-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Mert érdemes a legszűkebb jogosultságokat kiosztani, azokat, amik épp hogy elegendőek. Persze a 755-tel sincs semmi baj. A lényeg, hogy ne 777, mert az egyes esetekben túlzás lehet. Persze nem a világ vége. Kivéve rekurzívan. Nyilván mindenkinek a saját rendszere a saját vára, olyan jogosultságokat oszt a fájlrendszeren, amit akar. Amiket én írtam, az csak ajánlás (chmod helyett chown, chmod XXX helyett u/g/o+r/w/x), meg default (644, helyesen valóban 755).
Épp ilyen ajánlás szokott lenni, hogy sudo/doas esetén nem engedni kell az összes futtatási jogot és onnan fekete listázni, hanem fordítva, mindent tiltani (alapból így van), és csak fehér listás alapon megengedni ezt-azt, főleg, ha jelszó nélküli futtatásról van szó.
Sőt, tovább megyek, az Arch Wiki még a chown-t se ajánlja a chmod helyett, mármint felcsatolt fájlrendszeren, helyette a mountolásnál ajánlja az umask megfelelő beállítását, ami pl. nekem sem áll kézre, sose tudom a maskértékeket fejből meghatározni, meg megjegyezni a számokat, pedig ez a legajánlhatóbb, ilyenkor tulajdonba vétellel sem kell szórakozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- The Witcher 2 Assassins of Kings Collector's Edition
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Battlefield 5 PC SteelBook és játék
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3438, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3685 100% Akkumulátor
- Sony MHC-V43D Aktív hangfal, party hangszóró
- Honor Magic5 Pro Green LTPO 120 Hz, 50 MP triplakamera, 66 W gyorstöltés 12/512 GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest