- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zuglói
tag
Sziasztok,
usb-re dugott ssd-t be lehet állítani alapértelmezett letöltési helynek a torrentben? A letöltés elindul, és utánna hibát ír, mintha nem lenne jogosultsága irni a lemezre.
(dockeres qbittorent) -
válasz
belashx #3796 üzenetére
Külső Z2M eszközök vannak, illetve szeretnék ESPHome-okat telepíteni.
Miután a kezdőnél is kezdőbb vagyok, és magamtól nem jött össze a dolog, hozzáértőktől kértem tanácsot, akik, miután meghallották, hogy konténerben fut a HomeAssistant, ruhájukat megtépték, fejükre hamut szórtak, majd elborzadva közölték velem, hogy ez plusz 500 év a purgatóriumban, és nem fog menni a dolog. Mer'hogy a konténeres változat annyira le van butítva, hogy addonok sem mennek róla, úgyhogy amíg nem telepítek egy HASSOS-t, addig ne is keressem őket.
Röviden: én nem tudom, csak mások mondták, hogy ez nem lesz így jó. Pedig tetszik eleve a docker, meg az is, hogy azzal ilyen simán tudok telepíteni.
Röviden ennyi.
A virtuális gép futtatása valahol nekem is fáj, de végülis nem vagyok szűkében az erőforrásoknak.
Köszönettel: MaCS
-
belashx
senior tag
válasz
belashx #3795 üzenetére
Én feltettem a Home Assistantot a NASra, de nem kellett szenvedni semmivel, egyből ment minden. Be tudtam lépni a felületre, nem kellett Virtualbox meg hasonlók. Csak épp híján vagyok okoseszközöknek. Mondjuk kívülről nem próbáltam meg elérni.
Ja, már kezdem kapizsgálni. A Dockeres verzió nem felelt meg? Mit nem tud, amit az általad telepített verzió tud? Ez nem ugyanaz, csak épp kihagyva pár bonyolultabb lépést a beüzemelésnél?
-
válasz
Kicsirics77 #3791 üzenetére
Az IP-cím:portszám nyilvánvaló megoldás, de a 8123 porttal nem működik.
MaCS
-
Aktuális kérdésem/problémám:
HomeAssistantOS-t szeretnék futtatni az Asustoron. Nem titkolt (és némi ravaszsággal kitalálható) célom ezzal ez, hogy vezérelni tudjam a ház rendszereit.
A dockeres megoldáson már túlvagyok, de okosotthonosok némi lehülyézés kíséretében felvilágosítottak arról, hogy csakis a HASSOS.
Szóval lett Virtualbox...
Gondoltam, mi sem egyszerűbb, hiszen tizenéve hasznlok VB-ot asztali környezetben.
Odáig el is jutok, hogy a netről letöltött VDI fájlt virtuális gépként konfigurálom. Települ, fut, a jobb felső sarokban látom, ahogy sorjáznak a sorok a konzolképernyőn.
De hogyan fogok hozzáférni az egészhez? Hol fogom megkapni a virtuális gép képernyőjét?
-
A Redirect Gateway végül működött, de miután tényleg átirányította az átjárót, onnantól a teljes netkapcsolat a NAS-ról jött. Szóvel sajnos elég súlyosak a "mellkék" (valójában "fő") hatások. De vészmegoldásnak tökéletes, nem tudtam (bár sejthettem volna), hogy ez így megy.
-
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Meg lehet azt valahogy oldani, hogy az iperf3 szerverként fusson a háttérben a NAS-on, illetve automatikusan elinduljon a háttérben, ha bekapcsolom a NAS-t?
-
-
Ez lesz a megoldás, a Redirect gateway!
Ha ezt beállítom a NAS-on, akkor mit kell a config fájlba írnom -- csak mert attól tartok, hogy ha elkalmazom a VPN-kapcsolaton keresztül, akkor ezzel buktam is a kapcsolatot, még mielőtt le tudnám tölteni az ovpn-fájlt. (Szívattam már meg magamat így...)
Ezt találtam, de sajnos nem értem:
redirect-gateway [def1 local bypass-dhcp bypass-dns]Köszönettel: MaCS
-
válasz
MaCS_70 #3781 üzenetére
Milyen gépről éred el? Nálam pl. mac-en még be kellett kapcsolni, hogy minden forgalmat a VPN felé irányítson:
Onnantól kezdve elérem a távoli belső hálózatot, tudom a gépeket pingelni, akár a távoli router WEB-es felületét behívni a böngészőbe. Szerintem ez openvpn és Windows alatt sem lehetetlen mutatvány. A redirect gateway be van pipantva/szerepel a config fájlban? -
Lehet, hogy el tudom érni, de nem tudom, hogy hogyan. Olyan tanácsot már kaptam, hogy kár is próbálkoznom.
Szóval fogalmam sincs róla (és pont ez az eredeti kérdésem), hogy hogyan tudnék rápróbálni a hálózatra. A NAS a 10.0.1.1 címen van, én a 10.0.1.6-ot kapom. De /24-et feltételezve a többi címen nem találok senkit.
A router 192.168.2.0/24-en csinálja a LAN-t, de ezt a tartományt sem érem el az OVPN-kliens gépről.
-
válasz
MaCS_70 #3779 üzenetére
Elég meglepő, de tényleg van Firefox Docker.
Bár én annak néznék utána, hogy ha tényleg az Asustore VPN-jére jelentkezel be, akkor miért nem éred el a hálózat többi gépét?
Pingelni sem tudod? -
-
-
Dehogy akarok én a NAS-on keresztül SSH-zni! Alapból a routeren át VPN-ezek, de valamiért leállt a router VPN-szervere -- és annak a beindítása is cél lenne (Az mondjuk jó lenne HTTP-n, mert fogalmam sincs az AsusWRT SSH-parancsairól). A NAS-t viszont elérem, tehát csak a NAS-on keresztül férhetek hozzá a hálózathoz.
Ami történetesen elég sok száz kilométerre van tőlem.
A NAS VPN-szerverének címtartományában (10...) nincsenek benne a router LAN-jának címei (192.168...).
-
válasz
MaCS_70 #3772 üzenetére
A NAS _nem_számítógép. Nem egy _általános_célú op.rendszer fut rajt, hanem egy célszoftver.
Miért egy böngészőből akarsz be ssh-zni, miért nem közvetlenül?
A WEB böngészős felületen elindítani egy böngészőt, hasonló abszurdum. Miért nem a PC-n futó böngészőbe írod be a címet?Értem én hogy nem tudod beállítani a VPN-t, de nem a kikerülése megoldás, hanem a VPN felélesztése. Eleve miért nem a routeren kapcsolod be a VPN-t, miért szükséges ehhez a NAS? Ha tűzfalat is használsz pláne bonyolítja a helyzetet, hiszen a VPN címtartományát is le kell kezelni.
-
Magáról a NAS-ról mint számítógépről akarom elérni a hálózatot. Mivel a NAS GUI-t elérem, indíthanék róla egy SSH-t, amellyel bejuthatnék a hálózati eszközökre SSH-val. Ugyanez lenne a célja egy böngészőnek is HTTP-n.
Az egyszerűbb persze az lenne, ha mindezt nem a NAS-on keresztül kellene megoldani, de erről már megírták, hogy nem fog menni.
Konkrétan a helyzet: van egy távoli hálózat, amelyen a NAS-hoz hozzáférek OpenVPN-en. Ugyanezen a hálózaton van egyebek melett egy ESP32, amelybe szeretnék belépni akár HTTP-n, akár SSH-n.
-
-
donat_sz
senior tag
válasz
MaCS_70 #3769 üzenetére
Ezt az ssh részt nem értemb igazán, a nas-on nekem ki/be kapcsolható ez a szolgáltatás, az működik rendesen a lanon, szépen elérem azon keresztül a nas-t.
Korábban pivpn segítségével is simán ment. Most ezt külön nem néztem, hogy megy-e még.
De ha aktuális szólj, megnézem. -
Van arra lehetőség, hogy ha a saját VPN-ével elérem a NAS-t, akkor ezen a kapcsolaton keresztül az egész LAN-t, annak hosztjaival elérjem?
-
Pimpellér
tag
Köszönöm mindenkinek, törlöm akkor (nincs jogosultsága).
-
Pimpellér
tag
Sziasztok, resetelt mostanában valaki? Mennyi idő alatt zajlott le kb.? Én úgy emlékszem, hogy ez eltartott egy jó ideig. Nekem most ez kb. 1 perc. Néhány helyen kellett utána javítanom, de ez korábban is így volt. Szóval normális ez a rövid idő?
A másik:
beállításokkal én nem foglalkozom túl sűrűn, ha minden jól működik, viszont most átnéztem jó sokat. Szeretném megkérdezni, hogy csatolt képen a g_bhsvc jelenléte rendben? Mi lehet ez? Tagokat kell ide felvenni (nálam egy sincs)? Köszönöm? [kép] -
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor a windows-ból a hálózati részen keresztül megpróbálom elérni a NAS szervert, akkor egyből feldobja hogy nem elérhető a NAS szerver, diagnosztikai ablak, közben fut az zöld csík az mappa ablak tetején.
Tök mindegy, hogy mit nyomok neki, nem fog semmi változni egy ideig.
Gondolom, ilyenkor a samba csinál valamit az állományok aktualizálásával, meg a HDD felpörgéséig várni kell.
Viszont parancsikonról nincs ilyen hiba diagnosztikai ablak, ott elég gyorsan bejönnek a mappák, és mire kitallózom amit keresek, már nagyrészt nyitható is.Nincs erre valami beállítás, hogy addig is lehessen már valamit csinálni a NAS szerveren, amíg ez a procedúra végbe megy?
Otthoni NAS esetén nem szoktak olyan nagy változások hirtelen történni, lehetne valahogyan előtölteni emlékezetből, aztán ha nincs már ott az állomány, akkor jöhet a hiba üzenet, hogy nem elérhető.
Sok felesleges állásidőt okoz. -
Pimpellér
tag
Köszi a hozzászólásokat. Eszembe jutott, hogy resetelem a NAS-t. Talán ez megoldja.. Na ezen ötlettel belefutottam egy olyan problémába, mellyel még sosem találkoztam. Nem enged resetelni, nincs jogosultságom! Korábbi években alkalmanként megnyomtam azt a gombot a csipogásig és ment flottul a dolog. Megnéztem újra a beállítást, természetesen engedélyezve van a reset. Járt már valaki így?
-
Onedrive kapcsolatot használ valaki az Asustoron?
Én szeretnék, de ő nem szeretné. Az rendben megvan, hogy beállítom a DataSync Centerben, sőt, el is kezdi a fájlcsereberét. Magát a könyvtárszerkezetet kiválóan fel is építi, de csupaüres könyvtárral. Egyetlen fájlt sem szinkronizál le, csak a könyvtárakat, üresen.
MaCS
-
válasz
Pimpellér #3742 üzenetére
Nálam néhány éve, négy Asustor NAS-on is kifogástalanul és komplikációmentesen működik az Asustoron futó OpenVPN elérése.
Az OpenVPN kétségtelenül erőforrásigényes, ergo lassú. Ez nálam azonban azért nem jelent problémát, mert az én kapcsolataimban maga az kapcsolati sebesség a szűk keresztmetszet, nem az OpenVPN korlátjába ütközöm bele.donat_sz megoldása amúgy tényleg nyerő, mivel a WireGuard sokkal gyorsabb. (Amúgy meg akár az Asus routeren is lehet a szerver, ha éppen olyan van a LAN közepén.)
MaCS
-
Sly189
senior tag
-
Sly189
senior tag
Sziasztok, ismét szeretnék segítséget kérni.
Vettem egy Axagon külső HDD olvasót (AXAGON ADSA-SN COMPACT dock)
A NAS látja is mint külső USB eszköz (diszk) tudom formázni (jelenleg EXT4 - mint a többi HDDm. Seagate IronWolf 2TB) És az external backupnál az USB3 feljön, de nem tudok tovább lépni, hogy beállítsam a mentés paramétereit.
Jelenleg a hátsó USB pontba van dugva, próbáljam máshová? Előre?más fájl formátumban menne? Restart már volt. Merre induljak el?
-
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #3743 üzenetére
egy sima raspberry pi b3+-al és rajta a wireguardos pivpn-nel jobban jártok (kb 5 perc a profil beállításokkal mindennel!).
Vagy pedig konténerben futtatva a wireguardot, de ez egy fokkal bonyolultabb feladat. Illetve nekem valahogy nagyobb a biztonság érzetem, ha a VPN-es csatornát nem a NAS címére nyitom. -
Pimpellér
tag
válasz
MaCS_70 #3739 üzenetére
Jó volt a kérdésed.
Tudok a veszélyről és pár éve próbálkoztam a vpn beállításával, de nem sikerült. Aztán felhagytam vele. Neked nem lassabb a NAS elérése így? Egyébként eddig nem kaptam vírust. Az első időszakban sok belépési próbálkozást a Fekete listával sikerült megszüntetni. -
válasz
Pimpellér #3737 üzenetére
Tehát közvetlenül a NAS-t éred el a WAN felől az EZconnecten keresztül?
Ez sajnos az a megoldás, amelyik sérülékenység veszélyét rejti magában, aminek volt is már ransomware-es következménye az Asustornál és a Qnapnél is.
Sokkal biztonságosabb a VPN használata, amihez maga a NAS nyújt is megoldást.
MACS
-
ugyes
senior tag
válasz
Pimpellér #3737 üzenetére
IP címet írsz be vagy DDNS-sel mintha weboldal lenne?
Az első esetben inkább a szolgáltatónál lehet valami, míg utóbbi esetben már 2 helyen: a két szolgáltatónál lehet valami. Esetleg nézd meg a DDNS beállításokat, mert ha probléma van az eléréssel, akkor kikapcsolja azt a NAS. A naplóban láthatod, ha ez történne. -
Pimpellér
tag
Sziasztok, 5202T NAS külső elérésése időnként nem lehetséges. Évente 2-3 alkalommal jön elő, majd úgy 1-2 hét után szűnik meg magától a probléma. Publikus IP cím, Digis kapcsolat bridge módban. Asus RT-AC66U B1 Routerem van. Jelenleg is ez a helyzet, kívülről nem érem el a NAS-t. Belső hálózaton az AEC segítségével tudom elérni. Van esetleg javaslat a hiba elhárítására? Köszönöm.
-
saincz
csendes tag
Köszönöm a segítségeteket!
Úgy néz ki sikerült!
Single-t állítottam be. -
-
-
-
saincz
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég üzemeltem be az első nas-om,úgyhogy abszolút kezdő vagyok.
Windows-os számítógépről szeretnék áttenni hálózaton filmeket,sorozatokat a nas-ban lévő hdd-re.
Van benne egy 1Tb-os ssd is.
Viszont mindent arra ment.Hogy tudom átállítani a hdd-re mentést?
Raid0-ban van,ha ez számít. -
ugyes
senior tag
válasz
trippla #3724 üzenetére
Igazából bármelyik gyártó ssd-je jó. A TBW-re figyelj, ne a sebességre. Az utóbbi ugyanis 1,5-2Gb/s-nál nem nagyobb a NAS-okban az nvme-knél. Hiába vennél PCIe 4x4-et, ha jól emlékszem a sebesség itt PCIe 3x1, max. x2.
Ha találsz olyat, amelynek a TBW-je ugyanekkora tárhely mellett hasonló mint az SN700-é, akkor vedd meg nyugodtan, szerintem. -
donat_sz
senior tag
válasz
trippla #3724 üzenetére
Sql terheléssel nem vagyok tisztában a többire szerintem bármelyik NASba szánt ssd jo kell legyen.
Ami a majdani hdd-t illeti ott ha jól sejtem folyamatos írás/olvasás várható, ott meggondolandó lesz a vállalati felhasználásra szánt verzió.Ami még érdekes opció, hogy raid 0-ba teszed a hdd-t attol nyilván gyorsabb lesz
-
trippla
tag
válasz
donat_sz #3722 üzenetére
Ezen a két nvme ssd-n munkával kapcsolatos adatokat tárolnék (rajzok, pdf-ek, képek, excelek, tervbe lenne még sql adatbázis is, de félek a sebesség miatt, de megpróbálnám) A két normál rekeszbe egyenlőre régi hdd-ket raknék át, melyeken torrent menne és filmeket tárolnék. Max későbbi fejlesztéssel kapna ez is ssd-t. Ahogy nézem a seagate Ironwolf 525 iszonyat drága, de Apacer meg nem igazán támogatott és nem is találok megfelelő típust.
-
ugyes
senior tag
válasz
trippla #3721 üzenetére
Nem tudom hol vetted/akartál venni. Az Árukereső alapján elég sok helyen kapható.
Helyette Seagate Ironwolf 525 (az drágább) vagy Apacer SSD-k a kompatibilitási listáról.
A SATA helyeket mivel szeretnéd feltölteni? Mert vehetsz SATA SSD-ket is (WD Red SA500 NAS 2TB SATA3). Nekem ilyenből van egy 1TB-s. -
trippla
tag
Sziasztok
A mai nap vásároltam egy As5402T Nast, amihez szerettem volna rendelni 2 db 2tb Sn700 Wd nvme ssd-d, de nem volt raktáron, így csak a nasom van üresen. Van más javasolt ssd ezekbe, amit bátran ajánlanátok? -
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #3715 üzenetére
nekem a processzor terhelés szintén lement, de a memória rész viszont nagyon zavaró ellentétes infót mutat:
az áttekintő szerinte stabilan 60% felett vanviszont a memória megfigyelés meg valami 10% körüli értéket mutat az elmúlt 1 napban:
de ha a real-time-ot nézem akkor meg megint ~60%:
nem túl bizalom gerjesztő a nem konzisztens adat -
donat_sz
senior tag
Én továbbra is megnézném a helyedben, hogy iperf-fel mire képes az a pár kapcsolat, ez ugyanis arra való, hogy a valós maximumot tudod vele ellenőrizni 1-1 végpont közt akár úgy is, hogy több szálon párhuzamosan terheled a rendszert (ami wifi esetén külön érdekes!) vagy csak egy direkt kapcsolat esetén. Ebből máris látnád, hogy melyik kapcsolat a gyenge láncszem. Valamint én továbbra sem gondolom, hog a kábel lenne a ludas, de elképzelhető akár az is, ettől függetlenül bajt biztos nem csinálsz a kábel cserével.
-
ugyes
senior tag
válasz
donat_sz #3713 üzenetére
Nálam korábban többször előfordult, hogy bizonyos funkciókat nem tudtam közvetlenül elérni: pl. Portainer. Ilyenkor, meglepő módon, az EZ-Connect-tel belépve minden ok volt. Aztán megjavult.
Ugyanakkor elég gyakori (külföldi fórumokon is emlegetve), hogy a konténerek nem feltétlenül indulnak el ismét, annak ellenére, hogy a mindig újraindulás van beírva. Nálam most csak 1 ilyen volt. -
donat_sz
senior tag
válasz
Gawamatsu #3711 üzenetére
felment itt is, de azért elvett az életemből 1-2 órát, plusz hozott néhány ősz hajszálat..
kb 1 óráig csinálta a restartot, miközben pingelni tudtam a NAS-t a HDD-k kerregtek benne igen aktívan, a restart után elértem a nas-t de a kerregés maradt és még egy processzor/memória.. terhelés megnézésére is dobálta a hibaüzeneteket.. portainer elérhetetlen volt, sőt a konténerek is..
aztán elengedtem estére, reggelre meg úgy tűnt minden működik.egyelőre reménykedem még mindig csak hogy minden rendben
-
-
Sly189
senior tag
Sziasztok,
kicsit bizonytalan vagyok, hogy minden beállításom megfelelő a NAS-Router-PC között...
NAS: Asustor AS3102t v2 (1x4TB IronWolf 256MB + 1x 4TB IronWolf 64MB)
Router: Asus TUF-AX3000 V2 (2,5 Gbps Link Aggregation)
Laptop: m.2 SSD+Ryzen 7 16GB RAMRouteren beállítottam a Link Aggregation-t, valamint a Jumbo Frame is enabled. (utóbbiról nem sokat tudok)
NAS-on így néz ki a hálózat: Lan1+Lan 2 802.3ad (autoselect)NAS-ról PC-re a másolás 80MB/s el történik, picit többet várnék, igaz Wi-Fi-n használom, de az 5GHz-es és 1201/1201Mbps-nek írja a sebességet...
A librespeed appal a következő eredményeket produkálja:Merre nézzek még szét?
Router<>NAS összekötő két UTP kábel valszeg nem CAT6-os, de ez szerintem még nem jelentené ezt a sebességet...(?) -
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Jött új ADM: 4.2.5.RN33.
Gondolom ne essek neki a frissítésnek. -
miller79
tag
-
-
miller79
tag
Sziasztok! Nem vagyok egy nagy IT szakember, kérem segítsetek. Adott egy asustor, van rajta egy 50gb mappa / fájl, wifi-n keresztül másolnám laptopra. Elindul egész nagy sebességgel (60-70MB/s), utána viszont lelassul, de akár meg is áll. Mi okozhatja ezt?
-
Haugland
aktív tag
válasz
Haugland #3701 üzenetére
Nemtudom, hogy mi történt, de 2 perce ismét ránéztem a NS felületére, és csodák csodájára minden visszaállt a normál állapotra! -> ismét sok a szabad tárhely és a figyelmeztetések is eltűntek....
Úgyhogy most részben örülök ennek, részben pedig aggaszt, hogy nemtudom, hogy ezt mi okozta és mikor fordulhat újból elő...
Gawamatsu -> köszönöm a segítséget és a tippet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Crucial 240GB SSD eladó
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest