- Új 2 és 4 nm-es node-ot fejleszt a Samsung
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mini-ITX
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP notebook topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dtomka
veterán
-
Egon
nagyúr
válasz
Yutani #45334 üzenetére
Ettől még a legelterjedtebb 14 azaz tizennégy vga nVidia, ami önmagában is kb. a fele az össz dGPU-nak Steam-en.
De egyébként is: az ottani nV-s dominancia miatt (is) Abu gyorsan leszögezte: a Steam felmérés nem reprezentatív, semmiféle következtetés levonására nem alkalmas, nem jelent semmit, nincs ott semmi látnivaló, kérem haladjanak tovább - ugyanez persze a Mindfactory-s eladások kapcsán valahogy nem fogalmazódott meg az agyában, de ez biztos csak véletlen... -
Raymond
titán
válasz
Yutani #45331 üzenetére
Na de ott van meg az is hogy ez a leak is mar ugy volt talalva hogy tesztkartyak vannak a gyartoknal stadiumban van a megjelenes. Olyankor meg mar nincs olyanokkal doballozva hogy 450W vagy 800W lesz-e valami.
Bonusz marhasag a mostani hirben a hogy kemeny 50W lenne a 400W 4070 es a 450W 4090 kozott. Ami eleve baromsag nemhogy a spec-eket is nezve amit ugyanott irnak.
-
válasz
Yutani #45331 üzenetére
Valószínűleg nem az Nvidiától származnak ezek az infók hanem valami Mérnöki tesztpéldányok , akár egy egy AIB partnertől. Semmi féle konkrétum nincs lehet hogy ott egy tesztben 400W limitig ment fel a kártya, tesztelgetik a hűtéseiket ilyesmi.
Az AD102 nek 800W a limitje a plafon amit bele lehet tenni, az AD104 nek meg lehet 400 W ez nagyjából logikus lenne , mert akkor Kb 200- 250 W körül lehet az optimuma. a 4090 nek meg 400-450W.. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45314 üzenetére
Nem teljesen értem. Intel driver eddig is volt, nem? az IGP-khez.
Namost persze az lehet, hogy most sokkal több a feature, de azért az IGP-re épülő szoftveres megoldások eddig is voltak. (Adobe)Az persze lehet, hogy az ilyen driver meg api kérdéseket picit elnagyolhatták, mert senki se nézte késélre menően a csíkokat, csak legyintettünk, hogy olyan, amilyen, képet ad és ez a lényeg.
Mindenesetre a megrázó negyedéves eredmények, a Sapphire Rapids folyamatos késései, a grafikus részleg nehézkes indulása és a gyártástechnológiai késések (ki tudja, milyen állapotban van az Intel4) ellenére azért kiosztanak $4b osztalékot.
Végülis lehet, mert a Chips Act-ből ömleni fog rájuk a pénz.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45312 üzenetére
Az eredmény valahol érthető.
Három dolgot kell figyelembe venni:
- Egyrészt ez az Intel első köre (ebben az etapban), hogy belépjen erre a piacra. Miért lenne sokkal könnyebb dolog erre a piacra versenyképes termékkel belépni, mint mondjuk a szerverekére, ahol az AMD is nyögvenyelősen kapirgálta össze a százalékokat az elmúlt években?
Nem áll jól a projekt szénája, de nem biztos, hogy az a helyes lépés, ha rögtön az első körben letekerik. Ha MLiD fejtegetése igaz, akkor ez a DG2 nem is az a DG2, amit eredetileg terveztek. Merthogy álltása szerint 4 lapkát, később 2 lapkát raktak volna össze és végül ami megvalósult az lehet, hogy csupán egy kényszermegoldás, mivel az első körös chiplet megközelítés nem sikerült. Ez egyébként sajnos az egész Intel chipletezésre jellemző. Nagyon ambciózusan be akarták előzni a piacot, de nem ment.- Másrészt az Intel nyilván arra számíthatott, hogy a portékát egy olyan piacon dobhatják majd le, ami rendkívül szűkös kínálattal és magas árakkal rendelkezik a kriptovaluta-bányászat támasztotta extra kereslet miatt. Ezt az időablakot lekésték. Ha sikerült volna akár csak fél évvel ezelőtt a tervezett mennyiségben és árban kiadni, akkor akár nagyon sikeres és közkedvelt is lehetett volna. De így, hogy az árak lecsökkentek, a kereslet visszaesett és elkezdett feltöltődni a használt piac is, a középkategóriás kínálatukkal a 2-3x gyorsabb új generációs megoldások árnyékában sajnos nem fognak sokra menni. Mondjuk ha a kártyák le vannak gyártva, akkor lehet, hogy még akkor is jobban járnak, ha áron alul megpróbálják elpasszolni. Ez az AMD-nek legalábbis valamennyire működött. Arra mindenképpen jó lehet, hogy legalább valamekkora felhasználói bázist kialakítsanak.
Az egyik videóban szó esett róla, hogy valójában a DG1-nek kellett volna lennie annak a tesztplatformnak, amivel a drivert megfelelő szintre hozzák. Ez is elmaradt. De ha ezt nem lépik meg most, akkor az esetleges Battlemage kiadás is ugyanettől a problémától fog küzdeni.- Harmadrészt azért vegyük észre, hogy ugyanarról a Raja Koduriról beszélünk, aki az AMD-nél elkövette a Vegát és azon túlmenően ott is nagyon szuverén módon üzemeltette a rábízott divíziót (folytonos volt a hatásköri vita közte és Lisa Su között, szóba került a grafikus részleg külön cégbe szervezése, stb)
Raja Koduri Intelhez való átnyergelését akkoriban az erőforrások közti különbséggel magyarázta. Emlékszem, alkotói szabadságát követően nyilatkozta, milyen nehéz volt meghozni azt a döntést, hogy a nagyobb erőforrás mellett az álmait követhesse.
Én látom esélyét annak, hogy az Intel grafikus részlegének problémáit pont Raja Koduri okozta, aki már a második cégnél produkálja ugyanazt függetlenül a rendelkezésére álló erőforrásoktól. -
Raymond
titán
válasz
Yutani #45237 üzenetére
Europaban meg csak most indul, de ahogy neztem a mult heten Ausztraliaban mar megelentek a hasznaltpiacon nagy tetelben es az arak is jobbak mint EU-ban. Kb 0:30-tol itt [link] lathato mi a helyzet. Az EU-s hirdetesek meg mindig inkabb azon a szinten vannak hogy MSRP korul kinaljak hatha valaki raharap aki nem figyeli naponta az arakat. Par het mulva itt is mashogy nez ki a dolog majd gondolom.
-
HSM
félisten
válasz
Yutani #45223 üzenetére
A HDMI-t akkor úgy tűnik elnéztem, elnézést érte.
A VP9 viszont nagy ferdítés. Valóban voltak egy darabig driver verziók, amiben próbáltak tákolni hozzá valami hibrid YT gyorsítást, de Polaris (RX580 8GB) tulajként első kézből tapasztalhattam, hogy ez sosem működött az elvárható, makulátlan minőségben (sokat segített, de nem volt tökéletes), majd el is távolították a driverből!
[link] [link] A DXVA adatok között ha jól emlékszem, meg sem jelent soha a VP9 képesség.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45220 üzenetére
Ezek a problémák olyanok, mint a jó marketing (a mosóporok folteltávolító hatásától a extraprofit adó, valamint háborús inflációig) Van valóságalapja, ezért alapjaiban vitathatatlan, de a hatásokat és az okokat felnagyítja, vagy elcsúsztatja.
De annyira eléggé hihető, hogy ha minden hangszóróból az szól, akkor hát biztos úgy van, de legalábbis idővel keletkezik róla egy ilyen "Én ugyan nem tapasztaltam, de sokszor/sokaktól hallottam, hogy úgy van" típusú hagyomány-jellegű igazság-érzet. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45217 üzenetére
A magasabb árat talán nem magyarázza, de az egyformát talán igen.
> Ez ékesen bizonyította az RX 470/570 vs. GTX 1050Ti esete is már évekkel ezelőtt.
> (A fogyasztást hagyjuk, azzal átlag vásárló nem foglalkozik.)Ha rajtam múlt volna, én mindenképp az RX 470/570-et választom azonos áron.
Ugyanakkor ha egy felkészült DIY-nek esetleg nem is szempont a két kártya közötti fogyasztás, azt a magyarázatot hajlamos vagyok elhinni a két kártya forgalmi adatainak különbségére vonatkozóan, hogy az üzletszerű gépépítők számára a 1050Ti előnyösebb volt, mert kevesebbett kellett kábeleni, gyengébb táp és gyengébb airflow-val rendelkező ház is elegendő volt, amin lehetett spórolni. A vevőnek, ha egyáltalán felmerült, meg megmagyarázták, hogy azért nem az az azonos árban kapható AMD, mert húúúú, hát nem hallottad, hogy szétbassza a PCie tápellátás az alaplapot? És egyébként is a Radeon driver az egy fos.Tehát ha a kérdést nem úgy tesszük fel, hogy vásárlók többsége tudatos vevő és bemegy a boltba és mit veszi, hanem hogy tulajdonképpen a vásárlók többségének mit kínálnak, akkor szerintem kijön a matek arra nézve, hogy miért fogyott nagyobb volumenben a 1050Ti.
(De ilyen különbség a 3050 és a 6600 között nincs. Ugyanúgy 1x8pines csatit kell rájuk tenni.)
És ez persze nem magyarázza a 3050 magasabb árát.
-
-
PuMbA
titán
válasz
Yutani #45214 üzenetére
A hozzászólásom kezdete: "RT esetén". Sehogy sem írhattam volna nyilvánvalóbban
Petykemano: Ez a teszt egyébként elég amatőr. Mit jelent az, hogy RT Enabled? Egy játékban minimum 3-4 RT beállítás van és ezeken belül is Low, Medium, High, Extreme. A lényegen nem változtat, az RTX3050 raszterben nagyon kikap, de RT-ben egyértelműen jobb az RX6600-nál.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45214 üzenetére
Úgy értette, hogy RT Enabled esetben (amennyiben megfelel a 10-20fps)
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45210 üzenetére
A 3050 msrp $249, az RX 6600 pedig $329.
A legmagasabb árak esetén azt lehetett tapasztalni, hogy az árak távolról sem az fps/$ szerint árazódnak (még akkor sem, ha mindenféle márkaértéket, driver-marketinget is figyelmebe veszünk), hanem a MH/s/$ (minusz az üzemeltetési költségek) alapján
Ez szerintem nem szűnt meg egészen az utolsó néhány hétig. Mivel az Nvidia kártyák az utolsó pillanatig megérősebbek voltak bányászatra, ezért lassabban is kopik ki a bányász-árazásuk. Abu szokta mindig emlegetni, hogy ha a kártyák be vannak rendelve drágán, akkor abból nem lesz hirtelen áreső.Bár azt nem hiszem, hogy ma még venne valaki kártyát bányászati célra. Mindenesetre - feltéve hogy nem indul újra a bánya - a következő hetekben várható, hogy a 3050 ára elkezd lefelé csorogni. Aztán a fene tudja. Lehet, hogy pont most törik meg majd a varázs és a drágán vásárolt, és drágán beragadt készletek miatt az emberek az olcsóbb és nem rosszabb Radeon felé fordulnak.
-
olymind1
senior tag
válasz
Yutani #45207 üzenetére
Több boltban is van 140-141-ért, nem tudom miért emeli ki az árukerső a 148 ezres árat.
Jelenleg 322€, de volt jóideig 315€ is ez az XFX példány, de 322€-s árral számolva is 10e forint különbség van már csak német és magyar árak között, ami betudható akár áfa különbségnek is, így azért már nem olyan vészes, ha figyelme vesszük hogy itthon ingyen kihozzák, külföldről ide az minimum +6e költség lenne.
Forint/euró árfolyammal meg sajnos nem tudunk mit kezdeni, se mi mint vásárlók, se a boltosok. Persze én is örülnék neki, ha egy ilyen teljesítményű kártya 80-100e forint körül árulnának, nem 140+ ért, de AMD-nél még mindig vastagabban fog a ceruza a kelleténél, meg a forint gyengesége is jól megemeli az itthoni árakat sajnos.
Ár érték arányban még mindig jobb vétel az RX 6600 mint a szintén 140 ezres RTX 3050. Nem csak nálunk drágák a GeForce-ok, kint is egy árban vannak.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45203 üzenetére
Tudomásom szerint mindig is elérhetők voltak a Google cloudban (Google adatközpontokban) nvidia PRO kártyák. Nem tudom, most hogy kell őket hívni, régen teslák voltak.
A stadia egyik lába szerintem csupán az, hogy a rendelkezésre álló hardver monetizálása valamiképp. A pro szegmensben a CUDA miatt nyilván mindenki az nvidiát keresi.
Tehát szerintem azért nvidia, mert már úgy benne van a gépekben.Egyébiránt nem tartom elképzelhetetlennek, hogy NV gépek kerülnek a Google-höz. Mármint armos.
És akkor egy csapással még van oldva a bérelhető arm és cuda is.A másfajta feladat gyanánt pedig AI játékosok tréningjét tudnám elképzelni. A Stadia lehet a játékok metaverzuma, amit már felkészült NPC-kel töltenek fel.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Yutani #45111 üzenetére
Nem feleslegesen. Én csak azt mondom az igény erre sokkal kisebb mint gondolnánk.
A DIY piac kicsi, ezen belül azok aránya akik évente cserélnek(nének) CPU-t, mégkisebb.
Lásd a fenti példákat.
4-5 éven belül már alaplap szinten is lehetnek olyan változások (feature stb) amik miatt kellhet új socket. -
Devid_81
félisten
válasz
Yutani #45106 üzenetére
Ugy latom Intelektol ennyi, 2 generacio jaja.
Tokre nem ertem Oket miert kell ezt csinalni, ennyire megvan kotve a kezuk az alaplap gyartok oldalarol es "muszaj" mindig masik alaplap 2 evente?Bar ne szaladjunk nagyon elore, majd meglatjuk a pirosak mit talalnak most ki nekunk az AM5-el.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #45088 üzenetére
Nem Lett volna annyira rossz Perf/W
Mindig is ezt mondtam. A Samsung gyártástechnológiája, amit a GF is licenszelt, ennyivel rosszabb görbével rendelkezik. Úgy értem, a polaris&vega vs pascal ugyanez volt, csak fordítva.Az okot nem tudom, de simán el tudom képzelni, hogy a Samsung feláldozza a tranyók teljesítményét a sűrűségért, hogy ráírhasson egy jobbnak látszó marketingszámot.
-
Valdez
őstag
válasz
Yutani #45063 üzenetére
Vagy pl Londonban a Covid alatt: ingyen whopper csak menjél már be enni, vendéglátószektorban dolgozó meg 0 munkával havonta kapta a pénzt az államtól vagy másfél évig.
De telefon mellé is olyan ajándékokat adnak, ami nem 2 forint amúgyse - mondjuk ez nem tudom nálunk hogy volt (Samsung S23 Ultra). -
GeryFlash
veterán
válasz
Yutani #45057 üzenetére
Potom pénz egy idén utoljára OS frissítést kapó telefonért. Fuhh egyébként amikor ez eszembe jut, hogy Android vonalon a szarrágó gyártók 2, az állati nagyvonalú gyártók (S*msung, Google) 3(!) OS frissítést is kiadnak az 500 ezres árcímke mellé, akkor jut eszembe hogy mennyire van alulárazva az iPhoneok.
-
Raymond
titán
válasz
Yutani #45000 üzenetére
Nem igazan, itt azert kulon kell valasztani a realitast es azt ami papiron volt. Mert az hogy "mindenki tudta" hogy a banyaszat miatt novekszik a bevetel lenyegtelen, az a fontos hogy milyen szoveg/szavak kerulnek a hivatalos jelentesbe.
Nem emlekszek pontosan es nincs igazan kevem banyaszani (hehe) info utan de az AMD azt hiszem ugy volt hogy emlitettek hogy van kihatassal de nem konkretizaltak igazan mennyire. Tehat nem lehet allitani hogy felrevezettek valaki hazugsaggal vagy informacio elhallgatasaval (az utobbirol szol az NV-s balhe egyebkent) mert emlitettek hogy van kihatassal de hogy mennyire azt nem. Tipikus hedging hogy ne legyenek konkret kijelentesek, hasonlo ahogy a risk factors szekcio is irva van.
Az NV pedig ahogy a SEC jelentesben is olvashato csinalt egy kulon banyasz SKU-t, azt az OEM termekek koze sorolta es amikor az volt a kerdes hogy talan nem-e a banyaszat miatt van az egekben a Gaming szekcio bevetele akkor arra a valsz az volt hogy "ahh, csak minimalis a hatasa, a banyasz termekek az OEM-ben vannak". Aztan amikor bedolt a banyaszat, tele volt a piac hasznalt kartyakkal az uj termekek meg rohadatak a polcokon es a Gamin bevetel beesett akkor meg az NV valasza/magyarazata surprised pikachu face volt amit persze senki nem vesz be.
Ami meg fontos az hogy az egesz egyebkent 2017 kb feletol 2017 vegeig es 2018 eleje. Utanna volt aztan a bukas. Mert az NV 2018-as penzugyi eve 2017 februar -> 2018 januar igy ott a SEC doksiban a 2018Q2 az 2017 nyara peldaul stb.
Ne es itt jon meg a kepbe az is hogy ez valojaban buntetes is meg nem is, mert ez egy settlement, tehat az van hogy kifizetnek 5+ millat de hiba vagy rosszakaras nincs igazan beismerve. Ez olyan "ha adok 5 millat beken hagysz? igen!" tipusu kimenet, foleg mert ha azon ugralna a SEC hogy mert pedig direkt hazudott az NV mert mindenki tudta mirol van szo akkor ott a masik azonnali kerdes az lenne hogy ha mindenki tudta akkor a SEC is tudta es miert nem csinaltak semmit akkor amikor kellett volna.
Tipikus Wall Street sunyiskodas. Vannak szalagcimek, ugy nez ki hogy a SEC csinal valamit, ugy nez ki hogy az NV "megbunhodik" de az osszeg a gyakorlatban lenyegtelen es a PR hatassal is ugy vannak gondolom hogy ki lehet birni.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44928 üzenetére
Ha a körülményeket nem nézzük, akkor természetesen le a kalappal.
A körülmények figyelembevételével lehet némileg relativizálni.Ez egy N5-ön készülő cucc. Amúgy nem is kicsi, összességében kb 850mm2 lehet.
A szintén N5-ön készülő Navi 3x ígéretei között az szerepel, hogy a jelenlegi csúcs kártyákra 80-120% fog rápakolni. MLiD-nek volt valamilyen számítása, most nem tudom felidézni, de azt hozta ki, hogy nem lesznek azok azN5-ön készülő compute die-ok olyan gyárthatatlanul és méregdrágán bazinagyok.Persze lehet, hogy még úgy is perf/W tekintetében nyerő lesz az Apple. De hogy ebből vajon mekkora részt magyaráz a géniusz és mennyit az eltérő tervezési célok, azt ki tudja megmondani?
Az apple esetén szerintem elég egyértelmű, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a perf/W-ra.
Az M1 processzor részén is látható, hogy nem céloznak olyan magas frekvenciát, emiatt sűrűbben tudják pakolni a tranzisztorokat, emiatt esetleg többet is tudnak belepakolni. Eddig szerintem ezt bárki tudná csinálni, de a CPU vonatkozásban a géniusz abban mutatkozik meg, hogy hogy pakolsz úgy több tranyót, hogy abból jó sok IPC ki is jöjjön?
A GPU hatékonyságának valamekkora része szerintem szintén ebből fakad és talán van valami hasonló truváj ott is.És persze az, hogy 1-gyel jobb gyártástechnológiát használ mindenkinél az minden körülmény között előnyt jelent.
-
KillerKollar
őstag
válasz
Yutani #44782 üzenetére
FHD-ban azért kisebb a különbség mert erősen bottleneckes a 3090, alacsonyabb felbontáson alapban sem skálázódik olyan jól az architektúra, meg ugye ott jó eséllyel CPU bottleneck is előjön, játék meg CPU függvénye, hogy mennyire hangsúlyos. Ugyan ez lehet a helyzet a next-gen esetében is, de 4K-ban szinte kizártnak tartom, hogy verni fogja a 4060 a 3090-et.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44680 üzenetére
Pontosan én se tudom, hogy ki szedi a sápot a hagyományos logisztikai láncban.
Ha más termékeknél nincs ilyen 2-3-szoros árnövekmény, mint a videokártyák esetén, akkor lehet, hogy az se mindegy, hogy milyen mértékű a túlkereslet. (Direkt nem beszélek chiphiányról, mert itt valójában minden chiptervező és gyártó cég halálra keresi magát, és bármilyen nagy fejetetejénállás/drágulás is van a logisztikában, azt nem veszem be, hogy az AMD félék által megtervezett, TSMC által legyártott chipek és az Asus-félék által összeszerelt eszközök, miközben a cégek hatalmas profitokat söpörnek be, az áru valójában hánykódik valahol a óceánon, vagy kallódik a kikötői konténerekben.)Na mindegy. Szóval szerintem a videokártyák terén szerintem arról van szó, hogy nagyjából a lánc minden szintjén vastagabban fog a ceruza és így rakódik össze. Minden szinten lehetnek megbízható több-kevesebb raklappal megrendelő bányászok, akik nagytételben rendelnek és nem nekik adni csak úgy éri meg, ha többet kérsz érte a hagyományos csatornán. De mindegy is, a lényeg hogy nagymértékű a túlkereslet és megengedheted magadnak, hogy 5% marzs helyett 20%-ot kérj. Vagy 10% helyett 30%. A számokat nem tudom.
disztribútor => nagyker => kisker => (scalper =>) végfelhasználó
Ha minden szinten 10% marzs helyett vastag 30%-kal dolgoznak, akkor az eredeti beszerzési árhoz képest nem 1.5x, hanem máris 3x drágább a termék a végfelhasználónak és közben minden szereplő szedi magát, de nem annyira, hogy az kizárólag rajta múljon a drágaság."csak az én elmémben létezik, pláne, hogy az egyik a consumer ellátásról beszél, másik pedig egy NV miner edition, amit nem feltétlenül érint a chiphiány, mert nyilván drágábban lehet eladni a GPU-t. Hiány csak ott van, ahol kevesebb a pénz."
Hát érted, ez olyan, hogy legyártja a chipeket és ha van megrendelés a drágábban eladható verzióra, akkor abbana formában adja el. Ez igaz az AMD-nél arra, hogy mennyi chip jut epyc-re vagy desktop CPU-ra, vagy mennyi jut PRO vagy consumer GPU-ra. És szerintem igaz itt is. Az CMP kártyaként eladott chipek pont hiányozni fognak a konzumer chipeket használó kártyák piacán. Persze világos, hogy jelenleg ott is bányászok vásárolnák fel.
Tehát ha holnap kitalálja a Központi Bank, hogy WC papír lapokért készpénzt kaphatsz, és még aznap eltűnik az összes WC papír a boltokból, akkor ezt vajon minden idők legnagyobb papírhiányaként, vagy minden idők legnagyobb túlkeresleteként lenne érdemes emlegetni?
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44636 üzenetére
A cikkből idézve:
"You might find it hard to buy a graphics card right now, but that doesn't mean AIB shipments haven't slowed down in the last 12 months... in the biggest GPU shortage in history (and no, it's not because of miners)." [link]Eközben:
[link]
Jaxson egy következő épületet tervez direktben az Nvidiától megrendelt 170HX kártyákkal megtölteni. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44637 üzenetére
Na itt is egy érdekes cikk. (Tudja a pék, vajon hiteles-e?) [link]
Mindenesetre amiket mond, abban azért igaza van, nehéz belekötni.
Tehát amit a scalper csinál az az, hogy ha valamiből szűkös az árukészlet, akkor arra lecsapnak és jóval drágábban adják tovább. A szűkösséget ugye itt nem annyira az határozza meg, hogy abszolút értelemben mennyit gondolnánk soknak vagy kevésnek, hanem sokkal inkább az, hogy a scalpernek mekkora tőkéje áll rendelkezésre, amit bele tud invesztálni és mennyi logisztikai/raktározási kapacitás áll rendelkezésére. Ez lehet akár 10e vagy 100e darab is, ami persze sok pénz, de ha pörög a bissznissz, akkor a volumennel skálázódik a jövedelem is.És nehéz belekötni, mert a tőzsdén ugyanez megy. Veszel valamit valamilyen áron és azt reméled, hogy ha azonnal nem is, de később lesz olyan mértékű kereslet rá, hogy többért is el tudod majd adni. Az olyan azonnali - arbitrázs - ár persze viszonylag ritka. De valójában egy kereskedő mindig ezt csinálja: egy bizonyos forrásból vásárol viszonylag jó áron és elviszi olyan helyre, olyanok számára, akik nem férnek hozzá az eredeti forráshoz és persze számukra drágábban adja.
Nagyjából ez történik: [link]
De mit lehetne tenni?
Nyilvánvaló, hogy az ellátási láncot a scalperig különösebben nem izgatja. Ez így nem pontos. Úgy kell érteni, hogy az ő üzletüket közvetlenül kár nem éri. Akkor kezdene aggódni, ha a scalper közvetlenül az ő beszállítójától vásárolná fel előle és ő elesne az árréstől. Jelenleg nem esik el, a tervezett mennyiségben a tervezett áron értékesít. Maximum azon gondolkodhatnak el, hogy hát ennyi erővel ők is adhatnák drágábban és akkor nem más fölözné le a hasznot.
Nyilván az illetők hamar felhagynának a tevékenységgel, ha a közönség egyszerűen nem venné meg. Akkor rárohadna a felvásárolt készlet - egy idő után biztos nem venné meg a következő és következő terméket a shopból.
Persze nagy kérdés, hogy ilyen esetben a scalper vajon csak közvetítő ágensként, vagy kereskedőként szerepel?
Az első esetben a tranzakció olyan, mintha valaki a saját nevére vásárolt terméket használt áruként számlával és garanciapapírral együtt eladná. A második esetben pedig ugye ő állítja ki a számlát és viseli garanciális ügyintézés stb terheket mint egy retailer shop.Amennyiben az első eset érvényes, arra mondhatná a törvényhozó, hogy sorry, de garanciális jogokat átruházni innentől nem lehet. Ez valószínűleg azért némileg letörné a vásárlási kedvet. Én legalábbis nem szívesen vennék meg egy olyan terméket, amihez nem kapok (vagy hiába kapok) egy számlát, amit valami megbízható boltban tudok érvényesíteni is.
Persze ezt ki lehet játszani azzal, hogy a bolti (bot)vásárlás szolgáltatásra feliratkozók nevében történik, így az ő nevükre kerül kiállításra a számla a termékről és persze egy külön számla a ügynöki tevékenységről. De ha nem iratkozol fel erre a szolgáltatásra előre, akkor a scalper nem is tudja előre megvásárolni előled a boltból. márpedig a jelenlegi üzleti modell nem arra épül, hogy hiány van a boltban és ők felárért biztosítják neked, hogy elsőként/hamar hozzájuthass a termékhez, hanem az is része az üzleti modellnek, hogy az előre felvásárlással ők maguk idézik elő a hiányt.
Persze biztosan lenne aki erre akkor elkezdené vállalni a garanciális ügyintézés bonyolítását is legalább az előre felvásárolt példányokra nézve, ha épp nincs előrendelés.
Kemény, most nincs több ötletem
-
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44643 üzenetére
Ó már alig várom, hogy januárban újra halhassam: "We love gaming"
De nézzük a jó oldalát. Úgy néz ki, 2022-ben újra megvehetjük a 4GB-os "Polaris" kártyánkat...
- ugyanazt a teljesítményt
- picit talán kedvezőbb, de nagyjából ugyanazzal a fogyasztással (vö: RX 470 4GB)
- nagyjából azonos, de talán picit magasabb áron.
...ha esetleg az elmúlt 4-5 évben valakinek bekrepált volna. -
válasz
Yutani #44636 üzenetére
GPU shipments increased by 25% in 2021, raising questions about shortage
It’s no secret that a lot of the GPU restocks are instantly bought out by bots and scalpers, who then resell them at an increased price. This leads to many aspiring PC builders being left with the choice of either spending a fortune on a new GPU or just not getting one at all. Cryptominers continue to invest in cards because mining continues to be profitable, even though the market has been increasingly volatile.
Tehát a magas ár csak a scalpereknek köszönhető?
Mert azt látjuk, hogy a HA-n százasával vannak dupla-tripla áron új kártyák.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44613 üzenetére
Lisa Su szerint veled meg velem van a baj.
"John Pitzer
A year ago, virtually, I complain that I couldn't find an Xbox or a PlayStation. We're a year later, I still can't find them. I'm pretty cheap. I don't want to pay 2x or 3x the retail.
Lisa Su
You can find them, you're not just willing to pay for them."
[link]
Az interjúban Lisa Su azt is elmondja, hogy mindent megtesznek azért, hogy a GPU-k a gamerekhez jussanak el, mert a kriptovalutabányászatot nem tartják olyan tényezőnek, amire hosszútávú üzleti stratégiát lehetne építeni.Szerintem ez azt jelenti, hogy az AMD továbbra sem fog több GPU-t gyártani annál, mint amennyit szerintük a GPU piacon a gamerek fel tudnának venni. Ez lehet, hogy nagyobb volumen lesz így is, mint a korábbi években - hiszen eltelt 1 év, a gamerek kiéhezettek, de valószínűleg azzal kalkulálnak, hogy ne szolgálják ki a kriptovalutabányás piacot olyan mértékben, hogy ha az egy bányaomlás esetén kiönti a használtpiacra a kártyákat, akkor megszűnjenek az új kártyákat érintő eladásaik.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44611 üzenetére
Márminthogy úgy érted, hogy Be szép is lenne, ha a bányászok 2 helyett 4 gyártó termékei közül válogathatnának?
De komolyra fordítva a szót. Elég érdekes.
Ha jól emlékszem, az AMD és az Nvidia jelenleg kb 40-45 milliós darabszámmal szolgálja ki a dGPU piacot. (Ebben benne van a notebookokba kerülő dGPU is)Úgy tűnik, hogy ez a mennyiség manapság meglehetősen kevés, ami jelentős piaci áremelkedéshez vezetett, ugyanakkor természetesen érthető, hogy a gyártókapacitásokat minden szempontból évekre előre kell lekötni, ezért nem is tudtak a termelés növekedésével rugalmasan reagálni - csak abban a formában, hogy a rendelkezésükre álló kapacitást a drágábban eladható termékek felé tolták el. (És persze az őrült keresletre az ellátási lánc minden szereplője minden szinten áremeléssel reagált)
Én reménykedem abban, hogy az Intel piacra lépése nem abban a formában fog megtörténni, hogy a korábban AMD vagy Nvidia által igénybe vett gyártókapacitásra licitált rá, hanem jövő évtől ténylegesen új, tehát a korábbi 40-45milliós példányszámot meghaladó volumen érkezik . Amennyiben ez így történik és ugyanide száll be szintén új kapacitásokkal az Innosilicon+Imagination is, akkor már
a világ energiatermelése és energiabiztonsága látja kárátmérsékelheti a piaci árakat. Különösen, ha az AMD és az Nvidia is úgy dönt, hogy ők is szeretnének nagyobb példányszámban értékesíteni.Ennek azért szerintem látszódnak jelei. Az AMD nem jönne ki a Navi24-gyel, ha ugyanazt a lapkaterületet el tudná adni Zen3-ként vagy Navi21-ként is. $/mm2 vonatkozásban bizonyára a cpu-k állnak az élen, aztán talán az APU és legvégén a GPU.
(Kivéve persze ha a Navi24 valójában valami third party megrendelésre készült semi-custom termék, amit a megrendelőnek gyárták és a selejtet lökik csak ki a OEM/DIY piacokra.)Első körben persze nyilván ráveti magát a bányászipar az új kártyákra, tehát hirtelen árzuhanást nem várnék sem az Intel sem más piacra lépésétől.
Viszont ahogy nő a bányászatra használt energiamennyiség, úgynő az energiaválság, ami mind az energia árában, mint pedig az energiabiztonságban meg fog mutatkozni nőa felhasznált energia mennyisége is, hiszen a mining difficulty értékben leképeződik a növekvő Network Hashrate. Tehát az egymással konkureáló bányászfarmok kapacitásnövelése dráguló bányásztevékenységet eredményez és hát amúgy is drágul az energia ára. Előbb-utóbb elérjük azt a szintet, ahol már nem fogja megérni. (Személy szerint jobban örültem volna, ha ezt nem a mindenkit érintő energiaárak növekedésével, hanem a kriptovalutákban mozgó likvid és semmirekellő tőke csökkentésével érjük el.)Amikor majd szép lassan elérjük ezt a szintet, akkor szép lassan enyhülni fog majd a kereslet az videokártyák iránt. Arra persze számítani kell, hogy még ebben az esetben is ezek a farmok őrült módon igyekeznek majd egy új generációs (alacsonyabb fogyasztás!) videokártyacsalád esetén a meglevő gépparkot lecserélni. Tehát én arra számítok, hogy ha és amennyiben a következő év során elérnénk ezt a telítődést, az 5nm-es gpu-k megjelenésekor azok ára újra az egekbe szökik és hirtelen megjelennek majd a használt piacon a leharcolt Ampere, és RDNA2 kártyák.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44609 üzenetére
Ami kiütötte a szemem az a chiplet design már az 5tflopsos változat esetén is és hogy a 10tflopsos képes 32db 1080p/60fps streamre. Ez nem tudom pontosan Mit jelen, hogy cloudban 32 jatékost tud egyszerre kiszolgálni a1080p/60fps szinten, vagy ez csak valami video enkódolásra vonatkozik?
Korábban mindig az volt, hogy hát azért GPU-t nem lenne annyira bonyolult készíteni, csak hát az amd és az nvidia birtokol minden IP-t, ami ehhez a "nem annyira bonyolult úthoz" szükséges volna.
Tulajdonképpen egyik új szereplő sem a semmiből jön. Az intel a saját korábbi fehlesztéseire épít, az innosilicon pedig imagination.A másik belépési korlát pedig általában a.szoftver.
Szerintem simán lehet, hogy hardver-technológia szempontjából.ha nem is előzi be az amd/nvidia/intel megoldásokat, de szerintem azon csodálkozni fogunk, milyem hamar követi a semmiből.
De közben ne felejtsük el, hogy az imagination az Apple beszállítója is és valahogy meg kellett oldaniuk a felfelé skálázódást. (Állítólag két M1Max chipet is még össze lehet kötni.) Innen nézve nem annyira meglepő, ha az imagination megjelenik a dgpu piacon is. (Cloud)
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44588 üzenetére
Ha gondosan megnézed a grafikont, akkor a bal oldalon jelzik, hogy a skála az msrp-re vonatkozik.
Minden más ¯\_(ツ)_/¯Próbáltam a 3dcenter.org-on is megnézni, rákeresni, hogy van-e valami magyarázat, de csak csillagokat láttam: [link]
Nem tiszta, mi alapján számolják
De gyanús, hogy a táblázatban szereplő 10 retailert figyelik, hogy a felmérés idején az adott kártya (valamelyik AiB-ről) egyáltalán elérhető-e bármilyen áron.Tehát az átlagos elérhetőség növekedése azt jelenti, hogy mondjuk ezekből a kártyákból (már ami adott pillanatban megjelent) 2-3 retailernél volt elérhető egy-egy mintavételnél, addig ma már mondjuk 8-9.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44583 üzenetére
Szerintem érthetőbbé válnának a csíkok, ha a grafikonon rajta lenne még az áruk polcon/raktárban eltöltött idejét is (nem tudom mi rá a pontos szakkifejezés)
Az availability szerintem nem azt jelenti, hogy ott van a polcon, ott van a raktárban. Vagy másként megfogalmazva nem raktárkészletet jelent. Hanem inkább valami olyasmi arányszámot, hogy az idő mekkora részében van belőle készleten. Ez lehet, hogy most már 3x jobb, mint tavaly ilyenkor. De még így is lehet, hogy nincs belőle felhalmozott raktárkészlet, és az áru nem tölt néhány percnél vagy óránál többet ebben az állapotban. másként fogalmazva: beérkezik és röviddel utána megveszik.
Árcsökkenés szerintem akkor fog bekövetkezni, ha megnő a polcon eltöltött idő - mert nem viszik el. Másként fogalmazva: ha éppenséggel felhalmozódnak a készletek, bedugulnak az ellátási láncok.
Egy nagyon rövid ideig ez történt június táján. Még volt is róla szó, hogy mennyire fájdalmas a kereskedőknek, mert ők egy-egy példányhoz magas áron jutottak hozzá, de mivel megcsappant a kereslet, kénytelenek csökkenteni az áron, viszont nem szívesen csökkentenék beszerzési ár alá.Pár évvel ezelőtt, amikor meglepetésszerűen megjelent valami új nvidia széria, akkor volt cikk arról, hogy rebate-tel kárpótolja azokat a kereskedőket az nvidia, akik az előző szériából még jól berendeltek annak normál árán, viszont az új széria megjelentetésével már értelemszerűen már nem tudták volna az eredeti áron eladni, csak olcsóbban, veszteséggel.
Tehát szerintem abban az értelemben nincs mesterségesen magasan tartva, hogy halmokban áll a készlet a boltokban, vagy a nagykernél, de magas az ár, nehogy olcsón hozzájuss. Valószínűleg még mindig pikk-pakk elkapkodják a boltokból.
Ami esetleg felmerülhet, hogy a kínálat tényleg ennyivel alacsonyabb-e a keresletnél, vagy valahol van-e valamilyen szűk keresztmetszet, vagy szándékos készlet csorgatás.
- Szűk keresztmetszet alatt értem a szállítási kapacitások felborulását. Hogy pl korábban volt egy "steady flow of goods", ami felborult, teljesen kiszámíthatatlanul érkeznek meg a szállítmányok. De ezt azért nem tartom valószínűnek, mert akkor ingadozásokat látnánk: amikor épp nincs áru, akkor felfelé megy, amikor meg beesik a szállítmány, akkor meg esik az ár, mert nem tudják hová tenni. Ilyet nem látunk.
Az persze még lehetséges, hogy a nagykerek tudatosan egyenlítik ki ezeket az ingadozásokat. Tehát amikor jön egy nagyobb szállítmány, akkor direkt nem csökkentenek árat, mert nem tudják, mikor jön a következő nagy szállítmány és ebből a készletből kell addig kihúzni. Ha nem arról van szó, hogy megtehetné, hogy többet rendel és meg is kapná, akkor nem nevezném mesterséges árfelhajtásnak.
Arról nem is beszélve, hogy ha csak ilyen szűk szállítási kapacitás problémáról beszélnénk, akkor azt látnánk, hogy valahol valakinél nagyon nagy eladatlan inventory halmozódik fel (amit ugye nem tud elszállítani az eladás helyszínére) és ebbe tönkremegy. Viszont eddig csak mesés profitokat láttunk.
- Szándékos készletcsorgatás esetén is látnunk kellene inventory felhalmozódást. Ha az importőr csinálja, akkor ott, ha a nagyker, akkor ott. Ha az AMD csinálja, akkor ott. Ha az AMD csinálná azt, hogy nem is gyárt annyit, amennyit el tudna adni azért, hogy amit legyárt, azt drágán tudja eladni, akkor a TSMC-nél kéne látnunk felhalmozódó készletet, vagyis fölös gyártókapacitást. De eddig mindenütt csak emelkedtek az árak és szűntek meg a kedvezmények.
-
Devid_81
félisten
válasz
Yutani #44554 üzenetére
Ez az amire mindig azt a magyarazatot kapom, hogy amennyit gyartanak mindet eladjak...
Avagy rengeteget gyartanak, tobbet mint eddig valaha (chip hiany?!) es igy is keves, ezert nincs a boltokban.Tehat ha jol ertem a chip hiany az ugy hiany, hogy jelenleg sokkal tobbet gyartanak mint eddig valaha, de ettol is joval tobb chip kellene...avagy az extra chippek hianya van...?
Addig ameddig az osszes gyarto folyamat rekordokat dontoget picit nehez elhinni ezt, de azt is, hogy a kepzeletbeli msrp-t nem birizgaljak gyartoi szinten.
-
Raymond
titán
válasz
Yutani #44371 üzenetére
Egy csomo problema van:
- allnak a hajok a kikotonel mert nincs aki kipakolja es elszalltsa az arut
- a "nem megyek sehova amig nem latom a penzt" szinten letezik a szemelyzettol, ez normalis helyzetben is aranylag gyakori dolog
- kontener nincs eleg mert nem gyartott a ket nagy gyarto eleget kinaba eloszor. amit legyartottak az meg nem megy sehova mert szinten nincs ember aki pakolja es szallitsa a kikotobeA bonuszproblema pedig az ami meg 2017-ben kezdodott meg hogy Kina nem importal mar muanyaghulladekot. Eddig az volt hogy tele hajok mentek az USA-bol Kinaba a hulladekkal mert volt benne penz es persze vissza ezek nem hoznak semmit, de ha mar ott a hajo akkor pakoltak ra az arut es potom aron volt a tengeri szallitas. Na ennek vege lett es dragabb lett minden. Aztan jott a Covid es nem volt ember semmire es meg most is hiany van.
Tehat per pillanat az van hogy anyaghiany miatt draga a gyartas, ha legyartottad akkor draga a kitotobe szallitani mert keves az ember, draga/nehez kontenerbe pakolni mert nincs kontener es draga szallitani mert vege az olcso idoknek. Aztan amikor odaert USA-ba ott meg nincs aki kipakolja es elkamionozza oda ahol megvenned.
Kulon-kulon se jo ha gondok vannak de igy egyutt tenyleg (ki)utos lett a dolog.
-
HSM
félisten
válasz
Yutani #44202 üzenetére
Évekig ezzel volt hype-olva fórumban, hű mennyire verik a Ryzenek az akkori Inteleket... Pl. i5-9600K vs. Ryzen 2600.
Én meg mikor le mertem írni, hogy nem a Cinebench eredményekből kellene kiindulni általános tempót tekintve, merthogy a CCX-ek pl. játékokban lassíthatanak, míg Cinebench alatt nem, még én kaptam meg hogy kék-szemüveges vagyok.... -
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #43785 üzenetére
okok.
nem ez a lényeg.Hanem, hogy vajon az intel milyen volumennel kíván belépni.
a negyedévente 10-12 milliós piacon mondjuk 1 millió intel VGA nem igazán lesz érezhető. Egyéni szinten persze talán igen, lehet, hogy lesz majd pármillió boldog ember, aki prebuilt gépben viszonylag jó áron hozzájut, miközben a piac egésze különösebben nem változik (se az árak, se a hiány)
De mondjuk egy negyedévente 5milliós példányszám már eléggé diszruptív lenne.Most csak hasraütésszerűen... az másfél millió lapka havonta.
Legyen mondjuk az, hogy 150 lapka jön ki egy waferből. (kb 320mm2-es lapka) Ehhez mindössze 10000 waferre lenne szükség havonta.
De ha ~500mm2-es lapkákkal számolunk, amiből csak 100 jön ki egy waferből, akkor is csak 15000 wafer.Ez a 10000-15000 wafer amúgy nem olyan vészesen sok. a TSMC N7/N6 kapacitásainak legfeljebb 10%-a, tehát nem irreális, földtől elrugaszkodott szám a negyedévente 5m.
-
Raymond
titán
válasz
Yutani #43713 üzenetére
"Nem tud eleget gyártani az AMD, közben az NV meg igen"
Ennyi, nem kell tulkombinalni. Lehetne ide keverni olyanokat hogy az egyiket miert keresik jobban mint a masikat stb. de a jelenlegi helyzetben az aktualis piaci arak mellett ez lenyegtelen. Az van hogy az egyikbol sokkal tobbet szallitanak mint a masikbol.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #43713 üzenetére
A linkelt tartalomban az van, hogy az AMD is 2.3%-kal (vö. +3.8% NV) növelte az eladásait. Ez a szám viszont nem egyértelműen mond Valamit a dGPU market share-ről, mert elvileg tartalmazza a nem dGPU eladásokat is.
Mindenesetre az APU is N7, tehát az AMD-nek az is vagy-vagy. De semmiképpen nem tűnik úgy, hogy céges szinten az eladások csökkenése miatt kellene aggódniuk, legfeljebb amiatt, hogy helyes döntéseket hozzanak pár negyedévvel korábban, amikor az allokációkról kell dönteni.
Talán mégiscsak jó döntés volt a talán nagyobb/rugalmasabb volument kínáló Samsung 8N.
Nem mintha az AMD ne tett volna meg mindent a kapacitás növelése érdekében (Huawei)
Szerintem nekik itt most kockáztatni kell. Ha bátortalanok, és biztonságra (amit még biztosan el lehet passzolni a DIY piacon ) mennek, akkor könnyen előfordulhat, hogy semmilyen érdemi OEM megrendelést nem tudnak vállalni.
Persze szép profitot és szép margint még úgy is lehet csinálni.Abban reménykedhetünk, hogy tényleg forszolják az N6-ra való átállást a volumen növelése érdekében és akkor 20-30%-kal több lehet. Ez majd sztem jövő ilyenkor fog kiderülni.
-
tisztelturam
aktív tag
válasz
Yutani #43588 üzenetére
Magyar boltok mindent mondanak ,hátha van aki el is hiszi.
A legjobb amikor a hdd vagy ssd áremelkedést jelent be a "világ" a készleten lévő filléres tételek is hirtelen megmelkednek ...
Meg nekem senki ne mondja hogy a boltok 1 milláért rendeltek be VGA-kat../db természetesen. -
válasz
Yutani #43564 üzenetére
Csak azoknál, akik nem gondolkodnak, ott működik a lejáratás része. A legtöbben oda is írták twitteren a kommentbe hogy hülyeség.
Az eredti Twitter bejegyzés , amit eza Battalglia nevű valaki meglovagolt Július 15-én az csak annyit jegyzett hogy megtalálták a Lanczos forráskódjait az FSR ében de kb itt le is zárta.
Ahhoz költött ez a valaki ilyen sztorikat, hogy megy Nvidián minden játékban,meg csak egy driveres ficsőr. Aki valaha használta anno videólejátszásra az már találkozott ezzel az opcióval, én is, tudom mire való. Eszembe se jutna játékra aktiválni. De látod így is mennek hozzá a kommentek, hogy 1660 , just work!! és hasonló szuper géniuszoktól vannak Twitteres szivecskéi...Abu:
A képen amit belinkeltem egy fül alatt van a skálázó és az ahhoz tartozó élesítő szűrő. Ennél jobban nem tudom leírni neked hogy ÉN külön veszem a szűrőt és a skálázót, de a Twitteren született bejegyzésben egybe van vonva... Vonatkoztass el tőlem kérlek ,köszönöm... -
HSM
félisten
válasz
Yutani #43564 üzenetére
Számomra egész elképesztő, hogy egyáltalán vita alakulhat ki egy olyan egyértelmű dologról, hogy egy utólagosan a képre applikált 40 éves élesítő szűrő (ami évek óta ott van mindkét gyártó driverében) nem ugyanaz, mint ezek a futószalagba illesztett DLSS/FSR megoldások.
-
válasz
Yutani #43554 üzenetére
na ja csak ez a technika/ forráskód 40 éve létezik.és 10 éve használja Nvidia egy szürőként. ha tudták, hogy erre épül a megoldásuk hogy módosítják ezt akkor miért nem adták ki előbb?2,5 éve várjuk.
nem az nvidiára értettem, mert az hülyeség hogy ennyi az FSR, mert az alapja mindkét megoldásnak valóban a lanczos,de az AMD módosított rajt annyit hogy jobb legyen a végeredmény.
Nvidia meg úgy, hogy használt egy ilyen technikát és integrálta már évekkel ezelőtt a Pascalnál inkább elment az AI meg ilyen varázslatok felé, mint hogy egy ilyen hót egyszerű megoldással jött volna elő... Szóval az utóbbi miatt piros pont az AMD nek az évekig tartó " fejlesztés " dumáért és az hogy azt nyilatkozták, hogy "teljesen házon belül készült" viszont azért erősen marketing rizsa. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Yutani #43400 üzenetére
Es ez az ajanlott ar meg is van pl Nvidanal, ha tudsz toluk rendelni.
De eleve a tobbseg valami custom hutesut vesz, azok meg sosem voltak kb msrp-n ha csak nem valami ket ventis kokany modell volt.Nevebol adodik, hogy nagyon ritkan kapsz valamit msrp-t foleg a kereskedelmi lancban, mert mindenki pakolja ra a magaet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- OTP Bank topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Tőzsde és gazdaság
- Motoros topic
- Escape from Tarkov
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest