne otthoni felhasználásra:
- 2 db 4 TB-os HDD menne bele tükrözve, fontos dokumentumok, fotók, videók tárolására.
- 1 db nagyobb HDD menne bele mindenféléhez, mint torrent, filmek, szemetek tárolása. Ehhez be lehessen állítani, hogy ne tükrözze. Feles 2x foglalni a tárhelyt, mert senkit nem érdekel ha elveszik.
-1 db HDD pedig kamera felvételek tárolására. 2 kamera lenne 1 hónapig tárolva. Nem tudom ennek mekkora tárhely kell. Én abban sem vagyok biztos, hogy ehhez külön kell 1 HDD, lehet az előző HDD-re is mehetne és így megmaradna 1 hely későbbi bővítésre.Ezen felül:
- Szoftveresen támogassa az ütemezett biztonsági mentést USB port-on külső HDD-re.
- TCL 65C728 4K tévén jó minőségben tudjon filmeket nézni róla.
- Könnyű legyen használni, mert nem egy informatikai zseni.Ezen felül előny lenne, de nem létszükséglet:
- Hozzá lehessen kapcsolni bővítőt.
- A fontos adatok felszinkronizálhatók valami népszerű felhő szolgáltatóba.
- Hálózaton kívülről is elérhetőek a fontos dokumentumok. Ha a felhő szinkron megy, akkor erre nincs szükség.Ezt nézte ki leginkább slot és ár alapján: ASUS AS1104T
Ez megfelelő lehet az igényeinek?
ASUS AS3304T mivel tud többet? Így első ránézésre van benne +1 GB RAM és +1 USB slot.Vagy inkább válasszon egy QNAP-ot vagy Synology-t?
-
donat_sz
senior tag
új FW = ADM 4.0.5.RT42 ( 2022-05-05 )
szeretem az ilyen semmitmondó változás naplót:
* Fix potential security issues.
* Miscellaneous bug fixes.ezen kívül van még:
* Netatalk updated to fix potential AFP vulnerabilities: CVE-2022-23121, CVE-2022-23122, CVE-2022-23123, CVE-2022-23124, CVE-2022-23125, CVE-2022-0194. -
-
ugyes
senior tag
Új Asustor online tudásbázis: https://testingcenter.asustor.com/
-
ugyes
senior tag
Frissül a Lockerstor sorozat, Gen2 (AS67xxT) néven. Lesz 6 lemezes verzió is.
Ami frissül: Celeron N5105, 4 NVMe foglalat: 2 cache + 2 tárhely, 4 és 6 lemeznél PCIe bővítő 10Gb hálókártyának, hivatalosan is 16GB lehet a memória maximuma.
Ami hiányzik: 1 db USB port hátul (2 db marad összesen).
Jön vele a 4.1.0.RGS1 ADM is. 3 év garancia.
A telepítési útmutató magyar nyelven itt.
Ár még nem ismert. A tajvani árak alapján kb. hasonló, mint a AS66xxT (aztán majd kiderül). -
-
válasz
gyurma888 #2931 üzenetére
Nem valószínű, mert a státusza tiszta, és ha újraszinkronizálna, akkor az már az mdstat is mutatná valahogy így:
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10] md1 : active raid1 sdb4[0] sdd4[3] sdc4[2] sdc4[1] 11711866880 blocks super 1.2 [4/4] [UUUU] [===>.................] resync = 3.5% (414656289/11711866880) finish=0.2min speed=138218K/sec -
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
gyurma888 #2925 üzenetére
Tegyél alá egy UPS-t.
Nem kell hatalmas, elég pl APC BackUP 500 (ez kb 20 éves) akku cserével bírja 30 percig a rárakott UPC modemmel együtt, de 15 perc akkuról üzem után lekapcsolja a NAS magát.
Ehhez össze kell kötni őket AP esetén USB-vel. Mikor visszaáll az áram, újra visszaáll a NAS is eredeti állapotba. -
De
Amikor elmegy az áram könnyen "piszkos" állapot jön létre. Ekkor bizony lecsekkolja az egészet.
gyurma888
Leírásodból nekem úgy tűnik ez gyakran előfordul. Miért nem teszel mögé egy szünetmentest?
A parancssor mennyire a barátod? Esetleg ha megint előjön, akkor lépj be ssh-n, és a
cat /proc/mdstat
parancs megmutathatja a rapidtömb állapotát. -
gyurma888
aktív tag
Van egy AS6604T-m, 4 lemezzel Raid 10-ben. Valamiért azt csinálja, hogy áramszünet után vagy egy napig teker, mint a barom, nagyon idegesítő. Végignéztem mindent, de nem írja storage managerben sem, hogy szinkronizálna, meg folyamatoknál sincs semmi. Találkozott már valaki ilyennel?
-
-
-
Haugland
aktív tag
Valamelyikőtök esetleg nem ismer egy jó ios alkalmazást amivel az Asustorra telepített Transmission vagy AIDownload elérhető/helyettesíthető?
-
-
imis
senior tag
most a legújabb frissítésben azt írják, hogy van védelem és nem engedi a nagy mennyiségben a fájlok átírását. Ezt hogy oldották meg? ill. külön be kell állítani?
-
ugyes
senior tag
válasz
Haugland #2904 üzenetére
Mi volt a port száma? A gyári 8000 és 8001?
A legutóbbi ransomware támadás után meg kellett ezeket változtatni. Én megtettem, nekem elérhető böngészőből.
Ha te is megváltoztattad és a könyvjelzővel dolgozol, akkor ott kellene átírni a portot.
Ha a fentiek egyike sem, akkor nincs ötletem. -
Haugland
aktív tag
Csak én jártam úgy, hogy a legutóbbi frissítés telepítése után a NAS admin felülete nem érhető el böngészőből??
A megosztott mappák továbbra is elérhetőek az otthoni hálózatomon a TV, mobiltelefonok számára, de az admin felületet elérhetetlen, mintha nem is létezne.
Holott az IP cím aktív, él és virul (Statikus IP-re van beállítva a routeren és meg is kapja azt) -
donat_sz
senior tag
válasz
whatnot #2901 üzenetére
Kodinál nincs mit tenni, de itt csak kilens oldal van és androidos TV-n elérhető más oprendszereknél lehet hogy még trükközéssel se. Itt nincs más dolog, mint megadni a nas adott mappáját forrásként (én nfs-t javaslom, smb-n volt, hogy nagy bitrátás filmnél döcögés van), kodi pedig periodikusan keresi az új tartalmakat, ha érkezik a mappába valami.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest