- Milyen processzort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
ASUS WL-500G Premium
Új hozzászólás Aktív témák
-
Akkor ezek szerint a tunnel-t sikerült megcsinálni... Az igazat megvallva lövésem sincs, hogy mi lehet az ftp-vel, de ha minden áron a tűzfalra gyanakodsz akkor egy gyors próba erejéig tegyél be egy mindent átengedő szabályt... Ha úgy megy, akkor lehet tovább törni a fejed :-) Ha viszont nem, akkor passz... Én csak nagy ritkán használok ftp-t, és akkor is a Tomato webes felületén indítom.
-
válasz
mgrincs #12280 üzenetére
"Szóval nemsokára lehet csatlakozom a teljesen GPL firmware-esek táborához."
Az jó lesz... Reméljük, hogy akkor az OpenWRT telepítéséhez is kapunk itt néhány instrukciót tőled. Melyik trx-et tegyük fel a sok közül, WebGUI (LuCI, vagy X-WRT) telepítése, stb... :-) Jó lehet az OpenWRT, de sajnos magyar nyelvű dokumentációban nem bővelkedik.
-
CS_D
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12283 üzenetére
Megcsináltam, amiket leírtál. Forwardoltam a 80-as, a 443-as, és a 21-es portot, de továbbra is ez a hiba fogad:
(amennyiben post-firewallban forwardolom a portokat akkor sem tudok ennél a pontnál tovább jutni.
)
LAN-on viszont tökéletesen működik.
A tunnel is rendben van, mert a localhost-ra bejön az asus weblap, illetve ugyebár az ftp is eljut az üdvözlésig, csak listázni nem tud.
Nem tudom mi lehet a hiba... Milyen portokat kellene továbbítani még?
-
ambipur
tag
válasz
mgrincs #12295 üzenetére
Szia mgrincs!
Nagyon vártam ezt a leírást! Engem a második, tehát a kernel módban futó, Olegből átemelt cuccossal kapcsolatban az érdekelne, hogy mi biztosítja azt, hogy újraindítás után a telepített démon ne vesszen el? A scriptből úgy tűnik, hogy a /var/lib/nfs-be települ. Úgy tűnik továbbá, hogy az nfs.o és nfsd.o file-ok méretre stimmelnek a Tomato oldalán általam korábban már említett extras.tar.gz állománybeliekkel, de a többi ott nem szerepel. Úgy tűnik, az nfs.o és az nfsd.o fileokon kívül többre van szükség. Köszi a leírást, ha még ezekre kapok választ, akkor kipróbálom.
-
mgrincs
tag
Akkor szép estét mindenkinek!
Elkészült a csomag, szóval NFS Tomatosoknak:
LINK.
Használati útmutató:
Routerre másolni a fent megadott fájlt.
tar -xvzf nfs_pack.tgzEzekután két választásunk van, installáljuk a user space NFS-t az ipkg segítségével:
ipkg install nfs-server_2.2beta47-4_mipsel.ipk
Ha nem tenné fel, akkor installáljuk a portmap csomagot is
ipkg install portmap
Miután megadtuk a megfelelő megosztásokat az /opt/etc/exports fájlban, indítsuk el a szolgáltatást a:/opt/etc/init.d/S55portmap
/opt/etc/init.d/S56nfsdEz mint mondtam nem lesz sebesség bajnok, bár működik.
A másik lehetőség, az Oleg-ből átemelt binárisok, illetve modulok használata.
Előre kiemelném, hogy az alább ismertetett eljárás folytán bekövetkező esetleges károkért semmilyen felelősséget nem tudok vállalni. Mindenki a saját felelősségére játszik.
Aki esetleg nem érti miért van ez itt, egy ilyen keverékkel játszani nem feltétlenül veszélytelen, és bár egy pár napja hiba nélkül megy nálam, nem tudom/akarom garantálni, hogy esetleg valami nem megy tönkre.Adminsztratív dolgok után pedig, szerkesszük meg az /etc/exports fájlt, majd az előbb kicsomagolt fájlból futtasuk le az install_nfs.sh szkriptet. Ha minden rendben ment valami hasonlót kell látnunk:
420 root 1496 S -sh
524 1 680 S ./portmap
525 root 0 SW [nfsd]
528 root 936 S ./mountd
527 root 0 SW [lockd]
530 root 0 SW [rpciod]
552 root 936 S ./mountd
580 root 924 S ./mountdItt már nekem több mountd fut, mivel már csatlakoztam a megosztáshoz.
Ez a változat sokkal gyorsabb, és nem mellesleg támogatja a lock-olást, ami ugyebár konkurens fájlelérésnél jól jöhet.
Remélem hasznosnak találjátok majd páran!
Szép estét! -
ecaddict
senior tag
válasz
siemensfun #12293 üzenetére
System Setup - Operation Mode
-
siemensfun
tag
válasz
zkoos71 #12292 üzenetére
Az olegnél van egy ilyen hogy acces point beállítás. Ha jól emlékszem akkor a beállitások menűpontban az első beállítás. Itt három fajta közül tudsz választani. A harmadik lesz neked a megfelelő. (Ha jól emlékszem ilyen sorrendben van hogy Router, acces point és a harmadik ami neked kell a legalsó.)
A tűzfal beállitásokat vedd ki az asusból mert fagyni fog vele. Amúgy minden maradhat a régiben.
Ja még az asusban ad meg gateway-nek a másik router IP cimét. A másik routerből jővő kábelt csatlakoztasd a asus wan portjára és jó lesz. (Ha nem megy igy akkor az asusnál nem a wanba hanem másik portjába dugd be)Én igy használtam 1,5 évig mig nem váltottam tomatora.
bocs hogy ilyen szépen és magyarosan fogalmaztam de sietek.
-
zkoos71
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12290 üzenetére
Oleget használok 1000. Ebben nincs benne a Wan átalakítása. régebben koppel félét használtam, azon emlékszem volt ilyen opció, majd megpróbálom feltenni azt, hátha segít.
köszi:
Zoli -
zkoos71
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12290 üzenetére
Azért mert a másik router messzire van, és arra is több gép csatlakozik. Az internet csatlakozási lehetőség pedig az mellett van. Az is megoldás lehetne, hogy megcserélem a két routert, csak az Asus-nál viszont van egy nyomtató, amit szeretnék azon keresztül használni. Nem vagyok egyszerű eset.... :-)
-
válasz
zkoos71 #12289 üzenetére
Miért nem kötsz minden gépet az ASUS-ra, ugyanúgy, mint amikor nem volt előtte másik router? És úgy akkor nincs gond a samba-val se...
Nem tudom milyen firmware-d van fent, de Tomato-ban van egy ilyen lehetőség, hogy a WAN portot is LAN-nak használja... Talán így még menne.
Lehet, hogy más fw-ben is benne van ez, de nekem ez van fent, ezt tudtam most megnézni.
-
zkoos71
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12288 üzenetére
Az úgy majdnem töléletessen működik is, csak az vele a baj, hogy a samba nem megy ki a WAN portra. Ezért gondoltam, hogy ha az ASUS-t csak swich-ként üzemeltetem, akkor a samba-val nem lesz gondom. viszont akkor nem megy a torrent.
:-( -
válasz
zkoos71 #12287 üzenetére
Mert ezt nem így kell megcsinálni... Az ASUS WAN portját a másik router LAN portjára kell csatlakoztatni, és vagy DHCP-re állítani, vagy pedig adni kézzel egy IP címet, ami a másik router LAN tartományába esik. Tehát ha a másik router a 192.168.1.1, akkor az ASUS WAN portját például 192.168.1.100-ra konfigolod, átjárónak, és DNS-nek a másik router 192.168.1.1 címét add meg. Az ASUS LAN oldali elérhetőségét pedig módosítsd mondjuk 192.168.2.1-re, és ha az ASUS-ra esetleg vannak még gépek is csatlakoztatva fix IP cím beállítással, akkor azokat se feletsd el átállítani a 192.168.2.x tartományba.
-
zkoos71
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12286 üzenetére
Igen arra gondoltam, de a lényeg, hogy a másik router az asus lan portján keresztül kapcsolódjon. Ha ezt megcsinálom minden jó, van Net a lepiken, csak az rtorrent nem dolgozik. :-(
-
-
zkoos71
csendes tag
Sziasztok! Szertném megkérdezni, hogy megoldható-e a drágaságunknál, hogy a NET-kapcsolatot egy lan portról tudja kezelni az rtorrent. Köszönöm szépen a segítséget.
Zoli
-
Így próbáld...
PUTTY beállítások:
Total Commander FTP beállítása:
Firefox (router webadmin felület)
Ezek csak példák, de ha az első kép mintájára további portokat "tunnelelsz" (csak, hogy megismételjem vargalex kedvenc kifejezését
), bármilyen szolgáltatást elérhetsz így, hogy csak és kizárólag egy port van megnyitva. Persze maradhatsz az elkezdett módszernél is, de ha ennyire parázol a betörésektől, akkor csak ez lenne az ideális.
-
ecaddict
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12275 üzenetére
A tunneling tényleg biztonságos, de gyorsabb NET esetén vissza tudja fogni a sebességet, ha több adatot kell másolni.
Paranoia esetén a másik megoldás az lehet, hogy AEGA-ból (https-en keresztül) csak akkor elindítani a szolgáltatást amikor kell (esetleg még iptables-ből lehet állítani a max parallel kapcsolatok számát). Így nem tudnak betámadni.
Mivel a php hamarabb le tud halni mint a lighttpd esetleg érdemes csak sh-s cgi-t használni helyette (gombok, max 20 sor kód).
-
ecaddict
senior tag
válasz
mgrincs #12280 üzenetére
Mindent feltettem az RT-N16-ra ami elérhető volt. Még az "ördögtől való" Tomato-t is. Ha stabilabb lett volna, lehet tovább marad. Így viszont nem maradt más mint a DD-WRT. Nem volt (sajnos per pill. most sincs) más (reális) választás.
Ha visszaolvasol, azt is megtalálod, nem szeretném véglegesre a DD-WRT-t.
Az is közismert, hogy a QoS-el felvértezett verziót pénzért árulták.
Nem hiszem, hogy a GPL-ben nem elérhető az, hogy a history info a kódban maradjon. És nem is szokás.
-
mgrincs
tag
válasz
ecaddict #12262 üzenetére
Tudod megint csodálkozásra késztetsz. Ami mindent összeszedtél az Ördögtől való Tomato-ról, mindemellett tiszta szívvel feltettél a routeredre egy DD-WRT-t, amiben a drágalátos fejlesztő csak azért gyúrta felismerthetetlenre a httpd kódját, nehogy valaki egy extra képernyővel kiegészíthesse a GUI-t(Tomato-bal direkt van "user-exit", ahová olyan lapot raksz, amilyet csak akarsz). Nem mellesleg 25EUR árfolyamon árulja a GPL-es kódot, és hajdanán ugyanennyiért mérte a "QoS"-el felvértezett firmware-jét. Valószínűleg szépen adott is belőle azoknak, akik nem tudtak a Robsonn-féle script generátorról.
Igen, igazad lehet, hogy kezdem kapisgálni, miről is szól a GPL, de nem gondolom, hogy a büszkeség olyan rossz emberi tulajdonság lenne. Ha írok valamit, lehet elvárom, hogy az Én kódom alapjaira épülő dologban legalább meg legyek említve.
De azt hiszem ezt Neked, mint a fewgets csomag fejlesztőjének nem kell elmagyaráznom.És bár szentül hiszem, hogy a Tomato-val, minden "hiányossága" ellenére majdnem mindent meg lehet oldani(csakúgy mint bármelyik másik firm-el), a backup routeremen(WRT54G SDHC mod + 64MB mod) már OpenWRT van.
Szóval nemsokára lehet csatlakozom a teljesen GPL firmware-esek táborához. -
CS_D
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12275 üzenetére
Megpróbáltam a tunnelt, de sajnos nem jutottam vele sokra.
Az a baj, hogy nem tudom miylen portokat kellene forwardolni.
21-est forwardoltam, odáig eljutok, hogy csatlakozik, viszont a könyvtárakat nem tudja letölteni.
Ehhez mit kelle továbbítanom? A 20as portra gyanakodtan, viszont azzal sem jut tovább.
Mit tegyek?
-
CS_D
senior tag
-
Viszont Te is jobban járnál, hogy ha vargalex útmutatását követed, és akkor nem kell ilyenekkel szenvedned, mert nem kell a WAN felől megnyitni az ftp portját, tehát nem fogják megtámadni sem. Konkrétan arra gondolok, hogy "húzd be" egy tunnel-be az ftp-t... Ha így csinálod, akkor továbbra is elég az SSH portját nyitva tartani, és azon az egy szem porton intézheted az ftp-t, rtorrent webui-t, és minden mást amit szeretnél, a kitétel csupán annyi, hogy e-kózben be kell lépned PUTTY-on. Olvasgass...
http://itcafe.hu/tema/asus_wl500g_premium/hsz_11458-11458.html
-
-
CS_D
senior tag
Még egy kérdésem lenne a vsftpd-vel kapcsolatban.
Nem akarok létrehozni felhasználókat, elég lenne csak a root felhasználó, viszont nem szeretném, ha belelátna az összes mappába. (csak én használom ezt az ftp-t, és csak végszükség esetén)
Nekem elég, ha csak az opt/etc/samba mappát látná, így elkerülve az esetleges visszaéléseket az internet felől. Nehogy valaki belepiszkáljon a féltve őrzött rendszerfájlaimba.
Viszont, ha nem muszáj, akkor nem telepítenék fel felesleges user kezelőket, első körben jó lenne, ha a configon belül be lehetne állítani.
Megoldható ez esetleg?
Előre is köszi a segítséget.
-
CS_D
senior tag
válasz
ecaddict #12271 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
Így már hibátlanul működik. Muszáj volt áttenni a portot, mert net felől is el szeretném érni, de nem hiányzik, hogy valaki betámadja, mint az ssh-t a 22-es porton. Amióta azt is áttettem, senki nem próbálkozik.A másik kérdésemre pedig a neten találtam választ:
local_root =/opt/etc/samba
Ezzel lehet beállítani a gyökérkönyvtárat.Viszont azt nem értem, hogy ez a sor akkor mit jelent:
secure_chroot_dir=/opt/usr/share/emptyMert hiányolja, ha nem létezik a mappa, de nem értem, hogy mit akar vele csinálni.
-
ecaddict
senior tag
Ha a firmware vsftpd-je fut az rá se néz az /opt/etc/vsftpd.conf-ra.
Az, hogy mi fut azt ps alx-el tudod megnézni (/opt/bin/ps alx).Azaz első dolog, hogy web-en kikapcsolod a ftp-t.
A következő, hogy létrehozod az /opt/etc/xinetd.d/vsftp-t valami ilyesmivel:
# description: The vsftpd FTP server serves FTP connections.
# it uses normal, unencrypted usernames and passwords for auth
service ftp_vsftpd
{
type = UNLISTED
port = 6666
disable = no
socket_type = stream
protocol = tcp
user = admin
server = /opt/sbin/vsftpd
server_args = /opt/etc/vsftpd.conf
wait = no
nice = 10
}Nekem az alapértelmezett porton megy, így nem kell az UNLISTED meg a port (azaz lehet valamit kihagytam a példából amit most összedobtam), ha esetleg nem menne egyből innen próbálj meg kiindulni.
-
vargalex
félisten
válasz
mgrincs #12248 üzenetére
Hi!
Igen, hasonló tapasztalatom van OpenWrt alatt is, annyi különbséggel, hogy semmit nem kell hackelni, minden megtalálható csomagként.
Elsőre én is az nfs-server-t próbáltam (nem OptWare-os, az OpenWrt csomagok között megtalálható). Hasonló sebességet értem el, azaz max. 3MB/s-et. Tehát ez nem nyűgözött le.
Aztán kipróbáltam a nfs-kernel-server csomagot. Az sebességben már hozza az elvártat, és valóban a legfőbb előnye az, hogy nem pörgeti a CPU-t.
Amit még lehet, hogy kipróbálok (bár nem hinném, hogy a kernel modul fölé tud menni sebességben), az az unfs3 csomag. -
CS_D
senior tag
Sziasztok!
Feltettem a xinetd-t, illetve a vsftpd-t.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan állíthatnám be, hogy ne a 21-es porton menjen, hanem mondjuk a 6666-on?
A vsftpd.conf-ban a listen_port=6666 nem működött, ugyanúgy a 21-esre jön be, és a 6666-ra nem tud csatlakozni.
És miért van az, hogy a /tmp/local/root mappába lép be elsőre, holott én más kezdőmappát adtam meg?
A legújabb Oleget használom.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv,
D -
ecaddict
senior tag
-
válasz
kopi75 #12266 üzenetére
Azt pedig bőven fogja tudni :-)
Erre vonatkozólag is történtek már tesztek, valamikor régebben be is tette valaki az eredményeket ide. Ha jól emlékszem, nagyjából arra jutott, hogy DHCP-vel ~90 Mbit/sec környékén van az átviteli képesség felső határa, ami PPPoE esetén olyan 60-65 Mbit/sec-re csökken. Bár ezek v1-esen mért eredmények, de gondolom, hogy nagy eltérés a kettő között ilyen szempontból nincs. Ha az eredményből is leszámoljuk a hozzávetőlegesen 10-15% sebességkülönbséget, amivel a V2 le van maradva a V1-hez képest, még akkor is bőven kiszolgál egy 50 Mbit-es PPPoE, vagy mondjuk 75 Mbit-es DHCP-s netet. -
kopi75
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12261 üzenetére
Jah neeeem, nem vagyok telhetetlen, ez egy próba volt. A CÉL az az volt, hogy egy olyan router-erem legyen ami tudja route-olni a 25mbit-et :-) Ezt teljesíti is kiválóan!
Igen eszembejutott, hogy egy P4-es Shuttle-t beállítok erre a célra :-)))
-
khorvat
senior tag
Van UJ Oleg r1087!
-
ecaddict
senior tag
válasz
FixY67 #12254 üzenetére
Pedig valami az mc-vel vagy a környékén van.
A gnome-terminál-ból indítom mind az mc-t (ami az NFS share-t használja), mind az SSH-t ("Application in Terminal"). A lokális mc jól megy, a routeren futó meg az SSH-n keresztül megakad az ékezeteken. Nem hiszem, hogy egy jóval kevesebb mint féléves Linux disztro-val lenne baj.
Próbáltam több környezeti változót is állítani a routeren. Nem segített.
Ha van valami tipped, szivesen fogadom. Mondjuk megoldom ha nem megy is.
-
ecaddict
senior tag
válasz
mgrincs #12259 üzenetére
A Tomato firmware kb. 90% (lehet több, most ez teljesen lényegtelen) GPL software. Hasonlóan a firmware-ek döntő többségéhez. A GPL nélkül mindenki maradhatott volna a gyári firmware-nél (ami mint tudjuk messsze van a tökéletestől). Vagy még rendes gyári firmware sem lett volna mert annak is min. 80%-a is GPL.
SW-ek millióit védi a GPL.
Szóval az összes firmware készítője elég bátran merített a GPL SW-ekből (OK, lehet igazi választásuk sem volt, ha olcsó cuccot akartak előállítani). Csak amikor arról lett volna szó, hogy valamit vissza is lehet tenni oda ott lettek félénkek (legalábbis Tomato-nál). Jajaj nehogy valaki ellopja a GUI-nkat.
Pedig már olyanról is hallottunk, hogy GPL kódot találtak meg binárisban. Nemhogy GUI kódot ami elég látható.
Nem, nem hiszem, hogy erről lenne szó. Azt sokkal inkább el tudom képzelni, hogy attól tartottak, hogy az ő kódjuk csak a fejlődés egy pillanatává válik. Jönnek mások akik adnak hozzá, majd megint mások és így tovább. Ahogy az történik egy GPL-es kód esetén.
Azért (is) tisztelem azakot akik GPL SW készítettek vagy el mertek indítani googlis fejlesztéseket. Elfogadták, hogy lehet majd lesznek mások (esetleg jobbak, de lehet rosszabbak) akik majd később azt viszik tovább, amit ők elkezdtek, és ha jobbak akkor az ő verziójuk esetleg nem is lesz a legnépszerübb. Ez persze igényel valami bölcsességet is (büszkeség helyett).
Lehet, hogy néhány évvel ezelött még speciálisnak számítottak az AJAX-os Web GUIs megoldások, ma már aligha (tapasztalatból tudom). Viszont nulláról kezdeni valamit még most is nehezebb, mint hozzádni valami létezőhöz.
De szerintem te ezt mind érted.
Már csak azt nem követem, hogy ha ezt mind érted miért nem egy igazán nyitott firmware iránt kamatoztatod ezt a tudásod. Nem kell ez az Oleg legyen. Lehet bármi ami tényleg GPL.
Na mindegy. Remélhetőleg mindegyik fejlődk aztán mindenki tud magának valót választani.
-
válasz
kopi75 #12260 üzenetére
Jó az másra is, csak ennyi pénzért nem kell telhetetlennek lenni :-)
Ha Te éjjel-nappal non-stop 25 (vagy később még több) megabittel szeretnél torrentezni, akkor van 3 lehetőséged. Az első, hogy hagyod bekapcsolva a gépet, és azon torrentezel, vagy legalábbis a letöltést azon csinálod, és a router meg esetleg seed-el éjjel-nappal. Az 5 Mbit-et úgyis bírja. A másik, hogy beállítasz erre a célra egy kisebb gépet, legyen az egy "izmosabb" P3, vagy egy régebbi, kiszolgált P4. A harmadik lehetőség pedig az, hogy lecseréled a V2-t egy RT-N16-ra, ami állítólag (de ez nem személyes tapasztalatom) ~2,5x gyorsabb mint a WL-500 széria. Ez már jó eséllyel kiszolgálná az rtorrent-et 25 Mbit-en is, csak itt még egy jó firmware-re kell várnod egy-két hónapot. Az viszont tény, hogy egy 18000 Ft-os, 5-6 éves (csak becslés volt) konstrukciótól nem lehet elvárni, hogy kiszolgálja a mai optikai neteket úgy, hogy az alkalmazást is rajta futtatod, tehát nem csak route-olsz rajta. Nem erre tervezték annak idején... Én értem, hogy mindenki szeretne mindent megoldani a lehető legolcsóbban, de ez néha kompromisszumokkal jár.
Amúgy szívesen mindent! :-)
-
kopi75
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12257 üzenetére
Nah, ma behúztam egy ethernet kábelt a modemtől a gép új helyéig, "wired freedom" :-)
Az eredmény az amit vártam: 3.1MB-sec down / 445kb-sec down (450-re limitálva) a torrent ha a hoston futtatom :-))
RTorrent-tel ugyanaz a képlet, sajnos tényleg a CPU fogy el, de nagyon...70% rtorrent, 8-9% USB, 6-8% KSWAPD, 4% TOP, 3% KSOFTIRQD_CPU0....ezt utobbi azt jelenti, hogy szoftveres IRQ-t tud a router csak? :-O
Számomra a tanulság, hogy a WL500gP V2 router-nek jó, de másra nem nagyon :-) azaz kis sávszélesség mellett jó másra is! Nekem már az is elegendő volt, hogy ez legalább a 25mbit-et route-olni tudja, nem úgy mint a WRT54g :-)
Köszi mindenkinek mégegyszer, hogy végigtapasztalhattam ezt az utat :-) Komolyan egy élmény volt :-)))
-
mgrincs
tag
válasz
ecaddict #12253 üzenetére
A vonatkozó kitétel inkább gondolom, hogy akar gátat szabni egyes cégeknek, melyek nem hajlandóak/képesek egy értelmes GUI-t összedobni, mint más firmware íróknak. Elnézve, a Tomato-ból származott variánsok számosságát, nem gondolom, hogy nagyon szőrösszívű lenne a fejlesztő. Az meg hogy bekerüljön a firmware-be az nfs, lehet meg lehetne győzni az USB mod fejlesztőjét, bár a samba/ftp felhasználók még mindig sokkal többen vannak. Fel fogom tenni neki a kérdést, az extra változatba simán jó volna.
Meglátjuk. -
FixY67
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12257 üzenetére
Egy egyszerű q (mint quit) nem száll ki? Csak szépészeti jelentősége van...
-
válasz
kopi75 #12252 üzenetére
A "Task Manager szerű képződmény" a top parancs :-)
Kilépés CTRL+C-vel történik.
Vagy pedig megcsinálod rtorrenthez azt a kis kiegészítést, amit vargalex, és azt hiszem ecaddicct is is használ, amivel grafikusan megjelenítve visszamenőleg is megnézheted a le/fel töltési sebességed a cpu load-dal összevetve. -
sekli
addikt
-
FixY67
senior tag
válasz
ecaddict #12241 üzenetére
Pedig lehet, hogy de...
Van egy x86-ra fordított openwrt Kamikaze-m. Abban már van mc. Próbálgattam az Árvíztűrő tükörfúrógéppel.
Az eredmény: a keretrajzoló karakterek mindig jók, azokat nem tudom elrontani (igaz, az openwrt-n nincs semmiféle nyelvi csomag)Vista+PuTTy alól úgy, hogy a PuTTy UTF-8-ra van beállítva, gond nélkül megjeleníti az utf8-as fájlneveket. Ha másra állítom, akkor esetenként nekem is szétcsúszik a táblázat.
Ha egy vmware (nem tudom, lehet-e bármi jelentősége - szerintem nem) alatt bebootolt Ubuntu 9.10 live CD gnome-terminaljából nézem, akkor az utf8 karakterekkel nem boldogul, de nem is esik szét a kép.
Ellenben, ha ugyanitt xterm-t indítok, akkor már darabokra hullik a táblázat. -
ecaddict
senior tag
válasz
mgrincs #12248 üzenetére
Mostmár csak azt kellene elérni, hogy alapból bekerüljön a firmware-be.
Ja meg még van egy érdeke dolog: A Tomato GUI érdekes liszenszelése. Angol link.
Vonatkozó rész:
Portions of the code are licensed under the GNU General Public License, but the source code for the user interface is under a more restrictive license which forbids use without the author's permission.Magyar link.
Vonatkozó rész:
Míg a firmware nagy részére a GPLv2 liszensz vonatkozik, addíg a webes megjelenésért felelős kódok egy szigorúbb, a felhasználást csak a fejlesztő felhatalmazásának birtokában megengedő liszensz alatt elérhetőek.Nekem pl. ezért is szimpatikusabb az Oleg firmware.
-
kopi75
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12250 üzenetére
Igen, g-ről beszélünk, mivel a WL500gP V2 azt tudja :-))
Akkor lehet, hogy a router-en való torrentezés kisérlet maradt és nem igazán "sávszél kihasználós"...
Ami az FTP-t illeti, ott nem a router-ről való FTP-zésre gondoltam, hanem kívülről, azaz sima routing történik csak, nem vlftpd használódik.
Mi az a "task manager" szerű képződmény (szöveges elég) amivel tudnám nézni mennyi a proci kihasználtság?
Köszi,
Attila -
válasz
kopi75 #12249 üzenetére
A WiFi sebessége teljesen normális, már amennyiben "g" szabványról beszélünk... Ha a routeren futó torrentre gondoltál, akkor a proci fogy el... Nekem ugyan kisebb netem van, de pl. vargalex mérése szerint ~1200 kbyte/sec körül van a torrent sebességének maximuma. Feltételezem, hogy a vsftpd is a procit eszi meg.
-
kopi75
csendes tag
Sziasztok!
Minden megy, amit akartam viszont sebességproblémáim vannak.
Holnap jön a pontrol-pontra történő troubleshooting, hogy hol mi veszik el, de lehet, hogy szimplán "ennyit tud" lenne a válasz :-)
A tények:
- 25/5-os kábelnetem van.Jelenség a következ
1. notebook routerbe dugva:
- www.speedtest.net ki is hozza
- www.pingtest.net grade a-t ad2. gep wireless-en keresztül:
- www.speedtest-net 15-18mbit-et mér csak, de ez még nem is lenne gond.
- torrent letöltés bemaxol 1.3MB/sec-nél
- ftp letöltés bemaxol 1.0-1.5MB/sec-nél
- ha jön a torrent 1.3-mal, akkor az ftp az 30-40kb/sec-re esik!!!Szummázva: a 25mbit-nek a közelébe nem ér a dolog.
1. mi fogyhat el, ha ez az oka?
2. hogy tudom nézni mi fogy el?
3. milyen megoldás létezik? (másik firmware és akkor nem lesz USB HDD support, másik firmware és marad a HDD) ?Köszi előre is!
-
mgrincs
tag
Mint már említettem, olyan nincs, hogy nincs. Akkor pedig van.
Egy kevés hozzáértéssel, és némi szerencsével sikerült NFS támogatást kicsalogatni a Tomato-ból!
Tehát egyáltalán nem lehetetlen. Ha valaki ki akarja próbálni, hamarosan összerakom egy pakkba.
Kétféleképpen is sikerült.
Az első próbálkozásom az optware-es nfs-server volt. Ugye, nem is tudjuk, de van ilyen.
Csak senki nem fordította még le.(Vagy csak Én nem találtam) Szóval lefordítottam én.
Hát nem nyűgözött le. Linux-al kommunikálva sem volt gyorsabb 3MB/s-nél.
Úgy döntöttem a kerneles NFS szerver-t egyszerűen átemelem az Oleg-ből, (Oleget kellett flasheljek!!) Egy-két apróbb módosítás(binárisok szerkesztgetése), és már megy is.
Na ez már gyorsabb, Win felé, ahogy Ecaddict topiktárs írta, ~3,6MB/s. Linux felé 4-4,5MB/s között mozog. Na ez sem egy sebességbajnok, azonban!
Míg vsftpd/samba leöli a router prociját, NFS teljes sebesség mellett is max 45%-ot evett.
Egyszóval akinek ez számít, hamarosan jönnek a "csomagok".
Addig maradnak a képek. -
Honkydoo
őstag
válasz
Intruder2k5 #12246 üzenetére
Jaja értem én, köszi.
Akkor ezek szerint ha itthonról próbáltam volna elérni a külső címet, az nem működött volna, hiába szórakoztam volna a tűzfallal.
Még jó hogy először itt kérdeztem. -
-
Honkydoo
őstag
válasz
Intruder2k5 #12244 üzenetére
óó erre nem is gondoltam hogy ilyen is van, köszönöm a help-et!
Így már megy.
Én próbáltam elérni lan-ról külső ip-vel, ahogy írtad. Akkor valószínűleg működni fog munkahelyről is. -
válasz
Honkydoo #12243 üzenetére
Gyanítom, hogy Te próbálgatod elérni LAN oldalról, de külső IP, vagy DynDNS cím alapján... Vagy megkértél valakit, hogy próbálja elérni? Ha az első a helyes tipp, akkor még ezt állítsd be, és menni fog:
Advanced -> Firewall -> NAT Loopback -> All
Tűzfal scripthez nem kell nyúlni, azt "intézi" a firmware...
-
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
Találtam itthon egy pendrive-ot, és arra gondoltam, miért ne csinálhatnék belőle egy megosztást a neten/helyi hálón.
Ezt a műveletet egy Asus wl500GP tomato 1.27-es frimware-ű routerrel vinném végbe, de az ftp-nem megy. Pontosabban helyi hálón megy de WAN-ról vagyis kívülről nem tudom elérni, mindig időtúllépés.
Gondolom valami tűzfal beállítás lehet a ludas, pedig azt hittem ha a webes felületen engedélyezem az ftp-t wan-ról akkor már jó is lesz.Már a Sambát és az Asus témát is sikerült beállítani, csak ez van hátra. Please help me.
-
sekli
addikt
sziasztok!
Teljesen nem értem már, hogy mi történik! Megint nem érem el távolról a routert. Web megy a 80-as porton, és az FTP is megy, viszont semmi más. Router webes felületét sem érem el a portján, és az SSH-t sem. Az asus-on mindegyik ugyan úgy van megnyitva, plussz a megfelelő helyen is mindent a legjobb tudsom szerint állítottam be (ssh-t is és az admin-t is engedélyeztem kifelé a megfelelő porton) Az asus elé kötött PPirelli T-home-os átok szintén be van állítva a "virtual servers"-ben is, meg a "special applications"-ben is forwardolásra mind a négy említett porton, de ezekből csak kettő van ténylegesen nyitva a port checker szerint. Az a kettő szolgáltatás megy is.
Mi lehet a baja? Komolyan megőrülök, hogy amikor kéne, mindig elromlik valami...
-
Vizsgyi
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm a múltkori linket a resetről köszönöm, most volt időm és kipróbáltam, és a routerem életre kelt!
Köszi mégegyszer! -
válasz
ambipur #12236 üzenetére
Igen, kell... Meg kell nyitni az említett portot. Ehhez tedd hozzá ezt a sort a tűzfal scripthez.
iptables -I INPUT -p tcp --dport 51413 -j ACCEPT
Megnézni pl. a trackeren a peerlistában tudod, ott többnyire kiírják a neved mellett, hogy aktív, vagy passzív vagy. Hogy miért fontos? Mert a passzív kliensek csak az aktívakhoz tudnak kapcsolódni, az aktívak viszont mind az aktívakhoz, mind a passzívakhoz. Ha egy torrentnél van 200 seed-er, akkor semmi jelentősége, viszont ha egy olyat szeretnél leszedni, ahol 2 seed-er van, és mindannyian passzívak vagytok, akkor bizony nem fog menni. Tehát mindenkinek az a jó, ha minél többen aktív módban vannak.
QoS:
-
ambipur
tag
válasz
Intruder2k5 #12225 üzenetére
Szia!
A lighttpd-t atkonfiguráltam és segített! A mc most csíkos, de tegnapig nem ilyen volt. Na mindegy, üsse kavics.
Viszont lenne egy kérdésem: a torrentkliensem (transmission) az 51413-as portot használja. Kell-e valamit csinálni a tűzfallal. hogy a torrent aktív legyen? Hogy lehet megnézni, hogy aktív-e, és miért fontos ez, ha letölteni, és seed-elni is tudok?
Illetve még egy kérdés: a QoS-nél, a Classification-nél lehet-e pl. port alapján (?) valami kategóriát csinálni kimondottan a torrentforgalomra?
-
-
Ba.G
aktív tag
Sziasztok!
Asszem elfelejtettem a router jelszavát. Próbálkozzak még, vagy ezen csak a soros kábel segít...?
EIK!
-
FixY67
senior tag
válasz
ecaddict #12231 üzenetére
Az mc nem tudja vagy a terminálemulátor, amit használsz?
Mondjuk, ha PuTTy-t használsz, akkor nem árt az ő beállításait is megnézni, mert lehet, hogy az segít... (routeren sohasem használtam ilyesmit, én tartom magam - amennyire tudom -ahhoz az elvhez, hogy biztonsági berendezésekre csak a legszükségesebb szemeteket pakolom) -
-
-
vargalex
félisten
válasz
Intruder2k5 #12221 üzenetére
Hi!
Valószínűleg tényleg az van, hogy próbálkoznak. Nálam ugye azért nem, mert nincs is nyitva UDP-n az adott port. :-)
-
FixY67
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12225 üzenetére
mc - ha nem akarod, hogy "csíkos" legyen, akkor így indítsd:
LANG=C mc
Legalábbis normál linuxokon ez működik.
-
válasz
ambipur #12222 üzenetére
Szia!
A lighttpd.conf idevágó részét cseréld le erre:
#### fastcgi module
## read fastcgi.txt for more info
fastcgi.server = ( ".php" =>
( "localhost" =>
(
"socket" => "/tmp/php-fastcgi.socket",
"bin-path" => "/opt/bin/php-fcgi",
"min-procs" => 1,
"max-procs" => 1,
"max-load-per-proc" => 4,
"bin-environment" =>
( "PHP_FCGI_CHILDREN" => "1",
"PHP_FCGI_MAX_REQUESTS" => "1000" )
)
)
)Így csak 2 darab fog futni, és az is bőven elég... :-)
MC nekem is csíkos, és emlékezetem szerint mindig ilyen is volt. -
Kelvin
őstag
válasz
Kelvin #12223 üzenetére
gabor@pc:~> /home/gabor/Letöltés/transgui-1.3.2-i386-linux/transgui
[WARNING] Out of OEM specific VK codes, changing to unassigned
[WARNING] Out of unassigned VK codes, assigning $FF
(transgui:14884): Gtk-CRITICAL **: gtk_tree_view_column_set_fixed_width: assertion `GTK_IS_TREE_VIEW_COLUMN (tree_column)' failed
TApplication.HandleException Invalid floating point operation
Stack trace:
$B679AC14
$B67AE41F
$B67B975F
$B737C8A1
$B74071C2
$B7408E41
$B72FE944
(transgui:14884): Gtk-CRITICAL **: gtk_style_detach: assertion `style->attach_count > 0' failed
TApplication.HandleException: there was another exception during showing the first exception
Stack trace:
$B72F0039
$B72F07A4
$B72FBAAF
[FORMS.PP] ExceptionOccurred
töréspont
gabor@pc:~>Sajnos mikor hozzá akarok adni egy torrentet kidob. Terminálból futtatva ezt a hibaüzenetet kapom.
KDE-t használok de gtk2 fent van. Valaki tudja mi lehet a gond? -
Kelvin
őstag
Sziasztok, elérhető a routerünkre a legújabb transmission az 1.80.
Nemrég találtam hozzá egy nagyon jó kis guit. Próbáljátok ki.
Transmission Remote GUI is feature rich cross platform front-end to remotely control Transmission daemon via its RPC protocol. It is faster and has more functionality than build-in Transmission web interface.Szerintem nagyon pofás és alapból tudja a geoip-t és flageket.
-
válasz
vargalex #12217 üzenetére
Ez kezd egyre érdekesebb lenni... :-)
A netstat -a szerint nem fülel (LISTEN) az rtorrent UDP-n, és nincs is ilyenem beállítva az rtorrent.conf-ba. A hasznos tartalma ennyi, a többi csak komment:min_peers = 5
max_peers = 50
max_uploads = 5
download_rate = 0
upload_rate = 0
directory = /mmc/rtorrent/work/
session = /mmc/rtorrent/session
port_range = 6880-6880
check_hash = no
encryption = allow_incoming,enable_retry,prefer_plaintext
scgi_port = 127.0.0.1:5000De akkor tényleg mi ez? Mert azok pedig peer-kapcsolatok voltak, és nem trackerrel kommunikálás, vagy ilyesmi. Lehetséges, hogy UDP-n bejövő kérések, amire aztán nincs válasz? Akkor csak ez lehet, hogy próbálkoznak a kliensek UDP-n is, de persze hiába.
-
ambipur
tag
Halihóóó emberek!
Ritkítottam egy kicsit a feltelepített csomagjaim közül. Remove-oztam néhány olyat, ami nem tűnt értelmesnek, és a csomagkezelő is engedte a műveletet, mondván, hogy nem függ semmi a szóbanforgó csomagtól. Most a Midnight Commander a folyamatos vonalak helyett szaggatott vonalakból rajzolja meg magát, illetve nem működik a cgi (pl. ipkg web frontend), ezt a hibaüzenetet adja: 500 - Internal Server Error. Lehet ezeken segíteni?
-
kopi75
csendes tag
válasz
mgrincs #12215 üzenetére
Akkor sorban:
- "termeszetesen" a WL500gpv2-1.9.2.7-d-r1000.trx van fent a megfelelo helyrol, szerencsere nem ma kezdtem :-) csak ezt a router-es tortenetet
- [root@router root]$ type iptables
iptables is /usr/sbin/iptables- [root@router /]$ echo $PATH
/opt/sbin:/opt/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin- LD_LIBRARY_PATH=/opt/lib:
mgrincs tanacsara kivettem a profile-bol es megy :-))
Koszi mindenkinek hogy meglett a megoldas! (most majd jol utananezek hogy ez miert is felel :-))
Most mar csak WebUI-okat meg hasonlokat kell feltenni es "kesz" :-)
-
vargalex
félisten
válasz
Intruder2k5 #12214 üzenetére
Hi!
Mondjuk nekem az adott port csak tcp protokollra van nyitva. Most kinyitom udp-n is, aztán majd megnézem.
A netstat -a neked mit mond? Figyel is a 6880 udp porton?
Illetve mi van az rtorrent.conf-odban? DHT engedélyezve van? (Nálam nincs.) -
-
ecaddict
senior tag
válasz
kopi75 #12207 üzenetére
Nem tudom milyen firmware-ed van, a post-boot-ból gondolom Oleg.
Ez a sérült fájl kicsit erős...
Ted fel innen a routered típusának megfelelőt
Nekem az r1000-es fut immáron több mint 32 napja (32 nap uptime, köszönjük ELMÜ/Oleg team)
A beállításaid egyébként a system setup-ban tudod elmenteni.
Itt van a Factory Default, lehet ezt is meg kellene nézni.Ezzel a parancsal tudod megnézni honnan fut az iptables:
type iptables
iptables is /usr/sbin/iptablesKovi71TM
Be kell regisztrálnod a másik mac címet.Szerk: vargalex megelőzött a type-al, de én is arra gondoltam, hogy valami az opt-ból fut (esetleg valami könyvtár a echo $PATH is kellene).
-
-
kopi75
csendes tag
válasz
kopi75 #12207 üzenetére
Jatszadoztam a dolgokkal, szokasos probalgatasok (reflash, factory settings, load settings, load flashfs) es arra jutottam, hogy ha a winyot radugom es ugy boot-ol be a rendszer, akkor fail-el el az IPTABLES -L. Ha nincs HDD a router-en, akkor semmi baja!
Kutfobol ami eszembejutott az az, hogy valami indulo cuccossal konfliktol, ezert chmod -x-eltem az osszes daemon-t, de nem hozott eredmenyt.
Leven nem linux-os, egyenlore otlet nelkul vagyok :-(
Remelem valakinek van valami tippje :-)
-
Kovi71TM
tag
Valaki legyen szíves segíteni?
Most cseréltek modemet (UPC) és nem emlékszem a mac cím klónozásra,ráadásul a routert sem érem el.
-
kopi75
csendes tag
Sziasztok!
ASUS WL500Gp V2-es routerem van, eloszor az ebond-os ghost image-ekkel probalkoztam, de mivel a post-boot nem indult el es nem talaltam ra megoldast nekialltam kezzel wengi guide-ja alapjan felhuzni a rendszert, ami sikerult is:
- alap hdd konfig
- secure cert alapu ssh
- pre es post script-ek
- lighttpd + ssl + php
- rtorrent (jelenleg nem megy az alabbi okok miatt)minden mukodni latszik, amde az iptables-sel gondjaim vannak, mert segmentation fault-ot kapok meg a -L opciora is, enelkul pedig eleg nehez lenne erdemben hasznalni a router-t.
Ahogy utanaolvastam, valoszinuleg meg van serulve a fajl, de mivel nem kulon csomagkent telepul igy nem tudom hogy lehetne lecserelni...
Van esetleg valakinek valami tippje? Most majd csinalok egy save settings, stb es ujraflash-elem, hatha akkor tortenik valami...
Koszi elore is,
Attila -
mcfly13
tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki,hogy milyen beállításokat kell használni Digis netnél?
Amúgy tomato van fent.Elöre is köszi! -
Jimcat
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12204 üzenetére
Köszi
-
Jimcat
csendes tag
az error.log file ban ilyen van
2010-01-21 11:26:50: (log.c.166) server started
2010-01-21 11:26:50: (server.c.1105) fdevent_init failed
és minden inditási probálkozásomnál ezt csinálja -
-
Jimcat
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12200 üzenetére
ps parancsra nem láttom hogy hogy futna viszont ha elinditom
/opt/etc/init.d/S80lighttpd start
starting web server:lighttpd
semmi hibaüzenet de nem látom futni
idáig a te leirásod alapján jutottam és asus ebond is segített
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IPhone 16 256GB One! Bontatlan! Jótállás: 2028.04.10 ig
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest