Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szente
addikt
válasz Malibutomi #7901 üzenetére
Nem is azzal van gond, hanem pl netezés és alapfeladatok közben is nekem ennyit ugrált kb a R5 1600. Az gondolom neked sincs meg. Pedig úgy már teljesen jó lenne.
Krisz0418: HWInfo-val tud még együttműködni a RivaTuner.
-
nerozol
tag
Sziasztok
Az alábbi alkatrészekkel rendelkezem:
Alaplap: MSI b450 gaming Plus (nem maxos)
memória : Patriot 32GB DDR4 3000MHz (4x8GB) Viper 4 Series
CPU: AMD 5 ryzen 3600
Táp: Seasonic 550W 80+ Focus Plus Gold
VGA: MSI VENTUS XS OC GTX 1660A memóriák alapórajelen ( PC4-17000 (2133MHz))
15-15-15-36
Szépen muzsikálnakA gondom a következő:
Ha a memóriákat 3000Mhz-re állítom
1T 16-18-18-18-36 vagy 2T 16-18-18-18-36 időzítések mellett
DRAM voltage: 1,35V-ra állítva
Az SOC feszültséget pedig 1.1V-ra állítom. Nem hajlandó bootolni a gép.
Próbáltam az msi memory try it! funkciót is azzal is hasonló gondom akadt. Mit kell még beállítani ahhoz, hogy a memória 3000Mhz-n menjen?Mostanában az új ryzen processzorokhoz kijövő új biosok sem valami stabilak a laphoz a régebbiek sokkal szebben muzsikálnak ezért vissza raktam a régebbi biost azzal atom stabil. Akinek szintén van ilyen MSI GAming plus b450 (non max) alaplapja az is találkozott hasonló problémával?
-
Krisz0418
őstag
válasz nerozol #7904 üzenetére
Xmp profil nincs? Nekem gigabyte b450 aorus elite lapban csak xmpt beraktam es 3200on ment a g.skill ripjaws 3200mhz 2x8gb Samsung b-die ramom.
AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
nyulnyulu
senior tag
Én is xmp profillal hasznalom a predátorokat 3200 on,giga aorus elit lapban,r5 3600 al
privátra illik válaszolni
-
nerozol
tag
(#7905) Krisz0418, (#7906) nyulnyulu, (#7907) SEMY: Köszönöm válaszaitokat ki fogom próbálni mindenképp. Írok, hogy mit sikerült. Van xmp profil de még nem próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz nerozol #7909 üzenetére
A cpu-ban van a memvezértlő ami 4 modul esetén jobban melegszik. Így előfordul, hogy a cpu oc is instabil lesz.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
SzlobiG
félisten
Sziasztok!
Sok év intel után gondolkodok, hogy AMD-re váltanék a 4770k már kezd korosodni érik a csere...
Jó pár tesztet végig néztem már, leginkább a játék a fontos 1440p-be.
Szerintetek van értelme erre a célra 3700X-t választani a 3600 helyett?Lapnak az MSI B450 Tomahawk Max-ot néztem ki. A lap ajánló excel tábla szerint elég jó rajta a VRM tehát ajánlott típus. Akinek ilyen lapja van, van esetleg valami nyűgje vele?
-
koko52
nagyúr
válasz SzlobiG #7912 üzenetére
A 3600 1440p-re 2080-ig bőven elég. 2080ti esetén marad a kártyában 10%.
A 3700X felesleges. [link][ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
SzlobiG
félisten
Úgy szeretnék választani, hogy azért évekig kiszolgáljon, nem cserélgetek már fél évente mint anno... 2080ti se fenyeget, hogy vennék csak mondjuk két év múlva vajon jobban járnék egy 3700x-el mint 3600, nem?
(#7914) Sz4bolcs: Az nem érdekes, külön hangkártyám van.
(#7915) Locutus Na igen az az egyik játék ami fontos lenne, azzal szoktam azért játszani, ott sztem már a mostani cpu(4770k) se hajtja ki 100% a Vega-t ahogy nézegetem a kihasználtságot.
[ Szerkesztve ]
-
csiga8
senior tag
B450 Tomahawk maxos gépet már odaadtam a gazdinak, de szerintem szeretni fogod.
Az 3700X-el ment ( játék+meló) DRP4 hűtővel, aminek a középső ventije, ( 600 rpm-re állítva) ha teljesen le van tolva, fújja a Toma VRM bordáját. A 3700X fix 1.25V és fix 4200 MHz-en járatva, tartós szintetikus tesztekben ha jól emlékszem tán 49 C fokig melegedett a VRM. Tartós játék alatt még annyira sem. Szóval igen, bírni fogja a 3900X-et, ebben biztos vagyok.
Tegnap beszéltem a "gazdival", imádja a gépet.
-
Locutus
veterán
válasz SzlobiG #7916 üzenetére
Én mindenképp a legalább 8 magra szavaznék. Főleg ha azt nézzük, hogy az előző procid is sokáig megtartottad, valszeg ezt is meg akarod pár évig. Hát még ha Battlefieldezel is. Multiban nekem is gyönyörűen kisimította a frametime graphot, meg az fps ingadozásokat a 3700X a 6700k-hoz képest.
[ Szerkesztve ]
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
X Factor
addikt
Szeva, pont 4.5ghz-re belőtt 4790k-ról váltottam, 3800x-re, vizezett vega64 mellett.
Ráadásul 144hz-es 21:9 monitorom van.
Őszintén szólva nem is hittem volna, h. ekkora lesz az ugrás, mindig elég jó gépem volt, egyszerűen évek óta nem éreztem szükségét váltásnak. Mostanra lett akkora a difi, hogy úgy döntöttem meglépem.
Leginkább kisimultak az fps értékek, megszűntek a nagy kilengések cpu heavy scene esetén, konzisztens az egész 90-120 fps között. Szóval BFV multi miatt abszolut megérte. PUBG-ben is most látom csak milyen erős cpu limitem volt sok szituacioban.Make things work
-
nagyúr
nos, én nem a BIOS-ban túrtam ezért, hanem az aktív energiaprofilban (nálam ez a WIN kiegyensúlyozott) határoltam a CPU max teljesítményét 50 %-ra, így az R5 3600X 2,2 GHZ-en fut az összes magon, ehhez ad a lap a CPU-nak durván 0,9 Volt Vcore-t.
BIOS-ban a ventilátor profil silent-en van, feszeket nem piszkáltam.
Bár mehetne maxon is, a Thermalright Le Grand Macho bordán egy 140-es Alpenföhn ventilátor van, nyélen sem hangos.Ha játékot indítok, egyből ugrik maxra a CPU.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arnoldito
senior tag
Ez csak dual chanelt tud, quad chanelt nem. A Quad Chanel az más kategória. Itt csak 4 modulról van szó. Nekem 4 modullal xmp belőve és megy 3600Mhz-n. De pár hsz visszább írtam is. Aztán leoltottak, hogy minek használok 4 modult mert szana szét feszeli a soc voltegot a lapon, meg ilyesmi. De a lényeg, hogy köszönöm szépen jól elvagyok a 4 modullal 3600 XMP-n.
-
nagyúr
No ez egy jó kérdés... ez nekem működött előtte ugyanezzel a cuccal az X470-es lapba is.
Játéknál működik (legalábbis amivel én játszom, de ez csak egy játék), teszter progiknál nem feltétlenül, pl. CPU-Z bench, CB15/20 esetén nem tolja fel az órajelet, AIDA tesztnél meg igen. De hát én nem bencheken élek.
Próbáld ki, hogy amiket használsz, működik e így.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
szente
addikt
Ok, kösz a tippet este ránèzek.
A benchek engem se èrdekelnek, csak új alkatrèsz vásárlásakor, hogy mègis mire költöttem. :)
Viszont sokfèle játèkkal szoktam játszani ès stabilan kène működnie, mert amikor vèletlenül nem kapcsol fel akkor simán el fogom felejteni, hogy mièrt nincs fps-em. Meg minèl automatábban üzemel, annál jobb. Öreg vagyok már a kinlódáshoz.[ Szerkesztve ]
-
Guangho
csendes tag
Alaplappal kapcsolatban nekem annyi problémám volt, hogy az alap bios-al hideg inditásnál nem tudott bootolni a rendszer. Viszont ezt a hibát a biosban az ErP funkció bekapcsolásával könnyen lehetett orvosolni. Más nyűg, probléma nekem nem volt a lappal kapcsolatban.
Hőmérsékletekkel kapcsolatban, én speciel semmi szokatlant nem tapasztaltam. Nálam az r5 3600+ Alpenföhn Brocken 3 teljesen korrekt módon teszi a dolgát. Alapjáraton 30C, átlagos cpu intenzív játék mellett 50C, cb alatt 70C fokra melegszik. A biosban az energiatakarékos funkciókat bekapcsoltam, windows-ban pedig a ryzen balanced energiasémát használom. A procit minimálisan alulfeszeltem 0,05V-al (ez elméletileg még nem befolyásolja proci a teljesítményét).
Terhelés alatt valóban hirtelen felugrik a hőmérséklet, de ez teljesen normális ennél a generációnál. -
Gróf...
aktív tag
válasz wwenigma #7888 üzenetére
Jó! Én meg leírom még EGYSZER(!!!) Amit állítasz, az úgy hülyeség, ahogy van! Ráadásul megspékelted félrevezető szavakkal, mint: centrikus hőcső, hőátadás, hőtárolás.
Száz százalékig kimeríted a "fotelfizikus" fogalmat.
A baj csak az, hogy esetleg valaki készpénznek veszi a sületlenségedet és elkezdi terjeszteni. Holnaptól meg tényként kezelik.
Tényleg nem értem miért hajtogatod... De még egyszer nem magyarázom el, mert már egyszer megtettem.Fogadatlan prókátorokra nem vagyok kíváncsi!
-
nerozol
tag
(#7911) koko52, (#7910) varmi2, (#7905) Krisz0418, (#7906) nyulnyulu, (#7907) SEMY:
Köszönöm a gyors válaszaitokat végül úgy néz ki xmp-vel megy a dolog nem akarom elkiabálni. Most tanulom ezt a rendszert előtte intel processzorom volt. Köszönöm a segítésgeteket.
Még egy gyors kérdés, ugyan be van kapcsolva a hőmérséklet figyelés, de az xmp-vel nem teszek kárt a processzoromban? (Gondolom előbb lekapcsol a rendszer.) Nincs a procin OC csak offset voltage van beállítva - 0,0375V-al. -
hokuszpk
nagyúr
válasz nerozol #7928 üzenetére
az XMP az csak a ram orajelet, idoziteseit es a feszultségét allitja, ha minden mast auton hagytal, akkor majd a proci tudja mi a jo neki.
ha keves a fesz, akkor lehet lefagy, de minuszos offsettel meg mégnehezebb megfozni.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
wwenigma
Jómunkásember
Már lett csiszolva rajta, mert a hotspotot jelezte eddig és már az átlagot. Ez ölte meg a PBO-t először. :D
Egyébként a ventiprofilt feljebb kell venni, a borda maga amúgy se melegedik meg....
Gróf...: az a baj hogy nem csak én mondom hanem sokan mások is és azért mert így van ha tetszik ha nem. Ne dobalozz inkább akkor bizonyitsd be, a hulyesegeiddel addig pedig keress másik topikot.
A lábosos példád a tűzhelyen nettó hülyeség mivel koncentrált hőátadásról van szó adott méretű felületen. Ugyanannyi hőenergia kisebb felületen lassabban távozik, lassabban egyenlitodik ki és addig magasabb lesz a hőmérséklet.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
fudi2002
veterán
válasz Gróf... #7926 üzenetére
Bocs, nem volt energiám teljesen visszaolvasni, de azt ugye számba vettétek, hogy a proci 0,6v-tól dinamikusan átlövi egyik pillanatról a feszültséget 1,48v-ig. Ha valami, hát ez biztos hirtelen hőmérséklet ugrással jár. És jön az amit wwenigma kolléga ír, hogy ehhez hozzájön a "kis" hőátadó felület. Amúgy pedig ahogy írtam korábban egy fórumtagnak, 0-60 fokig pl 50%, és onnantól lineárisan fel 70fokig (100% pl) és ennyi. Tökéletesen működik. Esetleg ha a hirtelen fel le pörgést nem komázod, akkor lehet állítani azt is a legtöbb lapon milyen gyorsan reagáljon.
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Puma K
nagyúr
"... sztem már a mostani cpu(4770k) se hajtja ki 100% a Vega-t..."
Nálam a korábbi 4790K@4,7Ghz volt egy 1080 Ti mellett. Ebből a duóból a VGA volt a gyenge láncszem.
Mostanra online-multiplayer címeket pörgetek leginkább, mert ezek kötnek le és a Division 2 meg az Anthem volt az ami a CPU-t is megette reggelire.
A BF1 meg szépen dolgoztatta a procit is, de a VGA volt az ami gyakorlatilag 99%-on állt végig.
Nem meglepő módon, de a felskálázott, recés élektől mentes és éles GTA Online (1440p + x1,750) és az Overwatch (1440p + 144%) néhány pillanatra-adott helyszínen 92-95%-től alacsonyabb terhelést nem ad a kártyának.
Ha nem lett volna egy jó lehetőségem, akkor még mindig azt nézegetném, hogy 3700X/
3800X/3900X/9700K/9900K procik közül melyikre váltsak.Ha ülni akarsz a leendő rendszeren mint ahogy én is ültem a 4mag/8szálon majdnem pontosan 4 egész évig, akkor most 8mag/16szál legyen az alap, majd pedig később ha úgy érzed akkor a most-majd megfelelően kiválasztott alaplapba bepattintasz egy 12mag/24szál vagy 16mag/32szálas procit.
Már csak azért is mert az újabb konzolokban Ryzen alapú 8mag/16szálas proci lesz. Aztán mivel a játékokat-grafikusmotorokat ezekre a kompakt PC-kre fejlesztik , így nem érhet akkora meglepetés a jövőben és a fejlesztés ideje is eltolható.
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
SzlobiG
félisten
válasz Malibutomi #7935 üzenetére
Ez igencsak jó, ráadásul nálam csak 4.2-n megy.
Puma: Nekem már nincsenek olyan nagy igényeim fps terén mióta van freesync, de pl BF-be azért néha beleszaladok jókora fps droppba és látom a vga kihasználtságon, hogy a cpu a ludas, na meg a ramjaim is csak 1600-on mennek, igaz minimálisat, de sztem a 3000-es ddr4 is hozni fog.
Árcsökkenésre idén nem érdemes számítani, nem? Sőt gondolom ahogy közeledünk a Karácsonyhoz még drágulás is lehet.
-
SzlobiG
félisten
válasz Malibutomi #7938 üzenetére
Semmit nem vettem még meg.
Erre gondolsz?
-
Krisz0418
őstag
Megette a division 2 az i7 4790k-t? :O ryzen 3600 csutka maxon 30-50kozott mozog. 90-120fps mellett. Nekem anno a div1 ette meg a procimat, akkor egy i5-6600am volt, szinte mindig 100on volt a proci
AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
Krisz0418
őstag
válasz hokuszpk #7941 üzenetére
Mikor tolt be a game, legelső logó talán furcsa, nem ismerem fel a márkát.. Talán ryzen😂 egyébként elv szorosan együtt dolgozott a bubifos az aemdevel aztán elég fasza lett a game ilyen téren
-
-
Krisz0418
őstag
válasz SzlobiG #7943 üzenetére
26ert vettem 2x8gb 3200mhz g.skill ripjaws v ramot..es b-die
Elvileg 3.gen mar nem válogat, bdie jobb oczhato
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
válasz SzlobiG #7937 üzenetére
Az FPS dropokat a fixált órajelű-feszültségű CPU-val, a VGA driver-ből kiválasztott adott programra vonatkozóan maximum teljesítményre állított energiasémával (állandó 3D HIGH profil és nem vált vissza 3D LOW-ra semmilyen körülmény között) és egy legalább 400MB/s-mal olvasni képes SSD-vel (bár vannak játékok amik akár 900MB/s-mal is tudnak tekerni pl egy NVMe SSD-t) lehet minimalizálni vagy megszüntetni.
Így nem állítja le-fel az órajelet-feszültséget sem a CPU sem a VGA és nem vesz vissza ha pl adott részen a játék kevésbé megterhelő, majd hirtelen valami történik a képernyőn pl akár csak hátra fordulsz és ilyenkor beesik-beeshet az FPS majd akad egy jót.
Viszont az adott grafikusmotor-játék optimalizálatlanságát mindezekkel sem lehet orvosolni.
Nálam 2400MHz-ces RAM-ok voltak a 4mag/8szál mellett.
A monitorom hardveres G-Sync-et tud 165Hz-cen így csak azt veszem észre, ha nincs elég FPS mint pl korábban az 1050 Ti-vel.
Meg-meg.
Az AMD féle SMT hatékonyságát nem tudom mennyi, de a HT a legjobb körülmények között 1 fizikai magnak a 30%-át hozza, amúgy 0-25% között mozog.
Így ha az SMT-t is 25%-kal számolom, akkor egy 6mag/12 szálas AMD 7,5 fizikai magos CPU-nak felel meg ha csak a számokat veszem alapul. A másik oldalon egy 4mag/8szálas meg 5 magosnak felel meg szintén csak a számok alapján.
Ugye inkább az a tuti jó ezeknél a virtuális szálaknál még ha nem is tudnak akkora teljesítményt leadni mint egy valódi fizikai mag, de legalább a Windows tudja hova dobálni a terhelést és nem az van, hogy SMT-HT nélküli CPU-nál pl a 4 vagy a 6 fizikai mag 100%-on jár.
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
M0ng00se
őstag
Hello a segitsegeteket szeretnem kerni.
ASUS b450-f strix + ryzen 3600 +2x8gb corsair lpx 3200-zas ram.
Valami rosszul sikerulhetett a biosban mert a gep elindul a ventik felporognek (asszem a szokásos rpm-mel) a feher led vilagit es ennyi. Amit probaltam: clr bios jumper, elem kivetel, ram kivetel, ram athelyezes, proci ki, proci be.semmi hatása.indulásnál vilagit a sarga led, aztan a piros, utana a feher es ennyi, ezután szokott jonni a zold.V6
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok