Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tomika86 #16192 üzenetére
Megmondom őszintén, hogy mással is foglalkozom ezen kívül, így nem tudom az egész projekt összes darabját fejben tartani, csak annyit látok át egyszerre, amit akkor éppen megosztasz.
van egy osztó ami azt adja meg 1 fordulat alatt mennyi jel van.
Így elvileg kevesebb lesz 1 méternél.Úgy igen.
-
válasz
Tomika86 #16190 üzenetére
Helyette, de mivel mindig csak egy-egy részletet mutatsz a programodból, nem igazán látom át, mi mit csinál benne, például milyen kód és milyen feltételek szerint növeli az
aktualis_tavolsag_mm
-t...Az a probléma, hogy a kereked 1 méternél nagyobb kerületű, nem? Tehát minden második fordulatnál túl fogja lépni a 2000mm-t...
-
-
válasz
Tomika86 #16175 üzenetére
Röviden: sehogy. Hosszabban: a hétköznapi autók sebességmérője is ± 5-10% pontossággal dolgozik, nem lehet előre beállított módon pontosan mérni az utat egy alapvetően nem fix kerületű, rugalmas abronccsal, hacsak nem veszed számításba a gumikopást és a keréknyomást. Szóval ne csinálj ebből nagy gondot.
Esetleg próbálkozhatsz beépített GPS-szel, ha már adott a mikrokontroller, nagyobb sebességen nagyobb pontossággal tudsz mérni sebességet és utat is. -
válasz
Tomika86 #16154 üzenetére
Hát nem akarok hülyeséget mondani, de ha jól tévedek, a legmagasabb, Mbit-es sebességhez talán 20cm a maximális vezetékhossz, de azt nem tudom, hogy a többi egységet is lassítja-e, ha egy egység valami miatt csak lassabb sebességre képes. 🤔
Hosszabb vezeték esetén csökkenteni kell a felhúzó ellenállások értékét, talán 2,7k-ra.Az autóban nem lesz CAN busz véletlenül?
-
válasz
Tomika86 #16136 üzenetére
Esetleg az i2c felhúzó ellenállásai 10kohmosak ez nem okoz gondot? Van ahol 2,7kohm vagy 4,7kohm van használva.
De bizony, a magas ellenállás pont alacsonyabb sebességet okozhat. Cseréld kisebbre! A szabvány úgy tudom, hogy 4,7k-t igényel, hosszabb vezetéknél akár kisebbet is. Milyen hosszú vezeték van a kettő közt?
-
válasz
Tomika86 #16130 üzenetére
Mire gondolsz az ügyes képkocka számolas alatt?
Hát ha van mondjuk másodpercenként egy beolvasás. A két érték különbözetét elosztod mondjuk 12-vel, és 1/12-ed másodpercenként növelve/csökkentve újra küldöd a köztes értékeket. Igaz így lesz a folyamatban egy 1mp-es késés, de gyakoribb beolvasásnál ez csökken. 2-3 beolvasásnál szerintem már észre sem lehet venni.
Az egy ciklus lefutási idejét a micros vagy millis értékének a számolásával a loop elején és végén megtudom határozni a ciklusidőt?
Igen, de pontosabb értéket kapsz, ha mondjuk 1000 ciklust mérsz le és visszaosztod. Már ha van erre lehetőség.
-
válasz
Tomika86 #16124 üzenetére
A mutató sebességének a folyamatosságához elég 12-15 mintavétel is, de valójában akár másodpercenként 2-3 mintavétellel is meg lehet oldani a folyamatos mozgást mondjuk a sebességmérőnél vagy a fordulatszámmérőnél, csak a két érték közti "képkockákat" kell ügyesen kiszámolni.
-
válasz
tonermagus #16119 üzenetére
Értettem én, hogy később újra használnád, azért kérdezem, hogy mekkora tüskének van hely a dobozban? Ha lehúzod róla a fekete távtartót és elvágod kb. felébe a tüskéket, akkor sem férnek be?
-
válasz
tonermagus #16119 üzenetére
Egy ilyen csipeszt rendeltem valamikor réges régen, de még sosem próbáltam ki. Most elővettem, hogy lefotózzam, és tényleg, ez SMD chipekhez való
Olyat akartam venni, amivel egy 8 lábú DIP chipet, mint mondjuk egy Attiny85, beforrasztva fel lehet programozni.
-
válasz
tonermagus #16117 üzenetére
-
A legpontosabb mérést úgy lehetne elérni, ha
- lm385-2.5 referenciafeszültség-forrást használnál az opamppal, de erősítés nélkül!
- az Arduino ADC-nél pedig a belső 1.1V-os referenciafeszültséget használnád a méréshez referenciaként a default tápfeszültség-referencia helyett.Így az analóg mérés a 0-1.1V közti feszültségekre adna 0-1023 közti értékeket, a mérés pedig tápfeszültségtől és hőmérséklettől függetlenül is pontos lehetne.
-
jobban meggondolva egy lm385-2.5 referenciafeszültség-forrás segítségével tápfeszültségtől függetlenül is pontos méréseket lehetne végezni vele.
Még jobban meggondolva
ez nem is igaz. Ha a tápfeszültség nem pontos, akkor a mérés sem lesz pontos, mert az ADC a tápfeszültséget használja referenciaként. Ez esetben a feszültségosztóval pontosabb mérést lehetne végezni.
-
Ezért kérdeztem rá, milyen opamp kapcsolás tud ilyen átalakítást. Mert normál esetben ha erősítőre teszem, hogy 1V különbség helett 5V legyen akkor minden 5x érték lesz, vagyis elvileg 12.5V-17.5V közt lesz 5V kimenetem, nem 0-5V közt.
A kolléga is és én is olyan kapcsolást javasolt, ahol egy offsettel el van tolva a bemeneti feszültség, így lesz az erősítő kimeneti feszültsége 0 és 5V között. És most jöttem rá, hogy korábban rosszul írtam, az általam javasolt kapcsolásnál a + bemenetet nem 3V-ra, hanem 3,5V-ra kell húzni.
A két kapcsolás közt az a különbség, hogy az enyém invertáló, tehát a 3,5V-ból lesz 0V, a 2,5V-ból pedig 5V. Azért ezt javasoltam, mert ehhez nem kell külső feszültségforrás, egyszerű ellenállásosztóval be lehet állítani az offset feszültséget, bár jobban meggondolva egy lm385-2.5 referenciafeszültség-forrás segítségével tápfeszültségtől függetlenül is pontos méréseket lehetne végezni vele. -
Erről az oldalról szerintem a fázisfordító szűrő áramkör kell neked (Simplified Inverting Amplifier Filter Circuit),
mégpedig annyi módosítással, hogy a + (neminvertáló) bemenetet a várható feszültségtartomány közepére (nálad 3V) húzod egy feszültségosztóval, így a kimenet közepe is nagyjából e körül lesz. De én analóg elektronikából elég kezdő vagyok, ajánlom a hobbielektronika topikot, én is onnan szoktam segítséget kapni analóg kérdésekben.
Ja és ehhez rail-to-rail műveleti erősítő kell, ami képes a kimenetet a tápfeszültség közelébe vinni, vagy egy egyszerű opamp-nak 5V-nál annyival nagyobb tápfeszt adni, hogy 5V-ig tudja vezérelni a kimenetét. -
És mi lenne, ha nem a beépített 10 bites ADC-t használnád, hanem vennél hozzá egy mondjuk 24 bites ADC-t? Az több problémádat is megoldana.
De én mégis csak azt javaslom, hogy használj műveleti erősítőt. Elég 5x-ös erősítés ahhoz, hogy ki tudd használni a teljes felbontását, másrészt egy aluláteresztő szűrő taggal meg tudsz szabadulni a zaj nagy részétől, így akár átlagolás nélkül is pontosabb értékeket olvashatsz be.
-
-
Így van. Az encoder két kimenetét (A és B) úgy is szokták kezelni, hogy signal és direction. Tehát az egyik láb (signal) megy az interruptra, és beállítod hogy pl lefutó élre triggereljen. Az interrupt pillanatában pedig megnézed, hogy a dir. láb alacsony vagy magas, ennek függvényében egyik vagy másik irány.
És ha jót akarsz, gondoskodj a pergésmentesítésről is, mert lassú tekerésnél az is előfordulhat. -
A megoldás pont az, amit írtál, csak 1-1 lábat kell megszakításra kötni. Nem is szokták az encoder mindkét lábát megszakításra kötni.
A felbontás sem feleződik, ha le és felfutó élre is beállítasz megszakítást.
De a két interrupt láb helyett létezik a pinchange interrupt, amit minden lábra be lehet állítani, tehát ha akarod, mind a 4 encoder lábra jut egy-egy. Kicsit nehezebb beállítani, de van hozzá többféle library, ami segít ebben. -
válasz
tonermagus #16028 üzenetére
Nem annyira merev az a tápfeszültség határ, ahogy a kollégák is írták.
-
Ha 6V-ot biztosan nem lépi túl a tápfesz, akkor egy sorbakötött dióda is elég lehet. Az is ejt 0.6V körül, az 5.4V tápfesz pedig már elfogadható a uC számára. Vagy akár 2db, az 1.2V mínusz.
Persze egy LDO stabilabb megoldás. -
válasz
tonermagus #16006 üzenetére
EEPROM.put(address,érték) -nél az address helyére max 4096-ot írhatok alapesetben?
Nemnem
, 4095-öt.
Ez jól gondolom hogy azért van mert a tömböt alulméreteztem??? Ott 21-et kellene megadnom?
Nagyon jól gondolod.
-
válasz
MC Pite #15999 üzenetére
Én azt egyáltalán nem ismerem. Én szeretek C-ben programozni, sőt, inkább az alacsony szintű programozás (assembly) érdekel, mint ez a grafikus-kockatologatós megoldás, szeretem tudni, mi folyik a háttérben, kontrollmániás vagyok.
LEGO robotot is inkább NXC-ben programoztam, mint a saját felületén.
Ettől függetlenül lehet, ha te PLC irányból közelítesz, könnyebben boldogulsz a Node reddel, tegyél vele egy próbát!
-
válasz
MC Pite #15997 üzenetére
1. Ilyet még nem láttam, de tetszik.
2. Egyetlen mikrokontrollerre sem lehet tudtommal közvetlenül fogyasztót kötni, a kimenetek maximum egy LED-et képesek meghajtani (max. 10-20mA). Amire neked szükséged van, az egy relé (csak ki-be kapcsoláshoz), vagy egy egyszerű (?) FET meghajtó fokozat (ha PWM is kell): az ESP kimenete kapcsolgatja a FET-et, a FET pedig elbírja a 10V-ot. Az egyszerű abból a szempontból nem egyszerű, hogy olyan FET kell, ami 3,3V-on képes teljesen kinyitni, ilyet Janos250 szokott használni,korábban írta is a típusát,
majd mindjárt visszakeresem neked.IRLB4030.3. Hát miben szeretnéd, ha nem C-ben?
Nem kell mindent neked megírni, a komplikáltabb dolgokhoz van valamilyen library, amit csak be kell illeszteni a kódba. Ha szerencséd van, a library-hez lesz egy példa program, ami kisebb módosításokkal lehet, hogy pont megfelel a feladatra.
-
válasz
MC Pite #15995 üzenetére
A három kérdésed közül igazából egyiket sem értem.
- Mik azok a "kifejtők"?
- 0-10V kimenetre, vagy bemenetre van szükséged? Aszerint kell megválasztani a szintillesztés módját.
- Valószínűleg tájékozatlan vagyok, de van az Arduino IDE-nél magasabb szintű fejlesztő környezet? Miben mutatkozik meg ez a magasabb szint? -
Ahh, akkor azért nem találtam, mert ez eszembe se jutott.
Dehogy nincs, 14 digitális és 7 analóg pin van rajta, ha a feltöltés és a RS 485 is levesz belőle 2-2 digitális pint, még akkor is marad 17.
Legalábbis a korábbi arduino lapokon az analóg pinek is használhatóak digitális bemenetként, de ha nem, akkor is lehet a digitális jelet analóg jelként beolvasni (fordítva is, de elég rossz lesz a felbontása
)
Amúgy biztosan van RS 485 shield a "hagyományosabb" (AVR alapú), 5V arduino lapokhoz is, ha kényelmetlen lenne a szintillesztés a 3,3V bemenetek miatt.
-
válasz
Tomika86 #15961 üzenetére
"Enable (EN)
Enable (EN) is the 3.3V regulator’s enable pin. It’s pulled up, so connect to ground to disable the 3.3V regulator. This means that you can use this pin connected to a pushbutton to restart your ESP32, for example."Ez alapján nem kell sehova kötni, ha nem akarod kézzel resetelni a lapot.
-
válasz
Tomika86 #15958 üzenetére
olvasas[tomb] = rpm; erre írja a cpu megállást.
Ez elég elég jellegzetes hibalehetőség, lehet, hogy a program a tömb definiált méretén túl próbál írni! Nézd meg alaposan, hogy túllépheti-e a "tomb" változó értéke az olvasas tömb definiált méretét! Ha te nem találod a hibát (a saját kódjában az ember nehezebben látja meg a logikai hibát), tedd fel a pastebin-re, segítünk megkeresni.
Arduinon ment a program teljesen, egyedül az i2c az új.
meg ezek szerint az architektúra is más. Korábban szó volt a különböző architektúrák közti különbségekről, lehet ott van a kutya elásva.
En lábat nem kötöttem sehova
Micsodának az En lábát?
-
válasz
tonermagus #15943 üzenetére
Esetleg a molex micro-latch? Az elég jó minőségű.
-
Egy dolog szemet szúrt: a rajzon egy dióda vezet a bemenet felől a V+ irányába. Ha a V+ mondjuk 5V, és közös a mikrokontroller +5V tápjával (mert miért ne lenne), akkor ha érkezik a bemenet felől mondjuk egy 10V-os jel, az nem emeli meg a mikrokontroller tápját is, ezzel kinyírva azt?
-
válasz
Sebiferi #15931 üzenetére
Szia!
hogyan oldjam meg, hogy az arduinot megvédjem a nagyobb feszültségektől amit a pl. 10A-en lead az áramváltó?
Mi sem egyszerűbb, egy 5V zener dióda egy ellenállással pont megteszi. Mekkora az a feszültség egyébként? Ha tudod, hogy bizonyos értéket nem fog túllépni, akkor feszültségosztó is szóba jöhet, de ez nyilván rontani fogja a felbontást. Esetleg ezek kombinációja, kis és nagy áramra két külön analóg port, az egyikre osztó+zener, másikra csak zener védelem.
Egyébként ha jól tudom egy rail-to-rail opamp-pal is meg lehet oldani, ott az opamp bemenete az, ami a tápnál nagyobb feszültséget is el tud viselni, a kimenete pedig nem lépi túl a tápfeszültséget. -
válasz
FeniX- #15927 üzenetére
az autókban lévő áramkörök zöme (legalábbis régen) be volt öntve gyantába, pont emiatt.
Hát ez sosem az IC-k miatt volt, inkább a nagyobb méretű alkatrészek miatt, mint tekercsek, kondenzátorok, amik a súlyuknál/tehetetlenségüknél fogva letörhetnek. Egy arduino lapon nincsenek ilyenek, a kondik is SMD kivitelűek. Meg persze így vízálló is lesz az egész, ami egy autónál nem kimondott hátrány.
Valaki írta itt korábban, hogy a forrasztás nem túl jó opció.
Ez jó nagy hülyeség, a forrasztás az egyetlen opció.
Ha biztosra akarsz menni, egyéni tervezésű nyák a szükséges komponensekkel, SMD alkatrészek és gyantával kiöntve. Vagy használj például nano-t, szintén beforrasztott kivezetésekkel, a jumper kábeleket/csatlakozókat el kell felejteni. Esetleg olyan terminálokat lehet még használni a bekötéshez, amiben csavarral rögzíthető a vezeték, forrasztás helyett.
-
válasz
FeniX- #15924 üzenetére
Egy konkrét arduino lapra gondolsz, vagy a mikrokontrollerekre úgy általában? Utóbbi kérdésre a válasz, hogy egy IC elég sok mindent kibír, ezért is van tele maga az autód/motorod is vele.
Az első kérdésre bonyolult a válasz, ha pl egy eredeti UNO lapot használsz, amin a kontroller egy foglalatban van, akkor lehet rá esély, hogy kirázódik belőle, de inkább a hozzá való csatlakozás az, ami kritikus. -
válasz
tonermagus #15923 üzenetére
Nem valamiért, hanem az ESP bootoláskor bizonyos kimenetekre pwm jelet küld, bizonyos kimenetek pedig egyszerűen átváltanak alacsony vagy hi-z állapotról magasra, vagy fordítva (az AVR-ek kimenetei ezzel ellentétben boot alatt kiszámíthatóan hi-z állapotban vannak). Ezért kéne tudni a lábkiosztást, hogy melyik esettel állunk szemben, mert egy rövid impulzus vagy pwm jel ellen egy egyszerű kondenzátorral lehet védekezni. De az is lehet, hogy nincs a kimeneten külső fel/lehúzó ellenállás, ezért a kimenet lebeg, ezt pótolni kell.
-
válasz
UrbánK #15921 üzenetére
Valószínűleg hardvermódosítással lehet megoldani a problémát. Van mód átkonfigurálni, hogy melyik lábra legyenek kötve a dolgok?
Ha nem üzleti titok, tedd fel a programot ide, és linkeld be (jelszavakat csillagozd/töröld ki belőle). Lehet, hogy egy pár plusz ellenállás beforrasztásával megoldható. -
válasz
Drótszamár #15917 üzenetére
Az nem optimális, ha a relé megeszi a töltés egy részét
Akkor ne használj relét, használj FET-et, az nem fogyaszt (annyit).
-
válasz
tonermagus #15906 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb fordítva beszerelni az iránytűt?
Vagy átszámolni? (Én nem vesződnék ilyenekkel, de ez én vagyok)
-
válasz
tonermagus #15886 üzenetére
Én pont így szoktam mérni, feszültségosztóval. Nincs értelme szerintem cellánként mérni, vagy 1 cella értékét interpolálni. Osztó esetén vedd figyelembe, hogy az analóg portnak is van egy saját ellenállása (10-20kΩ körül, ha jól emlékszem), ami magasabb értékű feszültségosztó esetében kicsit módosítja a mért értéket, ezért ha a pontos értékre vagy kíváncsi, kalibrálni kell.
-
válasz
agent_k #15853 üzenetére
Engem csak a tápellátás része érdekelt.
Ezt nem értem, a feltöltve 4,2V-os Li cellát direktben kötöd a 3,3V-ra? Yay.Nem melegszik nagyon?
Úgy tudom a flash chip 3,6V táp fölött megsül. Ha eddig nem ment tönkre, az azt jelenti, hogy a lap valahol elfűti a többlet feszültséget, talán a 3,3 regulátor, ami a lapon van. -
válasz
Undoroid #15845 üzenetére
Nagyon szívesen!
Én még egyik szenzorral se dolgoztam, de ha jól értem a dokumentációt, ezt a kódot kell csak kiegészíteni:
if(answer==i[4] && answer!=0)
{
lcd.setCursor(7,0);
lcd.print(i[2]);
lcd.setCursor(11,1);
lcd.print(i[0]);
}Ilyen formában:
if(answer==i[4] && answer!=0)
{
lcd.setCursor(7,0);
lcd.print(i[2]);
lcd.print(',');
lcd.print(i[3]);
lcd.setCursor(11,1);
lcd.print(i[0]);
lcd.print(',');
lcd.print(i[1]);
}és ahogy írtad, a " C " és a " % " jeleket el kell mozdítani a jelenlegi helyéről, hogy mennyivel, azt sajnos nem tudom megmondani, attól függ, hány tizedesjegyet ad vissza a szenzor. Egyébként printf-el meg lehetne formázni az egészet úgy, hogy a tizedesvessző mindig ugyanoda kerüljön, egymás alá, hogy jól is nézzen ki, ebben viszont nem tudok segíteni.
-
válasz
Undoroid #15827 üzenetére
rájöttem, hogy lehetséges
az, hogy összecseréltem a két lapon az RX- és a TX helyzetét
Most megnézve a Nano board lábkiosztását, igen furcsa, hogy a D0 és a D1 fel vannak cserélve. Ezt még sosem fedeztem fel.
Tényleg akár ez is lehetett az eredeti ok, amiért nem ment a kijelző.
Ami még érdekes volt, hogy az RX(D0) lábat nem tudtam itt aktiválni semmivel*, a LED-ek azt mutatták, mintha a kimeneti láb be se lenne kötve
Ezért mondtam, hogy ezt a két lábat (RX/TX) nem érdemes digitális kimenetként használni, ugyanis a boardon van egy USB-UART (serial) chip, ami az USB-n keresztüli programozást teszi lehetővé, na most ez pont erre a két lábra van kötve fixen. Az RX lábat vagy ez a chip húzza magas szintre (ehhez némileg ismerni kell a soros kommunikációs protokollt, hogy tudd, miért), vagy maga az Arduino, a hardveres serial miatt nem engedi kimenetként konfigurálni, nem tudom.
A többi anomáliára egyelőre nem találok magyarázatot*, de gyanús, hogy lehet rajta valamiféle forrasztási hiba, esetleg nézd meg nagyítóval magát az AVR chipet a boardon, hogy nincs-e megfolyva az ón két láb közt.*de találtam, [link]. Hirtelen beugrott, hogy az A6 és A7 lábakat csak analóg bemenetként lehet használni, talán ezért sincsenek kivezetve az UNO boadon.
-
válasz
Undoroid #15823 üzenetére
Ez a kis program alkalmas lesz a többi pin egyszerű tesztjéhez is?
Persze, ha a LED a Vcc-re van kötve, akkor a LOW állapotban fog világítani, ha a GND-re, akkor pedig a HIGH állapotban.
Tedd bele a többi pin-t is, és akkor csak egyszer kell flash-elni.
Ne felejts el a LED elé áramkorlátozó ellenállást tenni (~120-220Ω) -
válasz
Undoroid #15821 üzenetére
Ez az a Nano, ami zárlatosra lett forrasztva, majd kijavítva? Akkor könnyen előfordulhat, hogy 1-2 digital pin zárlatos lett és tönkrement.
Értelemszerűen ha programozni tudod, akkor a serial pin-ek, tehát a D0, D1 láb nem sérült, de a többi lábat egyesével le kéne tesztelni egy LED villogtató programmal, hogy valóban kimegy-e az információ az LCD felé! Mindkét irányban le kell tesztelni, tehát úgy is, hogy a LED a Vcc-digital pin között legyen, és úgy is, hogy a digital pin-GND között.
-
válasz
ekkold #15809 üzenetére
[link]
A rossz hír az, hogy nekem csak régebbi avrdude-dal működött a hack, azt hiszem az 1.6.xx-el csomagolt avrdude-dal még ment, de nem gond, mert az attiny85-höz az is pont megfelel, ha programozni kell.Az újabb avrdude-ból talán kivették már a támogatást.
Amúgy nagyon jó cucc, megéri elővenni, mert a saját programjával debugolni is lehet, serial monitorként is lehet használni meg ilyesmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyönyörű Watch Ultra 2 (GPS + Cellular) 49MM, natural titan, garanciális 2027.11.04-ig, üzletből
- HP Probook 450 G3 notebook eladó
- Ipollo v1 mini 300 Mhs olcsón
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 1 i5 / 16GB RAM / 256GB SSD / FHD IPS / 4G modem
- Lenovo ThinkPad E15 Gen 3 Ryzen 5 / 16GB RAM / 256GB SSD / FHD IPS / 1GB dedikált VGA
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1333MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! MSI GE75 Raider 9SF 17 Gamer notebook - i7 9750H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3451
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest